Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Τι ακριβώς λοιπόν προτείνει η Αριστερά για την κρίση;



Διαβάσαμε στην Αυγή τις απόψεις του Γιάννη Δραγασάκη και ναι, είναι πολύ ενδιαφέρουσες και μας αφορούν όλους.

Θα τις εντάξουμε στην Αριστερά του Συγκεκριμένου, δηλαδή σε αυτό που πραγματικά μας απασχολεί σήμερα και επάνω στο οποίο πρέπει να αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος για το τι τελικά προτείνει η Αριστερά για την σημερινή ζοφερή κατάσταση.
Θέσεις και απόψεις που να πείθουν και να κινητοποιούν χρειαζόμαστε...και όχι αόριστες καταγγελίες και καμπάνιες του τύπου όχι σε αυτό και όχι σε εκείνο.

Τι προτείνουμε λοιπόν και τι θα αγωνιστούμε ενωτικά να επιβάλλουμε;

Κάποια σχόλια και ερωτήσεις επί του προκειμένου:
  • Τι ακριβώς εννοούμε αναδιανομή των εισοδημάτων; Από ποιους θα πάρουμε, πόσα και σε ποιους θα τα δώσουμε; Και με ποιόν τρόπο; Φορολογικά, με μείωση αποδοχών, με κοινωνική εισφορά μέρους των κερδών; Πόσο να μειωθούν οι αποδοχές στελεχών επιχειρήσεων δημοσίου ενδιαφέροντος;
  • Ποια αναθεώρηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ποια ενεργοποίηση αδρανών δυνάμεων και πόρων εννοούμε; Γιατί είναι μεγάλη κουβέντα ότι με τα παραπάνω μπορεί το έλλειμμα να πέσει άμεσα στο 5-6%. Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και γι αυτό μοιάζει με σύνθημα εάν δεν διατυπωθεί συγκεκριμένα.
  • "να χρηματοδοτηθούν (από τα παραπάνω μέτρα) πολιτικές απασχόλησης σε τομείς του κοινωνικού κράτους, των υποδομών, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενέργειας, της στήριξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και νέων εξειδικεύσεων στη βιομηχανία, τη γεωργία, τις υπηρεσίες κ.λπ.". Ποιες ακριβώς; Κλασσική σοσιαλδημοκρατική πολιτική από τον Γ.Δ., που αν γίνει συγκεκριμένη θα ενώσει την κοινωνική αριστερά και θα φέρει αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως εξειδίκευση.
  • "Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο παρακρατούμενος ΦΠΑ, αυτός δηλαδή που πληρώνεται από τους καταναλωτές χωρίς να αποδίδεται από τις επιχειρήσεις, υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως". Για ποιες επιχειρήσεις μιλάμε; Πολλές μικρομεσαίες ζουν κυριολεκτικά από αυτήν την "παρακράτηση". Μήπως γι αυτές και μέχρι να αλλάξει το σύστημα θάπρεπε κάτι τέτοιο να θεωρηθεί κοινωνική παροχή ή είδος κρατικού δανείου; Μήπως στο κυνήγι της φοροδιαφυγής πρέπει να μπουν σαφείς προτεραιότητες και κριτήρια με βάσει το μέγεθος των επιχειρήσεων και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν σε ένα περιβάλλον δυσπραγίας και πνιγηρού ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές;
  • "Η σπατάλη και η διασπάθιση δημόσιων πόρων σε χρήσεις με ελάχιστη ή και αρνητική κοινωνική αποτελεσματικότητα, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις". Οι οικονομίες πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα και χωρίς κόμπλεξ: η κατάργηση πχ της θέσης στρατιωτικού ακολούθου στις... Φιλιππίνες, που πρότεινε ο Καρατζαφέρης δεν είναι λογική άποψη; Αν διατυπωθεί λοιπόν ένας πλήρης κατάλογος πόρων που χάνονται για εξυπηρετήσεις ημετέρων, θα διευκολύνονταν αφάνταστα τα κοινωνικά κινήματα στα αιτήματά τους.
  • "...για να είναι η μείωση του ελλείμματος διατηρήσιμη, θα πρέπει η σταθεροποίηση της οικονομίας να συνοδεύεται από γενικότερες αλλαγές στο παραγωγικό πρότυπο και το μοντέλο διανομής και ανάπτυξης". Ας προτείνει η Αριστερά τι πρέπει και τι μπορεί να παράγει επιτέλους αυτή η χώρα και πως θα φτάσουμε εκεί. Δεν πρέπει πχ η γεωργία να μεταρρυθμιστεί άμεσα και συνολικά σε βιολογική, πράγμα που θα προστατέψει το περιβάλλον και την υγεία και θα προσφέρει εξαγώγιμα προϊόντα σε καλές τιμές; Δεν πρέπει να επιδοτηθεί η αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτισμάτων που θα αποτρέψει καταστροφές, θα εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους και θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα;
  • "ρήξεις και ανατροπές με το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα". Σωστά! Δεν πρέπει όμως η Αριστερά με την επιρροή της στα συνδικάτα να διατυπώσει και επιβάλλει ηθικούς κώδικες και καταγγελίες των παρανομούντων δημοσίων υπαλλήλων (πρώτα από τα ίδια τους τα συνδικάτα) για να αποκατασταθεί το δίκαιο και η κοινωνική ειρήνη με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα; Να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος κάνοντας τα στραβά μάτια για τα επίορκα μέλη της; Και δεν πρέπει να πρωτοστατήσει στην επανάκτηση από το δημόσιο και τους φορολογουμένους πολίτες του κοινωνικού πλούτου που υπεξαιρέθηκε από τους διεφθαρμένους ελεγκτές του δημοσίου ή το αφορολόγητο φακελάκι της "εξυπηρέτησης"; Με αναδρομικό πόθεν έσχες των πολυτελώς διαβιούντων με ...πενιχρά εισοδήματα ή μισθό δημοσίου υπαλλήλου;
Ας ανοίξει ο διάλογος στην Αριστερά και ταυτόχρονα με την κοινωνία. Γιατί Αριστερά του Οράματος δεν υφίσταται χωρίς Αριστερά του Συγκεκριμένου...

32 σχόλια:

  1. Αυτά ακριβώς και άλλα περισσότερα θα έπρεπε να συζητά η αριστερά. Μόλις όμως πεις αυτά θα σου έρθει μια απάντηση του στυλ τι παπούτσια φορούσε ο Κύρκος πριν 60 χρόνια και με πιο χέρι χαιρέτησε τον Φλοράκη πριν 40 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να καταλάβετε πως δουλεύουμε σήμερα.
    Δούλεψαν κάποιοι σύντροφοι του ΣΥΝ στη Χίο πάνω από ένα εξάμηνο και έφτιαξαν ένα τοπικό πρόγραμμα το οποίο θα το είχαμε για μπούσουλα στις εκλογές καθώς και στις δημοτικές που έρχονται σε λίγο. Λοιπόν αυτό απορρίφθηκε από την επιτροπή του συριζα (δεν υπήρχε ομοφωνία και επομένως δεν πέρασε) διότι δεν προωθεί τη ρήξη με το σύστημα, αλλά κάνει προτάσεις για να το εκσυγχρονίσει. “Πάρ’ το αυγό και κούρευτω”
    υ/γ Η επιτροπή αποτελείται από 23 άτομα που από αυτούς εναι,2 της κοε δεν έχει και άλλους και 6 ανένταχτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ή άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί φίλοι,
    με αφορμή την σημερινή ανάρτηση και συζήτηση, επιδιώκω να συμμετέχω σε αυτήν , με μιά ανάρτησή μου στο δικό μου ιστολόγιο, ώστε να μην φορτώσω το δικό σας με ένα "σεντόνι". Όσοι επιθυμούν μπορούν να την δούν εδώ
    http://anestiosgr.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
    Τα τυχόν σχόλια θα προτιμούσα να παραμείνουν στο ιστολόγιο της Αριστερής Στρουθοκαμήλου, για να μην διασπαστεί η συνέχεια του διαλόγου.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @radical
    Έχεις απόλυτο δίκιο.Ξέχασα ότι η ιστορία της Αριστεράς ξεκινάει από τη στιγμή που την ανακάλυψες εσύ.

    syrizix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ean δεν τελειωνουμε με αυτον τον ΣΥΡΙΖΑ θΑ τελειωσουμε ολοι μαζι. Οι γραφικοι της μεταπολιτευσης καταφεραν καποιοι να τους κανουν υπαρκτες πολιτικες οντοτητες με εξωπραγματικες διαστασεις. Ας οψεται η πολιτικη σοφια των Κωνσταντοπουλου/Πιτσιορλα που[θυμηθειτε το] θα αναχθουν σε λιγο σε μεντορες της Α.Αριστερας. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου Ανέστιε
    Πρώτα σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου
    Δεύτερο, δεν μας πειράζουν τα σεντόνια, είμαστε διαβαστεροί :)
    Συγχώρησε τις φορτίσεις μας αλλά δεν το κάνουμε επίτηδες - απλά παραμένοντας εντός ή επί τα αυτά, έχουμε δοκιμάσει την αντοχή μας ως εκεί που δεν παίρνει, μόνο και μόνο επειδή διεκδικούμε την ύπαρξη ενός πολιτικού φορέα σύγχρονης αριστεράς.

    Για την ώρα, θα ήθελα να υπογραμμίσω με όση δύναμη είναι δυνατόν τις φράσεις σου:
    "Μεταρρυθμίσεις θα γίνουν έτσι και αλλιώς, ποιος θα δώσει σε αυτές το στίγμα του έχει σημασία και αυτό διακυβεύεται"
    και
    "τώρα κρίνεται η μορφή της κοινωνίας μας για τα επόμενα δέκα –είκοσι, ποιος ξέρει πόσα, χρόνια. Αν δεν συμμετέχουμε στην διαμόρφωσή της και μάλιστα δραστικά τώρα, τότε πότε;"

    Η άποψή μου που δεν την κρύβω είναι ότι όσοι αναφέρονται στην ανανεωτική ή μεταρρυθμιστική αριστερά ή στην αριστερά του συγκεκριμένου ή την προοδευτική αριστερά κλπ δεν θα βρουν τον βηματισμό τους εάν δεν συγκροτηθούν πολιτικά, ανεξάρτητα από άλλες αριστερές δυνάμεις με τις οποίες μπορούν κατ΄ επιλογήν να συνεργάζονται, αλλά όχι υποχρεωτικά και κυρίως όχι ως μειοψηφία.

    Ο Λ. Κύρκος έχει απόλυτο δίκιο ως προς τα παραπάνω. Τα υπόλοιπα σηκώνουν συζήτηση και χρειάζονται και άλλα πράγματα για να έχουν τις όποιες πιθανότητες - σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό και πέρισυ που υπήρχε κάποια ευκαιρία χάθηκε με το "καλώς τα τα παιδιά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @syrizix
    όσο εγώ ανακάλυψα την ιστορία τόσο είναι και το δείγμα της διαλεκτικής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mike, θα έρθουν αν ήδη δεν έχουν έρθει οι μέρες που θα νοσταλγούμε τον Κωνσταντόπουλο. Ακόμη τρώμε πια τα αποφάγια απο εκείνη την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανέστιε, μου άρεσε το σεμνό ύφος γραφής σου που αποτυπώνει την αγωνία για τα μελούμενα. Ιδιαίτερα συμφωνώ με τα σημεία 1 & 2 της παρέμβασης σου. Γεγονός είναι πως είναι άλλο πράγμα οι ιδέες της Α Α και άλλο το πως αυτή εκφράζεται πολιτικά. Και ως προς την πολιτική της έκφραση έννα κομμάτι με αριδίστικη συμπεριφορά ενσωματώθηκε στο 2ο πυλώνα του δυκομματισμού, ενώ το άλλο άλλο είναι άτολμο, δείχνει να μην έχει ακόμη και σήμερα ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Υπενθυμίζω πως η Α Α εντός του Συν αντιμετώπισε την "αριστερή στροφή"

    Πέρα απο αυτά το ουσιαστικό είναι πως σήμερα απαντάμε στον νεοφιλελευθερισμό, στον συντηρητισμό και την άκρα δεξιά με λύσεις και προτάσεις που θα ξανα φέρνουν τους πολίτες στο προσκήνιο των εξελήξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα φίλοι
    Διάβασα τη συνέντευξη του Δραγασάκη. Προσπαθεί να πει κάποια πράγματα για την έξοδο από την κρίση αλλά είναι φανερό ότι είναι αποσπασματικά, σε επίπεδο ιδεών, όχι ολοκληρωμένα και κυρίως τεκμηριωμένα ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν μεταρυθμιστική πρόταση προς την κοινωνία. Είναι απορίας άξιο πως ένα κόμμα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΝ δεν έχει μια συγκεκριμένη θέση ενώ γύρω του γίνεται της πουτάνας. Όμως οι τάσεις και οι παρατάσεις του έχουν τα πιο "εξελιγμένα" όπλα για το πως η μια θα ταπώσει την άλλη ή η μια θα τα βρει με την άλλη, για να την πέσουν στην τρίτη φράξια κλπ.
    Όσο για τον Σύριζα, νομίζω το σχόλιο του φίλου από τη Χίο τα είπε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tα επαγγελματικά στελέχια που ροκανίζουν την επιδοτησούλα δεν είναι ικανά να φτιάξουν πολιτικές θέσεις απ'ότι φαίνεται. Μπορούν όμως να μαζέψουν μέλη και φίλους του ΣΥΝ, ειδικούς σε κάθε τομέα, να φτιάξουν δηλαδή ομάδες εργασίας, και να επεξεργαστούν αυτοί τις θέσεις, πάνω στις γενικές αρχές του ΣΥΝ. Στη συνέχεια αυτές να ανέβουν στο διαδύκτιο, για διαβούλευση (είναι και της μόδας) και ταυτόχρονα να κατέβουν στις οργανώσεις.
    Ταυτόχρονα τα στελέχια μπορούν απερίσπαστα να τρώγονται και να φραξιονίζουν, αφήνοντάς μας στην ησυχία μας. Γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. leo, η τελευταία σου φράση μου θύμισε μια ιστορία που θα την διηγηθώ με σημερινούς όρους:

    Ο σκορπιός-ρεύμα φτάνει μπροστά στο ποτάμι-εκλογές και δεν μπορεί να περάσει στην απέναντι όχθη-βουλή. Βλέπει την χελώνα-πτέρυγα και την παρακαλεί να τον περάσει απέναντι. Η χελώνα του λέει: φοβάμαι ότι θα με τσιμπήσεις με την δηλητηριώδη ουρά σου. Μα για ηλίθιο με έχεις; λέει ο σκορπιός - τότε θα πνιγούμε και οι δύο! Σωστά λέει η χελώνα και το βάζει (για μιαν ακόμη φορά )στην πλάτη της και ξεκινά για απέναντι.
    Στην μέση του ποταμού νοιώθει ξαφνικά το τσίμπημα του σκορπιού και ξεψυχώντας του φωνάζει: γιατί το έκανες αφού ξέρεις ότι και οι δυο είμαστε χαμένοι; μόνος σου το είπες!
    Κι ο σκορπιός απαντά με την τελευταία ανάσα του πριν βυθιστεί στο ποταμό: Γιατί είναι η φύση μου...

    Κάτι τέτοιο ψυχανεμίζομαι ότι θα συμβεί την Πέμπτη στην αριστερή όχθη της Κουμουνδούρου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Είναι απορίας άξιο πως ένα κόμμα της Αριστεράς όπως ο ΣΥΝ δεν έχει μια συγκεκριμένη θέση ενώ γύρω του γίνεται της πουτάνας. Όμως οι τάσεις και οι παρατάσεις του έχουν τα πιο "εξελιγμένα" όπλα για το πως η μια θα ταπώσει την άλλη ή η μια θα τα βρει με την άλλη, για να την πέσουν στην τρίτη φράξια κλπ."

    leo, πολύ πολύ σωστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @radical δεν θελω να σχολιασω αυτον που παρεδωσε το κομμα στο Ρευμα αφου συμπλευσε μαζι του, μας φορτωσε τους αριστεριστες αφου ελεγε πως θα τους μανουβραριζε για πλακα και αφου εφυγε επαιξε το χαρτι του υποψηφιου προεδρου δημοκρατιας με προταση της Ν.Δ.[νομιζε...]. Μην με κολαζεις τωρα, υπαρχουν ανθρωποι που δεν μπορουν να συνθεσουν , αλλα στο μπαχαλο ειναι πρωτοι.Αλλωστε ο καθεις με την ιστορια του που ειναι μακρα και γνωστη. Χιλιες φορες ο Φωτης που τουλαχιστον δεν πασχει απο ναπολεοντισμο και ειναι απειρες φορες συμπαθεστερος στην κοινωνια. Μια προσωπικη ερευνα θα στο βεβαιωσει γιατι ο κοσμος εχει ενστικτο.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Γ.Δ. έχει αποκτήσει το δικαίωμα να μιλάει "σχεδόν" για το συγκεκριμένο, ακριβώς επειδή φροντίζει να μη το "συγκεκριμενοποιεί" ποτέ.
    Ο "συγκεκριμένος λόγος" του, φροντίζει να είναι "συμβουλευτικός" προς την εξουσία, ακριβώς για να μη χρειαστεί να μπεί στο δίλλημα της ανάληψης ευθυνών "διακυβέρνησης".
    Μ'αυτή την έννοια είναι αστικός λόγος, αφού "φροντίζει" να μην μπερδεύει τις μεταρυθμίσεις με την εμπλοκή και των κινημάτων.

    Ενα πολιτικό στέλεχος σαν τον ΓΔ ξέρει πολύ καλά, ότι η ουσία του προβλήματος για την αριστερά βρίσκεται στο ότι οι απόψεις της, πρέπει να προχωρήσουν δίπλα -δίπλα με ρήξεις με προνομιούχες συντεχνίες, όπως η ΑΔΕΔΥ.
    Οταν λέει αναδιανομή εισοδημάτων, πάταξη της φοροδιαφυγής , διαφθοράς κλπ, αν δεν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις, δεν είναι πολιτική και μάλιστα αριστερή, είναι σκέτη ηθικολογία.
    Ο ΓΔ για κάθε κουβέντα που λέει, αφού πιστεύει ότι μιλάει εκ μέρους των κινημάτων θα έπρεπε να καλεί συγκεκριμένα κινήματα σε συγκεκριμένες δράσεις και όχι να αναφέρεται αόριστα.
    Αλλά ας μη μηδενίζω, ο ΓΔ, έστω και μέσα στον ρόλο του κάτι λέει.
    Δεν αντέχω όμως να μην σημειώσω ότι τα βλέπουμε θετικά, όχι επειδή λένε κάτι, αλλά επειδή επιτέλους τα λέει μετά από όλο τον κόσμο και κάποιο στέλεχος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ και ειδικά του ρεύματος και δεν επαναλαμβάνει άλλον έναν μονόλογο για τα μονοπώλια, τον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το "σχεδόν" Κωστή είναι που σκοτώνει την Αριστερά.
    Και το ρεύμα είναι η αποθέωση του "σχεδόν": σχεδόν συνέδριο, σχεδόν πρόγραμμα, σχεδόν συμμαχία, σχεδόν κόμμα, σχεδόν άποψη.

    Γι αυτό δημοσίευσα τις απόψεις του ΓΔ... γιατί το ρεύμα, που ο ΓΔ είναι ο κύριος εκφραστής του, όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει αλλά ποτέ δεν καταλήγει!!

    Νοιώθω όμως ότι έχει αυτοπαγιδευτεί στην προσπάθειά του να εμφανίσει κάτι συγκεκριμένο - έχει πλησιάσει επικίνδυνα έστω και αόριστα ανανεωτικές θέσεις αφού δεν έχει που αλλού να στραφεί για ...έμπνευση. Κι αυτό αποδεικνύει την ένδεια πολιτικής της ηγεσίας του ΣΥΝ αλλά και την απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλει να εκφράσει σύγχρονο λόγο: όπου προσπαθεί να το κάνει προδίδεται - οι θέσεις του είναι δάνεια από την ανανεωτική αριστερά. Και το ερώτημα υψώνεται αυτονόητο: γιατί τόση φασαρία με τους "δεξιούς" της πτέρυγας; εάν αυτοί είναι η δεξαμενή της όποιας σκέψης του;

    Και κάτι άλλο: o ΓΔ ως πρόεδρος της επιτροπής προγράμματος δέχτηκε σωρεία καταγγελιών για την αντιδημοκρατική δράση της ομάδας Καρίτζη - αποτέλεσμα; "μούγκα στην στρούγγα" - τίποτα!
    (Το ίδιο για την ιστορία και ο "ανανεωτικός-προεδρικός" Μπαλάφας)

    Τώρα αναπτύσσεται πάλι η απόπειρα να μείνει η ΑΠ στην στρούγκα για να καταπολεμηθεί η κίνηση του Αλαβάνου. Και μετά ο σκορπιός του νεοσταλινισμού θα ξαναδαγκώσει τους προσωρινούς συμμάχους του όπως έκανε και μετά τις εκλογές με την πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μην τσιμπάτε (ξανά) λοιπόν σύντροφοι...αυτά είναι λυκοφιλίες. Μην ματαιώσετε τις ελπίδες του κόσμου της δημοκρατικής αριστεράς ακόμα μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mike, Φυσικά και δεν υπάρχει σύγκριση Κουβέλη και Κωνσταντόπουλου.
    Εγώ ανέφερα την διαφορά του τότε και του σήμερα. Κατά την γνώμη μου δεν ήταν μόνον ο Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος για τα τότε, αλλά σήμερα είναι έτσι και αλιώς διαφορετικό το ζητούμενο. η διατύπωση συγκεκριμένου πολιτικού και προγραμματικού λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Κωστής
    και εγώ δεν αντέχω παρά να σημειώσω ότι είναι πολύ σωστά αυτά που λες.
    Πραγματικά είδες που φτάσαμε; Να αισθανόμαστε ικανοποίηση που κάποιο στέλεχος της αριστεράς λέει κάποια αυτονόητα πράγματα έστω και στο περίπου.
    Νομίζω ότι οι της ηγεσίας αισθάνονται σαν εκπρόσωποι αστικού πολυσυλλεκτικού κόμματος. Μην πούνε τίποτα κακό για κάποια συντεχνία και χάσουν ψήφους. Αλλά τι αριστερά είναι αυτή που δεν τολμά να σπάσει αυγά, όταν μάλιστα πεινάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιώργο καλημέρα
    Όσο για το ΓΔ έχεις απόλυτο δίκιο. Σοβαρός άνθρωπος είναι, μυαλό έχει, αναζητάει κάτι να πεί, όπως και ο καθένας που στοιχειωδώς σκέφτεται. Και τα αυτονόητα που έρχονται στα χείλη του είναι θέσεις μεταρυθμιστικές, τι θάναι; Η εξ εφόδου κατάληψη του Μαξίμου; Οι κουμπούρες της τάξης μιλάνε γενικά, με στόμφο για να μην καρφώνονται και δε λένε τίποτα. Τους ρωτάς τι έγινε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και σου απαντάνε ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες πολέμησαν με πολλούς εχθρούς, σε διάφορες μάχες και νίκησαν ή έχασαν πολλές φορές. Βαθμός; γύρω στο 4% και νάσαι και ικανοποιημένος. Μετά βγαίνουν από την τάξη και λένε καλά τα πήγα, ήταν δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "το 2008 αναδείχθηκε η αδυναμία των αριστερών κομμάτων εν μέσω κρίσης να κερδίσουν -αν δεν έχασαν- κύρος, επιρροή στον λαό. Μπορούμε να πούμε ότι ξοδεύεται συνεχώς το μεγάλο ιστορικό, πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο της αριστεράς σε αριστερισμούς που διχάζουν τον λαό. Κυριαρχεί η καταγγελτική φλυαρία αντί των προτάσεων που συσπειρώνουν την πλειοψηφία του λαού. Έχει αφεθεί ζωτικός χώρος σε ομάδες πολιτικής βίας και τρομοκρατίας. Και τον τελευταίο καιρό -σε αυτό έχουν καίρια ευθύνη οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ- καλλιεργούνται ξανά αντιευρωπαϊκές θέσεις, ταυτίζοντας την Ευρ. Ένωση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Προβάλλουν ακόμη και την (αυτο)καταστροφική για την Ελλάδα προοπτική του αδύναμου κρίκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σπάσει δηλαδή η Ένωση και το ευρώ στη χώρα μας...

    Έτσι καταφέρνουν να διατηρούν οι ίδιες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες ισχύος την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη διανομή των πλεονασμάτων. Σήμερα, όμως, με τη δημοσιονομική κρίση απειλούνται από την αποτυχία. Την οποία σχεδιάζουν να φορτώσουν στους... κρατιστές σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ!

    Είμαστε στην αφετηρία μιας πολύμηνης διαδικασίας έναρξης εφαρμογής μέτρων πολυετούς διάρκειας και απροσδιόριστων αποτελεσμάτων. Έχει μείνει λίγος χρόνος για να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα αντιμετωπίζουν το έλλειμμα χωρίς να υποθηκεύουν την ανάπτυξη, που θα ανακατανέμουν τα φορολογικά βάρη ώστε να πληρώσουν και οι ομάδες που σκανδαλωδώς το αποφεύγουν, που θα αναδιατάσσουν τις δαπάνες υπέρ των δημοσίων αγαθών και όχι υπέρ μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνον αυτής, να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που στηρίζουν ένα διαφορετικό δρόμο για την οικονομία και το κράτος, για το περιβάλλον και την προστασία του. Δεν βλέπουμε να το πράττει. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη όσων αναζητούν αυτή τη διαφορετική πορεία να ενεργοποιηθούν ξεπερνώντας αναστολές και εμπόδια."
    Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή

    Συνυπογράφω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εμένα με απασχολεί η...κάρτα...
    Αυτά που σχολιάζατε δεν μπορώ να τα πολυκαταλάβω.

    Τι ρωτάς, Γιώργο;
    Πως θα αλλάξει το σάπιο κατεστημένο;
    Τι μας λέει, ο Δραγασάκης;
    Με ρήξεις και ανατροπές;
    Τι είμαστε φορτηγά ανατρεπόμενα και μπουλντόζες;

    Μπλά- μπλά..
    Η ανατροπή..
    της ανατροπής..

    Ωω ανατραπήκαμε και μας πήρε η κατηφόρα..!

    Την κάρτα μου, σύντροφοι,
    την κάρτα μου...μην χάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σωστός ο Κάρης και γω συμφωνώ αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος φαντάζομαι. Για σκεφτείτε φίλοι μου. Κάηκε το σύμπαν με την πιθανή κατάργηση του άρθρου 16, για την ίδρυση λέει ιδιωτικών ΑΕΙ, γιατί... κλπ. Δεν συμβαίνει τίποτα όμως για:
    -την ακρίβεια και τα διάφορα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά.
    - την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις λαικές συνοικίες.
    - τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών.
    - τον Ασωπό που φέρνει τη μόλυνση στο πιάτο της Αττικής και Βοιωτίας.
    Φαίνεται ότι τα στελέχια μας δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και μένουν στα ΒΠ.
    Τους απασχολούν όμως θεωρίες μακροοικονομίας, αδύνατοι κρίκοι, επιστροφή της δραχμής, η εκτροπή του Αχελώου κλπ μεγάλα, γιατί είναι μεγάλοι.
    Μήπως και η Αριστερά έχει τους ηγέτες που της αξίζει, ή έχουμε χαθεί στη μετάφραση του Μαρξισμού και μας κάτσανε στο σβέρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Tην κάρτα Σπίθα να μην τη χάσεις.
    Γιατί με αυτή ψηφίζεις.
    Καταψηφίζεις τη δεξιά παρέκλιση.
    Ψηφίζεις την ανατροπή,
    Υπάρχεις σαν Αριστερός, γιατί η κάρτα είναι κόκκινη.
    (και είναι της μόδας, την Νο1 την έχει ο Αλαβάνος, ουάου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. leo...
    Ναι, αλλά ποιός ψήφισε και ποιός πήρε απόφαση για το όχι στην συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ για την Νομαρχία Θεσσαλονίκης ή τον Δήμο Θεσσαλονίκης..;
    Τα τοπικά μέλη που είχαν κόκκινη κάρτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. leo...
    Ναι, αλλά ποιός ψήφισε και ποιός πήρε απόφαση για το όχι στην συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ για την Νομαρχία Θεσσαλονίκης ή τον Δήμο Θεσσαλονίκης..;
    Τα τοπικά μέλη που είχαν κόκκινη κάρτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 1ο πρόβλημα
    Ακόμα και αυτή την απόπειρα διατύπωσης θέσεων την αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι σύντροφοί του (του ήπιους του Ρεύματος εννοώ, πόσο μάλλον οι ‘αντισυστημικοί’ του ΣΥΡΙΖΑ) ως δεξιά παρέκκλιση, κυβερνητισμό και πάει λέγοντας.

    2ο , 3ο , 4ο προβλήματα.
    (α). Τα πυροτεχνήματα, (β) η αποσπασματικότητα και (γ) οι ιδεοληψίες.

    α. Τα πυροτεχνήματα
    «Με την αναδιανομή των εισοδημάτων, την αναθεώρηση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση αδρανών δυνάμεων και πόρων, το έλλειμμα μπορεί να πέσει άμεσα στα επίπεδα του 5% - 6%». Από πού προκύπτει αυτό, πώς υπολογίστηκε και κυρίως τι ακριβώς εννοείται με όλα αυτά;

    «Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο παρακρατούμενος ΦΠΑ, αυτός δηλαδή που πληρώνεται από τους καταναλωτές χωρίς να αποδίδεται από τις επιχειρήσεις, υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Η διάχυτη φοροδιαφυγή εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ ετησίως.» Από ποιους υπολογίζεται και από ποιους εκτιμάται;

    Είναι πολύ καλύτερο από το «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία του ΚΚΕ» ή το «Διευθυντήριο των Βρυξελλών» του Λαφαζάνη αλλά σε τι διαφέρει αυτό από τις εξαγγελίες του Καραμανλή το 2004 ότι θα εξοικονομήσει 40 δις από το σπάταλο κράτος (Αν θυμάμαι καλά είχε και κατανομή: τόσα από τα ρουσφέτια, τόσα από τη διαφθορά)

    β. Αποσπασματικότητα

    Προτάσεις ενδιαφέρουσες όπως η παραχώρηση 5% του κεφαλαίου κάθε νεο- ιδρυόμενης επιχείρησης δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως Η λύση του ασφαλιστικού. Βέβαια, κατ’ αρχάς είναι θετικό ότι κάποιος δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό. Μέχρι τώρα ή το θεωρούσαμε προπαγάνδα των εβραιομασόνων της Ε.Ε. ή στην καλύτερη περίπτωση το τελειώναμε με δύο επιχειρήματα: α. να γίνουν «σωστές» αναλογιστικές μελέτες (κάτι σαν το «σωστό» ευρωσύνταγμα της «άλλης» Ευρώπης που ακόμα περιμένουμε από τους θιασώτες του [αριστερού!!!] ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών) β: τα δομημένα ομόλογα.
    Δυστυχώς για όλους μας πρέπει και τις προτάσεις αυτές να σκεφτούμε αλλά και την ενοποίηση (για μείωση του λειτουργικού κόστους) να δεχτούμε, και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας να συζητήσουμε και πολλά άλλα. Οι κόκκινες γραμμές τίθενται από την πραγματικότητα, δυστυχώς, όχι από τους συνδικαλιστές.
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. γ. Ιδεοληψίες

    Για να δικαιωθούν τα όχι στις συνθήκες αλλά κυρίως να καταδειχτεί το λάθος του ΣΥΝ με το ναι στο Μάαστριχτ, αναγορεύεται σε βασικό στόχο αλλά και εργαλείο ανάκαμψης η κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας. Κατ’ αρχάς το ΣΣ δεν εφαρμόζεται έτσι κι αλλιώς, σε αυτό έχουν δίκιο, η δήλωσή του θανάτου του λείπει. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα να πει κάποιος ότι εμείς στην Ελλάδα είχαμε ανάγκη από ένα εσωτερικό σύμφωνο σταθερότητας εδώ και πολλά χρόνια και η προηγούμενη περίοδος «ανάπτυξης» ήταν η κατάλληλη για την εφαρμογή του. Τώρα το «αδιέξοδο είναι προφανές» (Δες Γ. Σταθάκη στην ΑΥΓΗ http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=4159)

    Πρόταση

    Για να μας πάρουν σοβαρά στα μεγάλα πρέπει να τα καταφέρουμε στα μικρά. Ας συζητήσουμε στην κλίμακα που μας παίρνει.

    Τοπική Αυτοδιοίκηση τι κάνουμε;
    - Αξιόπιστο πρόγραμμα, κατάλληλες συνεργασίες και όπου πετύχουμε, από το μηδέν προϋπολογισμός με συμμετοχικές διαδικασίες, διαφάνεια, υποδειγματική περιβαλλοντική διαχείριση και διεκδίκηση επιβολής και διαχείρισης φόρων, συμμετοχής στον σχεδιασμό, παρακολούθηση, αξιολόγηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ο «άλλος» κόσμος, αν είναι εφικτός από’ κει μπορούμε να ξεκινάμε τον χτίσουμε. Πρωτοβουλίες, σ’ όλη την Ελλάδα, που το παλεύουν και καταφέρνουν πράγματα υπάρχουν.

    Ένα πολυτσιταρισμένο για το τέλος

    - Ο Μέγας Χαν ξεφύλλιζε στον άτλαντά του, τους χάρτες των πόλεων που απειλούν μέσα στους εφιάλτες και τις κατάρες: Ενόχ, Βαβυλώνα, Γιάχου, Μπούτουα, Γενναίος Νέος Κόσμος. Είπε:
    - ''Όλα είναι ανώφελα, αν ο τόπος της τελικής άφιξης δεν μπορεί παρά να είναι η κολασμένη πόλη κι είναι εκεί που μας τραβάει το ρεύμα, με κύκλους που όλο και στενεύουν''.
    Κι ο Πόλο:
    - ''Η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που θα υπάρξει, αν υπάρχει μιά, είναι αυτή που βρίσκεται ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε κάθε μέρα, που φτιάχνουμε με το να ζούμε μαζί. Δύο τρόποι υπάρχουν για να γλυτώσεις από το μαρτύριό της. Ο πρώτος είναι εύκολος σε πολλούς: δέξου την κόλαση και γίνε μέρος της έτσι που να μην την βλέπεις πιά. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος κι απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και γνώση: ψάξε και μάθε ν' αναγνωρίζεις ποιός και τι στην μέση της κόλασης, δεν είναι κόλαση κι αυτά κάνε να διαρκέσουν, δώσε τους χώρο"

    «Οι αόρατες πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο Εκδόσεις Οδυσσέας 1983 (δεν θυμάμαι το μεταφραστή)

    vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μάλιστα... "Άμεσα και συνολικά να μετασχηματιστεί η γεωργία σε βιολογική, για προστασία της υγείας (των καταναλωτών) και για να προσφέρει εξαγώγιμα προϊόντα σε καλές τιμές"...

    Μόνο που, σύντροφοι, αν γίνει αυτό, τότε ΠΟΙΟΙ θα μπορούν, στην Ελλάδα, να καταναλώνουν τα βιολογικά αγροτικά της προϊόντα, με τις "καλές" (για τον παραγωγό) τιμές στις οποίες πωλούνται; Μήπως αυτοί που θα μπορούν δεν θα είναι ο κόσμος στον οποίον εκ θέσεως απευθυνόμαστε; Μήπως αυτός ο κόσμος, τελικά, θα αναγκαστεί να μην τρώει ούτε καν τα ελληνικά μη-βιολογικά (αφού δεν θα υπάρχουν) και θα στραφεί, μοιραία, σε αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα μη-βιολογικά, αφού μόνο αυτά θα του είναι οικονομικά προσιτά;

    Η Αριστερά του Συγκεκριμένου λοιπόν, θα πρέπει να λάβει πρώτα σοβαρά υπ' όψη της το αρχαίο γνωμικό "μη προτρεχέω η γλώττα της διανοίας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυριανιστή μου όταν λέω καλές τιμές εννοώ καλύτερες από τις σημερινές των συμβατικών που είναι πρακτικά ....τζάμπα. Εάν γίνει μαζικά βιολογική παραγωγή τα προϊόντα θα φτηνήνουν κι ο καθένας θα μπορεί να τα αγοράζει. Δες την Κούβα που υποχρεωτικά έγινε βιολογική η γεωργία της μετά την απομόνωσή της κι από την Ρωσία. Ίδιες τιμές έχουν με πριν και πολλά είναι φτηνότερα. Όταν η τομάτα είναι στα πάνω της το καλοκαίρι ακόμα και τώρα η βιολογική φτάνει σε τιμή πολύ κοντά στην συμβατική - φαντάσου τι θα γίνει αν γίνει μαζική η παραγωγή.
    Τέλος στις εξαγωγές μετράει πολύ η ποιότητα και η σπανιότητα. Ακόμα κι αν εμείς συνεχίσουμε να τρώμε κυρίως συμβατικά για ένα διάστημα ακόμα η ωφέλεια για την οικονομία θα είναι σημαντική και θέσεις εργασίας θα προκύψουν αρκετές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU