Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Καταπίεση, ασφυξία και εργασιοθεραπεία (2)


Δανείζομαι από την ωραία ανάρτηση του Πολυβώτη, Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, την ερμηνεία του για την λογική της ανακοίνωσης της ΠΟΣΔΕΠ ως "να κάνουμε θυσίες, αλλά να είναι προσωρινές, ως δανεισμός προς το κράτος, και ταυτόχρονα να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και ανισοτήτων".
Αυτή είναι η κατεύθυνση που αναζητούμε από την σύγχρονη αριστερά και όχι τα ευφυολογήματα για κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας και για εργατικό Δεκέμβρη.

Θυμίζω απλά ότι η ανανεωτική αριστερά έχει την δική της παράταξη στην ΠΟΣΔΕΠ, την ΑΡιστερή ΜΕταρρύθμιση, και έχει την αυτονομία να εκφραστεί και να δράσει χωρίς να ασφυκτιά εγκλωβισμένη μέσα στην παρακμιακό αριστερίστικο χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ των πανεπιστημιακών (την Συσπείρωση). Φανταστείτε εάν δεν είχε αυτονομηθεί ποια θα ήταν η σχετική ανακοίνωση...

Γιατί λοιπόν αυτή η αυτονομία δεν γενικεύεται;
Τι κερδίζει η αριστερά και ο τόπος από τον εγκλωβισμό των αριστερών μέσα στο σπαρασσόμενο σχήμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τις ατελείωτες αντιπαραθέσεις για το ποιος είναι ...πιο επαναστάτης;
Θα αφήσουμε την αριστερά - μέσα σε τόσο κρίσιμες συνθήκες - στα χέρια των "παιδιών";


28 σχόλια:

  1. tα ειπαμε ξανα μανα,ποιος ακουει? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δανεικά κι αγύριστα. Μπράβο παιδιά συνεχίστε έτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφουγκραστείτε την κοινωνία, Θα δείτε ότι αποδέχεται τα μέτρα, βάζοντας όμως όλα τα απαιτούμενα "αλλά...." και ελπίζοντας σε μια άλλη πορεία, μιας κοινωνίας πιο ορθολογικής και δίκαιης.
    Το τέλος της μεταπολίτευσης.
    Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Πίσω από το τέλος αυτό υπάρχει μια ρωγμή και μέσα από αυτή πρέπει να παλεψει και να περάσει με τις όποιες δυνάμεις της η Αριστερά.
    Τέλος με το πελατειακό κράτος, αλλά τέλος και με τα λαμόγια.
    Είναι καιρός η Αριστερά να βάλει θέμα δικής της ηγεμονίας παρουσιάζοντας ρεαλιστικά σχέδια διακυβέρνησης και προοπτικής. Δεν είναι υπερφίαλο. Εδώ κυβερνάει ο ΓΑΠ και η παρέα του.
    Δύσκολο έργο για μιας αριστερά που έχει μάθει μόνο να σουλατσάρει κουρασμένα με κάτι χαζά συνθήματα με ρίμα και κραυγές δίπλα σε ουζάδικα και καλαμαράκια τηγανητά.

    Τώρα όποιος τσιμπίσει και απαντήσει σοβαρά στο Redteam, θα χαλάσει την όποια κουβέντα μπορεί να γίνει και το θεωρώ μαλακία. Μπορείτε όμως να του κάνετε πλάκα και όλοι να είμαστε χαλαροί και αγαπημένοι. Και δεν θέλω να βρίζετε τα θεία. Είμαι άθεος και δεν καταλαβαίνω γιατί βρίζουμε κάτι που δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο:
    Ο Σπίθας είναι μέσα. Σ ή Κ; ή ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sorry, θα «τσιμπήσω» γιατί θεωρώ ότι αυτό που λέει ο Redteam αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο σε σχέση με την αντίδραση της Αριστεράς: εκεί που υποτίθεται, σε καλούς καιρούς, ότι προασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, τις συλλογικές λύσεις, το ρόλο του κράτους ως αντίβαρο στη ζούγκλα της αγοράς, ξαφνικά πάνω στην κρίση αποκυρήττουμε το «εμείς» και γυρνάμε στο «εγώ»: «Εγώ θα πληρώσω;». «Σιγά μη δανείσω το κράτος.» Είναι και αυτό μια άμυνα, και μάλιστα πολύ λογική για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά δεξιά και μικροαστική. Δυστυχώς, έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ διαδεδομένη, αν όχι επικρατούσα στην Αριστερά, και το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε βγει έξω από το παιχνίδι «αντιμετώπιση της κρίσης» και δεν μπορούμε να προωθήσουμε τα αιτήματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως όλοι εσείς μπορείτε να πάτε σε νέο δείπνο με τον Γιωργάκη που θα έχει μαγειρέψει ο σύντροφος Λεωνίδας. Καλυνύχτα σας και καλή τύχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα η κρίση του Καπιταλισμού είναι δομική. Σας εκλιπαρώ ξαναδιαβάστε τον Μαρξ. Είναι πολύ επίκαιρος. Βρισκόμαστε μπροστά στην κρίση υπερπαραγωγής κεφαλαίου και εμπορευμάτων. Βρισκόμαστε μπροστά στην πτωτική τάση του γενικού ποσοστού κέρδους. Η σταθερή αύξηση της ανεργίας, οι απολύσεις που δρομολογούν οι εργοδότες για να εξαλείψουν τα τμήματα της εργατικής τάξης με τα περισσότερα δικαιώματα, η μη καταβολή των υπερωριών, η μείωση των μισθών κτλ. είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι αν δεν θέλετε διαβάστε τουλάχιστον διεθνή Τύπο. Θα καταλάβετε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Δεν υπάρχει "αντιμετώπιση της κρίσης" του Καπιταλισμού. Η αριστερά μπορεί και πρέπει να βάλει το θέμα της ανατροπής του, όσο και εάν το ακούτε γραφικό. Δεν τίθεται θέμα μεταρρυθμισμού σήμερα. Είναι πολιτικό - και θα πρόκειται για νέο ιστορικό - λάθος. Φυσικά για να θέσει θέμα ανατροπής χρειάζεται πρώτον φυσική ηγεσία και δεύτερον τεχνογνωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως ξέρεις και πώς θα είναι ο «πραγματικός κομμουνισμός» για να μας πεις; Συγκεκριμένα, αύριο καταλαμβάνουμε τα χειμερινά ανάκτορα, μεθαύριο τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ok σύντροφε, η φύσική ηγεσία προκύρηξε έκτακτο συνέδριο μια και είναι εντός τόπου και χρόνου. Πιστεύω πως στην αντζέντα θα υπάρχει και το ζήτημα της ανατροπής αυτού του άθλιου συστήματος που εμείς ως συνιδεολόγοι του Στέφανου Μάνου το υπερασπιζόμαστε. Απορώ γιατί μας προτρέπεις να διαβάσουμε Μαρξ. Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτά;; Εμείς έχουμε χάσει την επαφή με την κοινωνία και περιμένουμε το έκτακτο συνέδριο να μας ξανασυνδέσει με την ορθή γραμμή και την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πράγματι Redteam ο καθένας μας χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εδώ στον εικονικό κόσμο απο αυτά που λέει. Μεταφέρει αυτή την εικόνα εδώ απο την συμπεριφορά του στην πραγματική ζωή στην κοινωνία. Κατανοώ τον εκνευρισμό σου όπως επίσης παραδέχομαι την ιδεολογική σου επάρκεια και ανωτερότητα.
    οπότε μας έχεις πείσει.
    Απορώ γιατί ακόμη ασχολείσαι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. leo, θα τα πούμε τηλεφωνικά. Υπάρχει ένα προβληματάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζητώ συγγνώμη που τσίμπησα, πήγα να κάνω ειλικρινή συζήτηση αλλά το άτομο είναι πράγματι φαιδρό. (Δεν ήξερες, δε ρώταγες; που λένε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εγώ τσίμπησα συγνώμη ρε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργο
    πάρτε πρωτοβουλίες, τραβήξτε εσείς που ξέρετε πρόσωπα και πράγματα και μείς οι άλλοι εδώ είμαστε.

    Μην ασχολούμαστε τώρα με φαιδρότητες.
    Αρκετά πιά.

    Υπάρχει σοβαρό κενό πολιτικής εκπροσώπησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και όμως η αντίδραση του Redteam δείχνει πως είμαστε στον σωστό δρόμο, ενώ αποτυπώνει τον φόβο των μηχανισμών γιατί ξέρουν πως δεν θα έχουν με τίποτα τα ψηφαλάκια μας. Και για αυτό τρέμουν γιατί θα αποκαλυφθεί η γύμνια τους και στο επίπεδο της απήχησης τους στην κοινωνία.
    Νομίζω πως αυ΄τό που χρειάζεται είναι η συνέχιση των πρωτοβουλιών με πιο γρήγορα βήματα με τελική κατάληξη την συγκρότηση αυτόνομου φορέα της Α Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και επειδή τα στελέχη, νοιώθουν μεν ασφυξία αλλά και σαν το σπίτι τους στον ΣΥΝ και μας το λένε με πληθώρα "κόκκινων πουλόβερ", καλό είναι να συγκροτηθεί δημόσια ένας χώρος διαλόγου με σαφή στόχο την αυτόνομη συγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς.

    Το συνέδριο, κάποτε θα γίνει και τότε θα καταλάβουν και αυτοί ότι η συμμετοχή ήταν ένα λάθος που τους περιθωριοποιεί.

    Αυτή η εποχή , είναι ιδρυτική εποχή του νέου πολιτικού συστήματος. Η μεταπολίτευση τελείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κωστή οι ενέργειές μας δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου θετικά εάν δεν πειστούν οι σύντροφοι της ΑΑ μέσα και έξω από τον Συν, μέσα και έξω από τις τάσεις, πλειοψηφικά, για την ανάγκη ξεκόμματος από τα παιχνίδια των μηχανισμών.
    Μιλώ και με συντρόφους από το ρεύμα κι αυτοί ελπίζουν σε ένα θαύμα αλλά το σκέφτονται κιόλας...
    Για την ώρα μπορούμε εάν τα πράγματα πάρουν την χειρότερη πορεία να δουλέψουμε αρνητικά (πχ να τους κόψουμε τα ψηφαλάκια και εμμέσως να κλείσουμε το μαγαζί)
    Δεν μπορούμε όμως εμείς να ιδρύσουμε κόμμα παρότι κάποιοι φίλοι θεωρούν πως ναι ,μπορούμε..
    Άνθρωποι σαν τον Φώτη μας είναι τελείως απαραίτητοι αλλά το τελευταίο διάστημα σιωπούν. Ελπίζω να το σκέφτονται.
    Εμείς, όπως λέει και ο leo θα είμαστε εδώ, έτοιμοι και άγρυπνοι - και θα υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια στην σωστή κατεύθυνση χαιρόμενοι ταυτόχρονα τη ζωή μας όσο μπορούμε. Γιατί υπάρχει και ένα όριο - η φύση του ανθρώπου κι αυτό δεν ξεπερνιέται εγκεφαλικά όσο ευφυής κι αν είσαι.
    Υπομονή και διάρκεια λοιπόν.

    Ακόμη γιορτάζεις άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λοιπόν για να πιάνουμε δουλειά..
    Χτες πήγε να αρχίσει μια συζήτηση για τον δανεισμό και τα ελληνικά ομόλογα. Επειδή έχουμε χορτάσει ανοησίες καλό είναι να έχουμε οι ίδιοι μια αρχική άποψη όπου καταλαβαίνει κάποιος το πόσο σύνθετα είναι σήμερα τα προβλήματα.
    Για ρίξτε μια ματιά σε ένα σχετικό κείμενο όπου περιγράφει ποιοί είναι οι δανειστές της χώρας μας.
    http://www.bankingnews.gr/%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3/item/566-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ, ζούμε μια νέα μεταπολίτευση - όλα είναι ανοιχτά και αυτό έχει και την γοητεία του. Ήμουν πάντα υπέρ της αυτονομίας των διαφόρων ρευμάτων της αριστεράς και της ειλικρινούς συνεργασίας σε θέματα που υπάρχει συμφωνία.
    Θεωρώ τελικό κριτή το λαό για κάθε πρωτοβουλία και γι αυτό έχω εμπιστοσύνη στην αυτονόμηση της ΑΑ. Επίσης τα γκρουπούσκουλα και οι αριστεριστές έχουν θράσος τώρα γιατί είμαστε μακριά από εκλογές - όταν πλησιάσει η λαϊκή "εντολή" θα ξαναμπούν στην τρύπα τους.
    Οι απόψεις της ΑΑ ηγεμονεύουν ήδη στην κοινωνία της αριστεράς - αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω με τα στελέχη της πτέρυγας: ακόμα και το βουλευτιλίκι εξασφαλισμένο το έχουν σε μιαν αυτόνομη προσπάθεια. Τι φοβούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μακάρι στην γενίκευση ...Να ησυχάσουμε πια...κάντε κάτι βρε σύντροφοι επιτέλους..,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Aγόρια ( κορίτσια δεν βλέπω) τα πράγματα είναι πρίμα μέσα στις δυσκολίες τους. Η μεταπολίτευση τέλειωσε αυτές τις δύσκολες μέρες. Είναι μια αρχή και χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα για να ιππεύσει τη συγκυρία. Δεν είναι στενά θέμα τη ΑΑ. Είναι θέμα της κοινωνίας συνολικά. Μπορεί το νέο να μην λέγεται καν Αριστερά. Δεν με νοιάζει. Αν όμως ειδωθεί και αναλυθεί σωστά η πραγματικότητα θα είναι παραγματικά αριστερό και ας μην το λέει.

    Το blog αυτό μπορεί να συμπυκνώνει ότι παίζεται και γράφεται από το χώρο της σκεπτόμενης Αριστεράς να το πω; να αποτελέσει μοχλό. Ο Γιώργος μέπεισε με την επιμονή του ότι αξίζει να δοκιμάσει η Αριστερά νέο σχήμα, να το ρισκάρει. Θέλει όμως τεκμηρίωση γιατί αν βγεις από το δρόμο της καταγγελίας πρέπει να έχεις καρύδια για να επιβιώσεις.

    ΥΓ Όταν σας έγραφα το πρωί μην τσιμπάτε, εννοούσα ότι δεν έχει ενδιαφέρον. Αν θέλετε να τσακωθείτε μπορώ να αναλάβω εγώ να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου και να μου τα χώνει ο Κostis, να απαντάει ο radical κλπ/ Πάω να διαβάσω Μαρξ νάμαι έτοιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνώ απολύτως με τον Ανώνυμο στο κάτω ποστ. Και ειδικά στο σημείο: "και βέβαια δεν θα σου κάνω τη χάρη να εξαφανιστώ, γιατί διακρίνω μία επιθυμία να εξαφανίζονται αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί σου" (σταλινική παρακαταθήκη γαρ, προσθετω εγώ). Σε πήρανε χαμπάρι αγαπητέ μου Γιώργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. redteam μην κουράζεσαι...
    ούτως ή άλλως τα σχόλιά σου θα διαγραφούν
    Είσαι ανεπιθύμητος στην παρέα μας
    Αν τώρα δεν έχεις άλλη δουλειά να κάνεις, συνέχισε...
    Γιατί εγώ έχω!

    υγ σου προτείνω να κάνεις κατάληψη στο μπλογκ για να μπορείς να γράφεις ότι θες, όποτε το θες... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. και βέβαια δεν θα σου κάνω τη χάρη να εξαφανιστώ, γιατί διακρίνω μία επιθυμία να εξαφανίζονται αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί σου(σταλινική παρακαταθήκη γαρ, προσθετω εγώ). Σε πήραμε χαμπάρι αγαπητέ μου Γιώργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο.Κ.παιδια,αφηστε τον να γραφει για κυκλικη κριση υερπαραγωγης να διασκεδαζω και λιγο.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και βέβαια δεν θα σας κάνω τη χάρη να εξαφανιστώ, γιατί διακρίνω μία επιθυμία να εξαφανίζονται αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί σας (σταλινική παρακαταθήκη γαρ). Σας πήραμε χαμπάρι αγαπητέ μου Γιώργο.
    Αλήθεια δεν ανεβάζετε και ένα ποστ ότι το 70% είναι κατά των μέτρων, σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση της Public Issue;
    Και καταλήγω: Είστε εκτός τόπου, χρόνου και κοινωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΄Γιώργο καλημέρα.
    Απεργία σήμερα, ευκαιρία για αναρτήσεις. Κάτι έβγαλα.
    Νομίζω ότι είναι πια καιρός και πρέπει να πιέζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU