Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Μετά τα δείγματα νοοτροπίας στα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, χλωμό το βλέπω.. το καρότο. Μάλλον θα χρειαστεί.. το άλλο ("του Χρυσοχοϊδη")



Αλλά ας είναι... Γράφουν λοιπόν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ:

Η Αριστερά ψάχνει γωνία
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΝΑΚΗ

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο κ. Γ. Παπανδρέου σήκωνε το τηλέφωνο για να μιλήσει με την κ. Μαρία Βασιλάκου των Οικολόγων, άνοιγε ένα καινούργιο κεφάλαιο στο βιβλιαράκι της «φιλολογίας των συνεργασιών». Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με την άνεση που τους δίνει η εξωκοινοβουλευτική τους ταυτότητα, απέφυγαν ευγενικά το ποτήρι. Αλλά το κεφάλαιο άνοιξε και στις επόμενες γραμμές πρωταγωνιστής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την πραγματικά άσχημη κατάσταση που παρέλαβε, οδηγεί τους πολίτες να θέλουν άμεσες λύσεις με την ευρύτερη δυνατή στήριξη. Τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς- μηδέ του ΚΚΕ εξαιρουμένου- θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, αν επιμείνουν να λένε «όχι» στα αυτονόητα.
Για παράδειγμα, με ποιο σκεπτικό θα πει «όχι» το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που αδυνατούν αποδεδειγμένα να αποπληρώσουν τα χρέη τους; Με ποιο επιχείρημαπέραν του ότι τα χρήματα είναι λίγα θα πουν «όχι» στο επίδομα αλληλεγγύης; Πόσο έξω από το λαϊκό αίσθημα θα βρεθούν, αν αρνηθούν να συζητήσουν τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να μειωθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα;

Η τέχνη της συμφωνίας

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι ο κόσμος της ευρύτερης Αριστεράς, που στήριξε με την ψήφο του αυτά τα κόμματα, είναι σε ένα κλίμα που δεν απέχει πολύ από εκείνο του ΄81. Οι πάντες αντιλαμβάνονται λίγο ή πολύ ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κινήσεις παροχών- αλλά ότι μπορεί να κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία με συμβολικές κινήσεις ουσίας.
Υπήρξαν πολίτες που δάκρυσαν βλέποντας τον Συνήγορο του Πολίτη προσκεκλημένο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι πολίτες αυτοί θα βάλουν τα γέλια αν τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς προσεγγίσουν από την αρχή το «φαινόμενο Γιώργου» με διαθέσεις δομικής αντιπολίτευσης. Και το γέλιο αυτό θα θάψει τις τακτικές που έχουν σχεδιάσει οι ηγεσίες τους.
Η πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστερά ετοιμάζεται και πάλι να μπει στη γωνία, περιμένοντας την αναπόφευκτη- φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι για να μπορούν να καταγγείλουν αύριο, πρέπει να συμφωνήσουν σήμερα...

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ (ή ο ΓΑΠ αν προτιμάτε..) έχει μπροστά του μεγάλες δυνατότητες να πάρει μέτρα χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος αλλά με μεγάλη σημασία όσον αφορά την σηματοδότηση των προθέσεών του. Μπορεί πχ:

Nα παγώσει τα χρέη όσων έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση αλλά ταυτόχρονα να αγοράσει μετοχές της Εθνικής και με πυλώνα τις κρατικές τράπεζες να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού των πολιτών τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά επίπεδα χτυπώντας έτσι την τοκογλυφία.

Να ενισχύσει πραγματικά τις μικρές επιχειρήσεις δίνοντάς τους κάθε περιθώριο να αναπτυχθούν δημιουργικά κι όχι να συμπιέζονται καθημερινά από την γραφειοκρατία και τις επιθέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των εκβιασμών των κρατικών υπαλλήλων.

Μπορεί να προσλάβει όσους παίρνουν επίδομα ανεργίας και έστω με τον κατώτερο μισθό αλλά με ασφαλιστική κάλυψη, να οργανώσει αναδασώσεις και έργα αντιμετώπισης πυρκαγιών και πλημμυρών. Να επιδοτήσει δηλαδή την εργασία σε τομείς που σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει δεκαετίες τώρα.

Να απελευθερώσει τις παραλίες από τα ιδωτικά συμφέροντα και τους καταπατητές.

Να καταργήσει τους ΧΥΤΑ και να φτιάξει αποκεντρωμένα εργοστάσια ανακύκλωσης αλλά και πολιτική ανακύκλωσης όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο κράτος.

Να σταματήσει την εκτροπή του Αχελώου και να ενισχύσει την ανάπτυξη μη υδροβόρων καλλιεργιών που ταιριάζουν με το κλίμα και το περιβάλλον της Ελλάδας.

Να επέμβει εδώ και τώρα στα Οινόφυτα, να επιβάλλει τον νόμο και την σωτηρία του Ασωπού με έξοδα όσων τον ρύπαναν και εξολόθρευσαν με καρκίνο τον τοπικό πληθυσμό και να διασώσουν τα στρατηγικά αποθέματα σε νερό της Μαυροσουβάλας από την μόλυνση.
Το ίδιο και στην Μεσσαπία στην Εύβοια με την Λάρκο.

Να στηρίξει καθοριστικά την παραγωγή φθηνών βιολογικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στις ντόπιες ποικιλίες και τον φυσικό σπόρο, που και κατεξοχήν εξαγωγικά είναι αλλά θα γλυτώσουν και τον αγροτικό πληθυσμό από την υπερχρέωση στα φυτοφάρμακα και την έκθεση στον καρκίνο.
Και κάθε στρέμμα που θα στρέφεται στην βιολογική καλλιέργεια θα απελευθερώνεται από την μόλυνση, θα ζωντανεύει και θα αειφορεί μακριά από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και την σποροεξάρτηση από τα υβρίδια μιας χρήσης που απομυζούν τόσο πλούτο όσον και τα φυτοφάρμακα και τα δυο μαζί όσον οι εξοπλισμοί!

Να προφυλάξει τους ελεύθερους χώρους στις πόλεις και να δημιουργήσει καινούργιους αγοράζοντας οικόπεδα, κατεδαφίζοντας τα παράνομα τερατουργήματα του Βωβού και ανοίγοντας στρατόπεδα και άλλες ιδιοκτησίες του δημοσίου για δημοτική χρήση.

Να ξεκινήσει άμεσα το πάρκο του Ελληνικού χωρίς παραχωρήσεις στο τσιμέντο και τα αυτοκίνητα.

Να μειώσει τους εξοπλισμούς σήμερα κατά 50% και να επενδύσει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με προοπτική την συνεισφορά κι όχι τις "αγορές του αιώνα".

Και τόσα άλλα...

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, παράγουν όμως απασχόληση, πρωτοβουλία, κοινωνική συνοχή, αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος δηλαδή ότι χρειάζεται για να απομακρυνθούμε πραγματικά από την Νέα Δυστυχία που επέβαλλε τον νεοφιλελευθερισμό και την αγορά ως υπέρτατη αξία.

Και καμιά Αριστερά , εφόσον γίνουν αυτά δεν θα πιάσει την γωνία.
Θα τα στηρίξει με το αίμα της γιατί αυτό είναι το Πρόγραμμά της!

Της μη κομπλεξικής Αριστεράς εννοείται...


3 σχόλια:

  1. Μεταφέρω πρόσφατα σχόλια μου..

    Σπίθας

    Πολιτική εκτίμηση -πρόβλεψη

    Θα ήθελα να καταγραφεί παρακαλώ εδώ η πρώτη μου, άποψη για την μορφή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι κινήσεις και οι τακτικές που θα ακολουθήσει απέναντι στα "συγγενικά" του κόμματα, προς τα αριστερά.

    1) θα αποστασιοποιηθεί από τον λαϊκισμό και θα διώχνει αμέσως, όποιον ξεφεύγει από την γραμμή του. Γρήγορες κινήσεις στην αρχή και πολλές αλλαγές για να μην παγιωθούν καταστάσεις.

    *Θα τους ζαλίσει τους δικούς του και εμάς μαζί!!!

    Σταθεροί, δίπλα του πέντε άτομα.
    Αλλαγές σε δημόσια διοίκηση, προσπάθεια εξυγίανσης από τα νέα θεσμικά όργανα και έλέγχου της αγοράς.

    2) Άμεση προσπάθεια να "κλέψει" τους ιδεολογικούς χώρους των Οικολόγων- Πρασίνω και του ΣΥΝ.

    * Το Κ.Κ.Ε, δεν τον απασχολεί, καθόλου.

    3) Προσπάθεια εμβολισμού στην πιθανή συνεργασία ΣΥΝ και Ο-Π, γιατί πιθανόν να αποτελέσει "αγκάθι" στα πλευρά του, αν καταφέρει να επανακάμψει, (αφού ξυπνήσει) η ανανεωτική αριστερά και δεν κάνει τα λάθη που έκανε.

    Ξεκινά από τα πιο άμεσα ( που να μπλέξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα...έχει την Πανελλαδική του, τον Νοέμβριο και προβλέπεται, άλλο ένα ψυχοβγάλσιμο)

    και μόλις δει τα πατήματα του Συριζα,
    μετά την Πανελλαδική του

    * τότε θα αποκόπτει με γρήγορες ενέργειες, τις προσπάθειες των "μικρών κομμάτων", που θα αποσκοπούν σε κοινωνικούς ανακαθορισμούς και νέες συνεργασίες πολιτικών σχηματισμών.

    Μια γρήγορη, συνοπτική πολιτική γραμμή που προβλέπω και πρέπει να ετοιμάζουμε την φαρέτρα μας, ως συνήθως..

    Εδώ θάμαστε, πάλι.

    Γαι τον ΣΥΡΙΖΑ, τα είχα αναφέρει από το 2207, την πορεία του και την κατάληξή του.αλληλοφάγωμα.

    Έτσι έγινε αφού ήταν φως φανάρι..

    Τώρα να δούμε, αν εμείς θα συνεχίσουμε να εντροπιάζουμε και να παρακολουθούμε ή θα αντιδράσουμε, γρηγορότερα..

    Χμ..

    7 Οκτώβριος 2009 7:03 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε φιλικό μπλογκ, έκανα το εξής σχόλιο

    Σπίθας είπε...

    Είναι απαράδεκτο το παιχνίδι που γίνεται εις βάρος των Ο-Π, από τα Μ.Μ.Ε.

    Δεν έκανε καμμία πρόταση το ΠΑΣΟΚ στους Ο-Π. Έκανε εσκεμμένα, προσωπική πρόσκληση στην κ. Βασιλάκου.
    Η άποψή της είναι σεβαστή.

    Αλλά το να δεχτεί προσωπική πρόσκληση ένα μέλος ενός κόμματος, αυτό αντανακλά στο πρόσωπό του.
    Και η όποια απόφαση της και η τυχόν συμμετοχή της θα είχε την προσωπική της σφραγίδα, αυτήν και μόνο!

    Καμμία προγραμματική συμφωνία, καμμία δέσμευση.

    Δεν αμφισβητώ, ότι η κ. Βασιλάκου, θα μπορούσε, (πιθανόν..) να κατάφερνε να εκπροσωπήσει θαυμάσια την κουλτούρα της και τις οικολογικές της απόψεις.

    **Οι "Οικολόγοι- Πράσινοι" είναι ένα ΚΟΜΜΑ που έλαβε 2,5% στις εκλογές.

    Δεν είναι άθυρμα, ή ένα σύνολο από αναγνωρίσημες προσωπικότητες.

    Αν χρειάζεται αυτό να δυναμώσει, τότε πρέπει να σεβαστούμε τα στοιχειώδη.

    Τον προγραμματικό του λόγο.


    Πολύ σωστά εξέδωσαν αυτήν την αρνητική ανακοίνωση!!!

    Είναι προσβολή να αποδεχτούν έμμεσα, ότι κόμμα δεν υπάρχει!!
    Παρά μόνο τρείς-τέσσερες προσωπικότητες και τίποτε πέραν αυτού.
    Αυτό είναι εικονική πραγματικότητα.

    **Ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ό,τι υπάρχουν πολλές οργανώσεις, πολλοί πολίτες που βιώνουν στο πετσί τους την οικολογία και αγωνίζοντε για έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων οικολογικών προβλήματων του πλανήτη μας

    Οι διαφωνούντες, πράττουν μέγα λάθος και συνειδητά ή ασυνείδητα, πέφτουν στην καλοστημένη παγίδα του Γιώργου.

    Ήδη, οι διαφωνίες αρχίζουν και κάνουν κακό.

    Οι Ο-Π, είναι κόμμα, με προγραμματικό σχέδιο που πρέπει να το στηρίξουν και να το υπερασπίσουν για την ανάπτυξή του.

    Από μία θέση υφυπουργού κρίνεται η δυναμική και η οικολογική κοσμοθεωρία;

    Αυτό είναι υποτιμητικό να τολμά να το λέει, κάποιος.

    Η οικολογία, λέμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα, σήμερα.
    Είναι μια κοσμοθεωρία που χρειάζεται μεγάλη συνειδητότητα, κοινωνικοπολιτική κουλτούρα που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας και στο σύνολο της πολιτικής σκέψης.

    Από μια "κουτσή καρέκλα" κρέμεται;
    Γαιτί περί αυτού πρόκειται.

    Η καρέκλα είναι δανεική, κουτσή και την παέι και την φέρνει πέρα δώθε ο Γιώργος, ανάλογα με τα γεωπολιτικά του σχέδια, που εκεί εντασσει και μια τζούρα οικολογίας.

    Αλλιώς, θα αποδειχθεί ότι:

    "Μια κουτσή καρέκλα φτάνει για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη κοσμοθεωρία, εκείνης..της πολιτικής μετά οικολογίας, ουσιαστικής.

    Καλό Σ/Κ.

    10 Οκτώβριος 2009 10:30 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο προηγούμενο ποστ μου, σχόλιο.

    "Θα ήθελα να αναφερθώ, επιγραμματικά στις δικές μου.

    Μου έδωσε αφορμή να σταθώ σε κάποια σημεία που τα θεωρώ πολύ σημαντικά και αφορούν στις προσωπικές μου απόψεις.

    Η άποψή μου, είναι ότι η οικολογία δεν είναι δυνατόν, θεωρητικά, να λειτουργήσει και να εφρασθεί χωρίς να συνυπολογίζει το σύνολον των πολτικών επιλογών και παραμέτρων που την επηρεάζουν.

    Οι πολιτικές επιλογές και οι οικονομικές προτεραιότητες καθορίζονται στο σύνολό τους από τους συσχετισμούς των δυνάμεων ποικιλώνυμων κέντρων εξουσίας.

    π.χ.
    Η εξωτερική μας πολιτική, οι σχέσεις μας με την Ε.Ε, με τις ΗΠΑ και με άλλες γειτονικές μας χώρες καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές μας που αφορούν και στην βιομηχανία και συνεπώς μετακυλίονται και στην οικονομία.

    Άρα είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να συνυπολογίζουμε τα πάντα.

    Το επίδικο ζήτημα είναι:
    1) Ποιές είναι οι προτεραιότητες και πιό το ειδικό τους βάρος.

    2)Η ιεράρχησή, η αξιολόγησή τους.

    3)Ο τρόπος και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας να τα σρ=τρέφουμε προς μια κατεύθυνση που αφορά στο δημόσιο συμφέρον.

    Εδώ κάνω την εξής σημαντική παρατήρηση.

    Ενώ, λοιπόν είμαι υπερ μιας πολιτικής οικολογίας, ενταγμένης σε συνεκτικό σχέδιο μιας πολιτκής πρότασης, την ίδια στιγμή επισημαίνω, ότι:
    **Με τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς και την ελλειπή κοινωνικοπολιτική συνειδητότητα μας,
    **ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ και θα αυτοαναιρεθεί, ταυτόχρονα.

    Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν είναι έτοιμοι να "δεχτούν" ή να αναπτύξουν μια τέτοια δυνατότητα.

    Συμπερασματικά, καταλήγω στην ανάγκη υπεράσπισης της γνώμης μου για "μια πολιτική οικολογία" αλλά ταυτόχρονα και ένα αυτόνομο οικολογικό πολιτικό σχηματισμό, που θα "συνλειτουργούν".

    Μια σύνθεση απόψεων που θα είναι και αντίβαρο σε αφομοιώσεις από τα ισχυρότερα κομματικά γρανάζια ώστε να έχουμε αποτελέσματα και όχι μια κατ΄επίφαση συνεργασία.

    Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθούν..

    6 Οκτώβριος 2009 3:20 μμ
    ......................


    υ.γ.
    Σε ζάλισα, Γιώργο..!

    Καλό Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU