Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Κουβέλης-Τσίπρας: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Του Κώστα Ανδρέου*


“....Οι αγρότες είναι σε απόγνωση δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να πάψει να υποτιμά τις κινητοποιήσεις.

«Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί» κατέληξε...” (in.gr, 22.1.2010)

Με εξέπληξε η παραπάνω δήλωση Τσίπρα.

Τελικά δεν είναι και τόσο αριστεριστής όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν οι πούροι εκφραστές της ΑΠ.

Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να μην ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη. Μάλιστα φοβάται ότι θα βρεθούμε, εργάτες , αγρότες, φοιτητές , βιομήχανοι , μικρομεσαίοι, άνθρωποι του χωριού και της πόλης, αριστεροί , κεντρώοι, δεξιοί, «τα πάντα όλα» που λέει και ο Αλέφαντος, «…μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί» κατέληξε. …».

Και όμως τα 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητήσαν την καθαίρεσή του από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αναφερθεί κανένα αίτημα για σύγκληση του ανωτάτου οργάνου, δεν έχει εκφραστεί καμία οργή, για την σαφή έκφραση διαφορετικών απόψεων απ’αυτές της 3ης ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε αν ο Τσίπρας είναι με την εξέγερση και το κίνημα ή με τα Κεντροαριστερά σενάρια. Με τον λαό ή με τον Μελισανίδη ας πούμε;

Ο Πρόεδρος φαίνεται να εντάσσει τον εαυτό του, στις «αγωνίες» των συνδαιτυμόνων του γνωστού γεύματος παλαιού ηγετικού στελέχους της Αριστεράς , που ως γνωστόν είχε την τύχη να μην τον καλέσει και έτσι να μην τον υποχρεώσει να πεί ΟΧΙ.

Ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται για την μακροημέρευση της κυβερνητικής διαχείρισης. Κόπτεται θα έλεγα για την επιτυχία της αστικής νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της.

Στα σοβαρά τώρα.

Αν μια τέτοια δήλωση την έκανε ο Φ.Κουβέλης, φαντάζεστε τι θα επακολουθούσε;

Αυτό είναι το πρόβλημα του Νεομακαρθισμού στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δικαιούται να εκφράζει οποιαδήποτε προφανώς ανόητη δήλωση, δεξιά δήλωση, ο Τσίπρας για να κολακεύσει τους αγρότες, ο Αλαβάνος παλιότερα και ο Λαφαζάνης ακόμη και τώρα για τα «εθνικά δίκαια» και της αριστερής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην ιδρώνει το αυτί.

Δικαιούται ο Μαντάς του ΔΗΚΚΙ να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις εθνικιστικές και να το θεωρούν όλοι λογικό.

Όταν όμως ο Φ. Κουβέλης εκφράσει διαφορετική άποψη από την δική τους –και ειρήσθω εν παρόδω και από την δική μου για την επανεκλογή Παπούλια- τότε στην πυρά.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Μακαρθισμός είναι χειρότερος από τον φασισμό.

Στον φασισμό «απαγορεύεται» σε όλους να εκφράζουν αντιφασιστικές απόψεις, ενώ στον Μακαρθισμό απαγορεύεται στους «εσωτερικούς εχθρούς» ΜΟΝΟ να εκφράζουν οποιαδήποτε άποψη , ακόμη και αυτήν των Μακαρθιστών.

Από την άλλη στους «δικούς μας» επιτρέπεται να λένε ότι θέλουν και καθήκον όλων είναι να βρούν τις δικαιολογίες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν ακόμη και τις προφανώς «εχθρικές απόψεις» με την ιδεολογία τους και την πολιτική τους.

Ο Μακαρθισμός αναγνωρίζει μόνο ένα καθήκον. Αυτό της αποδοχής του αλάθητου της παράταξής τους.

Στον Μακαρθισμό απαγορεύεται να υπάρχουν περισσότεροι του ενός «πατριωτισμοί».

Ότι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Το λάθος του Κουβέλη ήταν ότι δέχθηκε την κάλυψη της ΚΟ.

Η γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί, όχι μόνο από Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά και από βουλευτής, ενός τέτοιου «λαού».

Αν πιστεύει ότι υπάρχει και άλλος «λαός» μια τέτοια πράξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ θα τον εξέφραζε νομίζω καλύτερα.

Θα ήταν μια πράξη ΙΔΡΥΤΙΚΗ μιας άλλη πορείας για την Ανανεωτική Αριστερά. Θα ήταν μια Λυτρωτική πράξη στις λοιδορίες που με τόση υπομονή έχει ανεχτεί.

*23/01/2010, ananeotiki.gr


2 σχόλια:

  1. Τίποτε το μεμπτό δεν υπάρχει στην δήλωση του Τσίπρα όπως και του Κουβέλη. όταν μιλάμε φυσικά για ένα κόμμα-σχήμα που απευθύνεται στην κοινωνία με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες.

    Μήπως έχει πάρει κάποια απόφαση ο Σύριζα πως τα προβλήματα πάση θυσία θα λύνονται με κοινωνικές εξεγέρσεις και κάθε άλλο μέσο αποκλείεται;;
    Φοβάμαι πως πλέον μιλάμε για σχιζοφρενικά σκεπτικά και παράλογεςκαταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU