Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μιχάλης Σαμπατακάκης: Με την ανανεωτική αριστερά ή με τον αριστερισμό και τον αντιευρωπαϊσμό;


Η μετακίνηση στον αριστερισμό και τον αντιευρωπαϊσμό αποδομεί πολιτικά τον χώρο (που δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς). Γι΄αυτό το μόνο που απομένει είναι η μάχη για την καρέκλα. Η προφανής, αναγκαία, απλή λύση στο πρόβλημα, είναι ο απεγκλωβισμός του πολιτικού ρεύματος της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς από τον μηχανισμό αριστεριστών μικροπαραγόντων.

Συνέντευξη στην Αυγή [στον Ανδρέα Παπαδόπουλο]


* Είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση του ΣΥΝ λίγες ημέρες πριν το συνέδριο;

Το βαθύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΝ, πέρα από τις λεπτομέρειες, είναι ότι στην περίοδο της τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης και της μετακίνησης του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά, ο ΣΥΝ, αντί να κερδίζει εντυπωσιακά, χάνει. Αδυνατεί να αποτελέσει μια αναγεννητική πολιτική δύναμη, που τόσο πολύ θα χρειαζόταν η χώρα σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, που θα μπορούσε να είναι η δημοκρατική αριστερά. Με εναλλακτικές προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις, χρήσιμες για την κοινωνία. Αντ' αυτού, ο χώρος μας μετακινείται προς περιθωριακές πολιτικές και γι' αυτό εισπράττει περιθωριακή ακτινοβολία. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική γεωγραφία της χώρας, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ των μέτρων του ΔΝΤ και στον αντισυστημισμό του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

* Πέρασαν δύο χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο. Ποια είναι η αποτίμησή σας;

Ξεκίνησαν, και τότε, από μια περίοδο μεγάλης κρίσης του ΠΑΣΟΚ (διαμάχη Παπανδρέου-Βενιζέλου), που είχε ως συνέπεια αρχικά το δημοσκοπικό 18% του ΣΥΝ, για να καταλήξουν τελικά σήμερα στο επίσης δημοσκοπικό 3%. (Από τη σημερινή κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσαμε ούτε προσωρινά, όπως είχε γίνει στην αρχή του 2008).

Ενδιάμεσοι σταθμοί στην κατηφόρα: Η αλαζονεία προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης του 2008, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κόσμος που κοίταζε προς τον ΣΥΝ. Στη συνέχεια, η απουσία μετώπου στον αριστερισμό και τη βία στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο του 2008, με συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση. Αργότερα ο αντιευρωπαϊσμός και ο αποκλεισμός του Παπαδημούλη στις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2009, που οδήγησαν στο κακό αποτέλεσμα. Μετά η απαξίωση του πολιτικού μας χώρου από την χωρίς όρια σύγκρουση για την καρέκλα μεταξύ Αλαβάνου και Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2009, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για να φτάσουμε στη σημερινή περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της αναξιοπιστίας του χώρου μας, από τον οποίο ακούγονται τα πιο απίθανα πράγματα, από το να φύγουμε από τη Βουλή μέχρι να φύγουμε από το ευρώ. Η πτώση από το 18% στο 3% συνιστά προφανώς κρίση του πολιτικού σχεδίου που εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια από την ηγεσία και την πλειοψηφία του ΣΥΝ. Είναι η κατάρρευση της «αριστερής στροφής».

* Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Μέτωπο» έχει προταθεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Τι νομίζετε;

Ας μιλήσουμε για πιο σοβαρά ζητήματα. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι επειδή τα λέει αυτά ο Αλαβάνος και το «Μέτωπο», αλλά επειδή πρώτα απ' όλα τα ίδια λένε τα ακραία συντηρητικά πολιτικά κέντρα στην Ευρώπη και οι κερδοσκόποι στην Αγορά. Αυτός λοιπόν είναι ο κίνδυνος.

* Ποιό είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον. Σηματοδοτεί την παρακμή του χώρου μας. Είναι κέντρο μεγάλης πολιτικής ίντριγκας μικροπαραγόντων. Τρικυμία σε ποτήρι. Αντίθετα ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς υπάρχει από το 1968 μέχρι σήμερα με σοβαρό σταθμό το 1991, με εντυπωσιακή συνέχεια. Κανένα άλλο σχίσμα στις πολιτικές οικογένειες (δεξιάς - κέντρου - αριστεράς) δεν μπόρεσε να επιβιώσει μακροχρόνια, παρά τους κατά καιρούς τριγμούς. Αυτό σημαίνει ότι η ανανεωτική αριστερά, με βασικές έννοιες τη δημοκρατία και την Ευρώπη, αποτελεί διαχρονικά πολιτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως συνεργασία του ΣΥΝ, δηλαδή του φορέα της ανανεωτικής αριστεράς τότε, με μικρές αριστερίστικες οργανώσεις. Στην πορεία, ουσιαστικά υποκατέστησε τον ΣΥΝ, επιβάλλοντας (μέσω ενός κεντρικού μηχανισμού μικροπαραγόντων) αριστερίστικα χαρακτηριστικά σε ένα πολιτικό ρεύμα της κοινωνίας που ανήκει στη δημοκρατική ανανεωτική αριστερά. Η μετακίνηση στον αριστερισμό και τον αντιευρωπαϊσμό αποδομεί πολιτικά τον χώρο (που δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς). Γι΄αυτό το μόνο που απομένει είναι η μάχη για την καρέκλα. Η προφανής, αναγκαία, απλή λύση στο πρόβλημα, είναι ο απεγκλωβισμός του πολιτικού ρεύματος της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς από τον μηχανισμό αριστεριστών μικροπαραγόντων.

* Τι θα κάνει στο συνέδριο η Ανανεωτική Πτέρυγα; Υπάρχει πιθανότητα διάσπασης;

Το δίλημμα δεν το έχουμε εμείς. Το έχει ο Αλέξης (που πρόσφατα είχε τη χαρά να αποκτήσει παιδί) και η πλειοψηφία του ΣΥΝ. Εμείς, υπηρετώντας για πολλά χρόνια το πολιτικό ρεύμα της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς, δεν μπορούμε να βρεθούμε να υπηρετούμε ένα περιθωριακό πολιτικό σχήμα, αριστερίστικο και αντιευρωπαϊκό, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης λοιπόν καλείται να επιλέξει: Με τη δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά ή με τον αριστερισμό, τον αντιευρωπαϊσμό και την παρακμή; Είναι φανερό ότι η συνέχιση της σημερινής πορείας δεν έχει προοπτική.


10 σχόλια:

  1. Είναι σαφές ότι ο ΜΣ δεν θέλει να απαντήσει στο ερώτημα του "τι κάνετε". Ρίχνει τη μπάλα στον Αλέξη, και λοιπόν; Αν ο Αλέξης επιλέξει τη συνέχιση του ΣΥΡΙΖΑ εσείς τι κάνετε;
    Συμπέρασμα. Κανείς δεν κάνει ρούπι από το σχήμα αυτό που δίνει τροφή στα μέλη του. Τα συνέδρια και οι συσκέψεις θα είναι πάντοτε χώρος αντιδικίας και μικροσυμπλοκών για το τίποτα. Πολιτική παραγωγή καμιά. Σε κάθε εκλογές, ένα 4-5% του παλαιού ΚΚΕ εσ και της εν γένει ανανεωτικής αριστεράς συν τους εκτός ΚΚΕ κομμουνιστές θα στέλνουν τον ΣΥΝ στη βουλή και η ζωή θα συνεχίζεται. Πολύ κουβέντα για το τίποτα. Κάποια στιγμή θα γυρίσει και ο Αλαβάνος και θα είμαστε όλοι μαζί μια ευτυχισμένη ατμόσφαιρα. Είναι σαφές ότι έχουμε και καλύτερα πράγματα να κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με το leo
    Ο Σαμπατ. δεν απαντάει...
    αλλά ποντάρει στον εκβιασμό...σου λέι όπως πάντα: "εγώ θα μιλάω ...τι θα μου κάνουν;"Τίποτα δε κάνουν και σε κανέναν στο ΣΥΝ...ο καθένας λέει ότι γουστάρει...αλλλά έως το συνέδριο παίδες...μετά θ΄αλλάξουν τα πράγματα και θα του απαντήσουν άλλοι...

    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεο συμφωνώ απολύτως μαζί σου (όσον αφορά στον Μ. Σαμπατακάκη, την... τροφή σε όλα τα ηγετικά στελέχη και όχι στα μέλη, όπως αναφέρεις, που τρέχουν ανιδιοτελώς και την παραγωγή πολιτικής), γι' αυτό καλό θα είναι να γυρίσετε μήνες πίσω τις αναρτήσεις για να διαβάσετε τα σχόλιά μου. Τίποτε άλλο, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Leo, η ιστορία έχει δείξει πως η πολιτική όπως και η ζωή δεν είναι στατική. Δεν είναι βέβαιο πως ιο συν έχει εξασφαλισμένη την επόμενη κοινοβουλευτική του εκπροσώπιση μαι και ένα απο τα κύρια χαρακτηρηστικά της κρίσης του είναι η αποσύνθεση. Απλά τα έτοιμα απο την εποχή του 1990 τέλειωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. leo, κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. Δεν πιστεύω ότι η πτέρυγα θα κάνει το οτιδήποτε ακόμα κι αν της παραβιάσουν την "κόκκινη γραμμή" για τον ΣΥΡΙΖΑ με υποσχέσεις ότι "θα το δουν το θέμα".
    Ατομικές θα είναι οι στάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ρωτήσω κάτι: ξέρει κανείς τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΝ; πέρα από τη μικρή συμμετοχή κ.λ.π. τι κλίμα υπάρχει; τι λένε οι συμμετέχοντες στην εσωκομματική διαδικασία; τα αποτέλεσμα θα επηρεάσει και την εξέλιξη του συνεδρίου π.χ. αλλο να έχει η ΑΠ 10 - 15% των συνέδρων κι άλλο 25% - 30%. Για τη συνέντευξη του Μ. Σ. ορισμένα πράγματα δεν είναι αυτονόητα π.χ. στην ανανεωτική αριστερά δεν υπήρχε μία άποψη , στη δημοκρατική ανανεωτική αριστερά πέφταν κάτι διαγραφές, κάτι σφαξίματα κ.λ.π. Αλλωστε η αναεωτική αριστερά διασπάσθηκε το 1986 με το τέλος του ΚΚΕ εσωτερικού. Αυτοί που ομνύουν στο όνομά της ας σκεφθούν την τότε στάση τους και τις ευθύνες τους. Αν θέλουμε να συζητήσουμε για την πορεία της , παρόλο ότι τα προβλήματα μας πνίγουν, ας το κάνουμε, θα έχει γέλιο.
    Τέλος πάντων έχετε προσπαθήσει να εξηγήσετε σε κάποιον του χώρου η συμπαθούντα τα τεκταινόμενα σε αυτόν; θα κάνετε πάνω από μία ( 1 ) ώρα και στο τέλος θα σας κοιτάει σαν χαμένος. γιατί άρα γε;
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυ, θα συμφωνήσωω απόλυτα μαζί σου μια και το ίδιο εισπράττω απο το περιβάλλον μου. αν επιχειρήσεις να αναπτύξεις το τι συμβαίνει στο συν σε κοιτούν με χαμένο ύφος. Είναι σίγουρο δε, πως και εμείς που ασχολούμαστε με αυτά είμαστε πορομένοι με βαθειές ψυχώσεις. όταν η ίντρικα κυριαρχεί των πολιτικών και κοινωνικών αναφορών στην δράση ενός κόμματος είναι προφανής η αιτία έλλειψης σχεδίου και συνθέτει την απόλυτη παρακμή και εκφυλισμό των ιδεολογικών προταγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λιγες μερες πριν το συνεδριο μην κανετε σαν χηρες στο κρεββατι.Τι να σου πει δηλ. ο Σαμπατακακης? Γ ια τον Δ.Υ. που ρωτησε,εκτιμω 22/25% παρα τις απιστευτες ιντριγκες και αυθαιρεσιες,για να ειμαι ηπιος.Υ.Γ.ΛΕΟ,κρατησαμε ορθιο το χωρο με πολυ κοπο και προσωπικο ψυχικο κοστος.θα σε παρακαλουσα να το σεβαστεις,χωρις ευκολα συμπερασματα.Υ.Γ.2,ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΛΑΚΑ! Υποθετω οτι ο Ρεντ θα ψηφισει και για ΚΠΕ τον Γαλανοπουλο αφου του πλεξει το εγκωμιο ο Πιλαλης απο το βημα του συνεδριου. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η συνέλευση στη Χίο έγινε με το 1/3 των μελών.
    Η κάλπη έμεινε ανοιχτή 3 μέρες.
    Η ΑΠ κράτησε τις δυνάμεις της αλλά έχασε ένα σύνεδρο λόγο οργανωμένης σταυροδοσιας από τους προεδρικούς και λόγο ότι στην ΑΠ δεν ελέγχουμε τους ψήφους και τους σταυρούς.
    Ψήφισε τελικά το 78/100 με δεκάδες τηλέφωνα και παροτρύνσεις από τον γραμματέα. “θα είναι ντροπή για την οργάνωση να μη βγει ο γραμματέας. Ελατέ να ψηφίσετε γιατί θα βγουν τρεις ανανεωτες.”
    κτλ Πρώτος σε ψήφους βγήκε ανανεωτής σύντροφος ο οποίος έχει φτύσει αίμα κυριολεκτικά για να κρατήσει τους ανανεωτες συντρόφους και τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς μέσα στο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μike πολιτική είναι η θέση δεν έχει να κάνει με σεβασμό ή όχι. Και βέβαια σέβομαι τις θυσίες πολλών από σας να κρατήσετε ζωντανές μέσα στο χώρο τις ανανεωτικές ιδέες. Αλλά και συ φαντάζομαι να συμφωνείς ότι το συνέδριο αυτό δεν θα μπει στην ουσία. Δεν έχουμε να περιμένουμε εξελίξεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε τις συζητήσεις μας έξω από ένα χώρο που δεν μπορεί να συζητάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU