Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ήρθε η ώρα της οικονομικής αποτίμησης της διαφθοράς



Ακούω έκπληκτος τον Πάνο Καμμένο να λέει στα κανάλια ότι μόνο από τον ΟΤΕ, βάσει ενός συνόλου συμβάσεων 3 τρις για ολόκληρη την περίοδο αναβάθμισης και μιας μίζας 10% - "που όλοι ξέρουμε" όπως είπε, η οικονομική αποτίμηση ισούται, εάν δεν ξεπερνά, με το σύνολο του τρέχοντος δημόσιου χρέους των 300 δις! Αν συνυπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα δημόσια έργα της περιόδου μαζί με τους Ολυμπιακούς, που φτάνουμε;

Φοβάμαι ότι η ελληνική κρίση καμία σχέση δεν έχει με την "κρίση του καπιταλισμού" που περισπούδαστα αναλύει όλη η αριστερά. Απλά αποκαλύφτηκε εξ αιτίας της κρίσης δανεισμού.

Στην χώρα μας απλά είχαμε κλεπτοκρατία και όχι κλασσικό καπιταλισμό...

Το ζήτημα λοιπόν της διαφθοράς, που απλώθηκε επίτηδες στην κοινωνία για να καλύψει τα μεγάλα ψάρια, αναδεικνύεται ως το Α και το Ω μιας οποισδήποτε προσπάθειας αντιμετώπισης των μέτρων και ανόρθωσης της χώρας.
Φαίνεται ότι και η αριστερά στο σύνολό της έχει υποτιμήσει το ζήτημα και με δογματικές απλουστεύσεις ότι είναι γενικά στη φύση του συστήματος έχει χάσει το κεντρικό ζήτημα.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει από τις αποκαλύψεις και θα χάσει κάθε νομιμοποίηση τους επόμενους μήνες όταν ο κόσμος θα πληρώνει με την φτώχεια του τους Μαντέληδες, τους Τζοχατζόπουλους, τους Τσουκάτους, τα Βατοπέδια, τους Ολυμπιακούς κλπ
Και τότε θα είναι αργά για κάθε πολιτική δύναμη να ξεχωρίσει από την γενικευμένη οργή.

Σήμερα τώρα λοιπόν, είναι για την αριστερά η τελευταία ευκαιρία να αξιολογήσει το γεγονός και να μπει μπροστά στην επιχείρηση κάθαρσης με όλο το βάρος της ιστορίας της και των αγώνων της ( διώχνοντας έγκαιρα από τις γραμμές της και όσους τυχόν εν αγνοία της "έβαλαν το χέρι στο μέλι" έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων).

Αν δεν το κάνει η αριστερά, ποιος θα το κάνει;

Είναι καιρός να αφήσουμε τις αοριστίες περί καπιταλιστικής κρίσης και να σκύψουμε στην ελληνική πραγματικότητα της διαφθοράς και της πειρατείας των δημόσιων εσόδων από τον διεφθαρμένο δικομματισμό της τριακονταετίας που πέρασε.
Το "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" είναι υπόθεση της αριστεράς και οι αποκαλύψεις και το κυνήγι των ενόχων, δουλειά της!
Άλλωστε με ένα μικρό μέρος από αυτά, βγαίνουμε από την επιτήρηση και σώνουμε συντάξεις και χαμηλόμισθους. Ή μήπως προτιμάμε την πτώχευση για να κάνουμε την "επανάσταση";


12 σχόλια:

  1. Έχω μια απλή απορία.
    Απ' ότι διαβάζουμε, ένα μεγάλο μέρος εισπράξεων από μίζες επενδύεται σε αγορές γης.
    Αυτό συμβαίνει, γιατί η τεράστια διαφορά, πολλές φορές 2 - 3 παραπάνω, αντικειμενικής αξίας που αναγράφεται στα συμβόλαια και αποδέχεται η Εφορία, με πραγματική, εμπορική αξία επιτρέπει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
    Γιατί αυτές οι δυο αξίες δεν ταυτίζονται;
    Με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του φόρου φυσικά, ώστε ο αγοραστής να πληρώνει το ίδιο ποσόν ως φόρο.
    Θα πρέπει όμως να δικαιολογήσει το σύνολο του ποσού που πληρώνει.
    Κι όχι όπως σήμερα, που βγαίνει το Α ή Β τσογλάνι, πρώην υπουργός, ή βουλευτής ή πρόεδρος και μας λέει πήρα δάνειο, είμαι νόμιμος;
    Τι δάνειο πήρε; Ίσο με την αντικειμενική αξία που μπορεί να είναι το 1/3 της πραγματικής. Για τα υπόλοιπα που όλοι ξέρουμε ότι προέρχονται από μίζες, απαγορεύεται και να το σκεφτούμε.
    Επί πλέον, νομίζω, μια τέτοια λύση θα ανέβαζε και το ΑΕΠ κάτι αναγκαίο σε σχέση με το ποσοστό δανεισμού.
    Φυσικά θα είχαμε μια πτώση στην αγορά ακινήτων που γίνεται για λόγους επένδυσης.
    Όμως παρόμοιο πρόβλημα έχουν όλοι οι έμποροι που διακινούν μαύρο χρήμα. Αυτοί δεν έχουν δικαιώματα;
    Γιατί να είναι ριγμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όλα αυτά αφορούν τον ΟΤΕ. Σκεφτήτε τις υπόλοιπες μίζες από άλλα έργα, προμήθειες όπλων κλπ. Μιλάμε για απίστευτο φαγοπότι! Και έχουν βρεί μόνο το 0,7% της μίζας της Ζήμενς. Καταλαβαίνετε γιατί ποσά μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η αριστερά περιορίζεται σε μία απεργία και σε μία διαδήλωση το μήνα, ζήτω που καήκαμε. Βούτυρο στο ψωμί του Γιωργάκη. Χρειάζονται πολυήμερες απεργίες και διαδηλώσεις για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά δεν το βλέπω. Λαός του καναπέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι χρειάζεται ένας λαός στους δρόμους που να στοχεύει στην επιστροφή των κλεμμένων.

    Διαδηλώσεις με αίτημα την κάθαρση - ειδικούς εισαγγελείς για άνοιγμα και κατάσχεση λογαριασμών μαύρου χρήματος (έχουν τέτοιο δικαίωμα ας είναι και στην Ελβετία), βάσει πόθεν έσχες και τεκμαρτό υπολογισμό των πόσων δεν δικαιολογούνται από το νόμιμο εισόδημα: πολιτικοί και συνδεμένοι επιχειρηματίες, επίορκοι δημόσιοι ελεγκτές, όσοι πούλησαν την υπογραφή τους ή την πολιτική τους ιδιότητα, όσοι υπουργοί αγόρασαν ακριβά για να μεγαλώσει η μίζα.
    Κι ο ένας θα δίνει τον άλλο για να γλυτώσει...

    Το όργιο που αποκαλύπτεται ισοδυναμεί με πολλούς προϋπολογισμούς και τα δωράκια είναι θεόρατα. Η τυπική φοροδιαφυγή αποκαλύπτεται ως μικρό μέρος της κατευθείαν κλοπής δημόσιου χρήματος και του προδοτικού δανεισμού στην συνέχεια χωρίς λόγο. Τα τρέχοντα στοιχεία μου επιτρέπουν να υπολογίσω αυθαίρετα ότι από το σύνολο των χρημάτων της ΕΕ πρέπει να έχουν καρπωθεί κατευθείαν ή έμμεσα το 1/4 (!) οι αρπάχτρες του δικομματισμού.
    Αποκαλύπτεται ένα θηριώδες σύστημα μίζας και κλοπής του δημόσιου πλούτου και επειδή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους έτρεξαν να γίνουν χωρίς "αντίσταση" yesmen του ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χωρίς να αναιρώ την αξία του σχολίου τα αρχικά νούμερα των 3 τρις αφορούν δραχμές (επικοινωνιακό τέχνασμα του Καμμένου για να φουσκώσει το νούμερο, αλλά όταν πήγε να υπολογίσει το 10% μπερδεύτηκε και τόχασε). Φυσικά συνυπολογιζομένων των λοιπών που αναφέρεις θα φτάσουμε στα τελικά νούμερα σε ευρώ και θα τα ξεπεράσουμε. Ετσι και αλλιώς η κλεψιά έχει φθάσει σε ύψη τα μηδενικά των οποίων είναι αδύνατον να φανταστεί ο μέσος έλληνας, δεν τα χωράει ο νούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή η επισήμανση του Μάνου. Πολύ ευθύβολο το άρθρο του Γιώργου. Να πω και κάτι ακόμα. Αυτά που γράφει ο Γιώργος αποφεύγονται ως "δεξιά" σε κάθε ανάλυση κάθε τίμιου αριστερού καθηγητή που λόγω των επαφών του με την εξουσία τονίζει ότι η διαφθορά υπάρχει και αλλού και δεν είναι το κύριο πρόβλημα. Στο ιστολόγιο αυτό αλλά και στα δικά μας τονίζουμε εδώ και μήνες το βασικό ρόλο της διαφθοράς και μας απαντούν ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός γενικώς. Η εθελοτυφλούσα αριστερά γίνεται η βακτηρία του συστήματος στην χαζή προσπάθειά της να παπαγαλίζει τις αρχές της μαρξικής ανάλυσης, χωρίς να βλέπει αριθμούς και γεγονότα. Τέτοια Αριστερά δεν είχε ποτέ του ο καπιταλισμός απέναντί του και γιαυτό, θα ξεπεράσει την κρίση του και θα τραβήξει μπροστά αφήνοντας πίσω του τα λείψανα της εργατικής τάξης. Εχω πει και το λέω ξανά. Είμαστε μόνοι μας, θέλω να μας βλέπω υπερήφανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο
    αν θέλεις να υπολογίσεις τις μίζες, χρειάζεται να κάνει μερικές παραδοχές.
    1. Ο προυπολογισμός τα τελευταία 30 χρόνια είναι περίπου το 30% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά μέσο όρο γύρω στα 40 δις.
    2. Οι δαπάνες για δημόσια έργα, άμυνα και υγεία, πρέπει να ήταν περίπου το 15% του προυπολογισμού, δηλαδή 6 δις περίπου το έτος.
    3. Οι μίζες πρέπει να ήταν κοντά στο 10% με 15%, δηλαδή 0.6 με 1 δις περίπου το έτος.
    4. Τα 30 χρόνια, μας κάνουν 18-30 δις.

    Αυτά για μίζες.
    Υπάρχουν βέβαια και τα κονδύλια της διαφθοράς, με την μορφή γρηγορόσημου, φακελάκι κλπ, που θα πρέπει να είναι άλλα τόσα. Μας κάνουν 50.

    Βάλε και το πελατειακό κράτος, διορισμοί κλπ άλλα 200, φτάσαμε τα 250 .
    Αν υπολογίσουμε, ότι η φοροδιαφυγή ήταν τουλάχιστον το 30% του προυπολογισμού κατ'έτος, τότε μιλάμε για 30 δις το έτος.
    30 χρόνια, μας κάνουν 900 δις.

    Δηλαδή 1 τρις 150 δις.
    Ποιοί πλήρωσαν;
    Πρώτα απ'όλα τα ταμεία.
    5 εκατομμύρια εργαζόμενοι επί 2.000 μας κάνουν 10 δις το έτος.
    δηλαδή 300 δις την 30-ετία.

    Τα υπόλοιπα 400 τα πληρώσαμε όσοι πληρώναμε τους φόρους και τα υπόλοιπα 300 δις είναι το χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρα Κωστή δεν πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού με την αυστηρή έννοια αλλά αποκάλυψη της διαφθοράς λόγω δυσκολίας άλλου δανεισμού λόγω διεθνούς συγκυρίας. Έφτασε στα όριά του το σύστημα "πάρε τα λεφτά και χρέωσε τα κορόϊδα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρύσα, έχεις δίκιο. Τα τρία τρις € είναι ασύλληπτο ποσό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η λύση για την διαφθορά είναι ο ορισμός ημερομηνίας για ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Δεν μπορεί οι διάφοροι ημιμαθείς - γραφικοί βουλευτές να διαχειριστούν μιά τόσο σοβαρή υπόθεση.
    Εάν δεν συνειδητοποιήσουν όλοι την αναγκαιότητα να δρομολογηθούν σωστά τα θέματα της διαφθοράς να μην εκπλαγεί κανείς για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
    Στο ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ κατήγοροι να είναι τα ασφαλιστικά ταμεία που λεηλατήθηκαν από τους επιτήδειους η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κονδύλια που ξέρει πολλή καλά που τα έδινε και ποιοι τα πήρανε.
    Η αριστερά οφείλει να κάνει πρόταση ώστε τα πράγματα να τρέξουν και να μην αφήσει να εκφυλιστούν από τα τσιράκια των ΜΜΕ.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το προηγούμενο ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ έγινε για 2 - 3 σακούλες pampers
    Τα ποσά για τα οποία μιλάμε θέλουν κομβόι με τριαξονικά !!!!
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU