Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η απαξίωση της δημοκρατίας και το αίτημα της συμμετοχής

Σκέψεις για τον νέο φορέα της δημοκρατικής αριστεράς

πηγή εικόνας: pascal campion

Το αίτημα για νέο φορέα της αριστεράς μπορεί να διατυπώνεται πια ως επείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, όμως πρέπει να φωτιστεί με βάση τα δεδομένα της εποχής. Τι είναι αυτό που πραγματικά ζούμε αυτήν την εποχή;

Σε ένα γενικό πλαίσιο είναι η θεσμοθετημένη πια απαξίωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής.
Τα κόμματα έχουν γίνει αρχηγικά και προεδροκεντρικά με μια δήθεν –και άπαξ συνήθως- συμμετοχή των μελών και μετά "όλη η εξουσία στον αρχηγό". Ως φυσικές δυνάμεις αντίδρασης σε αυτό αναπτύσσονται οι ομαδοποιήσεις και οι προσωπικοί μηχανισμοί.
Τα "κόμματα των μελών" αποτελούν ανέκδοτο.

Σε κοινωνικό επίπεδο, όσοι διαχειρίζονται τις τύχες μας δεν ελέγχονται από κανέναν: σωματεία με μικρή ή ανύπαρκτη συμμετοχή και κατευθυνόμενα από τα κόμματα εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Τηλεπερσόνες - άρχοντες των ΜΜΕ κάνουν το δικό τους παιχνίδι χωρίς θεσμικό έλεγχο. Δημόσιοι θεσμοί που δεν λειτουργούν. (Μέχρι και επιτροπές τηλεπαιχνιδιών όπου αυτοί που αξιολογούν τους άλλους είναι από ακατάλληλοι έως προκλητικά άσχετοι με το θέμα).
Αυτό είναι το γενικευμένο πρότυπο που συστηματικά επιβάλλεται.
Η κατασκευή της συναίνεσης.
Οι ελιτ διορίζουν πια τους εκπροσώπους μας. Αυτό είναι το στίγμα της εποχής: αφού ο λαός δεν μας κάνει φτιάχνουμε έναν άλλο, διορίζουμε τους εκπροσώπους του, απαξιώνουμε την συμμετοχή, ξεφτιλίζουμε τον διάλογο.
Η "κοινωνία των πολιτών" είναι το δεύτερο ανέκδοτο.

Πάμε τώρα και στη αριστερά: κι εδώ τα ίδια.
Στο ΚΚΕ η πειθαρχία έχει αντικαταστήσει την γνώμη και την συνδιαμόρφωση. Διαφωνείς; Διαγράφεσαι. Καθαρότητα… Σίγουρα, δεν είναι ένας χώρος όπου ανθεί η δημοκρατία.
ΣΥΡΙΖΑ; Διορισμένοι συναρχηγοί σε μια μη εκλεγμένη γραμματεία, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, που διαμορφώνουν συσχετισμούς πέρα και μακριά από οποιονδήποτε έλεγχο.
Συνασπισμός; Τάσεις μηχανισμοί, προσωπικές στρατηγικές, διαμεσολάβηση της θέλησης των μελών.
Κι εδώ λοιπόν, η απαξίωση της συμμετοχής και των δημοκρατικών διαδικασιών βάσης έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Εν πολλοίς αυτός ήταν και ο λόγος της διάσπασης στον Συνασπισμό, αφού οι εκφρασμένες ενστάσεις σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν βρήκαν την δημοκρατική τους εκτόνωση και διευθέτηση μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Έτσι η πολιτική ανασύνθεση κατέστη αδύνατη αφού αφέθηκε όμηρος προσωπικών αντιπαραθέσεων για την κομματική εξουσία.

Υπάρχει άλλος δρόμος;
Δεν είναι τυχαίο ότι οι χιλιάδες αριστεροί που αποστασιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την συμμετοχή στους υπάρχοντες φορείς της αριστεράς, είχαν πάντα κάτι κοινό: όχι τόσο την πολιτική διαφωνία αλλά την απογοήτευση από την μη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τα πράγματα.
Βιώματα αφωνίας.
Την απαξίωση της συλλογικότητας, τη συκοφάντηση της άλλης άποψης, την υπονόμευση της συμμετοχής, την ανυπαρξία ελέγχου των ηγεσιών. Το μόνιμο ρίξιμο της ευθύνης για ό,τι δεν λειτουργεί τον «εσωτερικό εχθρό».
Και οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές
Όλοι έχουν να θυμηθούν και κάτι, από την περίοδο που συμμετείχαν, μια απαξίωση, μια συκοφάντηση, ένα πραξικόπημα, μια καμαρίλα, έναν αποκλεισμό…

Έ λοιπόν, νέα αριστερά με παλιά νοοτροπία δεν γίνεται.
Ο κόσμος που βλέπει με ελπίδα το νέο, δεν πρόκειται να συμμετάσχει εάν δεν δει το διαφορετικό. Εάν δεν δει αληθινή δημοκρατία, σεβασμό στον χρόνο και τον κόπο που θα διαθέσει για την συμμετοχή του στα κοινά, μια συντροφικότητα ανεξαρτήτως απόψεων, μια νέα συλλογικότητα με γνωστά τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας.

Αυτό δεν σημαίνει απλά και μόνο ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι οργάνωση δημοκρατικού συγκεντρωτισμού: αυτό είναι στα αυτονόητα…
Σημαίνει ότι θα υπάρξει καινοτομία στην συμμετοχικότητα.
Ότι δεν θα φτιάξουμε μια καινούργια πυραμίδα αλλά ένα οριζόντιο περισσότερο δίκτυο ή φόρουμ, με μεγάλη επικοινωνία και αμοιβαιότητα στην βάση και μια χαλαρή και εναλλασσόμενη ηγεσία συντονιστικού κυρίως χαρακτήρα.
Η πειθαρχία είναι αυτονόητη όταν έχουμε αληθινά συναποφασίσει – δεν χρειάζεται καταστατικές ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις χρειάζονται για να ελέγχεται η εξουσία, να αξιολογείται συχνά και να λειτουργεί με αναθέσεις και όχι με επαγγελματική αυτονόμηση.

Η εμπειρία υπάρχει.
Χρειάζονται συμμετοχικές πολιτικές κινήσεις με λίγα άτομα (μια ντουζίνα άνθρωποι το πολύ) ώστε να μπορούν να συζητούν σε βάθος, να έχουν χρόνο ανταλλαγής απόψεων και δυνατότητα ανασύνθεσης. Οι μεγάλες συνάξεις ευνοούν τους μηχανισμούς.
Οριζόντια δικτύωση με χρήση του ιντερνετ για αλληλοενημέρωση, κοινοποίηση απόψεων και συγκέντρωση δυνάμεων σε κινηματικές πρωτοβουλίες. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο θεωρούνταν σχεδόν αντικομματικό…!
Φόρα για θέματα αιχμής, προετοιμασμένες με διάλογο στο διαδίκτυο θεματικές επεξεργασίες και επικύρωση σοβαρών αποφάσεων με τακτικά αλλά ευέλικτα σώματα συνδιασκέψεων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα σαν περιβάλλον ελκτικό για συμμετοχή και κοινή δράση.

Μπορούμε; Φυσικά και μπορούμε, μόνο που κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εξ αρχής.
Την καινοτομία που ζητάμε από την κοινωνία να την εφαρμόσουμε πρώτοι μεταξύ μας.
Μετά, θα μπορούμε να αφοσιωθούμε στον κοινό μας αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο μακριά από την αδιαφάνεια και την διαμεσολάβηση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πολιτικά, δεν υπάρχει αντίπαλος.

υγ Έχω αφήσει στην άκρη την πολιτική του νέου φορέα επίτηδες. Όχι γιατί δεν είναι η πιο σημαντική παράμετρος της ύπαρξής του. Αλλά γιατί εκεί που πάσχει η αριστερά είναι η συνύπαρξη. Για τα άλλα υπάρχει η Κοινή Λογική…


56 σχόλια:

  1. Πολλοί από εμάς, προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις στο ερώτημα γιατί τελικά απέτυχε το εγχείρημα του ΣΥΝ, που τόσο ελπιδοφόρα είχε ξεκινήσει προ εικοσαετίας.

    Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό βρήκα διαβάζοντας την χθεσινή Aυγή (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=549696), στην οποία δημοσιεύτηκε μια "απίστευτή" (για τα δεδομένα του χώρου)ανακοίνωση με τίτλο "Παρόντες και Συνεργοί".

    Πρόκειται για μια δημόσια ανακοίνωση περίπου 30 μελών του ΣΥΝ, με την οποία δηλώνουν την υποστήριξη τους στην ηγεσία του κόμματος.
    Το πραγματικά απίστευτο στην ανακοίνωση αυτή και αυτό που μου προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη, είναι ότι οι υπογράφοντες, αν και μέλη του ΣΥΝ εδώ και 20 χρόνια, δεν υπογράφουν το κείμενο τους κάνουν χρήση της ιδιότητας τους αυτής. Αντίθετα υπογράφουν ως "Μέλη και στελέχη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ της περιόδου 1975 - 1990" Δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια μετά την ένταξη τους στον ΣΥΝ, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να νιώθουν ΚΝΙΤΕΣ και πλαίσιο αναφοράς τους συνεχίζει να είναι η προ 20ετίας πολιτική ένταξη τους και όχι η σημερινή!!!
    Αν σε όλα αυτά προστεθεί, το γεγονός ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις στήριξης της ηγεσίας και του κόμματος, διάβαζε(μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) κανείς μόνο στον Ριζοσπάστη, έχουμε μια πλήρη απάντηση στο ερώτημα της αποτυχίας του ΣΥΝ: Το καινούριο δεν μπορεί να χτιστεί με παλιά υλικά. Και οι αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ (πλην εξαιρέσεων βεβαίως) ήταν αυτό ακριβώς, παλιά υλικά, άνθρωποι με απαρχαιωμένες ιδέες που ποτέ δεν απαρνήθηκαν. Απλώς τις έκρυψαν κάτω από το χαλί, γιατί τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του υπαρκτού ντρέπονταν να τις διατυπώσουν δημοσίως. και δυστυχώς αυτό το γνωρίζαμε και εμείς, οι προερχόμενοι από την άλλη όχθη της αριστεράς, αλλά δυστυχώς συμβιβαστήκαμε.

    Αν λοιπόν δεν θέλουμε το καινούριο μας σπίτι, να καταντήσει ΣΥΝ, θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά, πολιτικά και ιδεολογικά, να μην χρησιμοποιήσουμε παλιά υλικά, να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να βρούμε νέους ανθρώπους κοινωνικά καταξιωμένους και κυρίως να κόψουμε μια και καλή τον ομφάλιο λώρο με την παράδοση και την νοοτροπία του ΚΚΕ, πουν τόσο έχει ταλαιπωρήσει την καθ' ημάς αριστερά και που αποτελεί την σοβαρότερη αιτία της πολιτικής καθυστέρησης της.

    xno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xno
    πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Οι διαφορές κρύφτηκαν κάτω από το χαλί για να γίνει η συνένωση, γιαυτό και γιγαντώθηκαν σταδιακά και έπνιξαν τον ΣΥΝ. Ο ίδιος φόβος υπάρχει και τώρα και αύριο και πάντα στα αριστερά κόμματα.
    Γιώργο σωστά τα όσα γράφεις για τον τρόπο οργάνωσης. Νομίζω ότι μπορείς να γίνεις ακόμα πιο συγκεκριμένος αν το δουλέψεις λίγο παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προτιμούσα να το δουλεύαμε όλοι μαζί.
    Και τι εννοώ:
    Υπάρχουν εμπειρίες σε όλους μας, ενταγμένους κατά καιρούς σε διάφορα σχήματα, που κατά 90% είναι κοινές κατά το γεγονός της ανέφικτης δημοκρατίας. Κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι η συμμετοχικότητα - που τόσο δυσφήμισε ο ΓΑΠ - δεν είναι δυνατή, είναι κάτι σαν ουτοπία.
    Σε αυτό συνεργεί η ιδέα της αποτελεσματικότητας που συχνά της γίνεται επίκληση για να καταδειχτεί ότι οι πολλές δημοκρατίες είναι πολυτέλειες και προκαλούν αέναες συζητήσεις και καμιά κατάληξη.
    Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε το αντίθετο.

    Ότι όταν εξαντλείται η δημοκρατία δημιουργεί μεγάλη αποτελεσματικότητα, υψηλή ταύτιση και ηθικό, και μεγάλη ενότητα στην δράση: γιατί δεν υπάρχουν κενά, αμφιβολίες, σκέψεις και αμφιβολίες που δεν εκφράστηκαν.
    Όταν μάλιστα ο χρόνος είναι λίγος και πολύτιμος, εάν δεν καταναλώνεσαι σε ημιτελείς και ατελέσφορες γι αυτό συζητήσεις αλλά έχεις τα μέσα για πλατιά ενημέρωση και σαφή κατάληξη, τότε διαπιστώνεις ότι ο χρόνος ξαφνικά είναι αρκετός να κάνεις πολλά.

    Εδώ, χρειάζεται εμπιστοσύνη ότι όλα ειπώθηκαν και αρχίζει η εφαρμογή.

    Αυτό το "όλα ειπώθηκαν" χρειάζεται καινοτομία κοινωνικού δικτύου για να εξασφαλιστεί - "τεχνολογία" διαδικτύου, προετοιμασία με ολοκληρωμένη διασπορά κειμένων και ιδεών και κατάληξη με φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων που θα αναλάβουν και την υλοποίηση: εδώ η έννοια του μέλους μπάζει νερά.

    Δεν μπορεί να είναι κάποιος που απλά είναι γραμμένος αλλά δεν συμμετέχει στις διαδικασίες: μέλος κάποιου "πρότζεκτ" θα είναι κι όχι μέλος γενικά.
    Το νέο μόρφωμα λοιπόν μπορεί να έχει μέλη-συνδρομητές/υποστηρικτές που θα καλούνται σε τακτικά σώματα/συνδιασκέψεις να ψηφίσουν γενικές κατευθύνσεις ενώ το υπόλοιπο διάστημα την πολιτική θα διαμορφώνουν/εφαρμόζουν τα θεματικά μέλη πχ δίκτυο συνδικαλιστών, δίκτυο ΜΜΕ, δίκτυο οικολογικής παρέμβασης, δίκτυο δημόσιας διοίκησης, δίκτυο διαφθοράς, δίκτυο καινοτομίας στην παραγωγή κλπ.

    Δεν πρέπει να ανακατέψουμε τους εθελοντές με τους φίλους - κι ας είναι κι αυτό πάλι δυσφημισμένο από το ΠΑΣΟΚ.

    Το "μέλος γενικά" δεν έχει νόημα: αναθέσεις, χρεώσεις κλπ είναι κατανοητές. Αξιολόγηση βάσει ανάθεσης ναι - γενικά, πως;

    Έτσι όλα θα έχουν στόχευση, χρόνο εφαρμογής, απολογισμό μετά από συγκεκριμένη συζήτηση τι έγινε σωστά και τι όχι και όχι γενικολογίες πίσω από τις οποίες κρύβονται οι επαγγελματίες της πολιτικής.

    Μοιάζει με συνεταιρισμό περισσότερο ελεύθερα προσερχόμενων εθελοντών και όχι με επαγγελματικό εσμό αέργων της πολιτικής.
    Αυτό πχ εννοώ καινοτομία, συμετοχική δημοκρατία, ζωντανή συλλογικότητα.

    Τα δέντρα που ψηφίζουν πέθαναν για την αριστερά - οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι πιο κοντά σε μια τέτοια λογική απλά βρίσκονται πίσω σε πολιτική εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα πιο πρακτικά:
    Όλοι οι πυρήνες/κύτταρα του φορέα της δημοκρατικής αριστεράς θα έχουν υποχρεωτικά mail και θα επικοινωνούν οριζόντια για τις ιδέες, τις προτάσεις και τις δράσεις τους.Όλα αυτά θα συνενώνονται σε έναν κεντρικό ενημερωτικό ιστότοπο, ανοιχτό στο κοινό κατά ένα μέρος και με εγγραφές ιδιωτικής επικοινωνίας σε θέματα υπό διαμόρφωση από θεματικές ομάδες.
    Η πρόσβαση στην πληροφόρηση θα είναι ο ένας πυλώνας ενός "ιντερνετικού" κόμματος.

    Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι το δίκτυο υποστήριξης από φίλους και υποστηρικτές με την δική τους πληροφόρηση και δράσεις και το ετήσιο ραντεβού για συνδιαμόρφωση των γενικών κατευθύνσεων.

    Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι "οργανώσεις" με τα μέλη που θα έχουν ένα συγκεκριμένο έργο να επιτελέσουν πχ οργάνωση ενωτικών κινητοποιήσεων κατά μέτρων του ΔΝΤ ή για κάποιες μεταρρυθμίσεις.
    Όταν το έργο τελειώνει θα ανακατανέμονται σε άλλες θεματικές πρωτοβουλίες και θα γίνεται νέα σύνθεση συμμετεχόντων ανάλογα το ενδιαφέρον και την διαθεσιμότητα.

    Η ηγεσία θα αποτελείται από το συμβούλιο των συντονιστών των θεματικών οργανώσεων και θα εκλέγει ετήσια γραμματεία συντονισμού του πολιτικού έργου του φορέα. Βουλευτές, επρόσωποι τύπου κλπ θα συμμετέχουν και αυτοί στην κεντρική συντονιστική γραμματεία. Οι συντονιστές θα εκλέγονται θεματικά και θα συναποτελούν μια ετήσια πολιτική επιτροπή.

    Κι επειδή αυτά μοιάζουν πολύπλοκα στην πράξη θα απλοποιηθούν πολύ εάν δεχτούμε την συμμετοχή σαν κριτήριο μέλους και τον συντονισμό σαν κριτήριο ηγεσίας. Το δε δίκτυο σαν μοντέλο του κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο με το μαιηλ πώς θα το περασουμε στην ελληνικη επαρχια, οπου οι περισσοτεροι φιλοι μας δεν ξερουν να χειριζονται υπολογιστη? Το επομενο προβλημα εντοπιζεται στις διαθεσεις που υπαρχουν. Πολλοι λιγοι απο τους φιλους μας εχουν κεφι για πολλες κομματικες διαδικασιες. Ουτε για συζητησεις εχουνε, φοβαμαι.

    Αυτα τα ολιγα δεν τα γραφω για να διαφωνησω με τα πολλα καλα που λες γιωργο, αλλα για να τονισω το μεγεθος του προβληματος που μας περιμενει. Σε καθε περιπτωση, συμφωνω απολυτα οτι πρεπει να παμε σε πιο δημοκρατικες κατευθυνσεις απο αυτες που ξερουμε. Το ζητουμενο ειναι να το καταφερουμε, χωρις να ξενερωσουμε οσους ενδιαφερονται για εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο αυτό πρέπει να είναι το περίγραμμα όπως το περιγράφεις. Δικτύωση όλων των μελλών αλλά και ταυτόχρονη δικτύωση με την κοινωνία, ώστε να αποφευχθούν τα στεγανά και οι μηχανισμοί. Είναι πρωταρχικό η αριστερά να διαβουλεύεται δημνόσια με την κοινωνία εφόσον για αυτήν υπάρχει και αυτήν πρέπει να εκφράζει. Πινκο, ασφαλώς και θα υπάρχουν δυσκολίες άλλωστε κάθε αρχή και δύσκολη όμως αυτό δεν σημαίνει πως το εγχείρημα πρέπει να ακυρωθεί. Πέρα απο την κάθε πολιτική πρόταση το βασικό, ο πυρήνας είναι να νοιώθει ο πολίτης πως μπορεί να επιρρεάσει τα πράγματα. Αυτό μπορεί να κάνει την διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να δω ηλικιωμένους συντρόφους να πηγαίνουν στο ιντερνετ καφέ της περιοχής τους να πάρουν γραμμή... και τι στον κόσμο! Αυτό είναι εκσυγχρονισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο, ακόμα κι αν δεν μπορεί ο ηλικιωμένος σύντροφος να χειριστεί το διαδίκτυο άνετα μπορεί να μεταφερθεί η άποψη του. Μήπως εμείς δεν μεταφέρουμε τις απόψεις του περιβάλλοντος που ζούμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ xno

    Σχετικά με το κείμενο των πρώην μελών της ΚΝΕ που στηρίζουν τον Τσίπρα (γιατί περι αυτού πρόκειται...) υπάρχει κάτι πολύ γελοίο. Ανάμεσα στις υπογραφές είναι και των Εφη Καλαμαρα, Ειρηνη Κατσινοπούλου, οι οποίες εκλεχθηκαν στη νέα Πολιτική γραμματεια του ΣΥΝ. Δλδ δηλώνουν στήριξη σε ένα κόμμα του οποίου είναι στο καθοδηγητικό όργανο...

    Μιλάμε για γελοία πράγματα. Ο μηχανισμός στήριξης του Τσίπρα πορπσαθεί να φτιάξει "κλίμα", αλλά τώρα που έφυγαν οι δεξιοί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το χειρότερο όλων είναι πως το πραγματικό πρόβλημα δεν ήταν ο Συριζα και οι συνιστόσες του αλλά ο ίδιος ο συν. όταν ουσιαστικά η ίδια η ηγεσία θεωρούσε πως σύντροφοι τους μέσα απο το κόμμα (απ δηλαδή) έχουν διαφορετικό σχέδιο και διατάρασσαν την ΄δημόσια εικόνα. Ποτέ οι ανύπαρκτες συνιστόσες δεν θα είχαν αυτή την αποθρασυμένη συμπεριφορά αν δεν τους είχε ενθαρρύνει η στάση των νεο κκεδων του συν με επικεφαλής τον πρόεδρο του. Τώρα που επιτέλους μπήκαμε στην διαδικασία της κρίσης ήρθε η ώρα να κριθούν όλα αυτά απο την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1.Γιώργο και λοιποί φίλοι, προσωπικά θεωρώ το κόμμα Νέου Τύπου, το μεγάλο λάθος της Αριστεράς, που την μετατρέπει στο τέλος σε ένα σώμα αναπαραγωγής ενός στελεχιακού προσωπικού και μιας κομματικής γραφειοκρατίας, που οδηγεί τις περισσότερες φορές, σε αποπολιτικοποίηση του κόμματος και σε διαστολή την θέλησή του από τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

    2. Η Δημοκρατία έχει έννοια, όταν το σώμα είναι κατάλληλου μεγέθους. Δεν νοείται σε μια οργάνωση 10 ατόμων.

    3. Δημοκρατικά πρέπει να λειτουργούν τα σώματα των αντιπροσώπων. Οι οργανώσεις βάσεις, καλό είναι να λειτουργούν όπως θέλουν. Οτι τις βολεύει περισσότερο, αλλά αν επιλέξουν να λειτουργήσουν με ψηφοφορίες καλό είναι αυτές, όταν διαφνεί η μειοψηφία, να λειτουργούν με τον κανόνα της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 2/3. Δηλαδή η μειοψηφία να έχει δικαίωμα βέτο σε απλές πλειοψηφίες, ώστε να δίνει κίνητρο στον κάθε σύντροφο να απαιτήσει εξαντλητικό διάλογο σε ένα θέμα και να έχει πίστη ότι αυτό μπορεί να το κάνει, ακόμη και αν η άποψή του είναι μειοψηφική.

    4. Τα μέλη των συνδιασκέψεων και των συνεδρίων, να είναι δύο ειδών.
    Τα μέλη που θέλουν να εκλεγούν σε όργανα και τα οποία να εκλέγονται ως αντιπρόσωποι και τα μέλη που δεν έχουν στελεχιακό-επαγγελματική φιλοδοξία, αλλά θέλουν να εκφράσουν απόψεις και κυρίως να ΕΛΕΓΞΟΥΝ τα στελέχη, που να επιλέγονται με ΚΛΗΡΩΣΗ, σε αναλογία 1 εκλεγόμενος, 2 κληρωτοί, έτσι που ταυτόχρονα να νοιώθουν όλα τα μέλη ισότιμα με τα στελέχη και τα στελέχη να νοιώθουν ότι είναι μάταιη η οργανωτική διαχείριση των κεντρικών σωμάτων.

    5. Νομίζω ότι κάθε σώμα θα πρέπει να αποτελείται από ένα τμήμα εκλεγμένων και ένα τμήμα κληρωτών, σε αναλογία 50-50, όπου οι κληρωτοί να εναλλάσσονται συχνά, ας πούμε κάθε 3μηνο.

    6. Οι τάσεις να λειτουργούν ως υποχρεωτικοί σύμβουλοι των σωμάτων βάσης. Οταν συνεδριάζουν τα σώματα βάσης να στέλνουν "εισηγητές", χωρίς δικαίωμα ψήφου.
    "Εισηγητές" να μπορούν να είναι και πολίτες που δεν είναι μέλη, αλλά εκτιμούν ένας αριθμός συντρόφων ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να εισηγηθούν.

    7. Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των εισηγητών, κυρίως οι τελευταίες να είναι γνωστές με απλή και κατανοητή μορφή , αρκετές μέρες πρίν την συνέλευση .

    Ομως τίποτε απ'όλα αυτά δεν θα γίνει.
    Θα επαναληφθεί μια από τα ίδια, νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εχω δυο πιο απλες προτασεις για το νεο φορεα να επαναλαβω καθως και καποιες σκεψεις:

    1.) να καταργηθει το κλεισιμο, δηλαδη η διαδικασια που καποιος συνοψιζει τη συζητηση και λεει το ρεζουμε που πρεπει να ακολουθηθει, ουσιαστικα βαζοντας τη γραμμη.

    2.) να απαγορευθουν ρητα τα αχτιφ, δηλαδη οι μαζωξεις ενδιαμεσων στελεχων για να τους αναλυθει η γραμμη την οποια καλουνται μετα να περασουν στους απο κατω.

    Σκεψεις ειναι
    α.) να καταργηθουν εντελως οι νομαρχιακες, να υπαρχουν δηλαδη μονο πολιτικες κινησεις και ενα κεντρικο οργανο.
    β.) οι ποσοστωσεις ή να γινουν 50-50 ή να καταργηθουν.
    γ.) να μην υπαρχει κεντρικο μητρωο μελων

    οι περισσοτερες κοντρες στα τοπικα προκυπτουν ενοψη δημοτικων εκλογων. παραμενει ενα πελωριο ερωτημα για το πώς μπορουμε να τις ενσωματωσουμε γονιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προφανώς Κωστή, pinko και leo, xno και radical λίγα πράγματα μπορούν τώρα να γίνουν άμεσα. Σημασία έχει να ξεκινήσουμε σωστά: με ανοιχτή διαβούλευση, χαλαρή ένταξη και δικτυακή οργάνωση. Έπειτα προχωράμε στις λεπτομέρειες.
    Αρκεί να μην θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. H δημοκρατία στο κόμμα είναι τόσο φαντασιακή όσο και η δημοκρατία στην κοινωνία. Για τοπικές ή θεματικές δράσεις μπορεί να λειτουργήσει, αν θέλει η ηγεσία του κόμματος. Στην κεντρική όμως πολιτική σκηνή θα περνάει πάντα η γραμμή της ηγεσίας γιατί αυτή εκφέρει επίσημα τον πολιτικό λόγο. Η οριζόντια δικτύωση που αναφέρει ο Γιώργος είναι μια επαναστατική διαδικασία στην οργάνωση ενός κόμματος και αξίζει τον κόπο να τολμηθεί. Το θέμα είναι πόσοι από τους ήδη ενταγμένους την αποδέχονται και θα δουλέψουν γι΄αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για να βάλετε κανόνες στις όργανώσεις πρεπει να έχετε ανθρώπους.
    Αλλά προτείνω να ξεκινήσετε με την οργάνωση βουλευτών...εκεί έχετε τέσσερις τουλάχιστον.Επομένως να δούμε πως θα λειτουργησει αυτή η ομάδα. Θα κάνει ότι γουστάρει ο φίλος Ψαριανός ή θα επικρατήσει η μία γραμμή η οποία θα εκφράζεται από τον Κουβέλη; είναι απορίας άξιον να δω τις διαφοροποιήσεις.

    ΥΓ: Κάτι για τους σ. που έβγαλαν ανακοίνωση με αναφορά το ότι ηταν κάποτε Κνίτες.Δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάποιος να χλευάζει την προσωπική του ιστορία; λίγος σεβσμός στην ιστορία του καθενός μας.Είναι άκαιρο για να συνάγετε συμπεράσματα.

    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θωμά,
    αν μιλήσεις με οποιονδήποτε αριστερό στην κοινωνία, τα ίδια πράγματα λέει. Προσθέτει ίσως και κάποιες προσωπικές πινελιές, αλλά η κοινωνική αριστερά έχει κοινό λόγο. Στην κομματική της δραστηριότητα διαχωρίζεται.
    Τι θέλω να πω: είναι θέμα κουλτούρας.
    Δεν αλλάζει κάτι ως προς το αποτέλεσμα, επειδή δεν είναι όλοι τελείως ευθυγραμμισμένοι με την "γραμμή". Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και θα καταλήξει στην κοινή άποψη μέσα από την προσωπική του αντίληψη και ιστορία. Ας το δοκιμάσουμε.

    Άλλωστε, η αριστερά πάντα -σε κομματικό επίπεδο- υπολειπόταν των αναγκών της κοινωνίας και δεσμευόταν από ιδεοληψίες - ακόμα και το ΕΑΜ δεν θα γινόταν εάν δεν επέμεναν τόσο άνθρωποι εκτός γραμμής σαν τον Άρη.
    Κερδίζει λοιπόν όποιος εκφέρει σύγχρονο πολιτικό λόγο που απαντά σε προβλήματα κι όχι όποιος έχει καλογυαλισμένη γραμμή και πειθαρχία!
    Εμείς χαιρόμαστε την διαφορετικότητα δεν την βάζουμε κατηγορούμενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα καταρχήν. Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά ( έχοντας και σχέση με τη διάσπαση του ΣΥΝ): Δεν είναι πιο σωστό και δημοκρατικό ο πρόεδρος του - όποιου - κόμματος να εκλέγεται από την ΚΕ ( η ΚΠΕ ) κι όχι από το Συνέδριο , όπως στο ΣΥΝ, με αποτέλεσμα να είναι παντοδύναμος ( ο προεδρος ) .
    Δ.Υ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε συνέχεια των ανωτέρω , το νόημα της παρεμβασής μου είναι ότι αν ευθύνεται ο Τσίπρας για τη διάσπαση , αν λέγω, ευθύνες έχουν και όσοι - ες έδωσαν τόση πολλή εξουσία στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, θεσμίζοντας την άμεσή του εκλογή από το Συνέδριο, οπότε γίνεται παντοδύναμος. Εχω την εντύπωση ότι η Α.Π. ήταν υπέρ της εκλογής προέδρου από το Συνέδριο. Αν κάνω λάθος, ειλικρινά ζητώ συγγνώμην.
    Φιλικά Δ.Υ.
    Υ.Γ. Ο Συνήγορος του Πολίτη ( ο Κομίνης ) είπε σε κάποια στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η πληροφορική είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο, δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα. Η παρατήρηση αυτή είναι χρήσιμη και στο θέμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανανεωτικός που ξέφυγε.17 Ιουνίου 2010 στις 10:02 π.μ.

    Ρε παιδιά σαν πολλή φόρα δεν πήρατε; Με ποιούς θα φτιάξετε οργανώσεις; Έχετε ιδέα ποιά είναι τα στελέχη σας στην επαρχία; Παράγοντες και παραγοντίσκοι που δηλώνουν "αριστεροί", ασκούν προσωπικές πολιτικές (όπου ανακατεύονται) και που κανείς δεν τούς έχει δεί ποτέ να μετέχουν σε κομματικές ή κινηματικές δραστηριότητες! Μ' αυτούς θα φτιάξετε "πολιτικούς πυρίνες"; Μακάρι αλλά δεν το βλέπω! Χρόνια προσπαθούμε να τούς πείσουμε να δράσουν συλλογικά και δεν το καταφέρνουμε. Αν το καταφέρετε εσείς, μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανανεωτικός που βρέθηκε17 Ιουνίου 2010 στις 10:07 π.μ.

    Αυτοί είναι κάποιοι κουρασμένοι ίσως που γνωρίζεις εσύ. Οι υπόλοιποι επιστρέφουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δυ, Η δημοκρατία είτε εμπεριέχεται είτε όχι στο σύνολο των μελών και της δράσης ενός πολιτικού σχηματισμού. Μηχανισμοί μπορούν να στήσουν συνέδρια, κε, και να εκλέξουν ηγέτες υποτίθεται απο συλλογικά όργανα. Επομένως δεν είναι το θέμα ποιος και πως θα εκλέγεται αλλά αν ο σχηματισμός είναι συλλογικός. Εξάλλου κάθε τι που παραπέμπει στην διαμεσολάβιση και τα συνέδρια ή οι κε είναι τέτοιοι μηχανισμοί περιορίζουν την δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Radical δεν έθεσα τόσο << βαριά >> και δύσκολα θέματα, θέματα για τα οποία δεν είμαι και σε θέση να απαντήσω έτσι εύκολα , απλά και γρήγορα. Απλά η θέση σου μου φαίνεται ως απόλυτη αποδοχή της άμεσης δημοκρατίας και μου θυμίζει λιγάκι τοποθετήσεις αναρχικών ( σοβαρών ).
    Εγώ απλώς έθεσα ένα θέμα λειτουργίας του ΣΥΝ και συνακόλουθα κάποιων ευθυνών για την τωρινή κατάσταση.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ωραία πράγματα.Εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν.Δεν είδα καμμιά αγωνία για το πώς θα υπάρξει νικηφόρα αντίσταση απέναντι στην επίθεση που βιώνουν οιεργαζόμενοι.¨Ποιος ξέρει. Ίσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είχατε λυσσάξει να τον ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σας δικαιώσει και επιστρέψει ανυπόγραφο το Π.Δ. του Λοβέρδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ανώνυμε, έχεις εσύ αυτές τις αγωνίες και αυτό είναι αρκετό οπότε no problem.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Radical, από μια μεριά, δεν έχει άδικο ο ανώνυμος.
    Αυτά που κάνει η κυβέρνηση, είναι απίστευτα.
    Προσωπικά ξέρετε ότι ήμουν απ'αυτούς που έλεγα να δώσουμε περιθώρια στην κυβέρνηση να κάνει απαραίτητες αλλαγές και ας ζοριστούμε όσοι έχουμε περιθώρια.
    Οχι όμως τα αδύναμα στρώματα. Τους εργαζόμενους που δεν έχουν συνδικάτα να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους.
    Αυτοί οι άνθρωποι είναι προστατευόμενοι από το σύνολο της κοινωνίας και είναι ύβρις να τους ταλαιπωρεί κανείς περισσότερο.
    Αξουσα στο ΜΕΓΚΑ τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο να υπεραμύνεται των μέτρων και ότι έχουν προβλέψεις που αποσιωπούνται από κόμματα και ΜΜΕ και την ΓΣΕΕ και τα οποία αντί να επιδεινώνουν διορθώνουν τα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι όποιος χάσει την δουλειά του και είναι περισσότερο από 55 ετών θα προσλαμβάνεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όποιος προβαίνει σε απολύσεις δεν θα παίρνει ωφελήματα από το ΕΣΠΑ που θα συμπληρώνουν τις αμοιβές των νεοεισερχόμενων μέχρι 25 ετών.

    Δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα.

    Δεν μ'αρέσει να πέφτω τόσο έξω στην συμπάθειά μου για τον ΓΑΠ.
    Αν πάντως αποδειχτεί ότι είναι όπως τα λέει η αντιπολίτευση, εγώ θα είμαι που θα τον πολεμήσω με όποιο τρόπο μπορώ να σκεφτώ και με όλη την απογοητευμένη ψυχή μου, που πίστεψε στην Κεντροαριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο Φώτης Κουβέλης αναλαμβάνει εκπρόσωπος των 9 ανεξάρτητων βουλευτών στη Βουλή, μετά απο ψηφοφορία, που διεξήχθη σήμερα μεταξύ τους, με 6 θετικές ψήφους. Οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν προτείνει την κ. Σοφία Σακοράφα.

    Οι ανεξάρτητοι βουλευτές συναντήθηκαν σήμερα στην αίθουσα 153 της Βουλής, με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, προκειμένου να συντονιστούν και να δείξουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να παραιτηθούν και να επιστρέψουν τις έδρες στα κομματά τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, από τη στιγμή που οι ανεξάρτητοι είναι τουλάχιστον 5 πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος τους στη συνδιάσκεψη των προέδρων. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή είναι 9 (Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου, Σ. Σακοράφα, οι 4 της Ανανεωτικής Πτέρυγας -Φ. Κουβέλης, Αθ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός- και ο Κ. Κιλτίδης).

    Καλή συνέχεια με μπροστάρη τον Κουβέλη και στο πλάι του τη Ντόρα.

    Τάκης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλοι μου να μην παρεξηγούμαστε και να διαχωρίσω την θέση μου και τις προσωπικές ευθύνες μου από όλους εσάς.
    Δεν μου χρωστάτε τίποτε να χρεώνεστε δικές μου πολιτικές επιλογές και δηλώσεις.
    Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά με πιάνει αλλεργία όταν όλοι, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πλην ΓΑΠ και 5 υπουργών και Ανανεωτική Πτέρυγα (μάλλον για λόγους προστασίας) και ΜΜΕ και ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, Πρετεντέρης κλπ, συμφωνούν ότι η κυβέρνηση φέρνει την καταστροφή.
    Εγώ αμφιβάλλω.
    Ολοι αυτοί πλήν ΑΠ , τις περισσότερες φορές ήταν που καλλιέργησαν την κυριαρχία του λαικισμού στην μεταπολίτευση και εγώ δεν τους πιστεύω, αν δεν το ψάξω σε βάθος.
    Ολοι αυτοί κατέστρεψαν την χώρα και είναι έτοιμοι μόλις βρούν την ευκαιρία να βάλλουν πάνω απ'όλα το χάιδεμα των αυτιών, αρκεί να πα΄ρουν ψηφουλάκια.
    Ε, εγώ δεν πιστεύω ότι η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να υποχωρεί στην λαικίστικη πίεσή τους.
    Φοβάμαι ότι ήδη κάνει η Ανανεωτική Πτέρυγα το πρώτο βήμα στον εγκλωβισμό της, στα δίκτυα του λαικισμού και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου.
    Θέλω όλη την πληροφορία. Οχι να μην έχει ειπωθεί τίποτε για παρα΄δειγμα για την πρόβλεψη να προστετεύονται οι πάνω από 55 χρονών, από όλους και έτσι για άλλη μια φορά πιστεύω ότι λένε μισές αλήθειες και με πιάνει ξανά η αλλεργία.
    Συγνώμη αν δεν σας αρέσει η τοποθέτησή μου, αλλά έτσι νιώθω.
    Η οργή μου δεν είναι απέναντι στον ΓΑΠ ακόμη και αν κάνει μαλακίες, αλλά απέναντι σ'αυτά τα κρατικοδίαιτα κοράκια που παραπληροφορούν μονίμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κωστή, ότι κι αν πιστεύει κανείς δεν μπορεί να κάνει πια πολιτική βάσει εμπιστοσύνης ή πίστης στις προθέσεις κάποιου. Ξερά γεγονότα κατά την γνώμη μου είναι αυτά που μετρούν - όχι οι ερμηνείες τους. Γι αυτό έχουμε τα μπλογκ, για να έχουμε καλή και ανεξάρτητη πληροφόρηση και να μην πέφτουμε θύματα του Αυτιά και του Ευαγγελάτου...
    Όταν οι πραγματικότητες λένε κάτι, τις παραδεχόμαστε, άσχετα τι πιστεύαμε ή τι προσδοκούσαμε. Προσωπικά δεν ξέρω τι θέλει ο ΓΑΠ αλλά ξέρω τι κάνει - κι αυτό έχω να αντιμετωπίσω στη ζωή μου. Γι αυτό προσέχω πολύ να δω πια είναι η αλήθεια κι όχι το κλίμα που κάθε τόσο δημιουργείται (φαντάσου πχ να είχε ο Αλαβάνος επιρροή στα ΜΜΕ τι υστερία και αυτοκαταστροφή θα ζούσαμε τώρα)
    Νηφαλιότητα χρειάζεται και όχι ενοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Είναι αλήθεια ότι ο Κουβέλης εκλέχτηκε από τους ανεξάρτητους βουλευτές ως εκπρόσωπος; Δεν είναι προβοκατόρική ερώτηση, αλλά απλή.
    Αν ξέρετε πειτε μου, γιατί αυτό αλλάζει πολλά πράγματα για μένα.

    Θανάσης Παπαγεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φιλε μου πριν λίγο μπηκα στο νετ και το είδα. Επειδή αρχικά το τσεκαρα σε γνωστο συριζαικο μπλογκ είπα ότι θα'ναι κακογουστη φάρσα.. Googlara την είδηση και το έχουν αρκετές σελίδες επομένως είναι αληθεια!!!

    Συγχαρητήρια παιδια!! Δεν αντέχετε τους αριστεριστες αλλά την Ντορακλα και όλο το σαπιο πολιτικό - επιχειρηματικό κατεστημενο που αυτη εκφραζει σας πάει γάντι!

    Βρεγμανη σανιδα που σας χρειάζεται...

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κωστή,
    Δυστυχώς στην Ελλάδα το πιο κουραστικό πράγμα είναι να επαναλαμβάνεται το αυτονόητο. Και για αυτό αυτό το ύφος της απάντησης μου στον ανώνυμο και τους όμοιους του. Αυτή την στιγμή χιλιάδες άνθρωποι στον χώρο της αριστεράς από όλο το φάσμα δραστηριοποιούνται με τον δικό τους τρόπο στα κινήματα και πολεμούν όπως μπορούν την ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Δεν περιμένουμε τα αριστερά ένσημα του ανώνυμου ή του Θ. άνθρωποι απο τα κάτω απο τον χώρο της αριστεράς απ, συν, κλπ, δίνουν την μάχη με τον δικό τους τρόπο κατά της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.epi-isois-orois&id=173778
    αυτός ο σύνδεσμος είναι μόνο ένα απλό παράδειγμα για όλους εκείνους που κραδένουν τα πιστοποιητικά της αριστεροσύνης.
    Αυτά, απο κάποιον που ποτέ του δεν συμπάθησε τα κεντροαριστερά σενάρια της ενσωμάτωσης αλλά τον εμπνέει το όραμα μιας αριστεράς άρρηκτα συνδεδεμένη με την δημοκρατία και ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θ,
    μήπως ο Συν δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στο προεδρίο της βουλής όπου τοποθετήθηκε ο Τ. Κουράκης;;
    Αλλά αυτό είναι επαναστατική πράξη και επιτρεπτή σύμφωνα με τα δικά σας μέτρα και σταθμά.
    Ξανα διάβασε Λενιν για να διαπιστώσεις τι λέει για τους θεσμούς 100 χρόνια πριν.
    Η κοινωνία και ο κόσμος της αριστεράς μην ανησυχείς πολύ πιο σύντομα απο ότι φαντάζεσαι θα δώσει την βρεγμένη σανίδα εκεί που θα κρίνει.
    εύχομαι να μην πέσεις απο τα σύννεφα όσο είναι καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θανάση Παπαγεωργίου, φαντάζομαι ότι πρόκειται για εκπροσώπηση σε διαδικαστικά θέματα μιας ανομοιογενούς ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών. Ελπίζω να μην φαντάζεσαι ότι πρόκειται για ...πολιτική εκπροσώπηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πως τοποθετείται ο Λένιν μεταξυ των άλλων για την δράση στο κοινοβούλιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στο 2ο συνέδριο της Κ Δ

    «11. Ένα τέτοιο στήριγμα είναι το βήμα του αστικού κοινοβουλίου. Δεν πρέπει να προβάλλουμε εναντίον της συμμετοχής στην κοινοβουλευτική δράση την αστική
    ιδιότητα του κυβερνητικού οργανισμού. Το κομμουνιστικό κόμμα μπαίνει μέσα στη βουλή, όχι να κάνει δράση οργανωτική, αλλά να υποσκάψει από τα μέσα την κυβερνητική
    μηχανή και την ίδια τη βουλή. (Παραδείγματα: Η δράση του Λίκμπνεχτ στην Γερμανία, των μπολσεβίκων στην τσαρική Δούμα, στη “Δημοκρατική συνέλευση”, στο
    “προκοινοβούλιο του Κερένσκι” και τέλος στην “Συντακτική εθνοσυνέλευση” καθώς και στους δήμους.) 

    12. Η κοινοβουλευτική αυτή δράση, που κυρίως συνίσταται στη χρησιμοποίηση του κοινοβουλευτικού βήματος για το σκοπό της επαναστατική προπαγάνδας για την
    καταγγελία των στρατηγημάτων του αντίπαλου, για την πολιτική συγκέντρωση των μαζών κλπ πρέπει να υποτάσσεται τελείως στους σκοπούς και τα έργα του ομαδικού
    αγώνα που γίνεται έξω από το κοινοβούλιο. 

    13. Αν οι κομμουνιστές πάρουν την πλειοψηφία στους κοινοτικούς οργανισμούς, πρέπει: α) να αντιπολιτεύονται την κεντρική εξουσία, β) να κάνουν ότι μπορούν
    για να εξυπηρετούν το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού (οικονομικά μέτρα, εισαγωγή ή προσπάθεια εισαγωγής οπλισμένης εργατικής εθνοφρουράς κλπ,) γ) να δείχνουν
    σε κάθε ευκαιρία τα εμπόδια που βάζει το αστικό κράτος για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, δ) πάνω σε αυτήν την βάση να αναπτύξουν επαναστατική προπαγάνδα
    όσο το δυνατό έντονη, χωρίς να φοβηθούν την σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, ε) να αντικαταστήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα τοπικά όργανα με τοπικά
    εργατικά Σοβιέτ. Όλη, λοιπόν η δράση των κομμουνιστών να αποτελεί μέρος του γενικού έργου της καταστροφής του καπιταλιστικού συστήματος.» 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ radical,

    καλά το τι εμμονές έχουν ορισμένοι σε αυτό τον κόσμο δεν μπορώ να το καταλάβω. Πως συμπέρανες radical ότι με εκπροσωπεί ο Κουρακης η ο ΣΥΝ.. Μάλλον απαντας σε δικές σου εμμονες. Βρήκες λοιπόν ότι με εκπροσωπεί ο ΣΥΝ και μου έκανες τα 'λενινιστικά' μούτρα κρέας!! Τι να πω.. καλή ψυχαναλυση

    @ Γιώργο

    δεν ξέρω αν η κίνηση συγκρότησης ΚΟ σημαίνει αυτόματα και κάποια βαθύτερη πολιτική συμφωνία που θα παίξει ρόλο στο μέλλον η όχι. Σίγουρα μα σίγουρα όμως δεν είοναι αυτό που επικαλείσαι εσύ.

    Δηλαδή -μου περιγράφεις ότι- αυτοί δεν θα λειτουργούν με όρους συλλογικόητητας και ο ΦΚ απλά θα παρίσταται στις συνεδριάσεις για να εκπροσωπούνται και να ενημερώνει τους υπόλοιπους. Προφανώς πιστεύω ότι θα πέρνουν θέση στα ζητήματα που προκύπτουν κάτι που επιτάσει και μια στοιχειώδης συλλογική λειτουργία, επομένως και θα πληρείται η εκπροσώπηση του ΦΚ. Το αν αυτή η διαδικασία σημαίνει αναβαθμισμένη πολιτική συμμαχία μεταξύ των 9 αυτό θα δείξει στα 'προσεχώς'.

    ΥΓ Εχω την εντύπωση ότι τους είχε κοπεί και η χρηματοδότηση που με την συγκρότηση ΚΟ την ξαναπέρνουν. Οποιος γνωρίζει κατι ας ποστάρει για ενημέρωση

    Καλημέρα

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "θα πέρνουν θέση στα ζητήματα που προκύπτουν"
    Έ καλά, μήπως θα κάνουν και κοινό πολιτικό φορέα;
    Προσπαθείς ΘΤ με το ζόρι να βγάλεις τον ΦΚ ¨προδότη", "όργανο της αντίδρασης" κλπ
    Δεν βαρέθηκες να αλλοιώνεις την πραγματικότητα; Αφού δεν συμφωνεί με τους μύχιους πόθους σου!
    Αλλά συνεχίζεις τις προβοκάτσιες - ασχολείσαι επαγγελματικά με το θέμα μάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Γιώργο

    Καλα βρωμαει απο μακρια ότι θα γίνει τεραστιο μπαλαμούτι στο πολιτικό σύστημα !! Οσο για την προσπάθεια μου να λοιδορήσω τον Φωτιο δεν χρείαζεται να ζοριστώ. Για να δούμε τι συνθέσεις θα προκύψουν με την Ντόρα που -θυμίζω- ψήφισε το μνημόνιουμ και τι 'άνανεωμένες' απόψεις θα προκύψουν από την συνεργασία με την κόρη του Μητσοτάκουλα και θα πέσω σε ανεργία.
    Αν δεχθούμε όμως ότι έγω έχω εμμονή να λοιδορώ εσύ έχεις ψαχτεί γιατί πρέπει υποχρεωτικά να υποστηρίζεις εμμονικά ακόμα και γκάφες ολκής;;

    Μήπως είσαι κι εσυ λίγο Σταλίνας ρε Γιώργο; Και φόνο να κάνει κανενας ανανεωτής σε κοινή θέα εσύ θα υποστηρίζεις ότι το μαχαίρι αναβεκατέβηκε μόνο του πάνω στο κορμί. Απλά εσυ το κάνεις επικαλούμενος την ανανέωση ενώ εγω όταν το κάνω γνωρίζω ότι είναι επιστροφή στο ΄κακό ομολογουμένως' παρελθον. Γι'αυτό υπάρχει και η πιθανότητα να αλλάξω γιατί το αναγνωριζω αυτοκριτικά.

    Αυτά.. και μην χαλιεσαι τόσο εύκολα. Συζήτηση κάνουμε

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πάντως για τη Δημοκρατία στα κόμματα ξεκινήσαμε να συζητάμε και καταλήξαμε να κουβεντιάζουμε οτιδήποτε άλλο. Να ξαναθέσω το - άκαιρο έστω - ερωτηματάκι αν ήταν σωστό η λάθος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ να εκλέγεται από το συνέδριο κι όχι από την ΚΠΕ κι επομένως να είναι πανίσχυρος; Και αν η ΑΠ είχε συμφωνήσει με αυτό η όχι;
    Για τα εργασιακά να κάνουμε καμμία συζήτηση σε άλλο θέμα σχετικό ( λέω ).
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Στείλε ΔΥ και κάνα κείμενο με τις απόψεις σου να το αναρτήσουμε - όλο γκρίνια είσαι για τις θέσεις των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΘΤ, μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις. Συζήτηση με εμμονές δεν γίνεται. Αν ονειρεύεσαι δικαίωση πήγαινε να κάνεις εσύ το προξενιό Ντόρας- Φώτη. Άντε αγόρι μου που λοιδορείς έναν από τους λίγους σοβαρούς αριστερούς που μας έμειναν και μάλιστα ανέξοδα κι ανώνυμα... Άντε λοιπόν, κι έλα να μου πεις τα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλα γιώργο είσαι σοβαρος η έχεις βγάλει τις παρωπίδες και φοράς κουκούλα για να μην ξεφύγεις απ'την γραμμή σπιθαμή ? Στο νετ είσαι και είμαι. Εισαι ο μόνος ανθρωπος που στον περιέργο τρόπο συγκρότησης ΚΟ βγήκες επιθετικά και μιλας για λοιδωρίες κ.λ.π. Για δες στην πιάτσα του νετ ένας δεν βγαίνει να υπερασπιστεί ευθέως αυτή την επιλογή -σσ ακόμα στο σαιτ της ανανεωτικής δεν έχει ανεβει κάτι επισημο, ασυνήθιστο για τον πολύ άμμεσο και καλά οργανωμένο τρόπο που λειτουργεί το σαιτ- και εσυ μιλάς λοιδωριες κτλπ . Που έγκειται η λοιδωρία; Στο ότι ο ΦΚ βγήκε πρόεδρος της ΚΟ με την ψήφο τηε Ντόρας; Ειναι φανερο ότι δεν μαζεύεται η συγκροτηση ΚΟ με την Ντορα. Τα λοιπα περί 'εκπροσώπησης σε διαδικαστικά θέματα' είναι φαιδρά. Θυμησου πως απαντησαν οι 4 στο ενδεχόμενο αποχώρησης απ'την βουλή που είχαν θεσει οι του ΜΕτωπου. Οι 4 ξερουν την δουλειά του κοινοβουλίου δεν είναι χθεσινοί, και είναι και το τμήμα που κι εγω τους το αναγνωριζω το κανουν καλα. ΠΑσοκοι ή οχι η ιστορία θα το δέιξει σίγουρα όμως ξερουν το ενδοκοινοβουλευτικό παιχνιδι. Το ότι φτιάξαν ΚΟ για το απουσιολόγιο και μόνο, αντιστοιχεί σε αντίληψη γυμνασίου. Προφανώς και θα έχουν διαδικασίες, προφανώς και θα προκύψει πολιτική γραμή, προφανώς θα αναγκαστούν στο να καθορίσουν σχεδιασμό, φυσιογνωμία κ.ο.κ όπως στέκει και αντιστοιχεί σε κάθε συλλογικότητα από συνέλευση αναρχικών έως το Πολιτικό συμβόυλιο του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι αν αυτή η διεργασία έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά η μπορεί να προκύψουν εξαιτίας αυτής της διαδικασίας. Εγω δεν το προεξοφλώ αν και το θεωρώ αρκετά πιθανό. ΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ -ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ- ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΗ Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΟ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΕΙ. Λοιπόν, αντε στην φωλίτσα σου που θα μου πεις ότι ο κουβέλης τα βρήκε με την Ντόρα για να είναι εντος βουλής και να γίνει εξωκοινοβούλιο - σε πρακτικές-

    ΘΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Απλά οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με ανοησίες...
    Μόνο για σένα και άλλους πονεμένους να αποδείξουν την ιδεοληψία τους είναι αυτό είδηση. Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Θ τ,
    Για σεναριογράφος μια χαρά φαίνεσαι. Ακόμη και η ανοησία μπορεί να πουλήσει. και ξέρεις αυτή είναι θεμητή σε αντίθεση με την προβοκάτσια΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις να ανεβάσω κείμενο, Γιώργο. Δεν γκρινιάζω, κριτική προσπαθώ να κάνω. Τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι κόσμιος κι ευγενικός.
    Ο γκρινιάρης
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Mhpos sas thumizei kati;;


    «Η αντίθεση με τις συναντήσεις της Αριστεράς, τις οποίες παρακολουθούσα τα τελευταία δυο χρόνια, δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Είναι εγκεφαλικές, πειστικές, ρεαλιστικές, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βγήκε και πολύ ουσία προς τα έξω. Τα δεξιά κινήματα ακμάζουν μέσα στις αντιφάσεις τους, τα αριστερά πνίγονται. Τα μέλη του Tea Party, τα οποία διακηρύττουν σθεναρά την ατομικότητά τους και θ’ ακολουθούσαν ακόμα και ένα σκουπόξυλο, εάν είχε το σωστό σήμα, υιοθετούν αγελαία συμπεριφορά την ίδια στιγμή που την οικτίρουν. Η Αριστερά, σε αντίθεση, μιλά για συλλογική δράση αλλά από την άλλη παραδίδεται στον κτητικό ατομικισμό. Αντί να έρθουν κοντά και να πολεμήσουν για ένα κοινό σκοπό, οι αριστερές μαζώξεις σήμερα αποτελούνται από ντουζίνες ανθρώπων όπου ο καθένας προωθεί τις δικές του ιδέες, υποθέτοντας ότι όλοι οι άλλοι θα πρέπει να τις ακολουθούν».


    Και παρακάτω:


    «Η Αριστερά είναι στείρα. Η Αριστερά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού έχει αποδεδειγμένα καταπιεί τη γλώσσα της, είναι αμήχανη, αδύναμη να διατυπώσει κάποιες απλές οικονομικές αλήθειες, ανίκανη να ονοματίσει και να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που καταπιέζουν την εργατική τάξη. Είναι η ίδια η Αριστερά που άφησε το πεδίο ανοιχτό στη δεξιά δημαγωγία».

    «Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να φτιάξουμε κινήματα, για χάρη της πολιτικής μέσω Facebook. Δεν θέλουμε πλέον να πολεμήσουμε για ένα κοινό σκοπό, αντίθετα θέλουμε να μας χειροκροτούν για τις ιδέες μας. Πού είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές, ενάντια στις Τράπεζες, ενάντια στην ανεργία, τη BP, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τη στέγαση;».

    «Εμείς μιλάμε, Αυτοί δρουν».

    http://e-cynical.blogspot.com/2010/06/blog-post_18.html

    Ntan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δυ,
    μπορείς να το στείλεις στον Γιώργο με email και αυτός θα το ανεβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Παραμένω ανένταχτος.
    Δεν συμφωνώ με την "ιδρυτική ανακοίνωση" της πτέρυγας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά.
    Δεξιά δεν είναι η πολιτική του ΓΑΠ, αλλά όλες αυτές οι απόψεις, που την εκλαμβάνουν , άλλη μια φορά, όχι ως "υποχρεωτική", αλλά ως "πολιτική επιλογή".
    Ολες αυτές οι δήθεν αριστερές απόψεις, που λένε ότι θα μπορούσε να μην πάρει τέτοια μέτρα, στο βάθος εννοούν ότι "χωρίς λόγο", αλλά με "πρόφαση" θα μπορούσαν να δεχθούν κάποια μέτρα, για να δικαιολογείται η "προσχηματική πολιτική" όλων. Αυτές ακριβώς οι "μύχιες σκέψεις" συνιστούν τον "κοινό τόπο" του λαικισμού και είναι η ουσία της ΔΕΞΙΑΣ πολιτικής που παράγει το πολιτικό μας σύστημα στην μεταπολίτευση.
    Δεν είναι ρόλος αυτός για την Δημοκρατική Αριστερά.
    Αν διαφωνεί με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προσφυγής στην ΤΡΟΙΚΑ, να ζητήσουν σαν τον Αλαβάνο και τον Λαφαζάνη να τους πετάξουμε έξω με τις κλωτσιές και να επιλέξει η χώρα την χρεοκοπία.
    Για μένα η Ανανεωτική Αριστερά, πρίν βγάλει και αυτή την "καταγγελία" της, έπρεπε να παραδεχθεί την υποχρέωση της κυβέρνησης να φτιάξει ένα προεδρικό διάταγμα σύμφωνο με τις δεσμεύσεις του μνημονίου και από κεί και πέρα να κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για την προστασία της εργασίας, των αποζημιώσεων και των ανέργων.
    Προτάσεις συγκεκριμένες που να αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει κάποια άδικα μέτρα.
    Με την δήλωση αυτή το όλο εγχείρημα για μένα μπήκε στην ομπρέλα του επίσημου ΣΥΝ.
    Ηταν μια δήλωση "πιστοποιητικού αριστεροσύνης" που ίσως να οδηγήσει σύντομα και σε επόμενη υποχώρηση, μέχρις του σημείου να τα ξαναβρεί με τον ΣΤΝ.
    Ασχημη πρεμιέρα, που εγκλωβίζει το εγχείρημα, ακυρώνει τις ελπίδες για μια άλλη αριστερά.
    Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν μπαίνω σ'αυτή την λογική.
    Θα παραμείνω άλλη μια φορά ανένταχτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ...άκου διαδικαστικά θέματα...τι άλλο θα επινοήσετε βρε Γιώργο; Καλύπτονταν από το κανονισμό της βουλής μια χαρά....τα άλλα όλα είναι προφάσεις...απλά αρχίσατε να δείχνετε τον πραγματικό σας εαυτό..εως τώρα κρατιόσασταν στο ΣΥΝ...τώρα ποιος σας βαστάει....

    radical
    Ευχαριστούμε για τα απλά μαθήματα λενινισμού....αλλά είναι άλλο να προσθέτεις πορτοκάλια με μήλα...και άλλο να συμμετέχεις στο προεδρείο της βουλής...
    Θα ήταν υψίστου ήθους πράξη οι 4 να μη συμμετάσχουν αλλά...προέχουν άλλα ποια ακριβώς σύντομα θα δείξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. αστυάνακτα
    έχε ψυχραιμία και κάνε υπομονή δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κωστή,
    εκτός απο το δικαιώμα του επιχειρίν υπάρχει και το δικαιώμα του εργάζεσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Κωστή απαντώ με ανάρτηση - το θέμα είναι ΤΟ ΘΕΜΑ για την άλλη αριστερά, την "ρεφορμιστική" να δείξει τι εννοεί ακριβώς με την παρουσία της.
    Γι αυτό, παρ'ότι ο τίτλος Δημοκρατική Αριστερά είναι ο πιο περιγραφικός, εγώ θα προτινούσα να είναι τίτλος σαφών προθέσεων και μάχης: ΜΕΤαρρυθμιστική Αριστερά (ΜΕΤΑ). Γιατί το "μετά" είναι που μας καίει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ρε Αστυάνακτα. Προσωπικά σε θεωρούσα πιο άρτιο τύπο. Κράτα το επίπεδο στο 2010 μην το πηγαίνεις σε πηγαδάκι 1973, με Κνίτες και ρηγάδες. Νισάφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @Γιώργο
    αντιπαρέρχομαι τις ύβρεις....θα μας πεις για την εκλογή του Κουβέλη ως προέδρου των ανεξαρτήτων;..πραγαματικά κι αν θέλεις πίστεψέ το προσπαθώ να το εξηγήσω...

    @leo
    προσπαθώ να μείνω στο 2010, αλλά ο radical δε μ΄αφήνει...αυτός άρχισε να απαριθμει τσιτάτα του Λένιν και για να καταλάβεις πόσο άρτιος είμαι δεν απάντησα μ΄αυτό το τρόπο....αν και παλιος πηγαδάκιας...
    και εσύ όμως δε μου είπες γιατί αυτή η κίνηση;;.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλά Αστυάνακτα, να το ξαναπώ: κάποιος πρέπει να τους εκπροσωπεί στην συνέλευση των προέδρων για διαδικαστικά θέματα. Αν αυτό για κάποιους σημαίνει και πολιτική όσμωση, συγγνώμη αλλά είναι δικό του πρόβλημα - δεν υφίσταται τέτοια διάσταση, εφευρίσκεται. Γι αυτό λέω την ύβρι (;) "μικρόψυχοι" - δεν έχετε τίποτα άλλο να ασχοληθείτε;
    Ως πότε θα συνεχίζετε έναν απολίτικο πόλεμο σε ένα ρεύμα ιδεών που τα μάζεψε και πήρε ξανά τον δρόμο του για να μην σας πρήζει και να μην το πρήζετε; Ούτε τώρα είσαστε ευχαριστημένοι; Δείτε τι θα κάνετε με τα δικά σας κι αφήστε μας στον ρεφορμισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU