Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η καταθλιπτική επιβολή του Αριστερού Ρεύματος στον Συνασπισμό και οι συνέπειές της



Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι ενδείξεις μιας εσωκομματικής στρέβλωσης στον Συνασπισμό που συμπτώματά της εκδηλώνονται σε πολλές κομματικές δραστηριότητες και διαδικασίες.

Παρ΄ όλο το προεκλογικό μορατόριουμ πολλοί άνθρωποι στο κόμμα ζουν μια διαρκή αγωνία και ένταση για το που πάνε τα πράγματα κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί ή έστω να κουκουλωθεί προσωρινά.

Κι αυτό επειδή τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται.

Καθεστωτισμός

Πρώτα από όλα αυτό που ενοχλεί είναι η νοοτροπία που έχουν αναπτύξει πολλά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, ειδικά της νέας γενιάς, θεωρώντας ότι οι πλειοψηφίες τους δικαιώνουν να θεωρούνται συντριπτικά κυρίαρχοι στο κόμμα και ως εκ τούτου να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν αλλά να κάνουν ό,τι θέλουν, απαξιώνοντας κάθε δημοκρατικό έλεγχο από τους άλλους συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων εδώ και συντρόφων της δικής τους τάσης.

Έχουν αναπτύξει μια καθεστωτική νοοτροπία η οποία συνδυαζόμενη με την απειρία τους και το βολονταρισμό της ηλικίας τους και την κάλυψη από παλαιότερα στελέχη, δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στη δημοκρατική και συναινετική λειτουργία του κόμματος.

Απότοκα αυτής της συμπεριφοράς είναι κατ΄αρχήν η στρέβλωση του μηνύματος που εκπέμπει ο Συνασπισμός στην κοινωνία όπως με τα γεγονότα του Δεκέμβρη, όπου κατάφεραν να συσκοτίσουν την ομόθυμη καταδίκη από την αριστερά της τυφλής βίας και να μας εμφανίσουν σαν να κινούμαστε στα όρια αποδοχής ή έστω δικαιολόγησής της.

Η ρητή και εκφρασμένη θέση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς για καταδίκη και απομόνωση των βιαοτήτων και των φορέων τους διαστρεβλώθηκε με αντιφατικές και θολές δηλώσεις, τόσο ώστε να βρεθεί έδαφος για να εξαπολυθεί εναντίον μας επίθεση από όλο το πολιτικό φάσμα με αιχμή τη Παπαρήγα ότι «χαϊδεύουμε αυτιά» και καλύπτουμε πολιτικά τους μπάχαλους ως εξεγερμένους.

Στη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματός μας παρουσιάστηκε επίσης ένα παρόμοιο φαινόμενο.

Η μετά δικαιολογιών διαφόρων τύπων, εμπόδιση των μελών να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η συμμετοχή περιορίστηκε μόνο στα μέλη των διαφόρων επιτροπών.

Ακόμα και οι σύνεδροι πήραν στα χέρια τους τα κείμενα στη μορφή τυπωμένου βιβλίου τελευταία στιγμή, προσερχόμενοι στο ΣΥΝέδριο.

Και υποτίθεται ότι θα διάβαζαν 400 σελίδες σε μία μέρα ώστε την Κυριακή να τοποθετηθούν και επί του συνόλου!

Το οφθαλμοφανές αυτό ατόπημα προσπαθήθηκε να διασκεδαστεί με το να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο ως βάση συζήτησης ( για πότε άραγε; ).

Έτσι το κείμενο πέρασε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, δεν συζητήθηκε όμως ποτέ από τα μέλη, θεωρείται δε ως ψηφισμένες θέσεις του κόμματος και προτάθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ ως συμβολή στο πρόγραμμά του!

Τι ωραία μεθόδευση…

Προειλημμένες αποφάσεις εγκρινόμενες δια βοής!

Ένα νέο μοντέλο διαμεσολάβησης της βούλησης των μελών

Εάν σκεφθεί κανείς ότι στη συνέχεια οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν μεταξύ τους το πρόγραμμα και απλά το παρουσίασαν, στη συμβουλευτικού και όχι αποφασιστικού τύπου, 2ηΠανελλαδική Σύσκεψη όπου και «εγκρίθηκε» πάλι τύποις -αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλη και ψηφοφορίες - το θαύμα ολοκληρώθηκε!

Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρόγραμμα μόνο που αυτό δεν έχει εγκριθεί από κανέναν πέραν των όποιων μηχανισμών.

Η βούληση των μελών του ΣΥΝ αλλά και των άτυπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ( όσων τουλάχιστον δεν ανήκουν σε συνιστώσες και που είναι η μεγάλη πλειοψηφία ) διαμεσολαβήθηκε από μερικά στελέχη της «αριστερής πλειοψηφίας» -όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται- και η συμμετοχική δημοκρατία μέσα στο κόμμα έγινε μαγική εικόνα…

Απαξίωση κομματικών διαδικασιών για εξυπηρέτηση ημετέρων

Τώρα για το τι έγινε προηγούμενα μέσα στις διάφορες θεματικές επιτροπές είναι ενδεικτική η παραδοχή Δραγασάκη μέσα στο ΣΥΝέδριο ότι «πολλοί σύντροφοι πληγώθηκαν» κλπ

Εξόχως ενδεικτική είναι η περίπτωση της επιτροπής προγράμματος για τα ΜΜΕ όπου τύποις συγκαλέστηκε, τύποις ανατέθηκε σε συντρόφισσα να παρουσιάσει εισήγηση ενώ ήταν προαποφασισμένη η εκτός επιτροπής ατομική ανάθεση σε στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος από τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Προγράμματος. Κι όταν η εισηγήτρια έθεσε εμπρόθεσμα τις θέσεις σε διάλογο κι επειδή ο διαλεχτός του Ρεύματος αργούσε, χωρίς ταυτόχρονα να συμμετέχει στην επιτροπή, ακολούθησαν αντικαταστατικά όργια από τον νεαρό υπεύθυνο της επιτροπής για να παρεμποδίσει το έργο της και να δώσει χρόνο στον από τα πριν επιλεγμένο.

Στα όργια αυτά που βέβαια περιλάμβαναν και την προσωπική απαξίωση της νόμιμης εισηγήτριας αλλά και όσων την συνέδραμαν σε θέσεις ή διαδικαστική υποστήριξη, συνέδραμαν, ω του θαύματος, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του κόμματος και ο οργανωτικός υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας ( ο τελευταίος με την ανοχή του στα καταστατικά πραξικοπήματα ο πρώτος με την απλόχερη υποστήριξή τους ) μέλη και αυτά του Ρεύματος. Τυχαίο;

Αποτέλεσμα: Η επιτροπή ΜΜΕ και Διαδικτύου δεν παρουσίασε θέσεις στο ΣΥΝέδριο ( δεν υπάρχουν καν στο βιβλίο που τυπώθηκε και εγκρίθηκε ) αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ, η δε Κεντρική Επιτροπή Προγράμματος συναντήθηκε μέσα Απριλίου με τον διαλεχτό της για να του κάνει υποδείξεις για τις θέσεις του που μετά Χριστόν εδέησε να εμφανίσει.

Την κανονική καταστατικά εισήγηση την αγνόησαν παρ΄ ότι είχε κατατεθεί εγκαίρως στην ΚΕΠ με την υποστήριξη μάλιστα Πολιτικής Κίνησης του κόμματος.

Αν υποθέσουμε ότι το πιθανότερο είναι η περίπτωση αυτή να μην είναι η μοναδική τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας και καταθλιπτική επιβολή στο κόμμα της βούλησης ομάδας του Ρεύματος με κάλυψη από «πάνω».

Από τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό στον συγκεντρωτισμό

Έτσι «το κόμμα των μελών», κατά το καταστατικό, κινδυνεύει όχι μόνο να ξαναβιώσει τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό της σταλινικής περιόδου της αριστεράς αλλά και να καταλήξει σε σκέτο συγκεντρωτισμό.

Διαδικασίες δημοκρατικό κεκτημένο στον Συνασπισμό αρχίζουν να παρακάμπτονται ή να ατονούν με διάφορα προσχήματα ή πίσω από επικλήσεις συσπείρωσης ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό» και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Η παρέα που αξιοποιεί τη προσωπική της φιλία και την ηλικιακή της συνάφεια με τον Πρόεδρο του κόμματος δρα πλέον ανεξέλεγκτα με την εξουσία που αφειδώς της έχει παρασχεθεί στο κόμμα, προωθώντας τους στόχους της και εξυπηρετώντας και καλύπτοντας αλλήλους και δημιουργεί χάσμα και αντιπαλότητα με τα υπόλοιπα μέλη του Συνασπισμού ακόμα και του Ρεύματος.

Αλλά και η ηγεσία του Ρεύματος κάνει τα στραβά μάτια κρύβοντας τα πραγματικά γεγονότα κάτω από το χαλί.

Η αριστερίστικη τάση

Με τη καίρια συμβολή (κάποιων μόνο ελπίζουμε) από το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο η λεγόμενη «αριστερή πλειοψηφία» πιέζει στην κατεύθυνση της διάσπασης του Συνασπισμού θέτοντας σκόπιμα θέματα που οξύνουν τη χωριστικότητα όπως τις θητείες ή το καινοφανές ζήτημα των δύο Συνασπισμών στην Κουμουνδούρου (ανακοίνωση Κοκκινοπράσινου Δικτύου) ενώ την ίδια στιγμή φλερτάρουν με αριστερίστικες απόψεις μειοψηφικών ρευμάτων της αριστεράς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία νοιώθουν προφανώς μεγαλύτερη συνάφεια από το ίδιο τους το κόμμα…

Αντί να ανοίξει διάπλατα ο διάλογος για τις επείγουσες παρεμβάσεις της αριστεράς στα οξυμμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που εξουθενώνει τους εργαζόμενους βλέπουμε να διαμορφώνεται μια τάση απόσυρσης από τα κεντρικά προβλήματα, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους με πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και ο σύντροφος Αλαβάνος μοιάζει απελπιστικά μόνος...

Αντίθετα προκρίνεται η συρρίκνωση στην «ιδεολογική καθαρότητα», το κόμμα διαμαρτυρίας και η επιστροφή στην ασφαλή γωνίτσα του πολιτικού συστήματος.

Η δημοκρατία ως μπελάς

Τα παραπάνω βέβαια θα μπορούσαν απλά να απηχούν μία πολιτική άποψη μέσα στο κόμμα.

Όταν όμως παραβιάζεται συστηματικά η εσωκομματική δημοκρατία άρα και η ευχέρεια των μελών να κρίνουν, να ελέγξουν και να συνδιαμορφώσουν την πολιτική του κόμματος βάσει του μέχρι τώρα ενωτικού κεκτημένου, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

Όσο η δημοκρατία αντιμετωπίζεται ως μπελάς και γκρίνια αντί σαν το πιο πολύτιμο και διακριτό μας χαρακτηριστικό στην ελληνική πολιτική σκηνή τόσο οδεύουμε προς την αυτοκαταστροφή μας

Που το πάτε σύντροφοι;

Τι λέει για όλα αυτά η ηγεσία του πλειοψηφικού Ρεύματος;

Τι λέει ο Πρόεδρος του κόμματος και η πολιτική γραμματεία του Συνασπισμού;

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ;

Να σωπάσουμε ή να επαναφέρουμε το κόμμα στην δημοκρατική αριστερή του κοίτη;

Αναμένουμε πρωτοβουλίες και μέτρα.

Οι υπόλοιποι ας συσπειρωθούμε εμμένοντας στο διάλογο και την πολιτική ενότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU