Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μια πρόταση στο παρά πέντε... [για τον Συνασπισμό]



Ο Συνασπισμός, το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς οδεύει ολοταχώς προς ένα [έκτακτο] συνέδριο διάσπασης.
Καμία επεξεργασία πολιτικής ανασύνθεσης δεν έχει προηγηθεί, αντίθετα έχουν βαθύνει οι αντιθέσεις και ο πόλεμος των μηχανισμών εσωκομματικής εξουσίας. Το αριστερό ρεύμα αμφισβητεί την αναγκαιότητα του συνεδρίου αλλά εκτός κάποιες τροπολογίες στο κείμενο "κορμό" δεν πρόκειται να κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Η ανανεωτική πτέρυγα θα παλέψει το εναλλακτικό της κείμενο αλλά και αυτή δεν θα προτείνει δικό της υποψήφιο.
Τι θα γίνει λοιπόν;

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην και η ελληνική αριστερά με τις μέχρι τώρα διεργασίες της δεν φαίνεται σε θέση να το παρακολουθήσει. Αντίθετα αναλώνεται σε βεβιασμένες και ανερμάτιστες πρωτοβουλίες που την περιθωριοποιούν χειρότερα.
Η προσφορά της στην αναγκαία πολιτική αντίσταση στα μέτρα δεν αρκεί. Χρειάζεται εναλλακτικός λόγος, προτάσεις και αποσαφήνιση του τι επιδιώκει και πως θα το κάνει.

Το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς βρίσκεται σε βαθιά κρίση, απέχει πολύ από το να είναι πολιτικά παρόν στη συγκυρία, είναι όμηρος του αντισυστημικού ΣΥΡΙΖΑ και της διελκυστίνδας πολιτικών πυροτεχνημάτων με το Μέτωπο του Αλαβάνου και το ΚΚΕ της Παπαρήγα και είναι έτοιμο να αποσυντεθεί στα εξ ων συνετέθη.
Ενδεικτική είναι η μη συμμετοχή αλλά και το κλίμα στις προσυνεδριακές συνελεύσεις εκλογής αντιπροσώπων αλλά και η μη διάθεση καν παρακολούθησης από εκατοντάδες μέλη.
Την ίδια στιγμή η προεδρική τάση με όρους καθεστωτικούς προωθεί με όλα τα μέσα (ακόμα και αν αυτό σημαίνει αποστράτευση πολλών) την επιβεβαίωση της κυριαρχίας της στον Συν (και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ).
Όμως άνθρακες ο θησαυρός...
Τι να την κάνεις την κυριαρχία σε ένα διαλυμένο και απαξιωμένο πολιτικά κόμμα; Ως πότε θα βασανίζει την αριστερά η επιλογή "καλύτερα πρώτος στο χωριό (του κόμματος) παρά δεύτερος στην πόλη (της κεντρικής πολιτικής);

Όλα τα παραπάνω δείχνουν δρομολογημένα...
Παρ' όλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά, και φυσικά είναι θέμα σαφούς επιλογής για τον καθένα μας προσωπικά, για μια συνεννόηση όσων διατηρούν την νηφαλιότητά τους και βλέπουν αυτό που έρχεται...
Τρεις εβδομάδες πριν το συνέδριο λοιπόν, κάνουμε ορισμένοι φίλοι* προς όλους μιαν έκκληση και μια πρόταση κυριολεκτικά στο παρά πέντε:

1. Να προετοιμαστεί από τους "σοφούς" (μέσα και έξω από τον Συν) της ανανεωτικής αριστεράς κοινή εισήγηση προς το συνέδριο με ότι πιο σύγχρονο είναι κοινά αποδεκτό ή έστω συζητήσιμο για τη δράση μας σε Ελλάδα και Ευρώπη στην εποχή του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
2. Να επιβεβαιωθεί η απόφαση μη διάχυσης του Συν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (μη αποδοχή των "αποφάσεων" της 3ης πανελλαδικής σύσκεψης) και αναδιαπραγμάτευσης των συμμαχιών του κόμματος.
3. Να διευκολυνθεί η συνεννόηση με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρική υποψηφιότητα και να επιβεβαιωθεί η στροφή στην συλλογικότητα με την απόρριψη του προεδροκεντρικού μοντέλου και της κάθετης οργανωτικής δομής των τάσεων-μηχανισμών που διαπερνά και την τελευταία πολιτική κίνηση.
4. Να ανατεθεί η εφαρμογή των παραπάνω σε αδιάφθορο στέλεχος του κόμματος, εν είδει μεταβατικού προέδρου για ένα χρόνο, με πλατιά αναγνώριση και αποδοχή στην κοινωνία (πχ Φώτης Κουβέλης ) περιστοιχιζόμενο από επιτροπή αναγνωρισμένων στελεχών εκλεγμένη από ενιαία λίστα, που θα αποκαταστήσουν την συλλογικότητα και τις εσωτερικές δημοκρατικές διεργασίες σε μια τελευταία κοινή προσπάθεια.

Σε ένα χρόνο από τώρα και σε ένα σωστά προετοιμασμένο συνέδριο να κεφαλαιοποιηθεί η παραπάνω προσπάθεια και να επιστρέψει ο Συνασπισμός οργανωτικά και πολιτικά στις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς.
Όσοι πιστοί προσέλθετε...

*δεν θα συγκεντρώσουμε υπογραφές, δεν θα καταθέσουμε κείμενα - η αποδοχή της πρωτοβουλίας επαφίεται στον ...πατριωτισμό των μελών και των στελεχών μας.


23 σχόλια:

  1. Ανοιχτή επιστολή προς τον Φώτη Κουβέλη
    Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

    http://grbloopers.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετα ξυπνησες Γιωργο.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έ, αντί να ξυπνήσουμε μονομιάς την Δευτέρα του συνεδρίου, ας ξυπνάμε λίγο λίγο από τώρα mike...
    Ένα βότσαλο στη λίμνη είναι άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. XAXAXA...καλό...το άλλο με το τοτό δε μας το πες όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άλλο με τον Τοτό, λοιπόν.
    Μια μέρα η κυρία στο μάθημα Φυσικής Ιστορίας, ρωτάει τα παιδιά ποιός ξέρει να της πεί για το μήλο.
    Κανείς δεν σηκώνει το χέρι του και έτσι η Κυρία αποφασίζει να διαλέξει αυτή τον μαθητή που θα της απαντήσει.
    Ο Τοτός , όπως είναι φυσικό, δεν έχει διαβάσει τίποτε για τα μήλα. Αλλωστε το μόνο μάθημα που έχει διαβάσει είναι για τον σκώληκα.
    Ετσι αρχίζει να λέει ότι τα μήλα είναι φρούτα που είναι κόκκινα και τα οποία πολλές φορές τα τρώει ο σκώληκας.
    Ο οποίος σκώληκας....

    -------
    Υα ίδια ισχύουν και για όσους , το μόνο μάθημα που έχουν διαβάσει είναι ότι αφορά τον ΣΥΝ.
    Ετσι ότι και αν τους ρωτήσεις σου απαντούν ότι ο ΣΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σημαντική εξέλιξη θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που δημιουργήθηκε ως ανάχωμα κατά της κερδοσκοπίας, ενώ διατηρούν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, θεωρώντας ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και τουλάχιστον αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα."
    Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να συμφωνήσεις σε πέντε βασικά πράγματα - αλλά για κάποιους αυτά είναι ανέκδοτα!
    Καλούς άνθρακες λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλωστε απ' όσο γνωρίζω (μέχρι στιγμής) ο ...Τοτός θα κάνει την εισήγηση στο συνέδριο!
    Αυτό δεν είναι ανέκδοτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπραβο!
    δύο ανέκδοτα με το Τοτό και μία είδηση...
    Ο Γιώργος θα κάνει εισήγηση στο Συνέδριο!

    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι έγινε "Θωμά"; Επικίνδυνη η πρόταση για την καθεστηκυία τάση;
    Οι χλευασμοί στις προτάσεις είναι η νέα ηθική της "παρέας";
    Το ύφος και το ήθος σου νομίζεις ότι θα επιβιώσουν χωρίς τη δοτή εξουσία του δακτυλιδιού;
    Όλοι αυτοί οι ανώνυμοι ψευτοτσαμπουκάδες θα σβήσουν μαζί με την κρατική επιδότηση, φευ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν παρακολουθώ πολύ καιρο το μπλογκ αλλά όποιος την έκανε είναι εξαπτέρυγο! Να παραδώσει το Α.Ρ την εξουσία του ΣΥΝ στους ανανεωτικούς δεσμευμένο κι όλας σε πολιτικές επιλογές που το διαλύουν.. Κι όλα αυτά - επειδή η πολιτική είναι και συσχετισμοί και κάποιοι δεν τους έχουν - απανθισμένα με 'δέσμευση για μη υποψηφιότητα' και 'πρόσωπο κοινής αποδοχής' π.χ Φ.Κ... Ουτε πρωτοετής συνδικαλιστής τέτοια φαιδρά επιχειρήματα. Μ'αρέσει που κριτικάρετε τους 'μηχανισμους' κι όλας.

    Φιλιά πολλά, καλό μαγαζί με τους Οικολόγους Πράσινους! Δεν θα λείψετε κι όλας από την Αριστερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία ανώνυμε; Οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1% μπαίνουν χαλαρά στην κρατική επιδότηση - οι "αριστεροί" σου βγαίνουν...
    Δεν θέλει και πολύ να γίνει πραγματικότητα - μια απλή μεταφορά είναι. Για σκέψου το πιο νηφάλια!(μάλλον δεν ήπιες καφέ ακόμα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ

    τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με την αριστερά φροντίζω τα χρήματα για την χρηματοδότηση που χρειάζεται η πολιτική δράση να μην μου τα δίνει το κράτος, κάτι που εσένα προφανώς σου φαντάζει εξωπραγματικο.

    Κι όσο για το μπαγιόκο μην ανησυχείς για την ανανεωτ αρ. Οταν θα την κάνετε, θα πάτε μαζί με τους οικολογους 1 + 1 = 2%, άρα διπλασιασμός της χρηματοδότησης και χωρίς καθε ηλίθια συνιστώσα να μην δίνει λογαριασμό πόσα τρωει ε ?

    Μ'αρέσει πάντως που απ'όλα που σου έγραψα βρήκες να κάνεις την συγκεκριμένη παρατήρηση. Καίρια.. Και με καφέ μάλιστα να φανταστώ

    Ο από πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπερ έδει δείξε, σοφολογιότατε...

    υγ: με την αριθμητική κάπου χάνεις λίγο - με την πραγματικότητα, τελείως ανυποψίαστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η νοσταλγία για μια "ευπρεπή,κουστουμαρισμένη και γραββατωμένη, αδιάφθορη, χρήσιμη, ανοικτή σε όλες τα κεντροαριστερά ενδεχόμενα κλπ κλπ" αριστερά δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί παρόμοιες προτάσεις γιατί απλά αυτή η "αριστερά" δεν έχει λόγο διακριτής ύπαρξης ιδιαίτερα σήμερα.
    Οι απόψεις αυτές ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όχι στην αριστερά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο ανώνυμος σχόλιο 10

    Τωρα μου΄κανες τα μούτρα κρέας!Κοίτα είναι φανερο ότι δεν σας φταίει ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Αλαβάνος ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ουτε το ΚΚΕ (μ-λ). Ο Γιωργάκης σας φταίει που το έχει στρίψει τόσο δεξιά το ΠΑΣΟΚ που ούτε το Μεγάλο Αλμα προς τα Δεξιά να κάνετε δεν θα μπορέσετε να ανεβείτε στην μεγάλη γαλέρα (ΠΑΣΟΚ). Αυτό είναι που σας τρώει κοι και κυρίες (Ελιζ Παπαδ και λοιπές ανανεωτ). Τωρα ότι γενικά οι προτάσεις που κάνετε αυτό τον καιρό είναι γενικά και ειδκά μλκιες το ξέρουμε. Γιατί δεν απευθύνονται στην κοινωνία, στα πληττόμενα στρώματα, στον λαό, όπως θέλεις πές το αλλά για να την πεις στους ριζοαλαβαναίους και στην επόμενη στροφή να φας κάνα αναποφάσιστο.. Εσώστρεφο σχέδιο, χιλιοπαιγμένο -σιγά την ανανέωση- και με κακό φινάλε.

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όσο διαβάζω τα ευγενικά σου σχόλια, ανώνυμε 10, τόσο θυμάμαι το σχόλιο 2 "Και μετα ξυπνησες Γιωργο.mike" και αναρωτιέμαι: στον αιώνα σου τυφλέ "αριστερέ", πες μου τι βλέπεις; βλέπεις κατ' αρχήν;
    Στα λίγα σου χρόνια, όπως λες, στην αριστερά αυτά έμαθες; πως να λες τους άλλους αριστερούς μλκες; Τίποτα άλλο;
    Υπάλληλος του κόμματος είσαι και συ; Ή η αριστερ(ίστικ)η στροφή σου είναι απλά χόμπι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο από πάνω.

    Σε πληροφορώ ότι σέβομαι τις απόψεις από του μικρότερου γκρουπούσκουλου μέχρι το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάτι με ενοχλέι τόσο πολύ στον χώρο σου είναι ο κρυφοσταλινισμός. Αυτό, τόσο απλό τόσο ξεκάθαρο. Τσεκάροντας το μπλογκ βλέπω πόσες φορές έχεις καταγγείλει μηχανισμούς κι η πρότασή σου συγκροτεί έναν ακόμα πιο χυδαίο μηχανισμο!! Η αυτοαναίρεση στον Μαρξισμό όντως άνηκε στην δυτικοευρωπαική τάση του αλλά σε μια πιο συγκροτημένη άποψη. Υστερα, ο σεβασμός προς τον άλλο προκύπτει απ'την ιδιαίτερη ανάγνωση που έχει για κάποια ζητήματα και που στοιχειοθετεί μια διαφορετική παρέμβαση που έχει αποτελέσματα. Ποια είναι ακριβώς η ιδιαίτερη ανάγνωση που έχει προσφέρει το ρεύμα σου και δεν υπάρχει εντός άλλων πολιτικών σχεδίων - πολύ πιο μεγάλων - και διευρυμένων ??

    Τις απόψεις περι κόμματος και χρηματισμού που υπονοούνται τις θεωρώ άθλιες μια και είμαι ξεκάθαρος. Αν ψάξεις από που προέρχεται αυτό το αντανακλαστικό σου μάλλον θα διακρίνεις κι εσυ την προβοκατορολογία που κρύβεται από πίσω.. Είδες που σου λέω ? Μέχρι και με το μισητό σου ΚΚΕ έχεις κοινα αλλά δυστυχώς για σένα το ΚΚΕ αυτά τα έχει κάνει ψωμι κι αλάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δηλαδή ο μηχανισμός των περί τον Αλέξη, είναι μια φαντασίωσή μου;
    Πες το μου αν το πιστεύεις για να σε προμηθεύσω με άφθονο και χορταστικό υλικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και με ονόματα...

    Αλλά πρώτα θα πάψεις να είσαι ανώνυμος - τότε θα συζητήσουμε με ίσους όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αλλος είναι ο Θοδωρής άλλος κείνος που θωρείς. Εγώ σου λέω ότι η δική σου πρόταση συγκροτεί μηχανισμό και μάλιστα με πιο χυδαίους όρους μια και ο Κουβέλης την τελευταία φορά που κατέβηκε πηρε περίπου 33% άρα δεν νομιμοποιείται να μπει για 1 χρόνο στο τιμόνι του ΣΥΝ χωρίς ψηφοφορία κι εσύ μου λές ότι ο Τσίπρας έχει μηχανισμούς!! Χαρηκα το ξέρω αλλά δεν απαντάς. Οσο για την ανωνυμία θα αρκεστώ στην δικιά σου ανάλογη έκθεση στοιχείων Χρήστος Ιδιωτικός εκπαιδευτικός. (Φώτο δεν έχω σε αυτό τον Η/Υ να με συμπαθάς)

    ΥΓ. Εχεις ένα ζήτημα με το μειζον και το ελασον αν κρίνω απ'αυτά που γράφεις. Αλλα σε ρωτάνε και οι πάνω σε άλλα απαντάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορεί Χρήστο και να σε παρεξήγησα βλέποντας από τα σχόλιά σου ότι αφήνεις έξω την προεδρική τάση.

    Τώρα για το αν δικαιούται ο Κουβέλης και τι, η πρόταση δεν λέει να μην ψηφιστεί - λέει να συνεννοηθούν οι έχοντες και κατέχοντες για μια ισχυρή υποψηφιότητα με αυτά τα χαρακτηριστικά και οι υπόλοιποι να διευκολύνουν.
    Ακολουθεί και ενιαία λίστα αν πρόσεξες που σημαίνει ότι ο πχ Κουβέλης δεν θα είναι άρχων ανεξέλεγκτος αλλά θα υπόκειται στην όποια πλειοψηφία - άρα μιλάμε για συμφωνία συντρόφων για το κοινό καλό, κάτι σαν ΚΠΕ κομματικής σωτηρίας. Τώρα που βλέπεις τον κρυφοσταλινισμό, άστο...

    Η ουσία είναι:

    Θέλεις να επιβιώσει ο Συν και να ξαναδεθεί με την κοινωνία και τις ανάγκες της;
    Εάν ναι, κοιτάς στον πάγκο της "ομάδας" - και ευτυχώς είναι ακόμα εκεί κάποιοι άξιοι σύντροφοι αποδεκτοί από την κοινωνική αριστερά. Τους ρίχνεις στην μάχη με συγκεκριμένες οδηγίες και δεσμεύσεις.

    Δεν θέλεις; Άντε στο καλό κι ότι ήθελε προκύψει...

    Σίγουρα τον καιρό μου χάνω αλλά ήθελα να έχει καταγραφεί η πρόταση για τα όσα θα επακολουθήσουν.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούμε στις δημοτικές εκλογές όπως είχε ζητήσει το πολύ διορατικό μας στέλεχος τα περασμένα Χριστούγεννα? Στέλεχος το οποίο αναμφισβήτητα είναι ότι πιο ανανεωτικό και σύγχρονο... τρομάρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οχι ρε με το ΚΚΕ, θα συνεργασθούμε και να δεν μας κάτσει, θα ψάξουμε να βρούμε ορίτζιναλ σταλινικούς, όπως ο Ψωμιάδης και ο Παπαγεωργόπουλος.

    Ανωνυμότερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU