Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Καταπίεση, ασφυξία και εργασιοθεραπεία


Όταν τα δεδομένα δείχνουν με σαφήνεια ότι το ιδρυτικό συμβόλαιο του ΣΥΝ έχει ακυρωθεί ήδη από την έναρξη της «αριστερής στροφής» (ασχέτως πότε το συνειδητοποίησε ο καθένας μας ξεχωριστά) κι όταν οι αριστεροί πολίτες της δημοκρατικής και ανανεωτικής λογικής έχουν εγκαταλείψει μαζικά το κόμμα του Συνασπισμού, ποια τέλος πάντων είναι η κόκκινη γραμμή που μας κρατά ακόμα μέσα σε αυτήν την μιζέρια;


Η ανανεωτική πτέρυγα καλώς ή κακώς είναι η μόνη συλλογικότητα που διαθέτει υποδομή για μια νέα, αυτόνομη προσπάθεια.

Αυτή η υποδομή καταστρέφεται σιγά σιγά στην πορεία για το συνέδριο που γίνεται για να λύσουν τα προβλήματά τους το αριστερό ρεύμα και η προεδρική "φρουρά".

Οι άλλοι τι περιμένουμε; Τον από μηχανής θεό, δηλαδή να γίνει τρία κομμάτια το ρεύμα μήπως και ξαναμοιραστεί η τράπουλα;

Αυτό δεν είναι πολιτική είναι καιροσκοπισμός.


Αυτό που κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να μας απασχολεί, είναι η αδυναμία του συνιδρυτικού εταίρου αριστερού ρεύματος να αρθρώσει την οποιαδήποτε πολιτική και οργανωτική θέση και η αναξιοπιστία του ως και τούτου για την όποια συνέχιση του κοινού εγχειρήματος.

Η πτέρυγα άγεται και φέρεται κατά τις ορέξεις των ομάδων του ρεύματος και οι αντιστασιακές της κορώνες λίγη σημασία έχουν όταν συνεχώς αναβάλλει την όποια σαφή αντίδραση.

Κι αυτό διολίσθηση είναι: διολισθαίνουμε προς το συνέδριο χωρίς να εννοούμε τις κόκκινες γραμμές (οι οποίες έχουν ποικίλες αναγνώσεις) και το «όλα είναι ανοιχτά» είναι απλό σχήμα λόγου γιατί από μια άποψη πάντοτε όλα είναι ανοιχτά.


Κατανοώ ότι κάποιοι σύντροφοι προτιμούν την σιγουριά της μειοψηφίας παρά το άνοιγμα στην κοινωνία με αυτόνομο λόγο και συγκρότηση – ας μην το παρουσιάζουμε όμως με πολιτικό περιτύλιγμα.

Η ώρα της αυτόνομης συγκρότησης ήταν χθες, οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, δεν πρόκειται να χρεωθούμε καμιά διάσπαση γιατί η κοινωνία ζητά τον λόγο της δημοκρατικής αριστεράς και απεχθάνεται τον αριστερισμό και την χρόνια φαγωμάρα.


Κι ενώ όλα είναι έτοιμα συρόμαστε πάλι πίσω σε διαπραγματεύσεις στο παραβάν, σε ρόλο πολιτικού κορόϊδου δηλαδή να προσφέρουμε ψήφους, δυνάμεις και χρήματα στον αριστερίστικο κατήφορο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Και ψυχραινόμαστε καθημερινά με τους συντρόφους της άλλης όχθης που θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί στους κοινούς αγώνες και κοντεύουμε να μην μιλιόμαστε πλέον – γιατί;

Γιατί παίζονται πόντοι και κουκιά στην εσωκομματική αρένα.


Κανένα λόγος δεν συντρέχει να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αλλότριους σχεδιασμούς.


Εδώ και τώρα βελούδινο διαζύγιο απαιτείται για να προλάβουμε την κρίση ή έστω σαφέστατη δέσμευση, εάν είναι να υποστούμε την ταλαιπωρία του συνεδρίου, ότι εάν το ρεύμα -σε όποια του εκδοχή- ή η πλειοψηφία νομιμοποιήσει τις επιλογές για συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ-κόμμα, η αντίδραση να είναι η παράλληλη ιδρυτική πράξη της νέας συλλογικότητας.

Αλλιώς τι κόκκινη γραμμή είναι αυτή; Μάλλον με διολίσθηση μοιάζει στα ίδια μέσω εργασιοθεραπείας…


Ας δεσμευτούν σε αυτό και όσοι υποτίθεται ότι αντιτίθενται στην διάλυση του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένουμε καθαρές κουβέντες. Και δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν από όσους τυχόν κάνουν τους προσωπικούς τους υπολογισμούς. Φανταράκια τέλος...



35 σχόλια:

  1. Εκτός τόπου, χρόνου και κοινωνίας. Ετσι απλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάθος.... Φίλε....
    Ακριβώς τώρα χρειάζεται ο αυτόνομος λόγος της ανανεωτικής αριστεράς γιατί διέξοδο από την κρίση δεν έρχεται με κραυγές ή σπασμοδικές ενέργιες. Τώρα όσο ποτέ η κοινωνία χρειάζεται όραμα, κοινωνική δικαιοσύνη έναν καλύτερο κόσμο με όχημα έναν πειστεικό αριστερό, ανανεωτικό και ρισοσπαστικό λόγο. Ακριβώς επειδή είναι τέτοιες οι περιστάσεις οι ευθύνες είναι τεράστιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίκαιρος και αναγκαίος ο λόγος της Ανανεωτικής Αριστεράς, τώρα που ο Συριζα κραυγάζει και ο Συνασπισμος αντικαθιστά την πολιτική με συνθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ ο κόσμος καίγεται με την κατάρρευση του εισοδήματος και εσείς ασχολείστε μα τις εσωκομματικές κουζίνες. Άξιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλιστα. Ενώ εσείς που ασχολείστε με τον κόσμο αύριο το πρωί έχετε γενική απεργία και έχετε φροντίσει για την έναρξη της επανάστασης.
    Και το 68 αν ζούσες ή κάποιος σαν και εσένα θα έλεγε:
    εδώ έχουμε χούντα και εσείς ψάχνετε να ιδρύσετε κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει ας παραδεχθούμε ότι αυτή τη στιγμή το πρωτεύον είναι να υπερασπιστούμες τον 14ο μισθό.

    Οχι φυσικά υιοθετώντας της ανοησίες του Αλαβάνου περί εξόδου από το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι ή έστω μόνο οι εργαζόμενοι.

    Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος της ΑΑ σήμερα. Για το συνέδριο υπάρχει χρόνος, για τον 14ο μισθό όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε, Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις μιά τόσο συνδυασμένη και ισχυρή επίθεση που πάει να εκθεμελιώσει τα πάντα χρειάζονται τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις:

    Α. Μία ισχυρή κοινωνική συμμαχία.
    Β. Εναλλακτική, πειστική, κοινωνικά δίκαιη και οραματική πρόταση διεξόδου από την κρίση στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Πως λοιπόν μπορεί να παραχθεί ένας τέτοιος λόγος αν η ΑΑ δεν έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία να στηρίξουμε την διατήρηση του 14ου μισθού.
    Ποιός θα τον πληρώσει;
    Οι πλούσιοι θα μου πείτε.
    Είστε σίγουροι, ότι θα πληρώσουν;

    Για να το λέτε θα έχετε κάποιο σχέδιο, φυσικά.

    Μπορούμε να το μάθουμε;
    ---------
    Και επειδή, αντί να συζητήσουμε θα καθαρίσετε με μια ταμπέλα , ότι είμαι υπέρ της κατάργησης του 14ου μισθού, να ξεκαθαρίσω, ότι δεν έχετε δίκιο.
    Προσωπικά θα προτιμούσα να έπειρναν και 15ο μισθό και 16ο, αλλά επειδή δεν μπορώ να βρώ τρόπο να γίνει κάτι τέτοιο, δεν μιλάω.
    Βάζω όμως σε προβληματισμό, ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να αποφασίσει ο Παπανδρέου να μην κόψει τον 14ο μισθό και σε δύο μήνες να ψάχναμε γι'αυτόν που θα μπορούσε να δώσει στους ΔΥ τον 1ο μισθό και έτσι αντί να τ'ακούει, θα του λε΄γαμε κι'αυχαριστώ.
    --------
    Προσωπικά το πρόβλημα που έχω είναι ότι η πολιτική αυτή δεν έχει πιθανότητες να μας επιτρέψει να βγούμε από την κρίση.
    Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να βρούμε τρόπο ή να κολυμπήσουμε στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία παράγοντας και πουλώντας προιόντα ή να γυρίσουμε πίσω στον εθνικό προστετευτισμό , βιώσιμα.
    Αν επιλέξουμε την δεύτερη λύση τότε θα μπορέσουμε να έχουμε έσοδα από τελωνιακούς δασμούς, όπως επίσης θα ελέγξουμε και άρα θα φορολογήσουμε την φυγή κεφαλαίων.
    Αντέχουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο ή και αν το κάνουμε, τα κεφάλαια θα είναι εδώ ή θα έχουν φύγει;
    Αυτά θα έπρεπε να συζητάει η αριστερά, αντί αν λέει παπαριές και να εκτίθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς - και θα το πω παρά το γεγονός ότι θα με κατηγορήσετε για δογματικό και αριστεριστή - δεν έχετε πια καμία επαφή με τον μαρξισμό και με την αριστερά. Με βάση τις αναλύσεις σας θα μπορούσατε σήμερα - με εξαίρεση το θέμα των δικαιωμάτων και του εθνικισμού που συμφωνούμε - να είστε στο κόμμα του Στέφανου Μάνου. Γι' αυτό και από το λεξιλόγιό σας απουσιάζει έστω και μια αμυδρή αναφορά στον σοσιαλισμό. Η κρίση του καπιταλισμού είναι σήμερα δομική. Το αν την ξεπεράσει αφορά και εμάς. Πάντως και στο Λονδίνο κλείνουν καταστήματα και στις Βρυξέλλες. Η κρίση έχει περάσει στην κοινωνία και δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική. Δυστυχώς "σύντροφοι", καταλάβετέ το, είστε σε άλλο στρατόπεδο πια. Αυτό είναι άλλη μια ήττα για την αριστερά, αλλά έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το περίμενα ότι θα στεναχωρηθείς μεν αλλά θα ενδόσεις και θα το πείς.
    Για πές μας λοιπόν φίλε redteam, εσύ που έχεις επαφή με τον μαρξισμό και όχι με το κόμμα του Μάνου, τι αντιπροτείνεις;
    Να κάνουμε επανάσταση;
    Θα βάλεις εσύ από την τσέπη σου όσα χρειάζονται για να πληρωθούν οι μισθοί των ΔΥ;
    Με ποιόν τρόπο;
    Τι λέει ο Μάρξ επί αυτού, εσύ που έχεις επαφή μαζί του;
    Τι λέτε γαμώ την παναγία μου ηλίθιοι;
    Για πές μας, γιατί αν σε είχα μπροστά μου θα σου έστριβα το λαρύγγι σαχλαμάρα , που βρίσκεις ευχαρίστηση στο να κρύβεσαι πίσω από επιδείξεις επαναστατικότητας;

    Φασίστα. Ναι φασίστας είσαι, επειδή ενώ δεν ξέρεις να πείς τίποτε συγκεκριμένο, έχεις το θράσσος να κρίνεις όσους έχουν το θάρρος να μιλάνε συγκεκριμένα.
    Πές μας σκατόπαιδο, πως θα πληρώσεις τους μισθούς;
    Μίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγρίεψαν τα πράγματα, δεν κάνει έτσι, συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @kostis
    Δηλαδή όλοι αυτοί που μιλάνε από τον χώρο της δικής μας αριστεράς, Δραγασάκης, Σταθάκης, Μηλιός κ.α., αντικαθιστούν την πολιτική με συνθήματα! Τι λένε γαμώ την παναγία σου οι ηλίθιοι; Παπαρολογίες προφανώς!
    Ντ.
    ΥΓ.
    Φασίστας είσαι και φαίνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σκατόπαιδο με οικογένεια και δύο παιδιά (12 και 14 χρόνων)είναι λίγο δύσκολο να είμαι.
    Δεύτερον, δύο προτάσεις μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού για δανεισμό:
    1)Η κυβέρνηση ακολουθεί τη διαδικασία «Auction» με συντονιστή την Goldman Sachs και τις 21 τράπεζες που αυτή συνεργάζεται. Έπρεπε να επιδιώκει την διαδικασία «Private Placement» με αναζήτηση κεφαλαίων με επιτόκια συγκρινόμενα με τα γερμανικά, χωρίς τα τεράστια spread.
    2)Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιεί για την προώθηση των ομολόγων αμιγώς Κρατικές Τράπεζες της Ελλάδας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί απέναντι στην κερδοσκοπία ιδιωτικών τραπεζών και funds.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ξέρω εσύ Leo πόσο είσαι διατεθειμένος να ανέχεσαι να σου μοιράζουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, οι νεοκνίτες -τους παλιούς φάγαμε χρόνια για να τους συνηθίσουμε-, αλλά εγώ δεν το ανέχομαι.
    Δεν είμαι αριστερός πουλώντας επανασταση, μαρξιστικοειδή λογίδρια και ακτιβιλίκι.
    Είμαι αριστερός χωρίς κανέναν φερετζέ. Γυμνός στον κόσμο, με τις σκέψεις και τις προτάσεις μου/μας.
    Και ο κόσμος τραβάει την κρισάρα του και δεν γίνεται να του λέμε αστειότητες και να φιμώνοιυμε με τον πιό χυδαίο μακαρθισμό όσους προσπαθούν να μιλήσουν λογικά.
    Οποιος νομίζει ότι το πρόβλημα είναι ο 14ος μισθός, εδώ θα είμαστε σε τρείς μήνες για να συζητάμε και για τον 1ο.
    Και τότε θέλω να δώ ποιός Μαρξ, θα λύσει το πρόβλημα.
    Φίλοι μου , στην κρίση αυτή μέχρι στιγμής ο Μαρξ είναι βουβός. Τίποτε δεν μας είχε πεί ούτε για την κρίση που ερχόταν, ούτε για το πως θα βγούμε, τουλάχιστον έτσι που να δικαιολογείται η επίκλησή του για να κάνει κανείς κριτική.
    Αντίθετα,η επίκλησή του, μάλλον συνηγορεί στην μείωση των μισθών των ΔΥ, αφού είναι μη παραγωγικοί εργαζόμενοι, που παρασιτούν πάνω στην εργασία των προλεταρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Περιμένω την πρότασή σου αγαπητέ μου Κωστή ή έπαθες κλακάζ γιατί έχω επαφή με τον καπιταλισμό και προσφέρω και λύσεις. Εσύ ποιες λύσεις έχεις εκτός από το υβρεολόγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι λένε ο Δραγασάκης, ο Σταθάκης και ο Μηλιός;
    Εχεις διαβάσει τις προτάσεις τους;
    Ο Δραγασάκης, μας λέει να εξαντλήσουμε την πολιτική συμπόρευσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ και αν δεν περπατήσει το σενάριο, τότε να πάμε σε ελεγχόμενη χρεωκοπία. Αλλά αν το εννοεί αυτό που λέει ο Δραγασάκης -άσχετα αν τολμάει να το πεί και ανοικτά,- τότε περιλαμβάνεται και η δοκιμασία του 14ου μισθού.
    Ο Σταθάκης μας λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με την φοροδιαφυγή και ότι θα πρέπει να πιαστούν οι φοροφυγάδες και ο Μηλιός, αγνοώ τι μπορεί να λέει.

    Οι δύο που ξέρω τι λένε, δεν βλέπω να έχουν πρόταση.

    Τώρα ο Redteam, φαντασιώνεται με βάση ασφαλώς τον Μαρξ (κεφάλαιο τόμος 2, σελ 26), ότι το πρόβλημα είναι:
    "....1)Η κυβέρνηση ακολουθεί τη διαδικασία «Auction» με συντονιστή την Goldman Sachs και τις 21 τράπεζες που αυτή συνεργάζεται. Έπρεπε να επιδιώκει την διαδικασία «Private Placement» με αναζήτηση κεφαλαίων με επιτόκια συγκρινόμενα με τα γερμανικά, χωρίς τα τεράστια spread.
    2)Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιεί για την προώθηση των ομολόγων αμιγώς Κρατικές Τράπεζες της Ελλάδας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί απέναντι στην κερδοσκοπία ιδιωτικών τραπεζών και funds...."

    Καλά αυτά είναι μαρξισμός;
    Η οικονομία είναι θέμα χειρισμών;
    Και έχει και πρόβλημα γιατί τον βρίζω, που το παίζει με αυτές ειδικά τις απόψεις πιό κοντά στον Μαρξ απ'ότι στον Μάνο;

    Αλλά ο ΝΤ, στήριξε τον redteam, επιδή δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις, αλλά οι "ταυτότητες". ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ο άλλος και ας είναι και ο Μητσοτάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ σου απάντησα πως θα πληρώσουμε τους μισθούς. Εσύ τι πρόταση έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είπε μια μαλακία ο Αλαβάνος και την πιπιλάμε. Παραθέτω το σχετικό σχόλιο του Left Liberal Synthesis που μου άρεσε:

    «Aν η διαδικασία «Auction» με συντονιστή την Goldman Sachs και τις 21 τράπεζες προσφέρει στο δημόσιο πολύ ψηλα επιτόκια ,σε σχέση με την διαδικασία «Private Placement» με επιτόκια συγκρινόμενα με τα γερμανικά, χωρίς τα τεράστια spread,τότε ο σ.Αλαβάνος δημόσια να την προτείνει γιατί τότε ΛΥΣΑΜΕ το πρόβλημα μας.Αν ομως ρωτάει ρητορικά την κυβέρνηση ίσα ίσα για να περιπλέξουμε τα πράγματα,τότε να με συγχωρεί. Παρ'όλη την εκτίμηση στο λογοτεχνικό του ταλέντο,στο δικό μου το μυαλό πληθωρικοί και γενικώς ακατανόητοι όροι φίρδην μιγδην σε ενα πολιτικό κείμενο,είναι καραμπινάτος λαικισμός. »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. redteam
    Λυπάμαι αλλά δεν νομίζω πως οι αναλύσεις Δραγασάκη κλπ, απαντούν στο πρόβλημα κάθε άλλο. Ας δούμε τις δύο προτάσεις σου λοιπόν.

    1. Ποια κεφάλαια φίλε θα έκαναν private placement σε μία οικονομία που τα ομόλογα έχουν εκτοξευτεί από τις 0.50 μονάδες βάσης στις 300 με 400. Να σκεφτείς πως σημαντικός αριθμός κεφαλαίων έχει τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα στις 0.50 μονάδες κύρια από μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού και ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτοί έχουν ήδη καταγράψει ζημιές και για να αντισταθμίσουν μερικώς αυτές τις ζημιές κλείνοντας θέσεις ανατροφοδότησαν τα spreds.

    2. Οι ελληνικές τράπεζες λόγω της ανόδου των spreds δεν είναι σε θέση να δανείζονται με φτινά επιτόκια απο την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ή απο άλλες με αποτέλεσμα να μειόνεται η ρευστότητα. Επομένως με τι κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες θα βοηθούσαν. Αν μάλιστα γινόταν δεκτή η πρόταση της έκδοσης ομολόγου θα είχε ως συνέπεια να στράγκιζε το σύστημα. άσε και με ποιο επιτόκιο αυτό θα εκδίδοταν.

    Φίλε το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να λύνονται μόνον σε υπερεθνικό επίπεδο. Δηλαδή η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα να περάσει στον έλεγχο των κυβερνήσεων. Η Ε Ε να ιδρύσει αντίστοιχο ταμείο όπως το Δ Ν Τ. Και το σημαντικότερο στην Ε Ε να δρομολογηθούν διαδικασίες ώςτε αυτή να αποχτήσει χαρακτηριστικά πολιτικής οντότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ μου Πολυβώτη. Η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου. κατατέθηκε δημόσια σε εκδήλωση τάσης του ΣΥΝ. Ήταν εκεί και ο Γεράσιμος Μοσχόνας. Απλά η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Κατάρρευση του εισοδήματος με συνταγές ΔΝΤ και υπό την εποπτεία της Κομισιόν. Οπως και η πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη για ελεγχόμενη χρεωκοπία και αυτή κατατέθηκε δημόσια. Το δυστύχημα είναι ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν έχει ούτε μία πρόταση. Εάν έχετε κάτι καταθέστε το. Ετσι για να τελειώνουμε με το παραμύθι. Καλό το βρισίδι, καλύτερες όμως οι προτάσεις και όχι βέβαια οι αμπελοφιλοσοφίες των κειμένων της ΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ, λέω ότι δεν έχουμε πρόταση και χρειάζεται να συζητήσουμε και να πάρουμε ευθύνες γι'αυτά που λέμε και κόστος.
    Εγώ πληρώνω το "κόστος" μου , γι'αυτή την αποκοτιά μου, με το να με βρίζει κάθε ανεγκέφαλος, σαν και σένα, που δεν μ'αφήνει να κάνω ούτε το πρώτο βήμα που είναι να ανοίξω την συζήτηση.
    Αλλά δεν θα με σταματήσει κανείς, να εκτιμώ ελεύθερα, ότι δεν με πείθει, εφόσον δεν με πείθει, καμμία πρόταση, αν δεν είναι τέτοια.

    Η βασική μου σκέψη που την έχω διατυπώσει -αν παρακολουθούσες τον διάλογο θα την είχες υπόψη σου-, είναι ότι Αριστερή πολιτική, είναι πρίν από την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και της κοινωνίας, η επιβίωσή της. Και αυτή την περίοδο η δεύτερη είναι που παίζει.
    Οποιος δεν το έχει καταλάβει, μπορεί να το κάνει ελεύθερα, αλλά κατά την γνώμη μου τότε κάνει λαικίστικη πολιτική και όχι αριστερή πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ radical.
    1)Στην αγορά τριγυρίζουν πολλά ιδιωτικά αμερικανοαυστραλιανής προέλευσης κεφάλαια, κινέζικής προέλευσης κεφάλαια τα οποία είναι διατεθειμένα να δανείσουν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, γύρω στο 3,5 με 4% και όχι με το 7,5% που δανείστηκε η κυβέρνηση.
    2) Το 70% των ομολόγων το έχουν οι γερμανικές τράπεζες. Ελάχιστες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους
    3) Εγώ μίλησα για διάθεση των ομολόγων μέσω των κρατικών τραπεζών και όχι για αγορά.
    4) Εάν θέλετε να ανοίξουμε και κουβέντα για όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσει δήθεν στη "χρεοκοπία" η Ελλάδα και ποιο παιχνίδι έπαιξε ο Παπανδρέου με την παρέα του θα συζητάμε μέχρι πρωίας. Ο Καπιταλισμός έχει συγκεκριμένες πρακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξέχασα να σας πω καληνύχτα γιατί αύριο σηκώνομαι πάλι το πρωί για να πάω την κόρη μου στο σχολείο και μετά μέχρι τέτοια ώρα που σας γράφω στη δουλειά. Τα λέμε αύριο λοιπόν από το μεσημέρι και μετά. Θα μελετήσω ότι έχετε γράψει και θα απαντήσω. Έχω δομημένη άποψη για το πως πρέπει να είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα, όταν ο Καπιταλισμός γυρνά στον 19ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. redteam
    Μα αυτή την στιγμή φίλε ελεγχόμενη χρεοκοπία βιώνουμε. Αν αυτά που διάβασα τα είπε ο Αλαβάνος ίσως έτσι εξηγείται η τύχη μας ως αριστερά. Μόνο που η οικονομία διέπεται από συγκεκριμένους νόμους και ΄δεν είναι ένα λογοτεχνιό λογοπαίγνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνώ με τις απόψεις του Πολυβώτη, με μια διαφορά.
    Δεν λένε τίποτε, αν δεν απαντούνε στο πρόβλημα της κρίσης, στην ουσία του.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι να απαντήσουμε με κευνσιανές πολιτικές, όπως στην κρίση του 29.
    Οι πολιτικές αυτές είναι χρήσιμες για κλειστές οικονομίες, για οικονομίες της εποχής του κράτους έθνους.
    Σήμερα οι οικονομίες είναι ανοικτές.
    Δεν μπορείς να βγείς από την κρίση αν δεν βρείς "τομέα" επενδύσεων που θα είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με αιχμή την μεσαία τάξη που μπορεί να επενδύσει στην καινοτομία και στην γνώση.
    Μόνο επενδύσεις σε τομείς που δεν έχει κορεστεί η διεθνής οικονομία, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, όπως η πράσσινη οικονομία και νέες τεχνολογίες, με όπλο την παιδεία και την έρευνα. Είναι επενδύσεις μικρού μεγέθους και γρήγορης απόδοσης.
    Οσον αφορά την ΕΕ, αν δεν μπορέσει να οργανωθεί πολιτικά, δεν έχει μέλλον. Ισως τότε να χρειασθεί να δούμε άλλη περιφερειακή ενότητα, όπως οι χώρες του Νότου ή γιατί όχι και κάποια οικονομική ένωση με ΗΠΑ ας πούμε.
    Πάντως μικρές χώρες σαν την δική μας μόνες στον διεθνή ανταγωνισμό δεν μπορούν να παίξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πριν από λίγο γύρισα...και τι να δω!
    Σας έκανε άνω κάτω ο Γιώργος ο redteam...

    Κωστή μου έχεις κάθε δίκιο. Το άτομο δεν παίζεται.
    Του έχω πει χίλιες φορές ότι δεν μπορεί να μπαίνει σε μια συζήτηση που δεν τον αφορά και να την διαλύει για να επαναλάβει τις αυτιστικές του εμμονές.
    Δυστυχώς είχα δουλειά...

    Σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτικός της άποψης Αλαβάνου - με τον οποίο είναι ...κολλητός - όχι μόνο σε επίπεδο απόψεων αλλά ιδιαίτερα σε επίπεδο τρόπου ...προώθησής τους :)

    Κατά τα άλλα χρόνια πολλά Κωστή μου!
    (αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κωστή, καταλαβαίνω ότι το σχόλιο που ξεχείλισε το ποτήρι είναι το παρακάτω:
    "Δυστυχώς ...δεν έχετε πια καμία επαφή με τον μαρξισμό και με την αριστερά. Με βάση τις αναλύσεις σας θα μπορούσατε σήμερα... να είστε στο κόμμα του Στέφανου Μάνου. Γι' αυτό και από το λεξιλόγιό σας απουσιάζει έστω και μια αμυδρή αναφορά στον σοσιαλισμό.
    ... Δυστυχώς "σύντροφοι", καταλάβετέ το, είστε σε άλλο στρατόπεδο πια. Αυτό είναι άλλη μια ήττα για την αριστερά, αλλά έτσι είναι."

    Δε είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Έχουν προηγηθεί λοιδορίες για τον Κουβέλη, τον Σαμπατακάκη, την πκ Δροσιάς Διονύσου, την ΑΠ και το αριστερό σύμπαν - λογική αμφιθεάτρου και κωλοπαιδισμού εμβόλιμη σε μια σοβαρή συζήτηση με σκοπό την βίαιη διάλυση μέσω προκλήσεων - αυτήν την μέθοδο την κατέχουν καλά οι σταλινικοί όλων των αποχρώσεων...

    Έχουμε ΘΕΜΑ λοιπόν. "Άξιος ο μισθός του" θα λέγαμε παλιά - και ο Θέμος τον καμαρώνει που ακολουθεί τα χνάρια του αφεντικού του...

    Σε μια τέτοια προσβλητική (και αποπροσανατολιστική για την αναζήτηση συγκεκριμένων απαντήσεων στην κρίση) στάση υπάρχουν προφανώς τρεις εκδοχές αντιμετώπισης:

    1. Προσπερνάς και συνεχίζεις την κουβέντα με όποιον συζητά καλόπιστα

    2. Ταυτίζεσαι με τις λοιδορίες, προσβάλλεσαι και του απαντάς αναλόγως

    3. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δηλαδή εγώ, κόβει τα σχετικά σχόλια (όπως έχω κάνει συχνά στο παρελθόν σε αυτόν και τον Αστυάνακτα, γιατί ανώνυμα λοιδορούν επώνυμους και επώνυμες απόψεις κάτι που για την "αριστερή" τους μικρόνοια θεωρείται "πολιτική αντιπαράθεση" - αυτό όμως είναι το επίπεδό τους).

    Προσωπικά συστήνω την πρώτη εκδοχή.

    Πρώτον γιατί δεν έχει κανένα νόημα να μιλάς με ανόητους,
    δεύτερον γιατί δεν θέλω να βάλω περιορισμό στα σχόλια γα να μπορεί να ρέει η συζήτηση και
    τρίτον γιατί όταν δεν τους προλαβαίνω και κάποιοι φίλοι τους απαντούν πρέπει μαζί με τα σχόλιά τους να κόψω και τις απαντήσεις που μετά είναι στον αέρα.

    Φυσικά όσο είμαι παρών εννοείται ότι θα κόβω σχόλια-λοιδορίες αλλά έχω και μια δουλειά να κάνω...

    Τώρα για να το ελαφρύνουμε και λίγο:
    επειδή ειδικά ο redteam έχει τρελάνει πολύ κόσμο (πρόκειται για περίπτωση και ξέρω τι λέω) εάν Κωστή μου θέλεις να εφαρμόσεις αυτά που λες μπορώ να κανονίσω συνάντηση μαζί του και μάλιστα παρόντων δεκάδων συνασπισμένων σε περίπου δυο βδομάδες με την ευκαιρία μιας δημόσιας σύσκεψης - τι ...λες; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατά τα άλλα επείγει η διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης για τα μέτρα και την κρίση καθώς και την ύφεση που θα ακολουθήσει πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά η τυφλή αντίδραση ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ που συνιστούν ...εξέγερση (και βαθύτερη ήττα των εργαζομένων).
    Και ταυτόχρονα την εμφάνιση μιας συλλογικότητας που με τον λόγο της και τις προτάσεις της θα κινητοποιήσει στην σωστή κατεύθυνση και θα αναζητήσει τις κατάλληλες κοινωνικές συμμαχίες για κάτι τέτοιο - και σε αυτό οι "άγρυπνοι στον Συνασπισμό" δεν βοηθούν ιδιαίτερα επειδή ταυτόχρονα είναι και πεδικλωμένοι...

    Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά και κάποιοι πρέπει να πάρουν θέση και πρωτοβουλίες τώρα και όχι στο συνέδριο του ΣΥΝ στις 6 Ιουνίου(!)
    Γι αυτό έγραψα αυτό το κείμενο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Προς το κ. διαχειριστή της ιστοσελίδας

    Δεν είχα καμιά διάθεση να παρέμβω στη συγκεκριμένη κουβέντα σας.
    Δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω σερφάρισμα όλες τις ώρες ...αλλά μιας και πιάνετε κατ΄επανάληψη τ΄ονομά μου να σας πω έστω κι αργά κάτι και σεις ακόμη μία φορά προσπέραστέ το ή διεγραψτέ το Γιώργο...

    1. Είναι επιλογή μου να μη συμμετέχω στις "συζητήσεις σας" εντός του παρόντος ιστολογίου, μιας και έχω καταλάβει ότι όπως δε μπορώ να πείσω τους ακραιφνείς σταλινικούς, έτσι δεν μπορώ να πέισω και σας τους ακραφνείς αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο ως κύρια αξία έχετε το δογματισμό.
    2. Ποτέ μα ποτέ εγώ δεν χρησιμοποίησα χαρακτηρισμούς (πέραν των πολιτικών) ή ύβρεις.
    3. Ποτέ δε μ΄ένοιαξε αν μιλάω σε επώνυμο ή ανώνυμο στέλεχος ή μέλος του ΣΥΝ. Πάντα μ΄ενδιέφερε τι συζητάω μαζί του. Ποτέ δεν έψαξα τον ανώνυμο συνομιλητή μου και τον ταύτισα με πρόσωπα που δεν έχουν ιδέα. Πολύ περισσότερο δημοσίως όπως εσείς κανατε ταυτίζοντάς με με λάθος πρόσωπο.
    4. Τον προπηλακισμό που έζησα σ΄αυτό το δήθεν "συντροφικό" ιστολόγιο δεν τον έχω ζήσει πουθενά όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το blogging
    5. Κάποιοι από σας, όχι όλοι είναι αλήθεια και το έχω συζητήσει και με δικούς σας αυτό, δεν είστε ικανοί όχι στο ΣΥΝ να ανήκετε (πόσο μάλλον το ΣΥΡΙΖΑ) αλλά ούτε την ανανεωτική αριστερά αυτή που επαγγέλεστε ότι θέλετε να εκπροσωπείτε .....και λίγο παρα πέρα....ούτε την απλή δημοκρατική διαδικασία νδεν έχετε στο νου σας όταν απευθύνεστε στο συνομιλητή σας.
    6.Και μια φιλική συμβουλή!
    τα σχόλιά σας από στις 4/3 από ώρα 12.15 έως και 9.23 βρίθουν ύφους 100 καρδιναλίων...προσέξτε το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η Ιστορια διδασκει.''Αντισυστημικοι'' [της πλακας]συντροφοι,για ψαξτε πως αντιμετωπισε τα χρεη της τσαρικης Ρωσιας η νεαρη τοτε Σοβιετικη Ρωσια και πως βρηκε λεφτα για την ανασυνταξη της κατεστραμμενης βιομηχανιας...Καποιοιπληρωσαν γι'αυτο,αφου οπως εχω ξαναγραψει τα λεφτα δεν ειναι μαρουλια να φυονται σε αντισυστημικους κηπους.Επειδη βαριεμαι τα σεντονια και κανω μονο σχολια,οεχων ωτα ακουειν,ακουετω...mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ Αστυάνακτα,
    χαίρομαι ιδιαίτερα για την αποχή σου από τον σχολιασμό, εύχομαι να είναι οριστική.
    Και κάτι ακόμη: δεν σε θεωρώ καν σύντροφο, δεν έχουμε τίποτα κοινό, και οι αντιλήψεις σου μου είναι τόσο απεχθείς όσο του Αδώνιδος το ίδιο και η ανωνυμία πίσω από την οποία κρύβεσαι επιμελώς.
    Καληνύχτα και καλή τύχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. αγαπητέ "Γιώργο" χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν είσαι σύντροφος.
    διαπιστώνω επίσης οτι κυνηγάς φαντάσματα δημοσιευτών σχολίων του blog σου.
    στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ είχα παρατηρήσει οτι ήσουν σε άλλη ιδεολογική γραμμή απο οτι είσαι τώρα.
    νομίζω με το "κοκκινοπράσινο δίκτυο";
    πως έγινε αυτή η μετάλλαξη;
    μήπως επειδή δεν μπόρεσες και σύ να γίνεις ένας εσωκομματικός μηχανισμός (κατα τα λεγόμενα σου) και τσαντίστηκες;
    συμφωνώ με τα σχόλια οτι τώρα χρειάζεται να παλέψουμε για τον 14ο 10ο 9ο 8ο ....μισθό.
    ας αφήσουμε τα πόσο Μάρξ είναι ο καθένας μας και ας συνειδητοποιήσουμε τι μας περιμένει σε μία πιθανώς μελλοντική συντηρικοποιημένη κοινωνία που θα παραγκωνίζει ο ένας τον άλλον προκειμένου να επιβιώσει. σαφώς πρέπει να μας απασχολήσει ο κόσμος αύριο γιατί ζούμε μέσα σ' αυτόν. τώρα το τι λεει ο Δραγασάκης, ο ΜΗλιός και οποιος άλλος ασχολείται πολιτικά με το ζήτημα εμείς οφείλουμε να το μεταφράσουμε στις δικές μας ανάγκες και ανησυχίες και να προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε με την αντίδραση και την έντονη παρουσία μας στις κινητοποιήσεις. η καθιστική κινητοποίση δεν φέρνει αποτέλεσμα.
    και φυσικά δεν πρέπει να μπούμε στη λογική οτι αν δεν καταργηθεί ο 14ος μισθός ποιός θα τον πληρώσει. η απάντηση είναι προφανής. και ισως δεν θα γνωρίζεται μιας και παρακολουθείτε τα πολιτικά δρώμενα οτι ετοιμάζει πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη μεταρρυθμιση φορολογικού συστήματος. ή οι ενημερώσεις σας φτάνουν μέχρι στο ότι ποιά τάση του ΣΥΝ εχει επίκαιρο και αναγκαίο λόγο;
    και μη βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε θερμό οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ ή του κινήματος Αλαβάνου.
    αλήθεια βρε "Γιωργάκη" εσύ τι δουλειά κάνεις; γιατί σε βλέπω χαλαρό και διακρίνω μία ευχαρίστηση και μία προφητική τάση απο τη μεριά σου για το τι περιμένει τους εργαζόμενους αν κατέβουν σε απεργίες. εσυ δεν εργάζεσαι; και βέβαια δεν θα σου κάνω τη χάρη να εξαφανιστώ, γιατί διακρίνω μία επιθυμία να εξαφανίζονται αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν νομίζω ότι κάποιος που κρύβεται ανώνυμε μπορεί να κάνει ερωτήσεις για το τι κάνει ο άλλος στην ζωή του.

    Ρώτα επώνυμα και θα σου απαντήσω!

    Και το όνομά μου είναι Γιώργος (Παπασπυρόπουλος), και χρησιμοποιώ το Γιώργος για συντομία. Το ιστολόγιο δεν είναι ανώνυμο...

    Τίποτα άλλο;

    Εάν θες να συστηθούμε περιμένω...
    Εάν δεν θες μην περνάς τα όρια του ανωνύμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Συμφωνώ απολύτως με τον Ανώνυμο. Και ειδικά στο σημείο: "και βέβαια δεν θα σου κάνω τη χάρη να εξαφανιστώ, γιατί διακρίνω μία επιθυμία να εξαφανίζονται αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί σου" (σταλινική παρακαταθήκη γαρ, προσθετω εγώ). Σε πήρανε χαμπάρι αγαπητέ μου Γιώργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU