Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ελπίδες (και εμπόδια) για επανεκκίνηση του Συνασπισμού μετά την αριστερίστικη παρένθεση

Δημοσιεύουμε σήμερα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες οπτικές για το θέμα:
η πρώτη είναι η κραυγή της βάσης όπως εκφράζεται από κείμενο ανάρτησης στο ιστολόγιο Μη μαδάς τη μαργαρίτα , "Γίνετε αν θέλετε δεξιοί μην γίνετε έτσι"
και η δεύτερη, η ξεκάθαρα διατυπωμένη ανταρσ(ύ)α του ΡΙΖΑ, για μετατροπή του συριζα από συμμαχία σε ανταγωνιστικό του Συνασπισμού κόμμα με την επίκληση παράνομων "αποφάσεων" μιας σύσκεψής τους τον Νοέμβριο (βίντεο συνέντευξη του Γ. Σαπουνά εκ των 23 της γραμματείας του συριζα).
Κι όσο για τα εμπόδια:
πότε θα πάρει επίσημα θέση το αριστερό ρεύμα που τα λάθη του και η σύγχυση που επέφεραν, έδωσαν αέρα στους αριστεριστές για να επιχειρήσουν την διάλυση του Συνασπισμού; είναι δυνατόν οι διορισμένοι σε ένα συντονιστικό, εκπρόσωποι τροτσκιστικών και μαοϊκών μειοψηφιών να επιζητούν να κάνουν κουμάντο σε μια πολιτική συμμαχία στην οποία ο Συνασπισμός είναι το 90% και έχει και την πρόσφατη εκλογική εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του συμμαχικού σχήματος;


Γίνετε αν θέλετε δεξιοί μην γίνετε έτσι...


«Στηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο». Πάλι καλά, γιατί ώρα είναι ν΄ αρχίσουν να πλακώνονται και μέσα στη Βουλή.

Είναι καιρός τώρα που στο χώρο αυτό οι εύθραυστες ισορροπίες έχουν καταρρεύσει και οι μηχανές έχουν αρχίσει να συγκρούονται ανοικτά. Όλοι εναντίον όλων. Οι προεδρικοί, το Αριστερό ρεύμα, οι συνιστώσες, η ανανεωτική πτέρυγα διαγκωνίζονται στο ποιος θα εκτοπίσει τον άλλο, ποιος θα αποκαλύψει τον εσωτερικό εχθρό, ποιος θα καταλάβει ένα ψηλότερο σκαλί στην ιεραρχία.

Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση συνθλίβει τους εργαζόμενους και μέρος των εργοδοτών, η οικολογική κρίση ανατρέπει τους όρους της ζωής όλων, η Παιδεία καρκινοβατεί, το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, το ασφαλιστικό …

Μα ποιος νοιάζεται γι’ αυτά; Ο Κύρκος είναι το πρόβλημα και οι δεξιές θέσεις του.
Σήμερα ένας φίλος μου είπε. « Μα καλά τους ψηφοφόρους τους δεν τους σέβονται; Αυτούς που τους έστειλαν στη βουλή και του έσωσαν τη «ζωή» δεν τους νοιάζονται»;
Όχι ρε Μήτσο δεν…
Έχουν άλλα θέματα πιο καυτά, την εξουσία. Όχι την κρατική αλλά του μικρόκοσμού τους. Πως θα βγάλουν εκτός τους Ανανεωτικούς, πως θα κρατήσουν όμως και τους ψήφους τους. Πως θα τρέξουν πίσω από κάθε αυθόρμητο κίνημα όχι για να το ερμηνεύσουν και να το ζήσουν αλλά για να το καρπωθούν.
Πως θα ανεχθούν την κάθε καφρίλα και πως θα αναγάγουν την τυφλή βία σε εργαλείο αλλαγής της κοινωνίας.
Πως θα χαϊδέψουν κάθε συντεχνία λες και είναι κομματάρχες του 60.

Την ίδια στιγμή πολιτικές εγχώριες και ευρωπαϊκές έρχονται να αλλάξουν για πάντα όσα ξέραμε για τη ζωή μας, αλλά η ηγεσία της Εναλλακτικής Αριστεράς είναι απούσα. Δεν τι νοιάζει, το πρόβλημά της είναι άλλο.
Ακούω να μιλάνε για την Αριστερά των κινημάτων.
Εμπρός λοιπόν τα κινήματα είναι εδώ δεν τα βλέπετε;

Κίνημα δεν είναι οι αλλαγές στην Παιδεία που έρχονται και πρέπει κάτι να πεις και να κάνεις;
Κίνημα δεν είναι να κλείσεις τις πόρτες των σχολών στη βία και τη βαρβαρότητα, στις καταστροφές και στο μηδενισμό;
Κίνημα δεν είναι να πεις όχι στην εθελούσια έξοδο της ελίτ των λιμενεργατών και στα 80 μύρια που θα κοστίσει στους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν είχαν μπάρμπα στη Μάνη;
Κίνημα δεν είναι να φωνάξεις για τα 30 Ευρώ που πληρώνεται ο κάθε Πακιστανός για να μαζέψει ένα τόνο ( 1tn) πορτοκάλια στην Άρτα;
Κίνημα δεν είναι να βάλεις φρένο στην πρέζα και σ’ αυτούς που τη σπρώχνουν;
Κίνημα δεν είναι η μόλυνση του Ασωπού, η εκτροπή του Αχελώου, οι χωματερές, η βρώμα των συνοικιών;
Κίνημα δεν είναι οι κρατικοί υπάλληλοι που τα παίρνουν;
Κίνημα δεν είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα στοιχειωδώς αποδοτικό πρόγραμμα σταθερότητας;
Κίνημα δεν είναι….

Κι όμως, για όλα αυτά δεν ακούμε από την Αριστερά, ακούμε μονάχα, για τον Κουβέλη που θα πάει στο Πασοκ και τον Κύρκο που….

Ευτυχώς μάγκες ο κόσμος της Αριστεράς δεν καταδέχεται να σας παρακολουθήσει.
Θα δίνει τον αγώνα του εκεί που δουλεύει, που ζει, που σπουδάζει , που μεγαλώνει τα παιδιά του, που πονάει και ερωτεύεται, θα ροκάρει ή θα σκυλοτραγουδάει, θα γουστάρει τις ανησυχίες και τις αδυναμίες του, θα χάνεται και θα ρεμβάζει.
Θα είναι Αριστερός με πέντε Α κεφαλαία μέσα στη ζωή του τη μίζερη και τη δύσκολη, μα δεν θα σας παρακολουθεί.
Μα θα σας ψηφίζει για να τσιμπάτε την κρατική επιδότηση, εσείς οι αντισυστημικοί, να περιφέρετε τα σαρκία και τον εγωισμό σας για να σας δείχνει στη νέα γενιά και να της λέει:
« Γίνετε αν θέλετε δεξιοί μην γίνετε έτσι».


Και, ο εκ των 23 διορισμένων στην γραμματεία... Γ. Σαπουνάς:


18 σχόλια:

  1. Το βίντεο: Aν η πραγματικότητα διαφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ότι είδα ο διάλογος άρχισε 29 Νοεμβρίου και τέλειωσε άδοξα (με μόνο 23 συμμετέχοντες) στην ιστοσελίδα της ΑΠ. Φαίνεται δεν τον αντέχετε πολύ γιατί δημιουργεί και περίεργους... πονοκεφάλους (όπως αντίθετες απόψεις π.χ.) και ερωτηματικά για την αντικομματική συμπεριφορά μερικών ηγετικών στελεχών.
    Παρεμπιπτόντως, ο Σαμπατακάκης σε αυτό το ξεκίνημα της δήλωσή του "οι "22" παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ" έβαλε και - τον "ανύπαρκτο" από τα δρώμενα της κοινωνίας- εαυτό του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε Γιωργάκη (redteam) τι γίνεται; Εχεις πάρει σβάρνα τα... αναθεωρητικά μπλογκ και προσπαθείς να μας βάλεις στο σωστό δρόμο;

    Ασε μας ρε φίλε στον... οπορτουνισμό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, γιατί προσπαθώ να πάρω μια σοβαρή απάντηση, πέρα από τα ποσταρίσματα, και όταν φτάνουμε στο δια ταύτα το πολύ - πολύ να αρχίσει το ψαλίδι των σχολίων μου όπως χθες. Προσπαθώ να δω πόσο αντέχετε τη δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bρε εμεις αντεχουμε τις μπουρδες ομως δεν μπορουμε.Σου απαντω επειδη ανωνυμως λοιδωρεις τον Σαμπατακακη.Εαν οι συμμετοχες σου στις μεταπολιτευτικες διαδηλωσουλες/παρελασεις ισοδυναμουσαν με τις συλληψεις και τα βασανα στη δικτατορια του Μιχαλη,θα ειχες λιγο περισσοτερο ηθος να επιδειξεις.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα τρολ που έβαλες χτες redteam δεν είναι διάλογος είναι επίθεση στον διάλογο.
    Δεύτερον, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σου δώσει "πειστική απάντηση" μόνο και μόνο επειδή προκαλείς - όπως σου είπε και ο Μάκης εδώ δεν είναι χώρος "αντιπαράθεσης" με ιδέες και απόψεις που μας είναι από αδιάφορες έως ενοχλητικές (όταν λοιδορούν)
    Γιατί λοιπόν σχολιάζεις εδώ;
    Η κουβέντες εδράζονται σε μια βασική συμφωνία σε μερικά στοιχειώδη που μαζί σου δεν υπάρχει
    Για διάλογο ερχόμαστε εδώ όχι για "αντιπαράθεση" εκτός αν αναφέρεται σε κοινή πεποίθηση που έχει διαφορετικές ερμηνείες ή προεκτάσεις
    Αν θεωρείς την κοινή αναφορά μας στον Συνασπισμό σαν κοινή βάση αυτό μας τελείωσε...ίσως κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αλλά στο μέλλον μόνο στις εκλογές ίσως βρισκόμαστε - στα ελάχιστα δηλαδή κι αυτό με το ζόρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσον αφορά το ιστολόγιο της ΑΠ έχει ανοίξει στον σχολιασμό όλες τις αναρτήσεις του, μετά τον επιτυχημένο αρχικό διάλογο με τις 23 συμμετοχές κι έτσι στην πραγματικότητα ο διάλογος τώρα αρχίζει...δοκίμασέ τον redteam, άλλωστε εκεί είναι το επίσημο site της πτέρυγας και σταμάτα τις εξυπνάδες ότι "τελείωσε άδοξα"

    Σε ποιους νομίζεις ότι μιλάς;
    Φτηνή προπαγάνδα παντού;

    Για τον Σαμπατακάκη περιμένω την συγγνώμη σου εάν θες να συνεχίσεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκείνο που παρατηρώ στο video, είναι ότι ο σύντροφος είναι μονίμως στο άκρο αριστερό του καρέ. Μόνο στο τέλος, όταν μιλά για συνελεύσεις περνά ξεκάθαρα δεξιά.
    Έτσι το λέω, επειδή θυμάμαι ότι στην Αριστερά πάντα μέτραγε η σημειολογία.
    Σωστό - λάθος, θα σας γελάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οσον αφορά τον Γιώργο Σαπουνα, με τον οποίο έχω σημαντικές διαφωνίες, όπως έχω γράψει στην "κόκκινη πιπεριά", αλλά συμφωνούμε στα κύρια, είναι μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στη Eurobank, άρα δεν είναι "διορισμένος" όπως λέτε, αλλά εκλεγμένος αντιπρόσωπος χιλιάδων εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. redteam δεν βαρεθηκες τοσα χρονια στη πολιτικη σου διαδρομη να 'κυνηγας' ανθεωρητες και να καταγγελεις 'δεξιους' αποστατες?????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανθρωπε μου το κοστος της ενιαοποιησης ειναι 1.000.000 ευρουδακια ετησιως.Καταλαβες?εχεις αποψη?εκτος απο κυνηγος κεφαλων,μαθε και καμμια αλλη τεχνη.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. redteam, σου συνιστώ, πριν πάρω πάλι το ψαλίδι να βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις στα παρακάτω μπλογκ:
    lexotanil.blogspot.com
    valium.wordpress.com
    και atarax.gr

    Εάν δεν πάρεις απαντήσεις από αυτά σου συστήνω να συνεχίσεις τις επισκέψεις στον ψυχίατρό σου (που διέκοψες άδικα)
    Όχι τζάμπα ψυχοθεραπεία ρε φίλε
    Δώσαμε...

    Ά και για τον mike:
    ο φίλος μας redteam δεν είναι ανώνυμος - είναι ο σ. Γιώργος Ματθαίου από τον Γέρακα και ανήκει στην τάση αριστερή ανασύνθεση του ΣΥΝ.
    Τώρα τι ψάχνει ανάμεσα στους αναθεωρητές δεν ξέρω
    Καλύτερα να ρωτήσεις τον γιατρό του...

    Ως διαχειριστής του μπλογκ θα κόψω τα σχόλιά του εφόσον δεν καταλαβαίνει ...Χριστό.
    Εκατό φορές του έχω πει ότι εδώ δεν είναι αμφιθέατρο ούτε ΚΟΒΑ να βγάζει τα απωθημένα του (που το λέει διάλογο) και με έχει κουράσει αφάνταστα - όλο εκτός θέματος, ειρωνίες και επιθέσεις χωρίς νόημα
    Ποιός Σαπουνάς;
    Αυτός εδώ κι αν δεν παίζεται...
    Αχ ρε Αλέκο τι μας έκανες!

    Το κείμενο του leo του πάει γάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και ένα τελευταίο για τον Σαπουνά: διορισμένος στην γραμματεία του συ(ριζα) εννοούμε
    πρώην μέλος ΣΕΚ, ΔΕΑ, Κόκκινου
    νυν μέλος Αντικαπιταλιστικής Πολιτικής Ομάδας
    Κι αύριο ποιός ξέρει;
    Ίσως διασπαστεί και με τον εαυτό του...

    Οι της eurobank a propo γιατί δεν συμμετέχουν σε καμία απεργία των τραπεζικών - επειδή είναι ...αντισυστημικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. A o Σαπουνάς είναι τραπεζικός;
    Αμ πέστε το τόσες μέρες να καταλάβω, γιατί νόμιζα ότι το παληκάρι είναι βιομηχανικός εργάτης που είχε νιώσει στο πετσί του το βούρδουλα του καπιταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιωργο,δεν με ενδιαφερει το ονομα,τα γραπτα σχολιαζω που ναι μεν δεν ειναι εποικοδομητικα αλλα αυτη ειναι η υποκειμενικη μου αποψη και μονο.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Γιωργος
    Είναι ντροπή για κάποιον που έχει επιλέξει την ανωνυμία στο δίκτυο να δίνονται ονόματα στη δημοσιότητα εν είδει αντεκδίκησης.Τι εξυπηρετεί αυτό;

    Ο σ. Σαπουνάς είναι τραπεζικός ε;ο Μαργαρίτης (τυχαία επιλέγω)τι δουλειά κάνει,εκτός από αποσπασμένος στο κόμμα;

    Παπαδάτος Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έ όχι και αντεκδίκηση Στέλιο
    Ο Ματθαίου είναι επαγγελματίας σε αυτό και έχει προειδοποιηθεί ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τον τρόπο του σε μπλογκ διαλόγου που δεν τον αφορά σε τελευταία ανάλυση
    Έπειτα μόνος του είπε ποιός είναι σε προηγούμενα σχόλια
    Κι όταν γράφει επώνυμα στην Αυγή γιατί εδώ έρχεται αν'ωνυμα να επιτεθεί σε συντρόφους
    Έχει καταντήσει αηδία οι επιθέσεις από τον ΡΙΖΑ σε μπλογκ διαλόγου που δεν τους αφορούν
    Τέλος έχω δηλώσει επανειλλημένα ότι όταν κάποιος κάνει προσωπικές επιθέσεις όπως ο redteam τα σχόλια θα είναι επώνυμα αλλιώς κόβονται
    Αυτό είναι αρχή του μπλογκ και σε όποιον αρέσει
    Σε τελευταία ανάλυση για μένα τουλάχιστον που είμαι και ο οικοδεσπότης καλώς ή κακώς αυτή η συμπεριφορά είναι βίαιη και χαρακτηριστική μιας νοοτροπίας επιβολής με το ζόρι
    Δεν χρειάζεται δικηγόρο ο Γιώργος Ματθαίου. Υπευθυνότητα και επωντυμία χρειάζεται - από αυτές τις σελίδες πάντως έχει αποκλειστεί γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη για την προσβλητική επίθεση στον Σαμπατακάκη που έκανε ανώνυμα!
    Ως εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εαν λοιπόν έχει επιλέξει την ανωνυμία δεν δικαιούται να κάνει επιθέσεις σε επώνυμους συντρόφους
    Όχι και τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας

    Όσο για τον Μαργαρίτη δεν μας αφορά τι κάνει και που δουλεύει
    Ότι είναι τραπεζικός ο Σαπουνάς ο redteam το είπε για να πει ότι δεν είναι διορισμένος στην ...γραμματεία του συ(ριζα)
    Δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο
    Τέτοιον διάλογο ήθελε ο Ματθαίου να κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU