Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ας απεμπλακεί επιτέλους η Αριστερά από τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό (ας πάρουμε την ...Γαλλική βοήθεια)


Δημοκρατία ή
















συγκεντρωτισμός;

Την ώρα που οι εργαζόμενοι ταλανίζονται από ολοένα και επιδεινούμενα προβλήματα και γίνονται όμηροι της γενικευμένης σύγχυσης για το που πάει η οικονομική κρίση και ποιο μέλλον τους περιμένει όσον αφορά την εργασία τους και το εισόδημά τους, ο φυσικός φορέας υποστήριξής τους, η Αριστερά, πνίγεται στα εσωτερικά της προβλήματα και αδυνατεί να προωθήσει την όποια εναλλακτική πρόταση.
Αντίθετα δείχνει καθημερινά να βυθίζεται σε εσωτερικές αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις χωρίς τέλος...
Γιατί όμως;

Τόσες και τόσες προσπάθειες ενότητας και ανασύνθεσης έγιναν τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν αποδίδουν καρπούς, αντίθετα μοιάζουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα αντί να το επιλύουν;
Νομίζω ότι η απάντηση δεν είναι οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ή τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια.
Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται σε μια εμμονή στην κουλτούρα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, βαριάς κληρονομιάς άλλων εποχών και του αιώνα που πέρασε.

Ο πλουραλισμός στην Αριστερά μένει ανολοκλήρωτος όσο περνά μέσα από της συμπληγάδες της υποχρεωτικής κοινής έκφρασης με άξονα την πλειοψηφική άποψη. Έτσι τα πολιτικά σχέδια των μειοψηφιών δεν μπορούν παράλληλα να εκτεθούν ολοκληρωμένα και να δοκιμαστούν στην κοινωνία.
Μένουν κλεισμένα στους εσωτερικούς τοίχους των κομματικών δομών ή διαρρέουν σαν ιδιαίτερες απόψεις προσώπων ή τάσεων.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εντάσεις, καχυποψίες, απόπειρες των μηχανισμών ένθεν κακείθεν να βγάλουν στην επιφάνεια ή να εμποδίσουν την έκφραση άλλων πολιτικών απόψεων, ένα εσωτερικό μπαλόνι δυσαρέσκειας που φουσκώνει και ξεφουσκώνει ανάλογα την πίεση που ασκείται και συνεχώς απειλεί με ξαφνικές εκρήξεις.
Γιατί; Δεν γίνεται αλλιώς;

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις μου έδωσε η λειτουργία του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στην Γαλλία, όπου το πρόβλημα του πλουραλισμού - που ταλανίζει την ελληνική αριστερά και τις ενωτικές της απόπειρες - λύνεται με έναν πολύ ευφυή και σύγχρονο τρόπο: η πλειοψηφία κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές με τον τίτλο του κόμματος (τον δικαιούται ως πλειοψηφία) και η μειοψηφία (η τάση της ενωτικής αριστεράς) συνεργάζεται εκλογικά με το ΓΚΚ και το κόμμα της Αριστεράς στα πλαίσια του Αριστερού Μετώπου που έχουν συμπήξει, χωρίς να παύει η κατά τα άλλα κανονική λειτουργία του ΝΑΚ.
Και τα δύο σχήματα βγήκαν ενισχυμένα στις τελευταίες εκλογές!
Η διαφωνία τους ήταν και παραμένει η συνεργασία ή όχι με τους σοσιαλιστές: "ποτέ" λέει το ΝΑΚ, "δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε καταστατικά" λέει το Μέτωπο...

Τι μας διδάσκει αυτό;
Ότι απλά μπορούμε και χωρίς τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό!

Αντί να φτιάχνουμε πολύπλοκα καταστατικά και να ορίζουμε ως που φτάνει η ελευθερία έκφρασης κάθε τάσης και συνιστώσας, τι δικαιώματα έχει η πλειοψηφία και πόσα η μειοψηφία, θα μπορούσαμε απλά να τους δώσουμε όλα τα δικαιώματα!
Η πλειοψηφία απλά κρατά ως δικαιούται το δικαίωμα να ομιλεί εκ μέρους της συλλογικότητας και η όποια μειοψηφία δικαιούται να ομιλεί εφόσον το επιθυμεί και να δρα αυτόνομα εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα την πολιτική της άποψη.
Και οι δυο κρίνονται πλέον πολιτικά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες και ψηφοφόρους.

Στην δική μας αριστερά έχουμε χάσει το μέτρο αλλά και το ζητούμενο επίσης: εάν αυτό που όλοι επιθυμούμε είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στην υλοποίηση κοινών στόχων και παράλληλα η ολοκληρωμένη παραγωγή και προώθηση του ιδιαίτερου πολιτικού μας σχεδίου, η απάντηση υπάρχει.
Γιατί να καταπιέζουμε ο ένας τον άλλο και να απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο ψυχικά χωρίς λόγο.
Προς χάριν και μόνο ενός παρωχημένου συστήματος συγκεντρωτισμού;
Άλλωστε ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία πολιτών όπου η πειθαρχία και η στρατιωτική μέθοδος δεν είναι πια απαραίτητη για την προώθηση των πολιτικών μας.
Γιατί να είμαστε φοβικοί και εσωστρεφείς, να υποψιαζόμαστε τον σύντροφό μας αν είναι και πόσο πιστός στην γραμμή ή την τάση του αντί να δουλεύουμε μαζί εκεί που συμφωνούμε και χώρια εκεί που διαφέρουν οι απόψεις μας;

Σήμερα βρισκόμαστε παγιδευμένοι στα σχήματα.
ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις, συνιστώσες, ενταγμένοι, ανένταχτοι. Η ζωή όμως είναι αλλού, ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν τον ενδιαφέρει αν θα πας κοντά του με ποδήλατο, κάρο ή αυτοκίνητο αγώνων: αρκεί να πας...
Ας μην κουραζόμαστε άλλο και κουράζουμε και τον κόσμο.
Ας απεμπλακούμε από τα σχήματα:
Πρώτα από όλα ας εφαρμοστούν μερικά συναινετικά ή βελούδινα διαζύγια (κι αυτά έχουν πόνο αλλά τα τραύματα επουλώνονται γρηγορότερα και επιτυχέστερα).

Ας συζητήσει η Ανανεωτική Πτέρυγα με το Αριστερό Ρεύμα: υπάρχει τόσο σοβαρός λόγος να διατηρηθεί ο Συνασπισμός;
Αν ναι, ας συμφωνηθεί να μην γίνει κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν όχι, ας αποχωρήσει η Πτέρυγα (εάν δεν της δώσει το καταστατικό πλήρη ελευθερία κινήσεων και εκλογικών συμμαχιών), ας δημιουργήσει κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς και βλέπει μετά τις συμμαχίες της.
Αν χωράει στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει συνιστώσα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει αντικαπιταλιστικό κόμμα θα προτιμήσει συνεργασία με άλλες δυνάμεις. Αν μπορεί να τα κάνει αυτά όντας μέσα στον Συνασπισμό δεν θα φύγει και καθόλου.

Γιατί να πιέζει ο ένας τον άλλο χάριν ιδεατών σχημάτων; Πλήρης ελευθερία και ενασχόληση με τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι με τον ...αφαλό μας.

18 σχόλια:

  1. Ο φίλος μου ο Γιώργος, πρόκοψε στην ζωή του. Από το πουθενά ανέβηκε τα σκαλοπάτια της επαγγελματικής επιτυχίας δυο – δυο. Και δεν πάτησε επί πτωμάτων.
    Μου εξηγούσε ο φίλος μου ο Γιώργος, πολλά χρόνια πριν:
    «Έχεις μπροστά σου ένα πρόβλημα, και ξέρεις πώς να το λύσεις. Μην βιαστείς. Λέγε δεξιά κι αριστερά πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα σου. Δείχνε το άγχος σου. Κι αν κάποιος σου προτείνει λύση, άκουγε τον προσεκτικά, αλλά έχε τον γραμμένο. Μόνο τον χρόνο πρόσεχε. Την κατάλληλη στιγμή, ανακοίνωσε ότι το έλυσες. Κι όλοι θα σου βγάλουν το καπέλο. Και θα ανταμειφτείς γι αυτό»
    Έτσι πρόκοψε ο φίλος μου ο Γιώργος.
    Ο άλλος φίλος μου, Γιώργος πάλι, είχε άλλη τακτική.
    Άρχιζε τα μαθηματικά. «Αυτοί είναι μαζί μου, αλλά δεν μου φτάνουν. Θέλω και κείνους, κι αν έρθουν θα μου φύγουν λίγοι από τους άλλους, αλλά έχω συν.»
    Και τελικά ούτε δημοτικός σύμβουλος δεν εκλέχτηκε.
    Πως διάολο σκέφτεται η ηγεσία της ανανεωτικής πτέρυγας;
    Τρίτο Γιώργο δεν έχω να ανακαλέσω στην μνήμη μου.
    Αν πάει σαν τον πρώτο, θα το δούμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα και κάποια ανταμοιβή θα υπάρξει.
    Πολύ φοβάμαι όμως, ότι το ‘ριξαν στα μαθηματικά.
    Θα μου πείτε, χωρά η Πολιτική (με Π κεφαλαίο) σε δυο Γιώργηδες;
    Όχι δεν χωρά. Αλλά μην ρωτάτε εμένα γι αυτό.
    Αυτούς που τρώνε την ζωή τους στους μηχανισμούς, που ξεχνούν ότι και η πολιτική ζωή είναι αλλού, να ρωτήσετε.
    Αυτούς που σκέφτονται τα ποσοστά. 70% προς 30%. Και νομίζουν ότι αυτό είναι η κοινωνία που διψά για αριστερό λόγο. Σκέτο αριστερό. Ούτε ανανεωτικό, ούτε σταλινικό, ούτε αντισυστημικό.
    Τον λόγο που μπορεί να συναντήσει την απλή λογική δηλαδή, να συνεργαστεί, να ζήσει, και να μακροημερεύσει μαζί της στα καλά και τα κακά.
    Τον λόγο που είναι γάμος με την κοινωνία κι όχι πόλεμος.
    «Μόνο τον χρόνο πρόσεχε», έλεγε ο Γιώργος.
    Να τον ακούτε και σεις, γιατί αυτός πρόκοψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω μείνει άλαλος !!!
    Ας συζητήσει η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ....λοιπόν....και ας μας πούνε τι αποφασίσανε...
    Δηλαδή...ας μαζευτούν οι "αρχηγοί" των τάσεων να αποφασίσουν και ας το ανακοινώσουν μετά στο πόπολο. Το μόνο τους πρόβλημα θα είναι ότι όταν θα ψάχνουνε κόσμο να το ανακοινώσουνε...δεν θα βρούνε κανέναν.
    "Ο ΣΥΝ κόμμα των μελών"...το πιο σύντομο ανέκδοτο....ωραία...συνεχίστε έτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο κόμμα των μελών βρε Γιάννη; Το καταστατικό του Συν έχει παραδώσει το κόμμα στις τάσεις - και μέχρι να αλλάξει αυτό καλό είναι να συνεννοηθούν μεταξύ τους επιτέλους ή να μην συνεννοηθούν και να το διαλύσουμε όσο πιο φιλικά γίνεται. Αλλά αμάν με την γκρίνια...
    Όταν μαζεύαμε υπογραφές για έκτακτο συνέδριο πάλι ενστάσεις είχες. Δεν μπορούμε να σε ικανοποιήσουμε με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Ανανεωτική Πτέρυγα έχει πάρει θέση.
    Το αριστερό ρεύμα, που το βλέπεις Γιώργο;

    Είναι τάση; Έχει ενιαία άποψη;
    Δεν έχω δει καμμία ανακοίνωσή του..

    Υπάρχει απόφαση της Κ.Π.Ε ποιός αποφάσισε να πάρουν κάρτες τα μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ;

    Ο αέρας...του ρεύματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Γιώργο, τα συνέδρια είναι θέμα επιλογής πολιτικής πλατφόρμας και όχι υπογραφών...γενικώς και αορίστως. Εννοώ πως οι υπογραφές μπαίνουν κάτω από ένα ολοκληρωμένο πολιτικό κείμενο. Δεν μαζεύουμε υπογραφές απλά για να μαζεύουμε. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ομόφωνη απόφαση της πολιτικής μας κίνησης που επιδόθηκε στην πολιτική γραμματεία για σύγκλιση έκτακτου Συνεδρίου. Οταν μιλάω για πολιτική πλατφόρμα εννοώ ένα κείμενο νέας πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης. Εαν μου βρείς ένα τέτοιο κείμενο που να επιχειρεί να συνθέσει τότε υπογράφω όχι μόνο εγώ αλλά και χιλιάδες άλλα απλά μέλη του ΣΥΝ.

    Το συνεχίστε έτσι...απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα των τάσεων.

    Το καταστατικό του ΣΥΝ μιλάει για ιδεολογικά ρεύματα και όχι για τάσεις που νέμονται την κομματική εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα παιδιά.
    Ο καυγάς και βέβαια δεν είναι ιδεολογικός. Πάνω απ' όλα είναι η εξουσία αλλά πίσω από την εξουσία τι υπάρχει;
    Το χρήμα ( και το sex, αλλά οι τύποι δε νομίζω να ασχολούνται).
    Η συμμαχία με τους αριστεριστές είναι προσχηματική, μολις οι Κνίτες διώξουν την ΑΠ θα διώξουν και τους Ρούντηδες και πάμε γιάλλα. Οι Κνίτες θέλουν το Συνασπισμό μόνοι τους να ελέγχουν και την επιδοτησούλα μεταξύ των άλλων. Επιχείρηση είναι το κόμμα φιλαράκια, αν δεν το πείρατε χαμπάρι και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ και χωρίς πολλή δουλειά ε! Για ρωτήστε και κάτι επαγγελματικά στελέχη εικοσαετίας να σας πουν πόσο έχουν δουλέψει στη ζωρή τους.
    Σπρώχνωντας λοιπόν στη έξοδο την ΑΠ ελπίζουν να πάρουν και τους 10 βουλευετές αυτοί. Εδώ βέβαια το παραμύθι έχει δράκο, αφού ο ΣΥΝ οφείλει την όποια εκλογική του δύναμη σε μεγάλο ποσοστό στις καταβολές της Ανανεωτικής Αριστεράς, του ΚΚΕ εσ, της Β Πανελαδικής και εν γένει του "χώρου" που λέγαμε παλιά.
    Δεν ξέρω αν οι Κουβέλης και ΣΙΑ έχουν κουράγιο να στήσουν ξανά νέο μαγαζί. Δε νομίζω να θέλουν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Θα το παλέψουν ατελέσφορα ελπίζοντας να τα σπάσουν νωρίτερα οι Αλαβάνοι με τους γεροσταλίνες και να σμίξουν και πάλι τα αηδόνια. Με λίγα λόγια σούρχεται στο στόμα κάτι σε λαδερό, σε γλίτσα, σε ροχάλα. Όλο αυτό, είναι ότι είναι, αλλά Αριστερά δεν είναι.
    Κιόμως από τι διαβάζω και ακούω ωραίοι άνθρωποι γύρω μας γουστάρουν Αριστερά. Πως θα γίνει να βρεθούν, να συζητήσουν απόψεις να στήσουν πολιτικές, να βγουν και να σαρώσουν κάτι γραφειοκράτες του κώλου, που μιλάνε για επανάσταση και αντισυστημικότητα. Από το σύστημα αυτοί δεν γουστάρουν τίποτα αυτό είναι αλήθεια εκτός από.............................
    την επιδοτησούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπίθα μου, δεν το βλέπω πουθενά. Λέω όμως να αναζητηθεί:)

    Γιάννη, το καταστατικό προβλέπει ξεχωριστές λίστες των τάσεων και ποσοστώσεις - έτσι στήθηκαν οι μηχανισμοί κι έτσι θα συνεχίσουν. Ύστατη προσπάθεια κάνουμε επικαλούμενοι την κοινή λογική, μήπως και...
    Κατά τα άλλα τα πράγματα έχουν πάρει ήδη τον δρόμο τους και το διαζύγιο μόνο βελούδινο δεν θα είναι...

    leo, ναι υπάρχει κόσμος ευαίσθητος, με δημοκρατική κουλτούρα που θέλει ακόμη συλλογικότητα και συμμετοχή!
    Οι "απελεύθεροι" που λέει και ο Μάνος σε προηγούμενο σχόλιο...
    Κι αυτοί δεν ανέχονται ανοησίες.

    Ας το καταλάβουν όσοι από την ΑΠ σκέφτονται να διυλίσουν τον κώνωπα αναλογιζόμενοι την προσωπική τους βολή. Η ώρα της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης είναι τώρα, χθες και όχι την ...Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας αφήσουμε τους δογματικούς και του "αντισυστημικούς επανάστατες" που πουλάνε μουρίτσα και μόνο..

    Τι μένει;
    Ποιά είναι η πολιτική πλατφόρμα του ρεύματος;

    Ρε σύντροφοι, η Ανανεωτική Πτέρυγα, ότι και να λέμε, είναι η ψυχή της ανανεωτικής αριστεράς- με τα καλά της και τα κακά της- αν θέλετε...

    Το ρεύμα τι λέει, δηλαδή;

    Λίγο, Κ.Κ.Ε, λίγο "όχι Κ.Κ.Ε", λίγο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο "όχι ΣΥΡΙΖΑ"...

    Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας και τα γεγονότα έχουν δικαιώσει την Ανανεωτική Πτέρυγα, σε όλα τα πολιτικά ζητήματα..

    Τι άλλο να κάνουμε, δηλαδή..;

    Να το βουλώσουμε;
    Απο την αρχή δεν τα λέγαμε αυτά;
    Που είμαστε, ανακόλουθοι;

    Ποιός μίλησε για τον Πανούση;
    Ποιοί θέλανε να διαγράψουν την Μπουρνόβα;

    Ποιοί κατηγορούσαν τον Κουβέλη, τον Λυκούδη, τον Χατζησωκράτη, τον Παπαδημούλη;
    Τα ξεχνάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σπίθα, ένα πρόβλημα έχει η Πτέρυγα. Αφήνει τον κόσμο της να φυλλορροεί, να σκορπάει.. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να συγκαλέσει συσκέψεις τοπικές και πανελλαδικές, να δεσμευτεί σε κάποια πορεία και να καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει... και όχι να ποντάρει στην συγκυρία που την ευνοεί κάπως μέσα στον Συνασπισμό αλλά ...προσοχή... προσωρινά! Αύριο θάχουμε τα χειρότερα!
    Έπειτα ο κόσμος ψήφισε - ψήφισε αριστερούς μεταρρυθμιστές και περιμένει να υλοποιήσουν τις θέσεις τους που διακριτά αν και με διακριτικότητα διατύπωσαν προεκλογικά. Αλλιώς τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενδεικτικό σχόλιο από τον Διάλογο στον ιστότοπο της ΑΠ:

    Πολύβιος Κατσάνης, 04/12/09

    Κάθε χαμένη μέρα μας οδηγεί πιο κοντά στο αδιέξοδο.

    Κάθε μέρα που περνάει μέσα σε αυτό το συνοθύλευμα, απαξιώνει ακόμα και το κομμάτι των ιδεών που μας κρατάει σε επαφή. Αντιλαμβάνομαι και το βάρος της ευθύνης σας που είναι διαφορετικό, τις ιδιαίτερες ανάγκες για να φτιαχτεί κάτι από την αρχή, τη δύναμη της καθημερινότητας, τις προσωπικές ανασφάλειες, πολλά... Κάποιες φορές ο μαθηματικός λογισμός βοηθάει όμως...Έστω, δώστε λίγο σημασία σε απόψεις που έρχονται από λίγο πιο έξω...Τι προσθέτει εδώ και δύο με δυόμισυ χρόνια η παραμονή μας στην "κοινή στέγη" του ΣΥΝ? Δίνει κάτι θετικό ή στο ισοζύγιο μετράμε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία?

    Αν δεν παραμείνουμε, έχουμε κάτι να περιμένουμε? Τώρα πια, έστω και με αμυδρές -αμυδρότατες ελπίδες- τουλάχιστον μπορούμε να περισώσουμε και να ελπίζουμε σε κάτι. Έστω στη συνέπεια με τον εαυτό μας και τις ιδέες μας. Το κακό είναι πως η γη, όπως την έχουμε καταντήσι, είναι στέρφα. Πιο στέρφα από ποτέ και ελάχιστες ελπίδες να βλαστήσουν φρέσκα πρόσωπα και νέες δυναμικές. Άλλα έστω κι έτσι, δεν είναι χειρότερα από αυτό που κάθε μέρα διαδραματίζεται. Συρόμαστε για συναισθηματικούς λόγους σε συνελεύσεις και διαδικασίες, όπου οι αποστάσεις είναι τέτοιες πια, που δεν υπάρχει κουράγιο και αιτία για να κάνουμε καν αντίλογο...Μετρήστε τα όσο είναι καιρός. Κάθε χαμένη μέρα μας οδηγεί πιο κοντά στο αδιέξοδο.

    Καλημέρα
    Πολύβιος Κατσάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλα τα λεει ο leo. Ο κυνισμος τους για τα φραγκα δεν τους αφηνει να ενιαιοποιηθουν εντελως. Ηανυπαρκτη...ΔΕΑ απεκτησε ιδιοκτητα γραφεια με τις ψηφους της Πτερυγας που τους εβαλε στην βουλη. Ειναι να τρελλαινετε κανεις αν σκεφθει και την Κουμουνδουρου... μα τοση πολιτικη δειλια πια... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΚΟΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ.ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΕ
    ΝΕΟ 'ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ' ΚΟΜΜΑ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όχι μόνον γι αυτό ανώνυμε: που θα βρουν μ...κες να ακούνε τις αμπελοφιλοσοφίες τους και μάλιστα υποχρεωτικά; Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν αυτό που 40 χρόνια δεν είχαν βρει στην κοινωνία. Κάποιους να τους ακούν και αυτό δεν θα το χάσουν με τίποτα!
    Φαντάσου λοιπόν, εάν δεν έχεις συμμετέχει ήδη, συνέλευση τοπική του ΣΥΡΙΖΑ-κόμματος: μετά τα ψηφίσματα για το Νεπάλ όσοι έχουν μείνει θα ασχολούνται με την ...επερχόμενη επανάσταση και εάν δεν υπάρχει συναίνεση θα ψηφίζουν κιόλας γι αυτήν. Μετά την επαναληπτική καταμέτρηση των ψήφων (12 μμ) θα αποχωρούν ευχαριστημένοι που και απόψε επιβεβαίωσαν την επαναστατική τους προσήλωση αγκαλιά με κανένα εντυπωσιασμένο γκομενάκι από την νεολαία του Συν. Άσε ανώνυμε, τάχουμε ζήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kai taπαλληκαρακια της ΕΟΣ/ΠΑΣΑΣ πως προεκυψαν ξαφνικα ξερετε? μεσα σε 11[...] μηνες οι εκλεκτοι του πολιτικου τυχοδιωκτισμου καποιων. Εδω θα τα πουμε ολα με στοιχεια που θα τριβετε τα ματια σας. Αλλα οταν ερθει η ωρα και ΕΠΩΝΥΜΑ γιατι ετσι μ'εμαθε η Ανανεωτικη Αριστερα και η Γκαμσικη μου παραδοση. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γκραμσικη ... φυσικα ο ιδιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU