Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Οδηγίες ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς

Τεχνικό φυλλάδιο Νο 1: Τα βασικά


Προϋποθέσεις για μια νεα δυναμικη του ρευματος ιδεων της ανανεωτικης αριστερας

Τακης Παπαθεοδωροπουλος*

Αγαπητοι συντροφοι

Εξαιρετικη η ιδεα να ανοιξει ο διαλογος αυτος. Και σπευδω να συμμετασχω με την καταθεση μερικων σκεψεων, περιληπτικων και κωδικοποιημενων. Σκεψεις που προς το παρον θα περιοριστουν στις προυποθεσεις για μια νεα δυναμικη του ρευματος ιδεων που αποκαλειται ανανεωτικη αριστερα. Και αυτό όχι γιατι ο τροπος, η μορφη, το οχημα μεσα από το οποιο θα γινει αυτό είναι ησσονος σημασιας αλλα γιατι οι προυποθεσεις αυτές ισχυουν ανεξαρτητα ποια επιλογη (παραμονη στο ΣΥΝ ως ταση, αυτονομηση ως συνιστωσα του ΣΥΡΙΖΑ η νέο πολιτικο μορφωμα) επιλεγει η επιβληθει τελικα.

1. Η Ανανεωτικη Αριστερα θα πρεπει να ξαναδει την διαδρομη της με νηφαλιοτητα αλλα και αυτοκριτικη διαθεση. Δεν φταινε μονο οι αλλοι για την σημερινη κατασταση. Εχουμε και εμεις τεραστιες ευθυνες με λαθη, ανεπαρκειες και παραλειψεις και οφειλουμε να τις αναλαβουμε για να μην τις επαναλαβουμε.

2. Η Ανανεωτικη Αριστερα εχει –όπως και ολος ο ΣΥΝ- ξεμεινει από ιδεολογικα και πολιτικα εργαλεια. Ειδικα εμεις πρεπει να συνειδητοποιησουμε ότι η κοινωνια, η αριστερα εχει αναγκη από φρεσκιες ιδεες που να βγαινουν από τις σημερινες αναγκες ενός κοσμου που αλλαζει δραματικα. Οφειλει να μιλησει για τα μεγαλα αλλα και αντιδημοφιλη προβληματα (καταναλωτισμος, αναγκη παγκοσμιας ρυθμισης της παγκοσμιοποιησης κλπ) για τα οποια κανεις σχεδον δεν μιλαει. Προτεινω σε αυτά τα πλαισια να υπαρξει ξεχωριστος δημοσιος ανοικτος διαλογος για την συνταξη ενός «μανιφεστου» για την μεταρρυθμιστικη Αριστερα στην Ελλαδα του 21ου Αιωνα.

3. Σε αυτά τα πλαισια νομιζω ότι θα πρεπει να συζητησουμε και την αλλαγη του προσδιορισμου ανανεωτικη που εχει βασικα πια ιστορικο φορτιο με τους προσδιορισμους Ευρωπαικη, μεταρρυθμιστικη και οικολογικη αριστερα που ανταποκρινονται πληρεστερα στην φυσιογνωμια μας. Κατι που μας απομακρυνει από συμπλεγματα προελευσεων, διασπασεων που κανεναν πλην ελαχιστων δεν ενδιαφερουν σημερα.

4. Η Ανανεωτικη Πτερυγα οφειλει να οριοθετηθει και να στεγανοποιηθει με τροπο σαφη και αποτελεσματικο από το ΠΑΣΟΚ. Φτανει πια με αυτή τη γαγγραινα που μας κατατρωει δεκαετιες.

5. Η Ανανεωτικη Αριστερα δεν μπορει να χαριζει (γιατι το εχει κανει ας μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας) τον κοινωνικο ριζοσπαστισμο σε κανεναν. Αρνουμαστε τον ρολο της υποτιθεμενης αντισυστημικης Αριστερας αλλα δεν μας πρεπει και δεν θελουμε το ρολο της «γραβατωμενης Αριστερας των ΜΜΕ». Ας φροντισουμε λοιπον να μην το εκπεμπουμε…

6. Η Ανανεωτικη Αριστερα δεν χαριζει ουτε τα κινηματα. Τα πραγματικα φυσικα όχι οσα φαντασιωνονται μερικοι ως τετοια. Η κοινωνια εχει αναγκη νεες μορφες αυτό - οργανωσης και πρεπει να πρωτοστατησουμε σε αυτές.

7. H Ανανεωτικη Αριστερα χρειαζεται αμεσα ανανεωση η ιδια στο επιπεδο του στελεχικου της δυναμικου και της ηγετικης της εκφρασης.

8. Η Ανανεωτικη αριστερα πρεπει να ξαναπιασει το νημα που την συνεδεε στο παρελθον με τις ζωντανες δυναμεις της τεχνης, της διανοησης, της επιστημης. Ας μην μεινει επικληση, ας το δουμε συγκεκριμμενα.

9. Η Ανανεωτικη Αριστερα οφειλει να στοχαστει πανω στην εμπειρια του ΣΥΝ ως κομματικου σχηματισμου πολιτικης ενοτητας με τασεις. Σωστα αντιμετωπισαμε ως τωρα τις αποπειρες οσων αφου καταλαμβαναν πρωτα με την υποστηριξη τασεων και μαλιστα συμπαγων τα ανωτερα αξιωματα του κομματος στην συνεχεια στρεφονταν εναντιον των τασεων με στοχο την οικοδομηση προσωποπαγων μηχανισμων. Όμως αυτό δεν μας απαλλασει από την υποχρεωση να κανουμε απολογισμο των αρνητικων συνεπειων του συγκεκριμενου μοντελου που πραγματι μετατρεπει την αναγκη ελευθερης εκφρασης των ιδεολογικων ρευματων σε σκληρους μηχανισμους. Οφειλουμε στο επομενο μας βημα να προτεινουμε ένα συγχρονο πολιτικο υποκειμενο με μορφη δικτυου και με πραγματικα δημοκρατικες διαδικασιες.

10. Η Ανανεωτικη Αριστερα πρεπει να απευθυνθει αμεσα σε όλα τα μελη του Συνασπισμου ανεξαιρετως χωρις προκαταληψεις, με σεβασμο στην αποψη τους και μακρια από την λογικη των τασικων αντιπαραθεσεων. Αξιζει νομιζω να εξετασουμε την προοπτικη μιας προτασης που θα απευθυνεται στα μελη του ΣΥΝ και θα τους καλει να αποφασισουν τα ιδια για τα επιδικα θεματα μεσω ενός δημοψηφισματος για το μελλον των σχεσεων ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ αντι ενός εκτακτου συνεδριου που στο ονομα της δημοκρατιας οδηγει τα μελη στην τυφλη στοιχιση.

11. Η Ανανεωτικη Αριστερα οφειλει επισης ότι κανει να το κανει συντομα. Χθες ηταν πολύ νωρις ισως αλλα σιγουρα αυριο θα είναι πολύ αργα. Και επισης σιγουρο είναι ότι δεν μπορεις παρα μονο «στιγμιαια» να πατας σε δυο βαρκες.

*Γραμματεας ΝΕ Αχαιας του ΣΥΝ, 16/12/09 από τον Διάλογο στην ananeotiki.gr

17 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό, μεστό κείμενο. Προσυπογράφω όλα τα σημεία. Επι τη ευκαιρία, παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον και όλο το διάλογο που γίνεται στη «Στρουθοκάμηλο», αλλά έτσι που έχει φουντώσει δε σας προλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OI ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΠ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΡΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. stathas, ας κάνουμε διάλογο επάνω στις επόμενες κινήσεις όπως κωδικοποιούνται ευφυώς στο κείμενο αυτό. Οι αποφάσεις του συντονιστικού είναι αμυντικές και σωστά θέτουν τα όρια - αλλά τέρμα το κατενάτσιο - τώρα χρειάζεται "αντεπίθεση" που λέει και το ... ΚΚΕ :), δηλαδή αποσαφήνιση θέσεων και πολιτικών σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενο του γραμματέα είναι μεστό και δείχνει τα αναγκαία βήματα, που οφείλει να ακολουθήσει η Α.Π.

    Η απόφαση του συντονιστικού ήταν εκείνη που άνοιξε το δρόμο, θα έλεγα μάλιστα ότι η "διεύρυνση" της Πτέρυγας με τους συντρόφους της ΑΡΣΗ και της Πρωτοβουλίας θα δώσει μια νέα δυναμική στις διεργασίες ανασυγκρότησης.

    Ας οργανώνουμε λοιπόν τις περειφερειακές συσκέψεις από σήμερα, παρακολουθώντας τις κινήσεις της πλειοψηφίας: "η γραμμή της έχει αλλάξει, από την διολίσθηση έχει περάσει στην κατολίσθηση", όπως εύστοχα σημείωσε ένας σύντροφος σε μια πρώτη συνάντηση που είχαμε εχθές.

    Καλημέρα! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας. ένα πάρα πολύ καλό κείμενο που αμοί τι άλλο θέτει τις βασικές προϋποθέσεις ανασυγκρότησης.

    Αυτό που χρειάζεται η Απ αλλά και η Α Α ευρύτερα αυτή την στιγμή είναι να ξαναβρεί την επαφή της με την κοινωνία με τον κόσμο που παράγει πολιτική και ιδέες. Σε αυτό χρειάζεται να υπερβεί το συγκεκριμένο υπαρκτό σχήμα του συν το οποίο δεν μπορεί πλέον να αναπαλαιωθεί.

    Απαιτείται μια νέα μορφή οργάνωσης που να διασφαλίζει την αμεσοδημοκρατική συμμετοχή των μελών δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας χωρις να αισθάνεται ο κάθε πολίτης χωριστά πως καπελόνεται απο μηχανισμούς και ποσοστόσεις μικρομάγαζων.
    Να μιλήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα χωρίς ταμπού με τηλέφωνα και ονόματα.
    Διαφθορά, διαπλοκή, παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, σπατάλη του δημόσιου χρήματος, τρόπους συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή ιδεών και πολιτικής, και ριζική ανανέωση στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό που ηγείται της Απ. έτσι και αλιώς η υπόθεση της Αν. αριστεράς δεν αφορά μόνο τον Συν αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση, σύντροφοι, για την οργάνωση σε στυλ δικτύου. Να μην επαναλάβουμε την ιεραρχική πυραμίδα και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό που καταλήγουν σε καθετοποιημένους μηχανισμούς νομής της εξουσίας. Το οριζόντιο μοντέλο είναι πιο αμεσοδημοκρατικό και πιο λειτουργικό. Ας το δούμε ώστε η νέα αριστερά να μην είναι απωθητική αλλά συμμετοχική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε παρακαλω Γιωργο κοιταξε το κειμενο που αναδημοσιευει απο την Αυγη το σαιτ της Πτερυγας για την Ευρωπη του Σ.Παπα με τιτλο ''Αρες μαρες αφορολογητες'' . Αποτελει απαντηση στον Αλαβανειο ''αδυνατοκρικο'' και ειναι εκπληκτικο. Παρα το οτι ανηκει στο ''ρευμα'' ο Παπας, ανθρωπος της Α.Α.απο παλια και ιδιαιτερα αξιολογος. Υπαρχουν και στην πλειοψηφια αριστοι συντροφοι που εν δυναμει ειναι κοντα μας. Εαν σου αρεσει αναδημοσιευσε το. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί Τσίπρα
    Σπ. Καραλης

    «Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και ενημέρωσε τους βουλευτές για τα όσα ελέχθησαν κατά την προχθεσινή συνάντηση. Επιφυλάξεις, πάντως, σχετικά με τα οφέλη μιας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών και της συμμετοχής του πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν, διατύπωσε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αντ. Νταβανέλος.

    Στην παρέμβασή του ενώπιον των μελών της Κ.Ο., ο κ. Νταβανέλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι δεν έπρεπε να αγνοηθούν οι απόψεις των συνιστωσών για το θέμα.

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη για τη διαφάνεια, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι ήταν χρήσιμη, κυρίως γιατί ανέβασε τις προσδοκίες των πολιτών για θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς. Υπογράμμισε, όμως, ότι χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής στρατηγικής και ενίσχυση των χαμηλών μισθών, των συντάξεων και της απασχόλησης.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως οι διαφορές σε σχέση με τα όσα έλεγε πριν από τις εκλογές και σε όσα εφαρμόζει είναι πολύ μεγάλες. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της», ανέφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάστε πως εφάρμοσαν της αποφάσεις της πανελλαδικής

    Ένα άλλο σενάριο που έγινε σε νησί του αιγαίου
    Σκηνή 1
    Αίθουσα μπαρ 12 άτομα σύνολο. Οι οποίοι 6 από το ΣΥΝ από τη ΚΟΕ 1 και 6 ανένταχτοι (συζητούν πως θα επανιδρύσουν το ΣΥΡΙΖΑ)
    Σκηνή 2
    Καβγάς μεταξύ τους γιατί δεν συμφωνούν (τι είπαν στο καβγά; βάλτε τη φαντασία σας να οργιάσει)
    Σκηνή 3
    Οι 8 αποφασίζουν να φτιάξουν γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δια βοής
    Σκηνή 4
    Ιδρύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γραμματεία του οι οποία εκπροσωπεί όλους εμάς στο νησί !!!!
    Συμπέρασμα
    Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. " H Ελλάδα αδύναμος κρίκος, ή Άρες Μάρες Αφορολόγητες;"

    Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ leo

    "Όπου εκδήλωση και... νταβαντούρια ...πρώτος"!!

    Και από τον πολύ συλλογισμό
    τόριξε..
    στο "Ιδέες και προβληματισμό.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έρχόμαστε και στον Γιώργο για να στρουθοκα-μιλήσουμε, λίγο..

    αλλά αυτός, εκεί, να μας δίνει μυστρί και δώστου χτίσιμο..:))
    !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτός - ο "άλλος" εαυτός σου- τον ξέρεις καλά;
    :)

    Προγραμματική συμφωνία, πρώτα!

    Υ.Γ.
    Ποιός θα είναι ο "μάστορας", Γιώργο;
    Και τίνος όνομα θα είναι στο κουδούνι;

    Μην χτυπάμε σε σένα και βγει κανένας "άλλος"..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU