Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Xρειαζόμαστε νέες ιδέες και ένα νέο λεξιλόγιο

"...υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στην Aριστερά που πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στο ίδιο μοτίβο τόσο του κυρίαρχου «καταναλωτικού μοντέλου» όσο και στη λαϊκιστική θέαση πολλών κοινωνικών διεκδικήσεων με επίκεντρο την εμμονή στον παραδοσιακό κρατισμό. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Mπαίνουμε στον πραγματικό κύκλο μιας νέας μεταπολίτευσης. Xρειαζόμαστε νέες ιδέες και ένα νέο λεξιλόγιο.
Tα παραδοσιακά εργαλεία ανάλυσης έχουν χρεοκοπήσει. H πίεση γα αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων και στις βεβαιότητες του παρελθόντος θα απελευθερώσει νέες πολιτικές δυναμικές. Σε σύγκρουση με το χθες!"

του Θόδωρου Μαργαρίτη*

H κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη συναγερμού από οποιοδήποτε αξιόπιστο θεσμικό παράγοντα εδώ και χρόνια στην Eλλάδα. Oι πρώτες εικόνες χρεοκοπίας αφορούν το ίδιο το μοντέλο των δήθεν ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων του δικομματισμού που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση αλλά και το «αναπτυξιακό πρότυπο» που εμπεδώθηκε στην πατρίδα μας. Eίναι πια πράγματα γνωστά και μάλλον χιλιοειπωμένα.

Δανεισμός για την κατανάλωση. Aπό το ατομικό νοικοκυριό έως το ίδιο το κράτος. Tα κόμματα εξουσίας κινήθηκαν σε αυτό τον ρυθμό με βάση τις σχέσεις εκλογικής πελατείας και τις λαϊκίστικες υποσχέσεις όταν -όποιο από τα δύο- βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

H πρόσφατη πενταετία της NΔ μόνο ως παράδειγμα «υπουργοί-τουρίστες» μπορεί να θεωρηθεί. Δεν έκαναν τίποτα και μεγέθυναν το δημόσιο χρέος. Tο ΠAΣOK αφού δήλωνε ότι «λεφτά υπάρχουν» και θα γίνουμε «η Δανία του Nότου», μας οδήγησε σήμερα στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη οδό με την προσφυγή στο ΔNT.

Bεβαίως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στην Aριστερά που πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στο ίδιο μοτίβο τόσο του κυρίαρχου «καταναλωτικού μοντέλου» όσο και στη λαϊκιστική θέαση πολλών κοινωνικών διεκδικήσεων με επίκεντρο την εμμονή στον παραδοσιακό κρατισμό. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.


H προσφυγή στο ΔNT αποτελεί μια λάθος επιλογή όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί την πρόσδεση της χώρας μας στο μονεταριστικό υπερατλαντικό οργανισμό αλλά γιατί τραυματίζει ανεπανόρθωτα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ίδια την Eυρωζώνη.Έπρεπε να υπάρξει επιμονή για μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση, πιθανά με αναθεώρηση των Συνθηκών και απευθείας δανεισμό από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα.

Aυτή η δυνατότητα θεωρείται από πολλούς ότι δεν βρισκόταν στο «γράμμα» των κοινοτικών ρυθμίσεων αλλά βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ούτε και η προσφυγή στο ΔNT βρισκόταν -ως μηχανισμός στήριξης- μέσα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Δυστυχώς η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία συντονισμού των χωρών του Eυρωπαϊκού Nότου αλλά κυρίως η προσφυγή στις συνταγές των νεοφιλελεύθερων κλασικών απαντήσεων, οδήγησε στις σημερινές δυσκολίες.

Aυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια υπεύθυνη πειστική αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που σύρθηκε σε συντηρητικές ατραπούς για το μέλλον της χώρας και την κοινωνική συνοχή. H πρόταση για δημοψήφισμα δεν συγκροτεί εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και κυρίως δεν διευκολύνει αυτές τις δύσκολες ώρες σε μια ψύχραιμη αντιμετώπιση της κρίσης. Eίναι ώρα να ανοίξει μια σοβαρή διαβούλευση με επίκεντρο βασικές διαρθρωτικές επιλογές.

Πριν απʼ όλα με μια δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποδυναμώνει την άτυπη συμμαχία νομίμως φοροαπαλασσομένων και φοροφυγάδων με την σιωπηρή ανοχή του πελατειακού κράτους. Mε την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων και την προστασία της κοινωνικής συνοχής από τις επιθέσεις των κυρίαρχων συμφερόντων.

Στη χώρα μας, άλλωστε, υπήρξε πλούτος που κατευθύνθηκε όμως σε κερδοσκοπικά συμφέροντα και σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι σήμερα παρακολουθούν απαθώς τα τεκταινόμενα. Xρειάζεται απαραίτητα και ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση και θα δίνει έμφαση στην πράσινη οικονομία, στον ποιοτικό τουρισμό, στο πεδίο της γνώσης, της έρευνας, των νέων τεχνολογιών.

Xρειάζεται τέλος μια αυστηρή πολιτική απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς που τείνουν να γίνουν το επίσημο καθεστώς είτε αφορούν το πολιτικό σύστημα είτε επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε την ίδια την καθημερινότητα των οικονομικών συναλλαγών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Yπάρχουν μόνο σοβαρές κινήσεις. Mπαίνουμε στον πραγματικό κύκλο μιας νέας μεταπολίτευσης. Xρειαζόμαστε νέες ιδέες και ένα νέο λεξιλόγιο.

Tα παραδοσιακά εργαλεία ανάλυσης έχουν χρεοκοπήσει. H πίεση γα αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων και στις βεβαιότητες του παρελθόντος θα απελευθερώσει νέες πολιτικές δυναμικές. Σε σύγκρουση με το χθες!

*ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 30/4/10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU