Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Κάποιες σκέψεις για την πορεία της δημοκρατικής αριστεράς

του Κώστα Χαϊνά*

Δεν θεωρώ ότι το Συνέδριο του ΣΥΝ θα λύσει κάποιο πρόβλημα με τους όρους που πραγματοποιείται.

Το πρόβλημα του ΣΥΝ κατά την γνώμη μου συνδέεται με την φυσιογνωμία και την προγραμματική πρόταση αυτού του χώρου και όχι με τα γνωστά εσωκομματικά προβλήματα που μάλλον καλείται να ‘λύσει’.
Δηλαδή να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν με την αλλαγή της ηγεσίας του το 2008.
Το συνολικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε αδιέξοδο, αφού μεγάλες προγραμματικές διαφορές χωρίζουν πολλές συνιστώσες και γιατί ποτέ δεν έγινε μια πραγματική προσπάθεια διαλεκτικής σύνθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων, αλλά οι διαφορές αντιμετωπίστηκαν πάντα με όρους ‘προδοσίας’.
Αλλά και γιατί ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για κάθε είδους παραγοντισμούς, αλλά και για υπερβολές στο όνομα κάποιου ‘αντισυστημισμού’ που δεν χαρακτήριζαν ποτέ τον χώρο της δημοκρατικής αριστεράς.
Και γιατί ακόμη δυστυχώς δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε συλλογικές και συναινετικές κουλτούρες διαλόγου και συνύπαρξης.

Θα πρότεινα λοιπόν αντί να παρακολουθήσουμε νέες ανθρωποφαγίες (γιατί αυτό διαβλέπω με τους χαρακτηρισμούς που ακούω δεξιά και αριστερά), να υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε χωρίς κόμπλεξ και χαρακτηρισμούς να ανασυγκροτηθούν αυτόνομες πολιτικές κινήσεις (κόμματα;) με βάση το κοινό προγραμματικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία.
Οι κινήσεις αυτές να κατέβουν αυτόνομα στις εθνικές εκλογές και μέσα από τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες να δοκιμαστούν στην λαϊκή ετυμηγορία.
Η πολιτική τους επιβίωσή να εξαρτηθεί μόνο από την κοινωνική αποδοχή τους και όχι από κάποιους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Ένα πολιτικό κόμμα είναι μέσον για μια δημοκρατική και καλύτερη κοινωνία και όχι αυτοσκοπός.
Η δημοκρατική αριστερά να ανοίξει τα πανιά της και να μην φοβηθεί να συναντηθεί με όλες τις δυνάμεις της κοινωνικής αριστεράς και της οικολογίας.
Να δημιουργήσει σε όλους τους τομείς της κοινωνίας χώρους διαλόγου και γιατί όχι και κοινής δράσης όπου είναι ώριμα τα πράγματα.
Να συναντηθεί από μηδενική βάση με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας που βρίσκονται στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΠΡΑΣΙΝΩΝ και μεταξύ των ανένταχτων πολιτών.
Να δημιουργηθούν από κοινού με αυτές τις δυνάμεις, σε κάθε πόλη και σε κάθε κλάδο, σε πρώτη φάση ανοικτοί χώροι διαλόγου.
Να ανοίξει μια μεγάλη δημοκρατική συζήτηση για το μέλλον αυτού του τόπου. Με τοπική αλλά και με εθνική ατζέντα.

Μέσα απ’αυτές τις διαδικασίες, με όρους κοινωνίας των πολιτών θα διαμορφώνονται οι συνθήκες μιας νέας πολιτικής συγκρότησης της δημοκρατικής αριστεράς και της οικολογίας και των πολιτικών συμμαχιών, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.
Με καινούριους όρους.
Με προγραμματικό πλαίσιο που θα γράφεται καθημερινά με όρους κοινωνίας των πολιτών και με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες.
Μέσα από έναν τέτοιο διάλογο και με την εμπειρία θα μαθαίνουμε όλοι.
Αρκεί να έχουμε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά μας και δεν ταμπουρωνόμαστε σε δόγματα και απόλυτες αλήθειες.
Δεν χρειάζεται ούτε να ΄βιάζουμε’ τις εξελίξεις ούτε να τις μαγειρεύουμε σε κάποια γραφεία.
Ανοικτά στην κοινωνία και μέσα από την κοινωνία θα υπάρξει, εάν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στην πολιτική δημοκρατική οικολογική αριστερά.


* αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΪΝΑΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ του σχετικού αποσπάσματος. Διαβάστε όλο το κείμενο Ζητείται Εναλλακτική Πολιτική Πρόταση, εδώ.

18 σχόλια:

 1. Καλά τα λέει αλλά έχω την εντύπωση ότι ισχύει το:"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια έρημος γεμάτη από μοναχικούς τύπους που νομίζουν ότι οι άλλοι γύρω τους είναι αντικατοπτρισμός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω πως δέχεστε συνεργασία με έστω μία σπιθαμή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τ'ότι αυτοαναγορεύεται σοσιαλιστικό ,είτε σοσιαλδημοκρατικό δε σημαίνει πως η δημοκρατική αριστερά πρέπει να κινείται με βάση αυτή την "ταμπέλα".
  Τό ΠΑ.ΣΟ.Κ θεμελιώθηκε στην απογοήτευση τν δημοκρατικών αριστερών και των δεξιούλιδων που δε θέλουν να το παραδέχοται.
  Είναι μεγάλη ανοησία και τραγικό λάθος της αριστεράς,κατά τη γνώμη μου πάντα, να δεχτεί να συμπορευθεί με ανθρώπους που συνεχίζουν εδώ και 35 χρόνια να στηρίζουν αυτό το λαικίστικο,το ψεύτικο και καταστροφικό "κίνημα".
  Θα μου πείτε πως πιάστηκα από ένα μόνο σημείο, αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό. Τώρα σε όλα τα υπόλοιπα αν θυμάμαι καλά συμφωνώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Thomas the litle train, τι εννοείς "με έστω μια σπιθαμή του ΠΑΣΟΚ"; Δεν έχουν δικαίωμα όσοι το ψήφισαν ή το υποστήριξαν στο παρελθόν να αλλάξουν πολιτική πορεία;
  Γι αυτούς μάλλον μιλούν εδώ μέσα όσοι αναφέρονται σε συνεργασίες.

  Με το κόμμα ΠΑΣΟΚ τι συνεργασία να κάνεις; Μόνο σε κάποια πρόταση τρέχουσας πολιτικής μπορείς να συμφωνήσεις, όπως και με τον καθένα άλλωστε.
  Την υπαρκτή δημοκρατική αριστερά "αναζητούμε", όχι τις λέξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τomas the....

  δεν μιλάμε για Πασόκ ως μηχανισμό, ώς κόμμα ή "ιδεολογία". Μιλάμε για εργαζόμενους που μένουν εγκλωβισμένοι σε τέτοια σχήματα, που σκέφτονται, που μπορούν να μπουν κάτω από ένα μινιμουμ πρόγραμμα αριστερής προοπτικής. Ο ρόλος της Αριστεράς εκτός από καταγγελτικός και διεκδικητικός είναι και παιδαγωγικός. Να τους πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος κόσμος. Να τα βρούμε. Ποιος διεκδικεί σήμερα την απόλυτη αλήθεια; Αυτοί δεν βλέπουν τα αδιέξοδα; Απλά η Αριστερά δεν τους έχει πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει, γιατί δεν τους έχει δείξει λύσεις εφικτές και φρέσκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τhomas the lt
  Είσαι και φυσικός του ΕΜΠ και Περιστεριώτης και γουστάρεις και portishead. Aν δεν τα βρούμε μαζί σου, με ποιον θα τα βρούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιώργο. Τώρα που τελείωσα τι θα γίνει δε φτιάχνεις καμιά μάζωξη. Βοηθάει και ο καιρός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνώ απολύτως με τον Κώστα τον Χαϊνά.
  Δεν νομίζω ότι είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να γίνει συνάντηση και να κληθούν και ο Χαινάς και ο Τσιχλιάς, αν είναι δυνατόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Με ευκαιρία το συνέδριο, πολλοί θα είναι εδώ την άλλη βδομάδα. Τι λέτε για συνάντηση επιτόπου...πανελλαδική;
  Την άλλη Παρασκευή;
  Νά'χουμε και χρόνο προετοιμασίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γιώργος ! κάντε το Παρασκευή ! εμείς οι βλάχοι της επαρχίας τότε βολευόμαστε. Ενημερώστε χρόνο, τόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μμμμμμ βλέπω μεγάλη προθυμία. Νομίζω ότι πρέπει να βιντεοσκοπούνται οι συναντήσεις. Να κληθεί και ο LLS

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Διορθώνω !
  Το σωστό "κάντε το Σάββατο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. όποια μέρα είναι καλύτερη ιδιαίτερα για τους συντρόφους εκτός αθήνας είμαι μέσα παίδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ωραία, αν δεν υπάρχει αντίρρηση η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μας, στο χώρο του συνεδρίου (ακριβής αίθουσα με ειδοποίηση), Σάββατο 4/6/10 απόγευμα στις 6μμ.

  Συμμετοχές με σχόλιο ή mail στο aristeristrouthokamilos@gmail.com με ένα κινητό για την ειδοποίηση.
  Εμείς ειδοποιούμε τα μη μέλη του Συν και τους μπλόγκερς.

  Προτεινόμενο θέμα: οι δυνατότητες πολιτικής έκφρασης της Δημοκρατικής Αριστεράς βάσει και των εξελίξεων στην αριστερά, τον Συν και το συνέδριό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Το Σάββατο θα είμαι και εγώ εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Άντε βρε Στέλιο, ευκαιρία είναι να τα πούμε από κοντά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU