Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Για την διαχείριση της επερχόμενης ήττας μας

Του Γιώργου Παππά*




Μονόδρομος είναι το έκτακτο συνέδριο για τον ΣΥΝ. Ολα τα δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει την προετοιμασία ενός συνεδρίου όπου η ηγεσία του ΣΥΝ θα αναζητήσει νέες εσωκομματικές ισορροπίες σε μια προσπάθεια να υπερισχύσει των δύο τάσεων - του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας - η λεγόμενη «προεδρική» φρουρά, δηλαδή η ομάδα των στελεχών που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 23/01/2010


Εάν η λεγόμενη "προεδρική" φρουρά ακόμη δεν έχει καταλάβει:
1. ότι ........καμμιά πιθανότητα δέν υπάρχει για να υπερισχύσει οργανωτικά
2. ότι το σημερινό πολιτικοιδεολογικό και οργανωτικό μπάχαλο απαιτεί τομές στην δομή, την σκέψη, τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο και τις πολιτικές λειτουργίες του κόμματος
3. ότι οι παράγοντες και οι αριστερίστικες συνιστώσες του Συριζα ειναι δεδομένο, απο την άνοιξη, οτι οργανώνουν τον δικό τους φορέα προσπαθώντας να διαλύσουν τον Συν και την ....καρέκλα τους βεβαίως
4. ότι έαν η ανανεωτική πτέρυγα κρατήσει στάση αποστασιοποίησης απο τον Συν, κάτι που ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ και δεν το κάνει ακόμη,

ΤΟΤΕ θα έχουν τελείωσει στα γρήγορα, την πολιτική τους διαδρομή, καθώς θα βρεθούν στο κενό της διάλυσης του Συν.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση σήμερα στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί και που έχει συμβάλει και η ...φρουρά στην δημιουργία του, είναι αυτή που προτείνει και ζητά και η δική μας συλλογικότητα:
  • Εδώ και τώρα, το ....λουλουδένιο διαζύγιο της εκλογικής συνεργασίας του Συριζα, και διατήρηση της κινηματικής συνεργασίας, πάνω σε προγραμματικές ταυτίσεις και στόχους. Πίσω λοιπόν, από εκεί που ξεκινήσαμε, σχεδόν δέκα χρόνια πριν.
  • Για όλους τους υπόλοιπους ( θα συμπεριλάμβανα και τους ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΣ πολιτικοιδεολογικά ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΥΣ, σ. της ΑΚΟΑ) , το ελάχιστο σοβαρό, είναι να συγκροτήσουν τον Συν ως συνασπισμό κομμάτων, ξανά "μακράς πνοής", με σαφές αυτή την φορά στρατηγικό πλαίσιο, που θα υπηρετεί τον Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, με αυτονομία της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων της, με βάθεμα της δημοκρατίας, με πρόγραμμα και δράσεις για την ανάπτυξη αμεσοδημοκρατιών και αυτοδιαχειριστικών θεσμών, με εναλλακτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και προτάσεις για διαθρωτικές αλλαγές, με το οποίο θα παρεμβαίνουν δημιουργικά, στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς, έχει ανάγκη σήμερα, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της μεταλλαγης της κοινωνίας μας, κόμμα με συνοχή πολιτικοϊδεολογικής ενότητας και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και όχι συρφετό και φατρίες, -ισμών πολιτικής ενότητας και λαϊκισμού.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΗΤΤΑΣ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ TOY ΣΥΝ ΕΙΝΑΙ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

* Ο Γιώργος Παππάς είναι μέλος της συλλογικότητας "Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς", earistera.gr

23 σχόλια:

  1. Παντως συνεδριο δεν θα γινει και θυμηθειτε το.Πιο τιμιο πολιτικα θα μου φαινοταν ενα δημοψηφισμα,αλλα αυτο δεν φτιαχνει προεδρικη ταση.mike.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά είναι η αυτόνομη πολιτική της παρουσία σε έναν φορέα με σαφή ιδεολογική και πολιτική ενότητα. όλα τα άλλα έρχονται μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε κάθε περίπτωση, ο παράγοντας που δρομολογεί εξελίξεις και έξοδο από το σημερινό τέλμα είναι "η στάση αποστασιοποίησης της ΑΠ από τον ΣΥΝ" - που "μπορεί αλλά δεν το κάνει ακόμη".
    Τι μορφή μπορεί να πάρει αυτή;
    Προφανώς της αυτόνομης συγκρότησης και (κυρίως) πολιτικής παρουσίας. Αυτό λείπει αυτήν την στιγμή και όπως λέει ο radical τα υπόλοιπα ακολουθούν...
    Σε αυτά τα πλαίσια η παραπάνω πρόταση είναι σαφής και συνεκτική - γιατί παραδέχεται την σημερινή κατάσταση (συνύπαρξη χωρίς όμως ανοιχτή παραδοχή δύο τουλάχιστον κομμάτων σε συσκευασία ενός - και μεταμφίεση σε τάσεις) καθώς και την ήττα (της διάλυσης του ΣΥΝ) για όλους.
    Με την πρόταση αυτή υπάρχει κάποια λογική διαχείριση της διάσπασης με πρόβλεψη των επιπτώσεών της σε έναν κόσμο που δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.
    Επίσης το όχημα μένει στον δρόμο και με νέο συμβόλαιο συνεχίζει...αποδεχόμενο ταυτόχρονα την ομοσπονδιακή του φύση, επιτρέποντας την οργάνωση σε κόμματα των συνιστωσών του και καλύπτοντας τον χώρο που διεκδικεί η φθινοπωρινή σύναξη των αντισυστημικών.
    Χωρίς την παραδοχή της ήττας όμως δεν λειτουργεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτόν τον έρωτα πάλι με τα δημοψηφίσματα δεν τον καταλαβαίνω! Τι θα ρωτάει το δημοψήφισμα; ΣΥΡΙΖΑ εκλογική συνεργασία η νέο κόμμα; ΣΥΡΙΖΑ καθόλου η ΣΥΡΙΖΑ εκλογική συνεργασία; Καμμιά συνεργασία με όλες τις συνιστώσες η μόνο με ορισμένες ( π.χ. ΑΚΟΑ); Απότι ξέρω τα αριστερά κόμματα κάνουν συνέδρια και λύνουν ζητήματα. Ξέρεις κανείς κανένα αριστερό κόμμα που έλυσε ζητήματα με δημοψήφισμα; Και επειδή λίγη μνήμη δεν βλάπτει , τι έγινε που τέλειωσε το ΚΚΕ εσωτερικού και προλεκυψαν ΕΑΡ και ΚΚΕ εσωτερικού Α-Α; Η ΕΑΡ έγινε ΣΥΝ με το ΚΚΕ , έκανε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. κι η Αριστερά πήγε κατά διαόλου !Η όχι; Επιμένω ότι η μόνη εφικτή λύση είναι ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό κ.λ.π.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aφου δεν θελουν ρε φιλε...mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα συνέδριο είναι ότι καλύτερο αλλά όχι αφηρημένα. Εξαρτάται από την πολιτική των διάφορων ομάδων - δεν λύνει τα προβλήματα από μόνο του κι αυτό γιατί οι πειθαρχίες θα κρίνουν τα πάντα.
    Τα συνέδρια στην αριστερά δυστυχώς δεν είναι δημοκρατικά - δεν είναι αυτόβουλα, δεν είναι αυτόνομα (από τις φράξιες), δεν είναι καν η αποθέωση του διαλόγου αλλά παράλληλοι μονόλογοι.
    Σύνθεση από συνέδριο θα προκύψει επειδή θα υπάρξει συνεννόηση των τάσεων. Θα ήταν ωραίο και αγγελικό οι αντιπρόσωποι να ήταν ανεξάρτητες προσωπικότητες και εξαντλώντας έναν δημοκρατικό διάλογο να αποφάσιζαν αλλά...
    μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
    Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες Δ.Υ.

    Από τον Ιούλιο μαζεύουμε υπογραφές για συνέδριο μέσα κι από το μπλογκ ektaktosynedriosyn αλλά τα μέλη περιμένουν να πάρουν γραμμή παρ ότι θεωρητικά συμφωνούν. Τι σου λέει λοιπόν ότι τώρα κάτι θα αλλάξει;
    Και σύνεδρος έχω κάνει και ...άστα.

    Απλά είναι τυπικά απαραίτητο για να πάμε παρακάτω...όπου πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα δημοψήφισμα θα μας γλίτωνε από πολλή φασαρία και πόλωση.
    Και το ερώτημα είναι σαφές:
    εγκρίνουν τα μέλη του Συνασπισμού ή όχι τις αλλαγές στην δομή και την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που επέφεραν οι "αποφάσεις"
    (βάζω εισαγωγικά γιατί κι από τους συμμετέχοντες είναι παραδεκτό ότι τις αποφάσεις τις συνέγραψαν σε διπλανό δωμάτιο κάποιοι της γραμματείας και μετά τις ανακοίνωσαν σαν συμπεράσματα ενώ ο κόσμος που δεν είχε και δικαίωμα ψήφου, είχε ήδη φύγει...)
    της τελευταίας πανελλαδικής σύσκεψης.
    Απλό δεν είναι;
    Μπορεί φυσικά να διατυπωθεί και ως "ΣΥΡΙΖΑ συμμαχία ή κόμμα" ή "ΣΥΡΙΖΑ με ομοφωνία είτε συναίνεση ή ΣΥΡΙΖΑ με πλειοψηφία-μειοψηφία"
    Δεν είναι εκεί το θέμα - το θέμα είναι να ερωτηθούν τα μέλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό άρθρο, όμως η λεγόμενη "προεδρική" φρουρά έχει κάτι πολύ σκληρά αν και όχι πολύ έξυπνα καρύδια που δεν πολυκαταλαβαίνουν τι συμβαίνει. (Αλφα Ρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΣ
    Μηπως μπορείς να επιβεβαιωσεις οτι θα γινει η εκδηλωση συζητηση της ΠΑΑ σήμερα Δευτέρα;
    Ανακοινωθηκε κατι αλλα χωρίς συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργο αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα χειραφέτησης και στον αριστερό ψηφοφόρο.
    Τα συνέδρια διεξάγονται για να επικυρώσουν την συνενόηση των μηχανισμών ή την επικράτηση της κυρίαρχης ομάδας.
    Αποτελεί πλέον ένας ξεπερασμένος από τα πράγματα θεσμός αντιπροσωπευτικότητας και διαμεσολάβισης βάσης και ηγεσίας. Η αριστερά αν θέλει να εμβαθύνει και να διευρύνει την δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε μορφές αμεσοδημοκρατικές και οριζώντιας οργάνωσης. Και σε αυτό το επίπεδο έχει ξεπεραστεί από τον δυκομματισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @LLS,δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αλλαγή.
    Ισχύει λοιπόν η ακόλουθη ανακοίνωση:
    Τα μέλη και οι φίλοι της "Πρωτοβουλίας πολιτών για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς" (Π.Α.Α.Α.) οργανώνουν σύσκεψη προβληματισμού και προγραμματισμού δράσης,
    στις 25/1 στις 7.30 μ,μ, στην οδό Ηπείρου 2 και Πατησίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Αλφα Ρο,
    γι αυτό κάποιος πρέπει να τους τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια.
    Τότε ...θα καταλάβουν ότι δεν έχουν πια δυνάμεις. Τώρα το γλεντάνε. Παίζουν (κυριολεκτικά) με τις τύχες της αριστεράς
    Ποιος όμως έκανε την αριστερά "παιχνίδι στα χέρια των παιδιών";
    Αυτός που σήμερα θα μας πει...τι άλλο να κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι είναι radical,
    ένα δημοψήφισμα πχ είναι πολύ αμεσοδημοκρατικό και δεν σηκώνει ιδεολογικές ερμηνείες αντίθετες, όπως συχνά γίνεται στα συνέδρια - ούτε το καρπώνεται κάποιος προσωπικά για να βγάλει κάτι...
    Είναι αποκλειστικά η επιθυμία των μελών (εγώ θάλεγα να ψήφιζαν και οι φίλοι) χωρίς διαμεσολάβηση.
    Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για να το χωνέψουν οι μηχανισμοί.

    Αποτελεί τιμή στην ΑΠ που πρότεινε αυτήν την λύση για να μην βάλει σε τέτοια αναστάτωση τον κόσμο - γιατί και αυτή τίποτα δεν θα ωφεληθεί από ένα δημοψήφισμα, μόνο το κόμμα θα ωφεληθεί.

    Απλά, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το συνέδριο αργά ή γρήγορα θα γίνει γιατί το ΑΡ δεν αποφασίζει για τίποτα και η ρευστή κατάσταση παραμένει - και καλό είναι η ΑΠ να ετοιμάζεται σοβαρά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό μετά την σύγκρουση των μηχανισμών που αναπόφευκτα θα συμβεί. Άλλωστε όσο περνά ο καιρός αυτοί που φεύγουν είναι κυρίως ανανεωτικοί άσχετα αν μέσα στο κόμμα υπάρχουν και άλλες μεταστροφές υπέρ της ΑΠ. Σε λίγο ο Συν θα έχει τα λιγότερα μέλη από ποτέ και η ΑΠ ελάχιστα: "εδώ και τώρα, λοιπόν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία δημοψήφισμα. Κι αν κάποιος δεν θέλει ΣΥΡΙΖΑ καθόλου;Κι αν θέλει με κάποιες μόνο συνιστώσες κι όχι με άλλες; Τα ερωτήματα δεν είναι προκατόρικα, είναι νομίζω πραγματικά. Οσο για την αριστερά , ε δεν είναι κι όλα τα συνέδρια μούφα. Επίσης συγγνώμην αλλά δεν θεωρώ και τις διαδικασίες εκλογής σε ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ απαύγασμα δημοκρατίας. Ουσιαστικά διαδικασίες υποκατάστασης των κομμάτων είναι. Οπως είπε κι ένας γνωστός του χώρου << Κάπως εκλεγόταν κι οι αυτοκράτορες από τον στρατό στην αρχαία Ρώμη>>
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εκλογής προέδρων - αρχηγών θέλω να πώ.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. π.χ. Ο Σαμπατακάκης λέει στην ιστοσελίδα της ανανεωτικής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρακμάζων χώρος αριστερισμού. Τι θα ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα; Ναι στο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχία; ΣΥΡΙΖΑ με ομοφωνία; Θέλω να πώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το δημοψήφισμα , από την φύση του, δεν βοηθάει. Κάνω λάθος; Αν ναί, σε ποιό σημείο;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έλα ρε συ ΔΥ...
    Ο καθένας μπορεί να θέλει ότι θέλει.
    Εδώ το θέμα είναι: θέλουμε άλλο ένα πολυτασικό κόμμα ή μια αριστερή συμμαχία;
    Ο Αλαβάνος πχ έχει επιλέξει γι αυτό και έφυγε από τον ΣΥΝ. Εμείς δεν μπορούμε να επιλέξουμε που παραμένουμε; Θα μας το φέρουνε καπέλο;
    Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει έναν χρόνο κοσκινάει
    Τα μέλη είναι στην ...αναμονή από το καλοκαίρι!
    Αν είναι αντί να πουν την γνώμη τους να υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν και μια θλιβερή παράσταση των μηχανισμών...έ τότε μάλλον δεν θα συμμετάσχουν.
    Στις σημερινές συνθήκες ποιός μπορεί να εγγυηθεί ένα δημοκρατικό συνέδριο; Κανείς!

    Παρ όλα αυτά, ας γίνει έστω αυτό. Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με καλό ή με κακό τρόπο δεν έχει σημασία πια...
    Η δημοκρατία πάντως ΔΥ μόνο οριζόντια δουλεύει...κάθετα ποτέ.

    όσο για τα αστικά κόμματα, βασιλέα εκλέγουν μια και δια παντός - μήπως κι εμείς όμως αυτό δεν κάναμε; Που είναι οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό όταν υπάρχει κρίση;
    Και τι περιμένει ο Τσίπρας για να προκαλέσει συνέδριο; Αν ήταν υπεύθυνος θα είχε παραιτηθεί τον Ιούνιο μετά την ήττα και αμέσως θα είχε γίνει συνέδριο - πριν οχυρωθούν οι μηχανισμοί. Αλλά τότε έλεγε "ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο στην φουρτούνα". Μάλλον την καρέκλα εννοούσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ ότι έπρεπε να γίνει συνέδριο εδώ και πολύ καιρό. Απλά να θυμίσω ότι ούτε το 2000 , που ο ΣΥΝ έχασε το 40% της δύναμης του δεν έγινε συνέδριο ( τότε που μόλις μπήκε στην Βουλή και δεν ήταν το ΑΡ στα πράγματα ). Θα ταν μια καλή κουβέντα γιατί τότε απέτυχε. Γενικά πιστεύω ότι κάποιος ζητάει δημοψήφισμα ( που δεν είναι για πάσα νόσο και πάσα μαλακία ), όταν φοβάται ότι στα θεσμισμένα όργανα ( Βουλή, συνέδριο ) θα χάσει. Ξέρω ότι το συνέδριο θα είναι φοβερό κι απαίσιο , αλλά εδώ που φτάσαμε είναι το μικρότερο κακό. Τα δημοψηφίσματα απαντούν σε διλήμματα, όμως σπάνια στην ζωή τα πράγματα είναι άσπρο μαύρο. Η ευκολία που δεξιά κι ακροδεξιά ζητούν κάθε τρις και λίγο δημοψήφισμα εμένα τουλάχιστον με προβληματίζει.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Δ.Υ.
    Αδιάβαστος
    http://www.syn.gr/downloads/apofasi3ou.pdf
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δ. Υ.
    Από το να έχεις έναν μηχανισμό διαμεσολάβισης ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την κοινωνία είναι καλύτερα να πάρει η ίδια η κοινωνία την ευθύνη της επιλογής της. Πολύ απλά ο ΓΑΠ ή ο σαμαράς αν χάσουν θα πάνε στο σπίτι τους αφού κρίνονται στην εκλογική διαδικασία.
    έτσι και αλιώς τίποτα δεν είναι πανάκυα εφόσον οι άνθρωποι που επινούν τους θεσμούς μπορεί να τους τηρούν ή να τους καταστρατηγούν.
    Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι εκλέχτηκαν από τους λαούς τους και ο Στάλιν από τα διαδοχικά συνέδρια.
    Το θέμα είναι που κάνεις να ανταποκρίνεται στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή. Αυτό τουλάχιστον επαγγέλλεται η αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δ.Υ.Διαβασε καλυτερα πως εκλεχτηκε ο Χιτλερ,αριστερος ανθρωπος και θες και σοβαρες απαντησεις.Επισης περιμενω απο τους 23 να διωξουν κλωτσηδον το ΔΗΚΚΙ [που προσυπεγραψε],μια που συμμετειχε σε φασιζουσα διαδηλωση πατριδοκαπηλου μενους μαζι με κατι απιθανους για τον ...εθνικο κινδυνο''Δραγωνα''mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τέλος πάντων γνωρίζω ότι το θέμα δεν είναι συνέδριο η δημοψήφισμα. Παραμένω στις απόψεις μου και παραπέμπω , όπως και σε άλλο post, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μανιτάκη στην Κυριακάτικη Αυγή νομίζω. Απλά ως νομικό με έχει απασχολήσει το θέμα δημοψήφισμα και η φύση του.. Πάντως ούτε ειρωνεύθηκα κανένα ούτε το παιξα ξερόλας ( νομίζω ). Το επίπεδο του διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους του χώρου , συντρόφους η οιωνεί συντρόφους, είναι που , αν μη τι άλλο, δείχνει το βάθος της κρίσης , της αρρώστειας θα έλεγα. Και η παρατήρηση αυτή αφορά όλους -και μένα φυσικά. Ολοι κρίνουμε - και κατακρίνουμε - το ηθος και το ύφος των άλλων ενώ των δικών μας...
    Το φοβερό σχόλιο Μάκης Ινδυμεδια Σπαθής ανωνύμου τινός σε αυτό το blog δεν πείραξε κανένα κι έμεινε ασχολίαστο. Και βεβαίως όποιος τυχερός έχει ξαναζήσει διασπάσεις ξέρει το τι θα ακολουθήσει. Είναι μέρος της αριστερής παράδοσης η εσωκομματική σύγκρουση ανευ όρων και αρχών δυστυχώς.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάλι εγώ. Για να καταλάβουμε τι εννοώ με τα δημοψηφίσματα και την φύση τους κι ο Αλαβάνος δημοψήφισμα για το Σύμφωνο σταθερότητας πρότεινε.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU