Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Απεργιακά παράλογα...


[On-Strike1.PNG]

25 σχόλια:

  1. Κάποιος μου έλεγε πως στην Ιαπωνία ο απεργός πήγαινε στην δουλειά του κανονικά, δούλευε αλλά φορούσε μία κορδέλα στο κεφάλι που έγραφε ότι διαμαρτύρεται γιά κάτι συγκεκριμένο που ήτανε το αιτημά του ή ζήταγε αύξηση μισθού.
    Αυτή η εικόνα μου φαινότανε αστεία και παράλογη.
    Στις απεργίες της τελευταίας 15ετίας η συμμετοχή είναι ελάχιστη και κυρίως συμμετέχουν οι συνδικαλιστές που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Στην χθεσινή απεργία δεν έκλεισε κανένα μαγαζί οι οικοδομές δουλεύανε εκτός από το κέντρο κανονικά. στις τράπεζες τις κρατικές ελάχιστοι και στις ιδιωτικές δουλεύανε οι πάντες.
    Η ιστορία με τις απεργίες έχει τελειώσει προ πολλού και πρέπει να το πάρουμε είδηση. Το μόνο όφελος που μπορούμε να έχουμε είναι να γυρίσουν οι εργατοπατέρες στην δουλειά τους να ξεσκουριάσουν γιατί τους βλέπω όλοι είναι σαν θρεφτάρια από το λίπος. Βλέπε Παναγόπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελείωσε τουλάχιστον έτσι όπως (δεν)οργανώνονται και όπως (δεν) γίνονται. Βγάζουν μεροκάματο οι συνδιακλιστές, δηλαδή δικαιολογούν τις ημεραργίες. Έχουν χαρακτήρα διαμαρτυρίας και όχι πολιτικής δράσης. Γίνονται με αμυντικό σκοπό, ποτέ δεν προβάλλουν κάτι καινούργιο.
    Γίνονται μόνο στο κέντρο με επίκεντρο τη βουλή. Γίνονται με τον ίδιο τρόπο 50 χρόνια.Σπάνια επηρέασαν πολιτικές εξελίξεις. Να τις κόψουμε; όχι αλλά να τις αλλάξουμε αν γίνεται ή να βρούμε άλλες μορφές δράσεις. Αλλά αυτές θα βρεθούν μόνο αν βρεθεί καιη πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά βρε παιδιά...ζούμε στην ίδια πόλη;Ποια ήταν η γραμμή της Ανανεωτικής Πτέρυγας; στηρίζουμε τα κυβερνητικά μέτρα;
    Βάζω πολλά ερωτήματα, απάντηση δε θα πάρω ούτως ή άλλως. Η το σχόλιο μου θα σβηστεί και θα αυτοκαταστραφεί αφού το διαβάσετε; Ξερετε εσείς!

    Θωμάς ο "άπιστος"

    ΥΓ: Το να συζητάει κάποιος για τις απεργίες και να τις "Θάβει" είναι ανανεωτικό κόλπο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θωμά, σε προλαβαίνω, εάν θες απαντήσεις για την ΑΠ απευθύνσου στην ΑΠ (ananeotiki.gr).
    Εδώ δεν είναι παραταξιακό ιστολόγιο και οι άνθρωποι που σχολιάζουν δεν είναι απολογητές κανενός.
    Εάν έχεις απωθημένα με την ΑΠ, στην ΑΠ, όχι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μολις τώρα διαβασα Σαμπατακάκη....και με διαφώτησε...Το ΠΑΣΟΚ παίρνει κακά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων λεει...αλλά να μη φύγει όπως λεει ο Αλαβάνος γιατί ποιος θα έρθει; ο Σαμαρας; και δεν είναι τόσο κακό το ΠΑΣΟΚ, ωστε να συνεργαστεί ο ΣΥΝ στη θεσσαλονίκη μαζί του...ή με υποκατάστατό του όπως ο Μπουτάρης ας πούμε....και το κακό όλο το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ...και είναι κόκκινη γραμμη γι αυτούς..(δε ξέρω ποιον εννοέι)..κόκκινο πανί ήθελε να πει...

    ΥΓ:Μια ερώτηξη έκανα βρε Γιώργο..μια ερώτηση..εντάξει πως το είπες; "δεν είναι παραταξιακό ιστολόγιο";;!!!παράταξη είναι η ΑΠ και ο ΣΥΝ τι είναι; Ομοσπονδία από πότε;

    π'αλι ο Θωμάς "ο άπιστος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο συνδικαλισμός δυστυχώς είναι κομματικοποιημένος και όχι αυτόνομος - από κει ξεκινούν όλα.

    Είδα και το βίντεο του ΕΟΣ (enosy.blogspot.com) για τις κομματικές "στρατηγικές" στην απεργία και τι να πω...
    Καραγκιοζιλίκια...

    Τα σωματεία του ΠΑΜΕ είναι πια σφραγίδες...ακόμα και η οικοδομή δεν σταματάει πια όπως γινότανε παλιά γιατί το σωματείο δεν είναι πια σεβαστό.
    Η ΓΣΕΕ είναι το μαγαζάκι της εκάστοτε κυβέρνησης και κάνει μόνο εκτονωτικές απεργίες, χωρίς μέσα μεταφοράς και ειδησεογραφική κάλυψη...
    Η Αυτόνομη Παρέμβαση είναι σε σύγχυση για τον τρόπο παρέμβασης (πρωτοβάθμια σωματεία; πρωτοβουλίες έξω από ΓΣΕΕ;) αλλά είναι και αργά τώρα που οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν...

    Πληρώνουμε τον κομματισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. απωθημένα με την Α.Π ;; εγώ;; Αυτοί έχουν απωθημένα με όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομοσπονδία είναι...αλλά δεν το λέει Θωμά και το πληρώνει ακριβά. Οργιάζουν οι τάσεις (είδες εσύ ρεύματα ιδεών πουθενά;) με την εσωτερική τους πειθαρχία και την κομματική τους δομή - οι "ανένταχτοι" στον ΣΥΝ δεν έχουν λόγο κι ας είναι η πλειοψηφία!

    Η μόνη ελπίδα για τον ΣΥΝ είναι να παραδεχτεί την πραγματικότητα και να γίνει και τυπικά Ομοσπονδία της Αριστεράς. Εάν συνεχιστεί η υποκρισία η σύγκρουση των μηχανισμών θα συνεχιστεί κάτω από το τραπέζι και ...άνοιξε πέτρα να μην δω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι αν τέλος νομίζεις ότι για όλα φταίει η πτέρυγα, προφανώς δεν ήρθες για συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΟΣ;;; τι δουλειά έχεις εσύ μ΄αυτούς και αυτοί με σένα;;; ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΟΣ;;;;;;;ΕΛΑ πΑΝΑΓΊΑ μου...Τι σας ενώνει το αντιτσιπρικό μένος; Εχει γίνει ιδεοληψία για σας;



    ΥΓ: Μακάρι να πάρουν πρωτοβουλίες οι εργαζόμενοι και να ξεπεράσουν τις όποιες στρατηγικές,αλλά αυτονομία δε μπορεί να υπάρξει μακρυά από τη ταξικότητα.Η τάξη δεν αλλάζει!

    ΘΩΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία να συμφωνήσω μαζί σου άτυπα είναι Ομοσπονδία. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε θέλουμε να την επικυρώσουμε αυτή την ομοσπονδία γιατί μας έδωσε πολλά ή πρέπει να αλλάξει μορφή;
    θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εάν παραδεχτούμε ότι ο Συν είναι ομοσπονδία αυτό απλά σημαίνει:
    1. Οι τάσεις γίνονται κόμματα-συνιστώσες άρα έχουν και αυτόνομη φωνή και δράση και εκτός Συν νόμιμα - όπως γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.
    2. Αναιρείται η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-κόμμα και παραμένει συμμαχία ή καταργείται έναντι μιας άλλης πχ με τους οικολόγους.
    3. Οργανώσεις σαν την ΑΚΟΑ μπορούν να συμμετέχουν στον Συν χωρίς να αφομοιωθούν.
    και
    4. Τα μέλη απαλλάσσονται από την κοροϊδία, εντάσσονται ή όχι στις συνιστώσες, και όταν είναι απλά μέλη έχουν την διαφάνεια της ποσόστωσης (πόσοι μέλη συνιστωσών - πόσοι μόνο μέλη Συν) και την αναλογική αντιπροσώπευση.

    Συμπέρασμα: ο ΣΥΡΙΖΑ που μας δίχασε βγαίνει από το πλάνο και ο ΣΥΝ κάνει αυτό που εξ αρχής έπρεπε να κάνει - να είναι αυτός η Αριστερή Ομοσπονδία, δηλαδή αληθινός Συνασπισμός Αριστερών Κομμάτων και Ανένταχτων.
    (Τώρα αν είναι αργά δεν το ξέρω γιατί αγνοώ τις στοχεύσεις των μηχανισμών Τσιπρικών, Αλαβανικών, ΑΝΑΣΑΣ και Πλατφόρμας 2010. Ούτε καν τι θα κάνει η ΑΠ αν προκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-κόμμα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν ας το πάρουμε αλλοιώς.
    1.Ο ΣΥΝ γίνεται κόμμα και δεν υπάρχει ανάγκη των τάσεων που μας έχουν κάνει μεγάλο κακό και έχουν γίνει μηχανισμοί και όχι ρεύματα ιδεών.
    2. Ισχυροποιείται η ανάγκη υπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικές συνιστώσες.
    3. Ετσι όπως συμμετέχει η ΑΚΟΑ, μπορεί να συμμετάσχει η Α.Π

    Οι τάσεις, οι παραγοντισμοί, οι μηχανισμοί που αλήθεια μας δίχασαν φεύγουν όπως λες από το πλάνο και ο Συνασπισμός γίνεται κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχία με κανόνες.

    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θωμα, οχι. Η ΑΠ συμμετεχει στο Συνασπισμο γιατι καλυπτεται απο τις αρχικες πολιτικες του διακηρυξεις. Δεν μπορει να συμφωνησει ομως με τις τοποθετησεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποιες δεν εχουν ιδιαιτερη σχεση με οσα ελεγε τοσα χρονια ο Συνασπισμος, και ελαχιστη σχεση με οσα πρεσβευει ανοιχτα και ξαστερα η Πτερυγα. Δεν ειναι προφανες οτι η ΚΟΕ και η Πτερυγα ειναι σε εντελως διαφορετικη γραμμη? ή η Ροζα και η Πτερυγα, ή οποια αλλη ομαδα του ΣΥΡΙΖΑ θελεις, με τη μερικη εξαιρεση της ΑΚΟΑ και πού και πού της ΚΕΔΑ.

    Δυστυχως ομως, η ομοσπονδοποιηση του συνασπισμου δεν προκειται να προχωρησει. Δεν προκειται να αποδεχθει το ρευμα κατι τετοιο, γιατι δεν εχει σκοπο να μοιραστει την εξουσια του με κανεναν. Ουτε απο τον ΣΥΡΙΖΑ θα ησυχασουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θωμά σεβαστή η άποψή σου.
    Αλλά είναι αντίθετη με την λογική της συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων - ιδρυτικής για τον Συνασπισμό (το ιδρυτικό συμβόλαιο που λέγαμε).
    Κάνει τον Συνασπισμό κόμμα ενιαίο, κόμμα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δηλαδή τον καταργεί* έναντι του Συριζα. Γιατί;

    Εγώ λέω να κρατήσουμε τον Συν, χωρίς να αλλάξουμε την λογική της συνύπαρξης που ήταν κάτι το χρήσιμο στην καθ΄ ημάς αριστερά - απλά να την φέρουμε στην πλήρη της συνέπεια: στην ομοσπονδιακή συνύπαρξη εφόσον οι τάσεις αντί να ανασυντεθούν απέκτησαν με τον χρόνο ακόμη πιο διακριτά χαρακτηριστικά και αυτόνομους μηχανισμούς.

    Εάν θέλουμε τον Συν αυτή είναι η μόνη λύση.
    Εάν δεν τον θέλουμε τότε ανοίγει μια περίοδος αυτονόμησης των ομάδων και φυγόκεντρων κινήσεων.
    Και ο Συριζα - που για χάρη του θα γίνει αυτό - είναι ήδη σε αντίστοιχη διαδικασία αυτονόμησης των ομάδων του.
    Η ιστορία θα επαναληφθεί κι εκεί.

    Έτσι το σχέδιο αντικατάστασης του Συν από τον Συριζα απλά διαλύει την ανανεωτική αριστερά και κάνει το ΚΚΕ ευτυχισμένο.
    Αυτό θέλουμε;

    (* τον καταργεί επειδή ακυρώνει την ιδρυτική του συμφωνία και ανοίγει τον δρόμο για αποχωρήσεις όσων δεν καλύπτονται από την νέα λογική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. pinko, κι εγώ πιστεύω ότι η λύση της ομοσπονδίας - η μόνη που μπορεί να μας κρατήσει μαζί - δεν βολεύει τους μηχανισμούς, δεν την θέλει το ρεύμα (ποιο ρεύμα), δεν την ζητάει η ΑΠ και συνεπώς δεν θα γίνει εκτός αν εμφανιστεί ο από μηχανής θεός στην παράσταση-τραγωδία του συνεδρίου.
    Γι αυτό άλλωστε ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα πως από τα παράλογα της απεργίας καταλήξαμε πάλι στα του Συνασπισμού είναι ένα μυστήριο...έ Θωμά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στο δεύτερο δημοτικό σχολείο της Χίου οι δάσκαλοι δεν απέργησαν, αλλά έκαναν με τους μαθητές και τους γονείς διάφορα happening για τα μέτρα της κυβέρνησης και είχε μεγάλη επιτυχία. Αυτό φυσικά ενόχλησε το ΠΑΜΕ και κάποιους από το ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε 50 άτομα καθώς και της ΑΔΕΔΥ- ΕΛΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ άλλους 50. Ενώ στο δεύτερο δημοτικό σχολείο συμμετείχαν στα happening πάνω από 150 γονείς και μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δηλαδή Στέλιο, συμμετοχή και δημιουργικότητα έναντι σουλάτσου και ανίας. Και τους ενόχλησε κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. TA λέμε ρε Στέλιο καιρό τώρα και χαίρομαι που τα λένε και τα κάνουν κυρίως και άλλοι, φίλοι, σύντροφοι, κλπ. Επιτέλους αέρας φρέσκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιώργο & Pinco

    Ένα:Δεν αντιλαμβάνομαι την άποψη ότι αν γίνουμε κόμμα παυει αυτομάτως η υπαρξη διαφορετικών απόψεων.Είναι μία υπεραπλουστευμένη διαπίστωση. Νομίζω ότι υπάρχει διαφορετική λύση. Ο σεβασμός της άποψης της πλειοψηφίας. Εκφράζω την άποψή μου στα όργανα.Συγνώμη εύκολα μιλάτε για δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αλλά δεν έχει σχέση καμία. Εγώ δεν λέω να μην εκφράζουν την οποιαδήποτε άποψη τους οι σ., αλλά με σεβασμό στην άποψη που πλειοψηφεί. Αυτο λέγεται δημοκρατία. Απλή δημοκρατία.
    Όσον αφορά την ιδρυτική διακύρηξη του ΣΥΝ δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει 20 χρόνια μετά τις όποιες αλλαγές και ανάγκες υπάρχουν στη κοινωνία. Είναι δογματισμός να επιμένουμε σε μία ιδρυτική διακυρηξη λες και είμαστε ορθόδοξοι ή ΚΚΕδες που επιμένουν στα σύμβολα και στα ευαγγέλια..κάθε είδους...

    Δύο:Για τις απεργίες. (εδώ απευθύνομαι και στο Στέλιο)
    Είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι ένα πολύ δύσκολο βήμα ιδιαιτέρως από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα γίνεται δύσκολο και από τους εργαζόμενους στο δημόσιο.Χάνονται χρήματα στις απεργίες και οι εργαζόμενοι το λαμβάνουν υπόψη τους.Παρ΄όλα αυτά οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα παρ΄όσα περιγράφονται στην ανάρτηση φοουντώνουν.
    Οι παραδοσιακές κινητοποιήσεις δεν μπορεί να έρχονται σε αντιπαράθεση με τις νέες. Το καλύτερρο που θα είχαν να κάνουν ήταν να πάνε στο σχολείο Στέλιο αυτοί που μαζεύτηκαν στις συγκεντρώσεις στη Χίο. Να γίνουν δηλαδή μία οι δύο μορφές κινητοποίησης.Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρεπει να τα συγκρίνουμε!
    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ φίλε Θωμά δεν κάνω καμιά σύγκριση, το ΠΑΜΕ και κάποιοι αντισυστημικοί του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν καταγγελίες εις βάρος των δύο δασκάλων οι οποίοι είναι και μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Πιστεύω ότι οι μορφές πάλης πρέπει να αλλάξουν. Μέχρι τώρα κάναμε τρεις απεργίες εικοσιτετράωρες με τούς ίδιους πάντα ανθρώπους. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να κάνουμε τον κόσμο να συμμετέχει. Στην τελευταία απεργία ειδικά στο δημόσιο είχαμε “συμμετοχή” πάνω από 40 % αλλά δεν τους "είδαμε". Θέλεις από τη μια οι κομματικές παρελάσεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΜΕ) θέλεις από την άλλη το κλείσιμο των καταστημάτων με τσαμπουκάδες (αντιγράφουμε το ΚΚΕ τώρα) κάναμε τον κόσμο θεατή και το κίνημα ανύπαρκτο. Τις κομματικές πρωτοπορίες και τα “καπέλα” τα έχει βαρεθεί ο κόσμος Πάντα μιλάω για τη Χίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ε ναι χρειάζεται να γεννηθεί το νέο και να πεθάνει το παλιό.
    Μα ο συντηρητισμός της Αριστεράς είναι φίλοι μου πολύ βαθύς και δομημένος από το Σταλινισμό και το Μαοισμό χρόνια τώρα. Αυτό μάθανε αυτό κάνουν.
    Όταν άκουσα για πρώτη φορά για αντισυστημισμό νόμιζα ότι ήτανε τίποτα φρικιά, περιθωριακοί, τίποτα παλιοί σύντροφοι πανελλαδικάριοι κλπ. Μούπανε ότι είναι οι εκπρόσωποι των συνιστωσών του Σύριζα, αυτοί οι κάπως πλαδαροί κύριοι κυρίως με καράφλες και άσπρο μαλί, πούχουν κολλήσει ένσημα στον παλιό αριστερισμό και δεν τους ξέρει το ΙΚΑ. Γελάω ακόμα.
    Αν ξέρατε τι λέγανε αυτοί ως νέοι για τις γυναίκεςμ για τις σχέσεις των δύο φίλων, για τη ροκ μουσική, για την τέχνη, κλπ θάχατε φύγει μάγκες τρέχοντας από το Σύριζα. Τώρα σας τα τάζουν σοσιαλισμό. Με αυτούς αφεντικά τύφλα νάχει ο Στάλιν. Ζήτω ο καπιταλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θωμά δεν ξέρω την ηλικία σου, μα μιλάς εδώ με παλιές καραβάνες και όπως και να το κάνεις ο παλιός είναι αλλιώς. Αν θέλει ο νέος να μείνει ωραίος να σκοτώσει το παλιό γιατί θα τον γεράσει πριν την ώρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. θωμα, γιατι να παμε καπου που θα ειμαστε εκ των προτερων μειοψηφια και να ασφυκτιουμε, οπως θα ειναι αυτος ο συριζα? εδω με τον λαφαζανη που ειμαστε τοσα χρονια μαζι και δυσκολευομαστε να βρουμε πού συμφωνουμε, με την κοε θα παμε?Εγω εκει δεν ερχομαι, κι επιφυλασσομαι για το πού θα παω.

    Οσο για το αν αλλαξε ο κοσμος τα τελευταια 20 χρονια, ασφαλως και αλλαξε. Ερμηνευουμε ομως εντελως διαφορετικα τις αλλαγες του. Αν ησουν σημερα στην κπε θα καταλαβαινες και το γιατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU