Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ως εδώ ήταν σύντροφε Αλαβάνο... Η Αριστερά δεν υπάρχει για να παίζει με τα συναισθήματα και τις ανάγκες του κόσμου αλλά για να έχει αποτελέσματα!


Ένας Προφήτης, μα τι Προφήτης..!

Είπε ο Αλέκος Αλαβάνος στην πολυαναμενόμενη (επιτέλους πολιτική) τοποθέτησή του στην χθεσινή Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: "Για τελευταία φορά: Γνωρίζω ότι κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών."
Αυτό για κάποιους ακούγεται ως αυτοκριτική. Για άλλους όμως δεν είναι παρά μια ακόμη υπεκφυγή.
Θυμίζω ότι αυτό που είχε αρχίσει να υλοποιείται το 2007 ήταν μια στροφή του Συνασπισμού στην κοινωνία και μια ενωτική εμφάνιση του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιος έχυσε αμέσως μετά την καρδάρα με το γάλα;

Οι πρωτοβουλίες

Το στυλ του Α.Α., ενώ συχνά είναι μεγαλοφυές εμπεριέχει ένα πολύ επικίνδυνο στοιχείο: είναι καθαρά ατομικιστικό με το στίγμα της αυθεντίας έντονο μέσα του. Έτσι αναιρούνται στην πράξη όλα τα πιθανά οφέλη από το χάρισμα της στιγμιαίας σύλληψης της (πολιτικής) στιγμής.
Έτσι και η ανάγκη για "Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία" μεταφράστηκε σε αιφνιδιασμό με την παραίτηση του Α.Α. από την ηγεσία του ΣΥΝ και την προώθηση με συνοπτικές διαδικασίες του Αλέξη Τσίπρα στην θέση του Προέδρου του ΣΥΝ. Ο Α.Α. πέτυχε σε αυτόν του τον αιφνιδιασμό (όπως και στον προηγούμενο της δικής του υποψηφιότητας) γιατί έχοντας συλλάβει καλά την συγκυρία έπιασε τους υπόλοιπους στο ύπνο.

Πέτυχε λοιπόν αλλά εις βάρος πολλών πραγμάτων:
Κατ΄αρχήν δεν υπήρξε καμία προετοιμασία και ωρίμανση της ιδέας. Ούτε όμως και συλλογική κατάκτησή της και επεξεργασία από την ηγεσία και τα μέλη του Συνασπισμού. Ο ίδιος ο Τσίπρας ζήτησε ένα χρόνο αναβολή για να προετοιμαστεί και πήρε την απάντηση "ή τώρα ή ποτέ".
Τι χάσαμε λοιπόν; Χάσαμε την συνέχεια, χάσαμε την συλλογικότητα και αυτές οι απώλειες σε καθοριστικούς τομείς έκαναν όλην την Αριστερά ευάλωτη στις επιθέσεις που ακολούθησαν τα αναμενόμενα λάθη μιας άπειρης ηγεσίας...
Κάθε θαύμα τρεις ημέρες που λέει και ο λαός.
Ο Α.Α. έχει το σύνδρομο του "τρελού καλλιτέχνη" που μπορεί να είναι ατομικά μεγαλοφυές αλλά δεν συνάδει με συλλογικότητες. Κι όπως μας λέει η ιστορία του ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα συλλογικός.
Οι πρωτοβουλίες του λοιπόν μετά τις εκλογές του 2007 έγιναν μπούμερανγκ για την απροετοίμαστη Αριστερά και τον λόγο, ο Α.Α., δεν φαίνεται ακόμη να τον συνειδητοποιεί λόγω της εμπάθειας που έχει αναπτύξει με συγκεκριμένα πρόσωπα : δεν έφταιγε η σύλληψη της ιδέας, έφταιγε η πεισματικά ατομικιστική εφαρμογή της με καταπάτηση κάθε συλλογικότητας και συνέχειας.
Τι μας κληροδότησε ακόμη αυτή η μέθοδος; Την νέα άνθιση των μηχανισμών...

Οι μηχανισμοί

Μαζί με την ανεξέλεγκτη προώθηση μιας μη έτοιμης νέας ηγεσίας (για να δέσει επικοινωνιακά η ιδέα;) μας "κατσικώθηκε" στον Συνασπισμό εν ονόματι της νεολαίας και μια ολόκληρη παρέα άγνωστων και άπειρων αριστεριζόντων των αμφιθεάτρων, που αυτοχρεώθηκε την εφαρμογή της "αριστερής στροφής" μέσα στο κόμμα.
Με τις πλάτες της νέας ηγεσίας δημιούργησαν έναν καινούργιο μηχανισμό, έβαλαν τους ανθρώπους τους στα πόστα, έκαναν επαγγελματικά στελέχη ακατάλληλα άτομα με μόνο κριτήριο την πίστη στην "ομάδα" και στην συνέχεια επιδόθηκαν, προεξάρχοντος του τότε εκπροσώπου τύπου, σε επιθετικό καθεστωτισμό απέναντι στους παλαιότερους ακόμη και της μητρικής τους τάσης.

Δεν πρόκειται λοιπόν για "υποτίμηση των μηχανισμών" αλλά για δημιουργία των καταλληλότερων συνθηκών για ανεξέλεγκτη άνθιση των μηχανισμών και μάλιστα σε ένα κόμμα που έκανε καιρό να αφομοιώσει κάποιες (έστω παραλυτικές κάποτε, αλλά κάποιες...) ισορροπίες.
Και νάταν μόνον αυτό;
Μαζί με την εγκατάσταση των νεοκομσομόλων στον Συνασπισμό, ήρθε και η Δυαρχία, σύστημα καθαρής έμπνευσης Α. Αλαβάνου. Μια νέα πραγματικότητα στα μέτρα του που έμοιαζε λογική στους άπειρους ( "εγώ αντιπολίτευση, εσύ ανανέωσε το κόμμα...") αλλά δυσοίωνη σε όσους γνώριζαν... εκ πείρας, τι σημαίνει κάτι τέτοιο.
Και σήμαινε, εκτός από την σύγχυση στην κοινωνία, άνθιση νέων μηχανισμών.
Την φορά αυτή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ:
οι συνιστώσες ένιωσαν ότι ξαφνικά έχουν τον άνθρωπό τους, την δική τους ηγεσία απέναντι στην παραδοσιακή του Συνασπισμού και τους μπήκαν ιδέες επικράτησης και ελέγχου του συμμαχικού σχήματος.
Και δεν είναι να σου μπουν ιδέες: αμέσως άρχισαν οι προετοιμασίες για την αυτονόμηση του ΣΥΡΙΖΑ με την μετατροπή του σε κόμμα, με τις ευλογίες αρχικά και της ομάδας των νεοκομσομόλων του ΣΥΝ, που είδαν σε αυτήν την προοπτική την ευκαιρία να στριμώξουν άσχημα ανάμεσα στους αριστεριστές φίλους τους, τους ανανεωτικούς και να τους εκδιώξουν κακήν κακώς από το "μαγαζί" τους.
Από τότε λοιπόν, βασανιζόμαστε από την εσωστρέφεια της διαπάλης των μηχανισμών, τις χωρίς αρχές συμμαχίες και την πλήρη πολιτική σύγχυση σε επίπεδο θέσεων με αποτέλεσμα την γνωστή εκλογική συρρίκνωση και την ακύρωση της όποιας προοπτικής "αλλαγής του τοπίου".

Δεν είναι λοιπόν αυτοκριτική αυτή του Α.Α., μόνο καθαρή αποφυγή των ευθυνών του.
Και κυρίως πρόκειται για άρνηση συνειδητοποίησης του μείζονος: ότι το στυλ Αλαβάνου διέλυσε και απαξίωσε κάθε συλλογικότητα στην Αριστερά, έφερε τους μηχανισμούς και τους ηγετίσκους στα πράγματα, απαξίωσε την συνέπεια και συνέχεια στις πολιτικές της επεξεργασίες και - το χειρότερο -μετά από ένα διάστημα ελπίδας την έκανε και τελείως ανυπόληπτη ως εναλλακτική λύση.

Οι πολιτικές θέσεις του Α.Α.

Με αυτές δεν βλέπω λόγο να ασχοληθεί κανείς. Είναι τελείως παιδαριώδεις παρά τον ποιητικό και προφητικό οίστρο που τις συνοδεύει. Αριστεριστής στα γεράματα ρε Αλέκο; Αντισυστημικός εσύ που είσαι ένα σύστημα μόνος σου; Πάλι παίζεις με τις επιθυμίες του κόσμου, αυτήν την φορά των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψεις κάποτε εν δόξει και τιμή;

Ως εδώ λοιπόν σύντροφε Αλέκο.
Η Αριστερά δεν είναι παιχνίδι στα χέρια παικτών, όσο ταλαντούχοι κι αν είναι, δεν είναι αντικείμενο προσωπικών εμπνεύσεων ούτε όχημα ατομικής δικαίωσης.
Μας κληροδότησες με τις παλινωδίες σου μια ζοφερή κατάσταση από την οποία θα βγούμε δύσκολα και επώδυνα, εάν και εφόσον μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα στην συλλογικότητα που προκάλεσαν οι "πρωτοβουλίες" σου - πράγμα στο οποίο προφανώς δεν επιθυμείς να συμβάλλεις, αντίθετα προκαλείς και νέα...
Καληνύχτα λοιπόν και καλή τύχη - γιατί η υπόθεση ανανέωσης της Αριστεράς θα συνεχιστεί και χωρίς εσένα.

11 σχόλια:

  1. το κυριωτερο ειναι ο Ζαχαριαδικου τυπου τυχοδιωκτισμος περι αδυνατου κρικου εργατικης ''εξεγερσης'' αντιευρωπαικης ανευθυνοτητας με εναν υποκειμενικο παραγοντα [ΣΥΡΙΖΑ] ΣΕ ΗΜΙΔΙΑΛΥΣΗ να μας οδηγησει σε νεα οδυνηρη ηττα και συρρικνωση. Οπερ μεθερμηνευομενον οταν τα πλουσιοπαιδα σκοτωνουν την ανια τους στην καμπουρα μας εμεις διυλιζουμε τον κωνωπα της δικης μας ανανεωτικης καραμελας και αβελτηριας. Εδω πληρωνονται ολα συντροφοι ενθεν και ενθεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aνώνυμε (1.49) νάξερες πόσο συμφωνούμε. Ο πλουσιότερος βουλευτής της βουλής σαλπίζει τον παιάνα της εξέγερσης.Καλεί τους προλετάριους στους δρόμους, τα παιδιά στις φωτιές, τους αριστερούς, αλλά και τους ψηφοφόρους του Πασοκ στα οδοφράγματα. Κιαν το πράγμα Αλέκο στραβώσει και δε νικησουμε, εσύ θα πάς στην περιουσία σου να αράξεις και να σκεφτείς τι έφταιξε και οι άλλοι θα πάνε που;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι από το σάλπισμα του Αλέκου. Έδωσε τα εύσημα στο blog της ΕΟΣ. Σωστά γιατί τον υποστηρίζει. Αλλά υποτίθεται πως είναι Σύριζα. Έλα όμως που ο ΕΟΣ σε όλη την προεκλογική περίοδο 'εβριζε τον Τσίπρα που ήταν ο αρχηγός του Σύριζα και άνοιγε θέματα σχετικά με δωροδοκίες των ανανεωτικών και του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια στοιχεία. Δηλαδή μπράβο Στον ΕΟΣ που υπονόμευε τον προεκλογικό αγώνα της παράταξής του;
    Μετά πάλι τα έχωσε στην Ανανεωτική πτέρυγα, για δεξιά απόκλιση. Μα πριν 2 μήνες δεν έλεγε ότι ο Παπαδημούλης ήταν ο καλύτερος ευρωβουλευτής και κακώς τον βγάλανε στην απέξω;
    Τι συμβαίνει λοιπόν; Βρήκε ακροατήριο και λιβανιστήρια ο Αλέκος στα πρόσωπα διαφόρων τραγικών γεροσταλινικών ντεμέκ ηγετών, και νομίζει ότι είναι ο Λένιν τον Οκτώβρη. Α ρε ΚΚΕ τι τους τάισες όταν ήταν μικροί σε ποια χύτρα τους έριξες, σε ποιο μαγικό φίλτρο, και είναι αδύνατο να βγάλουν τη γλίτσα του σταλινισμού και του αριστερού τυχωδιοκτισμού από πάνω τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως είπε πολύ σωστά ο γραμματέας της ΚΠΕ σ. Δημήτρης Βίτσας.."οι λογικές Κύρκου και Αλαβάνου μας οδηγούν σε διάσπαση"...έτσι δηλαδή για να μη ξεχνάμε και τις δηλώσεις Κύρκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μονο που ο Κυρκος μεσιε αστυαναξ ειναι ενας απλος πολιτης πια , ο ''δικος'' μας παει για κομμα με τον ΕΟΣ ΑΓΚΑΛΙΑ [οτι χυδαιοτερο εχω δει στο χωρο] και τους ρητορες της ''παςας'' που σαν ανευθυνος που ειναι δεν γνωριζει την προιστορια του καθενος , και θα βρεθει προ οδυνηρων εκπληξεων , μιας και η Ελλαδα ειναι μικρο χωριο . Ανωνυμος πρωτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσοι επιχειρούν να βάλουν στο ίδοο τσουβάλι τον Κύρκο και τον Αλαβάνο, απλά θέλουν να... αθωώσουν τον Αλαβάνο!

    Τα πράγματα είναι οπολύ απλά. Ο Λ. Κύρκος εδώ και χρόνια έχει καταθέση τις απόψεις του. Τόσο για τον Σύριζα, όσο και για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Διαφωνώ με τις απόψεις του. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ακόμα και τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας παίρνουν αποστάσεις από τις θέσεις που εκφράζει ο Λ.Κ.

    Ο Αλαβάνος αφού πήγε να μας διαλύσει πριν και μετά τις ευυρωεκλογές, ΑΠΕΙΧΕ από την εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, ήρθε ως... σωτήρας να μας πει τι; Να κάνουμε εξέγερση τον Δεκέμβριο; ΟΚ θα το λάβουμε υπόψη μας.

    Μόνο που περιμένουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝ να μάθουμε για ποιο λόγο ήταν ΑΠΩΝ από την εκλογική μαχη.

    Ο Αλαβάνος προσπαθεί να εκφράσει έναν παρωχημένο αριστερισμό, τον οποίο στο κάτω κάτω της γράφης εκφράζουν καλύτερα το ΚΚΕ (μ-λ) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Κύρκος αν μη τι άλλο είναι ευθύς και λέει αυτό που σκέφτεται. Μπορείς να διαφωνήσεις, μπορείς να συμφωνήσεις - εκτίθεται. Ο άλλος απλά δεν ξέρεις τι πιστεύει κι όταν το μαθαίνεις...είναι αργά. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσυπογράφω, Γιώργο.

    Υ.Γ.
    Δεν παίζεσαι, αστυ-τέτοιε μου!
    Θέλω να αγιάσω και δεν μ΄αφήνεις.

    Πάντα βρίσκεις, ομολογώ, την κατάλληλη μπαρούφα για να την ..πετάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημήτρης Χατζησωκράτης Για τον Αλέκο Αλαβάνο:

    "Συνεργαστήκαμε στενά τα τελευταία 5 χρόνια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τον γνώρισα. Τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα την χθεσινή του παρουσία, δεν τον αναγνωρίζω.

    Από τους ύμνους για τον αριστερό ευρωπαϊσμό και για την συμβολή και δικαίωση των ανανεωτικών ιδεών, με αποκορύφωμα τον επικήδειό του στην κηδεία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, έφτασε στις ακραίες κατηγορίες του χθες.

    Το σημαντικότερο όμως και το πλέον ανησυχητικό αποτελούν οι πολιτικές προτάσεις του. Ο λόγος του θυμίζει εντονότατα ένα μιξάζ θέσεων ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σεχταριστής και αρχομανής ο Α.Α. συνεχίζει τον διασπαστικό του ρόλο στο χώρο της Αριστεράς!
    Ποιον να εξυπηρετεί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU