Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ναι, ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του. Η αριστερά τι κάνει;

Ο κόσμος κρατάει την υπομονή του σε μια κλωστή. Δεν είναι απλό αυτή τη στιγμή να έχεις απέναντί σου ένα μέλλον το οποίο είναι τόσο ζοφερό. Δηλαδή, αν έχεις δουλειά, να μην ξέρεις αν τη δουλειά σου θα την έχεις και αύριο, αν είσαι άνεργος να μην ξέρεις αν θα βρεις ποτέ δουλειά, αν έχεις μια μικρή επιχείρηση, να μην ξέρεις αν μπορείς να τη διατηρήσεις...

Συνέντευξη Γιάννη Δραγασάκη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπος)

- Μια ανάγνωση αυτών που συνέβησαν με τις δηλώσεις του κυβερνητικού ανώνυμου αξιωματούχου

Γ. Δραγασάκης: Δεν μου είναι πειστική η ερμηνεία του όλου σκηνικού. Δηλαδή μια δήλωση του κυβερνητικού αξιωματούχου που προκάλεσε μια νέα έκθεση ανοδική στα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και στα ασφάλιστρα κινδύνου σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Μου φαίνεται πειστικό το γεγονός ότι πρώτον επιβεβαιώνεται ότι ο περιβόητος μηχανισμός που έγινε από την ΕΕ δεν πείθει κανέναν ότι είναι μηχανισμός υποστήριξης και θωράκισης του κοινού νομίσματος.
Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε ότι κάθε νόμισμα, είτε κοινό όπως το ευρώ είτε εθνικό όπως είναι το δολάριο ή η στερλίνα, έχει ανάγκη από ορισμένους θεσμούς υποστήριξής του στην περίπτωση που χρειάζεται αυτή η υποστήριξη για διάφορους λόγους, όπως εθνικών καταστροφών, πολέμων στους οποίους μπορεί να εμπλακεί μια χώρα ή του σημερινού πολέμου με τις αγορές.

Αυτή τη στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει κρατικά ομόλογα της χώρας όταν οι αγορές ζητούν υψηλά επιτόκια.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου για να ρυθμίζει τις τιμές, το κόστος του δανεισμού.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα ευρώ – που δεν θα κουραστώ να λέω- ότι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε δεν του εξασφαλίζει την βιωσιμότητά του. Δημιουργήθηκε από δυνάμεις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες αλλά δημιουργήθηκε και με υποθέσεις οι οποίες διαψεύστηκαν.
Αυτοί που δημιούργησαν το ευρώ πίστευαν ότι δεν θα υπάρξει μια τόσο μεγάλη κρίση όπως αυτή που ζούμε ή και αν υπάρξει κάποια κρίση με μείωση των μισθών και συμπίεση των κοινωνικών δαπανών μπορεί να ξεπεραστεί.

Άρα, το πρώτο που ζούμε είναι η αποτυχία, αδυναμία, χρεοκοπία του μηχανισμού που στήθηκε να ικανοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε.
Για να γίνει πιο κατανοητό, πρώτον ο περιβόητος αυτός μηχανισμός δεν λέει πότε ενεργοποιείται.
Αναφέρει ότι πρέπει μια χώρα να δηλώσει στην ουσία στάση πληρωμών, να δηλώσει αδυναμία δανεισμού για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Δεύτερον, δεν είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί διότι απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 16 χωρών.
Τρίτον, δεν υπάρχει κεφάλαιο, δεν υπάρχει δηλαδή αποθεματικό, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν σε διμερή βάση η Ελλάδα με τις διάφορες χώρες.
Τέλος, το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα, αν πιστέψουμε δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από την Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επιτόκιο της αγοράς. Άρα, αυτό δίνει ένα κίνητρο στις αγορές να ανεβάσουν περισσότερο το επιτόκιο ώστε να κερδοσκοπήσουν.

Επομένως, το ένα που ζούμε είναι αυτό και το δεύτερο είναι ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης δεν είναι πειστικό.
Διότι λέει μεν ότι θα μειώσει το έλλειμμα κατά 4% και σε ορίζοντα 3ετίας κατά 10% αλλά αυτοί που ξέρουν λίγα οικονομικά λένε ότι αυτό θα σημαίνει ύφεση της τάξης περίπου του 10%.
Αν λοιπόν έχουμε ύφεση 10%, που σημαίνει δηλαδή ότι το εθνικό εισόδημα θα μειωθεί από 240 δις που ήταν πέρυσι στα 220 δις και παρακάτω, τότε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα επιδεινωθεί.

Επομένως, έχουμε δυο προβλήματα που είναι βούτυρο στο ψωμί των λεγόμενων κερδοσκόπων οι οποίοι ακριβώς θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος να εκμεταλλευτούν.
Άρα, αυτά τα δυο προβλήματα έχουμε και όλα τα άλλα είναι είτε επικοινωνιακά τρικ, κατά την άποψή μου, είτε είναι εκ του πονηρού για να δικαιολογηθούν και νέες δέσμες μέτρων.
Βλέπω να αναπτύσσεται μια εντελώς ανεύθυνη και ιδιοτελής φιλολογία η οποία λέει ότι αφού είναι έτσι τα πράγματα να ιδιωτικοποιήσουμε.
Αντί να απολογηθούν για το τι έγιναν τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις, αντί να απολογηθούν και να διερευνηθεί έστω και εκ των υστέρων τι στοίχησαν στο ελληνικό δημόσιο οι ιδιωτικοποιήσεις-διότι πριν ιδιωτικοποιηθούν οι επιχειρήσεις φορτώθηκαν του κόσμου τα χρέη και οι ζημιές στο κράτος- έχουμε μια επιθετικότητα από κερδοσκόπους οι οποίοι θέλουν να βάλουν στο χέρι ότι έχει απομείνει στον έλεγχο του δημοσίου.

- Ουσιαστικά η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια διολίσθηση πλέον, υποτιμώνται οι αξίες της και σε λίγο θα βγούμε στο σφυρί όλοι μαζί.

Γ. Δραγασάκης: Αυτό λένε. Όμως δεν είναι έτσι.
Διότι όταν πουλάς ένα περιουσιακό σου στοιχείο, ακόμα και αν το αντίτιμο που εισπράξεις το διαθέσεις για να μειώσεις το χρέος, η θέση σου επιδεινώνεται επειδή είναι αυτό που λένε οι οικονομολόγοι η «καθαρή θέση».
Αυτό δηλαδή που κοιτάν είναι τι χρωστάς αλλά και τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτεις.
Μπορεί να χρωστά ως ιδιώτης 100.000 ευρώ αλλά να έχει ένα ακίνητο που κάνει 200.000 ευρώ και σ’ αυτή την περίπτωση δεν κινδυνεύεις. Μπορεί να χρωστά μόνο 1000 ευρώ και να μπεις φυλακή γιατί δεν έχεις τίποτα άλλο.

- Πρακτικά το επόμενο διάστημα μέχρι τα τέλη Μαΐου η κυβέρνηση λέει ότι έχει να δανειστεί 12 με 13 δις με τις καλύτερες εκτιμήσεις να είναι γύρω στα 10 δις. Και βγαίνει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ για να ζητήσει δάνεια. Αυτό από μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα; Όλα τα πρακτορεία έβγαλαν πόσο κοστίζει ένα δάνειο σε ρήτρα δολαρίου. Για την Ελλάδα το υπολογίζουν στο 6,5% και σ’ αυτή την περίπτωση πάλι υπάρχουν και διπλοί κίνδυνοι και μας έχουν κατατάξει πιο κάτω και από την Κολομβία.

Γ. Δραγασάκης: Το πρόβλημα που έχουμε δεν είναι απλώς πώς να δανειστούμε.
Ας υποθέσουμε ότι δανειστήκαμε αυτά τα 10 δις με τους καλύτερους όρους. Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές στην Ελλάδα;
Το κόστος δανεισμού που έχουμε αυτή τη στιγμή που πλησιάζει το 7% είναι το υψηλότερο που είχαμε όσο είμαστε στο ευρώ.
Παραμένει το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανειζόταν η Ελλάδα όταν ήταν εκτός ευρώ. Δεν πρέπει δηλαδή να σιγοντάρουμε άθελά μας ένα πανικό ο οποίος έχει και κερδοσκοπικά κριτήρια.
Η διαφορά δεν είναι ότι σήμερα έχουμε ένα πολύ υψηλό επιτόκιο δανεισμού.
Η διαφορά είναι ότι ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 που δανειζόμασταν με ακόμα υψηλότερα επιτόκια υπήρχε μια θετική προοπτική στο βάθος.
Ξέρανε όλοι ότι θα μπούμε στο ευρώ, θα πέσουν τα επιτόκια και άρα αναπτύσσεται μια θετική προοπτική.
Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι η προοπτική είναι αρνητική.

- Περίπου το μισό χρέος που έχουμε είναι μέσα σ’ ένα διάστημα τριών ετών. Υπάρχει τεχνική αναδιάταξης αυτού του χρέους;

Γ. Δραγασάκης: Υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει μια μερική αναδιαπραγμάτευση μέρους του χρέους.
Επαναλαμβάνω όμως στερεότυπα την βασική μου θέση.
Εάν η χώρα που λέγεται Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο να υπόσχεται ότι σε βάθος χρόνου θα επιτύχει ρυθμό αύξησης του εθνικού της εισοδήματος μεγαλύτερο από το επιτόκιο δηλαδή εάν το επιτόκιο είναι 6% ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι τουλάχιστον 7%.
Εάν αυτό δεν μπορεί να το αποδείξει πειστικά, το πρόβλημα θα αναπαράγεται και θα διευρύνεται.
Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο είναι ότι ένα δεν υπάρξει από την Ευρώπη ένα αποτελεσματικό σύστημα στήριξης του ευρώ και των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ, πάλι το πρόβλημα θα αναπαράγεται.

- Σχετικά με την τεχνική επαναδιαπραγμάτευσης των όρων και το εάν το πολιτικό σύστημα αυτό που έχει συσσωρεύσει τόσα αρνητικά στην οικονομία να δώσει εγγυήσεις ότι σε 4 ή 5 χρόνια μπορεί να επιτύχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Γ. Δραγασάκης: Μα δεν το υποστηρίζει αυτό και ούτε το υποστηρίζει με πειστικό τρόπο.
Επομένως δεν μπορούμε να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να διαβεβαιώνουν, με τον τρόπο που διαβεβαιώνουν, τις αγορές ότι θα κάνουν ότι απαιτηθεί.
Έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, χωρίς διαπραγματευτική τακτική και χωρίς γραμμή άμυνας. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ακούσει μια γραμμή άμυνας.

Και για να επιστρέψουμε στο ερώτημά σας για το δολάριο. Δεν μπορώ να πιστέψω στους χειρισμούς που όμως είναι σημαντικοί δηλαδή τι προετοιμασία έχει κάνει η κυβέρνηση;
Έχει εξασφαλίσει κάποιους οίκους που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα ή πάει στα τυφλά;

Δεν είναι αρνητικό να επιδιωχθεί σε βάθος χρόνου όμως μια διαφοροποίηση του ελληνικού χρέους πρώτον σε διαφορετικά νομίσματα αφού ζούμε σ’ ένα πολυκεντρικό κόσμο. Υπάρχει η Αμερική, η Κίνα, ο αραβικός κόσμος, η Ρωσία.
Εφ’ όσον είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι δρόμοι και όλες οι δυνατότητες εάν υπάρχουν. Αυτό δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται ως ένα στιγμιαίο γεγονός αλλά σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επιδιωχθεί μια τέτοια διαφοροποίηση του χρέους.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια ανάλογη διαφοροποίηση του χρέους ανάμεσα εξωτερικό και εσωτερικό. Αυτό βέβαια για να γίνει απαιτεί και άλλα πράγματα, όπως το αν αναπτύσσεται η οικονομία και να υπάρχει εσωτερική αποταμίευση, αλλά έστω και αυτή η κατεύθυνση θα ήταν θετική.

- Τι θα κάνει η Eurostat με τα στοιχεία που έχει συλλέξει γιατί μέχρι τις 22 Απριλίου πρέπει να δώσει τις δικές της εκτιμήσεις και απ’ ότι φαίνεται υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το 12% και το 7% του ελλείμματος που παρουσιάζουμε για 2009.

Γ. Δραγασάκης: Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι συνεχίζεται αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο γύρω από τα στατιστικά στοιχεία όπου δεν υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.
Υπενθυμίζω την πρότασή μας προ δεκαετίας που είχαμε ζητήσει να δημιουργηθεί στη Βουλή ένα γραφείο για τον προϋπολογισμό, με την ανάλογη τεχνοκρατική υποδομή και τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλίου να υπάρχει προσβασιμότητα σ’ όλα τα στοιχεία.
Δυστυχώς εξακολουθούμε να ζούμε στο σκοτάδι και να περιμένουμε πότε θα έρθει κάποια Eurostat με τις δικές της σκοπιμότητες να πει κάτι.
Εγώ εκφράζω την διαφωνία για τον εξής λόγο.
Αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα ήταν ότι η Έκθεση που συνέταξαν οι έλληνες εμπειρογνώμονες αναφέρει το στοιχείο ότι η Eurostat άσκησε κριτική ότι κακώς η κυβέρνηση φόρτωσε στο έλλειμμα του 2009 το χρέος των νοσοκομείων των προηγούμενων ετών.
Δηλαδή κανονικά έλεγε η Eurostat ότι το χρέος θα έπρεπε να επιμεριστεί και ένα μέρος να πάει το 2009, ένα μέρος το 2008 και ένα μέρος στο 2007.
Και μάλιστα δόθηκε και μια ερμηνεία ότι η κυβέρνηση το έκανε αυτό δηλαδή φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 για να δείξει μια ευκολία το 2010.
Τώρα ακούω ότι έρχεται η Eurostat και λέει διαφορετικά πράγματα. Θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αλλά νομίζω ότι οι βουλευτές μας θα πρέπει να ζητήσουν σε επίπεδο βουλής μια πάρα πολύ ουσιαστική ενημέρωση για τελειώνει αυτό το οποίο γίνεται και μπορεί να κρύβει διάφορα παιχνίδια.

Να υπενθυμίσω ότι όταν μιλάμε για έλλειμμα αμέσως μετά πρέπει να αναφερόμαστε και στο ημιδείκτιο στην ύφεση. Δηλαδή το πόσο θα μειώσεις το έλλειμμα – αν θεωρείται θετικό- είναι άνευ αντικρίσματος εάν η επίπτωση είναι να έχει πτώση του εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας.
Εάν έχεις πτώση του εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας μπορεί τη μείωση του ελλείμματος που έχεις φέτος να την χάσεις του χρόνου λόγω υστέρησης των εσόδων. Και αυτό είναι που φοβούνται.

Οι σοβαροί οικονομολόγοι που ασχολούνται με την ελληνική περίπτωση σχολιάζουν το πώς θα μπορέσει μια χώρα με φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα να εξυπηρετήσει μελλοντικά το χρέος της ή και να το μειώσει.

- Όλη αυτή η κινητικότητα της κυβέρνησης στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα έγινε ακριβώς για να κερδίσουμε μέρος της χαμένης μας αξιοπιστίας αν όχι όλη την αξιοπιστία μας. Είναι δυνατόν αυτή η αξιοπιστία να έχει ανακτηθεί τη στιγμή που μια φημολογία ή μια οποιαδήποτε δήλωση μπορεί να δημιουργήσει κατόπιν πάλι ντόμινο ανατιμήσεων στα spreads;

Γ. Δραγασάκης: Επαναλαμβάνω την δική μου επιφύλαξη σε ότι αφορά αυτή την ερμηνεία και ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι το αλεξικέραυνο για όλη την Ευρώπη.
Θα παρατηρήσετε ότι μαζί με την άνοδο των ελληνικών spread είχαμε και πτώση του ευρώ. Αυτή τη στιγμή μέσω των ελληνικών επιτοκίων δοκιμάζεται η αντοχή του περιβόητου μηχανισμού που υποτίθεται ότι είναι ο μηχανισμός θωράκισης του ευρώ και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Και υπό αυτή την έννοια δοκιμάζεται και η αντοχή του ευρώ και η συνοχή της ΕΕ.
Ακριβώς για αυτό όσο είναι λάθος το δικό μας πρόβλημα δηλαδή ότι έχουμε πρόβλημα εμείς ως ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, άλλο τόσο λάθος είναι το να αγνοείται ότι συμμετέχουμε σ’ ένα κοινό νόμισμα και άρα αν το κοινό νόμισμα δεν λειτουργεί σωστά, δεν έχει τους αναγκαίους θεσμούς του δανεισμού τελευταίας καταφυγής θωράκισης τότε εμείς θα πληρώνουμε, λόγω του ότι είμαστε και πιο αδύνατη οικονομία, τις αδυναμίες του ευρώ, όπως θα τις πληρώσουν και αύριο ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, ίσως οι Ιταλοί.
Ακριβώς γι’αυτό η δυνατότητα που έχουμε είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος μας και όχι η εθνικοποίησή του, η ευρωποίησή του κατά κάποιον τρόπο, να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η πολιτική της Γερμανίας διχάζει την Ευρώπη, να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα ότι η πολιτική αυτή έχει αντιδράσεις και μέσα στη Γερμανία πια και όχι μόνο από το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο κάνει μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια στο γερμανικό κοινοβούλιο..

- Και από τους πράσινους και από πολλούς άλλους βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση, βεβαίως..

Γ. Δραγασάκης: Το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι μπορούμε να επενδύσουμε σε έναν αγώνα, ο οποίος θα στηρίζεται και θα αφορά όχι κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα ή κάποια ανάγκη βοήθειας αποκλειστικά της Ελλάδας, αλλά την ανάγκη να προχωρήσει η Ε.Ε. σε μεγαλύτερη συνοχή και όχι σε καταστάσεις διάλυσης.

- Να ‘ρθούμε τώρα στο ΔΝΤ. Ήρθαν σήμερα οι εκπρόσωποι, αυτό το 10μελές κλιμάκιο απ΄ ότι λένε, και θα κάνουν για 10 ημέρες ξεσκόνισμα σε όλα τα στοιχεία. Θεωρείτε εσείς ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να παραμείνει ως έχει, έτσι, με τον τρόπο που άνοιξε από δική μας πρωτοβουλία ή αβλεψία να έχει ως έχει ή να επαναφέρουμε το θέμα στην Ε.Ε.;

Γ. Δραγασάκης: Η άποψή μου είναι ότι μετά από τις εξελίξεις που έχουμε , δηλαδή το γεγονός ότι η δημιουργία του μηχανισμού δεν οδήγησε σε πτώση των επιτοκίων, όπως έλεγαν ότι θα συμβεί, αντίθετα, έχουμε έκτασή του, η ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι το αίτημα, η πίεση μαζί και με άλλες χώρες για την επανεξέταση όλου αυτού του θεσμού που δημιουργήθηκε, την ακύρωσή του ως αναποτελεσματικού και την επανεξέτασή του σε νέες βάσεις.

- Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο θα δανειστούμε με επιτόκια αγοράς που διαμορφώνονται πάνω από το 7% τα επόμενα 10δις.

Γ. Δραγασάκης: Το θέμα του δανεισμού του Μαΐου αποτελεί ένα γεγονός το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, εξαντλώντας τις υφιστάμενες δυνατότητες, είναι ένα θέμα διαχείρισης του πράγματος.
Πρέπει η κυβέρνηση να δει τι δυνατότητες εσωτερικού δανεισμού υπάρχουν, τι δυνατότητες υπάρχουν διεθνούς δανεισμού και με ιδιωτικές τοποθετήσεις.
Εφόσον λένε ότι θέλουνε τις αγορές, ε, ας απευθυνθούν στις αγορές. Η αγορά δεν είναι μία, είναι πολλές.

- Γιατί θα ήταν τόσο καταστροφικό το ενδεχόμενο προσφυγής ή καταφυγής στο ΔΝΤ κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Γ. Δραγασάκης: Ο πρώτος λόγος είναι ότι απονομιμοποιεί τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.

- Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να πιεστούμε να βγούμε και από το ευρώ;

Γ. Δραγασάκης: Όταν λες στην Ε.Ε., μάλλον στην ΟΝΕ ότι συμμετέχω σ’ αυτή τη ζώνη, δεν είναι απλώς μια απόφαση.
Είναι μια απόφαση που συνοδεύεται από τα εξής γεγονότα:
Πρώτον, παραχωρείς σε αυτόν τον θεσμό που λέγεται ευρώ τη νομισματική και συναλλαγματική σου πολιτική, παραχωρείς τα όποια συναλλαγματικά αποθέματα έχεις ως χώρα. Παραχωρείς, επομένως, ένα σημαντικό μέρος της κυριαρχίας σου. Άρα, ή φεύγεις μετά από αυτόν τον θεσμό και πας αλλού, διαφορετικά το να μένεις μέρος αυτού του θεσμού, αλλά να ζητάς την έκτακτη βοήθεια από έναν άλλο θεσμό, όπως είναι το ΔΝΤ, δεν έχει λογική.
Δεύτερον, αν το δικό μας πρόβλημα ήταν στιγμιαίο, δηλαδή να δεχτούμε μια βοήθεια, έναν φτηνό δανεισμό ας πούμε, μια στιγμή και μετά τα πράγματα θα δρομολογηθούν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα το εξετάσω και αυτό.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεσομακροχρόνιο. Δηλαδή, για να μιλήσω με όρους αγοράς, η αβεβαιότητα των αγορών έχει να κάνει όχι με το αν θα μπορέσουμε να δανειστούμε τα 10δις τον Μάιο, αλλά με το αν η Ελλάδα και αν η ελληνική οικονομία θα μπορέσει στο μέλλον να έχει τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης που να εξασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή του χρέους.
Άρα το πρόβλημά μας είναι μεσομακροχρόνιο, είναι αναπτυξιακό και όχι δημοσιονομικό.
Και τρίτον, το ΔΝΤ άφησε να γίνει σαφές ότι θα θέσει τους δικούς του όρους.
Άρα και αυτή η διαβεβαίωση που έδινε ο κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι πρόσφατα ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν σημαίνει νέοι όροι, ούτε αυτό είναι δεδομένο.
Εγώ επιμένω ότι άλλο είναι το πρόβλημα και αλλού ψάχνουμε τη λύση του.
Το πρόβλημα το δικό μας είναι ότι πρέπει, από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο ευρώ, αξιοποιώντας το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι στη λίστα των χωρών που θα έχουν τέτοια προγνωστικά, όπως αυτά που έχουμε εμείς, να κάνουμε αυτό που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή να οικοδομήσουμε συμμαχίες με όρους κοινωνίας, με όρους κοινών αναγκών και κοινών συμφερόντων και να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο χρειάζεται το ευρώ και για τη δική του βιωσιμότητα.

- Τώρα, να ρωτήσω πώς γίνεται αυτό, γιατί έχουν περάσει 6 μήνες, έχουν γίνει 2 συνεδριάσεις στη βουλή, η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί το δικό της δρόμο, δεν ξέρω για πόσο ακόμη.
Υπάρχουν, βεβαίως, και κάποια δημοσκοπικά ευρήματα στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα οποία είναι ενδιαφέροντα και δείχνουν ότι η αγωνία, η ανησυχία του κόσμου αρχίζει πια να μεγεθύνεται με ραγδαίο ρυθμό, 75-80% αγωνιούν πως έρχονται τα χειρότερα και δεύτερον, αρχίζει να κλονίζεται και η εμπιστοσύνη που υπήρχε προς αυτούς τους χειρισμούς. Τι βλέπετε εσείς ως πολιτική επίπτωση μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Γ. Δραγασάκης: Ο κόσμος κρατάει την υπομονή του σε μια κλωστή.
Δεν είναι απλό αυτή τη στιγμή να έχεις απέναντί σου ένα μέλλον το οποίο είναι τόσο ζοφερό. Δηλαδή, αν έχεις δουλειά, να μην ξέρεις αν τη δουλειά σου θα την έχεις και αύριο, αν είσαι άνεργος να μην ξέρεις αν θα βρεις ποτέ δουλειά, αν έχεις μια μικρή επιχείρηση, να μην ξέρεις αν μπορείς να τη διατηρήσεις, κ.λ.π.
Η κατάσταση είναι σε οριακά σημεία.
Και οι προσεγγίσεις, για να έρθουμε στο δια ταύτα, είναι νομίζω δύο.
Η μία προσέγγιση είναι να διαμορφώσουμε ένα διεθνές πλαίσιο, το οποίο να υποστηρίξει ένα σχέδιο ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, και το δεύτερο είναι να έχεις ένα σχέδιο ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευτείς με διεθνείς παράγοντες. Αρχίζοντας από το πρώτο, νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε…
Πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση και ας διαφωνεί.
Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση, το κάνουν οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, δηλαδή, πριν από λίγες ημέρες το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία πρότεινε να βγει ένα ψήφισμα από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Αυτά που λέει το ψήφισμα είναι προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν.
• Το πρώτο είναι να ανασταλεί η απαγόρευση που υπάρχει σήμερα στις συνθήκες, το οποίο απαγορεύει την παροχή βοήθειας προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. Έκτακτες συνθήκες λέμε ότι έχουμε, άρα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και αυτό.
• Το δεύτερο είναι η έκδοση ευρωομολόγου από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτόν τον στόχο, όταν αυτός ο στόχος ήταν στόχος και των ιδρυτών, δηλαδή μέχρι και ο Ντελόρ το έλεγε το ευρωομόλογο, μέχρι που η σοσιαλδημοκρατία τα παράτησε και έκανε τη γνωστή στροφή.
• Το τρίτο είναι να μπορεί η ΕΚΤ να κάνει αυτό που κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, αυτό που σας έλεγα πριν, δηλαδή, να μπορεί να αγοράζει. Όχι να πηγαίνουν οι τράπεζες με το κρατικό ομόλογο να παίρνουν χρήμα με 1% και μετά να το δανείζουν στο κράτος με 6% και 7%. Αυτό είναι σκάνδαλο.
Να μπορεί η κεντρική τράπεζα να αγοράζει κατευθείαν κρατικά ομόλογα, όχι μόνο ελληνικά αλλά και άλλων χωρών, κατά μία αναλογία βεβαίως μπορεί να γίνει αυτό, να απαγορευθεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στις αγορές των λεγόμενων ασφαλίστρων κινδύνου, κ.λ.π.

Επίσης, είναι μια ευκαιρία να μπει ένα κατώτατο όριο στους οικονομικούς συντελεστές.
Να σταματήσει, δηλαδή, το φορολογικό τάμπινγκ. Αυτό διαλύει τα δημόσια οικονομικά των χωρών, διαλύει το κοινωνικό κράτος.
Επίσης, να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας με τη μορφή που έχει σήμερα. Να υπάρξει ένα κοινό ταμείο, πέρα από τον θεσμό έκτακτης υποστήριξης.
Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό ταμείο.
Αν θυμάστε, όταν έκανε ο Πόλσον στην Αμερική την παρέμβασή του για τις τράπεζες, εμφάνισε ένα μεγάλο ποσό 750εκ. ευρώ.
Όταν τον ρώτησαν γιατί τόσο μεγάλο ποσό θα χρειαστεί, είπε ότι πρέπει να δουν οι αγορές την αποφασιστικότητά μας, ότι ό,τι παιχνίδι κι αν παιχτεί, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Λέω, λοιπόν, ότι υπάρχουν αυτά τα μέτρα, τα οποία συζητούνται στην Ευρώπη και τα οποία απαντούν στο πρώτο ερώτημα, δηλαδή μπορεί να υπάρξει ένα διεθνές πλαίσιο, το οποίο να υποστηρίξει μια δική μας προσπάθεια ή μια προσπάθεια της Ισπανίας αύριο ή μιας άλλης χώρας, να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη.
Και το δεύτερο σκέλος μιας τέτοιας στρατηγικής βεβαίως, παράλληλα, είναι να έχεις εσύ ένα τέτοιο σχέδιο.
Εμείς ως χώρα, ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ένα τέτοιο σχέδιο.
Έχει ένα σχέδιο περικοπών μισθών, περικοπών δαπανών, αύξησης των φόρων, έχει ένα σχέδιο, δηλαδή, του οποίου το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα είναι μια βαθιά και απροσδιορίστου έκτασης ύφεση.
Και αυτό δεν μπορεί να πείσει ούτε τον ελληνικό λαό, να του δώσει ελπίδα και προοπτική, ούτε βέβαια και διεθνώς.

- Και πάμε στο ερώτημα που έχει προκύψει και έχει θολώσει ενδεχομένως την κατάσταση. Την πρωτοβουλία της Γερμανίας αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός ταμείου εγγυοδοσίας για τις τράπεζες, ένα ταμείο που θα μπορεί την επόμενη ημέρα να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν στη επιθετικότητα των χρηματαγορών. Θεωρείτε..

Γ. Δραγασάκης: Γιατί να μην γίνει αυτό και για τα κράτη; Δηλαδή, τι να τις κάνουμε τις τράπεζες αν χρεοκοπήσουν τα κράτη και αν βουλιάξει το ευρώ;

- Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, υποθέτω. Ωστόσο, η Γερμανία έχει πάρει τις αποφάσεις της επ’ αυτού: Θα στηρίζει τράπεζες και όχι κράτη.

Γ. Δραγασάκης: Αυτό είναι μια πρόταση που έγινε και από το ΔΝΤ και το νόημά της, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι το εξής: Επειδή προκάλεσε μεγάλη κοινωνική αντίδραση το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι, μέσω των κρατών, βοηθούν τις τράπεζες, το σχέδιο τώρα είναι να γίνει το ίδιο, αλλά με λιγότερο κοινωνικά προκλητικό τρόπο.
Δηλαδή, θα εμφανιστεί το πράγμα ότι το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, στην πραγματικότητα βέβαια θα χρηματοδοτείται από τους πελάτες των τραπεζών, δηλαδή, από τις κοινωνίες.
Και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Γι’ αυτό εγώ λέω, όποια μορφή και αν πάρει το ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών, είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα για να δείξει κανείς τον παραλογισμό της πολιτικής που ασκείται, όπου ψάχνουν τρόπο να διασώσουν τις τράπεζες, ενώ δεν έχουν διασφαλίσει τη διάσωση ούτε των κρατών ούτε του ευρώ, ως νομίσματος.

Και τελειώνοντας να πω ότι επειδή όλα αυτά που λέμε δεν εξαρτώνται και δεν μπορούν να ελεγχθούν από έναν απλό εργαζόμενο ή έναν απλό πολίτη, νομίζω ότι ο επίλογος πρέπει να είναι πώς θα δυναμώσει η συνοχή της Αριστεράς, πώς θα μπορέσει και ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη συνεκτική δύναμη για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθειά τους να συσπειρώσουν τον κόσμο, να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος μέσα στον λαό, πέρα από κομματικές εντάξεις και ιδεολογικές παρωπίδες, διότι τα προβλήματα που περιγράφουμε μόνο η κοινή δράση των εργαζομένων μπορεί να τα φρενάρει και τελικά και να τα επιλύσει.

44 σχόλια:

  1. Καλημερα,Γιωργο.
    Η Αριστερα εχει φορεσει μασκα οξυγονου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κινείται η ακινησιά…., ‘’τρακόσα’’ στη σκυλολυσιά….,
    θα ‘χετε ‘’γλέντι’’ ‘’γάντι’’…., ιδού, ‘’καπνός’’ αγνάντι….!

    …..’’Κλώσες’’…., ‘’απόγονοι’’ του Ερμή….:
    δασ κάλου…., ‘’συστηματικής’’….,
    απάτης, δόλου και κλεψιάς….,
    σεις…., οι τρακόσοι στη Βουλή….,
    λες…., Εκτροφείο χαμερπιών….,
    ουστ, ‘’Εθνικό Θέατρο’’…., λες….,
    ή ‘’Σπίτι’’ του Μαντάμου….,
    που ‘’παίζει ’το’’ Χαμουραμπί….,
    ‘’τέτοιοι’’ κι εσείς…., ως κι ο Ερμής….,
    αμέσως….. ή εμμέσωςςςςς….,
    των ζάπλουτων…., ‘’Μαικήνων’’ –σας….,
    ‘’σικ’’ μανατζαρισμένα….,
    κι εσείς…., μα και το Κόμμα –σας….,
    ό λ α …., «δεξιά» κι «αριστερά»….,
    εκτρώματα….. Καμπάλας….,
    ‘’αρπαχτικά’’ της ‘’αρπαχτής’’….,
    λιοντάρια αυτοί…., ψοφίμι η Ελλάς…..
    κι εσείς, πάνω της, γύπες….,
    ‘’πατριώτες’’, τάχα…., Ανθέλληνες….,
    λαομπαίχτες…., ‘’Θεομπαίχτες’’….,
    σεις…., της Κατάντιας Φταίχτες
    και ‘’Καισαροπαπείο’’….,
    που, ‘’έτσι’’, είστε ‘’δεμένοι’’ –τους….,
    σας ‘’έχουνε στο χέρι’’….,
    κι είναι κλειστό το στόμα –σας….,
    ‘’δεμένα’’ είν’ τα χέρια –σας….,
    σάμπως μαφιόζων ομερτά….,
    κι εσείς….. και τα τσιράκια –σας….:
    ‘’καλαμαράδες’’ κι ‘’όργανα’’….,
    ελεγκτικά, ξου, τάχα….,
    της ‘’Θέμιδος’’ οι εκπορνευτές
    και κάθε ‘’τέτοιο’’….. πράμα….,
    ψοφίμια και θρασίμια….,
    σεις…., οι με Ερπετά τακίμια….,
    σκυλιά Πλουτοκρατίας…., σεις….,
    Χουντο’’δημοκρατίας’’…., σεις….,
    κι ‘’«ορθοί χρήστες του Μαμωνά»’’….,…..
    με ‘’ντουμπουρντού’’ και ‘’ντιχταρντά’’….,
    τους αλαφιάσατε όλους….,
    και ξύπνιους και χαχόλους….,
    που...., ‘’μια και δυο’’…., μες στο αλαφιό….,
    θα ‘ρθούνε ‘κεί…., ωρέ μαφιό’….,
    να κάνουνε το ‘’Θάμα’’….,
    να ‘’γείρουνε’’ το ‘’Σπίτι’’ –σας….,
    καθότι οι φουλ απελπισμένοι….,
    και δη οι φουλ διαψευσμένοι….,
    ----- …..τί, κι από σας, να περιμένουν….,
    πλην….. από ‘’κλώσες’’….. γλου – γλου – γλου…..
    και….. από κόρακες….. κρα – κρα….!; -----
    που τους τα παίρνετε όλα –τους….,
    δοκεί μοι…., είν’ ‘’ένα κι ένα’’ πράμα
    να γίνουν ‘’καμικάζι’’…., να….,
    σαν ‘’τους πατάτε γκάζι’’…., να….,
    που….. τι, βρε, τους χρειάζεται
    το μαριονετο’’σπίτι’’….:
    ‘’φάτνη’’ και φέρετρο μαζί….,
    ----- όι, όι…., και ποιος τους συγκρατεί….! -----
    σαν θα ‘χανε λιγότερη
    ζημιά….. και πιο καζάντι….,
    αν θα ‘χαν….. ακυβερνησιά….,…..
    άντε και….. ‘’καλυφθείτε’’….,
    κινείται η ακινησιά….,
    ‘’τρακόσα’’ στη σκυλολυσιά….,
    θα ‘χετε ‘’γλέντι’’ ‘’γάντι’’….,
    ιδού, ‘’καπνός’’ αγνάντι….,….!.....

    …..Χξς΄ςςςς…., χμμμμμ…., κι ως τι –σας φαίνεται…., που –σας φαίνεται…., πως δεν….:

    Αλέξανδρος Ζήβας,
    URL : www.alexandros-zivas.gr
    ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά περιέχονται στις 400 σελίδες του προγράμματος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι βέβαια!
    Αυτό που μου κάνει εντύπωση με τον Γ.Δραγασάκη είναι ακριβώς αυτό: ενώ οι θέσεις του συχνά είναι λογικές και συγκροτημένες (θάλεγα και ιδιαίτερα "ανανεωτικές" καμιά φορά), μέσα στο κόμμα του υποστηρίζει την τάση εκείνη που επιδεικνύει ιδιαίτερο πολιτικό καιροσκοπισμό, που διακατέχεται από εξουσιομανία και που σύρεται στην καθημερινή διγλωσσία όσον αφορά την πολιτική της παρουσία σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα (οικονομική κρίση, ενότητα της αριστεράς, Συριζα κλπ).
    Τι περιμένει ο Γιάννης; Ότι με κάποιες καλές θέσεις, η αριστερά του θα συνέλθει ως εκ θαύματος αφήνοντας κατά μέρος την εσωκομματική μάχη εξουσίας χωρίς αρχές, εγκαταλείποντας τον άνομο αγώνα κυριαρχίας επί του αντιπάλου και εκλέγοντας άξια ηγεσία πέρα και πάνω από τις στενές επιδιώξεις της μιας ή της άλλης κλίκας;
    Γιατί δεν παίρνει εξ ίσου λογικές θέσεις για το πως του Συνασπισμού;
    Δεν θέλει να έρθει σε αντίθεση με τους παλιούς και νέους του φίλους;
    Γίνεται όμως έτσι τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν σε λίγο αρχίσουμε κι εμείς την απαγγελία ποιημάτων όπως ο φίλος μας ο Ζήβας, για την κατάσταση στρουθοκαμηλισμού στην αριστερά, τι θα πει ο σύντροφος Γιάννης;

    taspa μου, έχει καταδυθεί καιρό και η ανάσες σώνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είναι σωστή η παρακάτω δήλωση και μάλλον έτσι είναι , αφού πλέον η Στατιστική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη αρχή και υπάρχει στενός έλεγχος από την Γιούροστατ, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης και θα είναι λυπηρό να μην το αναγνωρίσουμε.
    -----------
    Γ . Παπακωνσταντίνου: 40% μειωμένο το έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2010

    Στα 4,3 δισ. ευρώ ανέρχεται τo έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με τα 7,1 δισ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2009 σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός στην Βουλή, “Υπάρχει 40% μείωση στο έλλειμμα σε σχέση με το 2009 και επιτεύχθηκε χωρίς να έχουν εφαρμοστεί πλήρως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση”.

    Στη δήλωση του αναφέρει ακόμα πως η κυβέρνηση είναι τελείως μέσα στον στόχο για την μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και εφαμρόζει επιτυχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

    Από "Ε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά σας αγαπητοί κύριοι. Κωστή μου χα!χα!χα!. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Και θα είναι πράγματι λυπηρό να μην το ξέρεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόβλεψη - βόμβα της Goldman Sachs: ΔΝΤ στην Ελλάδα τον Απρίλιο
    Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs στην Ευρώπη: Εκτιμά 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα.
    -----------
    Ναι το ξέρω και είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι δεν εννοούσα αυτό αγαπητέ μου Κωστή, που είναι απολύτως σωστό. Ίσως είναι στα μέσα Μαΐου. Εννοώ ότι εδώ και έξι μήνες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. (πρώην ΕΣΥΕ), δηλαδή η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει καν διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρο και τα λοιπά. Δηλαδή εν ολίγοις είναι ακέφαλη και υπολειτουργεί. Τα όσα είπε ο Παπακωνσταντίνου είναι ευθέως ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσπάθειες να «μη γράψει» το έλλειμμα 14,4%

    Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ των παθών θα συνεχιστεί για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που διεξάγουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Eurostat σε μία προσπάθεια να αποσοβήσουν έναν μεγάλο κίνδυνο: να «αβγατίσει» ακόμη και κατά 1,5%, δηλαδή στο 14,4% του ΑΕΠ, το ύψος του ελλείμματος του 2009.

    Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν το θέμα επισημαίνουν ότι ακόμη τίποτε δεν έχει λήξει καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιμερίσει το πρόβλημα σε προηγούμενα έτη (2007 και 2008). Στόχος είναι να μην προκαλέσει πρόσθετο βάρος στην φετινή προσπάθεια.

    Δηλαδή, όσο «αβγατίζει» το έλλειμμα του 2009, τόσο περισσότερο πρέπει να προσπαθήσει φέτος η κυβέρνηση, θεσπίζοντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Η πρώτη μάχη ολοκληρώθηκε την Μεγάλη Τετάρτη με την επίσημη παράδοση σε κλιμάκιο της Eurostat που ήρθε γι' αυτόν τον λόγο στην έδρα της ΕΛ.ΣΤΑΤ στον Πειραιά (πρώην ΕΣΥΕ) των εξαμηνιαίων στοιχείων για το έλλειμμα.

    Ο «πόλεμος» θα κριθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, όταν θα ανακοινωθούν από το κοινοτικό όργανο τα τελικά στοιχεία.
    ΔΝΚ

    "Ε" 3/4/2010
    -----------
    Τότε η "Ε" λέει ψέματα, ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στο κλιμάκιο της Eurostat και ότι αυτή θα ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου τα τελικά στοιχεία.
    Πόσο ψέματα να είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Γιώργο.

    Ο Γ. Δραγασάκης, μας "δίδασκε" 40 λεπτά στο προηγούμενο συνέδριο, περί των αντιθέτων...

    @ kostis

    Αυτά που λέγαμε..
    Τί έχουν να χάσουν, οι ηγεσίες όλλων των κομμάτων, αν έρθει το Δ.Ν.Τ;

    Δια της ατόπου:)

    Άλλοι θα χάσουν. Εμείς...


    @ redteam
    Τα ψέμματα και τα μαγειρέματα, των ατικών κομμάτων, ενισχύει τις απόψεις για την ανάγκη της επανάστασης ή την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις..;

    Πως την έχεις δει;
    Χαίρεσαι;

    Είσαι με τα καλά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως αυτή ταλικά είναι η διαφορά μας.
    Εσύ και γενικώς οι Συριζαίοι χαίρεστε όταν χάνει ο αντίπαλος.
    Εγώ χαίρομαι όταν κερδίζει η χώρα.
    Προφανώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρεθούμε από την ίδια μεριά.
    Εσύ θέλεις μια αριστερά στρατό.
    Εγώ θέλω μια αριστερά απόλυτα κοινωνική, να μην χρειάζεται οργάνωση, να την χαίρεται ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ότι γράφεται συνήθως στα παρασκήνια των εφημερίδων με μονογραφές να ξέρεις ότι συνήθως είναι σχόλια κατά παραγγελία. Πάντως ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ακέφαλη είναι γεγονός.
    Τα συμπεράσματα δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί να έχεις δίκιο Redteam αλλά όχι από βεβαιότητα, αλλά από εκτίμηση.
    Πιστεύω ότι θα χάσεις το στοίχημα και σύ και η Goldman Sachs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτή η διγλωσσία που παρατήρησες Γιώργο είναι στην καρδιά του προβλήματος της ελληνικής αριστεράς. Θα μπορούσες να βρεις πολλά πράγματα με τα οποία να συμφωνήσεις και με λογικούς ανθρώπους από το ΚΚΕ. Το ζήτημα είναι όμως πως και με ποιούς μαζί τοποθετείται ο καθένας στις σχέσεις μικροεξουσίας (ή φενάκης εξουσίας). Αυτή η αναπηρία γίνεται ακόμη τραγικότερη σε συνθήκες κρίσης όπου υποτίθεται ότι η αριστερά θα έπρεπε να παίζει κεντρικό ρόλο. Φοβάμαι ότι η νύχτα θα είναι όπως πάντα μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιός επιβεβαιώνεται και δικαιώνεται με τα φρέσκα νέα;;

    Ποιός άραγε;

    Όταν λέγαμε ότι τα πολιτικά πράγματα, δεν πάνε καλά και ο δικομματισμός δεν δίνει λύσεις..

    Όταν λέγαμε ότι τα προβλήματα έχουν εγγενείς παθογένειες και χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες;

    Αυτό ήταν λάθος;

    Η κατάσταση, βέβαια, δεν θα άλλαζε ώς δια μαγείας, αλλά τα πράγματα θα ήταν λιγότερο επώδυνα.

    Αλλά κι'αυτό θα εθεωρείτο αποτυχία!!!

    Αυτό είναι η μέγιστη ανοησία.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παρεπιπτόντως ρεντ, είδα ανακοίνωση της αριστερής ανασύνθεσης που λέει ότι τελικά το ΣΥΝέδριο γίνεται για εσωκομματικές ανακατανομές και συσχετισμούς και όχι για πολιτικές. Πάλι συμφωνούμε; Δεν το πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Kosti..

    Ο κάθε λογικός, κατά την γνώμη μου, αυτό θα έπρεπε να σκέφτεται.
    Το κόμμα υποτίθεται, ότι ενδιαφέρεται για το καλό της κοινωνίας και της χώρας μας.

    Ο redteam, κοιτάζει τον κομματικό ανταγωνισμό, αλλά κι'αυτό, στραβά κι'ανάποδα τον βλέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν σας προλαβαίνω. Το τελευταίο σχόλιο αφορούσε τον Κωστή. Από εκεί και πέρα, αγαπητέ μου Σπίθα χρόνια πολλά. Μην παρεξηγείσαι που δεν γράφω πια στο blog σου, αλλά και αυτός ο Φώτης μετά την επισημοποίηση της καπιταλιστικής κρίσης και την απόλυτη ξεφτίλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει σταματήσει και τις δηλώσεις, γιατί δεν έχει να πει τίποτα απολύτως. Το απόλυτο κενό, δηλαδή. Δεν τον παίρνει και για τον ΣΥΡΙΖΑ (τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια) όποτε εξαφανίστηκε.
    Όσον αφορά στο εάν χαίρομαι. Όχι ασφαλώς. Δεν μπορώ να χαίρομαι με τη δυστυχία των άλλων αλλά και τη δική μου που βλέπω να έρχεται. Απλά όμως δικαιούμαι να αισθάνομαι μια μικρή δικαίωση σε όσα έλεγα επί 15 χρόνια στον ΣΥΝ. Και γι' αυτό που με ρωτάς Σπίθα μου, σαφώς επανάσταση, αλλά που με τέτοια ανεπάρκεια στην ηγεσία της Αριστεράς.
    Κωστή μου άσε αυτά τα περί εθνικής Ελλάδας. Δεν μου αρέσουν και τα σιχαίνομαι. Εγώ θέλω να χάσει ο αντίπαλος, γιατί έπαιξε καταστρεπτικό παιχνίδι σε βάρος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Α.Δημητρίου, έχω επίσης παρατηρήσει ότι αυτή η διγλωσσία είναι ιδιαίτερο ταλέντο στο αριστερό ρεύμα. Δεν τους πιάνεις πουθενά - χρόνια τώρα...
    Λες και δεν έχει τελικά σημασία τι λες αλλά αν καταφέρνεις να έχεις τα κουκιά - τα υπόλοιπα είναι επουσιώδη. Και έτσι χάθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου στην αριστερά και των αριστερών μεταξύ τους... Τι γύμνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάλι ομάδες έχει το μυαλό σου.
    Ποιός μίλησε για εθνική ελλάδος.
    Για να μη χρεοκοπήσει η χώρα ενδιαφέρομαι και θα χαιρόμουν ακόμη και αν ήσουν εσύ στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιώργο μου, χρόνια πολλά. Ασφαλώς και συμφωνούμε 9όσον αφορά του συνέδριο) και γι' αυτό βγήκαμε ανοιχτά και τα είπαμε. Από ότι βλέπεις και στο κείμενο που κατεβάζουμε είμαστε σε πλήρη αντιπαράθεση. Και το ευχάριστο είναι ότι με το κείμενό μας έχουμε διαλύσει και τις άλλες τάσεις που αρχίζουν να δέχονται τη θέση μας για στάση πληρωμών (στους δανειστές), αναδιαπραγμάτευση του χρέους και έξοδο από το ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Red ο Φώτης δεν χάθηκε. Σκέψου καλύτερα και θα καταλάβεις - έξυπνος άνθρωπος είσαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κωστή μου με αυτούς που ήθελες και κυβέρνηση συνεργασίας θέλεις να μην χρεοκοπήσει η χώρα; Μα οι άνθρωποι είναι εντελώς άσχετοι, εάν δεν προσφέρουν διατεταγμένη υπηρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αντιπαρέρχομαι τα υπονοούμενά σου.
    Επί της ουσίας, επιμένω ότι η αριστερά πρέπει να εργαστεί για μια ευρύτερη δημοκρατική αριστερά, που προφανώς θα περιλαμβάνει και τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και κατά την γνώμη μου θα πρέπει να αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. redteam
    Χρόνια πολλά και μεδ υγεία.

    Για τον Φ. Κουβέλη, σου απάντησε, ο Γιώργος.

    Είναι απόλυτα δικαιωμένος με όσα υποστήριζε. Ούτε αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις.

    Προφανώς, δεν διάβασες την συνεντεύξη του, όπου ανέφερε ότι "τώρα είναι αργά, όταν το λέγαμε, ήταν η σωστή ώρα.."

    Αλλά αφού το ανέφερα, πιό πάνω και δεν το πρόσεξες.

    Αν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα, με πιό δίκαιη κατανομή και προς την σωστή κατεύθυνση, θα ήσουν ευχαριστημένος;

    ...όχι βέβαια, αφού δεν θα είχε πέσει ο καπιταλισμός.

    Αστο, μωρέ..άστο.

    Να μας πάρει τελείως η μπάλλα για να βγούμε στους δρόμους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συμφωνώ με τον Κωστή.
    Αλλά νομίζω, ότι έχουμε ήδη χάσει άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες..

    όταν είχαμε 18% κοιτάζαμε, αφ'υψηλού..
    Έκανε και η μύγα κώλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σπίθα, όσο δεν προχωράει η αυτόνομη συγκρότηση της Δηνοκρατικής Αριστεράς, θα μετράμε ευκαιρίες, μύγες και κώλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τί θα λέγατε για καφέ το Σάββατο το μεσημέρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 1) Κέντρο, για να εξυπερετηθούμε όλοι;
    Έξω από το κινηματογρ. Άστυ, π.χ.

    2) Εξάρχεια
    Στο γνωστό Φλοράλ..:)

    3) Πλατεία Ν. Σμύρνης.
    " Γιώργος"

    ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στον Βάρσο στην Κηφισιά, Σάββατο μεσημέρι κατά τις 4:30. Θα έρθουν κι άλλοι - έχει και το τραίνο κοντά και χώρο αρκετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σύμφωνοι Πολυβώτη..

    Κωστή
    Αν υπάρχουν, αντιπροτάσεις, ας τεθούν.
    Ας προτείνουν και τ'άλλα παιδιά και συναποφασίζουμε...

    Πάμε και...Ξενοδοχείο
    IMPERIAL ATHENS (metro ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν έχω προτίμηση, παρακολουθώ τα σπρέντ να ανεβοκατεβαίνουν από κέντρο σε Ν. Σμύρνη ξανά κέντρο και μετά Κηφισιά και περιμένω την κατάληλη στιγμή να τοποθετηθώ.
    Οπουδήποτε, αρκεί να βολεύει τους "πάντες" που θα ήθελαν να συναντηθούμε και φυσικά να κάνει καλόν καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αρα Σάββατο 4 μμ συον Βάρσο στην Κηφισιά.
    ΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λοιπόν αγόρια με βολεύει και μένα το ραντεβού, γιατί θάμαι εκεί κοντά.
    Πολυβώτη οπωσδήποτε θα τα πούμε, όποτε μπορείς και σύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αν γίνεται να ειδοπoιηθούν και ο pinko, o radical..Καλό θάταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU