Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Και τώρα, ήρθε η ώρα για συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς

Παράλληλα...

Ξέρω...ξέρω... Είμαι βιαστικός. Ή μήπως άργησα;
Έχουμε μπλέξει τις αρχές μας, την βιωσιμότητα του σχήματος, τις πιθανότητες ανάνηψης του Συνασπισμού, την αποπειρούμενη συγκρότηση του Συ(ριζα) σε κόμμα, την συμμετοχή ή όχι στο συνέδριο του ΣΥΝ, τις επιθυμίες μας, την πραγματικότητα, τις επείγουσες ανάγκες πολιτικής έκφρασης, όλα σε ένα κουβάρι.

Σύντροφοι εντός και εκτός περιμένουν, ασφυκτιούν, ονειρεύονται...
Χρειαζόμαστε ηγεσία και που θα την βρούμε: άλλοι πρόθυμοι, άλλοι απρόθυμοι, άλλοι τολμηροί, άλλοι φοβισμένοι...
Η ανάγκη όμως ΕΚΕΙ, πεισματάρα, επείγουσα, ξεκάθαρη, απειλητική.

Οι προθεσμίες τρέχουν, η συγκυρία ευνοϊκή - ίσως δεν ξανάρθει...
Ο κόσμος που ψήφισε μεταρρυθμιστές περιμένει ...μεταρρυθμιστικό λόγο, θέσεις , προτάσεις, πρωτοβουλίες. Λέει, ξεμπλέξτε με τα εσωκομματικά, κινηθείτε ανεξάρτητα, κάντε αυτό για το οποίο σας υποστηρίξαμε... και μεις του λέμε, περίμενε αυτό, περίμενε εκείνο, ίσως μετά, ίσως του χρόνου, ίσως στις δημοτικές...

Έ λοιπόν, πάντα υπάρχει λύση! Και συνήθως αυτός που σου την αποκαλύπτει είναι ο ίδιος ο αντίπαλός σου...

Τι έκαναν οι συριζαίοι ασφυκτιώντας μέσα σε μια συμμαχία που δεν μπορούσε να εκφράσει τον αντισυστημικό τους οίστρο; Άλλαξαν τρόπο συμμετοχής και μεταβλήθηκαν από ισότιμες και ανεξάρτητες συνιστώσες, σε μέλη μιας πλειοψηφικής/μειοψηφικής συγκρότησης. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Άλλοι αιφνιδιάστηκαν... οι συριζαίοι φαντάζουν νόμιμοι και έχουν και την πρωτοβουλία των κινήσεων εγκαλώντας την πτέρυγα για ...απειθαρχία (!)

Η ανανεωτική αριστερά επίσης όμως έχει "μέλη" στον Συνασπισμό, στην ΚΟ του Συριζα, στην Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της ΑΑ, στην ΑΡΣΗ, στους Οικολόγους Πράσινους, ανάμεσα στους ανέντακτους αριστερούς και άφθονους ψηφοφόρους και συμπαθούντες έξω στην κοινωνία. Δεν περιορίζεται ούτε στην Πτέρυγα ούτε στον Συνασπισμό.
Αποτελεί μια κοινωνική συμμαχία περισσότερο παρά μια τάση ή μια συνιστώσα...
Κι όπως θα έλεγαν τα σαΐνια του Συριζα, είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία. Είναι μια πολιτική οντότητα αναντικατάστατη από υπαρκτά ή μη πολιτικά σχήματα ή παροδικές συμμαχίες!

Ας αφήσουμε λοιπόν τα ψευτοδιλήμματα.
Η συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς δεν εξαρτάται από την επιβίωση ή όχι του Συνασπισμού ούτε απαιτεί την αποχώρηση όσων μελών της παραμένουν σε αυτό το πολυτασικό κόμμα και εργάζονται μέσα από αυτό.
Ούτε την αποχώρηση όσων μελών της εργάζονται μέσα από την ΚΟ του Συριζα. Ούτως ή άλλως θα έρθει η ώρα που οι εκεί πλειοψηφίες θα αποφασίσουν γι αυτό...
Ούτε ακόμα εξαρτάται από την συμμετοχή ή όχι στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ.

Δεν χρειάζεται λοιπόν κανείς να νοιώθει παγιδευμένος μέσα σε διλήμματα και να διαφωνούμε μεταξύ μας για το τι μέλει γενέσθαι.
Ας πραγματοποιήσουμε αυτό για το οποίο όλοι συμφωνούμε κι αυτό που έχει ανάγκη η αριστερά και ο τόπος: την συγκρότηση αυτόνομου φορέα της ανανεωτικής αριστεράς!

Και δεν χρειάζεται κανείς να φύγει από πουθενά. Ας συνεχίσει να δουλεύει στο πόστο που έχει επιλέξει για όσο διάστημα κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό και χρήσιμο - και παράλληλα ας συγκροτήσει τοπικές επιτροπές, ομίλους ή λέσχες της ΑΑ στον χώρο του με πανελλαδική οργάνωση και συντονισμό και ας αφήσουμε τα μπες βγες, κάτσε φύγε και ας κάνουμε κάτι χρήσιμο και παραγωγικό...
Παράλληλα με ότι άλλο.

Ακούστε και τον σ. Νότη...





88 σχόλια:

  1. Προφανώς και έχεις αργήσει Γιώργο.
    Αυτό που κρίνεται πλέον δεν είναι αν θα συγκροτηθεί στο εγγύς μέλλον η Ανανεωτική Αριστερά , αυτόνομα, αλλά αν την συγκρότησή της , μπορεί να την καθοδηγήσει η Ανανεωτική Πτέρυγα.
    Το Συνέδριο του ΣΥΝ στο οποίο θα "συρθεί" η πτέρυγα, είναι η πρώτη ήττα της.
    Δεν τόλμησε πέρσυ να αυτονομηθεί και έτσι έχασε την ευκαιρία να καθοδηγήσει την αυτονόητα απαιτούμενη αυτόνομη συγκρότηση.
    Είναι θέμα χρόνου, να ξεσπάσουν οι διαφωνίες που θα βάλλουν τέλος στην Πτέρυγα.
    Αυτό θα οδηγήσει τα βασικά στελέχη της αποδυναμωμένα στην ομηρεία τους στον ΣΥΝ.
    Για μέν η Πτέρυγα από την ημέρα της προκύρηξης του Συνεδρίου έχει τελειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και ένας δεύτερος πολύ πιό ουσιαστικός λόγος, βέβαια και δεν είναι άλλος από την ουσία της πολιτικής.
    Με το συνέδριο ο ΣΥΝ αποκτάει σαφή στρατηγική.
    Παγιώνει τις ιδεολογικές προτιμήσεις του σε σχέση με την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής.
    Για τον ΣΥΝ γίνεται πλέον δεδομένο , ότι το ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερο και ότι η πολιτική του δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά ότι αυτή την επικαλείται για να περάσει τα αντιλαικά μέτρα. Κάτι περίπου σαν την άποψη του ΚΚΕ και των περισσότερων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ,
    Ο ΣΥΝ ξαναβρίσκεται σε στρατηγική "κινήματος διαμαρτυρίας".

    Ετσι η "ψαλίδα των απόψεων" δεν θα περιλαμβάνει πλέον τις ανανεωτικές αντιλήψεις.

    Φαίνεται αυτό από το "πάγωμα" στην έκφραση απόψεων και στο σάιτ της πτέρυγας.

    Φαίνεται και από την απουσία κριτικής στις απόψεις Τσίπρα, όπως αυτές εκφράστηκαν στην δημόσια συζήτηση για το ΠΣΑ.
    Δεν αρκέστηκε στην έκφραση διαφωνίας, αλλά προχώρησε στην καταγγελία του.

    Κανένα στέλεχος της ΑΠ δεν διανοήθηκε να διαφοροποιηθεί.

    Η κοινή λογική δεν μπορεί να είναι τόσο σίγουρη όσο ο Τσίπρας, για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στο ΠΣΑ και εν πάσει περιπτώσει εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε "αναπτυξιακή κατεύθυνση", σε δημόσια έργα και θέσεις εργασίας, χωρίς χρήματα και σε αντίθεση με αυτούς από τους οποίους προσδοκά χρήματοδότηση.

    Προσωπικά αν θα έκανα μια κριτική στην ΕΕ, σ'αυτή την φάση, θα ήταν από την μεριά του αριστερού ευρωπαισμού.
    Η αριστερά έπρεπε να αναδείξει ότι η πολιτική των κεντρικών χωρών της, είναι προστατευτισμός που θα οδηγήσει την ΕΕ σε κρίση, παρακμή και εν τέλει διάλυση.
    Θα ξαναθύμιζα ότι η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι πόροι του Κοινοτικού Ταμείου, από το 0,5% του Ευρωπαικού ΑΕΠ σε αύξησή του, ώστε να φτιάξω ένα μέτωπο των λαών του νότου, τουλάχιστον και να το θέσει η Ισπανική Προεδρία στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

    Επίσης θα συζήταγα το δίλλημα, "χρεοκοπία ή επιλογή αφέντη" που θέτει η DB.

    Ισως χρειασθεί κάποια στιγμή να απαντήσουμε σ'αυτό το δίλλημα με την επιλογή της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ της χώρας και γι'αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε.

    Η ΑΠ όμως ασχολείται με το αν ο Παπαδημούλης ψηφίζει υπέρ ή κατά της διεξαγωγης του συνεδρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρείς δηλαδή Κωστή ότι η πτέρυγα τα παρατάει και ό,τι μείνει από αυτήν στο συνέδριο θα "βολευτεί" μέσα στον αντισυστημικό ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ως αιώνια "θεσμική" μειοψηφία;
    Μα αυτό ισοδυναμεί με υποστολή της σημαίας...
    Τι της λείπει;
    Ηγεσία, μέλη, απήχηση, κότσια, βουλευτές, χρηματοδότηση;
    Αυτοκτονεί από μόνη της ή περιμένει άλλον να πάρει την πρωτοβουλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω τι της λείπει.
    Για μένα δεν της λείπει τίποτε,θα έλεγα μάλιστα ότι είναι πάνοπλη για οποιαδήποτε προσπάθεια, αλλά η πραγματικότητα με διαψεύδει, συνεχώς.

    Δυστυχώς.

    Εχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη πλέον.
    Νομίζω ότι είναι "σιγουρατζήδες" και έτσι στο τέλος θα μείνει ο καθένας μόνος για την αναπόφευκτη "καρατόμηση".

    Απλά ο καθένας νομίζει ότι η λαιμητόμος αφορά τους άλλους και όχι τον ίδιο.

    Η ταυτότητα τους αρχίζει να γράφει, "χρήσιμα στελέχη για ειδικές αποστολές".
    Ελπίζω να με διαψεύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσον αφορά το αν πρέπει να πάρει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία, νομίζω, ότι είναι η σωστή ερώτηση.

    Να την πάρουμε εμείς.

    Να διοργανώσουμε συνέδριο συγκρότησης της Ανανεωτικής Αριστεράς, την ίδια μέρα με το συνέδριο του ΣΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμην που παρεμβαίνω , μη όντας μέλος της Πτέρυγος, αλλά μια απορία: Ολα σύμφωνοι, αλλά τις μάζες που περιμένουν που τις είδατε; Εγώ αυτό που βλέπω είναι κόσμος που έχει μπαφιάσει με το ξεκατίνιασμα και πάει σπίτι του. Κόσμος από όλες τις τάσεις έτσι; Δηλαδή άνθρωποι που δεν αντέχουν αυτή την αιμοορραγία , την εσωκομματική σύγκρουση, την γκρίνια, τη μιζέρια. Ανθρωποι σοβαροί, αξιόλογοι, απόλες τις τάσεις , γιατί βεβαίως δεν είναι μονοπώλιο της πτέρυγος η σοβαρότητα . Τις αντικειμενικές συνθήκες; Εγώ βλέπω κόσμο να αλληθωρίζει προς το Λάος, τους Οικολόγους ( λιγώτερο ), κόσμο τρομαγμένο, φοβισμένο, οργισμένο , αποπροσανατολισμένο , χωρίς μπούσουλα. Εννοώ στη δεύτερη περίπτωση από όλο τον Ελληνικό λαό. Δεν ξέρω ειλικρινά. Από μια πλευρά ζηλεύω τη σιγουριά σας, την αισιοδοξία σας. Νομίζω όμως ότι μπορεί να ισχύει αυτό που γράφει ο Κάσδαγλης στο βιβλίο του << Η Κοσκινοσκουφίτσα κι η Αριστερά >>: σε περιόδους κρίσης ο κόσμος πιο πιθανό να στραφεί σε λύσεις συντηρητικές, αν όχι ακροδεξιές. Ισως τα στελέχη της πτέρυγος, έμπειρα όντως , αυτό να βλέπουν και να διστάζουν να φύγουν. Χρόνια στο κουρμπέτι κόβει το μάτι τους έτσι; Αλλωστε, χωρίς να θέλω να γίνω κακός , ο Κουβέλης κατέβηκε δήμαρχος στην Αθήνα με το ΣΥΝ και τι πήρε; 6% περίπου. θα μου πείτε οι μηχανισμοί κ.λ.π.. Αν υπάρχει πραγματικό ρεύμα, κίνημα κ.λ.π., οι μηχανισμοί νικώνται, δεν είναι αήττητοι , παντοδύναμοι.Και κάτι τελευταίο και κλείνω : ποιο ευρωπαικό κόμμα θεωρείται πρότυπο, καλή περίπτωση κ.λ.π.; Εδώ το DIE LINKE , πήγαινε καλά και το ματιάσαμε: ο Λα Φονταίν αποσύρεται και μάλλον, μάλλον έτσι , αρχίζει το μαλλιοτράβηγμα. Αυτά τα ολίγα , ευχαριστώ για τον χώρο που μου δίνεται και σόρρυ αν πίκρανα κανένα, υπερέβην όρια κ.λ.π.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Δ.Υ.

    "....σε περιόδους κρίσης ο κόσμος πιο πιθανό να στραφεί σε λύσεις συντηρητικές, αν όχι ακροδεξιές...."

    Σωστό.
    Σε περιόδους κρίσης, ο κόσμος ασχολείται με την λογική και επειδή η αριστερά κάθε τέτοια φορά, το μόνο που έχει να του πεί είναι σαχλαμάρες, όπως την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, λογικό είναι να στρέφεται προς αυτούς που του δίνουν ονόματα και διευθύνσεις για να τους βρούν και να τους τιμωρήσουν.

    Μια αριστερά που του λέει να κάνει δημόσια έργα χωρίς να εξηγεί πως θα βρεί χρήματα για να κάνει κάτι τέτοιο, μια αριστερά που μιλάει για τον καπιταλισμό όχι όπως ο Μάρξ αλλά όπως ο Προυντόν, είναι λογικό να μην κερδίζει στις κρίσεις την προτίμηση του κόσμου.

    Μια σοβαρή Αριστερά , θεωρώ ότι καταλαβαίνει πως "κινήματα διαμαρτυρίας" έχουν έννοια για να προειδοποιήσουν για την μελλοντική κρίση. Οταν όλοι ξέρουν ότι ήρθε η κρίση, το μόνο που δεν θέλουν είναι κάποιους που φωνάζουν σαν τους παπαγάλους.
    Σας τάλεγα,
    σας τάλεγα,
    σας τάλεγα,
    σαν τα παπαγαλάκια της προεκλογικής διαφήμισης της ΝΔ στις ευρωεκλογές της ΝΔ, για να αποφύγει απλώς να πεί τι θα κάνουν επειδή δεν ξέρει τι να πεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαλαρά φίλε Δ.Υ.,
    δεν θίγεις κανέναν ούτε ενοχλείς..
    Ούτε εγώ είμαι μέλος της πτέρυγας
    Απόψεις εκφράζουμε κι όσα λές είναι βάσιμα.
    Ο φίλος μου ο Κωστής αγνοεί βολονταριστικά την δύναμη της αδράνειας αλλά έχει δίκιο: κάτι πρέπει να κάνουμε κι αν όχι εμείς, ποιος;
    Τώρα για τις διαθέσεις του κόσμου ελεγχόμαστε στην πράξη για τις εκτιμήσεις μας.
    Πιστεύω πάντως ακράδαντα ότι η ΑΑ θα χάσει κάτι τώρα αλλά θα το πάρει πίσω πολλαπλάσιο αν τολμήσει...
    Γιατί αυτό είναι ΤΟ ΘΕΜΑ: η τόλμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Γιώργο
    Δεν αγνοώ βολονταριστικά την δύναμη της αδράνειας.
    Προτείνω να κάνουμε κάτι ακριβώς επειδή η αδράνεια πλέον , εμένα μου δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

    Ντρέπομαι, να ακούω αυτή την ώρα τον Λαφαζάνη, στο ΕΧΤΡΑ3, να μη μπορεί να αντιπαραταθεί ούτε στον Παπαγιάννη, που τον ρωτάει απλά να του πεί απλά τι να κάνουμε αφού αποδέχεται , κατά δήλωσή του, ότι η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και διατείνεται ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.
    Ντρέπομαι πραγματικά για την εσκεμένη αφωνία του, μόνο και μόνο για να μη παραδεχτεί ότι δεν έχει να πεί τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό που ειλικρινά με διαολίζει στις τοποθετήσεις της πτέρυγος είναι ότι δεν έχει την παραμικρή αναφορά στα συμβαίνοντα στην Ετρώπη, στο διεθνή χώρο γενικά. Να πεί βρε παιδί μου να κάνουμε ότι και το ψ αριστερό κόμμα στην ζ χώρα . Δηλαδή κάνουμε ως η χώρα μας να είναι οχι το κέντρο αλλά το σύνολο του σύμπαντος. Αυτό εξηγείται επειδή η κρίση περιλαμβάνει όλες τις εκδοχές της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατίας, σχεδόν παντού. Κι εδώ που τα λέμε και ποια παράταξη , χώρος, έχει απάντηση; η κλασσική συντηρητική ; μείωση μισθών, κονιορτοποίηση κοινωνικού κράτους , σε συνδυασμό βέβαια με περιορισμό συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ατομικών ελευθεριών κ.λ.π.; Κάτι σαν Θάτσερ δηλαδή. Και χωρίς να θέλω , το ξαναλέω , να γίνω κακός, δηλαδή τι θα έλεγε ο Κουβέλης στην εκπομπή του Παπαγιάννη; Εδώ και στο σάιτ των Οικολόγων που μπαίνω , στην κύρια σελίδα, δεν αναφέρει τίποτα για τα κυβερνητικά μέτρα, την οικονομική κρίση κ.λ.π. Δηλαδή βλέποντας την ένδεια της άλλης << τάσης >>, αγνοούμε τη δικιά μας. Αν ΄δεν ξοδεύαμε, όλοι μας, τόσο χρόνο στην εσωκομματική πάλη ( που μάλλον κάτς θυμίζει ), μπορεί και κάτι να βγάζαμε με διάλογο ( άλλη ξεσχισμένη λέξη ). Εδώ για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο , η ακροδεξιά δούλεψε με σύστημα και κατόρθωσε να το << φέρει >> προς την πλευρά της σχετικά. Εμείς; σε ένα προνομιακό για μας πεδίο, μούγκα. Κάνω λάθος;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από μέλη του συντονιστικού της συλλογικότητας "Πρ.Ανασγ.Αν.Αρ."

    Πιστεύουμε, επειδή έχουμε τις ίδιες
    αναζητήσεις, οτι ...απλά η πρόταση είναι σωστή και λειτουργική.
    Κάποιοι ΠΡΕΠΕΙ να παρέμβουν και το ελάχιστο που θα "δημιουργήσουν" είναι
    σοβαρότατη διάδοση ιδεών (πολύ μεγάλη ιστορία)διαμόρφωση συσχετισμών
    μεσα και έξω απο τον Συν επιρεάζοντας και το συνέδριο σοβαρά.
    Προτείνουμε γενικότερο συντονισμό και εκίνηση με κοινή εκδήλωση συζήτηση στο κεντρο της Αθήνας των "ουτοπικών" "αυτόνομων" "ανένταχτων" ιστότοπων της αν.αρ.
    Θέμα "Η ανασυσκρότηση της αν. αρ. και διαδύκτιο-προτάσεις οργάνωσης-κλπ."
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ και το απέδειξε
    και η δική μας συνάντηση που ηταν πολυ καλή με αυστηρά κριτήρια.
    Μπορούμε να συνεννοηθούμε γρήγορα ωστε να πραγματοποιήθει μέσα στιε επόμενες 30 ημέρες και βα έχουμε χρόνο για νέα παρέμαβαση δημόσια και δημιουργικά.
    Κατά την ταπεινή μας γνώμη ΤΩΡΑ!!ΤΩΡΑ!!ΤΩΡΑ!!
    ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΠΆΝΤΑ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑ Ι ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝ.ΑΡ. ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απο μέλη της "Πρωτοβουλίας πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς"

    Προφανώς ξέρετε που θα μας βρείτε, στο earistera.gr και στο syntonistiko@earistera.gr
    silοgikotita@earistera.gr.
    Στον ιστότοπο υπάρχουν και τηλέφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Γιώργο και λοιποί φίλοι,

    Μοιράζομαι τις ανησυχίες και τις ελπίδες σας, αλλά δεν έχω καταλάβει τόσον καιρό σε ποιον απευθύνονται οι εκκλήσεις για αυτονόμηση της ΑΠ και σε τι είδους μόρφωμα στοχεύουν. Λες: «Τι της λείπει; Ηγεσία, μέλη, απήχηση, κότσια, βουλευτές, χρηματοδότηση;» Νομίζω ότι πρώτα απ' όλα της λείπει πολιτικό περιεχόμενο. Όπως λέει ο Δ.Υ., τι θα έλεγε ο Κουβέλης στην εκπομπή του Παπαγιάννη; Βέβαια, για να καθόμαστε και να συζητάμε σε αυτό το ιστιολόγιο σημαίνει ότι όλοι προσδοκούμε κάτι από αυτήν την Αριστερά, ότι πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο μπορεί να βρεθεί. Γιατί όμως δεν ξεκινάμε από εκεί;

    Και, ελλείψει περιεχομένου, νομίζω ότι λείπει και η ηγεσία. Διότι, ποια θα είναι η ηγεσία της μελλοντικής αυτονομημένης ΑΠ; Ο Χατζησωκράτης και ο Μαργαρίτης; Μόνο και μόνο επειδή έχουν την οργανωτική ευθύνη της ΑΠ αυτή τη στιγμή; Ποιο είναι το πολιτικό τους στίγμα, και ποιος σου λέει ότι αυτό θα εκφράζει την πλειοψηφία όσων «ανανεωτικών» αριστερών είναι δυσαρεστημένοι με τη σημερινή κατάσταση; Ο πιο εύκολος τρόπος να προσδιορίσεις την ταυτότητά σου είναι ο ετεροπροσδιορισμός, και νομίζω ότι αυτό που ενώνει τους «ανανεωτικούς» αυτή τη στιγμή είναι η αντίθεσή τους στον αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τους δούμε να συζητάνε πολιτικά, θα τα βρουν μεταξύ τους; Θα τα βρουν στα εθνικά θέματα, θα έχουν εναλλακτικό σχέδιο για τα οικονομικά;

    Τέλος, νομίζω - και ελπίζω να κάνω λάθος, ειδικά εδώ - ότι τους λείπουν και τα μέλη που έχουν πρόσβαση σε μαζικούς χώρους και διάθεση για δουλειά συνδικαλιστική ή κινηματική. Το έχω ξαναγράψει αυτό, έχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία των μελών είναι σαν εμένα, κάθονται μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και νομίζουν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση.

    Αυτά που λέω δεν είναι κατ' ανάγκη αντίθετα προς την προτροπή σου για «συγκρότηση», παράλληλα με άλλες διεργασίες. Να δωθεί όμως προτεραιότητα στο πολιτικό περιεχόμενο, για να ξέρουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο ενός νέου φορέα. Εξάλλου, αυτός δε θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της ΑΠ ως τάση του ΣΥΝ; Να παράγει ιδεολογία, αντί για (δικαιολογημένες ή μη) ανακοινώσεις εσωκομματικής διαμαρτυρίας; Όσο για την οργανωτική αυτονόμηση, το διαφαινόμενο γεγονός ότι δεν μπορεί να δώσει τη μάχη του συνεδρίου μήπως δείχνει ότι δεν έχει τον κόσμο που είναι διατεθειμένος να «τρέξει»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό που έλειπε και λείπει απο την ΑΠ ήταν και είναι το πολιτικό σχέδιο.Αυτό συμβαίνει απο το 2003 όταν άρχισε να κυριαρχεί η αριστερή στροφή. Την πήγαιναν την Απ δια της διολησθήσεως καροτσάκι. Τελικά έχασε την επαφή της με τον κόσμο αυτός κουράστηκε απογοητεύτηκε ελλείψη σχεδίου. Και όμως... και σχέδιο μπορεί να υπάρξει με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχους. Αυτό που χρειάζεται είναι η επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα. Δεν συμφωνώ με την άποψη του Πολυδότη πως από ένα πληκτρολόγιο δεν γίνεται δουλειά. Δουλειά μπορεί να γίνει με όποιο μέσο μπορείς να έρθεις κοντά με τους ανθρώπους και τα προβλήματα τους. Και ποιός είπε πως σήμερα μπορεί μέσα απο τα συνδικάτα με την παρακμιακή τους οργάνωση να μπορέσει κάποιος να δουλέψει. Χρειάζονται νέες μορφές οργάνωσης που θα προκύψουν στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ radical,Πολυβώτη,
    νομίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις αλλά πράγματι δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο
    Μόνο σκόρπιες ιδέες και πρωτοβουλίες

    Ατρόφησαν οι πολιτικές διεργασίες μέσα σε ένα περιβάλλον καθημερινού πολιτικοϊδεολογικού συμβιβασμού για να συντηρηθεί το σχήμα του Συνασπισμού

    Η συνήθεια έχει διαμορφώσει πια και τα αντανακλαστικά απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες
    Φεεεέταα... που έλεγε και ένας σχολιαστής πρόσφατα

    Τα χρόνια περνούν για να γίνει κάτι
    Αυτή είναι η καθημερινότητα στην Κουμουνδούρου κι αυτό ευνοεί αντισυστημικά ξεσπάσματα "για να αλλάξει κάτι" -όπως της "αριστερής στροφής"- τα οποία πληρώνεις μετά ακριβά

    Τα στελέχη της ΑΑ που είναι μέσα στο κόμμα έχουν σιγουρέψει μια ζωή σαν "δεξιά μειοψηφία" απέναντι σε μια "αριστερή πλειοψηφία"

    Έχουν συνηθίσει στην εσωτερική αντιπολίτευση και στο να παίρνουν τις πρωτοβουλίες άλλοι

    Τώρα δυσκολεύονται να συγχρονιστούν με τις απαιτήσεις των καιρών αν και ξεσπούν που και που όταν δέχονται άδικες επιθέσεις από τους νεοσταλινικούς

    Αυτό που χρειάζεται είναι ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

    Γι αυτό ψηφίσαμε τον Φ.Κουβέλη πχ.

    Όχι για να κάνει μόνο εσωκομματική θεσμική αντιπολίτευση αλλά για να κατανοήσει ότι ζητάμε πρωτοβουλίες και να αναλάβει ευθύνες - όχι να μείνει στην σιγουριά του νο 3 του κόμματος.
    Κι αν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της νέας προσπάθειας (αυστηρά δικό του θέμα) οφείλει να συμβάλλει σε αυτήν και να αναλάβει μετά ό,τι ο ίδιος θέλει -
    - αλλά να συμβάλλει: αυτό είναι το νόημα της ψήφου μας ειδικά στις τελευταίες εκλογές τις τόσο σαφώς πολιτικά επιλεκτικές και μέσα στο κοινό μας ψηφοδέλτιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πρόταση για δραστηριοποίηση της ΑΑ παράλληλα με τις συμμετοχές στα υπαρκτά σχήματα, γίνεται αφενός για να μην έχουμε περιττά δράματα και συνειδησιακές δυσκολίες στην διαδικασία ξεμπλοκαρίσματος της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής από την ΑΑ, αφ΄ ετέρου να σπάσει η αιώνια αναμονή για εξελίξεις στα σχήματα που στυμμετέχουμε.
    Δηλαδή μπορεί ο Αλαβάνος να φτιάξει όμιλο ή πρόπλασμα κόμματος και δεν μπορεί η ΑΑ;
    Μπορεί ο Συ(Ριζα) να μοιράζει κάρτες μελών και να δημιουργεί "παράλληλα" νέο κόμμα και νέους συσχετισμούς και δεν μπορεί η ΑΑ;

    Ας αντιμετωπίσουμε όλες τις υπαρκτές συλλογικότητες της αριστεράς σαν μαζικούς χώρους για την πολιτική της ΑΑ
    Ακόμα και τον Συριζα (υπάρχουν αριστεροί που θέλουν να δουλέψουν και εκεί)

    Αλλά ας υπάρχουμε παράλληλα
    Χωρίς περιττές συγκρούσεις και φασαρίες
    Χωρίς μετατόπιση του πραγματικού προβλήματος που είναι Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ σε ζήτημα πειθαρχίας ή όχι στην πλειοψηφία, έκφρασης ή όχι διαφορετικών απόψεων, ή "διαχείρισης της διαφωνίας" που λέει ο Τσίπρας...

    Είτε έτσι είτε αλλιώς η ΑΑ πρέπει να εκφωνεί αυτόνομο πολιτικό λόγο, ΑΜΕΣΑ στον κόσμο και όχι έμμεσα σαν δεύτερη άποψη του ΣΥΝ ή άποψη της μειοψηφίας κλπ

    Οι πολιτικές απόψεις διεκδικούν την κοινωνική πλειοψηφία και σαν τέτοιες πρέπει να εκφωνούνται:
    ΑΥΤΌΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ

    Κι από κει και πέρα το τι θα γίνει στον προβληματικό Συνασπισμό ή στον αβτισυστημικό Συριζα ή ποιός θα νικήσει ο Αλέξης ή ο Αλέκος στην μεταξύ τους μάχη λίγο μας αφορούν
    Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε και τον Συνασπισμό κοντά μας
    Αν όχι, τουλάχιστον το πολιτικό σχέδιο της ΑΑ δεν θα βυθιστεί μαζί με την Κουμουνδούρου στα αζήτητα της ιστορίας

    Μια ανεξάρτητη οντότητα της ΑΑ λοιπόν είναι ανεκτίμητη

    (και καθόλα νόμιμη την ώρα που όλοι οι άλλοι υπάρχουν και κινούνται και αυτόνομα)

    Και να σκεφτείς ότι ο κόσμος έκανε την επιλογή του τον Οκτώβρη:

    όχι μόνο ότι χωρίς ΣΥΝ δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ
    αλλά και ότι
    χωρίς ΑΑ δεν υπάρχει ΣΥΝ!

    Εμείς πότε θα πάρουμε το μήνυμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιώργο με την σιγουράτζα δεν μπορείς να παράγεις αριστερό άρα ανατρεπτικό λόγο. Κατά την εκτίμηση μου τα στελέχη της ΑΠ που σήμερα είναι εγκλοβισμένα στον συν στην πραγματικότητα λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί σε αυτόν πλέον ο λόγος τους δεν είναι ανανεωτικός, ριζοσπαστικός, αλλά ένα διαχειριστικό αναμάσημα σε αναφορές περασμένων δεκαετιών.

    Τώρα για τις ιδέες και τις σκέψεις.
    Χτες πράγματι ο Π. Λαφαζάνης ήταν ειλικρινά αξιοθρήνητος. Λυπάμαι που είναι βουλευτής όταν δεν μπορούσε να αρθρώσει απλά πράγματα που κάθε απλός αριστερός άνθρωπος μπορεί να τα πει. \
    Εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών.
    Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. (μόνο με το 20% των εισφορών δίνεται ζωή στο ασφαλιστικό σύστημα 15 χρόνια.
    Νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξη τους στο ασφαλιστικό σύστημα.
    έλεγχος των προμηθειών στον τομέα του φάρμακου, τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, την ηλεκτρονική συνταγογράφιση την μείωση του κόστους στα δημόσια έργα όταν στην γερμανία κατασκευάζονται έργα φτινότερα κατά 30% και το κόστος εργασίας είναι ηψηλότερο από την χώρα μας.

    Ανατροπή τη΄ς σχέσης έμμεσης και άμεσης φορολογίας με στόχο την άμεση φορολογία να υπερέχει της έμμεσης.

    Να πάρει πρωτοβουλίες η χώρα μας σε κατεύθυνση αλλαγής του συμφώνου σταθερότητας μαζί με τις χώρες του νότου με στόχο την ανάπτυξη και όχι μόνο την προστασία απο τον πληθωρισμό.

    Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά με στόχο επενδύσεις για την ανάπτυξη και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
    Και πόσα άλλα θα μπορούσε να πει ο ανεπαρκής Λαφαζάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι προφανές ότι η ΑΠ απλά φοβάται να ρισκάρει και νομίζω ότι θα συνεχίσει να φοβάται για πολύ καιρό ακόμα.
    Η ιδέα λοιπόν για την συγκρότηση πολιτικού φορέα της ΑΑ, από δυνάμεις της ΑΑ περα και έξω από τον ΣΥΝ, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει την πτέρυγα να ξεπεράσει τους φόβους της.
    Δεν έχω βέβαια ψευδεσθήσεις και αναγνωρίζω ότι οι δυνάμεις της ΑΑ εκτός ΣΥΝ είναι μικρές, η πολιτική όμως και οργανωτική τους συγκρότηση ίσως αποτελέσει την σπίθα, για την ενεγοποίηση πολύ κόσμου που σήμερα ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΟΠ γιατί δεν έχει που αλλού να παεί και ταυτόχρονα να αποτελέσει καταλύτη και για την απεμπλοκή της ΑΠ από τον ΣΥΝ.
    Στο κάτω κάτω σύντροφοι, τα γκρουπόσκουλά του ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνουν κόμματα με 2- 3 μέλη! Εμείς δεν θα τα καταφέρουμε?

    Aris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Aris,
    δηλαδή προτείνεις να γίνει της ...συνιστώσας; :)

    Δεν πιστεύω ότι από την διήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΑ (δεν είναι μόνο της πτέρυγας από όσο ξέρω) θα φύγουμε με άδεια χέρια.

    Πιστεύω ότι επί τόπου θα συγκροτηθεί το νέο σχήμα με όσους παρόντες πιστούς προσέλθουν και χωρίς καμία παρεξήγηση με τους υπόλοιπους εννοείται

    Χρόνος υπάρχει για μετά

    Η σπίθα να ανάψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό προτείνω και στους συντρόφους της Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της ΑνΑρ:

    οι προσπάθειές μας να έχουν καταληκτική ημερομηνία
    ίδρυσης αυτόνομου φορέα
    (παράλληλα πάντα με ό,τι άλλο)
    την σύσκεψη
    Πτέρυγας,ΑΡΣΗΣ και Πρωτοβουλίας
    στις 19-20 του μήνα

    Για όσους είναι ΕΤΟΙΜΟΙ...από καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ψυχοφθόρο από την αναγκαστική συμβίωση.
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ούτε ζωγραφιστά δε θέλω να τα βλέπω «τα παιδιά του Αλαβάνου» και τον Τσιπ -και για λόγους που παρουσιάζεις στο προηγούμενο ποστ.
    Μήπως πάμε από αναβολή σε αναβολή, με διάφορες δικιολογίες;

    Γατόπαρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Από τό συντονιστικό της ΠΑΑΑ.

    Η κριτική που γίνεται από όλους σας, στην ΑΑ είναι..η πολιτική αλήθεια του χώρου μας. Η
    παραγωγή ..ξανά, φρεσκάδας ιδεών, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΎΓΟΥΜΕ ΑΠΟ την σημερινή ..σαχάρα, θέλει οργάνωση και αγώνα όπως λέτε και συμφωνούμε
    μαζί σας.
    Πιστεύουμε οτι, μπορείτε-ουμε, έχοντας ως όπλο το πληκτρολόγιο, να βρεθούμε στον ..μαζικότερο χώρο που υπήρξε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Τό διαδύκτιο είναι σήμερα το αναγεννητικό όπλα της αριστεράς, της κοινωνίας των πολιτών, των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, της πληροφορίας, του νέου κοινωνικού ιστού και πολλά άλλα πολύ σημαντικά που δεν ειναι της στιγμής.
    ΣΗΜΕΡΑ συντονισμός ( ΜΕ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕΛΩΝ-WIKI-κλπ- έχουμε τα όπλα γιαυτό)όλων των "παράλληλων" εδω και τώρα !!
    και των ενταγμένων όπως λέι η προτασής σας,...όταν θέλουν
    και το ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΩΡΙΜΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ που δέν χαρίζουν απολύτως ..τίποτε.
    Αυτό που μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ νά αποφασιστεί,στις 19-20/2 που προφανώς θα είμαστε όλοι παρόντες,
    και οι ιστότοποι έχουν να παίξουν σπουδαίο ρόλο, είναι να θέσουμε τις θέσεις μας ακόμη μια φορά και παράλληλα να ανακοινώσουμε την εκίνηση της "παράλληλης" δόμισης, πορείας...προφανώς με αιχμή ..τους ιστότοπους και την παρέρβασή τους.
    Νομιμοποιούναστε για αυτό..Μπορούμε να επιτύχουμε κατα την εκτίμηση μας....μακράν καλύτερα απο τους ...2-3 πουν πρέπει να μήν υποτιμούμε ..και τους αξιόλογους να "μαζέψουμε" ..εμείς του διαδυκτίου...ποιός άλλος θα το κάνει;
    Χρειάζεται όμως κάποιος ελάχιστος συντονισμός, πιθανον λίγες μέρες πρίν, με συμμετοχη όλων και κυρίαρχα των "διαδυκτιακών",..έτσι πρέπει να προσδιορίσουμε συνάντηση...πρότασεις λοιπόν ας ακουστουν ...απο τα πληκτρολόγια μας!!
    Αυτά τα δημιουργικά που γράφετε
    ...ελάτε να τα πείτε στην συνεδρίαση του "ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" ΠΛΕΟΝ!!!( ΠΟΙΌΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ;)
    ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ..ΘΕΛΟΥΜΕ..
    Σας παρακαλούμε, επείσης να συνυπολογίσετε οτι οι "ενταγμένοι μας" στον Συν, έχούν την καταστατική υποχρέωση απέναντι στα μέλη του κόμματος που μαζί τους εργάζονται απο το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΝ,να πορευτούν ΠΡΟς ΤΟ ΣΥΝΛΕΔΡΙΟ ( ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ) μαζι μετην ΑΑ, με συνολική πλέον ΠΟΛΙΤΙΚΟΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ πλατφόρμα διαφοροποίησης, για πρώτη φορά, ...
    την έληψη πολιτικής που σωστά επισημαίνεται ...ΕΛΆΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΈΨΟΥΜΕ!!
    στις 19-20/2.

    θερμούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όπως βλέπεις Γατόπαρδε, το τοπίο σιγά σιγά διαμορφώνεται
    Οι αναβολές που είναι για καλό δεκτές...
    Όσο γι αυτούς που δεν θέλεις να δεις ζωγραφιστούς, επειδή πολύς κόσμος δεν γνωρίζει και θα εκτεθούν ξανά για ψήφιση στο συνέδριο του ΣΥΝ, θα επανέλθουμε ξανά και ξανά, ώστε αυτήν την φορά όποιος μείνει στον ΣΥΝ να ξέρει τι ψηφίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Γ.Παππά,
    έχεις δίκιο για το διαδίκτυο
    Προσφέρει οριζόντια οργάνωση και συντονισμό που ούτε τα είχαμε φανταστεί παλιότερα
    Ας το χρησιμοποιήσουμε...
    Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε
    Ανοιχτές διαδικασίες έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ «ξανά και ξανά, ώστε αυτήν την φορά όποιος μείνει στον ΣΥΝ να ξέρει τι ψηφίζει!» Αποκαλυπτικό το προηγούμενο ποστ για «τα παιδιά»! Πρέπει να ξέρουμε.

    Γατόπαρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σύντροφοι
    Η αυτόνομη συγκρότηση της ΑΠ δεν μπορεί να είναι ένα "φεύγουμε" της ηγετικής ομάδας, ή του Κουβέλη.
    Ο Πολυβώτης έχει δίκιο.
    Χρειάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο για να δούμε και πόσοι και ποιοι τάσσονται μέσα σ΄αυτό. Αυτό λείπει και η αιτία είναι αυτά που λέτε και συμφωνώ, δηλαδή η μάχη της ισορροπίας, που ποτέ μα ποτέ δεν ωφέλησε κανένα μέσα στην Αριστερά, παρά μονάχα τα επαγγελματικά στελέχη.
    Από κει και μετά και αυτό το blog και τα άλλα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, όμως πρέπει να υπάρχει διακύβευμα, κάτι που να σημάνει τη διαφορετικότητα της μεταρυθμιστικής αριστεράς.

    Φοβάμαι όμως ότι τα στελέχη δεν θα κάνουν κανένα βήμα στο "κενό"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιώργο για σένα, αλλά και για όλους.
    Αντί να συζητάμε μόνο και να ανεβάζουμε έξυπνα στα αλήθεια post δεν καθόμαστε να επεξεργαστούμε τίποτα θέσεις για κάθε τομέα και να αρχίσουμε την οριζόντια διαβούλευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ leo,
    τόξερα ότι στο τέλος θα τα κάνουμε μόνοι μας :)

    Συμφωνώ
    Απλά χρειαζόμαστε την σύσκεψη για να βρεθούμε και να συντονιστούμε τι αναλαμβάνει ο καθένας και ποιος θα μοιράζει τα ...χαρτιά στο διαδίκτυο

    Χρειαζόμαστε και κάνα δυό κομπιουτεράδες για να δουλέψουν τα μπλογκ στο μάξιμουμ γιατί οι περισσότεροι είμαστε αυτοδίδακτοι

    πχ χρειάζεται ένα διαδικτυακό φόρουμ με θεματικές ενότητες, απλό και λειτουργικό, όχι σαν κάτι άλλα που έχω δει και είναι απωθητικά

    ή και ένα chat όπου θα συζητάμε κάποια θέματα -χωρίς να παρεμβάλλονται ανόητοι- με ραντεβού κάποιες ώρες για επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων (μην γίνουμε και φυτά)

    Κι έτσι που και που μπορούμε να βρισκόμαστε ζωντανά έχοντας προετοιμάσει τα θέματα

    Ωραίο το άρθρο σου leo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Aυτό που μαρέσει σε σένα είναι ότι είσαι έτοιμος από καιρό. Φαντάζομαι ότι και οι άλλο μέσα θάναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ...δέν υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να σταματήσουν διεργασίες και εξελείξεις στην βάση της ανανεωτικής αριστεράς, όταν αυτές γεννούνται...ούτε ο Φώτης, ούτε ο Δημήτρης, ούτε ο.....Αυτό είναι σίγουρο...
    Ελάτε στην συνάντηση να μορφώσετε προσωπική αποψη...
    Τώρα τα πολιτικά πλαίσια του χώρου μας είναι δεδομένα, τα προγραμματικά κείμενα.....θέλουν εργασία και ...όποιος μεταρρυθμιστικός μπορεί να συμμετάσχει πραγματικά δημιουργικά.
    Εαν καθόμαστε στην γωνία κριτικάροντας ...μάλλον ως αχρηστοι πολίτες προσδιοριζόμαστε.
    Ολοι οι ανανεωτικόί ιστοτοποι και χρήστες πρέπει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ την διαδυκτιακή μοίρα της ανανεωτικής αριστεράς, να ένα σοβαρότατο θέμα με "κοινο αυτοδιαχειριζόμενο φόρουμ"
    για οριζόντια πανελλαδική οργάνωση,
    χώρου διαλόγου και διαμόρφωσης θεμετολογίας,ομάδων εργασίας πάνω στα προγραμματικά κείμενα,συμμετοχη σε αποφάσεις του ανανεωτικού χώρου, κλπ. Νά συμβάλλουμε προτοπορόντας και οι ...παράγοντες θα ακολουθύσουν στο τέλος ..παρ' όλες τις μεγάλες τους ευθύνες.!!
    Μην ρωτήσει κανείς που θα ...βρούμε το φόρουμ γιατι τότε θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιώργο, σου έχω στείλει mail στην στρουθοκάμηλο στο gmail. δίνοντας στίγμα κλπ. στο έγραψα μήπως αυτό το βλέπεις πιο αραιά.
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιώργος Παπ. απο ΠΑΑΑ

    Μπορούμε να συναντηθούμε, Αιόλου 100,( χώρος που φιλοξενείταιη ΠΑΑΑ) την Παρασκεύη 12/2/2010 στις 6 το απόγευμα για συζήτηση, συντονισμό και καταμερισμό εργασιων.
    Μπορούμε να αναρτήσουμε και ....σήμερα..
    Τι λέτε;
    Αλλη πρόταση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ Γ.Παππά,
    αφού πήρες την πρωτοβουλία συντόνισε τα του ραντεβού
    Προσωπικά με βολεύει κατά τις 7:30-8:00
    Ας λειτουργήσουμε επίσης ένα κοινό email για όσους ενδιαφέρονται -για να μην γίνονται οι συνεννοήσεις μας με σχόλια...και διακόπτουν τον διάλογο επί της ουσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γιώργος Παπ.

    ο.κ. Γιώργο. Συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γκλου.... γκλου.....
    Ρε σεις πνιγόμαστε
    Λύσεις εδώ και τώρα. Προτάσεις για άμεσες κινητοποιήσεις.
    Στις επιχειρήσεις υπάρχει η πτώχευση σαν έσχατη λύση. Το κράτος πτώχευσε με ευθύνη συγκεκριμένων.
    Μην πέφτετε στην παγίδα ότι φταίμε όλοι, κάτι που οι φυλλάδες και τα τσιράκια της TV δουλεύουν κατά παραγγελία των αφεντικών τους.
    Αν θέλουν λεφτά να κατασχέσουν τις περιουσίες αυτών που τα παίρνανε όλα αυτά τα χρόνια.
    Εάν περιμένουμε από τον ΣΥΝ που πρέπει να είναι μπροστάρης να συνεδριάσει να γίνουν οι διεργασίες να πάνε οι αποφάσεις στο τυπογραφείο να στεγνώσουν τα μελάνια να τα διαβάσουν να συμφωνήσουν να ξαναπάνε στο τυπογραφείο να ξαναστεγνώσουν τα μελάνια.
    ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ να φας τριφύλλι.
    ΠΡΟΤΑΣΗ.
    Παύση πληρωμών στις τράπεζες.
    Μόνο έτσι θα ανασάνει οι οικονομία.
    Ρουφάνε από παντού.
    Γι' αυτό πήρανε τα 28 δις.
    Αντε λοιπόν πάρτε μπροστά έστω και με την μανιβέλα.
    Ενα σωσίβιο περιμένουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Με αφορμή το σχόλιο για την κατάσχεση των περιουσιών όλων αυτών που τα έπαιρναν τόσα χρόνια.
    Χρόνια τώρα ακούγεται το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για τους δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς, και πολλούς άλλους.
    Δεν θα ήτανε δίκαιο να δημοσιευθεί μιά λίστα με τα ονόματα των Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου - Λαλιώτη, Βερελή, Αλογοσκούφη, Δούκα Βουλγαράκη και πολλών άλλων τι είχαν πριν μπούνε στην πολιτική και τι έχουν τώρα.
    Και επειδή δεν τους έχω γιά αφελείς.
    Το ψάξιμο να καλύπτει όλο το συγγενολόι τους και με τις υπεράκτιες, Ελβετίες που έχουν ομολογήσει ότι έχουν.
    Εκείνοι οι έγκριτοι δημοσιογράφοι που ανακαλύπτουν γιά την ενημερωσή μας την κάθε παπαριά δεν μπορούν να το κάνουν;;;;
    Και μία επισήμανση γιά τις τράπεζες φαντάζομαι πως παύση πληρωμών εννοείς δάνεια και κάρτες.
    Κατά την γνώμη μου εάν ελπίζουμε να βγει κάτι είναι μόνο εάν ασχοληθούν πραγματικοί ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ όπως ο Κούλογλου - Μπαξεβάνης - Θεοδωράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμε όλοι φταίμε!
    Εκείνοι έστησαν τα δόκανα
    Εμείς πέσαμε μέσα
    και μας άρεσε
    Παίξαμε στο χρηματιστήριο τις αποταμιεύσεις μας από απληστία
    Δανειστήκαμε για να πάρουμε καινούργιο αυτοκίνητο ή ακριβό σπίτι από καταναλωτισμό
    Πήραμε κάρτες επειδή μας τις πάσαραν και αγοράσαμε ό,τι άχρηστο βρίσκαμε μπροστά μας

    Αυτήν την νοοτροπία της ισχυρής Ελλάδας με το δυνατό χρηματιστήριο και την δυνατότητα να οργανώσει ολυμπιακούς αγώνες και ενός λαού που αγοράζει σήμερα και πληρώνουν τα παιδιά του, γιατί την ακολουθήσαμε;

    Τώρα πρέπει ο καθένας να πληρώσει αναλογικά
    - Ναι, να κατασχεθεί η παράνομη περιουσία των λαμογιών της πολιτικής και των ελεγκτών του δημοσίου
    - Ναι, να διακανονιστούν τα δάνεια με σοβαρή μείωση των επιτοκίων
    - Ναι, να καταβάλει η εκκλησία αναδρομικά τον φόρο που έχει διαφύγει
    - Ναι, να ανακατανεμηθούν οι φόροι στην λογική μεγάλο εισόδημα μεγάλος φόρος, μικρό εισόδημα επιστροφή φόρου
    κλπ,κλπ

    Αλλά είναι ο υπέρτατος λαϊκισμός να λέμε ότι "δεν φταίμε όλοι"
    Φταίμε ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση
    Με κοινωνική συνεννόηση - όχι ότι πήραμε πήραμε, τώρα δεν πληρώνουμε ας πληρώσουν άλλοι..!

    Και να αρχίσει και ο λαός να αναλαμβάνει και καμιά ευθύνη
    Ψηφίζουμε τους λάτρεις των αγορών
    Βολεύουμε τους δικούς μας κι ας αξίζουν άλλοι περισσότερο
    Φοροδιαφεύγουμε από μαγκιά κι ας μην έχουμε πρόβλημα
    Μιζάρουμε και περνάμε τον έλεγχο, τηνεφορία, το αυτοκίνητο
    Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γιώργο..
    Αυτό που δεν κατάλαβες και σε κάνει να πιστεύεις πως όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι είναι ΠΩΣ.
    Το σκηνικό της τελευταίας 25ετίας δεν έγινε τυχαία.
    Για να γίνει η ληστεία θέλει σχέδιο.
    Ποιο ήταν λοιπόν το σχέδιο.
    Ρίξτε κόκαλα στους λιγούρηδες γιά να μην πάρουν χαμπάρι τι κάνουμε.
    Με την ίδια λογική που θεωρείται βιασμός σε ένα άτομο όταν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών με την ίδια ακριβώς λογική λειτούργησαν και τα λαμόγια.
    Εάν πιστεύεις παρ' όλα αυτά πως είμαστε συνυπεύθυνοι ας κάνουμε μία διαίρεση 400 δις € διά 10 εκατ να πάει ο καθένας να πληρώσει τα δικά του να ξεμπερδεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αδέλφια ΕΛΛΗΝΕΣ
    Μην χολοσκάτε ΕΓΩ θα πληρώσω τον λογαριασμό.
    Το κούτελο των Ελλήνων θα ξαναγίνει κάτασπρο.
    Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν πουσ... να γελάει με μας.
    My adreess
    κ.κ. ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ
    (ένωση προμηθευτών όπλων, ένωση εργοληπτών δημοσίων έργων, τραπεζίτες, ένωση Super Market, ιδιοκτήτες off-shore κ.λ.π.
    Διεύθυνση Χαρ. Τρικούπη & Ρηγίλλης γωνία.
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ο τράχηλος του 'Ελληνα χρέος δεν υπομένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο Αλ Αλαβάνος είναι παρόν...
    και είναι ο φόβος για το αριστερό ρεύμα
    Σε λίγο θα ακούσουμε και για την εθνικοποίηση της ΕΚΤ και ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=522499

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλά βρε ανώνυμε, δεν είπα να μοιραστούμε το χρέος.

    Είπα ότι με τις πολιτικές μας επιλογές δεν πρόκειται πια να την βγάλουμε και καθαρή, να μας χαρίσουν τα δάνεια και να μας επιστρέψουν τις καταθέσεις...
    Το κακό έγινε - ας πρόσεχαν οι κοψοχέρηδες που κυβερνούν αυτόν τον τόπο...

    Τώρα ακόμη και η αριστερά να ήταν στην εξουσία πάλι θα έπρεπε να αλλάξουμε νοοτροπία και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας
    Γιατί;

    Γιατί είναι εύκολο να καταγγέλλεις τους κλέφτες και να ζητάς τα λεφτά πίσω αλλά για να γίνει αληθινά κάτι τέτοιο (ή μέρος του) δεν φτάνουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις αλλά χρειάζονται και πρακτικές συμφωνίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις

    Όπως κάνουμε στη δουλειά μας ή στα προσωπικά μας
    Να χάσουμε κάτι για να μην τα χάσουμε όλα!

    Ένα σχέδιο χρειάζεται όπου τα βάρη να μοιραστούν αναλογικά, αληθινά αναλογικά του εισοδήματος και της περιουσίας του καθενός

    Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε τίποτα θα τα χάσουμε όλα και τα λαμόγια δεν θα χάσουν απολύτως τίποτα, απλά θα αγοράσουν με την μαύρη ρευστότητά τους και τα υπόλοιπα

    Έτσι είναι αρέσει δεν αρέσει κι εγώ δεν έχω οικονομική άνεση σαν τον Αλέκο για να ρισκάρω τα πάντα
    Προτιμώ μια καθαρή συμφωνία...

    Είναι ρεφορμιστής τι να κάνουμε!

    Λίγος ρεαλισμός δεν πειράζει...

    Κι όσοι μεταξύ μας πχ συντεχνίες έχουν βολευτεί και δεν δουλεύουν, στο κόμμα ή το κράτος να καταγγελθούν ανοιχτά και να αποβληθούν από το σώμα των εργαζομένων

    Εκτός αν είμαστε έτοιμοι για εξέγερση και ανατροπή όπως λέει ο Λαφαζάνης σήμερα στην Αυγή και θα πει ο Αλαβάνος αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Διόρθωση: Είμαι ρεφορμιστής - όχι είναι..
    προς θεού ο άνθρωπος - αντισυστημικός επαναστάτης είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Να πετύχουμε, να επιβάλλουμε "κοινωνική διαπραγμάτευση για την κατανομή του κόστους εξόδου από την κρίση" χρειάζεται, όπως λέει και η Ελίζα Παπαδάκη στα Νέα (βλ.πλαϊνή στήλη) και όχι "όχι σε όλα" και γυρνάμε ηττημένοι στο σπίτι.

    Το όσο χειρότερα τόσο καλύτερα (για την αριστερά) είναι πεποίθηση αρρωστημένων μυαλών του περασμένου αιώνα.
    Όλοι δουλεύουμε στην Ελλάδα ΑΕ. Εάν κλείσει όλοι στον δρόμο θα βρεθούμε... ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με τις κινήσεις του ΔΣ της εταιρείας...
    Μεταρρύθμιση χρειάζεται κι ακόμα κι αν αναλάβουμε το ΔΣ θα πρέπει να ξεπληρώσουμε τα χρέη πρώτα ακόμα κι αν αλλάξουμε αμέσως διαχείριση και εφαρμόσουμε την καλύτερη.

    Παραπάνω ο radical πρότεινε μερικές μεταρρυθμίσεις - είναι ευκαιρία να γίνουν τώρα γιατί μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, αλλά ποιές; Σε ποια κατεύθυνση;
    Αυτό πρέπει να μας απασχολεί και όχι η πιθανότητα ανταρσύας και ανατροπής που μας πασάρουν οι επαγγελματίες επαναστάτες. Η ζωή μας είναι αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γιώργο, από ότι φαίνεται οι αριστές του συν, του Αλαβάνου, ΚΚΕ κλπ, ξεχνούν κάτι το θεμελιακό. Τίποτε δεν μπορεί να επιτευχτεί στο οικονομικό υπόβαθρο αν δεν έχεις με το μέρος σου ευνοικούς συσχετισμούς με κοινά οικονομικά συμφέροντα. Και για να γίνουν αυτοί οι συσχετισμοί υπερ των εργαζομένων προυποθέτει πλατειά κοινωνική συμμαχία με έκφραση στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων και με εναλλακτικό σχέδιο που θα πείθει. Οι κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες δεν δημιουργούνται με κορόνες και άρνηση της πραγματικότητας. Ας πούμε για παράδειγμα ο Κ. Λαφαζάνης πέραν του θεωρητικού θα πρέπει να απαντήσει αν αυτός ήταν σήμερα υπουργός οικονομικών πως θα μάζευε τα 54 δισ ευρώ που απαιτείται για την πληρωμή του φετεινού δημόσιου χρέους. Δυστυχώς δεν είμαστε στην εποχή που θα μπορούσα να ανακηρύξω το χωριό μου σε λαϊκή δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Το ότι ενδεχομένως, ίσως φταίμε όλοι δεν σημαίνει ότι φταίμε όλοι το ίδιο. Εαν κάποιος εργαζόμενος δεν δουλεύει ( τεμπελιάζει) να διαγραφεί από το σώμα των εργαζομένων ( τώρα πως θα γίνει αυτό; ζήτημα ).Εστω .. Αν κάποιος φοροδιαφεύγει, φοροαποφεύγει, εισφοροδιαφεύγει; να διαγραφεί από το ΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Εμπορικό σύλλογο; Λέμε τώρα.. Να πληρώσουν κάτι τις οι εργαζόμενοι των 1000, 1200, 1500 ευρώ κάτι, ωραία, είδατε κανένα μεγαλοδικηγόρο, μεγαλογιατρό, μεγαλομηχανικό, μεγαλέμπορα ( γιατί δεν είναι μόνο οι τράπεζες και τα μονοπώλια , είναι και τα υψηλά εισοδήματα της μεσαίας τάξης αλλά και τα μεσαία που φοροδιαφεύγουν , εισφοροδιαφεύγουν) να δηλώνει οικεία βουλήσει ότι θα καταβάλλει εισφορές, φόρους κ.λ.π. αναδρομικά ; Μπααααα. Και υπόψη ότι πολλοί μπορεί να είναι και ψηφοφόροι μας και μέλη μας και συνομιλητές στα διάφορα blog! Εδώ καμμιά τάξη δεν συναινεί. Και ερώτημα: Εχουμε κανένα ευρωπαικό κράτος για παράδειγμα, πώς αντιμετώπισε την κρίση; Η Ιρλανδία; κάποιο άλλο; Οι Η.Π.Α. έστω; Οντως δεν είμαστε στον Οκτώβρη του 17! Η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη , σωστό, ας μιλήσουμε με παραδείγματα!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. δ.υ, Αν μιλήσουμε με ιστορικά παραδείγματα σε κάθε κρίση χαμένος είναι ο πιό αδύναμος και αυτός που δεν έχει συμμάχους. Και ενοώ και ταξικά και πολιτικά. Και τον ξέρεις ποιος είναι εδώ και 160 χρόνια. άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε πως θα συμβεί το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ωραία radical, ας δούμε πως θα μπορέσει ο αδύναμος ( η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι γενικώς ) να γίνει δυνατός. Ας πούμε με την ενίσχυση των συνδικάτων, με την ανανέωσή τους, με την αντιγραφειοκρατικοποίησή τους; Τα συνδικάτα παρακμάζουν αλλά ως όργανα της εργατικής τάξης έχουν αναντικατάστατο ρόλο. Με την ενίσχυση της πολιτικής τους έκφρασης , της αριστεράς δηλαδή , αλλά πώς; Συμμαχίες ; Ο.Κ.! Αλλά πώς και με ποιούς; Σίγουρα χρειάζεται αμφισβήτηση της ηγεμονίας των συντηρητικών ιδεολογημάτων ( για όλα φταίνε οι υψηλοί μισθοί, το κοινωνικό κράτος, το κράτος προνοίας ορθότερα ) και απάντηση σε πανευρωπαικό , αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή αλλάζεις, πρέπει να αλλάξεις , ως αριστερά τους όρους του παιχνιδιού στην Ε.Ε. και παγκόσμια. Οχι μόνο να << ξεχρεώσεις >> την χώρα σου.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Προσωπικά φίλοι μου, έχω μια άλλη αντίληψη για τις συμμαχίες.
    Δεν γίνονται επειδή τις θέλεις αλλά επειδή έχεις προτάσεις που συγκροτούν κοινωνικά συμβόλαια.
    Στην περίοδο της κρίσης του 29, το κοινωνικό συμβόλαιο που υπεγράφει μεταξύ εργατικής, αγροτικής τάξης και αστικής τάξης είχε το όνομα "κοινωνική κινητικότητα", όργανο την μαζική παιδεία και ταξικό υποκείμενο την δημιουργία των μεσαίων στρωμάτων.
    Η σημερινή κρίση είναι η κρίση ακριβώς αυτού του κοινωνικού συμβολαίου.
    Η Αστική τάξη, με τον νεοφιλελευθερισμό εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις της για την κοινωνική κινητικότητα, μέσω της μαζικής παιδείας,στην ασφαλή περιοχή των μεσαίων στρωμάτων. Ετσι έχουμε τα φαινόμενα των γεννεών των 700 και λιγώτερων ευρώ και την κρίση των νοικοκυριών της, με την κρίση στα στεγαστικά και τις κάρτες όπως επίσης και την στέρηση της πιστοτικής ρευστότητας.
    Οι σύμμαχοί μας βρίσκονται ακριβώς εκεί.
    Αυτό το παράγωγο του "κοινωνικού συμβολαίου", να γίνει ηγεμονική οντότητα, μέσα από την ανάδειξη της ικανότητάς της, με όπλο την επιστήμη και την καινοτομία να συγκροτήσουν αντίπαλη πρόταση απ'αυτήν του διεθνούς πιστωτικού κατεστημένου.
    Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει πρώτα και κύρια να μην αφεθεί στον κατακερματισμό του.
    Η ήττα του θα είναι και ήττα της εργατικής τάξης και των αγροτικών στρωμάτων;
    Μπορούμε να αποδείξουμε στα μυαλά των εργατών και των αγροτών, ότι τα στρώματα αυτά όχι μόνο δεν τους κοστίζουν, αλλά τους προσφέρουν πλεονεκτήματα;
    Εδώ βρίσκεται ο κομβικός ρόλος της ΑΔΕΔΥ. Μέχρι στιγμής ο λαικισμός και όχι μόνο έχουν αποδείξει ότι τα μεσαία στρώματα, απλώς απομυζούν τον πλούτο της χώρας ως νέα "αριστοκρατία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δ.υ.
    Νομίζω καλέ φίλε πως με τις δύο τελευταίεσ σειρές του μηνύματος σου δείχνεις τι πρέπει να γίνει.
    Ακριβώς αυτό. Η εδώ αριστερά πλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ζει και κινείται σε μια μικρή γωνιά του κόσμου. όπως το κεφάλαιο έχει ανάγκη για να πολλαπλασιαστεί την επέκταση του όλο και σε μεγαλύτερες αγορές έτσι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συντονιστούν στο ίδιο επίπεδο και πεδίο. Είναι πλέον τα πάντα σε διαδικασία αλληλοεξάρτησης. Αυτό σημαίνει και αρχίζουμε να το ζούμε μία πρώτη φάση της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση ήταν ελπιδοφόρα η ίδρυση του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Συμφωνώ για τα μεσαία στρώματα και το πρόβλημα ποιός θα τα εκφράσει αλλά μη θεωρούμε δεδομένη και την πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης. Που ούτε ενιαία είναι και ο Καρατζαφέρης, και όχι μόνο, καραδοκεί. Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε και τους διάφορους << απόκληρους >> ( ανέργους, αστέγους, φτωχούς μετανάστες, μερικά απασχολούμενους, περιστασιακά απασχολούμενους κ.λ.π.), που λόγω κρίσης αυξάνονται κι αυξάνονται. Στην κρίση , τα μεσαία στρώματα φτωχαίνουν και συντηρητικοποιούνται συνήθως ( όρα μεσοπόλεμο ). Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο ( αν και όπως γίνει ), θα είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων, ταξικής πάλης , θα εκφράζει έναν κάποιο συσχετισμό δύναμης. Προς τα πού κλίνει το πράγμα είναι σαφές, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τα πράγματα. Και είπαμε: πάλη μόνο σε ευρωπαικό επίπεδο , σε παγκόσμιο θα έλεγα, έχει πλέον νόημα. Δεν ξέρω αν αυτά σας φαίνονται ξεπερασμένα, για μένα όμως δεν είναι.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γιώργο
    τα μεσαία στρώματα συνήθως εκφράζονται από το 50 που δημιουργήθηκαν και μετά, με τα κινήματα της νεολαίας, δηλαδή της νεολαίας της μαζικής παιδείας, που προορίζεται, να ζήσει όχι πλέον σαν κληρονόμος της τάξης καταγωγής της, αλλά σαν Μεσαία τάξη.
    Από τότε έπαψε ουσιαστικά η "επαναστατική" παρουσία της εργατικής τάξης και μεταβλήθηκε σε αγώνες για έναν καλύτερο μισθό και τίποτε παραπάνω.
    Αντίθετα οι μελλοντικοί "ημίαιμοι" της μεσαίας τάξης, οι φοιτητές πήραν τον πρώτο λόγο σε όλες τις εξεγέρσεις που γνωρίζουμε. Βιετνάμ, Μάης του 68, Πολυτεχνείο , Δεκέμβρης κλπ.
    Η εφευρεθείσα "μεσαία τάξη" που απορρόφησε τις εντάσεις της ιστορικής μέχρι το 29 ταξικής διαπάλης, ξεπέρασε σε μαζικότητα το όριο που μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο από τις δυνάμεις του "κοινωνικού συμβολαίου". Δεν είναι πλέον δυνατόν να αναπαράγεται ως χώρος κοινωνικής χειραφέτησης και ταξικής απελευθέρωσης, ως χώρος ελπίδας και εν τέλει ως χώρος υλοποίησης του πρώτου άρθρου του που ήταν η "κοινωνική κινητικότητα" ανεξάρτητα από ταξική καταγωγή, φύλο, φυλή και θρησκευτική προτίμηση που θα λέγαμε.
    Αυτός ο χώρος λοιπόν πρέπει πλέον μόνος του να φτιάξει τους όρους της κοινωνικής κινητικότητας, έτσι ώστε να αυτοαναπαράγονται.
    Χρειάζεται από στοιχείο της κλασσικής παραγωγικής διαδικασίας να μετατραπεί σε "τάξη λήντερ" μιας άλλης οικονομίας. Εχει την γνώση της παλιάς οικονομίας και την δυνατότητα της καινοτομίας. Απλά χρειάζεται ένα άλλο πλαίσιο για να κινητοποιηθεί.
    Ενα πρόπλασμά του για μένα είναι η Σίλικον Βάλευ και το ΜΙΤ, που έχουν αποδείξει τι μπορεί να κάνει.
    Ισως θάπρεπε να δούμε μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές, οι σπουδαστές να περνούσαν μια περίοδο ζωής σε "τεχνολογικά , οικολογικά και γενικά επιστημονικά ΚΙΜΠΟΥΤΣ".
    Στο Ισραήλ τα ανάλογα αγροτικά έφτιαξαν μια χώρα. Εδώ ίσως μπορέσουν να ξεκολήσουν την χώρα από το τέλμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δ.Υ.
    Εχουμε μια άλλη ανάγνωση για τα Μεσαία στρώματα.
    Μετατο 50, είναι διαφορετικά απ'αότι πρίν το μαζικό σχολείο.
    Πρίν ήταν έμποροι και εισοδηματίες. Τώρα είναι βασικά τα πανεπιστημιακά επαγγέλματα.
    Πρίν ήταν χώροι κλειστοί , κληρονομούμενοι. Τώρα είναι ανοικτός χώρος για όλες τις τάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. δ.υ.
    Σχετικά με τα συνδικάτα. Τα σημερινά συνδικάτα δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την αρχική μορφή οργάνωσης τους στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου. Τότε έθεταν άμεσα ή έμμεσα και πολιτικούς στόχους ήταν μία εν δυνάμη δύναμη κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Σήμερα πρόκειται για συντεχνίες ενςσωματομένες στο σύστημα που ουσιαστικά δεν εκφράζουν τις ανάγκες των μελών τους αλλά υπηρετούν τις επιλογές του συστήματος και της κυρίαρχης τάξης. Για αυτό βλέπουμε πως οι συνδικαλιστές δεν τυγχάνουν καμίας κοινωνικής καταξίωσης. άρα θα πρέπει η αριστερά να μπορέσει να ερμηνεύσει αυτές τις συνθήκες και να ενθαρρύνει άλλες μορφές οργάνωσης που θα εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Κωστή,
    ουσιαστικά πρόκειται για μετεξέλιξη της εργατικής τάξης εφόσον το κεφάλαιο έχει σήμερα ανάγκη από ένα εργατικό δυναμικό που να έχει μόρφωση, εξιδείκευση, τεχνογνωσία. Αυτό απο την άλλη όψη του νομίσματος είναι και κέρδος για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ακόμη ένα μέρος από αυτό το δυναμικό έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο στον καταμερισμό της εργασίας. Φυσικά αυτή η ανακατανομή έγινε μετά την έξοδο απο την κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Radical
    Τα παλιά κομμουνιστικά κόμματα, πρίν το 29, δεν ήταν τίποτε άλλο από διανοούμενους και κυρίως φοιτητές του τότε ολιγάριθμου πανεπιστημίου, που έβγαζε στελέχη της ανώτερης δημόσιας διοίκησης και νέους εργάτες, που το μέλλον τους ελλείψη του μαζικού σχολείου , ήταν να γίνουν και αυτοί εργάτες.
    Με το μαζικό σχολείο και κυρίως με την δωρεάν παιδεία, αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης που προηγουμένως μόνο με την επανάσταση θα άλλαζε την ζωή του, βρήκε την δίοδο προς την ανέλιξη και έτσι στην ουσία έσπασε την οργανική σχέση του με την εργατική τάξη.
    Ετσι ο ριζοσπαστισμός των παλιών κομμουνιστικών κομμάτων που ωφειλοταν σ'αυτούς τους νέους εργάτες, μεταφέρθηκε στον ριζοσπαστισμό των φοιτητών.
    Αν ξαναθυμηθούμε, οι φοιτητές των αρχών του 20 αιώνα, ήταν συντηρητικοί. Θυμηθείτε Ευαγγελικά κλπ. Ενώ τώρα παράγουν κάθε τόσο και ένα ριζοσπαστικό απελευθερωτικό κίνημα.
    Ναί με μία έννοια το "κοινωνικό συμβόλαιο" του Νew Deal ήταν μισή απαλευθέρωση της εργατικής τάξης.
    Απελευθερώθηκαν τα παιδιά της από τα δεσμά της ταξικής κληρονομιάς και οι υπόλοιποι εργάτες, πήραν καλύτερους μισθούς, ασφάλιση, ιατρική περίθαλψη κλπ του κοινωνικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ωραία, αν τα συνδικάτα, -όλα έτσι;- είναι ξεπερασμένα και γραφειοκρατικά , ποιά είναι η άλλη , νέα , μορφή πάλης, αγώνα, το άλλο , νέο μέσο πάλης , οργάνωσης ορθότερα ; Είναι ξεπερασμένη η αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου ( προσοχή δε λέω η μόνη αντίθεση η έστω η κύρια ); Αν ναι, ποά είναι η άλλη κυρίαρχη , η βασική αντίθεση; Αν είναι η αντίθεση φύσης - ανθρώπινου πολιτισμού, που λένε οι οικολόγοι, τότε ο ρόλος της αριστεράς , της κάθε αριστεράς, έχει τελειώσει ; Οσον αφορά τα μεσαία στρώματα , ούτε ενιαία είναι , ούτε ομοειδή πιστεύω. Μήπως με την κρίση κάποια << προλεταροποιηθούν >>, οπότε πώς θα αντιδράσουν; Και για να είμαστε συγκεκριμένοι , υπάρχει κανένα κόμμα της Αριστεράς στο << Δυτικό κόσμο >>, το οποίο λειτουργεί << σωστά >> στη συγκεκριμένη συγκυρία; Καμμία πολιτική δύναμη γενικώς;
    Τέλος να υποθέσω ότι κατόπιν της προηγειθείσης ανάλυσης για τα συνδικάτα, η ερώτηση για το αν μετέχουμε σε αυτά παρέλκει.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΔΥ
    είσαι κολλημένος με τα εργατικά στρώματα.
    Επίσης αυτή η ατάκα για τα μεσαία στρώματα που δεν είναι ενιαία και ομοειδή, δεν έχει την ισχύ που είχε επί Μάρξ και Λένιν και εξήγησα νομίζω γιατί.
    Στην εποχή τους αναπαράγονταν σχετικά κληρονομικά, κλειστά. Ηταν συνήθως μικροτεχνίτες, μικρέμποροι κλπ.
    Τώρα αναπαράγονται με ενιαίο μηχανισμό, αυτόν της μαζικής παιδείας και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία, απ΄ότι τα μέλη οποιασδήποτε τάξης.
    Η μισή νομοθεσία αφορά το πως θα σπουδάσουν, πώς θα διορισθούν αξιοκρατικά, πως θα πληρωθούν, πως θα φορολογηθούν κλπ κλπ.

    Οι εργάτες από την άλλη μεριά ο καθένας φροντίζει τα παιδιά του να μπούν στον "δρόμο ελπίδας" που δείχνει προς τα μεσαία στρώματα, όχι μόνο για να ξεκολήσουν τα ίδια αλλά και για να ανακουφιστούν και οι ίδιοι κατά κάποιον τρόπο.
    Ο μηχανισμός αυτός εδώ και 50 χρόνια λειτουργεί αξιόπιστα και δεν έχουν καμμία όρεξη να τον καταργήσουν κάνωντας μια επανάσταση με αμφίβολα αποτελέσματα και για τους ίδιους και κυρίως για τα χειροπιαστά αποτελέσματα στα παιδιά τους.
    Ομως η Αριστερά αρνείται να το ομολογήσει επειδή δεν μπορεί να σκεφτεί να αμφισβητήσει όσα έμαθε στα κομματικά θρανία και έτσι κάνεις διαδηλώσεις η ίδια στην θέση των εργατικών μαζών που σπανίως εμφανίζονται.
    Να ξεκολήσουμε κάποτε.
    Τα μεσαία στρώματα και κυρίως η νεολαία, δεν οργανώνεται σε συνδικάτα αλλά σε πολιτικά ρεύματα και σε κινήματα και κεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, με φρέσκιες αναλύσεις και ιδέες αλλά και με νέους ρόλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ Αγαπητέ ΔΥ,
    ΤΗΝ εποχή της παγκοσμιοποίησης και του άγριου καπιταλισμού που διανύουμε, δεν ισχύει η έννοια της βασικής αντίθεσης με την κλασσική της σημασία για τον απλούστατο λόγο ότι στην πραγματικότητα οι τοπικές κοινωνίες έχουν "καταργηθεί".
    Αυτό σημαίνει ότι ο συνδικαλισμός, η διαπραγματευτική δηλ. δύναμη μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, λόγω της φτηνής εργασίας μεταναστών και την συχνή "μετανάστευση" του ίδιου του κεφαλαίου σε άλλες χώρες για μεγιστοποίηση του κέρδους, αποδυναμώθηκε, έχασε την συνεκτικότητά του και την σταθερότητά του και έγινε εξαγοράσιμος.
    Επιπλέον τα όρια μεταξύ των τάξεων λόγω της αλλαγής του επικοινωνιακού και πολιτισμικού τοπίου δεν είναι πλέον σαφή.
    Αν προσθέσεις σε αυτά, την κεκτημένη αδράνεια και απομόνωση των σύγχρονων ανθρώπων από τις συλλογικές δράσεις (λόγω και της απομόνωσής τους με την τηλεόραση) αντιλαμβάνεσαι ότι τα διακυβεύματα είναι πολλά και πως σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε νέα εργαλεία από εκείνα του τέλους του 19ου αιώνα για να αναλύσουμε και να αλλάξουμε την πραγματικότητα.
    Την καλησπέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Να συμπληρώσω.
    Ο λόγος που τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, έχουν μεγαλύτερη "πέραση" από τα "εργατικά και κομματικά στελέχη" είναι κατά την γνώμη μου αυτή η νέα αναγκαιότητα για μια αριστερά των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων των μεσαίων στρωμάτων και των εκολλαπτόμενων μελλοντικών μελών τους, την νεολαία.
    Η μικρότητες των κομματικών γραφειοκρατών και η συνομοσιλογία που καλλιεργούν για δήθεν εύνοιες στους "συμβιβασμένους" τηλεαστέρες της ΑΠ, συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να ξεκολήσουν από τα στερεότυπα των κομμουνιστών, όπως αυτά προσλαμβάνονται από την ιστορική εμπειρία.
    Είναι προφανές όμως ότι είναι εκτός πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αγαπητέ μου Κωστή, θα μπορούσα να σου αντιτάξω ότι πάλι δεν γίνεσαι συγκεκριμένος, ποιές νέες μορφές, ποιά κινήματα κ.λ.π. Απότι κατάλαβα όλη η Αριστερά << πάσχει >>, παγκοσμίως κι ευρωπαικώς. Αν είναι έτσι, μήπως είναι καιρός για κάτι άλλο, μια άλλη δύναμη , κάτι άλλο και ποιό. Οσο για τη γοητεία των στελεχών της ΑΠ, απλά να θυμίσω , γενόμενος άλλη μια φορά κακός, ότι το 2002 ο αγαπητός Κουβέλης, ως υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα πήρε 6%. Σε μια περιοχή γάντι γι αυτόν . Γιατί τόσο λίγο; Θα μου πείς δεν τον στήριξε το κόμμα. Ακόμη κι αν είναι έτσι, αν λέγω, αν ήταν τόσο ελκτικός ως πρόσωπο και λόγος, δεν θα πρεπε να πάρει κάτι παραπάνω; Για να μην παρεξηγούμεθα τον ψήφισα κι εγώ τότε χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Τελειώνοντας θα μου επιτρέψεις να σου πώ ότι άλλος ο λόγος του μακαρίτη του Παπαγιαννάκη κι άλλος του Κουβέλη. Από τον πρώτο πάντα μάθαινα κάτι, από τον δεύτερο , πέρα από ένα πολιτικό πολιτισμό , σχεδόν τίποτα. Α και υπόψη ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχει ασυμβίβαστο, πολιτικά και ηθικά εννοώ, μεταξύ της θέσης βουλευτή και δημαρχιακού η νομαρχιακού συμβούλου και ο Κουβέλης , πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη , έπρεπε να παραιτηθεί από δημαρχιακός σύμβουλος. Η πολυθεσία δεν αρμόζει στην Αριστερά.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΔΥ
    συζητάμε σε ένα μπλόγκ, νομίζω και λέμε γενικές σκέψεις για τα βασικά προβλήματα που έχει σήμερα η αριστερά.
    Ο καθένας μας έχει σκέψεις και ιδέες , αλλά και την αυτοσυνειδησία, ότι δεν έχει στο μυαλό του ένα πλήρες σχέδιο, στην τελευταία λεπτομέρειά του.
    Δεν είμαι επαγγελματίας, δεν έχω πολύ χρόνο ελεύθερο για να κάνω κάτι τέτοιο και το κυριώτερο δεν έχω την βεβαιότητα ότι μια τέτοια δουλειά δεν θα παέι χαμένη.
    Να κάνω κάτι τέτοιο αλλά στα πλαίσια ενός οργανωμένου διαλόγου από την μελλοντική Ανανεωτική Αριστερά , το καταλαβαίνω. Αλλά να αρχίσω να αραδιάζω ονόματα και διευθύνσεις έτσι σε ένα σχόλιο , δεν το βρίσκω σοβαρό.
    Είπα κάτι παραπάνω, για τα ΚΙΜΠΟΥΤΣ έρευνας , τεχνολογία, οικολογίας κλπ.
    Ας συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο ή κάτι άλλο πιό λογικό και μετά θα βρεθούν και οι προτάσεις εξειδίκευσης. Ας ξεκολήσουμε από τα στρατηγικά ενδιαφέροντα της αριστεράς και μετ΄τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Δ.υ.
    Ατυχέστατο το παράδειγμα που χρησιμο΄ποίησες για την υποψηφιότητα του Κουβέλη το 2002. Γνωρίζεις πως ο Κουβέλης φορτώθηκε την βαριά κληρονομιά και την τραυματική εμπειρία με το εγχείρημα Δαμανάκη το 98 και στην ουσία ανασυγκρότησε τις δυνάμεις εκείνη την εποχή και κατάφερε να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Απορώ γιατί αγνοείς την συγκεκριμένη συκηρία. Για το θέμα του ασυμβίβαστου. Εκείνη την εποχή που λειτουργούσε η «άλλη Αθήνα» ως κίνηση δεν είχε τεθεί ένα τέτοιο θέμα, αυτά παρουσιάστηκαν μετά την αριστερή στροφή και ιδιαίτερα με την παράλληλη εμφάνιση της ανοιχτής πόλης. Αλλά και αν παραιτούνταν εσύ πιστεύεις πως όλλα αυτά δεν προέρχονται απο ιδιοτέ΄λια ή ο μηχανισμός της εναλλαγής είναι πανάκυα;;
    Απλά φίλε αυτά διατυπώθηκαν από τους νεοκονσομόλους για να πάρουν την καρέκλα γιατί δεν έχουν διαφορετικά κοινωνική αναγνωρισιμότητα.
    και για πες μου γιατί ο Λαφαζάνης Λεουτσάκος κλπ. είναι στην πγ από συστάσεως του συν;;
    πόσες θητείες θα είναι πρόεδρος του κόμματος ο Τσίπρας;;
    Για αυτό σου λέω άστα καλύτερα. Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δ.υ.
    Για τα συνδικάτα. Το ότι περιγράφουμε και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ένα φαινόμενο δεν σημαίνει άρνηση της συλλογικής οργάνωσης. Κάθε άλλο. Τα έγραψαν εύστοχα ο κωστής και ο tavani. Το θέμα είναι ποιες μορφές οργάνωσης ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και εσύ τι έχεις να προτείνεις.
    Αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Βεβαιότητες δεν έχει κανένας μας νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ΔΥ
    τόση ώρα γράφω για την ανάγκη να ξαναδούμε την πολιτική με νέες προσεγγίσεις και νέες αναλύσεις και με ρωτάς γιατί ο Κουβέλης πήρε 6% στις δημοτικές εκλογές του 2002.
    Και πολύ πήρε αν θέλεις την γνώμη μου.
    Ο Κουβέλης με δεδομένη την αντιπαλότητα των κομμουνιστογενών , μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ και με πολιτική άποψη αυτή του ΣΥΝ, μόνο με τα προσωπικά του χαρίσματα κατάφερε να πάρει το συγκεκριμένο ποσοστό.
    Με μια άλλη άποψη, με άποψη ανανεωτικής αριστεράς θα είχε σαφώς εκπληκτικά ποσοστά.
    Δες τι έγινε με τον Μπουτάρη στην Θεσ/νίκη τις προηγούμενες δημοτικές και την πρεμούρα του μηχανισμού να κατέβει ο άγνωστος Τσίπρας, στην θέση του Μιχάλη και θα καταλάβεις , την διαφορά.
    Κάναν πάρτυ που ο Τσίπρας έπιασε 10% την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν πτώμα και ξέραν ότι ο Μιχάλης θα είχε αποτέλεσμα αρκετά ακλύτερο στην θέση του.
    Θα δείς τι θα γίνει φέτος στην Θεσ/νίκη με την κίνηση των 35.
    Τώρα που τα στελέχη της ΑΑ είναι απελευθερωμένα από την δεδομένη αντίθεση των αριστεριστών και εφόσον βοηθήσουμε να μην δεχτούν υπονόμευση, θα έχουν αποτελέσματα που δεν τα είχαμε φανταστεί.
    Εάν δε κατεβούν στην Θεσ/νίκη με άλλο πρόσωπο, ώστε να μην χρεώνουν την επιτυχία στο πρόσωπο του Μπουτάρη και έχουν έτσι δικαιολογίες που θα συσκοτίζουν τα πράγματα, θα καταλάβουμε πόσο λάθος είναι -εύχομαι βέβαια αν με τον Μπουτα΄ρη μπορούν να διώξουν το τρίο της Θεσ/νίκης , να κατέβουν μ'αυτόν και ας μη δικαιωθεί η εκτίμησή μου-.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπέρα να μπω και γω στην κουβέντα. Νομίζω ότι ο Κωστής έχει δίκιο ρε παιδιά. Κάτι ανάλογο ανέβασα και γω χτες. Αυτή πλάκα με τα συνδικάτα έχει τελειώσει εδώ και χρόνια.Η ΓΣΕΕ είναι δεν είναιεκπρόσωπος ούτε των ΔΥ πια. Πέρα από όσα σωστά είπε ο Κωστής για την μαζική παιδεία είναι και η απόλυτη διαφθορά των ηγεσιών. Ούτε η ΟΛΜΕ ή ΔΟΕ πχ εκφράζουν τίποτα, πέρα από μισθολογικά αιτήματα και ρουσφέτια. Απλά οι ηγεσίες τους σε στενή σύνδεση με τις διευθύνσεις των ΔΕΚΟ και των άλλων οργανισμών συγκυβερνούν εδώ και καιρό και λυμαίνονται ότι αφήνουν οι οικονομικές ελίτ.
    Αλλού πρέπει να κοιτάξει η Αριστερά, όση τουλάχιστον δεν είναι μέσα στο παιχνίδι της συνδιαλαγής με την εξουσία. Δείτε το ΚΚΕ. Πιο καθεστωτικό κόμμα, πιο κόμμα - επιχείρηση υπάρχει στην παγκόσμια αριστερά;
    Η αποβιομηχάνιση και η εισαγωγή μεταναστών οδηγεί την κλασσική εργατική τάξη στον αφανισμό.
    Κιαν η Δεξιά φοβάται την μονιμοποίηση των μεταναστών δεν ειναι ο εθνικισμός, αλλά ο φόβος μιας αναγέννησης της εργατικής τάξης και της επαναοργάνωσης της σε δυναμη πολιτικών διεκδικήσεων Αυτό όμως αργεί.
    Ας ψάξουμε λοιπόν στα μεσαία στρώματα που συμπιέζονται, στους αριστερούς διανοούμενους, στους νέους αλλά και στους μετανάστες να αναζητήσουμε δυνάμεις που θα προβάλουν ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ. Λείπει όμως ο στόχος. ΚΑιο στόχος δεν μπορεί πια να λέγεται σοσιαλισμός με την γνωστή έννοια. Να ξαναφέρουμε τη θεωρία των σταδίων, να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους μεταρρυθμίσεων, να αναζητήσουμε συμμάχους ΠΑΝΤΟΥ, και να γίνουμε συγκεκριμένοι έστω και αν τα αιτήματα φαίνονται συστημικά. Και να ζητάμε από τους "αντιστυστημικούς" να δηλώνουν το επάγγελμά τους ε. Εκεί να δείτε σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κωστη, χωρις να θελω να γινομαι αντιδραστικος, εδω και καμια 25ετια τουλαχιστον, τα κιμπουτς εχουν τα μαυρα τους τα χαλια, κι οι αριστεροι ισραηλινοι ψαχνουν να δουν τι θα γινει. Καθολου δεν θελω να μηδενισω την αναλυση σου, οπως και των αλλων φιλων, που επισημαινετε καταστασεις με ιδιαιτερο ενδιαφερον και ευκαιριες για την αριστερα μας.

    Θελω κι εγω με τη σειρα μου να κανω μια παρατηρηση, σε σχεση με μια κεντρικη θεση του παραδοσιακου μαρξισμου, που ακομα κυριαρχει στις περισσοτερες εκφανσεις της αριστερας στη χωρα μας. In a nutshell, που θα ελεγαν κι οι Αγγλοι, την primacy, nay, dominance, of economics στα ερμηνευτικα εργαλεια μας. Για αλλη μια φορα θα μνημονευσω τον Κροσλαντ: σκοπος ειναι να εχει λογο και η πολιτικη για τα οικονομικα τεκταινομενα. Και συνεχιζοντας με τον Κροσλαντ, να υπενθυμισουμε οτι η παραδοσιακη ταξικη αναλυση του μαρξισμου δεν μπορει να εξηγησει πώς μεσαιοι γραφειοκρατες παιρνουν αυτοι πολλες απο τις ουσιαστικες αποφασεις. Πολυ συχνα, ενας υπαλληλος του υπουργειου περιβαλλοντος εχει τοση εξουσια οση και ενας βιομηχανος, καθως την τελικη αποφαση την παιρνει αυτος

    ταβανι, πολυ ευστοχες οι παρατηρησεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Πολύ καλός προβληματισμός....ιδέες...
    αναζητήσεις..ανησυχίες..δημιουργική και εξορθολογισμενη προσπάθεια..!!
    Ομως το άρθρο προτείνει μια συγκεκριμένη λύση, για την πορεία του ανανεωτικού χώρου, επ΄αυτού γιατι...δεν διατυπώνονται απόψεις, θέσεις....δηλαδη συμμετοχική διάθεση ενεργών πολιτών στις εξελίξεις του χώρου είτε ως ανένταχτοι ειτε ως ενταγμένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. και κάτι ακόμα!
    Ένας λόγος που δεν υπάρχει στην Ελλάδα μια νέα άποψη είναι και ο εγκλωβιζμός των ανανεωτικών δυνάμεων στο τρελοκομείο του ΣΥΝ. Επιτρέπεται το 2010 να συζητάμε σοβαρά με ρούντηδες και νταβανέλους; Να μετράμε τα λόγια μας για να μην μας κατηγορήσουν για αναθεωρητισμό οι κνίτες του ΑΡ; Αυτή η "συμμαχία" μας στέρησε το χώρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μήτρα νέων μορφωμάτων και απόψεων και να αναδείξει νέους ηγέτες.
    Αν κάτι σήμερα φοβίζει τις ελιτ δεν είναι το αίτημα για σοσιαλισμό ούτε οι 2 μέρες του Δεκέμβρη.

    Είναι πχ να μπει ένα όριο στην άνοδο των τιμών, στην σπατάλη των εθνικών πόρων, στη διαφθορά των κρατικών υπαλλήλων στην δικτατορία των τραπεζών, κλπ. Αυτά τρέμουν, γιατί έτσι θα περιορίσουν τα κέρδη τους και κυρίως την πολιτική ισχύ τους. Αυτή είναι η ρωγμή και γιαυτό με λύσα αντιστέκονται. Οι περισσότεροι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι είναι πρώτα υπάλληλοί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ελίνα, ίσως γιατί κανείς πια δεν πιστεύει ότι αυτός ο τρόπος οργάνωσης έχει πια μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Τον όρο ΚΙΜΠΟΥΤΣ , τον χρησιμοποίησα για δύο λόγους.
    1ο επειδή είναι φανερό ότι η χώρα χρειάζεται "καλλιεργητές" της καινοτομίας και ευκαιρία για να δράσουν χωρίς να εξαρτώνται από ιδιωτικούς στόχους, αλλά από πνεύμα κοινών στόχων κοινωνικής προσφοράς.

    2ο επειδή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πιό κοντά στην συλλογική προσπάθεια και την ευχαρίστηση αυτής, με την οποία και "γουστάρουν" και πρέπει να λειτουργήσουν οι νέοι.

    Θυμάμαι όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο την δυστυχία που ένιωθα που έχανα την συλλογική εμπειρία της φοιτητικής ζωής και πιστεύω ότι οι νέοι θα χαιρόνταν πολύ αν αντι να πάνε φαντάροι ας πούμε, συμμετείχαν σε έρευνες και εφαρμογές, με στόχο την αναμόρφωση της οικονομικής ζωής της χώρας.

    Πιστεύω επίσης ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απόλαυση για τους καθηγητές που ενδιαφέρονται για ένα πανεπιστήμιο που έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την χώρα στην σύγχρονη εποχή.

    Πιστεύω ότι έτσι θα βοηθο΄ύσαμε την νεολαία να δεί την Αριστερά με τον παλιό τρόπο, που άξιζε να την σέβεται κανείς.
    Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @leo
    Πόσο δίκιο έχεις! Πόσο να ανεχτεί κανείς άλλο αυτήν την κατάσταση με τον Συριζα;

    Ωστόσο η δική μου γνώμη είναι πως αν η Ανανεωτική Πτέρυγα επεξεργαστει θέσεις, στρατηγικούς στόχους και ανοίγματα τόσο στο εσωτερικό του Συν από απογοητευμένους συντρόφους ακόμη και του ΑΡ, αλλά και προτάσεις επι μέρους συνεργασιών με τους Οικολόγους Πράσινους σε φλέγοντα θέματα όπως πχ στον Ασωπό, τότε υπάρχει μέλλον.

    Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αντί η Πτέρυγα να διασπάται, απορροφώντας τους κραδασμούς των επιθέσεων του ΑΡ και του ΡΙΖΑ, πρέπει να συγκεντρωθεί στις απόψεις της, τις θέσεις της, και να δημιουργήσει το έδαφος και τις προϋποθέσεις για άμεση δράση.

    Αυτό μπορεί να σημαίνει έναν ευρύτερο συντονιστικό φορέα, ένα περιοδικό, αξιοποίηση του μεσαίου στελεχιακού δυναμικού της, ανάδειξη νέων στελεχών στα ΜΜΕ και λοιπά.
    Αυτός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. τι εννοείς;...για τον "ανανεωτικό χώρο" συζητάμε.....
    πιστεύεις δηλαδή οτι δέν μπορείς να συνδιαμορφώσεις τις εξελήξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @leo
    τι εννοείς;...για τον "ανανεωτικό χώρο" συζητάμε.....
    πιστεύεις δηλαδή οτι δέν μπορείς να συνδιαμορφώσεις τις εξελίξεις;
    Συγνώμη για την παράβλεψη και το ..λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ελίνα
    ήδη έχουν γίνει προτάσεις.
    Εχει προταθεί να συναντηθεί ο κόσμος που επιθυμεί παρέμβαση στην συνδιάσκεψη της ΑΠ;
    Εχει προταθεί να φτιαχτεί σάιτ με θέμα διάλογο για το τι να κάνει η ανανεωτική αριστερά;
    Εγώ προτείνω, όλα αυτά να μπούνε στον στόχο για συνέδριο της Ανανεωτικής Αριστεράς τις ίδιες μέρες που θα γίνει και το συνέδριο του ΣΥΝ, αλλά βέβαια εφόσον γίνουν οι παραπάνω προσπάθειες, θα το θέσω εκεί για συζήτηση.
    Οταν λές ότι δεν υπάρχουν προτάσεις, εννοείς ότι αυτά δεν είναι αρκετά και χρειάζεται κάτι άλλο συμπληρωματικό ή διαφορετικό;
    Εμένα για παράδειγμα μου πέρασε από το μυαλό, να καλέσουμε σ'αυτή την προσπάθεια και επώνυμα στελέχη της ΑΠ, όπως ο Σαμπατακάκης που φαίνεται ότι σκέφτεται πιό καθαρά μια τέτοια εξέλιξη.

    Προτείνεις κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. ....καλό ευχάριστο...βράδυ... Σήμερα συζητήθηκε ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΌ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ η..ιστορία του σαιτ και η πρόταση του
    Γιώργου,μετά απο παρέμβαση δική μου και άλλων σ.
    Η απόφαση για το σαίτ είναι οτι "εδω και τώρα" ξεκινά ( ..και σας αξιζει η ....πρώτη ανακοίνωση επι του θέματος να γίνει στο δικό σας)τρέχει ηδη συννενόηση αυτη την βδομαδα με τον Γιώργο.....για σύναντηση με Παππά Γ., Μαργαρίτη Θ.
    Η πρόταση του Γιώργου επίσης έχει ισχυρή βάση...
    Αλλα με ...δεσμευει η συλλογικότητα και στοπ...
    Στίς 19-20/2/ στην συναντηση του αναν χωρου/ καλείται όποιος θέλει ....να διαλεχθεί, να συναποφασίσει..και αμεσοδημοκρατικά και...
    Ο Διάλογος σας είναι πολύ καλός.
    Παππας Γιώργος απο την

    "Πρωτοβουλία πολιτών για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς"
    χωρίς ιδιοτέλεια..με δημοκρατία και ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ..σε πολύ καλό δρόμο μπαίνει κατ' αρχάς ο χώρος μας ...καλή αρχή......!!!
    Για δές λοιπόν ,leo, πώς η κοινωνία των πολιτών, δέν επηρεάζει απλώς αλλά διαμορφώνει, τις εξελίξεις!
    ..η δύναμη του ανανεωτικού χώρου καιτων ιδεών, είναι να συναντιούνται ...άγνωστοι κα με βάση τις ιδέες τους και τις αξίες τους
    ...να αγωνίζονται.!!.ΕΞΑΙΡΕΤΟ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @kostis

    ....εννοώ να διαμορφώνουμε προτάσεις και να τις διεκδικούμε...ως αποτέλεσμα του διαλόγου..τότε αυτός γίνεται δημιουργικότερος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Η σπίθα είναι αναμμένη, πάντα.
    Ζωντανεύει με τον διάλογο ουσίας, τις συνεργασίες και τις οσμώσεις.

    Δεν κερδίζουμε, τίποτα από τους δογματισμούς και τις απολυτότητες.

    Συνεχίζουμε, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @leo
    ...ψάχνει το "συντονιστικό της ΑΑ"
    για την e-mail διευ/ση σου...μπορείς να την στείλεις..georgep@earistera.gr..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Γιώργο Π τώρα είδα το μύνημα και τόστειλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Τώρα τέλειωσα το διάβασμα (83 σχόλια!!!). Είμαι μαζί σας. ενημέρωσει στο manosgl@hotmail.com, αλλά κάντε το και τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σήμερα έγινε απεργία από το ΠΑΜΕ και την ΑΔΕΔΥ.
    Ο Παπασπύρου ανήγγειλε νέα απεργία στις 24 του μηνός.
    Τί ακριβώς σκέφτεστε;
    Εγώ για να σας πω την αλήθεια, νοιώθω τελείως ξένος. Οχι αντίθετος κατ'ανάγκη, αλλά ξένος με την βεβαιότητα τους για την ορθότητα των αιτημάτων τους και των κινητοποιήσεών τους.
    Προσωπικά από τα φορολογικά μέτρα με έναν πρόχειρο υπολογισμό έχω μεγάλη απώλεια εισοδήματος.
    Για πρώτη φορά στην χωή μου συζήτησα με την γιναίκα μου, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε έναν λογαριασμό για να βάζουμε κάθε μήνα κάποια χρήματα, ώστε να μπορούμε του χρόνου να πληρώσουμε τους φόρους που μάλλον θα μας αναλογούν.
    Η δουλειά μου είναι μηχανικός μελετητής και είτε το πιστεύετε είτε όχι ποτέ δεν έκρυψα το παραμικρό εισόδημα. Πάντα πλήρωνα προκαταβολικά όπως όλοι οι μηχανικοί τους φόρους που μου αναλογούσαν και πλήρωνα πάντα και την προσαύξηση που είχε δικαίωμα να μου επιβάλει ο προιστάμενος της εφορίας που ανήκω, χωρίς ποτέ να μου το ζητήσει.
    Τώρα καταργεί τον συντελεστή υπολογισμού των καθαρών εισοδημάτων και μας ζητάει να φορολογηθούμε στα καθαρά με βιβλία εσόδων -εξόδων.
    Νοιώθω μεγάλο κορόιδο, όταν επί 30 χρόνια πληρώνω κανονικά τους φόρους μου και υποτίθεται ότι μ'αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν "επιτέλους" και αυτοί που δεν πληρώναν, δικηγόροι, λογιστές, γιατροί, υδραυλικοί, βενζινάδες κλπ που ποτέ δεν πλήρωσαν φόρους , αφού ποτέ δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις αμοιβές τους.
    Περίμενα και θεωρούσα δίκαιο να αυξηθεί ο συντελεστής από κατά 5 έως 10 % και να φορολογηθούμε σ'άυτό.
    Ομως πολύ φοβάμαι ότι οι μόνοι που θα πληρώσουμε είμαστε εμείς που τα εισοδήματά μας εχει διαμορφωθεί μηχανισμός να τα ελέγχει επακριβώς και θα ξαναγλυτώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ.

    Και ενώ περίμενα ότι θα τους έβαζε και αυτών έναν τεκμαρτό συντελεστή, ανεξάρτητα από το τί εισοδήματα δηλώνουν ή θα τους έβαζαν κάποιον άλλο τρόπο ελέγχου των εισοδημάτων τους, ας πούμε σε σύγκριση με μάς, ζητάνε από τον κόσμο να ζητάει αποδείξεις για να υποχρεωθούν να κόβουν και αυτοί. Σιγά μην απαιτήσει ο ασθενής από τον γιατρό απόδειξη; Σιγά μην ζητήσει ο υπόδικος απόδειξη από τον δικηγόρο του; Σιγά μην ζητήσει ο ιδιώτης απόδειξη από την μίζα στην πολεοδομία για να νομιμοποιήσει την όποια παρανομία του.
    Δεν ξέρω φίλοι μου αλλά για πρώτη φορά μου πέρασε από το μυαλό να φύγω μετανάστης σε κάποια ευρωπαική χώρα.
    Δεν βλέπω να τα βγάζω πέρα ειδικά τώρα που η κρίση στην οικοδομή δεν φαίνεται να ξεπερνιέται τα επόμενα 3-4 χρόνια.

    Ετσι πραγματικά με ανόχλησε η απεργία της ΑΔΕΔΥ για μειώσεις 10% των επιδομάτων. Πραγματικά ένιωσα ότι οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

    Είμαι πολύ απογοητευμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Η αλήθεια Κωστή είναι ότι και γω ένοιωθα παγωμένος με αυτήν την απεργία. Εκτός από ένα αόριστο όχι κανείς δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι γίνεται.
    Είναι τα επιδόματα των ΔΥ;
    Και τα κορόϊδα του ιδιωτικού τομέα τι απώλειες θάχουν;
    Πρώτα από όλα έχουμε μείνει από δουλειά - αυτό πως διορθώνεται;
    Δεύτερο οι ελεγκτές του δημοσίου θα ξεσπάσουν επάνω σε όποιους είναι ήδη νόμιμοι.
    Οι άλλοι;
    Η εκκλησία;
    Οι αμυντικές δαπάνες;
    Και ποιά είναι η ηθική των ΔΥ που απεργούν για τα "δικαώματά" τους και μετά την πέφτουν στους δίκαιους σαν κοράκια και κλείνουν το μάτι στους άδικους παίρνοντας το κάτι τι τους;
    Τι κάνουν οι αριστεροί ΔΥ; Το κορόϊδο;
    Μάλλον εμφύλιο έχουμε παρά πανεργατικό κίνημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Κωστή & Γιώργο.
    Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.
    1. αυτά τα μέτρα είναι φοροεισπρακτικά χωρίς αναπτυξιακή λογική. Δηλαδή να πάρουμε τα ευρόπουλα και βλέπουμε μετά. Δεν συνδυάζονται ας πούμε με μείωση φόρων με παράλληλη αύξηση θέσεων απασχόλησης.
    2. Στην πραγματικότητα αυτά θα ακουμπήσουν πιό πολύ τα μεσαία εισοδήματα με μικρή μετατόπιση απο τα μικρομεσαία. Τα μεγάλα εισοδήματα μένουν ανέπαφα.
    3. Τα «υνδικάτα» θα έπρεπε μαζί με τα κόμματα της αριστεράς να είχαν μια αναπτυξιακή πρόταση με έντονα τα κοινωνικά χαρακτηρηστικά για έξοδο από την κρίση. Αντίθετα αυτά κινούνται συντεχνιακά περισσότερο με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. όμως όπως έγραψε και ο Κωστής μία νίκη προυποθέτει συμμαχίες με εκείνους που έχουν τα ίδια οικονομικά ΄συμφέροντα.
    Τα κόμματα της αριστεράς αδυνατόντας να διαμορφώσουν πολιτική πρόταση απλώς συνενούν στον συντεχνιασμό.
    4. όσα μέτρα και αν λειφθούν αν δεν πεισθούν οι πολίτες πως θα πληρώσει ο καθένας πραγματικά αναλογικά δεν μπορούν να έχουν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή. Και αυτό μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια που βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.
    3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Πραγματικά radical μόνο η αίσθηση ότι τουλάχιστον πληρώνουμε αναλογικά θα μπορούσε να ανακουφίσει κάπως την αίσθηση της απώλειας. Φαίνεται όμως ότι δεν μπορούν να αγγίξουν τους "έχοντες και κατέχοντες"...
    Τώρα με ποιους μαζί θα αγωνιστώ για κοινά αιτήματα είναι ένα ζήτημα. Είναι κατεπείγουσα η αποσαφήνιση των μετώπων και των προτεραιοτήτων από την ΑΑ - γιατί με τον αυτόματο πιλότο δεν γίνεται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU