Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Ο «αρχιτραπεζίτης» της Ευρώπης λύνει (;) το ελληνικό πρόβλημα

από την sofokleous10.gr

Οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα με… ατελείωτες ποσότητες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φραγκφούρτης, διαπιστώνοντας ότι οι παλινωδίες των ηγετών και σκηνικό απόλυτης σύγχυσης που διαμορφώνεται στο πολιτικό επίπεδο της Ευρωζώνης απειλούν να… βυθίσουν το σκάφος του κοινού νομίσματος.

Ενδεικτική της έντονης απόκλισης τροχιάς μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης είναι η χθεσινή δημόσια αποστασιοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, από τις θέσεις που εκφράζει στο διπλωματικό παρασκήνιο η Γερμανία. Είναι η πρώτη φορά, σημείωναν παρατηρητές των εξελίξεων από την Αθήνα, που διαφοροποιείται δημόσια πρόεδρος της ΕΚΤ από τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και μάλιστα σε ένα ζήτημα καίριας πολιτικής σημασίας.

Ειδικότερα, δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή αναφορά του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, που πολύ σύντομα αφήνει το θώκο του στην ΕΚΤ, στο επιτόκιο με το οποίο θα πρέπει να δανεισθεί η Ελλάδα, αν ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης με διμερή δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης:

- Ενώ η γερμανική κυβέρνηση απειλεί να τορπιλίσει τις τελευταίες ημέρες τη συμφωνία των Βρυξελλών, κάνοντας στο παρασκήνιο λόγο για δανεισμό της Ελλάδας με το τελευταίο επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου που διέθεσε στην αγορά (σήμερα 6,3%), ο κ. Τρισέ προσδιόρισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο τη βάση υπολογισμού του κόστους δανεισμού.

- Τόνισε, ότι το επιτόκιο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το κόστος αναχρηματοδότησης κάθε χώρας, τοποθετώντας τη βάση υπολογισμού πολύ χαμηλότερα από το γερμανικό όριο. Για παράδειγμα, αν δανειζόταν διμερώς η Ελλάδα από την Γερμανία σήμερα, το επιτόκιο θα έπρεπε να διαμορφωθεί με βάση το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (γύρω στο 3,3%) με ένα πρόσθετο premium, που πάντως δεν θα μπορούσε να ανεβάσει σε καμία περίπτωση το τελικό κόστος στο 6,3%.

Ουσιαστικά, ο κ. Τρισέ υπερασπίσθηκε χθες το αυτονόητο, όπως σχολίαζαν στην Αθήνα τραπεζικά στελέχη: ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της για να εφαρμόσει ένα δύσκολο σταθεροποιητικό πρόγραμμα και αυτοί να την δανείζουν με το ίδιο επιτόκιο που δανείζεται από την αγορά.

Ο κ. Τρισέ διαβεβαίωσε κατηγορηματικά, εξάλλου, ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας και εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δράσης της ΕΚΤ για να λυθεί οριστικά το ελληνικό πρόβλημα έχει ως εξής:

- Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή εγγυήσεων στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες για να εκδώσουν τραπεζικά ομόλογα αξίας 14 δις. ευρώ, ενώ θα εκδώσει και ομόλογα ειδικού τύπου, αξίας περίπου 4 δις. ευρώ.

- Τα τραπεζικά ομόλογα των 14 δις. με κρατική εγγύηση δεν θα διατεθούν στην αγορά, που είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση θα ζητούσε εξωφρενικά επιτόκια από τις τράπεζες για να τα απορροφήσει, αλλά έχει γίνει δεκτό από την ΕΚΤ να τοποθετηθούν απευθείας ως εγγύηση δανεισμού, για να αναχρηματοδοτηθούν οι τράπεζες με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 3%. Τα υπόλοιπα ομόλογα θα γίνουν δεκτά για να αναχρηματοδότηση με 1%, διαμορφώνοντας το τελικό κόστος χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

- Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει το γνωστό και από το 2009 τραπεζικό «αεροπλανάκι», όπου οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να δανείζουν το Δημόσιο με ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους σε σχέση με το δικό τους κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ (πάντως, χαμηλότερο από το 2009) και να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: τόσο το Δημόσιο, που θα μπορεί με ευκολία να διαθέτει τους τίτλους του στην αγορά με σχετικά «λογικό» κόστος δανεισμού, όσο και οι τράπεζες, που θα μπορούν να καλύπτουν τις μεγάλες ζημιές των χαρτοφυλακίων τους, με τα κέρδη από τις συναλλαγές στα ομόλογα.

- Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει χορηγήσει ήδη στις τράπεζες γύρω στα 8 δις. ευρώ με τη δημοπρασία ρευστότητας του Μαρτίου, ενώ έχει διευκρινίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω αυτής στους Έλληνες εμπορικούς τραπεζίτες, ότι δεν χρειάζεται να βιασθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις χρηματοδοτήσεις της, που σήμερα ξεπερνούν τα 55 δις. ευρώ (!). Αυτό μπορεί να γίνει από το 2011 και… βλέπουμε, διαμηνύουν τώρα οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης.

Αρχή από την ΕΚΤ, τέλος με την ΕΚΤ…

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η σημερινή κρίση άρχισε από την ΕΚΤ και θα τελειώσει με παρέμβαση της ΕΚΤ: οι μεγάλες πιέσεις στα ομόλογα εκδηλώθηκαν όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε σημαντική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στη δημοπρασία ρευστότητας για ένα χρόνο τον Δεκέμβριο, ενώ αμέσως μετά οι πιέσεις κορυφώθηκαν, από τη στιγμή που διαμηνύθηκε ότι από το 2011 επανέρχεται το παλαιό καθεστώς για την αποδοχή ενεχύρων, που απειλούσε να θέσει εκτός αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τελικά, καμιά από τις δύο απειλές δεν επιβεβαιώθηκε, αφού οι τράπεζες εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται αφειδώς από την ΕΚΤ, ενώ ξεκαθάρισε χθες, ότι από το 2011 τα ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης, όπως ενδεχομένως θα είναι τα ελληνικά, αν υποβαθμισθούν κατά δύο «σκαλοπάτια» από την Moodys, θα γίνονται δεκτά και το 2011 για αναχρηματοδότηση, έστω και με ελαφρώς υψηλότερο κόστος δανεισμού των τραπεζών, σε σχέση με την αναχρηματοδότηση ομολόγων υψηλής αξιολόγησης.

Φαίνεται, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πέτυχαν αυτό που ήθελαν εξαρχής, δηλαδή να δείξουν σε κάθε «απείθαρχο» μέλος της Ευρωζώνης, ότι θα περάσει δια πυρός και σιδήρου, αν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Συνθηκών για ελλείμματα και χρέος. Τώρα που η Ελλάδα «τηγανίσθηκε» αρκετά, όσο χρειαζόταν για να πάρουν το μήνυμα και άλλες «ενδιαφερόμενες» κυβερνήσεις, η ΕΚΤ δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει ένα μέλος της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσει, βυθίζοντας στην ανυποληψία το… Ιερό Δισκοπότηρο της Φραγκφούρτης, δηλαδή το ίδιο το ευρώ.

Από την τελική λύση του τελικού προβλήματος, παραδόξως, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι και οι Γερμανοί: η περιπέτεια της Ελλάδας αφήνει τα επιθυμητά διδάγματα σε όλες τις κυβερνήσεις που θα αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία γερμανικού τύπου, που αποτέλεσε τη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, βάσει της οποίας η Γερμανία θυσίασε στο βωμό της ενοποίησης το μάρκο. Επιπλέον, η απίστευτη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «εγγυάται» ότι το ευρώ θα παραμείνει όσο υποτιμημένο χρειάζεται έναντι του δολαρίου, για να συνεχίσει η γερμανική εξαγωγική μηχανή να λειτουργεί απρόσκοπτα στο διεθνές στερέωμα…

3 σχόλια:

 1. …..‘’Σικ’’, στίχων, ‘’ποτ πουρί’’….. και…., όπου κι ό,τι πρέπει…., μια ‘’πορδή’’….!.....

  * …..Μακριά από το Βάθρο…., ‘’χτες’’…., ταξίματα και ‘’δώρα’’….,
  πάνω στο Βάθρο…., ‘’σήμερα’’…., ‘’ανάποδη’’ ‘’Πανδώρα’’….!.....

  * ….. πρόβατα κοπαδιαστά...., εμ, λύκοι σαρκοφάγοι....,.....
  πρόβατα ακοπάδιαστα...., εμ, λύκοι φυτοφάγοι....!.....

  * …..Λιόσια ανάμεσα και Κολονάκι…., οι Γραικοπώλες μας εχάσαν τη μορφή τους…..
  και…., στης Υποταγής το ‘’Θέατρο’’…., ‘’βαρβάτοι’’….,
  παίζουν οικτροί τους Διγενείς…., πουλώντας την ψυχής τους….,…..
  στα ξενικά τα καλντερίμια….. με Ερπετά ‘γίναν τακίμια….!.....

  * ….. Κλίκες κι ομαδούλες…., κόντρας συντεχνίες….,
  οι ψυχές τους δούλες…., δίχως ερινύες….,
  όνειρα καρμπόν…., ποιος θα ‘’φάει’’ ποιον….!.....

  * ….. Καίσαρες και Δεσποτάδες σιαμαίοι βαμπιράδες….. κι η ψευτιά Βαγγέλιο τους….!
  Όχλοι κι οι λαοί…., σκυμμένοι…., δούλοι τους και προδομένοι μέσα στο μπουντρούμι τους….,
  που δε μάθανε, ποτέ τους, πως δεν παίρνουν αγκαζέ τους τα Πουλιά τους μπρούμυτους….!.....

  * …..Και την κραυγή μας, δόλια, σφίγγει Κράτος κατάρατο…..
  ---- …..με το ‘’’Βαγγέλιο’’ και το ‘’φραγγέλιο’’….. ----
  κι η μπαμπεσιά –τους….,
  αυτών που όρισαν να ‘ναι πνιγμένη μες στο λαρύγγι
  και μας κατάργησαν το ‘’Μέγα Σάββατο’’….!.....

  * …..Ό,τι κακό θεσμοθετούν και το αναπαράγουν….,
  οι ευκαιρίες πάμπολλες να κάνουν κομπινούλες….,
  τα λαουτζίκια ξύπνησαν…., ορμούν και τις ‘’αρπάζουν’’….!.....

  * …..Αφήστε μας….. και φτύστε μας…., κι αν θέτε…., συγχωρέστε μας….,
  ω αρχαίοι μας προγόνοι….,
  γελάστε θέτε….. κλάψτε μας….,….. καλά είναι κι έτσι…., πάψατε…., στη χώρα τη Σοδόμα….,…..
  μα….. κρίμα –σας…., ‘’παράλειψη’’…., που, μόν’, για λίγους γράψατε, και, κάτι….. για ‘’’Κονόμα’’….!.....

  * ….. Μες σε μυλόπετρες δαιμονισμένου χρόνου σφηνωμένη….,
  εισάγεις μαύρο….. κι εξάγεις χίμαιρες….,…..
  και…., εκεί που άγγελλες ζωή κι ακμή…., αγγέλλεις , τώρα, θάνατο και παρακμή….,
  ως άγγελος, πια, πεπτωκώς….,
  λίκνο παλιού πολιτισμού…., Ελλάς -- λίκνο νέου Κενού….!.....

  * …..Είναι η αυταπάρνηση πρόσταγμα, ‘’μόνον’’, της Ζωής…., που σβήνει, πια, με γόο….,…..
  φτύνεις το καλοπέρασμα….. κι ο ‘’Γολγοθάς’’ σου πέρασμα στου Ήλιου το μητρώο….!.....

  * ….. Και το λεν….. «Δημοκρατία»…., μέσα κι έξω απ’ τα σχολεία….,…..
  λεύτεροι μες στη σκλαβιά τους…., σκλάβοι μες στη λευτεριά τους….!.....

  * ….. ‘’«Λεύτερης βοσκής»’’ τα προβατάκια….,
  συρματοπλέγματα είν’ τα σκυλάκια….!.....

  * ….. Δεν πάω….. όπου με πάν’…., αυτοί….. που απ’ το Τίποτα είναι κάτι….,
  γιατί ‘μια κάτι απ’ το Παν…., κάτι που τα Παζάρια –τους γκρεμίζει….,
  που η τιμή μου δε μετριέται με τα μέτρα –τους…., σαν την τιμή μου η τιμή μου καθορίζει….!.....

  * ….. Το ‘’«άλας»’’ τσιράκι Καίσαρα...., ακόμα κι οι σε ‘’σκήτες’’....,
  μα κόντρα Καίσαρα η ‘’«κοπριά»’’...., ‘’αγιάζει’’ μες σ’ ‘’αλήτες’’....!.....

  * ….. Σιχτίρ…., μαζόχε κόσμε….. και σαδιστή υπόκοσμε....,.....
  με μοιρασμένους ρόλους...., για ξύπνιους και χαχόλους...., μας πνίξαν τα σκουπίδια....,.....
  και…., αν δε μετανοείτε...., άρατε στα τσακίδια....!.....

  * ….. Άκου, λίγο, ανθρωπάκο…., ζήσε με ‘’ανορθογραφία’’….,
  σου ‘στησαν παγίδα…., λάκκο…., μέσα στην ‘’ορθογραφία’’….!.....

  * ….. Κάνατε πολύ το μάγκα…., υποταχτικοί των Χάρων και του Διάβολου τσιράκια….,…..
  άντε, τώρα, η ‘’Μαρμάγκα’’ μεν και δε θε να μας φάει…., πλούσιους και φτωχαδάκια….!.....

  * ….. Σιγά….. μη σας ζηλέψω…., κλεμμένο σας το βιος….,…..
  αχ, να ‘ταν να το κλέψω το ‘’άπλυτό’’ σας χρήμα….,
  να δώσω ‘το….. και να ‘χει…., περίσσιο…., κι ο φτωχός….,
  που ο κάλλιος είναι τρόπος ‘’ξεπλύματος’’ αυτός….!.....

  * ….. Σε πείσμα των Κακών….. θα πολεμάμε….,…..
  σ’ αυτόν τον πόλεμο…., που τον βαφτίσανε ζωή…., τι νίκη κι ήττα ‘’πάει να πει’’….,…..
  αρκεί που αγωνιζόμαστε….. και δεν τα παρατάμε….!.....

  * ….. Η ανθρωπιά κι η κατθρωπιά είναι, να, θέμα επιλογής…., φανφάρες ό,τι άλλο πεις….,…..
  η ανθρωπιά κι η κατθρωπιά είναι οι δυο δρόμοι της Ζωής…., δρόμος Κακίας κι Αρετής….!.....

  Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
  URL : www.alexandros-zivas.gr
  ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. .....Εμμμμμ....,
  όσοι, και, τα οικονομικά σύνορά -τους δεν τα φυλάγουν....,
  ας είναι έτοιμοι...., και, διεθνώς...., να ''τη φάγουν''....!.....

  Γεια....: Αλέξανδρος Ζήβας.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτές οι κινήσεις εκ μέρους της ΕΚΤ λύνουν το πρόβλημα δανεισμού και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές με επιτόκιο που θα ακολυθούσε αυτό με το οποίο δανείζεται το κράτος. Δεν λύνουν όμως το πρόβλημα δανεισμού του δημοσίου το οποίο θα συνεχίσει να δανείζεται από την αγορά η οποία και θα διαμορφώνει τα επιτόκια ανάλογα με τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ελληνική περίτωση. Τώρα αν σε αυτό το δανεισμό συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες, αυτό δεν αλλάζει κάτι αφού αυτές δεν μπορούν να καθορίσουν χαμηλότερα επιτόκια. Το πρόβλημα είναι πως η ΕΚΤ καταστατικά δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας χρέος των χωρών μελών της ευρωζώνης όπως κάνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες, μία από τις λειτουργίες των οποίων είναι να διαχειρίζονται το δημόσιο δανεισμό. Έτσι η FED και η τράπεζα της Αγγλίας μπορούν να αγοράζουν απευθείας τα ομόλογα των δημοσίων τους με πολύ χαμηλό επιτόκιο (γύρω στο 1%) διαμορφώνοντας έτσι τα επιτόκια στις ανοιχτές αγορές. Αυτό γίνεται βέβαια τυπώνοντας χρήμα (το περιβόητο quantitative easing), που ενέχει τον κίνδυνο πληθωρισμό. Κίνδυνος όμως που στις σημερινές συνθήκες ύφεσης των οικονομιών είναι πολύ μικρός. Η αντιπληθωριστική ορθοδοξία της ΕΚΤ όμως την έχει οδηγήσει στο να έχει διευρύνει τη χρηματική βάση μόνο στο μισό της διεύρυνσης που έχει κάνει η τράπεζα της Αγγλίας πχ. Με άλλα λόγια δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα και η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης για τώρα. Όταν ξαναβγεί για δανεισμό τι θα γίνει, γιατί τα spreads δεν πρόκειται να πέσουν σύντομα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια