Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Οδηγίες ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς

Τεχνικό φυλλάδιο Νο 3: Η Κατάσταση των Πραγμάτων

μήπως ο αδύναμος κρίκος είναι η ίδια η Αριστερά;

Μιχάλης Φανουράκης*

Η Ανανεωτική Πτέρυγα μπροστά στις προκλήσεις των καιρών

Mε αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να παρουσιάσω κάποιες σκέψεις που αφορούν τη στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Παρά την χαυνωτική αντίληψη περί ‘’θετικού ‘’ αποτελέσματος στις εκλογές , άποψη που διαπερνά επισήμως και την Πτέρυγα , ισχυρίζομαι ότι ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο δεν ηττήθηκε στην Ευρώπη αλλά αναλογικά με την κρίση που βιώνουμε θριάμβευσε. Συμβολικά η ήττα της Αριστεράς αντανακλάται στο πρόσωπο του Μπαρόζο και την νέα θητεία του.

Απορίας άξιο είναι πως είναι δυνατόν σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η Αριστερά να αδυνατεί να εισπράξει έστω μια ψήφο παραπάνω και είναι ευτυχής που “συγκράτησε’’ τις δυνάμεις της. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να μας ακούσει η κοινωνία ? Πως η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου συμπαρασύρει σε κρίση και την ίδια την Αριστερα?

Οι λόγοι είναι πολλοί ,στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν πάντως δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας είναι ο πλήρης εξευτελισμός της έννοιας του σοβιετικού τύπου «σοσιαλισμού» στη συνείδηση της κοινωνίας , η πλήρης απώθηση του στο συλλογικό ασυνείδητο πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού ανεξαρτήτως ταξικής προέλευσης και ο δεύτερος πυλώνας είναι η καταρράκωση της ιδέας του Δημόσιου χώρου από το σύνολο της Αριστεράς πού από την μεταπολίτευση και πέρα υπεράσπισαν με πάθος την εργατική αριστοκρατία του , το πιο συντηρητικό κομμάτι του λαού δηλαδή , όπου κάθε αλλαγή θεωρούσαν ότι θέτει σε κίνδυνο τα προνόμια της. Έτσι η Αριστερά άθελα της ενίσχυε το πιο παρασιτικό κεφάλαιο που συνδεόταν με αυτόν τον κρατικό μηχανισμό και την ελίτ της εργατικής αριστοκρατίας του.

Εάν η Ανανεωτική Αριστερά δεν απαντήσει πειστικά πέρα από το χιλιοφορεμένο ‘’σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία’’ , πως θα ασκήσει κοινωνική πολιτική μεταρρυθμίσεων πέρα από τις ανοχές του συστήματος , ρήξεις με όλες τις αριστοκρατίες και τις ολιγαρχίες αυτού του τόπου δεν έχει καμμία τύχη. Εάν δεν απαντήσει με ειλικρίνεια πως θα εξοικονομήσει πόρους , πως θα αντιμετωπίσει τις τρεις μεγάλες καμπύλες της εργατοδύναμης των δασμών και της συνεχούς αύξησης των πρώτων υλών , τότε ας βολευτεί στα Συριζικά τσιτάτα και να μην μπει σε άλλες περιπέτειες. Επειδή ονειρευόμαστε μια άλλη Αριστερα που ο σταλινομαοικός ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καλύψει πρέπει να βρούμε σύντομα εξόδους διαφυγής πριν γίνουμε και εμείς μέρος της κρίσης του , αν δεν έχουμε γίνει ήδη.

Η απόρριψη της κάρτας είναι μεν θετική αλλά πρέπει να έχει και την λογική πολιτική της συνέχεια. Πρέπει να έχει το στοιχειώδες πολιτικό θάρρος να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά στον κόσμο μας που έχει το κουράγιο ακόμη να μας ακούει. Πρέπει χωρίς συμπλέγματα , χωρίς αβελτηρίες να σηκώσει το ιστορικό βάρος της αυτονόμησης της Ανανεωτικής Αριστεράς από αυτή την πολιτική κρεατομηχανή , από αυτή την κατάσταση της πολιτικής ομηρίας που μας πνίγει όλους . Χωρίς καθυστερήσεις γιατί οι διαρροές και η ιδιώτευση των στελεχών μας έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Προφανώς κατανοώ τις δυσκολίες , πολιτικές οικονομικές ακόμη και ψυχολογικές , αλλά προκειμένου να παρακμάσουμε ακίνητοι μέσα σε αυτή την πολιτική σχιζοφρένεια αναπαυμένοι στις δάφνες μια μεταφυσικής δικαίωσης των ιδεών μας και έχοντας εξασφαλίσει μια καλή θέση στο μουσείο πολιτικής ιστορίας , προτιμώ τον αγώνα στο ανοιχτό πεδίο της κοινωνίας με οιαδήποτε τίμημα.

Άλλωστε η ίδια η Πτέρυγα δεν είναι το σύνολο της Ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι απλώς η οργανωμένη έκφραση τμήματός της εντός του ΣΥΝ.

Αναγνωρίζω βέβαια πως εκφράζονται και άλλες απόψεις για μάχες χαρακωμάτων εντός του ΣΥΝ , για ηγεμονίες και έκτακτα συνέδρια. Κατανοώ ότι είναι στην φύση του ανθρώπου η μη έγκαιρη συνειδητοποίηση του τέλους ενός «συστήματος» μέσα στο οποίο έχουν συνηθίσει να λειτουργούν. Επιβεβαιωμένο και ιστορικά με γνωστά [καταστροφικά] αποτελέσματα.

Η υπόθεση του ΣΥΝ [και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ] δυστυχώς δεν μεταρρυθμίζεται. Σε κάθε βιολογικό , χημικό αλλά και πολιτικοκοινωνικό σύστημα , όταν απομακρύνεται από ένα κρίσιμο σημείο και πέρα από το σημείο ισορροπίας του , είναι αδύνατον μετά να επανέλθει. Ο ΣΥΝ , είναι ένα τέτοιο σύστημα καταδικασμένο να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Οι νικητές θα είναι αυτοί πού θα αντιληφθούν εγκαίρως το τέλος και οι ηττημένοι εκείνοι που θα εγκλωβιστούν στις αυταπάτες μιάς παρωχημένης «σωτηριολογίας».

*μέλος της Ν.Ε. Νότιας Αθήνας του ΣΥΝ, από τον Διάλογο στην ananeotiki.gr

14 σχόλια:

  1. καλα τα λεει ο Φανουρακης.Επιτελους ξεκινησε μια σοβαρη συζητηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο τα πιο ενδιαφεροντα αρθα στο διαλογο της Ανανεωτικης, οπου υπαρχει μερικη μονο δυνατοτητα σχολιασμου. Ενδιαφερον που ο συγγραφεας του εντοπιζει το προβλημα περισσοτερο στον ΣΥΝ παρα στον ΣΥΡΙΖΑ ενω προσπαθει να οικοδομησει προτασεις για μια πραγματικα ριζοσπαστικη αριστερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσοι ανελαβαν την ανασυγκροτηση του χωρου της ανανεωσης, περιφρονουν οσες δυναμεις εχουν αποσπαστει απο το μαγνητισμο ενος ενδοξου παρελθοντος και απο τη νωχελεια του δογματισμου. Ανανεωνουν καθε φορα, οσα οι ιδιοι και μονον αυτοι, θεωρουν ανανεωσιμα και ανανεωτεα. Χωρις διαλογο με τον κοσμο, στον οποιο θα ανακοινωσουν απλως τα ανανεωθεντα

    Τα υπολοιπα στο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @syrizix
    Διάλογος με τον κόσμο. Μάλλον έχεις χάσει την έννοια των λέξεων Μα εδώ δεν είναι κόσμος;;

    καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Προφανώς κατανοώ τις δυσκολίες , πολιτικές οικονομικές ακόμη και ψυχολογικές , αλλά προκειμένου να παρακμάσουμε ακίνητοι μέσα σε αυτή την πολιτική σχιζοφρένεια αναπαυμένοι στις δάφνες μια μεταφυσικής δικαίωσης των ιδεών μας και έχοντας εξασφαλίσει μια καλή θέση στο μουσείο πολιτικής ιστορίας , προτιμώ τον αγώνα στο ανοιχτό πεδίο της κοινωνίας με οιαδήποτε τίμημα."

    Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται η ουσία: η αριστερά οφείλει να αναζητήσει θέσεις και προτάσεις που ΠΕΙΘΟΥΝ και ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ και να σταματήσει να δίνει μάχες για την τιμή των όπλων - αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν πια, άλλωστε το έχει αναλάβει εργολαβικά το ΚΚΕ και τα δίδυμά του στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Για να γίνουν αυτά όμως χρειάζεται απεμπλοκή τώρα από τον ιστό που έχουν υφάνει γύρω μας οι κομματικές γραφειοκρατίες του υπαρκτοσοσιαλιστικού μοντέλου. Στις νέες χρεώσεις της ΠΓ του ΣΥΝ αν προσέξετε, το οργανωτικό ανέλαβε ο αρχιμάγειρας των παραλυτικών "συνεννοήσεων" και αρχιτέκτονας των "αποφάσεων" της πανελλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, τον δε πολιτικό σχεδιασμό ο εισηγητής της νέας "αριστερής στροφής" Ανδρέας Καρίτζης !
    Τι περιμένουμε λοιπόν από τέτοια άτομα; Δημοκρατικές εξελίξεις; Δημοκρατικά συνέδρια;
    Εδώ ένα απλό δημοψήφισμα ζητάμε και μας λοιδορούν για ...εσωστρέφεια.

    Η γάγγραινα έχει προχωρήσει βαθιά. Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, όποιος δεν θέλει μένει και μολύνεται θανάσιμα κι ο ίδιος.

    Δεν πρόκειται η αριστερά να εμφανιστεί πειστική και διαβασμένη όσο βρίσκεται μπλοκαρισμένη σε έναν πεθαμένο πολιτικό οργανισμό .
    Η αυτονόμηση της ΑΑ είναι η τελευταία ελπίδα για ύπαρξη αριστερής πολιτικής ότι κι αν χρειαστεί γι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Άλλωστε η ίδια η Πτέρυγα δεν είναι το σύνολο της Ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι απλώς η οργανωμένη έκφραση τμήματός της εντός του ΣΥΝ."

    Αυτό επίσης είναι ένα καθοριστικό σημείο: πρέπει να γίνουν άμεσα συμμετοχικές διαδικασίες στις οποίες να εκφραστεί και το υπόλοιπο τμήμα της ΑΑ και να μην θεωρούν οι σύντροφοι της ΑΠ ότι εκφράζουν όλο το φάσμα της ΑΑ. Ο ρόλος τους στην συγκυρία είναι συντονιστικός και κινητοποιητικός: ας ακούσουν και μετά ας πάρουν και αυτοί τις αποφάσεις τους - εκτιμούμε το κουράγιο τους αλλά μην βαυκαλίζονται ότι ότι έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι και σωστό.

    Κινηθείτε τώρα λοιπόν, και κάντε το σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα καλλίτερα κείμενα που έχω διαβάσει σ’ αυτή τη συζήτηση.
    Και απλώς να ξαναγράψω το «τσιτάτο» του Αμερικανού συγγραφέα Robert Anton Wilson που μου έκανε μεγάλη εντύπωση: «Χρειάζονται μόνο 20 χρόνια για ένα ριζοσπάστη να καταλήξει συντηρητικός, χωρίς να αλλάξει ούτε μία ιδέα». Πέρασαν ήδη 20 χρόνια από την κατάρρευση του ανατολικού συντηρητισμού, καιρός για φρέσκιες αναλύσεις.
    Εμπρός λοιπόν να ανανεώσουμε την ανανέωση πριν γίνει εντελώς συντηρητική και ιστοριούλα που θα λέμε ως παππούδες στα εγγόνια μας. Χωρίς να «περιφρονούμε οσες δυναμεις εχουν αποσπαστει απο το μαγνητισμο ενος ενδοξου(;;;όσο μελετούμε – μαθαίνουμε την ιστορία, το ένδοξο προσγειώνεται – χωρίς να ισοπεδώνεται) παρελθοντος και απο τη νωχελεια του δογματισμου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συντροφοι,χρειαζεται υπομονη.ΠΡΕΠΕΙ να συζηταμε πιο πολυ με τα μελη του κομματος.Να τους θεσουμε προ των ευθυνων τους.Να εξηγησουμε δηλαδη οτι χρειαζεται να σταματησει η διολισθηση του ΣΥΝ στο 'ολιγον ενιαιο κομμα' και κυριως στον παλιομοδιτικο αριστερισμο.
    pinko σε παρακολουθω στα σχολια σου.Εισαι σωστος.Πρεπει ομως πριν φτασουμε σε ορια ρηξης στο ΣΥΝ,η ηγεσια της ΑΠ να κανει μια τελευταια προσπαθεια συννενοησης με Τσιπρα και αρ.ρευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. M. Φανουράκης: " Άλλωστε η ίδια η Πτέρυγα δεν είναι το σύνολο της Ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα.

    Είναι απλώς η οργανωμένη έκφραση τμήματός της εντός του ΣΥΝ."
    ...........................

    Σπίθας

    Σωστή η παραπάνω επισήμανση. Επιβεβαιώθηκε, έμπρακτα και στις πρόσφατες εκλογές και όχι μόνο...

    Πολύ καλό άρθρο του σύντροφου Φανουράκη..(συμφωνώ με το σχόλιο του pinko.)

    Συμφωνώ με τις κατευθύνσεις που προτείνει, που δικαιολογούνται επαρκέστατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @radical

    Αν διαβαζες ολο το κειμενο θα ειχες αποφυγει αυτη την την ερωτηση.
    Θα εκανες μια πιο εξυπνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Έτσι η Αριστερά άθελα της ενίσχυε το πιο παρασιτικό κεφάλαιο που συνδεόταν με αυτόν τον κρατικό μηχανισμό και την ελίτ της εργατικής αριστοκρατίας του."
    Πέστα χρυσόστομε. Φοβάμαι όμως πως η ηγεσία της ΑΠ δεν συμμερίζεται αυτές τις διαπιστώσεις. Αν κάτι έχω να σημειώσω είναι οι εύστοχες παρεμβάσεις όλων σας που ανεβάζουν το επίπεδο του διαλόγου. Θα βρουν άραγε έκφραση όλα αυτά στην ηγεσία;
    Θα υποχωρήσουν άραγε οι αγγυλώσεις του παρελθόντος. Μπορείτε να φανταστείτε να διατυπώνονται επίσημα οι διαπιστώσεις του Φανουράκη; Αυτό είναι το σοκ και δέος που σας είχα πει παλιότερα.
    Μάγκες, τελικά υπάρχει ελπίδα.
    Γιώργο συγχαρητήρια για την ποιότητα των φίλων σου και τη δικιά σου προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Γιώργο γράφεις
    Η αυτονόμηση της ΑΑ είναι η τελευταία ελπίδα για ύπαρξη αριστερής πολιτικής ότι κι αν χρειαστεί γι αυτό!
    Είχα αμφιβολίες δεν στο κρύβω. Όμως καθημερινά πλησιάζω όλο και πιο πολύ στην άποψη αυτή. Έχω την αίσθηση ότι αν όλα γίνουν όπως πρέπει, η αυτονόμηση θα συσπειρώσει και άλλο κόσμο και θα ξαναφέρει στη δράση πολλούς. Αξίζει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. leo, φωνή λαού...
    Έτσι σκέφτεται ο κόσμος μας
    Αλλά είναι χωρίς φωνή
    Γι αυτό έγινε αυτό το μπλογκ
    Μετά από προσωπική, πικρή γεύση των μηχανισμών
    Μετά από συνάντηση με ανθρώπους που προσφέρθηκαν να δώσουν και τους έφτυσαν κατάμουτρα γιατί δεν ήταν δικοί τους και γιατί οι τύποι ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ! Ο μισθός να τρέχει...
    Μετά από την παθητικότητα της ΑΠ που είτε φοβάται είτε βολεύεται
    Μετά από είσπραξη της μοιρολατρείας απέναντι σε αυτούς που λυμαίνονται κυριολεκτικά την Αριστερά και δεν λέμε κουβέντα λόγω μετεμφυλιακού συνδρόμου

    Για να τελειώνουν όλα αυτά
    Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουμε τουλάχιστον δεν θα τους χαριστούμε...
    Θα τα βγάλουμε όλα στην φόρα
    Κι έχουμε κάθε δικαίωμα γιατί η αριστερά είμαστε εμείς κι αυτοί είναι απλά παράσιτα που περιμένουν την νομή της κρατικής επιχορήγησης και τα άλλα πολύ που τους αφορούν
    Γι αυτό και πονάνε μόνον όταν πρέπει ξαφνικά να πάνε να δουλέψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Είχα αμφιβολίες δεν στο κρύβω. Όμως καθημερινά πλησιάζω όλο και πιο πολύ στην άποψη αυτή. Έχω την αίσθηση ότι αν όλα γίνουν όπως πρέπει, η αυτονόμηση θα συσπειρώσει και άλλο κόσμο και θα ξαναφέρει στη δράση πολλούς. Αξίζει να γίνει."

    Και ποιος δεν έχει leo...
    Αλλά οι μέρες μας περνάνε μέσα στην μιζέρια
    Τίποτα δημιουργικό δεν μπορεί να γίνει έτσι που είναι τα πράγματα
    Χτίζεις και το γκρεμίζουν
    Ο κόσμος φεύγει και καλά κάνει
    Αλλά,
    θα ξανάρθει
    μόνο αν μπορεί να συμμετέχει
    Και να συνδιαμορφώνει
    Δημοκρατικά
    Οριζόντια

    Είμαστε στο 2010 γαμώτο
    Δεν πολεμάμε στον Γράμμο (κι ας έχουν μείνει κάποιοι εκεί)

    Ο υπαρκτός έπεσε
    Και μαζί και η ανανέωση
    Είναι καιρός όλα αυτά να τελειώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU