Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η Συν-Ομοσπονδία της ΕΕ και ίσως όχι μόνον, εγεννήθη

του Κώστα Ανδρέου


Ας ξανασκεφτούμε τώρα που μπορούμε, να συμπεράνουμε, να συνοψίσουμε ας πούμε, άλλη μια φορά τα πράγματα.

Μέχρι χθές, η Ελλάδα, ήταν η ειδική περίπτωση χώρας της ζώνης του ευρώ, που έμπαινε σε ειδική σχέση εξάρτησης. Ένα ιδιότυπο προτεκτοράτο της ανεπτυγμένης Δύσης, όπως αυτή περιγραφόταν από το πακέτο στήριξης και το μνημόνιο που υπογράψαμε με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Από χθές το βράδυ πάψαμε να είμαστε μόνοι.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι άλλοι πιθανοί πελάτες των 750 δις, αποτελούν ήδη μια νέα πραγματικότητα.

Η ΕΕ μετασχηματίσθηκε και προφανώς κανείς δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι αυτός ο μετασχηματισμός, είναι προσωρινός και αφορά μόνο ειδικές περιπτώσεις, όπως η διεφθαρμένη Ελλάδα.

Η ΕΕ αποκτά οικονομική διακυβέρνηση. Αποκτά συν-ομοσπονδιακή διακυβέρνηση, με όρους που περιγράφονται στο μνημόνιο και διαγράφονται οι γραμμές του με την συνύπαρξη ΕΕ και ΗΠΑ, μέσα από την συνύπαρξη ΕΚΤ , ΔΝΤ και διμερών κρατικών δανειοδοτήσεων. Ολοι συμφωνούν ότι στο μέλλον έχουν να διαχειρισθούν και την μοίρα της Ελλάδας και οποιασδήποτε άλλης χώρας που θα εμφανίσει ελλείμματα μεγαλύτερα από τα συμφωνημένα, όχι με την αποπομπή αλλά με την στέρηση ψήφου.

Ντε φάκτο λοιπόν, έχουμε συν-ομοσπονδιοποίηση.



12 σχόλια:

  1. Καίρια επισήμανση,που όμως υπογραμμίζει την συνθετότητα των φαινομένων.
    Οτι έγινε είναι προφανώς de facto οικονομική διακυβέρνηση (αίτημα όλων των δυνάμεων του αριστερού ευρωπαισμού)
    Αυτό όμως γίνεται από ένα συνδιασμό εσωτερικής πολιτικής πίεσης (η συμβολή των διαδηλώσεων) και ασταθειών του παγκόσμιου συστήματος που για να διασωθεί αλλάζει.
    Το συμπέρασμα μου
    Χρειαξόμαστε την πολιτική αντίσταση γιατί μόνο αυτή μπορεί ,τελικά,να προσανατολίσει το σύστημα για το οποίο πιθανώς ρέπει από μόνο του.
    Ακόμα και οι αντιευρωπαικές κορώνες του ΚΚΕ (ταπεινή μου γνώμη μπλόφα που κανει καρα μπαμ) συμβάλουν στον προοδευτικό προσανατολισμό.
    Τελικά αυτό που μετράει είναι να διατηρηθεί η "συγκρουση" χωρίς την αυταπάτη της "νικης",γιατί πολλά γίνονται ανεξαρτήτως τι θέλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά LLS!
    Αγώνας χαμένος είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε - το αντίπαλον δέος πάντα κινητοποιεί εξελίξεις ακόμη κι αν είναι συγκυριακά παρασιτούμενο από τις χοντροκοπιές του πολιτικού μας απαράτ. Η μη ταύτιση σώζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρειάζονται όλα.
    Και αυτό που λέει ο L.L.S και να μην αυτοεκτοπιζόμαστε από τις πολιτικές παρεμβάσεις, που μας εκθέτουν.

    Στην σύσκεψη, έπρεπε να πάμε.
    Τ
    α λόγια περί "γλάστρας" που λέγονται, είναι ανοησίες και καλύπτουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και μας εκθέτουν.

    Ας πήγαιναν και ας τάλεγαν στα ίσα και έξω από τα δόντια, Ας χτυπούσαν και το χέρι στο τραπέζι...και ας αποχωρούσαν.

    Μόνο στο δρόμο θα τα φωνάζουν;

    Έφτασε το ΣΥΡΙΖΑ, να μιλά και να υποστηρίζει για παρεμβάσεις εκτός βουλής.

    Τώρα τι παριστάνει η αριστερά;
    Τα "βλήτα" έξω από την γλάστρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα
    Ο Κωστής τόλεγε εδώ και μέρες.
    Η είσοδος και άλλων χωρών στο παιχνίδι θα σώσει και μας. Τώρα όμως τι γίνεται; Η μείωση των εισοδημάτων που έχει ήδη δρομολογηθεί δεν θα οδηγήσει στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό; Οι αλλαγές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης που είναι; Έχει την αίσθηση ότι κινείται κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχει leo, αλλά "αυτολογοκρίνεται", επειδή φοβάται ότι θα θεωρηθεί "συνομωσιολόγος". Ετσι δεν είναι Γιώργο;
    Χοντρικά leo, πιστεύω ότι έχουν αλλάξει θεμελιώδη ζητήματα και χρειάζεται η αριστερά να συζητήσει, επειγόντως.
    Η ΕΕ αποκτάει ιεραρχημένη δομή, πυραμιδωτή, αντιδημοκρατική, όχι και πολύ ομοσπονδιακή,
    Νομίζω ότι χοντραίνουν οι οικονομικές κόντρες και η αναπτυγμένη Δύση τρέχει κάτω από κοινή πολιτικο-στρατιωτική ομπρέλα, που δεν είναι άλλη από το ΝΑΤΟ, φυσικά, που θα αποτελέσει την περιοχή του νέου προστατευτισμού.
    Ολα αυτά περνούν από το μυαλό μου, αλλά προφανώς και δεν είμαι έτοιμος να τα στηρίξω. Με μια σωστή συζήτηση , που δυστυχώς λείπει από την ανανεωτική αριστερά, μπορεί και να πεισθώ ότι κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Ας πήγαιναν στην σύσκεψη και ας έλεγαν αυτά που λένε και στο πεζοδρόμιο. Κάπως έτσι χτίζονται οι κοινωνικές συμμαχίες.

    Για την Ε Ε το θετικό είναι πως παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς πάμε σε διαδικασίες διακυβέρνησης. Εδώ είναι η ευθύνη της αριστεράς ώστε να αλλάξει την Ευρώπη των αγορών σε μια ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και μην ακούσω πως η Ε Ε είναι ταξική, μήπως το Ελληνικό κράτος από την σύσταση του τι ήταν. Καιρός να ξεφύγουμε από την ανοησία και να περάσουμε στην σοβαρή πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ομως δεν απάντησα στην διαπίστωσή σου για την ύφεση.
    Δεν πιστεύω ότι η Δύση μπορεί να βγεί από την ύφεση.
    Μόνο ο προστατευτισμός της, μπορεί να την βγάλει από την ύφεση και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουσθεί με το χρηματιστικό κεφάλαιο.
    Δεν νομίζω ότι έχει περιθώρια να μην το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κωστή, πολύ σωστά τα λες. Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει ο χαρακτήρας της Ε Ε το έλλειμμα δημοκρατίας η ανεξέλεγκτη εξουσία της ΕΚΤ και των κομισάριων. Είμαι βέβαιος πως η αριστερά και δεν ενοώ τους σημερινούς σχηματισμούς είναι θέμα χρόνου να τα θέσει και στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωστή, ο προστατευτισμός ανήκει στον 20ο αιώνα και πιο πίσω. Οι αγορές όλο και θα διευρύνονται ώστε να γίνεται μεγαλύτερη συσσόρευση. Απλά θα αλλάξουν οι ισοροπίες με καινούριους παίχτες. Ρωσία, Ινδία Κίνα. Θα έχουμε μετατόπιση των καπιταλιστικών κέντρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γι'αυτό λέω radical ότι χρειάζεται συζήτηση.
    Αυτό που λές είναι μια δεδομένη βεβαιότητα για την γραμμική εξέλιξη της ιστορίας.
    Δεν είμαι σίγουρος, ότι θα παρατήσει η Δύση, τόσο εύκολα τον ηγεμονικό της ρόλο.
    Δεν μιλάω γενικά για τον γνωστό προστατευτισμό του κράτους-έθνους, μιλάω για έναν προστατευτισμό της "περιφερειακής ένωσης" -που την βλέπω στα όρια του ΝΑΤΟ- να συγκροτείται απέναντι στην νέα "ασύμετρη απειλή". Τους κερδοσκόπους.
    Πραγματικός αντίπαλος είναι φυσικά η Κίνα ,η Ινδία, η Ρωσία , η Βραζιλία , οι BRIC δηλαδή.
    Θα τεθούν ζητήματα ανατίμησης του Γιουάν, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας κλπ.
    Ενοποιητικό στοιχείο είναι φυσικά το χρηματιστικό κεφάλαιο, στου οποίου την κίνηση θα τεθούν περιορισμοί και όροι. Θα πρέπει να διαλέξει με ποιούς είναι με "μας ή τους άλλους", μην έχετε ψευδαισθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως λέει κι ο lls, "πολλά γίνονται ανεξαρτήτως τι θέλεις". Και πολλά περισσότερα γίνονται όταν δεν ξέρεις τι θέλεις και τα αφήνεις στην τύχη τους - εδώ μιλώ για την αριστερά.
    Η πολιτική αντίσταση παίζει τον ρόλο της, η ενωμένη πολιτική αντίσταση παίζει πολλαπλασιαστικά τον ρόλο της. Με αυτήν την έννοια, η υποβάθμιση των κοινών κινητοποιήσεων και η απόπειρα (κιόλας;...) κεφαλοποίησής τους από τα κόμματα της αριστεράς (συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στις 14, ΚΚΕ στις 15) μάλλον παραπέμπουν στην εγωπάθεια των πρωτοποριών που φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το νέο σκηνικό.
    Χρειαζόμαστε ενδελεχή διάλογο και κατάθεση λεπτομερειακών προτάσεων δράσης στην συγκυρία - όχι κομματικές κόντρες για το ποιος λέει το μεγαλύτερο ΟΧΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι σημαίνει ΣΗΜΕΡΑ αριστερός ευρωπαϊσμός; Τι επιδιώκουμε ακριβώς πανευρωπαϊκά άρα και πως προσαρμόζουμε την τοπική μας δράση;

    Αν υποψιαστώ ότι αυτή η συζήτηση θα παρακαμφθεί από την ανούσια συζήτηση επί δογματικών αρχών του τύπου "μέσα ή έξω απο την ΕΕ", "μέσα ή έξω από την βουλή", "παύση πληρωμών ή αναδιαπραγμάτευση" κλπ είμαστε στην ατζέντα του Ρούντι και του Αλαβάνου. Με τις υγείες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU