Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Περιμένοντας τη γραμμή...











του Δημήτρη Χρήστου*

Ψάχνω τη γραμμή, όπως λέγαμε παλιά, αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Υπάρχει γραμμή; Και αν υπάρχει, ποιος την ξέρει, να τη μάθουμε κι εμείς.

Η γραμμή του κ. Αλαβάνου, ο οποίος δεν αισθάνεται την παραμικρή δέσμευση ως τέως ηγέτης του Συνασπισμού της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων, αλλά ως απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, εργάζεται πυρετωδώς για νέες πλατφόρμες και θέσεις, είναι η ανασυγκρότηση μιας αριστεράς, χωρίς φυσικά τον Τσίπρα και τους ανανεωτικούς. Στο μυαλό του, απ' όσα λέει και καταλαβαίνω, έχει μια μεγάλη αντικαπιταλιστική συσπείρωση με μερικές από τις μικρές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τα εγκλήματα του δικομματισμού και της κλεπτοκρατίας στην απαξίωση και καταλήστευση της χώρας έχουν παραγραφεί και βασικός στόχος του κινήματος είναι το σύμφωνο σταθερότητας!

ΣΤΟΝ ΣΥΝ δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή, αλλά υπόσχονται πως θα υπάρξει στο επικείμενο συνέδριο.

Προς το παρόν, λέμε όχι σε όλες τις περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση περιστολής των δημοσίων δαπανών. Για να μην είμαστε άδικοι, είπαμε και ένα ναι: στις περικοπές των αποζημιώσεων των βουλευτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει γραμμή να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα, αλλά με τρόπο που να μην αναλαμβάνει και μεγάλο πολιτικό κόστος. Ο Καρατζαφέρης πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας και άμα δεν του βγαίνουν τα οικονομικά, το γυρίζει εύκολα στους μετανάστες και καθαρίζει.

Η μόνη γραμμή που υπάρχει τελικά είναι της κ. Παπαρήγα. Να σκάσει και να πλαντάξει ο καπιταλισμός, δεν μας νοιάζει καθόλου. Όλα θα λυθούν στον σοσιαλισμό. Και ο σύντροφος που εργάζεται σε μια ιδιωτική εταιρεία που θα χρεοκοπήσει; Παράπλευρη απώλεια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε;

Είναι σαφές λόγω χρεών, εφόσον είσαι μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, πως πρέπει να πάρεις μέτρα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, να περιορίσεις τις σπατάλες, τις κλεψιές και τις αρπαγές του δημοσίου πλούτου και παράλληλα να αυξήσεις τα έσοδα.

Αφού λοιπόν η αριστερά δεν συμφωνεί με τα συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης, υπερασπιζόμενη τα λαϊκά εισοδήματα, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει και προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιοριστεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ακόμα και όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να να καταργηθούν αυτά, τα λόγω του κοινού νομίσματος δεσμευτικά όρια, υποθέτω πως είναι υποχρεωμένοι να εξηγήσουν, αν δανειστούμε ακόμα περισσότερα χρήματα, πώς και ποιος θα τα αξιοποιήσει, για να αρχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται και να μπορούμε ταχύτερα να αποπληρώνουμε τα δανεικά.

Αν ούτε αυτό έχουν στο μυαλό τους, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τελικά εργάζονται ή στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν για την ολοκληρωτική χρεωκοπία της χώρας. Μα δεν θα καταρρεύσει η χώρα, αλλά ο καπιταλισμός, μπορεί να σου πουν. Εντάξει άμα είναι έτσι. Ας μείνω και μερικά χρόνια άνεργος.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι εξαιρετικά σοβαρά. Ο κ. πρωθυπουργός, για όσους δεν το αντιλήφθηκαν την Πέμπτη, άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ με σκοπό να τρομάξει τους Έλληνες για να δεχτούν την άγρια λιτότητα. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως θα παίρνει διαρκώς μέτρα, όσα και αν χρειαστούν, μέχρι η χώρα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε!

Και επειδή δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να γνωρίζει τις δυνατότητες και ικανότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ως plan B, αρκούν για να περιοριστεί το έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ το 2010, η είσοδος σε μια εφιαλτική, παρατεταμένη περίοδο με μεγάλη μείωση του εισοδήματος, και φυσικά της κατανάλωσης, είναι ουσιαστικά γεγονός.

Καθώς μάλιστα σοβαροί σχεδιασμοί για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν υπάρχουν από κανέναν, η οικονομική κρίση θα φουντώσει την ανεργία, θα περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και θα ακυρώσει ουσιαστικά όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για είσπραξη φόρων, αφού η φορολογητέα ύλη θα συρρικνωθεί δραματικά.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν έχει προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για τέτοιου είδους εξελίξεις, γιατί ούτε ο ίδιος είχε κατανοήσει το πραγματικό μέγεθος και τις δυσκολίες. Η μονοδιάστατη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει είναι τελικά μονόδρομος για το ΔΝΤ.

Σε αυτές τις συνθήκες κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρυφτεί. Όσοι μάλιστα νομίζουν ότι από τα συντρίμμια της οικονομικής κρίσης, με εξαπλωμένη τη μιζέρια και τη φτώχεια, θα προκύψουν αριστερές λύσεις είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Το μέλλον της αριστεράς στον 21ο αιώνα εξαρτάται από τη σύλληψη και διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων και για την τρέχουσα κρίση, την ανάπτυξη και ευημερία της χώρας, της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, με νέα δυναμική και παραγωγική διάρθρωση για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

* Η ΑΥΓΗ, 14/02/2010, d.xristou@avgi.gr

Δείτε:

Ελίζα Παπαδάκη: Αριστερά χωρίς αυταπάτες τον καιρό της παγκοσμιοποίησης


18 σχόλια:

  1. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας
    Αυτή είναι μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.
    Κρατάω απο το κείμενο αλλά και από άλλα κείμενα του Δ.Χ την σοβαρή αγωνία του.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί του για την βάσιμη πεποίθησή του, που εμένα μου ακούγεται, ως, "μη περιμένετε από τους άλλους να μας πούν τι πρέπει να κάνουμε".
    Είναι παιδαριώδεις οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, της ΕΕ, των διαφόρων γκουρού και οι αντιδράσεις της επίσημης αριστεράς.
    Κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να πάρει την ευθύνη.
    Ολοι περιμένουν κάποιον γνωστό ή άγνωστο αυτόματο πιλότο να κάνει το θαύμα του.
    Ολοι στο βάθος πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι, που θα τελειώσει και θα συνεχίσουμε να ζούμε στην μακάρια ρουτίνα μας.
    Στο βάθος υπάρχει μια βαθιά πίστη στο κράτος του Χέγκελ.
    Η Αριστερά νομίζει ότι αρκεί να φοβίζει αυτό το κράτος πού και πού με λεονταρισμούς του τύπου "την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν" -δεν έχω ακούσει ποτέ μεγαλύτερη μπούρδα-, για να “μαζευτούν” και να λύσουν το πρόβλημα.
    Οι άνθρωποι ζούν στην εποχή της φορντικής παραγωγής, που μπορούσε κανείς να παγώσει τα κέρδη των βιομηχάνων, απεργώντας, για να πάρουν ότι ζητούσαν. Δεν έχουν καταλάβει, ότι το μόνο πράγμα που μας έχει απομείνει να δεσμεύσουμε, είναι ο εαυτός μας.
    Μόνο αν πιστέψουμε στον εαυτό μας και στο τι μπορεί να κάνει, θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε στο μέλλον πιό δυνατοί.
    Εκανα κάποιες σκέψεις σε άλλο πόστ, για το πως βλέπω εγώ να κινητοποιείται αυτή η δυνατότητά μας.
    Αν δεν κινητοποιήσουμε την βεβαιότητά μας, ότι δεν είμαστε παράσιτα που τα θρέφει η καλή διάθεση κάποιων πατρώνων μας, τότε δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση.

    Αν οι ΔΥ δεν καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δεν τα παίρνουν τζάμπα τα λεφτά τους, ότι είναι συμπολίτες με αξιοπρέπεια και ικανοί να μετατρέψουν την οκνηρία τους σε δύναμη χρήσιμη;
    Αν δεν αποδείξουν ότι μπορούν να περιστείλουν την κακοδιαχείριση, την σπατάλη, την διαφθορά, τότε πράγματι τους αξίζει/ μας αξίζει να τους/μας υμπεριφέρονται ως παράσιτα.
    Μου φαίνεται αδιανόητο που με το στόμα της ΑΔΕΔΥ, δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν την κοινωνία ότι μπορούν να μειώσουν το έλλειμμα κατά 4%;
    Μου φαίνεται αδιανόητο που ανέχονται "χωροφύλακες" από την ΕΕ και το ΔΝΤ, να έρχονται για να κάνουν αυτό που οι ίδιοι μπορούν κάλλιστα να κάνουν μόνοι τους.
    Αρκεί κάποιος να τους το πεί νομίζω και να τους καλέσει να αποδείξουν ότι τα αξίζουν τα λεφτά τους, παραιτούμενοι πολύ περισσότερο, αν δεν τα καταφέρουν.
    Να ορίσουν μόνοι τους το τίμημα.
    Είναι ζήτημα τιμής και η αριστερά πρέπει να τους το θυμίσει.
    Αν οι πανεπιστημιακοί μας δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να βάλλουν πλάτη για ένα πανεπιστήμιο ικανό να οδηγήσει την κοινωνία στους δρόμους της τεχνολογικής πρωτοπορίας, με την συγκρότηση μεταπτυχιακών «κιμπούτς» έρευνας και νέων τεχνολογιών, οικολογικής τεχνολογίας, βιοκαλεργειών κλπ, τότε δεν αξίζουν κατά την γνώμη μου την τιμή που η κοινωνία τους αποδίδει.
    Το ίδιο και η νεολαία μας.
    Να κάνει την κρίση ευκαιρία να αποδείξει ότι θα βγάλει αυτή την χώρα από το βάλτωμά της.
    Και μείς οι άλλοι, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε με αλληλεγγύη απέναντι στην κοινωνία.
    (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (συνέχεια)

    Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προσφέρουμε τους φόρους μας, να αρνηθούμε να δίνουμε δουλειά σε όποια συντεχνία αρνείται το καθήκον της.
    Δεν θέλουν οι ταξιτζήδες να πληρώνουν φόρους και κάνουν απεργία;
    Την ίδια μέρα να διαθέσουμε τα ΙΧ μας για να εξυπηρετήσουμε όσους πάνε στην κατεύθυνσή μας. Δεν ξέρω πως θα γίνει αυτό, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνουμε, να μην ανεχτούμε τον εκβιασμό.
    Δεν θέλουν οι δικηγόροι να πληρώνουν ΦΠΑ, να απαιτήσουμε την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.
    Να μετριάζεται η ποινή όποιου καταδικάζεται για κάποιο αδίκημα εφόσον θα το καταγγέλνει στο δικαστήριο.
    Δεν θέλουν οι γιατροί να κόβουν αποδείξεις, να φτιάξουμε έναν 4ψήφιο αριθμό καταγγελίας τους που να ηχογραφούνται τα μηνύματα και να είναι υποχρεωμένος ο ΣΔΟΕ να ελέγξει και να τιμωρήσει την παράβασή τους και ταυτόχρονα να του εξασφαλίζει το κράτος έναν γιατρό με τις ίδιες ή καλύτερες ικανότητες.

    Τέλος πάντων. Να αντιδράσουμε.
    Να μη δεχτούμε να ξαναγυρίσουμε πίσω.
    Να αρνηθούμε τους εκβιασμούς και από μέσα και από έξω.
    Να πάψει να είναι πρόβλημά μας το ύψος των σπρέντ. Αν χρειαστεί να δανεισθούμε να το κάνουμε, χωρίς να φοβόμαστε ότι δεν θα καταφέρουμε να ξεπληρώσουμε.
    Να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού. Να περάσουμε στην αντεπίθεση.
    Εντάξει δίκιο έχουν όσοι δεν θέλουν να διαθέσουν τους φόρους τους για τις σπατάλες μας, αλλά να ξέρουν ότι και μείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους σταθούμε στις δυσκολίες τους.
    Οι τράπεζες που δεν θέλουν να στηρίξουν την προσπάθειά μας, αντί να τις απειλούμε με εθνικοποιήσεις, θα πρέπει να βρούνε απέναντι τους την άρση του μονοπωλιακού γι'αυτές καθεστώτος.
    Να αποδεσμευτεί η τραπεζική αγορά και να έρθουνε τράπεζες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την ΕΕ να κάνουν τις δουλειές που αρνούνται οι ίδιες να κάνουν -δεν ξέρω πως γίνονται αυτά-. Δεν μπορεί οι διαφορές στα επιτόκια δανεισμού εδώ και στην ΕΕ να έχουν τόση διαφορά. Νισάφι πιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο Κωστή.
    Το άρθρο του Δ. Χατζησωκράτη, είναι πολύ καλό.
    Οι αριστερόφρονες κουβέντες και και οι καταγγελτικοί λόγοι, που τους έχουν ψωμοτύρι, οι κομματάρχες, δεν αφήνουν να συζητήσουμε, τα θέματα στην ουσία τους.

    Χρειάζεται, συνεργασία, αίσθηση ευθύνης και κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή σαρακοστή. Να κάνω λίγο το συνήγορο του δημοσίου υπαλλήλου, του διαβόλου ήθελα να πώ.Είναι γνωστό ότι ολα τα δάκτυλα του χεριού δεν είναι ίδια, γιατί όλοι οι Δ.Υ. να είναι ίδιοι; Γιατί μόνο αυτοί πρέπει να αποδείξουν κάτι; Γιατί, μόνο αυτοί, είναι εκ των προτέρων όλοι ένοχοι για κάτι; Επιτέλους δεν είπε κανείς ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν! Και νομίζω είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο Δημόσιο Τομέα στις αμοιβές. Γι αυτό κι η Αριστερά και τα σωματεία ζητάνε ενιαίο μισθολόγιο. Υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι με λιγότερα προσόντα και λιγώτερη προυπηρεσία παίρνουν πολλά περισσότερα από άλλους , πιο << παλιούς >>, με περισσότερα προσόντα. Αν κοπεί ο 14ος μισθός, εγώ που παίρνω 1120 ευρώ θα χάσω 980 , όσα κι αυτός που παίρνει 2-3.000, γιατί η διαφορά έγκειται στα επιδόματα. Και εγώ θα επιβιώσω, μαγκούφης είμαι, στους γονείς μου μένω, έχω κατοικία. Οι παντρεμένοι Δ.Υ. , που έχουν δυο παιδιά και μένουν στο νοίκι και έχουν 2.500 ευρώ μηνιαίο εισόδημα; Οι μονογονικές οικογένειες, που έχουν μόνο ένα μισθό άντε 1.300 ευρώ και αποπληρώνουν δάνειο κατοικίας; Επιτέλους σύντροφοι μιλάμε για ανθρώπους, γι ανθρώπινες ζωές, γι ανθρώπινες ανάγκες! Βλέπω κάθε μέρα συναδέλφους να τους τηλεφωνούν τράπεζες για απλήρωτα δάνεια, πολυκαταστήματα γι απλήρωτες δόσεις, να μην έχουν να πληρώσουν το πάγιο των κινητών, κυρίως γυναίκες με παιδιά, χωρισμένες με παιδιά!Ημαρτον πιά! Εχει καταντήσει ο Δ.Υ. να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας, χωρίς καν το τεκμήριο της αθωότητας!Και υπόψη ότι άμα καταργηθεί ο 14ος μισθός , θα κοπεί αυτόματα, μαχαίρι, ενώ τα φοροεισπρακτικά μέτρα θα αποδώσουν, αν αποδώσουν, πολύ αργότερα. Τέλος δεν είμαι καλός στα οικονομικά αλλά αν κοπούν οι μισθοί των Δ.Υ., δεν θα μειωθεί η κατανάλωση, δεν θα πέσει ο τζίρος των καταστημάτων, κυρίως των μικρών; Σε συνδυασμό με την κρίση και την αύξηση της φορολογίας, δεν θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία, σε κλείσιμο; Σόρρυ αν ακούγομαι λίγο μελλοδραματικός, συντεχνιακός κ.λ.π., αλλά αντιμετωπίζομαι σαν τον Ρωχάμη εδώ κι αρκετό καιρό!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Δ.Υ.
    Σε ποιόν να τα πεις, αυτά;
    Το γύρισμα της πλάτης, είναι η απάντηση.

    Η ισοπέδωση, η γενίκευση και η αόριστη πολιτικολογία, κυριαρχούν.

    Ακάθεκτοι! προς τα που, όμως;
    την μια: εξιδανικευτές,ζητωκραυγάζοντες και την άλλη:
    - όσο χρειάζεται για να μην σκεφτούμε- καταγγελτικοί διαμαρτυρόμενοι.

    Σαν σε ρωμαίκή αρένα, ένα πράμα.

    @ Γιώργο,
    Ποιά γραμμή περιμένεις;
    Παλιά υπήρχε, μια γραμμή, ένα κόμμα και ο δρόμος προς τον παράδεισο.

    Έκλεισε, αυτή η γραμμή.:)

    Υπάρχουν, όμως, πολλοί δρόμοι, με την κοινή λογική.
    Αυτή η "κοινή λογική", όμως, δεν είναι
    αρεστή στις ηγεσίες.
    Είναι ασύμβατα μεγέθη, όπως βλέπουμε, τουλάχιστον, προς το παρόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ΔΥ,
    πολλοί ΔΥ με 1500-2500 ευρώ μισθό έφτιαξαν τρία σπίτια την τελευταία δεκαπενταετία!
    Φυσικά όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίσα..
    Γιατί όμως αυτή η σιωπή, ατομικά και συλλογικά των ΔΥ, για τα λαμόγια συναδέλφους;
    Είναι φόβος (αυτό λύνεται), είναι ανοχή (δεν καρφώνω τον "συνάδελφο" - κι αυτό λύνεται) ή είναι καλώς (δεν θα κάνω τον χαφιέ) ή κακώς (παίρνω κι εγώ το κατιτίς μου) εννοούμενη συνενοχή (αυτό δεν λύνεται)
    Είναι δυνατόν η ΑΔΕΔΥ, το ισχυρότερο αυτήν την στιγμή συνδικάτο στην επικράτεια να μην αναλαμβάνει καμία κοινωνική ευθύνη (πχ να περιορίσει την σπατάλη στο δημόσιο έναντι της μη απώλειας εισοδήματος) και να μας καλεί στις απεργίες αγκαλιά με τα (γνωστά) λαμόγια μέλη της που βρίσκονται στο απυρόβλητο;
    Εάν θέλουν οι ΔΥ να μην αντιμετωπίζονται σαν Ρωχάμηδες ας δείξουν τους ενόχους...
    Λίγο τα λαμόγια, λίγο η εκκλησία, λίγο οι αμυντικές δαπάνες μπορεί να γλυτώσουμε το ΔΝΤ
    Και η αριστερά ας ζητήσει να καταργηθεί τώρα η παραγραφή από ένα ύψος ποσού και άνω - ως πότε θα κλέβουν και θα γλυτώνουν με μια ΕΔΕ και μια παραγραφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτήν την γραμμή περιμένω Σπίθα.
    Ακόμα τούτη ΄ν άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συγνώμη
    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Δ.Υ.
    διαφωνώ με τη λογική του Γιώργου. Από που κι ως που οι Δ.Υ έχουν από τρία σπίτια;
    Δύο παιδιά, κάποιοι από αυτούς ναι και χιλιάδες υποχρεώσεις, όχι τρια σπίτια.
    Για να ξεκαθαρίσουμε. Εκείνο που έχουν εξασφαλίσει (κι αυτό παιζεται)οι Δ.Υ είναι τη δουλειά τους και το μίζερο μισθό τους.Και είναι αλήθεια μεγάλο πράγμα στις σημερινές συνθήκες. Είναι άδικο για κάποιους από αυτούς,τους λίγους άθλιους να λούζονται όλοι οι Δ.Υ άκαιρους χαρακτηρισμούς.
    Το πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση είναι απλούστατα όλοι η διοίκηση. Μακάρι να έφταιγε στο μηχανισμό αυτό, το γρανάζι,ο δημόσιος Υπάλληλος. Αν φταίει ο Δ. Υ. τότε δε φταίει ο Προιστάμενος που τον καλύπτει η του δίνει εντολές, δε φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση που διορίζει προιστάμενους αναλόγως τη κομματικη ταυτότητα.Το πρόβλημα είναι η διοίκηση και όχι οι κακόμοιροι Δ.Υ. Και αν ισχύσει η μισθολογική μιζέρια μία φορά για τους Δ.Υ θα ισχύσει 100 για τους ιδιωτικούς.
    Στον ιδιωτικό τομέα δηλ. τι γίνεται; Φοβερή διαφθορά και κανείς δε μιλάει! Οι Δ.Υ μας έφταιξαν; Από που παίρνουν έργα οι ιδιώτες; Μήπως από την κρατική πίτα;με αξιοκρατία ή με λάδωμα υπουργών; Είναι φαρισαισμός να κατηγορούνται οι Δ.Υ,οι τελευταίοι του ζουρνά και να τοποθετούνται στην ίδια μοίρα με τις κρατικές δαπάνες.
    Αν θέλετε να τα πούμε για τους ιδιώτες να μιλήσουμε και συγκεκριμένα

    ΥΓ. Εχει αναρωτηθεί κανείς πως βρίσκει δουλεια καποιος σ΄ένα σουπερ Μάρκετ; Μήπως μόνο με πολιτικό μέσο;

    απ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΑΔΕΔΥ το ισχυρότερο συνδικάτο; Δεν νομίζω, ειλικρινά! Μακάρι , αλλά δεν... Ορισμένες ομοσπονδίες της ίσως..Τώρα με ακριβώς την ίδια λογική γιατί οι δικηγόροι , οι μηχανικοί. οι γιατροί, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γενικώς , δεν << καταδίδουν >> τους συναδέλφους τους που φοροδιαφεύγουν; Η μήπως δεν υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή εκεί; Εγώ να δείς γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους , με μικρότερα εισοδήματα από μένα που ξέρω με βιλάρες, αυτοκινητάρες κ.λ.π. Κάνω λάθος; Για να μην πώ ότι πολλοί μηχανικοί , δικηγόροι ιδιώτες συμμετέχουν σε κομπίνες με το δημόσιο. Το τι κάνουν η τι δεν κάνουν οι αρμόδιοι σύλλογοί τους γνωστό. Τέλος η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι για τις περισσότερες λαμογιές στο Δημόσιο, κυρίως στους ΟΤΑ , Δήμους και Νομαρχίες , ευθύνονται κυρίως ( κυρίως έτσι;) οι εκλγμέμοι αιρετοί άρχοντες ( Δήμαρχοι, Νομάρχες, Σύμβουλοι κ.λ.π.). Τι δηλαδή νομίζεις ότι εκλέγονται τζάμπα;
    Φιλικά Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τρία σπίτια έχουν ορισμένοι ΔΥ, συνήθως οι ελεγκτές του δημοσίου, αυτοί που βάζουν την υπογραφή...ας μην κρυβόμαστε πίσω από τους πολλούς φίλε απ.
    Δεν κάνω καμπάνια κατά των ΔΥ. Λέω μόνο να μην κάνουν τον χαζό επειδή οι αρπάχτρες τους μοιράζουν κατιτίς από την αρπαγή ή την εύνοιά τους...
    Και πάντα μιλώ για λίγους, ελάχιστους που όμως μας έχουν κατακλέψει (και συνεχίζουν)
    Εάν είσαι ΔΥ τους γνωρίζεις. Δίπλα σου είναι... Κάντε λοιπόν κάτι γιατί αλλιώς μοιάζει στους απέξω ότι τους καλύπτετε ή τουλάχιστον δεν σας ενοχλούν ιδιαίτερα (ή τους φοβόσαστε)
    Και ναι, στον ιδιωτικό τομέα η διαφθορά πρέπει επίσης να καταγγέλλεται. Ποτέ δεν είπα ότι για όλα φταίνε μόνο τα λαμόγια ανάμεσα στους ΔΥ.
    Ο καθένας λοιπόν στον τομέα του ας αντιδράσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργο,
    Αυτοί που παρανομούν, αυτοί που δείχνουν ανοχή στην παρανομία, αυτοί που σιωπούν..
    Αυτοί, Γιώργο μου, ανήκουν, σε όλες τις τάξεις και επαγγέλματα.
    Αλλά, ας μην το γενικεύσω.
    Η διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, αφορά πρωτίστως την εκάστοτε κυβέρνηση, που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις, προς όφελος, ορισμένων.

    Λοιπόν, οι Δ.Υ, δεν έχουν ξεχωριστό DNA.

    Αλλά, αν μου πεις για την πολιτική των κομμάτων απέναντι, στους Δ.Υ, τότε να αρχίσουμε να το συζητάμε.

    Ορίστε μας, πια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχω την εντύπωση ότι κάπως έτσι οι περισσότεροι ιδώτες ( τουλάχιστον οι φίλοι μου ) φαντάζονται τη διαφθορά στο Δημόσιο:
    Ιδώτης Α πηγαίνει στο δημόσιο υπάλληλο ( έστω μηχανικό η διοικητικό ) και του δίνει κάτι τις για να βγάλει μια παράνομη άδεια ( οικία, μαγαζί, κατάστημα , ιατρείο, βιοτεχνία κ.λ.π.).
    Αμ δεν είναι μόνο η κυρίως έτσι! Μπορεί το κράτος, η κυβέρνηση να έχει αφήσει μικρά, γοητευτικά παραθυράκια ( εξαιρέσεις, εγκύκλιοι κ.λ.π.) αλλά και να έχει ψηφίσει αντισυνταγματικούς νόμους.
    Αλλά πάμε παρακάτω : Εστω ο φουκαράς δ.υπάλληλος , κυρίως από φόβο, αρνείται να παρανομήσει. Τηλέφωνο, ντρννν : Δήμαρχος, Νομάρχης αλλά κυρίως σύμβουλοι: Παρακαλώ κοιτάξτε την υπόθεση του κυρίου τάδε , που είναι φίλος μου κ.λ.π. Αν ο ήρωας μας συνεχίσει να αρνείται, η υπόθεση θα πάει σε άλλον , πιο << ευέλικτο >> συνάδελφο. Καμμιά φορά το τηλεφώνημα πέφτει και πρίν την άρνηση βέβαια! Των φρονίμων τα παιδιά κ.λ.π., κ.λ.π.Τώρα ο ήρωάς μας έχει να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της άρνησής του: μετακινήσεις, κόψιμο αδειών, μη προαγωγή αν κι έχει τα αναγκαία προσόντα, κανένα πειθαρχικούλι για << ασήμαντον αφορμή >> κι έχει ο θεός!!!( η ο πολιτικός του προιστάμενος, ο δντής του, ο τμηματάρχης του). Αναφέρομαι κυρίως σε οργανισμούς αυτοδιοίκησης , δήμους , νομαρχίες, αυτούς γάρ ξέρω αρκετά καλά. Αν πάλι ο σύμβουλος δεν κάνει το ρουσφέτι, ιδίως στις μικρές μονάδες, μην στεναχωριέστε! θα βγάλουμε,θα εκλέξουμε άλλον, το μοναστήρι να ναι καλά!
    Προσοχή , προσοχή !!!!!
    Δεν λέω ότι οι Δ.Υ. ποτέ δεν φταίνε αλλά ότι δεν είναι αυτοί οι μόνοι , οι κυρίως φταίκτες για την διαφθορά στο Δημόσιο!!! Το ψάρι βρωμάει όλο αλλά βρωμάει από το κεφάλι , που - δυστυχώς αλλά- στους Δήμους και Νομαρχίες εμείς εκλέγουμε! Την άποψή μου καταθέτω και μόνο! Μπορεί να σφάλλω, δεν ξέρω...
    Φιλικά Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γράφεις Δ.Υ.: «με ακριβώς την ίδια λογική γιατί οι δικηγόροι , οι μηχανικοί. οι γιατροί, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γενικώς , δεν << καταδίδουν >> τους συναδέλφους τους που φοροδιαφεύγουν»

    Έχεις δίκιο, Δ.Υ., αυτή η ανίερη «συναδελφική αλληλεγγύη» υπάρχει σε όλους τους τομείς και πρέπει να χτυπηθεί. Μάλιστα δεν είναι μόνο «συναδελφική», αλλά «κοινωνική», όπως λέει και ο Κωστής, γιατί να μην υπάρχει ένας τετραψήφιος αριθμός που να καταγγέλλουμε τους γιατρούς που δεν κόβουν απόδειξη; (Τέτοια δυνατότητα υπάρχει, και διαδικτυακά, αλλά το ζήτημα είναι (α) να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε και (β) να γίνονται οι έλεγχοι.)

    Ο λόγος όμως που πρέπει να εστιάσουμε πρώτα απ' όλα στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι ότι αυτοί είναι οι πιο ευνοημένοι του συστήματος, μην τρελαθούμε κιόλας, αλλά ότι από αυτούς περιμένουμε να ελέγξουν όλους τους υπολοίπους. Τι νόημα έχουν, αναρωτιέμαι, οι κορώνες για πάταξη της φοροδιαφυγής, αν το προσωπικό που θα κάνει τους ελέγχους είναι διεφθαρμένο;

    Έχει δίκιο ο Κωστής, η διαφθορά στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνει πρώτο θέμα όχι μόνο για τις πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, αλλά και για τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, γιατί όλοι περιμένουμε λύσεις από τους πολιτικούς και κοιτάμε μόνο τις δικές τους ευθύνες. Και πρέπει να γίνει προσπάθεια (η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία) να αλλάξει η νοοτροπία: αυτός που αντιμετωπίζεται ως «μάγκας» επειδή κλέβει το κράτος, να φάει το φτύσιμο που του αξίζει. Η Αριστερά έχει τα κότσια να θέσει και να αναδείξει τέτοια ζητήματα, ή είναι αυτό αντίθετο προς την «εργατική αλληλεγγύη»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ξέρετε, ορισμένοι, ότι το θέμα, τόχω θέσει, κατ'επανάληψη.
    Τόχω αναλύσει διεξοδικά στο μπλογκ μου.
    Υπάρχουν, λύσεις και τις έχω προτείνει.
    Λύσεις θεσμικές.
    Η αριστερά σαν κόμμα, σαν συλλογικότητα, δεν το θέτει. Αντίθετα, θάλεγα.
    Δεν μιλάω, για προσωπικές πρωτοβουλίες, εξαίρετων συντρόφων.

    Αλλά, ας μην κρυβόμαστε, πίσω από το δάχτυλό μας.

    Τα θέματα, τα έχουν θέσει αρκετοί, αλλά δεν προχωρούν.

    Τα θέματα, παραμένουν, στα συρτάρια.
    Θα επανέλθω, σύντομα, όταν καλέσω με γραπτές ερωτήσεις τους σχετικούς αρμόδιους.

    Μπλέξαν οι γραμμές οι κομματικές με τις συνδικαλιστικές,τις σχετικές ισορροπίες, τις τάχα μου αυτονομίες και τα πάρε -δώσε τα "συναδελφοσυντροφικά"

    Συμφωνώ και με τον Κωστή και με τον Δ.Υ. και με τον Πολυβώτη.

    Αλλά δεν θα συνεχίσω, εδώ.
    θα έχουμε. αλλού τα κακαρίσματα και θα σας ενημερώσω, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λέτε ο Καστανίδης να διαβάζει τον διάλογό μας;

    Διαβάζω σήμερα στο in.gr ότι προτίθεται να επεκτείνει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στο οικονομικό έγκλημα και έτσι όποιος κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα και βοηθάει να κατασταλεί το οικονομικό έγκλημα, θα έχει ο ίδιος ελαφρύνσεις.

    Αυτή την "αμφιλεγόμενης αξίας" διάταξη , που θα μπορούσε να πεί κανείς ότι δεν συνάδει με τον νομικό πολιτισμό μας -ας μη το συζητήσουμε εδώ-, βλέπω με πολύ συμπάθεια να μετατρέπεται επιτέλους σε ένα χρήσιμο εργαλείο-όπλο της φορολογικής δικαιοσύνης.

    Επιτέλους, πρέπει να μπεί στο μεδούλι της συνείδησης μας η απόλυτη ανάγκη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μαζί μ'αυτή την διάταξη, εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντική την διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που μετατρέπει και τους φοροτέχνες σε συνυπεύθυνους για ότι γράφουν στα έντυπα που συμπληρώνουν για τους πελάτες τους.

    Ομως δεν φτάνει μόνο το οπλοστάσιο της καταστολής.
    Χρειάζεται να συνοδευτεί από πράξεις κοινωνικής διαφάνειας.

    Διάβαζα πριν 2-3 χρόνια το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τον Βασιλιά της Νορβηγίας.
    Εκεί όλες οι δηλώσεις ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και όλοι μπορούν να τις διαβάσουν και να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, για την αλήθεια τους.

    Να γίνει και δώ κάτι ανάλογο.
    Αυτό που με πειράζει ως φορολογούμενο είναι, ότι οι φόροι που πληρώνω νόμιζα ότι ήταν αρκετά υψηλοί, την ίδια στιγμή που άλλοι φοροαποφεύγαν σκανδαλωδώς και ξαφνικά βλέπω ότι όχι μόνο δεν μου μένει η αίσθηση ότι τους συλλαμβάνει η τσιμπίδα της φορολογικής δίωξης, αλλά αντίθετα μου ζητάει εμένα 4 με 5 φορές περισσότερους φόρους.

    Μπορεί να είναι σωστό. Δεν το ξέρω, αλλά εκεί που μέχρι πέρισυ ζούσα σχετικά καλά, τώρα δεν βλέπω να τα βγάζω πέρα.
    Και ενώ θα μπορούσε να με είχε ένθερμο υποστηρικτή, μου έχει βάλει μια "θανάσιμη αμφιβολία" που με μετατρέπει σε διαφωνούντα.
    Βέβαια αν δώ ότι πραγματικά κάνω λάθος δεν θα με πειράξει και θα το ομολογήσω.
    Πάντως προς το παρόν δεν βλέπω για ποιό λόγο να αγωνιστώ ως ελεύθερος επαγγελματίας για να αυξήσω το εισόδημά μου, αφού από ένα σημείο και πέρα, αντί να ωφελούμαι , επιβαρύνομαι.

    Αλλά ας πάει στα κομμάτια το πρόβλημά "μου", αρκεί να έχει αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU