Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Η άνοδος και η πτώση της "αριστερής στροφής" στον Συνασπισμό

Το φούντωμα και τα αποκαΐδια...




Στις 7 του μηνός " θα συνεδριάσει από κοινού η Πολιτική Γραμματεία με τους βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΝ, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα επίδικα ζητήματα".

Ποια είναι αυτά δεν γνωρίζουμε: Είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα και η ρευστοποίηση του ΣΥΝ μέσα σε αυτό; Είναι οι όροι συνύπαρξης των διάφορων ομάδων στις οποίες έχει κατατμηθεί το "αριστερό ρεύμα"; Είναι η προσπάθεια της ομάδας Τσίπρα να αντιμετωπίσει τον Αλαβάνο και να κρατήσει ενιαίο τον Συνασπισμό αποσπώντας την συναίνεση της "ανανεωτικής πτέρυγας"; Ένας θεός ξέρει...

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν πρωτίστως από τις πολιτικές επιλογές - αν υπάρξουν...!
Γιατί μέχρι σήμερα, από την έναρξη της "αριστερής στροφής" και μετά, μόνο πολιτικές επιλογές δεν είδαμε: είδαμε διγλωσσίες, είδαμε διολίσθηση σε μη ψηφισμένες θέσεις, είδαμε αριστερισμούς, είδαμε εμφύλιο στελεχών, είδαμε αποκεφαλισμούς και δίκες προθέσεων ...και τι δεν είδαμε. Μόνο πολιτική δεν είδαμε.

Έχουμε ξαναμιλήσει για την περιώνυμη "αριστερή στροφή" εδώ, εδώ και εδώ . Είναι καιρός όμως να εξηγήσουμε λίγο καλύτερα πως φτάσαμε στο παρά πέντε, να γίνει η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά τρία κομμάτια: να μη μιλιέται ο Αλαβάνος με το κόμμα του, να αυτονομείται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανανεωτική αριστερά να σχεδιάζει την αυτόνομη συγκρότησή της...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Χρειαζόταν ο Συνασπισμός το 2004 "αριστερή στροφή"; Όχι βέβαια. Μάλλον κινηματική και οικολογική στροφή είχε ανάγκη και βέβαια ανανέωση με νέα πρόσωπα από τα κινήματα και την νεολαία.
Αυτήν την πραγματική ανάγκη ήρθε να διαχειριστεί η ηγεσία Αλαβάνου αλλά ταυτόχρονα και να την κουρσέψει αλλάζοντάς της ...τα φώτα.

Το "ρεύμα", ανέχτηκε τον Αλαβάνο παίρνοντας τον έλεγχο της "αριστερής πλειοψηφίας", ο δε Αλαβάνος, αφού απέτυχε να ελέγξει τις τάσεις και χωρίς μηχανισμό ο ίδιος, επέλεξε να τα ανατρέψει όλα με τον αιφνιδιασμό Τσίπρα. Έτσι το 2008, ο Τσίπρας ήρθε στα πράγματα, η "αριστερή πλειοψηφία" διευρύνθηκε και ο Αλαβάνος απερίσπαστος ασχολήθηκε με την διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχήμα που θα υπερέβαινε τους μηχανισμούς του Συνασπισμού με την μέθοδο by pass.
Η εγχείρηση όμως απέτυχε για δύο λόγους τον εξής ένα: έλλειψη πολιτικής - όργιο μεθοδεύσεων.

Ο Τσίπρας δεν ήρθε μόνος του στα πράγματα. Μαζί του ήρθε και η παρέα του.
Όσο απροετοίμαστος ήταν ο ίδιος να αναλάβει ένα ιστορικό κόμμα άλλο τόσο πολιτικά ανώριμοι ήταν οι νεολαίοι από τα αμφιθέατρα, που χωρίς πολλή σκέψη ψηφίστηκαν και διαχύθηκαν σε όλα τα όργανα του ΣΥΝ.
Σύντομα, αυτή η ανωριμότητα έγινε "πολιτική άποψη" και αριστερισμοί και νεοσταλινισμοί άρχισαν να εκδηλώνονται σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας του κόμματος.
Η ομάδα αυτή οργανώθηκε με όρους σκληρής φράξιας, "πήραν το κόμμα πήραν το..." με τις ευλογίες του νεαρού προέδρου.
Άρχισαν να κοντράρουν στο όνομά του την όποια επιρροή του ιστορικού "ρεύματος" στα πράγματα, κραδαίνοντας την απειλή της νεολαίας, και βρήκαν εξιλαστήριο θύμα για τις αποτυχίες τους την "ανανεωτική πτέρυγα". Σύντομα και ο ίδιος ο Αλαβάνος ένοιωσε τα αποτελέσματα των πρόχειρων και αιφνιδιαστικών επιλογών του...

Η νεοσταλινικοί νεοκομσομόλοι, με κύριους εκφραστές τον τότε εκπρόσωπο Τύπου και υπεύθυνο ΜΜΕ, Α. Καρίτζη, τον υπεύθυνο Οργανωτικού Τ. Κορωνάκη, τον διορισθέντα υπεύθυνο internet Μ. Τσιμιτάκη και τον διορισθέντα τοποτηρητή τους στην Επιτροπή ΜΜΕ Α. Μπίστη, άρχισαν μέσω και της αποκλειστικής διαχείρισης της ιντερνετικής λίστας "web syriza" (ομαδική ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους με λίστα email των "κολλητών"), να υποκαθιστούν κάθε συλλογική διαδικασία με την δική τους.

Αυτοί προκάλεσαν την καταστροφική διγλωσσία τον Δεκέμβρη, διέλυσαν την επιτροπή ΜΜΕ και την παραγωγή θέσεων διώχνοντας κόσμο από τον κομβικό για την κυριαρχία τους τομέα, "έστησαν" το προγραμματικό συνέδριο έτσι ώστε να μην συζητηθούν ποτέ οι "θέσεις", ανακίνησαν το θέμα των θητειών για να ξεμπλέξουν με τους ανανεωτικούς αλλά και τους παραδοσιακούς ρευματικούς, αιφνιδίασαν προεκλογικά με την πρόταση για την "μεγάλη αριστερά" με το ...ΚΚΕ - όλα με την ανοχή και την πολιτική αλαλία του μουδιασμένου "ρεύματος".

Αυτοί είναι η ομάδα που κατήγγειλε ο Αλαβάνος στην παραίτησή του κι ο λόγος που τα "έσπασε" με τον Τσίπρα, εφόσον ο τελευταίος τους εκάλυπτε.
Αυτοί έκαναν όλη την καταστροφική προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών με τα ανόητα και απολίτικα hand made "συνθήματα", διακηρύσσοντας ταυτόχρονα την ανάγκη "δεύτερης αριστερής στροφής" για να ολοκληρώσουν το έργο τους... και δωροδοκώντας το "ρεύμα" με την εκλογή Χουντή.

Μετά το καταστροφικό καλοκαίρι που ακολούθησε, ο Αλαβάνος στράφηκε όσο πιο μακριά μπορούσε, αναζητώντας συνεργάτες στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τους παλιούς συντρόφους του από το ΚΚΕ, οι "κοκκινοπράσινοι" απομακρύνθηκαν από την "ομάδα" που στήριζαν αναφανδόν μέχρι τότε και επέλεξαν να συμπορευτούν με δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, και το ρεύμα άρχισε να συνειδητοποιεί την επερχόμενη καταστροφή και να παίρνει κάποια μέτρα (αποπομπή Καρίτζη από εκπρόσωπο Τύπου, ανάθεση στον Δραγασάκη των ΜΜΕ και της παραγωγής θέσεων και πολιτικού προγράμματος) αρνούμενο ταυτόχρονα την πραγματοποίηση απολογιστικού συνεδρίου μήπως και χάσει την "πλειοψηφία".
Ο Α. Τσίπρας προσπαθεί τώρα να εξευμενίσει το "ρεύμα" και την "πτέρυγα", ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί απρόθυμος όμως παράλληλα και να απογαλακτισθεί τελείως από τις εξαρτήσεις του από τους παλιούς του φίλους και να γίνει πρόεδρος όλου του κόμματος.

Τι λοιπόν μπορούν να συζητήσουν την Πέμπτη;

Εάν επιθυμούν ακόμη την ύπαρξη ενιαίου Συνασπισμού την ... Παρασκευή, θα πρέπει , έστω και στο παρά πέντε, να συνειδητοποιήσουν και να παραδεχτούν την αληθινή κατάσταση και να κάνουν την υπέρβαση...

Να αποκηρύξουν πολιτικά τις θέσεις και τις μεθόδους των νεοσταλινικών και το αληθινό περιεχόμενο της "αριστερής στροφής"
Να επαναδιαπραγματευτούν το περιεχόμενο της πολιτικής συμμαχίας και να διακόψουν αμέσως την διακίνηση της "κάρτας μέλους" και την εφαρμογή των "αποφάσεων" της σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ
Να διακηρύξουν δημοκρατική στροφή στο εσωτερικό του Συνασπισμού καταργώντας τις ξεχωριστές λίστες και έδρες των τάσεων στο όποιο επερχόμενο συνεδριακό σώμα
Να διακηρύξουν οικολογική και μεταρρυθμιστική στροφή στην κοινωνία που σπαράζεται από την απώλεια θέσεων εργασίας, την διαφθορά και την υπεξαίρεση του κοινωνικού πλούτου, την δικτατορία των τραπεζών, την απαξίωση των θεσμών του δημοσίου και του κοινωνικού κράτους και την οικολογική καταστροφή

Πρακτική μετουσίωση του Οράματος της Αριστεράς για δίκαιη κοινωνία χρειαζόμαστε και όχι ατελείωτη αριστερίστικη μπουρδολογία.
Την Αριστερά του Οράματος και του Συγκεκριμένου, μαζί.
Τώρα..

Αλλιώς απλά θα επιβεβαιωθεί ο Νόμος του Μέρφι για την Αριστερά: "όταν τα πράγματα έχουν ελάχιστες πιθανότητες αναστροφής, σύντομα θα επιβεβαιωθούν οι πιθανότητες"

12 σχόλια:

  1. Σήμερα ο Δραγασάκης στην Αυγή δίνει το στίγμα της πορείας του Συν/συριζα.
    Οι προτάσεις που διατυπώνει θα καθορίσουν την προγραμματική αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει ο Συν/συριζα. Όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν την υποστήριξη της ανανεωτικής πτέρυγας καθώς και του Τσίπρα. Όλες οι πλευρές συμφωνούν για συνέδριο και προσπαθούν να καθορίσουν τα θέματα που θα συζητηθούν. Μέχρι στιγμής δυο θέματα είναι σίγουρα. Πρώτο τον επανασχεδιασμό μια σύγχρονης προγραμματικής αριστεράς με βάση της μέχρι τώρα εμπειρίες. Δεύτερο τις σχέσης ΣΥΝ/συριζα. Κάτι δείχνει να κινείτε. Προβλέπονται σίγουρα εξελίξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβω Γιώργο μια ανάλυση που δείχνει πως ο συγγραφέας της γνωρίζει πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν εντός του καταστήματος.

    όσο για προγραμματικά συνέδρια, κλ.π, η ιστορία έχει δείξει πως όλα αυτά γίνονται για ντοπάρισμα και εσωτερική κατανάλωση. Πριν ακριβώς έναν χρόνο δεν έγινε άλλωστε προγραμματικό. ε και;; που είμαστε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι προγραμματικό...
    Ένα βιαστικό αποτέλεσμα κοπτορραπτικής που το αποτέλεσμά του παρουσιάστηκε τυπωμένο σε τόμο ενώ το συνέδριο είχε αρχίσει, ψηφίστηκε σαν κείμενο συζήτησης χωρίς να έχει διαβαστεί ούτε καν από τους συνέδρους και μετά παρουσιάστηκε σαν ΤΟ πρόγραμμα του ΣΥΝ!
    Μια διαδικασία ντροπή για την αριστερά. Κανείς εκτός από τις θεματικές επιτροπές δεν γνωρίζει τι γράφει αυτό το πρόγραμμα αφού ποτέ δεν συζητήθηκε από τα μέλη - κι αν κάνεις τον κόπο να το διαβάσεις, είναι γεμάτο προχειρότητες, αντιφάσεις, αντικρουόμενες θέσεις και αοριστίες. Βγήκε μόνο και μόνο για να λένε κάποιοι ότι υπάρχει πρόγραμμα: η αριστερά παραμένει χωρίς συνεκτικές θέσεις και συνολική εναλλακτική άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρ΄ όλα αυτά, για να απαντήσω και στον Στέλιο, ο Δραγασάκης είπε τότε στο κλείσιμο πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ότι είναι πλαστό το δίλημμα "επανάσταση ή μεταρρύθμιση", και εξέφρασε καθαρά ανανεωτικές θέσεις...αλλά κανείς δεν το πρόσεξε από τους παρευρισκόμενους του ρεύματος - ήταν μέσα στην καλή χαρά που το "πρόγραμμα" ψηφίστηκε με ποσοστό 80% και θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε την εξαφάνιση των ανανεωτικών - την ώρα που ψηφίζοντάς το επιβεβαίωναν τις ανανεωτικές θέσεις!
    Η Πτέρυγα είχε ψηφίσει λευκό για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όχι για τις θέσεις για τις οποίες επιφυλάχθηκε για όταν θα συζητιόντουσαν...
    Ποιος κατάλαβε τι έγινε τελικά δεν ξέρω, φαντάζομαι ούτε ο ίδιος ο Δραγασάκης...

    Αλλά ποιος νοιάζεται για την ουσία σε ένα κόμμα δήθεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έτσι για να θυμόμαστε.


    >Κάποιοι μίλησαν το τελευταίο διάστημα για πάλη γενεών. Για τη δική μας αριστερά, η ανανέωση δεν είναι μια πάλη γενεών αλλά ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο.
    Ένα σχέδιο που θα εκπονήσουμε όλοι μαζί, που θα μας εμπνεύσει όλους και όλες. Ένα σχέδιο που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε το κόμμα μας σε καινούργιους
    ανθρώπους, σε καινούργιες δυνάμεις. Τούτη την ώρα που πολλοί και πολλές στρέφουν το βλέμμα τους προς τη δική μας μεριά, είναι η ώρα να ανοίξουμε τις οργανώσεις
    μας στη κοινωνία. Είναι η ώρα να κερδίσουμε συνειδήσεις. Είναι η ώρα. αυτοί που μας παρακολουθούν να μας αγαπήσουν. Αυτοί που απογοητεύτηκαν παλιότερα
    σήμερα να ξαναγυρίσουν. Αυτοί που μας δοκίμασαν στις προηγούμενες εκλογές, να μας εμπιστευτούν.

    Προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, είναι να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους χώρους, τις κατάλληλες δομές για να υποδεχθούμε νέες δυνάμεις.>
    Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 5ο συνέδριο του Συν.
    http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=8951

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η Πτέρυγα είχε ψηφίσει λευκό για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όχι για τις θέσεις για τις οποίες επιφυλάχθηκε για όταν θα συζητιόντουσαν..."

    Και τότε γιατί κατέθεσαν κείμενο συμβολής που διατύπωναν τις διαφωνίες τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να συζητηθεί, ανώνυμε...με την συμβολή όλων. Μήπως έγινε κάτι τέτοιο και δεν το καταλάβαμε;
    Ο εχθρός δεν είναι η άλλη άποψη. Είναι ο καθεστωτισμός, δηλ. η μη επαρκής ανταλλαγή απόψεων , η μη συζήτηση, η μη σύνθεση, η αλαλία όταν απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες λύσεις και διαβάζοντας τον τόμο δεν βρίσκεις τίποτα το συγκεκριμένο - μόνο εμβρυακές διατυπώσεις που χωρούν κάθε ερμηνεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεωρητικά στο συνέδριο ψηφίστηκε ως κείμενο συζήτησης. Συνεπώς θα μπορούσε η πτέρυγα να ψηφίσει υπέρ καταθέτοντας τις επιφυλάξεις τις επι της διαδικασίας και επί πλέον να καταθέσει και το κείμενο συμβολής της.

    Αυτό που θελω να πω είναι ότι δε μπορείς να εμμένεις ως πτέρυγα στην προγραμματική αντιπολίτευση με βάση ένα πρόγραμμα που δε ψήφισες και ως δικαιογία να λες ότι δε το ψηφισες μόνο και μόνο γιατί διαφωνούσες για τη διαδικασία...

    Χωρίς να αυτό να σημαίνει ότι εγώ προσωπικά συμφωνούσα με τη διαδικασία περυσι ή βρίσκω τέλειο το πρόγραμμα ή διαφωνώ με την προγραμματική αντιπολίτευση. Απλά μν αγιοποιούμε και την πτέρυγα...

    Παναγιώτης(ο απο πανω ανώνυμος, φίλος ΣΥΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παναγιώτη, δεν αγιοποιούμε την πτέρυγα... έχει κάνει πολλά λάθη τακτικής. Αλλά μην την στοχοποιούμε κιόλας για μιαν επιλογή που κυρίως έκφραζε επιφύλαξη. Άλλωστε όπως γνωρίζεις, μεγάλο μέρος της πτέρυγας ψήφισε το κείμενο, πιστεύοντας ότι πράγματι είναι κείμενο συζήτησης που θα συνεχιζόταν. Ο ίδιος ο Δραγασάκης ζήτησε να παραταθεί το έργο της επιτροπής προγράμματος...
    Δεν μπορεί κάποιος να έχει τις επιφυλάξεις του; Και ποιος του απαγορεύει να τις διατυπώσει με όποιον τρόπο θέλει; Στο κάτω κάτω ποιος δικαιώθηκε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σ. Γιώργο δεν αμφισβητώ όλα αυτά που μου γράφεις, αν και δε γνωρίζω λεπτομέρειες.
    Αυτό όμως που διαισθάνομαι είναι ότι διαχωρίζει τη θέση του από τον Αλαβάνο. βάζει προτάσεις για συζήτηση και ξεκαθαρίζει τη θέση του για την αριστερά και την αντιπολίτευσης που πρέπει να κάνουμε. (προγραμματική ή όχι)
    Στο συγκεκριμένο θέμα και μόνο σ αυτό πολλά από τα στελέχη της Α.Π δεν έχουν διαφωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κομβικη διαφωνια της Πτερυγας ηταν η'' οικονομια των αναγκων'' που παραπεμπει πλαγιως στα σοβιετικα μοντελα και ο διαχυτος κρατισμος για να μην επεκταθω σε σοβαρες λεπτομερειες.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στέλιο ότι είναι θα φανεί...
    Απλά το στυλ του ΓΔ είναι πολύ εσωστρεφές και ποτέ δεν ξέρεις. Οι θέσεις του όμως αφίστανται σαφώς και από τον Αλαβάνο και τους αντισυστημικούς αλλά και πολλούς συντρόφους του στο ρεύμα. Είναι θέσεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας...
    Γιατί να διαφωνήσει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU