Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Γιατί χαίρονται οι τάσεις* και χαμογελούν πατέρα;

*και οι συνιστώσες φαντάζομαι...


Παρατηρήσεις επάνω σε μια νεοδογματική "ανανεωτική" άποψη που διαπερνά τελευταία την Ανανεωτική Πτέρυγα:

Γράφει ο Γεράσιμος Γεωργάτος, γνωστός για την ειλικρίνεια και την καθαρότητα των απόψεών του, στην Αυγή:

Πολιτική συνεννόηση ή διοικητικά μέτρα;

Το εκλογικό μας αποτέλεσμα, σε σχέση με τη χαοτική εικόνα στο μεσοδιάστημα μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, ορθώς χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές τουλάχιστον ως ικανοποιητικό και φυσικά επιτεύχθηκε με την αναλογική συμβολή όλων, από τον κόσμο, τα μέλη και τα στελέχη μέχρι την επιτροπή προγράμματος και τεκμηρίωσης και τον πρόεδρο.

Καθοριστικότατο όμως στοιχείο για την υπέρβαση του «3% και την ψήφο σου» υπήρξε η βελτίωση της εικόνας του χώρου μας με την αναδιαμόρφωση και τον εξορθολογισμό στην εκφορά του πολιτικού μας λόγου. Για να συμβεί αυτό, δεν χρειάστηκαν ειδικές συνεδριακές αποφάσεις.

Και έτσι, ο εκπεμπόμενος πολιτικός λόγος στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήταν σαφώς διαφορετικός από εκείνον των ευρωεκλογών. Αυτή τη φορά ήταν κυρίαρχο το χρώμα και το άρωμα του ΣΥΝ και όχι, όπως τότε, των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Φάνηκε ότι η πολιτική συνεννόηση προέχει και αρκεί για να βελτιώσει κατά πολύ την πολιτική μας εμβέλεια, σε σχέση με άλλα οργανωτικού και διοικητικού τύπου μέτρα. Επιπλέον, η πολιτική συνεννόηση μπορεί να συμβάλει σε συλλογικότερη κομματική λειτουργία, σε άμβλυνση των κάθετων αντιπαραθέσεων πλειοψηφίας / μειοψηφίας και σε διεύρυνση του εσωκομματικού διαλόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το ομόφωνο κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας, για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, που συζητήθηκε στις Π.Κ. του ΣΥΝ.

Είναι γι' αυτό απορίας άξιο, γιατί στην πρόσφατη συνεδρίασή της (24-25/10/09), η ΚΠΕ κλήθηκε να ψηφίσει, όχι επί του ομοφώνου, αλλά επί άλλου κειμένου, που μεταξύ άλλων, επανέφερε προτάσεις για «ρυθμίσεις» και «δεοντολογικούς κώδικες» στην εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και στη λειτουργία των τάσεων, πέρα από τις καταστατικά προβλεπόμενες.

Με δεδομένο ότι η πολιτική συνεννόηση αποδεικνύεται ως μέθοδος επαρκέστατη και επειδή οι εμφανίσεις στελεχών στα ΜΜΕ και η λειτουργία των τάσεων ουδεμία σχέση είχαν με το χάος και τη δημοσκοπική καταβαράθρωση στο μετά τις ευρωεκλογές διάστημα, όπου οι ευθύνες εντοπίζονται στο ηγετικό επίπεδο, η επαναφορά τέτοιου τύπου προτάσεων δημιουργεί την υπόνοια άλλου είδους στοχεύσεων.

Τέτοιου τύπου προτάσεις μοιάζουν περισσότερο να επιδιώκουν τον κομματικό έλεγχο, μέσα από μια παθογενή εμμονή στην «ενιαία έκφραση», νοούμενη κυρίως ως μοναδική, η οποία παραπέμπει σε έναν παρελθοντικής κοπής και ιδιότυπο «δημοκρατικό» συγκεντρωτισμό. Έτσι όμως ακυρώνονται τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ανοιχτής και πολυρευματικής Αριστεράς του 21ου αιώνα, σε αντιστοίχιση με την πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών ταξικών μορφοποιήσεων, που διατείνονται ότι θέλουν να είναι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενιαία και μοναδική έκφραση εναρμονίζεται με την αντίληψη ότι το κόμμα είναι ο εκφραστής μιας και μοναδικής τάξης, της εργατικής, με την έννοια μάλιστα της κλασικής βιομηχανικής περιόδου, εξ ού και η μόνιμη «αγωνία» για το ποσοστό στις λαϊκές συνοικίες. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή σε μια τέτοια αντίληψη, μαζί με τον σταλινισμό, του ΚΚΕ.

Αντιθέτως, στο μεταβιομηχανικό περιβάλλον του ώριμου καπιταλισμού, μια σύγχρονη αριστερά, στην οποία συνυπάρχουν ως ρεύματα η ανανεωτική, η ριζοσπαστική, η αντισυστημική, η μεταρρυθμιστική, η αντικαπιταλιστική, η σοσιαλδημοκρατική, η οικολογική και κάθε άλλη εκδοχή σε διαρκή κίνηση και διάλογο, είναι εκ των πραγμάτων και στην τάξη μεγέθους της πολυσυλλεκτική και θα ήταν άτοπο να διαθέτει μία μοναδική και ενιαία έκφραση.

Εκτός αν μια από αυτές τις εκδοχές ως μηχανισμός επιδιώκει τη συρρίκνωση και την επιβολή επί των άλλων. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα συρρίκνωνε ταυτόχρονα και την εσωκομματική δημοκρατία και την πολιτική και εκλογική απήχηση του εγχειρήματος. Εντός ΣΥΝ έχει εδραιωθεί τουλάχιστον το δικαίωμα μαζί με την εκφορά της κεντρικής θέσης να μπορεί να εκφέρεται δημόσια και η προσωπική ή μειοψηφική απόχρωση.

Πρόκειται για σημαντική κατάκτηση από την οποία οποιαδήποτε υποχώρηση συνιστά αναχρονισμό. Εφόσον μάλιστα, κατά μια έννοια, το κόμμα αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε, ας μην ξεχνάμε ότι η ενιαία και μοναδική έκφραση επικράτησε αλλού και άλλοτε, με ολέθρια αποτελέσματα για κρατικές οντότητες και ανθρώπινες ζωές. Όσοι λοιπόν προκρίνουν τα διοικητικά μέτρα και τους κώδικες δεοντολογίας από την πολιτική συνεννόηση, ας το σκεφτούν διπλά.

Παρατήρηση 1η: "η πολιτική συνεννόηση προέχει και αρκεί για να βελτιώσει κατά πολύ την πολιτική μας εμβέλεια, σε σχέση με άλλα οργανωτικού και διοικητικού τύπου μέτρα". Η άποψη αυτή τείνει από πρόσφατη τακτική επιλογή να γίνει μόνιμη στρατηγική της Πτέρυγας που αξιοποιεί έτσι τις όποιες βελτιωμένες προσβάσεις έχει αποκτήσει στην "τάση" Τσίπρα αλλά και την κοινοβουλευτική της δύναμη. Η Πτέρυγα φοβούμενη τους κομματικούς στρατούς της "αριστερής πλειοψηφίας" έφτασε στο σημείο να αρνείται την σύγκλιση των αντιπροσωπευτικών σωμάτων του Συνασπισμού και να συμβάλλει και αυτή στην περιθωριοποίηση των μελών. Αυτό θεωρήθηκε μάλλον ως συγκυριακή πολιτική δειλία.
Τώρα προχωρεί στην απαξίωση κάθε συλλογικής διαδικασίας της βάσης με το ιδεολόγημα της "πολιτικής συνεννόησης";
Η πολιτική συνεννόηση (των τάσεων προφανώς) είναι πιο έγκυρη διαδικασία από τις αντιπροσωπευτικές αποφάσεις των μελών;
Και επίσης, πόσο νομίζετε ότι θα κρατήσει;
Η "αριστερή πλειοψηφία" αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στην καθεστωτική της λογική αφού με την βοήθεια της Πτέρυγας προσπέρασε την σκόπελο της λογοδοσίας σε ένα έκτακτο συνέδριο και τα στελέχη της περνώντας για λίγο στο παρασκήνιο, πιστεύουν κιόλας ότι ξεχάστηκαν οι προσωπικές τους ευθύνες που έφεραν την Αριστερά ξανά στην συρρίκνωση και ετοιμάζονται, αφού "τακτοποιήσουν" και τον ΣΥΡΙΖΑ, για ολική επαναφορά. Μην είστε λοιπόν τόσο αφελείς!

Παρατήρηση 2η: "Επιπλέον, η πολιτική συνεννόηση μπορεί να συμβάλει σε συλλογικότερη κομματική λειτουργία, σε άμβλυνση των κάθετων αντιπαραθέσεων πλειοψηφίας / μειοψηφίας και σε διεύρυνση του εσωκομματικού διαλόγου." Τέτοιο θαύμα ούτε ο Ιησούς Χριστός...
Συλλογικότερη κομματική λειτουργία; Με τις τάσεις να κερνάνε και τις τάσεις να πίνουν; Τότε τι το θέλουμε το κόμμα; Βρείτε τα μεταξύ σας και αφήστε τον κόσμο ήσυχο. Αλλά μην του πουλάτε παραμύθια για κόμμα των μελών, συμμετοχή, ανανέωση, ριζοσπαστικότητα και δημοκρατία. Μήπως ο διάλογος για σας εξαντλείται πλέον στις συνεννοήσεις με κατεβασμένα παντζούρια στην Κουμουνδούρου κι όπως λέει και ο καλός σύντροφος "αυτό αρκεί";
Όσον αφορά τις κάθετες αντιπαραθέσεις πλειοψηφίας / μειοψηφίας, αυτές αν δεν απατώμαι δημιούργημα των τάσεων δεν είναι;
Είναι τα παραπάνω εσωκομματική δημοκρατία ή η πλήρης κυριαρχία των τάσεων επί παντός δημοκρατικού αντιπροσωπευτικού σώματος;
Κι αυτό είναι το μοντέλο αριστερού κόμματος που ονειρεύεται η Ανανεωτική Πτέρυγα και απειλούσε να υλοποιήσει προεκλογικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του; Από την Σκύλα στην Χάρυβδη;

Παρατήρηση 3η: "Εφόσον μάλιστα, κατά μια έννοια, το κόμμα αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε, ας μην ξεχνάμε ότι η ενιαία και μοναδική έκφραση επικράτησε αλλού και άλλοτε, με ολέθρια αποτελέσματα για κρατικές οντότητες και ανθρώπινες ζωές." Έτσι είναι. Αλλά δεν μας λες σύντροφε, που βρίσκονται τα μέλη στην ειδυλλιακή εικόνα πλουραλισμού που μας προτείνεις να διατηρήσουμε; Ή μήπως κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους κι εκτός από την πρόσβαση ή αναγνωρισιμότητα που διαθέτουν στα ΜΜΕ διεκδικούν και τον απόλυτο έλεγχο της εσωτερικής ζωής του κόμματος μέσω των τάσεων;
Αυτή η "ενιαία έκφραση" (των τάσεων) που βασανίζει τον Συνασπισμό ή τον καταβαραθρώνει όταν αναιρείται γιατί κάτι έχουν να μοιράσουν, δεν σε ενοχλεί;
Ή το μόνο σοβαρό πλέον πρόβλημα στον Συνασπισμό είναι η πάση θυσία επιβίωση του μικρού μας μηχανισμού έναντι του δυνατότερου άλλου;
Και τα μέλη; Αποθανέτω η τάση μου μετά των αλλοφύλων;
Θάλεγα λοιπόν, "Ας το ξανασκεφτούν οι της Πτέρυγας, δυο φορές..." κι αντί να πανηγυρίζουν αφελώς για την πύρρεια νίκη τους επί της πρώην "αριστερής πλειοψηφίας", ας δέσουν πολιτικά και προς όφελος της χειραφέτησης των μελών τις όποιες βελτιώσεις στην συνοχή της συνασπισμικής Αριστεράς. Η ξέρες θυμίζω έρχονται και τα περιθωριοποιημένα μέλη δεν μπορείς να τα επικαλεστείς πολλές φορές...

1 σχόλιο:

  1. Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ για την επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής:
    «Είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη μας απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής.»

    Ανακοίνωση του ίδιου γραφείου, πριν λίγες μέρες, για τις προσαγωγές στα Εξάρχεια:
    «Καταγγέλλουμε την πρωτοφανούς προκλητικότητας εισβολή ένστολων αστυνομικών δυνάμεων κατά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη στον βιβλιοχώρο Φλωράλ στην πλ. Εξαρχείων.»

    Θα σοβαρευτούμε ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU