Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Όταν οι ψήφοι μας βγαίνουν, η δημοκρατία περισσεύει...



Πλειοψηφικό σύστημα στο συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού εξαφανίζει την εκπροσώπηση των διαφορετικών απόψεων! Μια "γενική πρόβα" για το έκτακτο (6ο) ΣΥΝέδριο;
Διαβάστε την ανακοίνωση των ανανεωτικών νεολαίων:

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Το Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ ανέδειξε σοβαρά προβλήματα πολιτικού προσανατολισμού και δημοκρατικών διαδικασιών.

Οι σαφείς αναφορές των επίσημων κειμένων του συνεδρίου καθώς και οι τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών για τον κομμουνιστικό προσανατολισμό της νεολαίας ακυρώνουν τον χαρακτήρα του ενιαίου κομματικού οργανισμού (του ΣΥΝ δηλαδή και της νεολαίας του) ως κόμματος πολιτικής και προγραμματικής ενότητας. Η επιστροφή στις ιδεολογικές μονομέρειες και η έλλειψη πλουραλιστικής αναζήτησης μιας σύγχρονης, αριστερής, οικολογικής, φεμινιστικής ταυτότητας της νεολαίας του κόμματος είναι βήμα προς τα πίσω. Είναι προφανές ότι οι μονόπλευρες αναφορές στον κομμουνιστικό προσανατολισμό στενεύουν τα όρια του χώρου μας και αναιρούν την πλούσια πείρα από τις πλατιές αριστερές οργανώσεις νεολαίας που έγραψαν ιστορία σε αυτόν τον τόπο.

Αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας η παρεμπόδιση λειτουργίας τάσεων στο χώρο της νεολαίας ΣΥΝ και ειδικά στην εκλογή του Κεντρικού Συμβουλίου. Τάσεις και λίστες των ρευμάτων που να συγκροτούνται μέσα από την ίδια την πολιτική διαβούλευση στις οργανώσεις της νεολαίας και όχι φυσικά, ως κομματικά παραρτήματα. Η πολυτασική λειτουργία του κόμματός μας – παρά τις αδυναμίες της – αποτελεί θετικό παράδειγμα υπέρβασης στην πράξη του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού και του βασικού προτάγματος για την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

Εμείς, νέοι και νέες που κινούμαστε στο κλίμα των αντιλήψεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, με τη δημόσια αυτή παρέμβασή μας θέτουμε δύο μείζονα ζητήματα λειτουργίας που οφείλουμε από κοινού (κόμμα και νεολαία) να αντιμετωπίσουμε. Ο χώρος της νεολαίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί ένα «πείραμα» για την επιστροφή στο παρελθόν.

Βουκελάτου Δανάη,
Βουκελάτου Ευρωπία,
Ζαφειρόπουλος Άγγελος,
Καστανά Ηρώ,
Παναγιωτόπουλος Νίκος,
Παξινού-Βαφειάδου Ειρήνη,
Παξινός Νικόλας,
Παπαδάκης Νίκος,
Σταυροπούλου Κατερίνα,
Σφακιανάκης Τηλέμαχος,
Τσεκούρα Αννα,
Τσούκαλης Κώστας,
Τσιμεράκης Αντρέας

Σημείωση

Κατα τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου της Νεολαίας οι παραπάνω υπογράφοντες/ουσες είχαν καταθέσει και υποστηρίξει, μαζί με άλλους/ες, το παρακάτω κείμενο ,το οποίο και απορρίφθηκε:

Για τη δημοκρατία και μέσα στη νεολαία και μέσα στην κοινωνία

Ο Συνασπισμός, από την ίδρυσή του, ήταν το κόμμα το οποίο θέσπισε καταστατικά τη λειτουργία των τάσεων στο εσωτερικό του. Αυτό το γεγονός ήταν μια σημαντική κατάκτηση για το αριστερό κίνημα, καθώς αμφισβητήθηκε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που καταταλαιπώρησε την Αριστερά της χώρας μας.

Η πολυτασικότητα υπήρξε βεβαίως και ένα αναγκαίο ιστορικό γεγονός, καθώς μέσα στο Συνασπισμό συνενώθηκαν τα δύο βασικά ρεύματα της ελληνικής αριστεράς και άλλες συλλογικότητες. Δεν είναι όμως αυτός ο βασικός λόγος που θεσπίστηκε, ούτε και ο βασικός λόγος που συνεχίζει να υφίσταται. Η θέσπιση των τάσεων βοήθησε αποφασιστικά τον Συνασπισμό να γίνει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα ανάδειξης των διαφορετικών απόψεων και ιδεών και επομένως σύνθεσης τους, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη ζύμωσή τους και την παραγωγή πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι η Νεολαία Συν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κόμματος και μάλιστα να το βαθύνει ακόμα περισσότερο. Μια σύγχρονη οργάνωση νεολαίας δεν μπορεί παρά να προκρίνει την πολυφωνία και τη δημοκρατία, στο εσωτερικό της πρώτα και κύρια. Πρέπει να αντιμετωπίζει όλες τις φωνές ως προωθητική δύναμη και όχι ως απειλή για την οργάνωση. Τον πλουραλισμό τον φοβούνται τα μονολιθικά κόμματα και οργανώσεις, που δεν έχουν πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες. Σε κόμματα και οργανώσεις που κάθε τι που αποκλίνει στο παραμικρό από τη γραμμή το αποστρέφονται και το πολεμούν μέχρι εξόντωσης η κοινωνία γυρίζει την πλάτη.

Η κατοχύρωση των τάσεων στη νεολαία μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά σήμερα και για έναν ακόμα λόγο. Η διεύρυνση των δυνάμεων μας και η αύξηση του αριθμού των μελών μας, έχει φέρει στις τάξεις μας και νέους που ενδεχομένως δε συμμερίζονται όλα όσα λέει η επίσημη γραμμή της οργάνωσής μας. Η ύπαρξη τάσεων δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να διατυπώνουν και με διακριτό τρόπο το σύστημα των απόψεων τους.

Η δική μας αριστερά είναι η αριστερά της δημοκρατίας και του σεβασμού στο διαφορετικό. Πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το αλάθητο. Ακόμα και η πιο φωτισμένη ηγεσία θα κάνει λάθη και παραλήψεις. Νομίζουμε πως στις μέρες μας κανείς και καμιά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την κριτική, η οποία βεβαίως δεν είναι αυτοσκοπός.

Τα όσα λέμε για τη δική μας οργάνωση δεν πηγάζουν από τη διάθεση δημιουργίας νέων συσχετισμών, αλλά επειδή θεωρούμε το ζήτημα της δημοκρατίας κομβικό όχι μόνο για την αριστερά αλλά για όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον σοσιαλισμό που επιδιώκουμε χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, ούτε μπορούμε τη δημοκρατία να την περιορίσουμε μόνο στη δυνατότητα να λέει ο καθένας ελεύθερα τη γνώμη του, αν και αυτό σήμερα δεν γίνεται στη λειτουργία της οργάνωσης χωρίς συνέπειες.. Η δημοκρατία διαπερνά κάθε δραστηριότητα. Οι πεφωτισμένες ηγεσίες και το κόμμα νέου τύπου, που φέρνουν τη γραμμή από πάνω προς τα κάτω, έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά στην Αριστερά. Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα τα ανελεύθερα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η δημοκρατία παραμένει ένα ριζοσπαστική και ανατρεπτική επιλογή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλον τρόπο για να λειτουργήσει η δική μας Αριστερά.

19 σχόλια:

  1. Ελα μωρέ τώρα, τι χάνετε τον χρόνο σας, με νούμερα που το παίζουν εκφραστές πολιτικής νεολαίας, επειδή κατάφεραν με τον όγκο τους να φιμώσουν απόψεις.
    Κάναν υποτίθεται εκλογές προσώπων και εξέλεξαν "άποψη".
    Αρνούνται με αυτές τις εκλογές να παραδεχτούν ότι υπάρχουν και άλλοι έξω από τα μούτρα τους στην νεολαία.
    Είπαν αλοίμονο στην πραγματικότητα επειδή διαφωνεί μαζί τους.

    Αλλά αυτά θα βρούν μπροστά τους, όταν θα τους σιχτιρίσουν και οι αφελείς δικοί τους, που δεν καταλαβαίνουν ότι η δημοκρατία είναι σαν την πρόσθεση.
    Οταν προσθέτεις πορτοκάλια με πορτοκάλια τότε έχεις πρόσθεση. Οταν προσθέτεις πορτοκάλια με λεμόνια τότε όσο και να νομίζεις ότι έκανες πρόσθεση, ο πελάτης θα τα διαλέξει και θα σου μάθει πως γίνεται η αφαίρεση. Και ο πελάτης είναι να μη θυμώσει. Πάει σε άλλο μανάβικο αν νοιώσει ότι τον κοροιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι και όχι οι πιτσιρικάδες μόνον, δεν έχουν καταλάβει, ότι η χρήση της δημοκρατίας υπηρετεί την ιδέα της συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων και δεν γίνεται εργαλείο διαγραφής και φίμωσης.
    Αρκετά πιά με την χρήση της δημοκρατίας με τον διαστροφικό τρόπο του Λενινισμού.
    Αυτά είναι εγκλήματα. Αυτήν την δημοκρατία , του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού πρε΄πει να την εξαλείψουμε. Οπως έχω ξαναγράψει είναι η βασική αιτία της κρίσης της χώρας.
    Το ΚΚΕ μια φορά έδοσε τα φώτα του για το πως φτιάχνονται τα μαζικά κόμματα και γέννησε τα τέρατα που καταστρέφουν την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το ωραίο είναι να ζητάς απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι χαιρομαι πολύ που η νεολαία δεν αντιγράφει τις χειρότερες στιγμές των μεγάλων, δηλαδή τις τάσεις.
    Προσπαθώντας να απαντήσω στον Κουράκια, θα ήθελα να του επισημάνω ότι τα κόμματα δημιουργούνται στη βάση μιας ιδεολογικής ενότητας. Ενώ η κοινωνία και η απλά αναλογική έχει να κάνει με διαφορετικές ιδεολογικές εκφράσεις, ή κάνω λάθος;
    Μια ερώτηση:Πόσοι ήταν οι σύνεδροι στο συνέδριο της νεολαίας (αριθμός). Πόσους ψήφους πήραν οι νεολαίοι που αυτοπροσδιορίζονται ως ανανεωτικοί(ώστε να μην εκπροσωπηθούν);
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3-4 ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΣ.ΟΣΟΙ ΒΕΒΑΙΑ... ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΣ(πχ στην οργ.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και αλλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ανωυμο
    μπορείτε να μου απαντήσευτε δηλαδή πόσους ψήφους θα έπαιρναν σε σύνολο πόσων αν ξέρετε που μάλλον ξέρετε!
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θ κανεις λαθος, ο Συναπισμος δεν ηταν ποτε κομμα ιδεολογικης ενοτητας. Κομμα πολιτικης ενοτητας θεωρειται. Οσο για τις αναλογιες στη νεολαια δεν μπορει κανεις να ξερει, γιατι το εκλογικο μετρο (50%+1 χωρις λιστες, αντι 40% με λιστες στο κομμα) δεν επιτρεπει να βγαλει κανεις συμπερασματα. Με το 50%+1 μπορει η πλειοψηφια να παρει ολους τους συνεδρους, περιπου οπως και εγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία αυτλη η διάκριση για την απλή αναλογική. τακούγαμε αυτά χρόνια από τους Κνίτες. Η δημοκρατία και η απλή αναλογική χερειάζονται στον καπιταλισμό για να μπορεί το κόμμα να κατακτά καλύτερες θέσεις και να προετοιμάζει την επανάσταση. Μόλις όμως ανέβουμε πάνω, επιβάλλουμε τη δικτατορία του προλεταριάτου, διότι είναι επιστημονικά σωστή και κάνει καλό στο λαό.
    Τι μαλακίες ρε παιδιά, δεν τις βαρεθήκατε; Πιπιλάτε τσιτάτα και αυτό είναι.
    Η απομόνωση από την κοινωνία, η απαξίωση δεν σας λέει τίποτα. Γιατί να πάει κανείς με το Σύριζα ή το Λαφαζάνη όταν υπάρχει ΚΚΕ;
    Εκτός των άλλων το κεφάλαιο θριαμβεύει γιατί είναι τόσο βλάκες και ανέραστοι οι κομμουνιστές. Παιδιά μπήκε άνοιξη δεν ξεχαρμανιάζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @pinko
    Το δοκιμάσαμε αυτό το πως το λες: «κόμμα πολιτικής ενότητας», και τι βγάλαμε; Τάσεις, παράγοντες, ανακοινώσεις, παραανακοινώσεις, κάνω ότι θέλω κι έχω γραμμένη την πλειοψηφία κτλ. Μπορεί να κάνω λάθος και να έχουμε τεράστια επιτυχία και να μην το αντιλαμβάνομαι.
    Δηλαδή θες να μου πεις ότι αν κάποιος αποφασίσει να «κατέβει» σ΄ενιαία λίστα δεν εκλέγεται όσους ψήφους κι αν πάρει; Τι πλειοψηφίες μου λες; Ξέρεις να μου απαντήσεις πόσους ψήφους πήραν στο συνέδριο της νεολαίας οι νεολαίοι που υπογρφουν την ανακοίνωση; Γιατί έχει σημασία αυτό που σου λέω; Αν ας πούμε πήραν λίγους ψήφους , πολύ λίγους, 20 ας πούμε τότε με τη ξεχωριστή λίστα θα εκλέγονταν 1 τουλάχιστον. Με 20 ψήφους όμως δεν μπορείς να εκλέξεις κανέναν με ενιαία λίστα. Και εγώ πιστεύω καλώς, γιατί είναι ιδιαίτερα μειοψηφική άποψη. Θα έδινε όπως και στο κόμμα την ευκαιρία στο κάθε πικραμένο να δημιουργεί τάση, για να αντιπροσωπεύεται η άποψή του.
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θ...
    άστα καλύτερα το ΚΚΕ που είναι και το πρωτότυπο. Γιατί κάποιος να σας διαλέξει. άσε που δεν έχετε και συνέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Θ. Δηλαδη ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι κομματα ιδεολογικης ενοτητας? πινεις κατι η μας θεωρεις βλακες? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @radical
    αυτό είναι επιχείρημα ανθρώπου με ανανεωτικές αντιλήψεις;
    @mike
    αντιπαρέρχομαι την όποια ειρωνία. Εγω δεν ειπα ο τι ο ΣΥΝ, πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχήματα με ιδεολογική ενότητα.
    Εγώ απλά είπα ότι ο ΣΥΝ θα μπορούσε να σφυρηλατίσει μια βάση ιδεολογικής ενότητας, που την έχει χάσει ολοκληρωτικά. Γιατί όπως έχετε κι από αυτή την ιστοσελίδα επισημάνει χάθηκαν εντελώς οι όποιοι δεσμοί,ταν χάνονται οι δεσμοί,τότε ή ξαναβλέπεις τα πράγματα, ή αποχωρείς!
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι δεσμοί Θ., δεν χάνονται επειδή λείπει η ιδεολογική ενότητα.
    Χάνονται όταν η συγκυριακά κυρίαρχη άποψη κλείνει τις πόρτες του διαλόγου, περιφρουρεί φοβικά την όποια πλειοψηφία της και βλέπει καχύποπτα τους συντρόφους που έχουν άλλη γνώμη.

    Έτσι έγινε πχ στον Συριζα. Γνωρίζοντας ότι τα μέλη του Συν είχαν ενστάσεις για την μετατροπή του Συριζα σε κόμμα τρέξαν να το επιβάλλουν - με μιαν απόφαση που δεν έχει επικυρωθεί από την μεγαλύτερη συνιστώσα και με διαδικασίες "απόφασης" από σώμα συμβουλευτικό. Τώρα οι δεσμοί έχουν αντικατασταθεί από τις έριδες και τον πόλεμο των μηχανισμών.

    Το ίδιο έγινε πέρυσι με το πρόγραμμα του Συν: πέρασε χωρίς συζήτηση, χωρίς στοχασμό και έμεινε μετά στο ράφι με το τίτλο "έχουμε πρόγραμμα"! Αχρηστεύτηκε αφού η συζήτηση αντικαταστάθηκε με τις "διαδικασίες".
    Δεν λέω - είναι βολικό για τους μηχανισμούς να περνάνε μέσα στην σύγχυση ό,τι θέλουν αλλά αυτό δεν είναι αριστερά, δεν είναι δημοκρατία: είναι απλή πειθαρχία κι ο όποιος αριστερός στοχασμός έχει σβήσει...

    Όταν λοιπόν κάποιοι λέμε να γίνει μια καινούργια προσπάθεια, δεν το λέμε επειδή οι απόψεις μας μειοψηφούν αλλά επειδή ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ!

    Κι όταν λέμε να κριθούν στις εκλογές, απευθυνόμαστε στον τελικό κριτή, το εκλογικό σώμα της αριστεράς που τόσο βάναυσα παραμερίζεται από εκλογικές συμμαχίες της τελευταίας ώρας με μοναδικό επίδικο την είσοδο στην βουλή και την μοιρασιά της κρατικής επιχορήγησης στους επαγγελματίες πολιτικούς μας.

    Όταν χάσουν τον κρατικό κορβανά ίσως κάτσουν να ακούσουν και να συζητήσουν.
    Μέχρι τότε τους διακατέχει η αλαζονεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θ, αμα απο την ενιαια λιστα ψηφιζονται οι μισοι, τοτε οχι, δεν βγαινει. Στο Συνεδριο τα παιδια που υπογραφουν το κειμενο ειχαν ελαχιστους αντιπροσωπους, ακριβως απο το 50%+1 που χρησιμοποιηθηκε εναντιον τους.

    Να σου το εξηγησω πιο απλα: μια οργανωση βγαζει 3 αντιπροσωπους. Με το 50% το καθε μελος σταυρωνει 2 υποψηφιους. Με λιγη προσοχη, η πλειοψηφια εκλεγει και τους 3 και ησυχαζει. Αυτο, πανω κατω, εγινε στο Συνεδριο της Νεολαιας.

    Για την ιδεολογικη ενοτητα νομιζω πως κανεις τεραστιο λαθος. Οσοι απο εμας ειμαστε μελη του Συνασπισμου γιατι να κατσουμε σε ενα κομμα με το οποιο διαφωνουμε ιδεολογικα? Μονο το ΚΚΕ και τα μικρα γκρουπουσκουλα του ΣΥΡΙΖΑ εχουν ιδεολογικη ενοτητα στις ταξεις τους. Σκεψου μαλιστα να παει να περασει η ιδεολογικη ενοτητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ριναλντι να παει να επιβαλλει την ιδεολογια του στον Νταβανελλο, ο Λαφαζανης στον Μπανια, κοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιώργο
    Σωστά λοπόν ανιχνεύω. Δεν υπάρχουν δεσμοί με κάποιους στο ίδιο κόμμα. Το αν φταίει ή όχι η ιδεολογική ενότητα αυτό είναι προς ανίχνευση. Εγώ όμως μίλησα για βάση ιδεολογικής ενότητας. Αν είναι έτσι θα μπορουσαμε να καθόμαστε με ανθρώπους όλων των ιδεολογικών απόψεων; ,...και των νεοφιλελεύθερων ας πούμε;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχία ,ως αριστερή συμμαχία δεν είναι δυνατόν να έχει ιδεολογική ενότητα, ο Συνασπισμός δεν είναι συμμαχία. Είναι κόμμα. Αν κάποιος, ας πουμε δε συμφωνεί ,φεύγει (πρόσεξε τι λέω φεύγει, δεν τον διώχνουν).
    Θα συμφωνήσω απολύτως για τη συζήτηση με το πρόγραμμα. Θα μπορούσαμε όμως να το προωθήσουμε.Αντίθετα άρχισε η υπονόμευση αμέσως.
    Ε όχι και δε συζητάμε στο ΣΥΝ, μόνο αυτό κάνουμε!
    Με τα τελευταία τμήματα του σχολίου σου δεν έχω παρά να διαπιστώσω ότι δεν υπάρχουν δεσμοί..
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @pinko
    Είναι όμως αντιπροσωπευτικό όταν ας πουμε το 30% των αντιπροσωπων δεν είναι αντίστοιχο με τη βάση. Δηλαδή να συμπληρώθηκε ένα 30% μόνο και μόνο εξ αιτίας της προσαρμοσμένης «απλής αναλογικής»;που δεν είναι απλή αναλογική;
    Και για το δευτερο
    Αν δε συμφωνείτε γιατί καθεστε; Αλήθεια γιατί; Θα μπορούσατε άνετα να είστε ας πούμε σε οποιοδήποτε κόμμα; Ποιες θα ήταν οι προυποθέσεις; Ποια τα όρια που βάζετεαν δεν είναι ιδεολογικά;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, αλλά συμμαχία!Ουτως ή άλλως δεν έχει ιδεολογική ενότητα, αλλά μια ιδεολογική βάση.
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θ, και να φυγουμε εμεις, εισαι τοσο σιγουρος οτι θα τα βρουνε οι αλλοι μεταξυ τους στην ιδεολογικη ενοτητα? Ή μηπως θα σφαχτουν κι αυτοι? Βλεπεις τι γινεται στο Ρευμα, ή με τον Αλαβανο. Οσο για το 30%, αν καταλαβα καλα, υπονοεις το 30% να παει καλλια του αν δεν ειναι αντιπροσωπευτικο του υπολοιπου κομματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "...ο Συνασπισμός δεν είναι συμμαχία. Είναι κόμμα."

    Πάλι τα ίδια...μάλλον ονειρεύεσαι και μάλιστα αναδρομικά, φίλε Θ.
    Ποτέ ο Συν δεν ήταν κόμμα με την κλασική έννοια. Κι αυτό ήταν κάποτε θετικό. Τώρα κοντεύει να μην είναι καν συμμαχία...

    Όσο για τα ποσοστά, δες πχ τους κοκκινοπράσινους - σαν ποσοστό δεν φτάνουν καν το ας πούμε 10% (και πολύ είναι). Αλλά επειδή είναι κολλητοί του Τσίπρα έχουν δικτυωθεί δυσανάλογα μέσα και έξω από τον Συν - δεν είναι θέμα δημοκρατίας λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι τελικά 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους και την διάσπαση του ΚΚΕ, το λενινιστικό μοντέλο της Aλέκας, απέκτησε και εδραίωσε μια τρομερή ιδεολογική ηγεμονία, σε ολόκληση την αριστερά, του Συν συμπεριλαμβανομένου.

    Αλήθεια, ποιος θα πίστευε ότι εν έτει 2010, η νεολαία του ΣΥΝ θα ερωτοτροπούσε με την μονολιθικότητα και την καταπνιξη ακόμα και των πολυ μειοψηφικών ιδεολογικών στο εσωτερικό της? Αν δε η νεολαία, αποτελει μια προβολή στο μέλλον, τότε τα πράγματα είναι πολύ μαυρά.

    Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι η σημερινή ιδεολογική ηγεμονία του ΚΚΕ, στον χώρο μας, την οπόία μάλιστα πέτυχε βγαινοντας από χειρότερη στιγμή της μετεμφυλιακής ιστορίας του (πτωση υπαρκτού, διάσπαση κτλ), είναι πρώτα από όλα μια μεγάλη ήττα της δικής μας αριστεράς.
    Μια ήττα που οφείλεται στον ιδεολογικό και πολιτικό μας παροπλισμό προκειμένου να πετυχαίνουμε συμβιβασμούς με τους προερχόμενους από το ΚΚΕ συντρόφους του ρεύματος , που ποτέ δεν έπαψαν να είναι λενινιστές, απλά τα πρώτα χρόνια ντρεπόντουσαν να το δηλώνουν δημοσίως και εμείς οι αφελείς νομίζαμε ότι άλλαξαν!

    Για την ενότητα λοιπόν με αυτό το χώρο, δηλαδή με ενα είδωλο του ΚΚΕ,διαλύσαμε το χώρο μας, διώξαμε (ή αφήσαμε να φύγουν) εκατοντάδες στελέχη και χιλίαδες ψηφοφόροι της ανανεωτικής αριστεράς, για να φτάσουμε, στο τέλος της περιόδου Κωνσταντόπουλου να παρακαλάμε τα γκρουπόσκουλα να μας σώσουν να μπούμε στην βουλή.

    Φτάσαμε, σήμερα στο σημείο ο χώρος μας να μην διαθέτει νεολαία, οι νέοι που αυτοπροσδιορίζονται ως "ανανεωτικοί" ή "δημοκρατικοι αριστεροί" είναι ελάχιστοι και μέσα στην νεολαία του ΣΥΝ και έξω από αυτή. Μας ανησυχεί καθόλου αυτό? με σαραντάρηδες και πενηντάρηδες νέο κόμμα δεν γίνεται! χρείαζονται και νέοι άνθρωποι και δυστυχώς δεν έχουμε! και δεν έχουμε γιατί δεν δουλέψαμε ποτέ για αυτό ως χώρος. Αντίθετα, έχει σήμερα ανταπόκριση στη νεολαία, το ΚΚΕ, η ΚΟΕ, ο Αλαβάνος ο Λαφαζάνης, δηλαδή τα ιδεολογικά ρεύματα με τις ποιο καθυστερημένες πολιτικά ιδεες.

    Με αφορμή, λοιπόν το συνέδριο της νεολαίας, νομίζω σύντροφοι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε το συνέδριο του ΣΥΝ. Ας ξεκινήσουμε από αυριο ( θα έπρεπε από προχθες) να ξαναφτιάξουμε από την αρχή τον χώρο μας, με αυτόνομη πολιτική έκφραση και σκληρή δουλεια μέσα στην κοινωνία, στους χώρους δουλειας στη νεολαία. Αν δεν το κάνουμε ούτε τώρα, η ανανεωτική - δημοκρατική αριστερά πολύ σύντομα θα γράφει τίτλους τέλους...

    xno

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU