Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Εδώ και τώρα σύντροφοι

Του Τάκη Παπαθεοδωρόπουλου




Αγαπητοι συντροφοι και φιλοι της Ανανεωτικης Πτερυγας παρακολουθω με αναμικτα συναισθηματα τα τελευταια γεγονοτα στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μια πλευρα καταλαβαινω και συμμεριζομαι την αγωνια, τον θυμο και την απογοητευση του αριστερου που ανεξαρτητα σε ποια ταση και συνιστωσα ανηκει, ανεξαρτητα πως ερμηνευει τα πραγματα και ποια γραμμη στηριζει, βλεπει το πραγμα να εχει βαλτωσει και μεσα του συχτηριζει γιατι ντρεπεται να βγει στο καφενειο.

Από την άλλη με συγχωρειτε αλλα αρχιζω να βαριεμαι αφορητα.


Και τουτο γιατι στεκομαστε σχεδον ολοι ενθεν κακειθεν στο ρεπορταζ των διαδοχικων επεισοδιων του σηριαλ της κρισης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ψεγοντας ο ενας τον αλλον για σταλινισμο και αντιδημοκρατικοτητα, διαδικαστικα φαουλ, ηθικες παρεκτροπες (!!!), πολιτικες αποκλισεις προς τα αριστερα και προς τα δεξια, κοντρα εκλεγμενων με διορισμενους και παει λεγοντας.

Βαριεμαι λοιπον τοσες δηλωσεις και αναλυσεις γιατι με ολο το δικιο η το αδικο τους, αναπαραγουν απλα τα εδραιωμενα μας στερεοτυπα και πεποιηθησεις, ιστορικες διαδρομες, φιλιες και εχθρες. Κυριως όμως βαριεμαι γιατι σχεδον ολοι οι αναλυτες, αρθρογραφοι και συνεντευξιαζομενοι δεν προχωρανε από το ρεπορταζ στο κινητρο. Και αυτό συσκοτιζει αντικειμενικα τα πραγματα γιατι κρυβει το κυριαρχο ερωτημα.

Τι φταιει;


Με μια εξαιρεση. Την τελευταια ανακοινωση της ΠΑΣΑ.

Για οσους δεν την ξερετε είναι η Πρωτοβουλια για την αντισυστημικη Αριστερα και ουδεποτε πιστευα ότι θα συμφωνουσα με την λογικη που διεπει ανακοινωσης της εστω και διατρεχοντας την όπως στην συγκεκριμμενη περιπτωση αναποδα.

Λεει λοιπον η ΠΑΣΑ με αφοπλιστικη ειλικρινεια… «Το μείζον ζήτημα που ανέκυψε με τη στάση του σ. Κουβέλη και την ανακοίνωση μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γενικότερο.

Δεν έχει να κάνει απλά με τη διαφοροποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε διάφορα θέματα, που προκαταλαμβάνουν και εκβιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε τακτικές συμπόρευσης με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ούτε και με την αμφισβήτηση της διαφορετικής άποψης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αυτή, υλοποιούμενη, αντιστρατεύεται ανοιχτά και τις αποφάσεις και την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ.»

Για να καταληξει «Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ! Η λύση βρίσκεται στην από τα κάτω οικοδόμηση ενός «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα απεμπλακεί από την κυριαρχία «στελεχών» και μηχανισμών και που θα διευθύνεται από τα ίδια του τα μέλη. Να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εγγραφή μελών και την συγκρότηση παντού επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ, και να προχωρήσουμε άμεσα στην προετοιμασία της 4ης Συνδιάσκεψης με εκλεγμένους αντιπροσώπους η οποία και θα εκλέξει τα όργανά του και θα θεσπίσει τους κανόνες λειτουργίας του»


Πραγματι λοιπον το επιδικο δεν είναι ουτε το δειπνο του Λεωνιδα, ουτε ο Παπουλιας, ουτε η ανακοινωση των 23, ουτε καν η συναντηση με τους Οικολογους Πρασινους.

Από την στιγμη που εχει φανει περαν πασης αμφιβολιας το ασυμβατο των εκατερωθεν θεμιτων πολιτικων αποψεων, ιδεολογιων, αποψεων και παει λεγοντας το επιδικο είναι αν θα υλοποιηθει η προτροπη της ΠΑΣΑ η αν αντιθετα ο ΣΥΝ θα απαγκιστρωθει από αυτό που ξεκινησε ως ονειρο ενοτητας για να εξελιχθει σε εφιαλτη διασπασης.

Και η Ανανεωτικη Αριστερα οφειλει να το θεσει ετσι απλα, χωρις φτιασιδωματα, χωρις φιοριτουρες και περιτεχνες διατυπωσεις στην ηγεσια του ΣΥΝ και την πλειοψηφια του.

Και ο καθεις από εκει και περα να σταθμισει τις ευθυνες του. Και προσυπογραφω ακομα μια φραση από την ανακοινωση της ΠΑΣΑ. Αυτή με την οποια καταληγει… «Εδώ και τώρα σύντροφοι».


Τακης Παπαθεοδωροπουλος

Γραμματεας της ΝΕ Αχαιας του ΣΥΝ


36 σχόλια:

  1. Καλημερα Γιωργος

    Δεν προλαβα να συνδεθω,
    και που μυαλό να σχολιάσω

    Ψαχνομαι...


    Οχι και τοσο ανωνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω ότι εκτός από τα «γεροντοφρικιά» υπογράφει ο Νταβανέλλος και ο Μάκης “Indymedia” Σπαθής. Υπογρασφές με κύρος!
    Μακριά! Το συντομότερο….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάχιστα!
    Και Όχι μακριά!
    Ένα τσιγάρο δρόμος είναι του Μαξίμου, και τα μεγαλεία του γκουβέρνου π.χ. συν/σα Αθ. Δρέττα τσουπ Γεν. Γραμματεία Υπουργείου Κοιν. Ασφ.!
    Τι δουλειά έχουμ'εμείς με τους Γλέζους, τους Μπανιάδες, τους tres banal πρυτάνεις Πολυτεχνείου..τα γκρουπούσκουλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ βρε κακομοίρη ftanei pia πόσο καιρό μας λετε ότι θα πάμε στο Πασοκ; Οσοι δηλδη δεν είναι με τα γκρουπουσκουλα είναι με το Πασοκ; Ο γεροντοαριστερισμός έχει κάψει τα μυαλά σας.

    Αντε παιδιά στα Εξάρχεια να καίτε αυτοκίνητα, πετάτε μολότωφρ. Στη πολιτική ο παλιμπαιδισμός είναι σύνηθες φαινόμενο. Χθεσινοί Κνίτες απολογητές του Στάλιν και του Μπρέζνιεφ σημερινοί "αριστεροί ριζοσπάστες".

    Αντε με τον Ρινάλντι να τιμάτε τον πρόεδρο Μάο, με τον Νταβανέλο να λετε για την Παγκόσμια Επανασταση του Τρότσκι και βέβαια με τον φωτισμένο ηγέτη Αλαβάνο που προβλέπει Εργατικούς Δεκέμβρηδες (οι άτιμοι δεν ερχονται γαμώτο...).

    και μην σας νοιάζει τι θα κάνουμε εμείς; Εξάλλου τι είμαστε; Μια χούφτα αναθεωρητές που θέλουν να πάνε στο πασόκ. Τι σα κόφτει. Κάντε εσείς την επάνασταση και όταν πάρετεβ την εξουσία (Θεός φυλάξοι...) ξέερτε τι θα κανετε. Οτι οι Λένιν, Τρότσκι, Στάλιν. Θα κάνετε μια ωραία δικτατορία και όποιος μιλαει εκτέλεση ή γκουλάγκ...

    Αντε ξεκινήστε...

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ftanei-pia
    Δεν ηξέρω αν πραγματικά όλοι εσείς τελικά μέσα σας έχετε το αίσθημα της ντροπής και ανεπτυγμένο το αίσθημα του ήθους. όχι φίλε όπως στα είπε πολύ σωστά ο Μάκης (Πιπεριά) τον δρόμο προς το Μαξίμου τον ξέρουμε και δεν χρειάζεται να μας τον υποδείξετε εσείς μια και η πορεία που ακολουθείτε οδηγεί εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Επιδίνδυνο είναι αυτό που δεν φαίνεται και όχι αυτό που δείχνει. όλοι εσείς εδώ οι τύποι σαν τον readteam αστυάναξ και λοιποί δεν σκεφτήκατε ούτε μια στιγμή πως άνθρωποι που ούτε καν τους γνωρίζετε προσωπικά δίνουν τις δικές τους μάχες στην δύσκολη και μείζερη καθημερινότητα προσπαθόντας να κρατηθούν. Δεν σκεφτήκατε ούτε ένα δέκατο του δεφτερολέπτου πως αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη απο εσάς αγωνίζονται για τα ίδια πράγματα απο άλλο δρόμο ίσως;;
    Βρέ αίντε στα σιχτήρια πιά που έχετε καβαλήσει το καλάμι σαν τους χοτζάδες και τους επισκόπους κουβαλόντας την αγιαστούρα της αριστεροσύνης.
    όλο αυτό είναι μαζί σας πια κουραστικό, φριχτό, μείζερο, αποκρουστικό, αηδιαστικό.
    Θα έπρεπε να σας είχε περάσει κάποια μικρή στιγμή απο το μυαλό σας πως πάνω απο όλα και για όλα υπάρχει η ανθρωπιά, η διαλεκτική συζήτηση η ένοια της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ftanei-pia
    Πω πω! Μέχρι και «…πρυτάνεις Πολυτεχνείου» ε; Και γιατί το έβαλες το «πρυτάνεις» με μπολντ…. Για να νιώσουμε δέος;
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνόντας απόλυτα με τον σ. radical να προσθέσω. Μας έχετε πρήξει με την αντισυστημική αριστερά και ότι αυτή είναι η "σωστή" γραμμή.
    Γιατί αφού είναι σωστή η γραμμή σας , η Ανταρσύα και τα άλλα γκρουπούσκουλα της ακρας αριστεράς που είναι ακόμα πιο... συνεπής αντισυστημική αριστερα γράφει 0, τόσο %; Γιατί;

    Βαρέθηκααααααααα. βαρέθηακ να κάνω συζητήσεις που έκανα τη δεκαετία του '80. Εγώ ρε γαμώτο τα ε΄χω λύσει μέσα μου εδώ και πολλά χρόνια. Γι' αυτό έφυαγ από την ΑΚΟΑ και πήγα στον ΣΥΝ.

    ***Θέλω μια Αριστερά που θα παλεύει μέσα από τον ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ δρόμο για τον Σοσιαλισμό με Ελευθερία, Αυτοδιαχείριση και Οικολογικό πρόταγμα.

    ***Εχω διαχωρίσει κάθετα τη θέση μου με τα τριτοδιεθνιστικά μοντέλα (Λεννινιστικά, μαοϊκά, στανλινικά, τροτσκιστικά).

    ***Δεν ονειρεύομαι, ούτε βέβαια πρεσβεύω δήθεν λαϊκές επαναστάσεις που είδαμε που κατέληξαν. Πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο όνομα ενος δήθεν σοσιαλισμού...

    *** Θέλω συνεργασίες με πολίτες, με τους οποίους μπορεί να συμφωνώ σε λίγα, αλλά που θέλουν και αυτοί να βελτιωθεί αρχικά και να αλλάξει στη συνέχεια η ζωή μας ΣΗΜΕΡΑ...

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε radical τα ειπες ολα... Το περιεχομενο του σχολιου σου θα ελεγα οτι συμπυκνωνει ολες τις διαφορες με την λογικη της αριστερας του ftanei_pia.

    Τακης Παπαθεοδωροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν… λέω αν… οι ηγεσία της ΑΠ έκανε πέντε – δέκα συζητήσεις με του οικολόγους, και αυτές οι συζητήσεις κατέληγαν κάπου, νοιάζεται κανείς αν αυτό θα άρεσε στον Μπανιά;
    Αν… λέω αν… η ηγεσία της ΑΠ αποφάσιζε να έχει δικό της γραφείο τύπου, κι αντι να βγαίνει ο Κουβέλης ή οποιοσδήποτε άλλος να λέει «μας αρέσει η ιδέα της συνεργασίας πχ. στο Δήμο Θεσσαλονίκης» υπήρχε σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου, νοιάζεται κανείς αν αυτό θα άρεσε στον Τσίπρα ή στον Σαπουνά που τον κάνατε και φίρμα;
    Για ποια συνοχή μιλάμε;
    Όπως τα λες είναι τα πράγματα «….Από την άλλη με συγχωρειτε αλλα αρχιζω να βαριεμαι αφορητα». Ακόμη και με τις παπαριές τύπου «άντε να πάτε στο ΠΑΣΟΚ».
    Γιατί «και γω θα το πω στον θείο μου που είναι παλαιστής»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ftanei pia
    Μην ανησυχείς για το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Ακόμα είμαστε στο ψάξιμο. Το μονό σίγουρο είναι ότι δεν θα βγάλουμε ρίζες δίπλα σας. Δεν θα γίνουμε φυτά σαν εσένα
    Προτιμώ τη καπιταλιστική Ελλαδίτσα από το "σοσιαλισμό" των Χόνεκερ-Μπρέζνιεφ-Πολ Ποτ-Μάο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα, πως τα μαοικά και τροτσκιστικά ζόμπι της μεταπολίτευσης γίνανε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης το 2010,δεν το κατάλαβα. Αυτά είναι τα θαύματα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Τι κάθεστε τώρα και συζητάτε;
    Αυτά φάγανε το ΣΥΝ και έχει πλήρη απουσία από εκεί όπου συμβαίνουν εξελίξεις δηλαδή από την πραγματική ζωή.
    Φίλοι θεατές επιτέλους έξοδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν το ήθος και το ύφος του φτάνει πια ( αγγλιστί ) σας πειράζει ( και δικαίως ) , το ύφος του ανώνυμου των 8.14 π.μ. που μιλάει για << γεροντοφρικιά >>( εννοεί τον Γλέζο ; ) και << Μάκη Indymedia Σπαθή >> δεν σας ενοχλεί; κανέναν από τους συνομιλητές; ότι αναπαράγεται όλη η κινδυνολογία του ΛΑΟΣ και της ακροδεξιάς, περνά στο ντούκου;
    Τελικά νομίζω ότι η λύση θα είναι ένα συνέδριο του ΣΥΝ, ανοιχτό , δημοκρατικό, με όρους κ.λ.π., κ.λ.π. Σε αυτό συμφωνεί η ΑΠ η δεν βγαίνουν τα κουκιά; Το ίδιο ερώτημα ισχύει για όλους και για το ΑΡ φυσικά.
    Φιλικά και συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άλλο πράγμα είναι τα γεροντοφρικιά, δεν είναι ο Γλέζος.
    Απλά κάποιοι έχουν βρει αυτό το πεδίο για να αξιώσουν την ισχύ που τους αναλογεί στην μάταιη αυτή ζωή. Πως να το πω αλλιώς, αυτή είναι η κατηγορία που θα παίξουν, θέλουν να κυριαρχίσουν και θα πάρουν ενδεχομένως και το πρωτάθλημα. Απλά κάποιοι άλλοι τη ψάχνουν αλλού. Τώρα πως γίνεται και όλοι αυτοί βρίσκονται στο ίδιο κόμμα αυτό είναι από τα μυστήρια της Ελληνικής Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από περιέργεια και μόνο: ποιοί είναι τα γεροντοφρικιά; Τώρα σοβαρά: απλά ήθελα να δείξω ότι στην εσωκομματική πάλη, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, όλοι βγάζουμε τον χειρότερο εαυτό μας. Βλέπουμε τις απρέπειες των αντιπάλων αλλά δεν βλέπουμε - η κάνουμε ότι δεν βλέπουμε - τις απρέπειες των δικών μας. Και αυτό που ειλικρινά με διαολίζει είναι ότι, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, είμαστε όλοι τόσο σίγουροι για την δικιά μας άποψη! Ειλικρινά αγαπητοί μου, που , τουλάχιστον στην Ευρώπη που ξέρω, η Αριστερά, κάθε τάσης και απόχρωσης θριαμβεύει; Και συμπεριλαμβάνω και τη σοσιαλδημοκρατία εννοείται. Στις ευρωεκλογές του 2009 , οι Εργατικοί πήραν 15% και το SPD 22% ( αν θυμάμαι καλά). Το τι έγινε στην Ιταλία ούτε που θέλω να το σκέφτομαι. Προς τι η τόση σιγουριά όλων μας;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Δ.Υ.
    Τώρα πως ταιριάζει το δεν μας βγαίνουν τα κουκιά με το φιλικά και συντροφικά που τελειώνεις τεσπα. είναι υποκρητικό μην το κάνεις. Αφού δεν αισθάνεσαι πως συζητάς με συντρόφους. Εδώ άλλωστε δεν είναι συνασπισμός αλλά ένα φιλόξενο ιστολόγιο με έναν φιλόξενο οικοδεσπότη. όσο για τα συνέδρια θα έπρεπε να έχεις καταλάβει πως το πουλάκι πέταξε. Τέλος αυτό που αναπαράγει τον Λαος και την άκρα δεξιά είναι ο στήρος αριστερισμός που οδηγεί στην κυριαρχία της άκρας δεξιάς. Η αντιπαράθεση με τους φασίστες με λοστούς και με καδρόνια είναι ένα παιχνίδι χαμένο και μάλιστα στο γήπεδο εκτός έδρας αυτό της άκρας δεξιάς. Δες Δεκέμβρη, άγιο παντελαιήμονα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Δ.Υ.
    Όταν λες συνέδριο "ανοιχτό", "δημοκρατικό" κλπ. κλπ. βάζεις στην ατζέντα το σημαντικότατο θέμα του ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Ή, ακόμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τη συζήτηση "πόσο πέτυχε η Αριστερή Στροφή οέο;"
    Προφανώς σε ένα τέτοιοι συνέδριο δεν έχει πρόβλημα να πάει η Ανανεωτική Πτέρυγα, να θέσει τους δικούς της προβληματισμούς και τα δικά της συμπεράσματα και, ενδεχομένως, και τη δική της υποψηφιότητα για Πρόεδρο του Κόμματος που θα εκπέμπει άλλη εικόνα. Όσο για τα "κουκιά" και τα ποσοστά, δεν είναι εκεί το θέμα. Διότι ακόμα και αν υποθέταμε ότι σε ένα συνέδριο η Α.Π. θα κατέγραφε μόλις το ...5% υποθέτει κανείς πως θα αποδεχόταν πως αυτή είναι και η αποτύπωσή της στην κοινωνία της αριστεράς, ή ότι θα "το βούλωνε" όταν διαφωνεί ο Κουβέλης, ο Λυκούδης, ο Μαργαρίτης, ο οποιοσδήποτε με τις πολιτικές πρακτικές του κόμματος; ΄Οχι βέβαια, και καλά θα κάνουν, διότι υπάρχει πολύς κόσμος που χαίρεται να τους ακούει να διαφωνούν, και εξαιτίας αυτών των διαφωνούντων ψηφίζει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
    Εάν βέβαια εννοείς "Συνέδριο εκκαθαρίσεων", τότε περιγράφεις άλλο κόμμα από αυτό που ξέρουμε, και προώθηση διάσπασης. Δεν είναι κακό, αλλοίμονο, απλά πείτε το καθαρά.
    Από την άλλη πάλι, ένα συνέδριο με μοναδικό σκοπό να καταγράψει ο αρχηγός την ομάδα του σε χωριστή λίστα (με μπαλαφο-καριτζο-κορωνακηδες και άλλους) δεν θα ήταν παρά ένα ΤΣΙΡΚΟ ΜΕDRANO!!
    Dollie E.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ radical το δεν μας βγαίνουν τα κουκιά αφορά και το ΑΡ και όχι μόνο. Ολοι επικαλούμαστε τη δημοκρατία αλλά όταν μας παίρνει. Το πώς νοιώθω θα μου επιτρέψεις να το ξέρω μόνο εγώ. Τώρα πέταξε το πουλάκι τι σημαίνει; Επί της ουσίας: έχω άδικο όταν διαφωνώ με το χαρακτηρισμό γεροντοφρικιά και Indymedia Σπαθής η όχι; Και τί έγινε στον Αγιο Παντελεήμονα; χρησιμοποίησε η αριστερά -η κάθε είδους έτσι- λοστούς, βία γενικά, και πότε; ξεκίνησε η έκανε επεισόδια με φασίστες η αγανακτισμένους πολίτες;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητή dollie e δεν είμαι μέλος του ΣΥΝ, το έχω ξαναγράψει εδώ. Αμα λέω ανοικτό , δημοκρατικό , χωρίς αποκλεισμούς και όρους, νομίζω ότι είμαι σαφής. Με λίγα λόγια γενικά εννοώ ότι κι εσύ. Δεν ξέρω τα απολύτως εσωτερικά του ΣΥΝ , δεν είμαι μέλος ( α νομίζω το ξαναείπα αυτό;). Τέλος πάντων θα σε απογοητεύσω αν με φαντάζεσαι σαν ένα πούρο σταλινικό, με παχύ μουστάκι η σαν ένα ακραιφνή μαοικό, που κοιμάται με το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο στο προσκέφαλό του. Απλά ματαξανεπαναλαμβάνω , ότι όλες οι τάσεις της αριστεράς περνάνε κρίση, όλες βρίσκονται σε αμηχανία και αναζήτηση στρατηγικής, τακτικής, σχεδίου, ταυτότητας αν θέλεις.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ, με το πουλάκι πέταξε ενοώ κάτι το πολύ απλό ίσως επειδή δεν είσαι μέλος του ΣΥΝ δεν μπορείς να το καταλάβεις. Ποιός σοβαρός άνθρωπος θα πάει στην πκ του να αντιπαρατεθεί στην λογική των αποκλεισμών ή των εκκαθαρίσεων σε μια στήρα αντιπαράθεση;; Πρέπει να καταλάβεις πως το πιο σημαντικό πράγμα ιδιαίτερα για έναν αριστερό φορέα είναι η ψυχική επαφή των μελών του. Τώρα για το συντροφικά που σου έγραψα δεν αρκεί μόνον εσύ πως το αισθάνεσαι αλλά με τον τρόπο σου αυτό που αισθάνεσαι να το εκπέμπεις και στον συνομιλητή σου. Και όταν μιλάς για κουκιά τουλάχιστον ο συμομιλητής σου αισθάνεται πως τον θεωρείς κακόπιστο. Χαίρομαι όμως ειλικρινά που στο τέλος του δεύτερου ποστ σου θέτεις το ζήτημα της κρίσης της αριστεράς ιδεολογικής ταυτότητας κλπ, και εκεί είναι ένα πραγματικό πεδίο διαλόγου και αγωνίας. Μπορούμε λοιπόν έχοντας αυτό ως κοινό παρονομαστή να πάμε στα επόμενα τα πιο σημαντικά που έχει ανάγκη η κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ radical στο πρώτο σχόλιο μου ανέφερα για τα κουκιά και το ΑΡ και άλλους. Συμφωνώ για τη συζήτηση για την κρίση της αριστεράς ( αυτήν την ευλόγημένη από πάντα τη θυμάμαι σε κρίση!), ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά και προερωτηθέντα υπ εμού για τον Αγιο Παντελεήμονα και τον Indymedia Σπαθη.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Δ.υ
    Χαίρομαι γιατί τουλάχιστον υπάρχει μία βάση συζήτησης που τόσο η ευλογημένη (αριστερά) το έχει ανάγκη. Εγώ τουλάχιστον στην τοποθέτηση μου ήθελα να πω πως ο λάος και η άκρα δεξιά δεν αντιμετωπίζεται με αντισυγκεντρώσεις και όταν μάλιστα δεν υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Μάλιστα αν θέλεις κατά την ταπεινή μου γνώμη το πιο σοβαρό ζήτημα που υπάρχει σήμερα είναι ο εκφασισμός της κοινωνίας και η αποδόμηση του κοινωνικού ιστου. Εκεί η αριστερά οφείλει να απαντά με εναλλακτικές προτάσεις.
    Και θα είμαι σαφής. Δεν υπάρχουν μόνον τα μπλόκα των αγροτών, αλλά πίσω απο αυτούς υπάρχουν οι μετανάστες (εργάτες γης) που είναι οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι. Σε αυτό για παράδειγμα οφείλεις να το αναδείξεις και να επεξεργαστείς και να προτείνεις συγκεκριμένες πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Τάκης έγραψε τα αυτονόητα.
    Έχουμε κουραστεί όλοι από αυτήν την μπλοκαρισμένη κατάσταση - κανείς δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος... αν αυτό όλο γίνεται μην χάσουμε το 3%, δεν το θεωρώ σοβαρό - άλλωστε στις εκλογές κάποια συνεργασία θα γίνει...εξ ανάγκης.
    Αυτό το σκεπτικό δεν είναι πολιτικό, είναι απλά φοβικό.
    Κι έτσι παρατείνεται μια άχαρη κατάσταση όπου η αριστερά απλά είναι απούσα από την κοινωνία.

    Ποτέ μου δεν κατάλαβα τις υποχρεωτικές συνυπάρξεις. Γι αυτό ένα συνέδριο, δημοκρατικό ή όχι, κάπου θα καταλήξει...είναι μια κάποια λύση γιατί θα τους αναγκάσει όλους να αποφασίσουν!

    Κι αυτό με ενοχλεί τελευταία: ότι όλοι περιμένουν τον άλλο να αποφασίσει πρώτα - μπορεί για κάποιους αυτό να έχει την σημασία του αλλά για μας και τον κόσμο δεν σημαίνει τίποτα.
    Αυτό κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν εγκαίρως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σύμφωνοι, αλλά στον Αγιο Παντελεήμονα η Αριστερά δεν άσκησε βία, δεν άρχισε την ένταση , δεν είναι ίδιο πράγμα μια ειρηνική συγκέντρωση με μια σύγκρουση με λοστούς , μαχαίρια κ.λ.π. Γενικά η Αριστερά στην Ελλάδα δεν φημίζεται για τη βίαιη συμπεριφορά της. Μάλλον θύμα της βίας της ακροδεξιάς συνήθως είναι ( βλέπε τα σημερινά επεισόδια στην Πανόρμου στους Αμπελόκηους). Ακόμη και στη Μανωλάδα όταν πήγαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν την απεργία, αποχή των Πακιστανών καλλιεργητών φράουλας δεν τους υποδέχθηκαν ακριβώς φιλικά οι ντόπιοι. Καμμιά φορά βέβαια χρειάζεται και να αμυνθείς σε επιθέσεις κ.λ.π. Προτάσεις εναλλακτικές σίγουρα χρειάζονται , δημιουργία συμμαχιών οπωσδήποτε αλλά και στήριξη , ενίσχυση των διαφόρων κινημάτων ( όχι όλων φυσικά!). Για το σχόλιο του δεύτερου ανωνύμου για τον Σπαθή, το βρίσκω επιεικώς απαράδεκτο αλλά κυρίως με ενόχλησε σφόδρα η μη κριτική του εν λόγω σχολίου από κανέναν αλλα εκτός από εμένα. Μήπως κάνω λάθος;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αύριο συνεδριάζει το ρεύμα, την Δευτέρα η πρωτοβουλία για την ΑΑ, ο Αλαβάνος δίνει συνέντευξη την Δευτέρα (ΕΣΗΕΑ), την Τετάρτη (ΕΝΕΚΕΝ), την άλλη Δευτέρα με τον ΡΙΖΑ, ο Τσίπρας στην ΚΠΕ το άλλο Σάββατο θα τα δώσει όλα για Συνέδριο κλπ
    Άντε να τελειώνουμε!!! με την καλή έννοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιώργο συμφωνώ για το συνέδριο αλλά βρε παιδί μου η ιστορία της Ελληνικής Αριστεράς αλλά και της διεθνούς είναι γεμάτη διασπάσεις! Οι πιο πολλές , οι συντριπτικά πιο πολλές, δεν διακαιώθηκαν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν θυμούνται καν γιατί έγιναν. Ασε που μετά αντιλαμβάνεσαι ότι με αυτούς που συγκρούστηκες , ήταν καλύτεροι από τους τότε συμμάχους σου! Η πολύ σωστή αυτή ρήση ανήκει στον Χρισστόφορο Κάσδαγλη, από το βιβλίο του << Η αριστερά κι η Κοσκινοσκουφίτσα >>. Την τελευταία φορά που θέλησα να διαβάσω για τις διασπάσεις των Τροτσκιστών ( σε προλαβαίνω, δεν είμαι κάτι τέτοιο , από περιέργεια το έκανα! ) στην ελλάδα κυρίως αλλά και παγκόσμια κόντεψα να στραβωθώ κι άκρη δεν έβγαλα! Τέλος συμφωνώ ότι σε αυτήν τη σύγκρουση έχουμε όλοι ( κι εγώ φυσικά ) σπαταλήσει άπειρες εργατοώρες ενώ η ελληνική κοινωνία είναι παγερά αδιάφορη γιατί αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Δ.Υ
    Κοίτα στον άγιο παντελαιήμωνα όπως και στα γεγονότα του Δεκέμβρη η αριστερά έχασε το παιχνίδι απο τους αντιεξουσιαστές. Δεν ήταν ούτε είναι σε θέση να προβάλλει ένα σαφές πολιτικό πρόταγμα ίσως γιατί δεν είναι σε θέση να πει μεγάλες αλήθειες που θα πονέσουν και θα εισπράξει το ανάλογο κόστος. Από την άλλη ούτε στον συν ή σε άλλες δυνάμεις συντελούνται ιδεολογικές επεξεργασίες ώστε να απαντάνε στα σύγχρονα προβλήματα. Εδώ αυτή την στιγμή όπως βλέπεις δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η διαφορά κόμματος και συμμαχικού σχήματος. Δηλαδή απλούστερα δεν μπορούν να χωρίσουν δύο γαϊδουριών τα άχυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε ΔΥ,
    σε προηγούμενο ποστ ο mike είχε διαπιστώσει ότι η αριστερά συνεργάζεται καλύτερα ...διασπασμένη.
    Αν λοιπόν την διάσπαση την έχει στο αίμα της ας μην την ...εμποδίζουμε.

    Σκέψου: εάν Αλαβάνος , Τσίπρας , Κουβέλης ήταν σε τρία διαφορετικά κόμματα δεν θα ήσαν με το σεις και με το σας μεταξύ τους;
    Τώρα σκοτώνονται! Γιατί;

    Και στις εκλογές επειδή έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο, θα συνεργαζόντουσαν, θα μοιράζανε τις έδρες (που τώρα δεν μπορούν) και τέλος πάντων θα ακούγαμε προτάσεις αγώνα κι όχι πως θα πάρουμε το κόμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ radical δεν μου απαντάς συγκεκριμένα η δεν μπορώ εγώ να σε καταλάβω. Τι θα έπρεπε να κάνει η αριστερά με τους αντεξουσιαστές; Τώρα γιατί ανέβηκαν τόσο πολύ οι μετοχές τους είναι ένα ζήτημα όχι ασήμαντο. Γενικά πιστεύω ότι τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 , έχουν πολύ λίγο αναλυθεί κι ερμηνευθεί. Δεν είναι βέβαια και τόσο εύκολο κάτι τέτοιο. Ελάχιστα σημαντικά πράγματα έχουν ειπωθεί από όλες τις πλευρές. Ο Δεκέμβρης νομίζω ότι είναι σημαντικό γεγονός και είχε μεγάλη απήχηση σε αρκετές ξένες χώρες.
    Αγαπητέ Γιώργο δε νομίζω. Μια διάσπαση απελευθερώνει πολύ μεγάλη αρνητική ενέργεια και βγάζει τον χειρότερο εαυτό όλων στην επιφάνεια. Αναμοχλεύονται πάθη, οι πολιτικές διαφορές γίνονται προσωπικές αντιπάθειες. Το χάσμα κλείνει, αν κλείσει , μετά από πολύ καιρό. Το ΚΚΕ διασπάσθηκε το 1968 και οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομματιών μετά από πάνω από σαράντα έτη είναι , ξέρεις πώς είναι....Αστα να πάνε.Αυτά και καληνύχτα γιατί πέρασε η ώρα..
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @δ.υ.
    Νομίζω πως σου έχω ήδη απαντήσει και με παραδείγματα. Απουσιάζουν συγκεκριμένες λύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις. Σε αυτό το πρόβλημα έχει αναφερθεί και ο Γιώργος εδώ με σειρά ποστ του.
    Και αυτό το πρόβλημα αναδεικνύεται όταν γίνονται θεματικές συζητήσεις μεταξύ αριστερών. Πχ. Η απουσία συγκεκριμένης πολοτικής της αριστεράς για το μεταναστευτικό πέρα από τις ευχές και την συνθηματολογία δίνει κενό στους αντιεξουσιαστές και τους ακροδεξιούς. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μείζονα θέματα, άσυλο, ασφαλιστικό, οικονομική κρίση κλπ.
    Τώρα όσο για τις διασπάσεις
    νομίζω πως το εύκολο είναι η αντιπαράθεση, (αρχή πλειοψηφίας μειοψηφίας) το πιό δύσκολο και πραγματικά αριστερό είναι η σύνθεση των ιδεών. όμως αυτό προϋποθέτει πως όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Είναι ακριβώς η απουσία αυτού του στοιχείου που ουσιαστικά έχει καταστήσει περιτή την χρησιμότητα του συνασπισμού σήμερα. Τουλάχιστον όταν σε έναν σχηματισμό δεν μπορεί να υπάρξει σύνθεση και συνύπαρξη των ρευμάτων είναι καλύτερα αυτά να απελευθερωθούν και να ξεδιπλώσουν τις ιδέες τους στην κοινωνία.
    καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα παιδιά
    Radical το τελευταίο σχόλιό σου είναι και η αλήθεια. Η Αριστερά είναι απούσα από τις πραγματικές εξελίξεις, γιατί δεν έχει αποφασίσει με ποιους θα συγκρουστεί και με ποιους θα συμμαχήσει. Αποτέλεσμα αυτής της μη επιλογής είναι και η έλλειψη θέσεων άρα και ουσιαστικής παρουσίας. Έτσι τρέχει πίσω από τα γεγονότα και καμώνεται ότι παρεμβαίνει, όπως πχ η συμπαράσταση στους αγρότες, ο Δεκέμβρης κλπ. Η πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς μας έχει μείνει στο 1974. Μιλάμε για καθυστέρηση νοητική. Αποτέλεσμα, να προκαλούν τριβές και ενδιαφέρον μέσα στους κόλπους τις γραφικοί τύποι για τους οποίους δεν έχει εκτίμηση κανένας. Για τύπους που χρόνια τώρα δεν είπαν και κυρίως δεν έκαναν τίποτα. Γιαυτό σας λέω ότι δεν έχει νόημα η κόντρα με δαύτους. Μόνο σαν αρνητικά παραδείγματα για τις νέες γενιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
    Δηλαδή μη γίνεται έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όσο για τη διάσπαση ή μη
    Και που είναι έτσι τα πράγματα τι βγαίνει; Θα πάρει την εξουσία ο Αλαβάνος; ή θα γίνει υπουργός εργασίας ο Ρούντι κλπ. Στο 3-4% θα παλεύει ο ΣΥΝ να μπει στη βουλή να πάρει την επιδότηση να ζήσουν τα στελέχια και οι οικογένειές τους. Ενώ χώρια έχουμε μια ελπίδα από την ΑΠ και με το νέο κυρίως αίμα που θα την πλαισιώσει, να επιπωθεί και κάτι νέο και πραγματικό. Μπορεί "δεξιό" αλλά κάτι που θα κάνει τον κόσμο να στήσει αυτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ολη η ουσία εδώ –

    «Έτσι τρέχει πίσω από τα γεγονότα και καμώνεται ότι παρεμβαίνει, όπως πχ η συμπαράσταση στους αγρότες, ο Δεκέμβρης κλπ. Η πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς μας έχει μείνει στο 1974. Μιλάμε για καθυστέρηση νοητική. Αποτέλεσμα, να προκαλούν τριβές και ενδιαφέρον μέσα στους κόλπους τις γραφικοί τύποι για τους οποίους δεν έχει εκτίμηση κανένας. Για τύπους που χρόνια τώρα δεν είπαν και κυρίως δεν έκαναν τίποτα.»

    Συμπύκνωση της πραγματικότητας με ειλικρινείς κουβέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Leo, τα είπες όλα νομίζω με λίγες κουβέντες. Η αριστερά διαρκώς τρέχει πίσω απο τα γεγονότα με ιδεολογήματα του 1974 να ερμηνεύσει γεγονότα του 2010. Και φυσικά πως με ιδεολογήματα 40 χρόνων πριν να ερμηνεύσεις το σήμερα.
    Ο Γιώργος ανάρτησε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη χρήστου πιο πάνω που μιλάει ακριβώς για αυτό. Η αριστερά αν ήταν στην πρωτοπορία της κοινωνίας έπρεπε ακριβώς για αυτά να είχε όχι μόνο μιλήσει αλλά να ξελαρυγγιαστεί.

    Πότε για παράδειγμα η αριστερά ενοώ σε κεντρικό επίπεδο μίλησε για τα καταστροφικά αποτελέσματα πού είχαν οι εθελουσίες έξοδοι για το ασφαλιστικό σύστημα (Εθνική, δεη, οτε, ολυμπιακή Ιονική) με ειλικρίνια να μιλούσαμε για αυτό. Αν υπήρχε μια πραγματική ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων για αυτές στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων να γίνοταν χρηματοδότηση από άλλους πόρους που έτρεχε τότε η ανάπτυξη. όμως και απο τον χώρο μας συνολικά ενοώ σιώπησαν γιατί άρη τα μπόνους ήταν πολλά. Απλά για την τιμή των όπλων θα έβγαινε κάποιο κείμενο στην αυγή άιντε και στην Ελευθεροτυπία. Το ίδιο και στο μεταναστευτικό. θα έπρεπε να μας πρεσσάρει ο καρατζαφέρης για να πούμε το αυτονόητο ότι η γκετοποίηση των μεταναστών και το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα όχι ελληνικών αλλά παγκόσμιων διαστάσεων που μηδενίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Επειδη ζουμε σε συνθηκες που προσιδιαζουν με τον μεσοπολεμο,ριξτε μια ματια στο''ταξικη συνειδηση και σεξουαλικη χειραφετηση'' του Β. Ραιχ να δειτε πως οι τοτε στοκοι ''προγονοι''μας εδωσαν χωρο στο ναζισμο που ελεγε ορισμενα αυτονοητα [μισες αληθειες παντα] στις''μαζες''και θριαμβευσε πολιτικα.Πως αποφασισε να εξεγερθει ανοργανωτη γιατι ο Λενιν και αλλοι ντε και καλα επρεπε να επιβεβαιωσουν τον Μαρξ για τις ανεπτυγμενες βιομηχανικες κοινωνιες,μια που η θεωρια του αδυνατου κρικου[Ρωσια]ηταν κατ'ουσιαν αναθεωρητικη ερμηνεια.Οταν οι εν λογω αφελεις κραυγαζαν''ο καλυτερος σοσιαλδ/της ο χειροτερος φασιστας'',κατεστρεψαν το κινημα που κατεγραψε 4.800.000 ψηφους ΤΟΤΕ! και βοηθησαν και αυτοι με τον τροπο τους στην ανοδο του φασισμου και το αιματοκυλισμα της Ευρωπης.Σαν σημερα,που λεμε π.χ. για το μεταναστευτικο,ολοι νομιμοικλπ.ενω υποστηριζουμε τους φασιστες μεγαλοαγροτες του ''καμπου''που χρησιμοποιουν τους μεταναστες με συγχρονες μορφες δουλείας.Μαυρη ανασφαλιστη εργασια,ανυπαρκτη φορολογια,Μπουτας και ''προσεχως Βουλγαρες''.Οσον με αφορα,με τουτη την Αριστερα θα παψω συντομα να ειμαι.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σύτροφε Παπαθεοδώρου,
    στην Πάτρα που οι ανανεωτικοί είναι πλεοψηφία και εσύ γραμματέας της νομαρχιακής, έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε πράξη αυτό το 'εδώ και τώρα" που λες.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια πρωτοβουλια, με γενικές συνελεύσεις, για ανασυγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, εντος και εκτος του ΣΥΝ και πάντως μακρυα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Και ας διαμορφώσουμε τις προυποθέσεις για συμμετοχή της ΑΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είτε μαζί με τον ΣΥΝ είτε όχι, σε συνεργασία με τους ΟΠ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.
    Ας σταματήσουμε να μιλάμε και ας ξεκινήσουμε να κάνουμε πράξη ό λέμε εδώ και καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. mike
    τον κάμπο τι τον έθιξες; Ο Βίτσας και η Αλέκα πλακώσανε στα μπλόκα τη νέα γραμμή "Μαζινό" της αγροτικής εξέγερσης. Να ο αγροτικός Γενάρης που πρόλαβε τον εργατικό Δεκέμβρη του Αλαβάνου. Είναι όμως η εποχή που αλλάζουν ρόστερ τα μπουρδελομάγαζα του κάμπου. Μόλις πλακώσουν οι καινούργιες και πούνε οι λεβέντες και τίποτα παπαριές με το Γιωργάκη θα γυρίσουνε στη δουλειά τους. Έχουν έξοδα δεν βγαίνουν, 30 Ε για ένα τόνο πορτοκάλια το κάθε Παικστάνι τους κοστίζει.
    Radical
    Όσο για τις εθελούσιες έκανες καλά που μας το θύμησες.
    Nα σας θυμίσω και εγώ την συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των τελωνειακών που δεν ήξερε κανείς, ούτε το κράτος, πόσα πέρνανε το μήνα, γιατί οι μιζες από τα λαθραία είχαν ενσωματωθεί στο μισθό τους.
    Αυτούς υποστηρίζει η "Αριστερά", ότι χειρότερο έχει αναδείξει η κοινωνία μας.
    Γιατί όμως, από βίτσιο;
    Όχι, γιατί μέσα σαυτούς οι ηγεσίες βλέπουν τον εαυτό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU