Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Οι εξουσιαστικές εμμονές στην Αριστερά πνίγουν κάθε απόπειρα ανανέωσής της

Αντί για Πολιτική, ενότητα στην αφωνία, πειθαρχία μηχανισμών και παράλυση ιδεών




Έκπληκτος ο αριστερός κόσμος παρακολουθεί την φαγωμάρα και τις ασίγαστες μάχες για την, όποια, εσωκομματική εξουσία μέσα στην αριστερά.
Δεν πρόλαβε να χαρεί για την πτώση της χούντας και διαπίστωσε ότι η αριστερά της αντίστασης ήταν ήδη χίλια κομμάτια, που το ένα καταριόταν το άλλο ως προδότη.
Δεν πρόλαβε να φωνάξει στο γήπεδο του ΣΕΦ "ήρθε η ώρα της αριστεράς" και το ΚΚΕ έφυγε από τον ενιαίο Συνασπισμό και κλείστηκε στο κάστρο του στον Περισσό.
Δεν πρόλαβε να κάνει όνειρα για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα ανέτρεπε το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης και εισέπραξε ένα χώρο στα εξ ων συνετέθη. Και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν και χειρότερα με τις και προσωπικές κόντρες επιφανών στελεχών του...

Φαίνεται, κι εδώ είναι η μεγάλη απορία, ότι οι εσωτερικές κόντρες στην αριστερά είναι κατά πολύ πιο έντονες από κάθε άλλον πολιτικό χώρο αλλά και πάγια παράδοση. Κι όταν συμβαίνει κάποια ομάδα της να έχει και εξουσία, τότε έχουν και τραγική κατάληξη...

Γιατί λοιπόν οι κήρυκες της ισότητας και της αλληλεγγύης επιφυλάσσουν μια τόσο δύσκολη πραγματικότητα στον ίδιο τους τον κόσμο;
Ίσως γιατί η αριστερά βρίσκεται ακόμα καθηλωμένη στο στάδιο του πολεμικού κομουνισμού!
Αυτόν διδάχτηκε από τον Λένιν και την Οκτωβριανή επανάσταση, αυτόν υιοθέτησε παγκοσμίως, αυτό το πειθαρχημένο κόμμα δημιούργησε παντού.
Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός φάνταζε σαν η μόνη δυνατή εκδοχή για την αριστερά και οι διώξεις και η παρανομία ήρθαν να συνηγορήσουν σε αυτό. Μόνο στην χώρα μας τα κομουνιστικά κόμματα ήταν για τρεις ολόκληρες μεταπολεμικές δεκαετίες παράνομα! Πως λοιπόν να αλλάξουν πρότυπο οργάνωσης;

Σήμερα ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, εκτός από "κωσταλέξι" της αριστεράς, έχει αναδειχθεί, στην πιο λαϊκίστικη και προσωποπαγή του εκδοχή και το αγαπημένο σύστημα των αρχηγικών κομμάτων εξουσίας: άπαξ και περιορισμένη συμμετοχή της βάσης και μετά βασιλέας-αρχηγός με όλη την εκτελεστική εξουσία στα χέρια του εμποτισμένη σε άφθονη προσωπολατρεία - "ότι πει ο αρχηγός". Ούτε ο ...Στάλιν δεν θα το περίμενε.

Η αριστερά από την άλλη νοιώθει άβολα στην δημοκρατία.
Δεν είναι φτιαγμένη γι αυτήν.
Είναι φτιαγμένη για δύσκολες καταστάσεις, μάχες επιβίωσης και βαθιά χαρακώματα.
Η πειθαρχία της εδώ της είναι άχρηστη...
Μπορεί να "μεγαλουργήσει" μόνο σε έκτακτες καταστάσεις (πχ κινητοποιήσεις ΚΚΕ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας). Αλλά σε ήρεμες συνθήκες πρέπει αυτή να προκαλέσει τον εχθρό να ζωστεί τα άρματα. Σχεδόν περιμένει την εμφάνιση των βαρβάρων για να λειτουργήσει όπως αυτή ξέρει (αστυνομική βαρβαρότητα, ρατσιστικές επιθέσεις, καταστολή κινητοποιήσεων). Αυτά προς τα έξω...
Τα χειρότερα είναι προς τα μέσα...
Η λογική της πειθαρχίας και της πολεμικής ετοιμότητας δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικές ανασυνθέσεις, αληθινό διάλογο και άνοιγμα θεμάτων πολιτικής και ιδεών.
Θεωρούνται εσωστρέφεια "την ώρα της μάχης" και άρα υπονόμευση.
Αντιμετωπίζονται το λιγότερο με καχυποψία, συχνά με δίκη προθέσεων και το μότο είναι πάντα "υποταγή στις αποφάσεις της πλειοψηφίας!".

Σε αυτά τα πλαίσια μιας τέτοιας ασφυκτικής νοοτροπίας κάθε σύγχρονη επεξεργασία υποχωρεί.
Η αριστερά σήμερα είναι πολιτικά καθυστερημένη.

Ακόμα και οι επεξεργασίες του ανανεωτικού τμήματός της για οικολογική αειφορία, θεσμική μεταρρύθμιση, αυτοδιαχείριση των κοινοτήτων και αυτονομία των μαζικών κινημάτων, έχουν υποχωρήσει μπροστά στην καθημερινή ανάγκη συνύπαρξης με άλλες ιδεολογικές ομάδες στα πλαίσια της πειθαρχίας.
Κι αυτό γιατί και η ανανεωτική αριστερά από την ίδια λενινιστική μήτρα προέρχεται και από τα ίδια συμπλέγματα κατέχεται.

Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει "ενότητα της αριστεράς".
Αυτός ο ψευδής από την φύση του και δονκιχωτικός στην σύλληψή του στόχος, έχει στοιχίσει στην αριστερά σχεδόν τα δύο τρίτα της διαθέσιμης ενέργειάς της.
Αναλώνεται σε προσπάθειες συνύπαρξης, μέσα σε συγκεντρωτικά σχήματα και καταλήγει - λόγω της συγκεντρωτικής της νοοτροπίας και της πολεμικής της στόχευσης - σε ατελείωτους εσωκομματικούς βυζαντινισμούς και καθεστωτικές μάχες, χάνοντας το επίδικο της "ενότητας": την κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Μια αιρετική άποψη

Ας σταματήσουν οι προσπάθειες για "ενότητα της αριστεράς", "μεγάλη αριστερά" κλπ ειδικά όσο εξαντλούνται σε οργανωτισμούς και τεχνητές συγκολλήσεις.
Η αριστερά είναι πολιτικά καθυστερημένη και οργανωτικά συγκεντρωτική.
Και να θέλει δεν μπορεί να συνυπάρξει με διαφορετικές ιδεολογικές αναζητήσεις στο εσωτερικό της.

Αυτό που μπορεί είναι η "ενότητα στη δράση", διαφορετικών πολιτικά και αυτόνομων οργανωτικά συσπειρώσεων. Εκεί μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις απέναντι στον αληθινό εχθρό και για όσο υπάρχει το συγκεκριμένο διακύβευμα - έπειτα ο καθένας πίσω στο μαγαζί του και την ιδεολογία του.

Μεγάλη αριστερά μπορεί να υπάρξει μόνο με την πολιτική - και όχι οργανωτική - ηγεμονία των ιδεών κάποιας συσπείρωσης της αριστεράς στην κοινωνία, όπως πχ έγινε κάποτε με τις ιδέες του Α. Παπανδρέου.
Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η αυτόνομη παρουσία και δράση κάθε αριστερού ιδεολογικού ρεύματος ώστε να ξεδιπλώσει όλον τον πλούτο και τις δυνατότητες των ιδεών του στην κοινωνία.

Δεν χρειάζεται αυτολογοκρισία και εγκατάλειψη της παραγωγής ιδεών και θέσεων έναντι μιας παραλυτικής συνύπαρξης σε κενό ιδεών!
Δεν χρειάζεται πειθαρχία και ευθυγράμμιση στο πουθενά ούτε ισορροπίες χωρίς ζητούμενο παρά μόνο την "κομματική επιβίωση".
Όλα αυτά τα έχει πληρώσει ακριβά η αριστερά (και η κοινωνία) και οι μόνοι που ευνοούνται από κάτι τέτοια είναι όσοι δίνουν την αέναη μάχη στο θέατρο των μηχανισμών για την επικράτηση και την όποια εσωκομματική εξουσία (για την νομή της κρατικής επιχορήγησης). Όπως γίνεται τώρα στον ΣΥ(ΡΙΖΑ)...

Κατάργηση λοιπόν της υποχρεωτικής συνύπαρξης στα πλαίσια "δημοκρατικών συγκεντρωτισμών" και αυτόνομη παρουσία όλων των ρευμάτων της υπαρκτής αριστεράς του σήμερα.

Κι επειδή αυτό είναι ζήτημα του καθενός και όχι δικό μας, σίγουρα αυτόνομη παρουσία της σύγχρονης, ανανεωτικής αριστεράς και ανασυγκρότηση του πολιτικού της λόγου έξω από σχήματα πειθαρχίας και υπακοής στην αντίθετη ιδεολογικά πλειοψηφία.

Ας ξεκολλήσουμε από τα ιδεολογήματα της ενότητας κι ας συνεργαστούμε σε πολιτικά σχήματα συντονισμού, δικτύωσης και οριζόντιας επικοινωνίας, όσοι και όσο συμφωνούμε τουλάχιστον στα βασικά*.
Χωρίς περιττές τριβές, χαμένο χρόνο και άσκοπες προσπάθειες συμβίωσης σε παρωχημένους πολιτικούς γάμους. Πολιτισμένα (ή και μονομερή) διαζύγια όπου χρειάζεται, και όλη η ενέργεια στην παραγωγή εναλλακτικών θέσεων και πολιτικών προτάσεων που να πείθουν και να κινητοποιούν και ενότητα στην δράση με όλους όσους αυτό είναι εφικτό.

Πολιτικό σχέδιο για την κοινωνία και όχι για την κομματική μας επιβίωση! Μπορούμε;

υγ: * ο Μιχάλης, που χάσαμε φέτος, ήταν υπέρ της διατήρησης των τάσεων στον Συνασπισμό. Δεν νομίζω ότι αυτό σήμαινε υπέρ των μηχανισμών. Απλά ως διορατικός άνθρωπος είχε εντοπίσει νωρίς και μέσα στην "ενωτική πλημμυρίδα", την ανάγκη διαφύλαξης της αυτόνομης παρουσίας της ανανεωτικής αριστεράς.
Και το "θα κλείσω τελευταίος την πόρτα" σε αυτό κολλάει - της ανανέωσης, τολμώ να εξηγώ, εννοούσε...
Σήμερα κάποιος πρέπει να κλείσει την πόρτα στα παρωχημένα (και κατεδαφιστέα) σχήματα "υποχρεωτικής ενότητας" και "επιβεβλημένης πολιτικής αλαλίας". Ας αφήσουμε τον καθένα να ξεδιπλώσει το σχέδιό του: τον Αλαβάνο να φτιάξει τον ΡΙΖΑ του, το ρεύμα να πάει όπου θέλει, τους κοκκινοπράσινους με τα κύματα του συριζα που τόσο επιθυμούν, τους αριστεριστές να προσκολληθούν σε όποιον επιλέξουν.
Κι ύστερα, μπροστά στην κοινωνία να μείνει ο Λόγος... και τίποτα άλλο.

10 σχόλια:

  1. Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στον mike και το σχόλιό του στο πρoηγούμενο ποστ:

    "Μετα απο δεκαετιες θητειας στην Αριστερα καταλαβα οτι συνεργαζεται καλυτερα...διασπασμενη.Πραγματι πιστευω οτι εαν η Πτερυγα δημιουργουσε το χωρο της θα συνεβαιναν 3 καλα πραγματα. 1.Δυνατοτητα καλυτερης συννενοησης με τον υπολοιπο ΣΥΝ. 2.Αποδαιμονοποιησης της[μετα καποιο χρονο βεβαια] και 3.Αποδυναμωση τωνμουσειακων αριστεριστων,μια που το μπαλακι τυχον ευρυτερων και σημαντικοτερων[για την κοινωνια]συνεργασιων θα ερχοταν στα χερια της με τροπο ωστε η απενοχοποιηση του παραλυτικου ρευματος και των τακτικιστων νεοπροεδρικων θα τους ανοιγε το δρομο για πραγματικη ενοτητα μεσα απο την προηγειθεισα διασπαση.Με τις σχετικες απωλειες βεβαια,αφου το ολο συστημα ''βραζει απο εντροπια''.Με αυτον τον τροπο περιθωριοποιεις εντελως τον Αλαβανο και την παρεα του. Αρα μ'ενα σμπαρο τρια τρυγωνια." mike

    Ειδικά στην φοβερή διαπίστωση: "Μετα απο δεκαετιες θητειας στην Αριστερα καταλαβα οτι συνεργαζεται καλυτερα...διασπασμένη"

    Προσωπικά είχα διαπιστώσει κάτι ανάλογο: ότι αν στην αριστερά είσαι ανένταχτος σου φέρονται σαν ...VIP ενώ σχεδόν αδιαφορούν για τα ...μέλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο καλησπέρα
    Ο ανένταχτος ναι, αλλά όχι αυτός που έφυγε, χτες, ο διασπασμένος.
    Τέλος πάντων, ναι η λογική λέει αυτά που γράφεις, η σχιζοφρενική πραγματικότητα της Ελληνικής Αριστεράς όμως διαφωνεί.
    Δεν πρόκειται για ιδεολογικές διαφωνίες, που δεν εμποδίζουν την ενότητα στην πάλη. Αν κρίνω από τον ΕΟΣ και από την εμπειρία μου υπάρχει μίσος πραγματικό, που δεν υπάρχει για τον πολιτικό ή ταξικό αντίπαλο. Είναι το μίσος των φατριών για το θρόνο και την κυριαρχία. Είναι ίδια με την ανάγκη που έχουν κάποια ζώα της ζούγκλας να ελέγχουν την περιοχή τους μέσω των ούρων τους, (την έχουν και τα σκυλιά).
    Ο Αλαβάνος δεν μίλησε τυχαία για τον εχθρό εντός των τειχών, η επαφή του με τους Μαοικούς του Σύριζα ήταν επικοδομητική.
    Δύσκολα ο πολιτικός λόγος της Ανανέωσης θα βρει διεξόδους και προς τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και προς το λαό γενικώτερα. Το βλέπουν αυτό στην ΑΠ, δεν είναι εύκολο ειδικά για τους ηγέτες ( που είναι και βουλευτές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω Γιωργο για την αφιερωση,πραγματι ειναι οδυνηρη η διαπιστωση και εξαιρετικο το κειμενο σου.Η Αριστερα καταφερε να γινει μερος της κρισης σιγα,σιγα απο τα μεσα του '70 οταν το συστημα διελυσε το Φορντικο μοντελο και εσμπρωξε την υλικη παραγωγη ανατολικωτερα.Ετσι στις συνθηκες του καζινοκαπιταλισμου που επεφυλασσε πολλ/σια κερδη,την εργατικη ταξη με την παραδοσιακη της μορφη την εκανε μικρη μειοψηφια,και την αριστερα αποσβολωμενη και απο την κριση των Σοβιετικων την εβαλε στη γωνια της ιστοριας. χΩΡΙς ''προτυπα'' πλεον ,κατω απο το αγος του αισχους της Κινας που επισκεφθηκε περισυ το ΕΥΡ.Κ.της Αριστερας της Κουβας,β.Κορεας κλπ.παραδερνει με τα παλια της οπλα ανημπορη να αρθρωσει πειστικο λογο. Φοβικη ακομα και στις συχρονες μαρξικες ερμηνειες μοιαζει με ηλικιωμενο που αρνειται πεισματικα ν'αλλαξει την ασπρομαυρη Τ.V.Οιδιος ο πλανητης εχει λιγες δεκαετιες ζωης [οπως την οριζαμε μεχρι τωρα]και αυτοι εχουν μεινει στην αντιθεση κεφαλαιου/εργασιας.Στην φυση ο απροσαρμοστος χανεται,αυτος που δεν αλλαζει δεν εχει περιθωρια επιβιωσης,ετσι αν δεν αλλαξουμε τελειωσαμε.Αυτος ειναι και ο λογος που ο λαος μας εχει γραμμενους ,το νοιωθει απο ενστικτο και αναζητα αλλου την περπατησια του. Υ.Γ. Αυριο ο Τσιπρας στο Ιμπεριαλ με τα μεσαια στελεχη Α/Β Αθηνας.Θεμα? Ετσι χωρις προγραμμα,να μαζεψουμε οσα προβατα μας εμειναν.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @mike
    "Ετσι χωρις προγραμμα,να μαζεψουμε οσα προβατα μας εμειναν"
    Ωραία εικόνα έχεις για τα μέλη του ΣΥΝ. Φαντάζομαι ότι εσύ είσαι κάτι εντελώς διαφορετικό ε;

    Σας έχει αφήσει η πλειοψηφία και κάνετε ότι γουστάρετε και μιλάτε κι από πάνω.
    Μη βιαστείς να με ταυτίσεις. Ανήκω στην αριστερά αλλά όχι ενταγμένος...ούτε "ανένταχτος".
    Απλός ψηφοφόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απογοήτευση, μηδενισμός, επίπεδη ανάγνωση... Κι έπειτα;; Επιτρέψτε μου να συνεχίζω να ζητώ την ενότητα της αριστεράς μέσα από τη διαφορετικότητά της. Η ιστορία κινείται αργά κι όχι ευθύγραμμα.. Κι έτσι όμως πιστεύω ότι γίνονται βήματα, αν κι όχι όλα μπροστά! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεικτή εμπειρία. Η κύρια χρησιμότητά της είναι ότι τη ... ζήσαμε! Τα στελέχη της ΑΠ είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης του ΣΥΝ τα πρώτα 11 χρόνια της ύπαρξής του και τουλάχιστον τον κράτησαν στην πολιτική ζωή. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται! Πιο σιγά λοιπόν φίλοι και σύντροφοι. Ξέρω, η Αριστερά μονίμως ζητά και σε ανταπόκριση προσφέρει συχνά απογοήτευση. Δεν γίνεται αλλοιώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @κρατη ποζανιλη , απ'ολα οσα εγραψα αυτο κρατησες μονο? Εγω λοιπον δεν πηγα γιατι ρωτησα ποι ειναι το θεμα και δεν υπηρχε συγκεκριμενο.Επειδη δεν ειμαι προβατο.Ναι φιλε μου,υπαρχουν συντροφοι[σε ολες τις πλευρες] που ειναι προβατα,παντα υπηρχαν. Φοβουνται να πουν τη γνωμη τους γιατι ειναι τοποθετημενοι εδω κι'εκει.Προσωπικα πρωτα κριτικαρω την Α.Π. και μετα τους αλλους.Ειναι θεμα συνειδησης και δημοκρατιας. Υ.Γ.πρεπει να ειναι κανεις πολυ προβατο για να μην αντιδρα σε αυτο το αισχος των τελευταιων 9 μηνων στο κομμα και το συριζα.Δεν ξαναζησα ποτε τετοια πραγματα,αλλα στην τελευταια συνελευση της Π.Κ. που ανηκω το μελος της ΚΠΕ που ηρθε απο ''πανω'' ειπε ,''να μωρε κατι μικρογκρινιες υπαρχουν'' και ΔΕΝ γελασανε τα μαρμαρα γιατι κι'αυτα ''αριστερα'' ειναι,αν με εννοεις...mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Μαρίκα,
    Διερευνούμε την πιθανότητα να γίνεται αλλιώς...με επίγνωση όσων λες.

    Γι αυτό και τίποτα δεν είναι δεδομένο.
    Το γεγονός ότι η διαφορετικότητα δεν χωρά πάντα σε ένα σχήμα ειδικά συγκεντρωτικό αλλά χρειάζεται χώρο να αναπνέει...
    Το γεγονός ότι η ενότητα μπορεί να είναι έντονη στην δράση χωρίς απαραίτητα να είναι και σχηματοποιημένη σε ενιαίο κόμμα...

    Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του Κοινωνικού Φόρουμ που χωρίς πολλές απαιτήσεις παρά μόνο την κοινή δράση έκφραζε καλύτερα την "ενότητα στην διαφορετικότητα" από όσα ακολούθησαν...
    Μήπως βιαστήκαμε να περάσουμε από το εγχείρημα του Φόρουμ στον ΣΥΡΙΖΑ; ίσως δεν ήταν ώριμο.

    Δεν πρόκειται για μηδενισμό ή απογοήτευση. Για διαπιστώσεις πρόκειται...
    Ας μην τρομάζουμε με την αλήθεια: για να βρεθούν λύσεις δεν πρέπει να ξέρουμε που βρισκόμαστε και γιατί;
    Κι αν δεν το συζητήσουμε, πως θα το βρούμε;

    Η αριστερά περνάει γρήγορα από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση: έχει το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού. Χώνει το κεφάλι πεισματικά στην άμμο και περιμένει να τελειώσει η θύελλα...

    Ίσως είναι εποχή πια για μιαν αφοβία - ας δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Ας ψυχαναλυθούμε λιγάκι
    Κι ας προσπαθήσουμε να γίνουμε δημιουργικοί - τουλάχιστον όσοι και όσες ασφυκτιούμε στις ανούσιες κομματικές συνάξεις αλλά δεν θέλουμε και τον τίτλο του vip ανέντακτου ή του σκωπτικού αποστασιοποιημένου
    Όσοι θέλουμε να συνεχίσουμε πρέπει να αρχίσουμε να λύνουμε κόμπους σήμερα κιόλας
    Συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ειδηση της τελευταιας ωρας.Η Γραμματεια του ΣΥΡΙΖΑ ζητησε την παραιτηση Κουβελη.Κοντος ψαλμος Γιωργο... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aπο κοιν.εκπρποσωπο mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ plagal,
    ναι, εάν επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της συμμαχίας
    Για την ώρα επικρατεί πλήρης σύγχυση, κυρίως επειδή κάποιοι δεν μιλάνε καθαρά για το τι θέλουν και που το πάνε (αρ. ρεύμα ΣΥΝ)
    όλοι οι άλλοι έχουν τοποθετηθεί
    Περιμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU