Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Φίλε μου Γερμανέ An meinen deutschen Freund


από το ιστολόγιο Πολυβωτης

Φίλε μου Γερμανέ, βλέπω πως με την οικονομική κρίση το βιοτικό σου επίπεδο πέφτει, οι επιχειρήσεις δεν πάνε καλά και το κράτος έχει αρχίσει τις περικοπές.
Για το λόγο αυτό καταλαβαίνω που εξεγείρεσαι βλέποντας τα χάλια της χώρας μου και αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο η χώρα σου να αναγκαστεί να πληρώσει για εμάς.
Το καταλαβαίνω, αλλά δεν το συμμερίζομαι.
Διότι αν η χώρα σου επωμίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών εισφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τις πολιτικές επιλογές και την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτή η Ένωση.
Πριν λίγους μήνες δεν ήταν που ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ομπάμα επισκέφτηκε την Ευρώπη και ζήτησε να βοηθήσει και αυτή στην ανόρθωση της παγκόσμιας οικονομίας με ένα αναπτυξιακό πακέτο όμοιο με αυτό που προωθούσε αυτός στην Αμερική; Η καγκελάριός σας, μαζί με το Γάλλο φίλο της το Σαρκοζύ, το αρνήθηκαν υπολογίζοντας πως η αμερικανική παρέμβαση θα αρκούσε για να σώσει τον κόσμο, χωρίς να πέσει η αγοραστική δύναμη του ευρώ και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Ιδού τα αποτελέσματα: η Ευρωπαϊκή οικονομία στεγνώνει, με πρώτα θύματα βέβαια τους πιο αδύναμους, αρχικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που κατέφυγαν στο ΔΝΤ, τώρα με την Ελλάδα, αύριο με πιο ισχυρές χώρες.
Και τώρα που το αναφέραμε, γερμανικής εμπνεύσεως δεν ήταν ανέκαθεν η θρησκευτική προσκόλληση στη νομισματική σταθερότητα;

Η χώρα μου είναι αναξιόπιστη, δεν το αρνούμαι, και κυρίως έχει φαύλους πολιτικούς.
Πολλοί από αυτούς δωροδοκούνταν επί χρόνια από μία γερμανική εταιρεία, τη Siemens. Αλλά εκτός από τη Siemens, φαίνεται ότι οι φαύλοι πολιτικοί μας αρέσουν και στην πολιτική σας ηγεσία.
Δε θυμάμαι να μας «τραβήξατε το αυτί», όπως κάνετε τώρα, όταν επί χρόνια είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ χωρίς να μειώσουμε καθόλου το δημόσιο χρέος μας. Γιατί;
Μήπως επειδή στις τράπεζες αρέσει το χρέος, και όσο είμαστε σε θέση να πληρώνουμε τους τόκους δεν ανησυχεί κανείς;
Και επειδή η υψηλή μας κατανάλωση συνέφερε τους Γερμανούς εξαγωγείς;

Όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης η προηγούμενη κυβέρνηση (Καραμανλή) ανακοίνωσε απόσυρση αυτοκινήτων, δε διαμαρτυρήθηκε κανείς στην Ευρώπη - μήπως αυτό έχει σχέση με το ότι είστε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας;
Ουδέποτε μας βοηθήσατε να επιλύσουμε το Κυπριακό και να μειώοουμε τους εξοπλισμούς μας, μάλιστα αγοράσαμε από εσάς υποβρύχια που έγερναν και επιμένατε ότι έπρεπε να τα παραλάβουμε και να τα αποπληρώσουμε.
Και όταν πριν λίγες μέρες οι γείτονές σας οι Γάλλοι μας έδωσαν κάποιες ασαφείς εγγυήσεις στήριξης, ξεπάγωσε ξαφνικά ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αγοράς γαλλικών φρεγατών.

Ας μη γελιόμαστε, η πολιτική μας δεν είναι αυτόνομη, και όπως μας στριμώχνετε τώρα θα μπορούσατε να μας είχατε στριμώξει χρόνια τώρα, αλλά το καταναλωτικό μας πανηγύρι που βασιζόταν στο δανεισμό σας συνέφερε. Όχι εσάς ως σύνολο, αλλά τα ειδικά συμφέροντα που έχουν βαρύνοντα λόγο στην πολιτική σας.
Ντροπή σε εμάς που αγοράζαμε, ντροπή και σε εσάς που το ενθαρρύνατε.
Οι επιδοτήσεις του προγράμματος σύγκλισης, που σε τρία χρόνια τελειώνουν, έχουν πάει στο βρόντο, αυτό το ξέρετε; Βέβαια το ξέρετε, όπως ξέρατε και για την κατάσταση της οικονομίας μας, αλλά όσο καταναλώναμε δε σας ένοιαζε.
Βεβαίως, εμείς από την πλευρά μας θα μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει τα χρήματα για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, αλλά αυτό είναι τελείως θεωρητικό: όταν ρίχνεις λεφτά χωρίς προϋποθέσεις σε ένα σάπιο σύστημα, το μόνο που κάνεις είναι να βοηθάς στην αναπαραγωγή του.
Αυτό το ξέρουν παλαιόθεν όλοι οι αποικιοκράτες, έτσι στηρίζουν τους διάφορους Κουίσλιγκ.

Και την ίδια στιγμή που ένα σημαντικό, αλλά μειοψηφικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας τρέφεται από τις επιδοτήσεις, η πλειοψηφία δουλεύει, αντιπαραγωγικά αλλά πολύ, περισσότερο από τους Γερμανούς, και αμείβεται πολύ λίγο.
Αλλά τέτοια προβλήματα δεν συνυπολογίζονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες που φιλοτεχνήσατε και φιλοτεχνήσαμε, το σημαντικό είναι να είναι το έλλειμμα κάτω του 3%.

Ας σοβαρευτούμε. Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά τα λάθη της, και σε κάποιο βαθμό θα πληρώσει και η Γερμανία διότι χρόνια τώρα είμαστε στην ίδια νομισματική ένωση και δεν τη συμφέρει η αποτυχία μας. Θα διορθωθεί τίποτα μακροπρόθεσμα;

Όχι, αν αυτή η Ένωση εξακολουθήσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο - με βάση κριτήρια που μόνο εξυπηρετούν τις τράπεζες και τους μεγάλους παραγωγείς και δε λαμβάνουν υπόψη τις δομικές αδυναμίες των κρατών και το κατά πόσο το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας βελτιώνεται.
Πριν ένα χρόνο, η χώρα σας και άλλες μεγάλες χώρες έτρεξαν να σώσουν τις τράπεζες. Τώρα, οι ίδιες τράπεζες μάς δανείζουν με ληστρικά επιτόκια και κερδοσκοπούν εις βάρος μας.
Φτάνει η υποκρισία. Φτάνουν οι συνταγές «ανάπτυξης» που απέτυχαν στην Αμερική, απέτυχαν στην Ευρώπη και απέτυχαν σε όσες χώρες «σώθηκαν» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στρέψε την οργή σου προς αυτούς που δεν κατάλαβαν τίποτα από την παγκόσμια κρίση, και θέλουν να εξακολουθήσουν να πλουτίζουν με τον ίδιο τρόπο που πλουτίζουν από τη δεκαετία του '90.
Και ας σταθούμε να παλέψουμε μαζί, ώστε από την κρίση να προκύψει μία νέα Ευρώπη, μία Ευρώπη όπου η δουλειά των ανθρώπων θα οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και σε μία επένδυση για το μέλλον· εμείς, οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες της Ευρώπης απέναντι στους φαύλους.

14 σχόλια:

  1. πολλα καλα σημεια στο αρθρο, αλλα και ενα πολυ ενοχλητικο, που sticks out like a sore thumb: η λεξη "κουισλινγκ". Πολλα μπορει να πεις για πολλους στην Ελλαδα, για την αστικη της ταξη, για την κουλτουρα του να εισαγουμε σκατα, για τους πολιτικους της κοκ. Η λεξη κουισλινγκ ομως εχει ενα παρα πολυ εντονο χρωμα και σημαινει δοσιλογος συν κατι παραπανω, η χειροτερη βρισια στο πολιτικο λεξιλογιο της χωρας και καθε χωρας (σε ολες τις ευρωπαϊκες γλωσσες απανταται). Αν θελουμε να βρισουμε τον Παπακωνσταντινου, τον Γ. Παπαπανδρεου, το Σαμαρα, τον Καρατζαφερη, ας τους βρισουμε με κατι που να στεκει, αλλα κουισλινγκς δεν ειναι. Κουισλινγκ ηταν ο γερος Ραλλης (ο πατηρ), κουισλινγκ ηταν ο Τσολακογλου (ιδιαιτερα χρησιμος αν θελεις να ελληνοποιησεις τη λεξη), κουισλινγκ ηταν ο Λογοθετοπουλος, κουισλινγκ ομως οι σημερινοι δεν ειναι. Αν θελει καποιος να βρισει τους επιχειρηματιες της χωρας, επισης δεν στεκει, καθως η λεξη μπορει να χρησιμοποιηθει για πολιτικους και μονο.

    Συγγνωμη φιλτατε Πολυβωτη αν η παρατηρηση στεκεται σε ενα επιμερους θεμα, ξαναλεω οτι δεν θελω να μειωσω το αρθρο σου, που εχει πολλα και ενδιαφεροντα να πει, και που εχει ουσιαστικα επιχειρηματα να θεσει επι ταπητος, εστω κι αν κανεις δεν συμφωνει με ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε pinko,

    Μη μου βάζεις λόγια στο στόμα, δεν απέδωσα το χαρακτηρισμό, ούτε υπαινικτικά, στους πολιτικούς μας· αν ήταν έτσι θα έπρεπε να με εγκαλέσεις και για τον παραλληλισμό της Ελλάδας με αποικία. Η αναφορά στην αποικιοκρατία και τους Κουίσλιγκς ήταν απλώς το λογικό τράβηγμα μιας σκέψης (ενδεχομένως ακαλαίσθητο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα με ενδιέφερε όμως να διαβάσω και διαφωνίες επί της ουσίας, σίγουρα η ανάλυση είναι χονδροκομμένη και χρήζει διορθώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Πολυδώτη.
    Αυτό που επιχειρεί το άρθρο και καλά κάνει είναι όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι να δει τα πράγματα και από τις δύο όχθες. Αυτών που πληρώνουν και αυτών που τα έπερναν. Νομίζω πως ακριβώς εκεί βρίσκεται το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για έναν αριστερό πολίτη που πρέπει να κρίνει τα πράγματα με κύριο το υλικό υπόβαθρο και όχι την εθνική ταυτότητα.
    Είναι λογικές αρχικά οι ανησυχίες του Γερμανού εργαζόμενου όπως και των Ελλήνων΄. Κοινός παρονομαστής οι περικοπές που θα υποστούν και οι δύο με διαφορετική επιχειρηματολογία αλλά με κοινό αποτέλεσμα. Εκεί νομίζω πως πρέπει να εστιάζουμε ως αριστερά πως κοινός στόχος του Ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κεφαλαίου είναι ο περιορισμός του πλούτου που διανέμεται στην εργασία σε βάρος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλές και σίγουρες κινήσεις για να βρεθούν λεφτά.
    1. Δήμευση μεγάλου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας.
    2, Φορολόγηση του υπόλοιπου.
    3. Οι κληρικοί να πληρώνονται από την Εκκλησία, όπως ήταν πριν το αλλάξει ο σοσιαλιστής Ανδρέας.
    4. Μείωση συντάξεων και αποδοχών δικαστικών, ανώτερων αξιωματικών και ανώτερων υπαλλήλων, δηαλδή του σιδερένιου βραχίονα της κρατικής βίας και εκμετάλλευσης.. Ούτως ή άλλως όσοι είναι να τα πάρουν τα παίρνουν, ότι μισθό και νάχουν.
    5. Μείωση στρατού και εξοπλισμών. Ανοικτή πρόκληση και στους πολιτικούς της Τουρκίας για να απαλαγούμε οι λαοί μια και καλή από τους πράκτορες και τους ντήλερ των εταιριών πολεμικής βιομηχανίας, δηλαδή τους ανώτερους στρατιωτικούς.
    6. Δάνεια ελεγχόμενα σε επιχειρήσεις για να επενδύσουν, να αναπτυχθεί η παραγωγή και να μειωθεί η ανεργία. Όχι χρήμα στο παρασιτικό τραπεζικό κεφάλαιο.
    Η "αντισυστημική" αριστερά μήπως μπορεί να ασχοληθεί με κανένα από αυτά μόλις τελειώσει την ανατροπή του συμφώνου σταθερότητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Leo, δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα. Π.χ., η συνεννόηση με την Τουρκία για τη μείωση των εξοπλισμών είναι σωστή, αλλά πρώτον η Τουρκία έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα από εμάς, δεύτερο και σημαντικότερο δεν μπορεί να γίνει αν δε λυθεί το Κυπριακό. Επομένως, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα-αύριο, άσε που η Τουρκία ίσως να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο διπλωματικό τομέα την ασθενή θέση της Ελλάδας λόγω κρίσης.

    Επίσης, αυτά που προτείνεις δεν απαντάνε στο σημαντικότερο, που είναι η δημιουργία ενός κράτους απέναντι στο οποίο όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι (π.χ., φορολογικά), και ο προσδιορισμός της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας (τουρισμος και ...;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιμένω στο συνέδριο του ΣΥΝ να ζητήσουν συγνώμη αυτοί (της Α.Π) που έτειναν χειρα συμμαχιας στο ΠΑΣΟΚ...αυτό που κόβει μισθους....
    ειναι υπόλογοι....
    Π.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι υπόλογοι; απλά μόνοα αυτό;αν είχαν τσίπα θα είχαν παραιτηθεί από τα κομματικά τους αξιώματα.

    Δ.Πα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυβώτη
    αυτά που προτείνω είναι άμεσα και εύκολα να γίνουν πλην του θέματος των εξοπλισμών που έχει βάθος, αλλά πρέπει να δουλευετεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Και είναι πολύ πιο δίκαια από το κόψιμο μισθού η την αύξηση των καυσίμων που θα παρασύρει τις τιμές προς τα πάνω. Τα υπόλοιπα στο μέλλον.
    ΠΚ
    Ναι ρε φιλε να το ζητήσεις να σου πουν συγγνώμη εσένα προσωπικά. Τώρα ποιοι δεν ξέρω αλλά εσύ θα ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. leo
    και συ ξέρεις!Και δε θέλω εγώ συγνώμη δήμόσια συγνώμη...χρειάζεται να ζητήσουν....
    Π.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κουβέλης;;;;;
    σου λεει κάτι ή να συνεχίσω και με άλλα όμορφα;
    Δ.Πα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυβώτη, νομίζω ότι εάν η ΕΕ εγγυηθεί τα σύνορά μας κόβεται ένα αβάσταχτο έξοδο που είναι οι εξοπλισμοί (και ακυρώνονται και οι γαλλικές φρεγάτες για την Σομαλία -2,5 δισ. - στέλνουν φρεγάτες που περιπολούν στα Ίμια...).
    Μόνο αν σταματήσουν οι καθημερινές "αναχαιτήσεις" στο Αιγαίο οι οικονομία είναι φοβερή. Άλλο αν κάτι τέτοιο δεν το θέλουν ούτε οι μιζαδόροι μας ούτε οι παραγωγοί όπλων.
    Το πολιτικό αίτημα όμως δεν έχει καν διατυπωθεί καθαρά προς την ΕΕ!

    Δεύτερο, με την εκκλησία ΑΕ, η κυβέρνηση κάνει το κορόϊδο!
    Είτε με το θέμα της φορολογίας (σε σχετικά δημοσιεύματα αποδεικνύεται ότι με ένα μέτριο συντελεστή τα έσοδα είναι ετησίως κάποια δις - τώρα αν ο αρχιεπίσκοπος είναι πασοκ και η σχετική ιστορία μένει στο ΕΤΑΚ, παραμένει το κενό ότι καμία πολιτική δύναμη δεν προωθεί με συνέπεια και συνέχεια το αίτημα. Επίσης να βγουν από την μισθοδοσία του δημοσίου οι παπάδες και να τους πληρώνει η θρησκεία τους όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο.

    Τρίτον, να καταργηθεί η παραγραφή των πολιτικών και άλλων δημόσιων λειτουργών ή να γίνει πχ 30 χρόνια. Να ακολουθηθεί έτσι η μυρωδιά του χρήματος και να φτάσουμε στην αυλή των φαύλων. Πάλι κανείς δεν το προωθεί κι αυτό με πείσμα και συνέπεια...

    Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια και μέσα στον καπιταλισμό για συγκεκριμένες συνεργασίες δυνάμεων (απαντώ στους ανώνυμους που ζητούν η ΑΠ να ζητήσει συγγνώμη γιατί τις επεδίωξε...) που να φέρουν την χώρα τουλάχιστον σε ένα φυσιολογικό δημοσιονομικό επίπεδο και να μην πληρώσει ο συνταξιούχος την λαμογιά των ελλήνων πολιτικών των τελευταίων 30 χρόνων.

    Γιατί βέβαια τα λεφτά υπάρχουν. Αλλά πρέπει να δείξεις συγκεκριμένα ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ και ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ.

    Για την ώρα παλεύουμε για όχι και κάτω το σύμφωνο, λες και αυτό φταίει για την ελληνική δικομματική κλεφτοκρατία!
    Και εγκαταλείπουμε την συγκεκριμένη πάλη για ανακούφιση αύριο των εργαζομένων - πάρτε τα από κει και όχι από τον εργαζόμενο, πάρτε τα από τους κρατικοδίαιτους και τις μίζες σε πρώτη φάση και βλέπουμε...

    Με αυτήν την έννοια μερικά πράγματα είναι απλά - αρκεί να βρεθεί μια πολιτική δύναμη να συγκεντρώσει δυνάμεις γι αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Γιώργο και Leo, συμφωνώ, η υποκρισία της ΕΕ σε σχέση με τις εξοπλιστικές μας δαπάνες είναι προφανής, και απορεί κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν την αναδεικνύει. Για την εκκλησία όσα γράφετε είναι σωστά. Αλλά νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα που θέτει η κρίση είναι: α) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απουσία μηχανισμών αλληλεγγύης, όχι με τη μορφή παροχών αλλά με τη μορφή εγγυήσεων και β) σε εθνικό επίπεδο τα γνωστά δομικά προβλήματα (και δεν εννοώ τώρα τη διαφορά δομικής/προγραμματικής αντιπολίτευσης που εφηύραν κάποιοι). Όσο αφορά το δεύτερο, θα ήθελα να ακούω συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής (π.χ.: ποιοι νόμοι που επιτρέπουν offshore να καταργηθούν; ποιοι μηχανισμοί ελέγχου να εγκατασταθούν; γκρινιάζουμε για τη φοροδιαφυγή, αλλά δε λέμε ότι ο ΣΔΟΕ είναι υποστελεχωμένος γιατί δε μας πάει η «ελεγκτική νοοτροπία») αλλά και (το δυσκολότερο) για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας (π.χ. αντί να ζητάμε να δοθούν επιδοτήσεις στα τυφλά στους αγρότες, να υποδείξουμε πώς μπορούν να στραφούν σε πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες καλλιέργειες). Αυτό και ως απάντηση στους αλητήριους που βλέπουν ότι οι γενικότητες του τύπου «να πληρώσουν οι πλούσιοι» δεν πιάνουν στον κόσμο και βρήκαν πάλι τον εσωτερικό εχθρό να κατηγορήσουν για την αποτυχία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυβώτη.
    και βέβαια αυτά που γράφεις είναι σωστά και πρέπει να γίνουν. Απλά στο σχόλιο πρότεινα απλές κινήσεις που μπορούν να αποδώσουν σχετικά σύντομα και είναι και δίκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU