Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν το δρόμο


Από το φελέκι, feleki.wordpress.com, 7/10/09

Η κάλπη δεν πριμοδότησε τον αντισυστημικό λόγο και έδωσε ένα ανέλπιστα καλό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα δεν ήταν νίκη καθώς μειώθηκε η δύναμή του, το αποτέλεσμα όμως δίνει την ευκαιρία για διάφορες αναγνώσεις.

Οι συνιστώσες του 0,1% δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν βουλευτή και μάλλον θα επιδοθούν (αν δε το έχουν κάνει ήδη) σε κυνήγι φραξιών και “τηλεοπτικών αστέρων”.

Είναι η εύκολη λύση βλέπετε, η δαιμονοποίηση των ΜΜΕ την οποία η πραγματικότητα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει: Ο κ. Ζαγορίτης, ο φιλοξενούμενος κάθε τηλεοπτικής εκπομπής δεν κατάφερε να εκλεγεί. Η κ. Δούρου επίση από το ΣΥΝ, που είχε λοιδορηθεί για τις εμφανίσεις της, ούτε κι αυτή είναι στη Βουλή. Οι ψηφοφόροι λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελαν να τους αντιμετωπίζουν ως πρόβατα και οι επιλογές τους πρέπει να είναι σεβαστές.

Η μη εκλογή αντισυστημικών αγωνιστών σηματοδοτεί μια νέα πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχυμένος βγαίνει από τις εκλογές ο ΣΥΝ και η ηγεσία του θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση, αφήνοντας πίσω τις όποιες στρατηγικές συγκρούσεων, να αναγνωρίσει τα λάθη που οδήγησαν στη μείωση των ποσοστών και επιτέλους να αρθρώσει ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο που θα αφορά την καθημερινή ζωή του πολίτη.

Από τις εκλογές ενισχυμένος βγήκε και προσωπικά ο Τσίπρας παρά την έντονη αμφισβήτησή του. Αν καταφέρει να ξεφύγει από τους επιπόλαιους αφορισμούς και τα εφηβικά του αδιέξοδα και συνθέσει μια πολιτική παρουσία, μη συγκυριακή, με σαφήνεια, χωρίς ιδεοληψίες, μεταρρυθμιστική (η κακή λέξη), τότε ίσως καταφέρει να προχωρήσει το κόμμα του σε πραγματικές νίκες.

Για να χτυπηθεί ο δικομματισμός “θέλει δουλειά πολλή”, αναστοχασμό, αναδιοργάνωση και αναδιατύπωση απόψεων και θέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια του “μπαίνω-δεν-μπαίνω” στη Βουλή, καλό θα είναι να αφήσει πίσω του την αλαζονική στάση, όπως αυτή που επέδειξε το Δεκέμβρη, να είναι έτοιμος να αμφισβητήσει οποιεσδήποτε μεσσιανικού τύπου αλήθειες που προκαλούν αγκυλώσεις, να μη διστάσει τελικά, να αποδεχτεί ότι είναι ένα κόμμα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά δρώμενα στης Ελλάδας και όχι μόνο μια κινηματική δράση ή μια συμπαθητική ΜΚΟ, όπως θέλουν ή φαντασιώνονται μερικοί-μερικοί.

Β.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU