Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τα Μέτρα, η Αριστερά και η απαίτηση για την υπογραφή κι ενός Εσωτερικού Μνημονίου - με τον δανειστή λαό αυτήν την φορά

Η Αριστερά του Συγκεκριμένου ή μια απ' τα ίδια;

το ίδιο και η Αριστερά καμιά φορά...

Ζούμε δύσκολες μέρες αλλά κυρίως ζούμε σε μιαν απέραντη σύγχυση.
Τα μέτρα που η κυβέρνηση παίρνει με την επιτήρηση της τρόϊκας έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Όλα αλλάζουν προς κατευθύνσεις που δεν προλαβαίνουμε καν να συνειδητοποιήσουμε. Αυτό που σίγουρα καταλαβαίνουμε καλά είναι οι άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημά μας και στους όρους εργασίας ή ανεργίας.
Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει.
Όλοι λένε ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν χωρίς ανάπτυξη. Επίσης, πολλοί λένε ότι τα ίδια τα μέτρα εμποδίζουν την ανάπτυξη και μας εγκλωβίζουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης.
Όλα αυτά ακούγονται επικίνδυνα και δυσοίωνα. Ένα μέρος της κατάθλιψης και της αγωνίας μας έχει να κάνει με το ότι δεν καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει.
Λίγη εμπιστοσύνη έχουμε στις τηλεπερσόνες που παρουσιάζουν τα πράγματα με όρους θρίλερ για να μας έχουν κολλημένους στο τζάμι.
Λίγη εμπιστοσύνη έχουμε στους πολιτικούς, που αν και μουδιασμένοι, περνούν στην αντεπίθεση δικαιώνοντας τους εαυτούς τους με την αρωγή του συστήματος.
Λίγη εμπιστοσύνη έχουμε στην κυβέρνηση γιατί έχουμε την εντύπωση ότι στην αρχή προσπαθούσε να διαψεύσει την χρεωκοπία και μετά έτρεξε να δανειστεί αποδεχόμενη τυφλά κάθε όρο του μνημονίου χωρίς θέσεις και χωρίς διαπραγμάτευση.
Λίγη όμως εμπιστοσύνη έχουμε και στην Αριστερά (κάθε απόχρωσης) γιατί παρουσιάστηκε ανέτοιμη και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις σε μια κρίση που ανέμενε υποτίθεται και ευαγγελιζόταν ως απόδειξη της χρεωκοπίας του νεοφιλελευθερισμού.

Από την άλλη, πολλά μέτρα που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, είναι αυτονόητα και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πολλά χρόνια πριν, ίσως και δεκαετίες. Αυτό το γεγονός επιτείνει την σύγχυση. Όσο και να αρνούμαστε τα ισοπεδωτικά μέτρα σε μισθούς και συντάξεις δεν μπορούμε να αρνηθούμε το απαραίτητο μέτρων διαφάνειας, ορθολογισμού του δημοσίου και καταδίωξης της διαφθοράς. Στην κρίση δεν πέσαμε πρώτοι τυχαία. Φρόντισαν γι αυτό δεκαετίες ρεμούλας και διαφθοράς, επίορκων λειτουργών κάθε είδους και χρώματος και ένα πελατειακό κράτος που έδινε τις δουλειές στους δικούς του και τα ψίχουλα στις συντεχνίες.

Υπάρχει δυστυχώς "ελληνικό πρόβλημα". Υπάρχει ένα τεράστιο μέγεθος διαφθοράς αλλά και εξαγοράς συνειδήσεων και σιωπής με βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας. Υπάρχουν τεράστια ποσά που λείπουν αλλά και μια κουλτούρα συνενοχής σε πλατιά μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που όπως τα αυθαίρετα δεν κατεδαφίζονται για να μην δημιουργηθεί κοινωνικό θέμα (οι μισοί ζούμε σε αυθαίρετο), έτσι και οι απεργοί του Αττικού Μετρό παραδέχονται επιθετικά ότι έπιασαν δουλειά με μέσον (στερώντας την από άλλους) και ζητούν να μην απολυθούν αφού οι μισοί με μέσον έχουμε πιάσει δουλειά...
Μια τέτοια κοινωνία όπου ακόμα και τώρα η γραφειοκρατία πνίγει τις επενδύσεις και την καινοτομία, οι υπουργοί είναι ανίκανοι να πετύχουν άμεσα ένα θετικό αποτελέσμα αλλά αναλίσκονται σε ερασιτεχνισμούς και ανταγωνισμούς μεταξύ τους και το ΠΑΜΕ καταστρέφει τον τουρισμό που τόσο έχουμε ανάγκη, χρειάζεται απελπισμένα την διατύπωση και προώθηση εναλλακτικών από την Αριστερά. Τι κάνει όμως η Αριστερά;

Εκτός από την διατύπωση τραγικών απόψεων από μέρος της για χρεωκοπία εδώ και τώρα, κατά τα άλλα είναι ενωμένη στην δράση και στην αντίσταση κατά των μέτρων.
Ποιών μέτρων; Όλων γενικά.
Το γνωστό "δεν θα περάσει το...". Και με ποιόν τρόπο; Συνεχόμενες απεργίες μέχρι την γενική, να πέσει η κυβέρνηση και βλέπουμε.
Όποιος πει να περάσει αυτό το μέτρο αλλά όχι εκείνο είναι συνεργός του ΔΝΤ. Όποιος πει να ξαναγραφεί το μνημόνιο, να αλλάξουν κάποια μέτρα, να γλυτώσουν οι συντάξεις έναντι οικονομιών στους εξοπλισμούς ή από φορολόγηση των "μη φορολογούμενων", είναι ανόητος γιατί μέτρα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!
Αυτή είναι η επίσημη άποψη της Αριστεράς πλην ίσως της ανανεωτικής, ότι μέτρα δεν χρειάζονται. Να πληρώσουν οι καπιταλιστές την κρίση "τους". Να πληρώσει η πλουτοκρατία όχι ο λαός.
Όσο λοιπόν για την Αριστερά δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζονται μέτρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι καν θα μπει στην συζήτηση των εναλλακτικών προτάσεων. Δεν συμμετέχει σε παραμύθια με δράκους.

Αυτήν την ανάγκη οφείλει λοιπόν να καλύψει υποχρεωτικά η ανανεωτική και δημοκρατική αριστερά που η συγκρότησή της βρίσκεται στα σπάργανα. Βαρύ φορτίο για μια μόλις εμφανιζόμενη αυτόνομα πολιτική δύναμη. Όμως είναι και η ευκαιρία της.
Μπορεί να βγάζει ακόμα στεναγμούς ανακούφισης που γλύτωσε από την παιδική χαρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η δουλειά είναι μπροστά της. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει από κάποιον την αλήθεια, την αληθινή κατάσταση που βρισκόμαστε, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και τις εναλλακτικές που έχουμε, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα για να υπηρετήσει την ανορθωτική προσπάθεια.
Κάποιος πρέπει να οργανώσει την πληροφόρηση και τις αντιστάσεις στο σωστό πλαίσιο και να κινητοποιήσει το λαό επιβάλλοντας την αντίληψη ότι ό,τι τυχόν υποχρεωτικά χάνουμε σήμερα είναι ένας εσωτερικός δανεισμός προς το ελληνικό κράτος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής και αυτό είναι το δικό μας μνημόνιο που απαιτούμε να υπογράψουμε με την πολιτική εξουσία της χώρας.

Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να ανθίσουν πρωτοβουλίες και να συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης και ανόρθωσης.
Βάσει του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του συμβολαίου με το λαό!
Η δημοκρατική αριστερά μαζί και οι οικολόγοι πράσινοι είναι οι μόνοι φορείς που σήμερα κατανοούν αυτήν την ανάγκη. Στην συνεργασία τους βασίζονται πολλές ελπίδες για τον τόπο!


43 σχόλια:

  1. Συμφωνώ Γιώργο και
    βάζω εδώ την απάντηση που ετοίμασα στον Radical, που μου λέει, εκτός από το επιχειρείν, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, που ΕΓΩ, όπως φαίνεται, δεν υπολογίζω.
    radical
    γράφεις βαριές κουβέντες.
    Για να τα δούμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά και ψύχραιμα, ώστε να μην έχουμε παρεξηγήσεις.
    Λοιπόν.
    1. Το Μάρτιο η κυβέρνηση συνειδητοποιεί, ότι δεν έχει την δυνατότητα να δανεισθεί, ώστε να πληρώσει στις 19 Μαίου τα χρέη της, ώστε να μπορεί να δανεισθεί ξανά για να πληρώσει τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ του Δημόσιου Τομέα.
    2. Ανοιξε η συζήτηση και πέσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις. Μία να κυρήξουμε πτώχευση, να μην πληρώσουμε τα χρεωστούμενα και να στηριχθούμε σε αόριστες δικές μας δυνάμεις για να πληρώσουμε μισθούς των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στον Δημόσιο Τομέα. Ετσι μπήκαν στο πακέτο, ζητήματα φεύγουμε από το ευρώ, κόβουμε δικές μας δραχμές κλπ κλπ.
    Η άλλη πρόταση ήταν , αφήστε τις μαλακίες, προσφεύγουμε στην ΕΕ και ζητάμε να μας στηρίξει στο πρόβλημα του χρέους. Η ΕΕ συζητάει το θέμα μας και με γερμανική αντίρρηση, αρνείται να μας δανείσει, έτσι όμορφα και τσίφτικα και μας λέει, ότι για να σας στηρίξω, θέλω να δεχθείτε και το ΔΝΤ στην ομάδα διάσωσης και κόψτε τις βλακείες για 30 δίς το πολύ. Είστε πολύ άρρωστοι και χρειάζεστε όχι για μια φορά αλλά επί 3 χρόνια προστασία με 110 δις, αφού δεχθείτε όμως να κάνετε ορισμένα πράγματα που θα υπόσχονται ότι θα κοπεί η σπατάλη και η ρεμούλα και αυτά τα πράγματα, είναι αυτά που περιέχονται στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
    3. Επειδή κανείς άλλος, μεταξύ των οποίων και εμείς, εσύ, εγώ ο καθένας μας δεν είχε άλλη πρόταση, η κυβέρνηση υπέγραψε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και πήραμε τα χρήματα με τα οποία πληρώσαμε τους μισθούς των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ όχι μόνο τον Μάιο, αλλά και τον Ιούνιο και απ'ότι φαίνεται μέχρι κανά δίμηνο ακόμη.
    4. Λέω κανά δίμηνο, επειδή όλοι ξεχάσαν ότι από εκείνη την στιγμή και μετά, η πολιτική έχει δύο τμήματα. Ενα υποχρεωτικό, αυτό που ορίζεται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ένα από εκεί και πέρα.
    5. Μόλις τσεπώσαμε τους μισθούς, αντί να πούμε ευχαριστώ, ως γνήσιοι Ελληνάρες, η πρώτη δουλειά που κάναμε ήταν να χρεώσουμε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ σ'αυτούς που είχαν το θάρρος να υπογράψουν το μνημόνιο. Κακώς, Επρεπε να το ξέρουν, ότι αυτό θα ήταν το ευχαριστώ μας. Επρεπε να μας αφήσουν να βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας να τελειώνει αυτή η σκατοφάρα.
    Είναι τεράστιο πολιτικό λάθος, όχι ότι υπέγραψε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, αλλά το ότι εμπιστεύτηκε, την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ευθύνης αυτών για τους οποίους "χρεώθηκε" αυτό το βάρος.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (συνέχεια)
    6. Με το που εξασφάλισε τους μισθούς των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, σκέφτηκε η ηλίθια η κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει και τον τρόπο να μαζεύει τα λεφτά με τα οποία θα χρειασθεί μετά την τριετία, να λειτουργεί αυτή η χώρα. Ο μόνος τρόπος που της ήρθε στο μυαλό ήταν εκτός από το να φορολογήσει το "επιχειρείν" και κυρίως το μαύρο "επιχειρείν" να το στηρίξει, επειδή αν φουντάρει, θα φουντάρουμε όλοι μαζί τελεσιδίκως.
    7. Το πλαίσιο της δίωξης του άσπρου και του μαύρου "επιχειρείν" αλλά και της προστασίας του "επιχειρείν" υπήρχε στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, βέβαια, αλλά ένα άλλο μέρος είναι θέμα της πολιτικής "εκτός μνημονίου".
    8. Αυτα΄υποτίθεται ότι τα ξέρουμε, όλοι και ως ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ άνθρωποι, αποδεχόμαστε, να τα βλάπουμε ξεκάθαρα και να τα κρίνουμε αναλόγως.
    9. Οπως ήταν φυσικό, βέβαια, η Αριστερά και η Δεξιά, αρνούνται να δούν τις ειδικές διαφορές ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ και ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ πολιτικής, που έχουν διαμορφωθεί μετά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και σκοπίμως βγάζουν την ουρά τους απ'έξω και μιλάνε για Κουίσλιγκ, Τσολάκογλου κλπ, την ίδια στιγμή που δεν μας λένε τι θα κάναν αυτοί ως απόγονοι του Βελουχιώτη, για να λυθεί το πρόβλημα. Και με τον αστυφύλαξ δηλαδή -να τσεπώσουμε το χρήμα- και με τον χωροφύλαξ-να καταγγείλουμε που είναι λιγώτερα-.
    10. Ετσι φίλε radical, η ανακοίνωση της Πτέρυγας για το Εργασιακό, εμένα δεν μου μοιάζει σαν αριστερή ανακοίνωση, που ωφείλει να κάνει την διάκριση των δύο ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και αφού ΣΕΒΑΣΤΕΙ το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ τμήμα, εκτιμώντας ότι έτσι προστατεύτηκε το θεμελιώδες, δηλαδή να έχουν όχι απλά μισθό οι εργαζόμενοι, αλλά και εργασία, εκτιμάει ότι το δεύτερο τμήμα, σε εκείνο το ζήτημα και στο άλλο, δεν πρέπει να είναι έτσι αλλά αλλιώς.
    11. Στην Δημοκρατία φίλε radigal, δεν ξοφλάμε, ΚΑΤΑΓΓΕΛΩΝΤΑΣ. Συζητάμε με καθαρότητα και κερδίζουμε ή χάνουμε με τον κανόνα της πλειοψηφίας.
    12. Ετσι αυτή η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, για μένα είναι ΣΥΝΑΓΕΛΙΑ.
    Συναγελαζόμαστε με την αντιπολιτευτική αγέλη, για να πάρουμε κομμάτι από το πλήθος του λαικισμού.
    Σίγουρα χάνουμε από το πλήθος των ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ πολιτών, δεν τους βοηθάμε να γίνουν πλειοψηφία στο γενικό πλήθος και έτσι μετατρεπόμαστε σιγά και σταθερά σε ΣΥΝΤΧΝΙΑΚΗ , ΚΟΡΠΟΡΑΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    Σιγά σιγά οι μόνοι υπεύθυνοι και έγκυροι που μένουν είναι οι εκπρόσωποι των Επαγγελματικών Ομοσπονδιών.
    13 και γρουσούζικο. Το μόνο που μας λείπει είναι ο ΣΑΛΑΖΑΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλό Σ.Κ.Εχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε καταλάβει καλά τι σημαίνει ΔΝΤ. Δηλαδή όταν μια χώρα έχει δημοσιονομικό πρόβλημα αρκεί να δανειστεί χ ποσό από το ΔΝΤ , να κάνει ότι της πεί και ξελάσπωσε; Αν ήταν έτσι, 'ολες οι χώρες θα πήγαιναν στο ΔΝΤ και θα γλύτωναν!Αντίθετα το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι ( νομίζω ). Ας δούμε τι γίνεται στις κοντινές Ρουμανία και Λεττονία. Αλλωστε και σύμφωνα με το καλό σενάριο ( του ΔΝΤ ) , όταν το 2012 θα φύγει , η χώρα θα έχει χρέος 150% του ΑΕΠ. Θα έχει βέβαια πρωτογενή πλεονάσματα και θα της δανείζουν οι αγορές. Κι αν δεν της δανείσουν; θα ξαναπάει στο ΔΝΤ; θα της απαντήσουν
    << Λυπάμαι αλλά κατόπιν της απαίτησης των Αμερικανών και της γερουσίας τους συγκεκριμένα δεν δανείζουμε σε χώρες με χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ >>.
    << Μα εσείς μας υποδείξατε τα μέτρα>>
    << Λυπόμαστε αλλά δεν δυνάμεθα >>.
    Πέραν τούτου πόσο μπορεί να αντέξει, πόσα μέτρα να αντέξει αυτή η κοινωνία; Ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές;
    Τι σημαίνει ακριβώς σπατάλη και ρεμούλα και τι κοινωνική δαπάνη; Μια αριστερή πολιτική δεν βλέπει και ταξικά συμφέροντα, ταξικές πολιτικές κ.λ.π. ; Αν τα πράγματα είναι έτσι απλά όπως τα βλέπει ο kostis, ( και η ερώτηση δεν είναι προβοκατόρικη και ειλικρινά παρακαλώ kostis να μην οργιστείς ) , τότε για τί να μην ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ η μια συμμαχία γύρω , δίπλα από το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή θα ξεχρεώσουμε το 2012 και μετά βούρ για το σοσιαλισμό;
    Κάπου ο Γκράμσι αναφέρει κάτι σαν << η εμφανιζόμενη σαν κοινή λογική δεν είναι παρά η λογική του κυριάρχων τάξεων , του κυρίαρχου μπλόκ >>. Οσο για την υπογραφή του μνημονίου με τους πολιτικούς , θυμίζει το συμβάλαιο με το λαό. Αλλωστε με ποιούς να το υπογράψεις και με τι εγγυήσεις; Εχουν παραβιάσει παρόμοια και πολύ πρόσφατα μάλιστα.
    Ο γκρινιάρης
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δ.Υ.
    Δεν έχω καμμία αντίρρηση, αντί να δοκιμάσουμε και αφού ζήσουμε 3 χρόνια με τους όρους που διαμορφώνει το μνημόνιο, να χρεοκοπήσουμε από αύριο το πρωί.
    Αν εσύ , εγώ, τα κόμματα της αριστεράς και εν τέλει ο λαός, δεν έχουν αντίρρηση, να ξεκινήσουμε από το μηδέν, να το κάνουμε.
    Αν και όπως έχω ξαναγράψει, αν είναι να επιλέξουμε την χροκοπία, δεν έχει σημασία αν θα χρωστάμε 115% ή 150% σε 3 χρόνια.
    Δεν καταλαβαίνω την βιασύνη σας για μια ώρα αρχύτερα χρεοκοπία.
    Εκτός και αν ο σοσιαλισμός σας, νομίζεις ότι θα βρεί τις άκριες και βιάζεσαι να γίνει μια ώρα αρχύτερα. Εγώ δεν βιάζομαι. Δεν πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τι λέτε.
    Ο Σοσιαλισμός στην ελληνική Αριστερά, είναι επίδικο φιλολογικών αντιπαραθέσεων, επίδειξη ευαισθησίας. Στην εφαρμογή του δεν την βρίσκω και πολύ πρόθυμη. Μπορεί και να σφάλω, αλλά μάλλον προτιμούν τα οφέλη από την προπαγάνδισή του, παρά από την εφαρμογή του.
    Αν ήταν κανένας σοσιαλισμός με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δηλαδή με δημοκρατία και ελευθερία, θα γουστάρανε, στην πράξη, αλλά δεν πουλάει στην προπαγάνδα βλέπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να συμπληρώσω.
    Ο δικός μας σοσιαλισμός, ενώ είναι αυτό που θέλουν οι αριστεροί, θέλει πολύ χρόνο για να αποδόσει οφέλη.
    Ο σοσιαλισμός της Παπαρήγα και του Αλαβάνου, ενώ δεν είναι επιθυμητός, πουλάει για πολλούς πριν γίνει το "ατύχημα" και βρεθεί κανένας παλαβός και τον κάνει πράξη.
    Γι'αυτό και τόσοι στριμώχνονται στο σήμερα και αδρανούν για την εφαρμογή του, πετώντας την μπάλα στις εξέδρες του ακτιβισμού, σήμερα για τούτο, αύριο για κείνο και ποτέ για το συγκεκριμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kostis δεν πρότεινα ποτέ την χρεωκοπία εδώ και τώρα. Απλά προσπάθησα να δείξω ότι ο προτεινόμενος μονόδρομος δεν είναι καν δρόμος, δεν βγάζει πουθενά. Οπως είχε γράψει και μια Κυριακή ο Λιάκος στο Βήμα << αυτοί ( το ΔΝΤ ), δεν ενδιαφέρονται να σας εκσυγχρονίσουν, τα λεφτά τους να εξασφαλίσουν θέλουν και να φύγουν>>.
    Αν η άμεση χρεωκοπία δεν είναι λύση, πολύ φοβάμαι πως ούτε η εφαρμοζόμενη οδηγεί πουθενά. Η μάλλον οδηγεί στο χάος, στην φτώχεια, στην κοινωνική έκρηξη, στη δημιουργία ρατσιστικών φαινομένων κ.λ.π.
    Οντως εύκολη λύση κι <> δεν υπάρχει. Το ποιοί θα την πληρώσουν είναι το επίδικο.
    Σοσιαλισμός; Τι λέξη, πόσο ξεσχισμένη και αμφιλεγόμενη!
    Πάντως δεν μπορώ να φανταστώ οποιοδήποτε είδους σοσιαλισμό μετά από παρέμβαση του ΔΝΤ. Ποιό πιθανή μου φαίνεται η επέλαση της ακροδεξιάς!
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντός εισαγωγικών έγραψα τη λέξη αναίμακτη
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δ.Υ.
    δεν καταλαβαίνω την αξία της ρήσης του Λιάκου.
    Προφανώς και ενδιαφέρονται να πα΄ρουν πίσω τα λεφτά τους και προφανώς και κάτι παραπάνω.
    Αφελής δεν είμαι και δεν είναι κανείς, να πιστεύει ότι το ΔΝΤ είναι μάζωξη Ιησού Χριστών, που στέλνωνται από δώ και από κεί και σώζουν και αίρουν τας αμαρτίας του κόσμου.
    Ε, καί;
    Τι εννοεί ο Λιάκος;
    Να μη τους κάνουμε ανδριάντες, ας πούμε;
    Φαντάζομαι ότι ούτε οι ίδιοι θα το ζητήσουν και έτσι θα μας απαλλάξουν από τον κόπο να το σκεφτούμε.

    Δ.Υ.
    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία, απ'αυτήν που λέει, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ, τα πράγματα πήγαν χειρότερα.
    Πρώτος δεν είναι αλήθεια. Στην Τουρκία και στην Βρετανία ας πούμε , είχαμε διάψευση του κανόνα.
    Προσωπικά πιστεύω , ότι η αλήθεια είναι στην μέση.
    Προφανώς με ένα μοντέλο προς πάσα νόσο μάλλον δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας, αλλά σίγουρο είναι ότι οι χώρες επίσης επέμειναν στο χρεοκοπημένο μοντέλο που και πρίν είχαν και τους είχε χρεοκοπήσει.

    Πιστεύω , ότι μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να οδηγήσουμε τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση, αρκεί να κόψουμε τα ψεύδη και τα προσχήματα, όλοι μας.
    Να πάψουμε και στο μέλλον δηλαδή να υποστηρίζουμε ότι μας φταίνε ξανά οι ξένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομιζω το ερωτημα που τιθεται(ξανα) ειναι αν ενας αριστερος και η Αριστερα μπορουν να προτεινουν λυσεις σε προβληματα διαχειριστικου χαρακτηρα σε κρισιακες μαλιστα συνθηκες, που δεν τα δημιουργησαν και ελαχιστες ευθυνες για αυτα εχουν. Μαλιστα πρεπει να προταθουν λυσεις στη βαση ενος αεριτζιδικου καπιταλισμου, που καλα κρατει, λιγοτερο πληγωμενος απο το κοινωνικο κρατος.
    Αληθεια με τις εξοπλιστικες δαπανες τι γινεται? Με τις επιτροπες και παραεπιτροπες, με τις μιζες των δημοσιων εργων? Τι βηματα εχει κανει προς αυτα η κυβερνηση ωστε να διεκδικησει μια πιστωση χρονου απο τους αδυνατους?
    Ειλικρινα ρωταω αν η ουσιαστικη καταργηση των συμβασεων ειναι υποχρεωση του μνημονιου, γιατι ακομη δεν το εχω καταλαβει.
    Και τελικα ποιο το οριο μας ως αριστερων και ως ανθρωπων, αν οδηγηθουμε σε ενα κρατος ξεχρεωμενο και σε εναν λαο δυστυχη και χρεωμενο?
    Μηπως πρεπει να αρχισουμε να αναζητουμε εναλλακτικες.
    Φιλικα,
    Δ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για Τουρκία λοιπόν. Στην Τουρκία οι απεργίες στο Δημόσιο Τομέα είναι απαγορευμένες και στον ιδιωτικό για να γίνουν περνούν από του βοδιού το κέρατο. Τα Πανεπιστήμια είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο ενός συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν στρατιωτικοί και διορισμένοι πρυτάνεις. Πολλοί αριστεροί καθηγητές έχουν διωχθεί λόγω φρονημάτων. Γενικά είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος σχεδόν εκτάκτου ανάγκης. Πέραν τούτου δεν είμαι σίγουρος ότι οι αριθμοί και τα νούμερα λένε την αλήθεια π.χ. σε τι βαθμό υπάρχει κράτος προνοίας, πόσοι τούρκοι είναι κάτω από το όριο φτώχειας κ.λ.π.
    Για την Βρεταννία μετά την έλευση του ΔΝΤ ακολούθησε η έλευση της Θάτσερ, μια και αποτέλεσμα της παρέμβασής του ήταν η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού δηλ. ποιός να τολμήσει να μιλήσει για κράτος πρόνοιας , κοινωνικές δαπάνες , σταθερή εργασία μετά το ΔΝΤ. Το παν είναι το μηδενικό έλειμα. το μηδενικό χρέος. Το ΔΝΤ εν ολίγοις βοήθησε στην κυριαρχία του θατσαρισμού και της αριστερόστροφης εκδοχής του , του μπλερισμού.
    Πέραν τούτου ποιός να μιλήσει για δημοκρατία κι ελευθερίες στην εποχή του ΔΝΤ; Εδώ , ενώ από τη Βουλή περνάνε με νόμο ασήμαντες ρυθμίσεις , οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά , θέμα σημαντικότατο και πολύ δύσκολο κι αμφιλεγόμενο , περνάνε με τον τύπο του Προεδρικού Διατάγματος. Πατ - κιούτ, χωρίς συζήτηση , χωρίς αλλαγές, χωρίς ψηφοφορίες , χωρίς τροπολογίες. Νόμιμα μεν , ηθικά απαράδεκτα δε. Δεν είδα κανένα μεγαλοδημοσιογράφο, καμμιά ευαίσθητη ψυχή, να διαμαρτύρεται για αυτή την υποβάθμιση, την αχρήστευση του κοινοβουλίου. Δυστυχώς δεν μπορώ να πώ ότι περίμενα κάτι διαφορετικό.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο σχεδόν συνονόματος ( Δ.Β.) μου πήρα την μπουκιά από το στόμα: τι νόημα έχει να μην πτωχεύσει να σωθεί η χώρα, αν εξαθλιωθεί ο λαός της, αν φτάσουμε να έχουμε συντάξεις 400, 500, αντε 600 ευρώ ( οι προνομιούχοι ) και μισθούς 700 με 800 ευρώ . Οταν το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει , όταν η ποιότητα ζωής είναι αισχρή!
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν συμφωνώ, με τα περί "ανεύθυνης" αριστεράς, για την κρίση, θεωρώ ότι η πρώτη ευθύνη της ήταν και είναι η άρνησή της να αναλάβει ευθύνες.
    Ο Αλέξης βέβαια, του τα είπε του ΓΑΠ, ότι έχει ευθύνες που οδηγηθήκαμε στην κρίση, επειδή δεν διαχειρίστηκε σωστά το πρόβλημα, ενώ αν το διαχειριζόταν ο Αλέξης, θα διέψευδε τον Λαφαζάνη, που λέει ότι η κρίση είναι παγκόσμια και δεν είναι θέμα διαχείρισης.
    Η μεγαλύτερη ευθύνη, πάντα φίλε είναι της Αριστεράς.
    Αυτή όφειλε να μην επιτρέψει να φτάσει η χώρα στην χρεοκοπία, αλλά δεν είδα ούτε έναν αριστερό του Δημόσιου τομέα, όλα αυτά τα χρόνια να ενοχλείται από τα όργια που γίνονταν μπρός στα μάτια τους.
    Μια Αριστερά που 30 χρόνια ήταν "ανεύθυνη" τι σου εγγυάται, ότι ξαφνικά θα γίνει υπεύθυνη και αν το πιστεύεις αυτό, γιατί δεν γίνεται υπεύθυνη;
    Κακομοίρα ήταν και είναι ΔΒ και μην περιμένεις πολλά απ'αυτήν. Θα συνεχίσει να πουλάει "ελπίδες", αλλά πάντα θα είναι μακρυά η Ρόδος.
    Η δική μας Αριστερά, ίσως έχει το θάρρος να παρέμβει συγκεκριμένα, ακόμη και αν ξεκινήσει με λάθη, όπως το να πάει στην Ρόδο για να αποδείξει, ότι μπορεί να κάνει θαύματα. Θα μας κουράσει μάλλον, μέχρι να πάρει μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι είναι και τι δεν είναι υποχρέωση του μνημονίου.
    Να ένα μυστήριο: ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε να το μάθουμε για να μην υποστούμε ξανά το σπασμένο τηλέφωνο Λοβέρδου και "κύκλων".
    Τότε ίσως μπορέσουμε ψύχραιμα να δούμε τι μπορούμε να αποδώσουμε στην κυβέρνηση και τι στην τρόϊκα. Ύστερα να δούμε τις εναλλακτικές που μπορούμε να παλέψουμε και με ποιόν (αν πχ το προεδρικό είναι σύλληψη του Λοβέρδου ή των επιτηρητών, κι αν είναι "υποχρεωτικό" ή όχι)
    Κοινωνικές συμμαχίες σε κάποια βάση γίνονται - γενικές υπέρ ενός στρογγυλού "ΟΧΙ", δεν γίνονται (εκτός κι αν έχουμε κυβέρνηση Τσολάκογλου... ή εισβολή των Γερμανών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε συ Δ.Υ., τι είναι αυτά που γράφεις;
    Προφανώς και η Τουρκία έχει προβλήματα και οικονομικά και θεσμικά και δημοκρατίας.
    Αλλά ξέρεις πόσο χειρότερα ήταν πρίν 10 χρόνια;
    Η μέρα με την νύχτα.
    Για την Βρετανία και τα προβλήματα Θατσερισμού, Μπλερισμού, που επισημαίνεις , μένω άφωνος.
    Προφανώς δεν έχεις καταλάβει, ότι αν χρεοκοπούσε, ο Θατσερισμός θα έμοιαζε με θαύμα.
    Βρε όταν λέμε ότι κάποιος χρεοκοπεί, δεν εννοούμε ότι θα χάσει την δουλειά του ένα 2%, αλλά ότι θα καταρεύσει γενικά η χώρα. Θα πάει 40 χρόνια πίσω, θα βγεί από τον κατάλογο των χωρών. Ειδικά χώρες όπως η Τουρκία.
    Τώρα θα μιλάγαμε για καμια 10ριά χώρες στη θέση της αν είχε χρεοκοπήσει και για την Βρετανία, τουλάχιστον για 3.
    Ας σοβαρευτούμε.
    Αν το θέλετε φυσικά.
    Ρε γαμώτι, τι άσχημη δουλειά έχουν κάνει στα μυαλά των αριστερών οι διάφοροι λαικιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ευθύνη της αριστεράς είναι δεδομένη, δεν είναι όμως η μεγαλύτερη π.χ. ο ΣΥΝ ήταν κατα της ανάληψης των Ολυμπιακών αγώνων, μάλλον δικαιώθηκε.
    Οσο για το Δημόσιο Τομέα, στενό κι ευρύτερο, λυπάμαι αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε την σχεική, αν όχι την απόλυτη πλειοψηφία στα σννδικάτα. Και, συγγνώμην δηλαδή, πότε διαμαρτυρήθηκε κανείς μηχανικός, κανείς δικηγόρος, γιατρός για τό φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, πότε κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς τα οποία γνώριζε και στα οποία συμμετείχαν συναδελφοί του; Το ιδεολόγημα << καλός ιδιωτικός τομέας, κακός δημόσιος τομέας >> πέρα από λάθος δεν έχει γίνει και λίγο βαρετό πια; Αφήνω το πόσο αριστερό είναι . Τελειώνω με το αυτονόητο ότι συντεχνίες υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα και πολύ σκληρές μάλιστα.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ χαίρομαι, Γιώργο, αν ο Κουβέλης προχώρησε σ'αυτή την κατεύθυνση, διευκρίνησης.
    Αυτό ακριβώς εννοώ, όταν λέω ότι η Αριστερά, μπορεί να πάρει στην πλάτη της την υπόθεση για το πως θα οργανωθεί η δημοκρατία στον κοινωνικό διάλογο και πως θα βγούμε όλοι μαζί από την κρίση.
    Πάρα πολύ σωστή ενέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ ΔΥ και ΔΒ: είναι τεράστια η διαφορά μιας πτωχευμένης χώρας (πχ Αργεντινής) από μια χώρα που κουτσά στραβά κατάφερε με απώλειες να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
    Είναι γελοίο αριστεροί άνθρωποι να ξεγελιούνται με ρητορικά ερωτήματα που συγκρίνουν την φτώχεια έστω με την πτώχευση.
    Κανένας λογικός άνθρωπος δεν το συζητάει - γιατί να το συζητήσουμε εμείς; Αν είναι να γυρίσουμε στο 1930 για να ταιριάξουν οι ιδέες μας με την πραγματικότητα, συγγνώμη δεν θα πάρω. Διαβάστε στην αριστερή στήλη το άρθρο του Βεργόπουλου για την αριστερά που αυτοκτονεί γιατί δεν θέλει τίποτα συγκεκριμένο και σκεφτείτε ότι είναι ο ίδιος που προσπαθούν οι αλαβανικοί να οικειοποιηθούν στις συνάξεις τους - κι όμως παραμένει νηφάλιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω ότι οταν σε μια χώρα απαγορεύεται εν πολλοίς η απεργία είναι πολύ πιο εύκολο να περάσεις μέτρα όπως οι απολύσεις , οι μειώσεις μισθών κ.λ.π. Επιπλέον όταν απαγορεύεται το διακαίωμα του συνδικαλίζεσθαι , του συνέρχεσθαι κ.λ.π. Μέτρα που σε οποιαδήποτε δυτική, δημοκρατική χώρα θα προκαλούσαν αντιδράσεις, στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε χώρα με περιωρισμένες ελευθερίες περνούν πολύ πιο εύκολα. Δηλαδή η Ελλάδα του 2010 δεν είναι Τουρκία του 2000, υπάρχουν πιο πολλές ελευθερίες, συνδικάτα , θα υπάρξουν πιο πολλές αντιδράσεις, τα μέτρα θα έχουν πιο μεγάλο πολιτικό κόστος ( και ορθώς ). Πάντως επιμένω ότι ΔΝΤ και πολλή δημοκρατία, ελευθερίες κ.λ.π. δεν πάνε μαζί.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα ξανάπαμε ΔΥ.
    Ο εργαζόμενος του Ιδιωτικού τομέα, δεν πληρώνεται για να τηρεί την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.
    Γι'αυτή την δουλειά όχι μόνο πληρώνεται ο ΔΥ, αλλά και του έχει εξασφαλισθεί η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, ώστε να είναι οχυρωμένος.

    Αλλά το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης, των κομμάτων και ειδικά της αριστεράς, δεν είναι δικαιολογήσιμο, με επιχειρήματα, σύγκρισης με ιδιώτες.
    Εγώ έχω κάνει περισσότερες από 100 ενστάσεις σε διαγωνισμούς που έχω συμμετάσχει, αλλά χωρίς στοιχεία για χρηματισμό, δεν μπορούσα να κάνω τίποτε περισσότερο , από το να εξηγώ λογικά, γιατί ο διαγωνισμός δεν ήταν ΤΙΜΙΟΣ.
    Οι ευθύνες για την μη διερεύνηση, είναι των ΔΥ.
    Ανοιξε οποιονδήποτε φάκελο διαγωνισμού στην τύχη και θα δείς εκεί μέσα ενστάσεις που στην ουσία καταγγέλουν την διαφθορά από την στρεβλή χρήση της εξουσίας των διαφόρων επιτροπών.

    Στην τύχη ΔΥ.

    Οποιος εισαγγελεάς θέλει να παρέμβει, δεν έχει παρά να σηκώσει το χέρι στο ράφι και να τραβήξει τον φάκελο οποιουδήποτε έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kostis οι γενικεύσεις δεν ωφελούν. Οποιοδήποτε ανάθεση, οποιοδήποτε διοικητική πράξη είναι αποτέλεσμα χρηματισμού; Ημαρτον, ακόμα και έργα 10.000 ευρώ; Τα παραλές. Απλά όποιος μηχανικός , εργολήπτης δεν αναλαμβάνει ένα έργο , καταγγέλει τον διαγωνισμό ως στημένο. Αλλοτε έχει δίκιο ( όχι και λίγες φορές ), άλλοτε όχι. Αν έχεις δίκιο, τότε είμαι ο μόνος Δ.Υ. που δεν τα παίρνω. Νοιώθω άσχημα , γιατί και κανείς δεν μου έχει κάνει και σχετική πρόταση , λές να γράφει τίποτα στο κούτελό μου; Λύσε μου την απορία!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιώργο
    ο Βεργόπουλος, μιλάει διπλή γλώσσα.
    Με ασάφειες, μάλλον γράφει ώστε στο μέλλον να επικαλείται την ερμηνεία που τον βολεύει.
    Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη.
    Θα θυμάσαι άλλωστε ότι ήταν από τους βασικούς υπέρμαχους του χρεοστασίου.
    Τώρα στην μια παράγραφο διαπιστώνει ότι οι Κευνδιανοί είχαν δίκιο, στην άλλη μπλέκει την αριστερά. Γενικά πολύ μπουρδούκλωμα. Μάλλον κρατάει αποστάσεις από την επερχόμενη ήττα της πολιτικής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ είναι η πρώτη γενίκευση ΔΥ.
    Και δεν μιλάω γενικά για τις ενστάσεις, αλλά για τις δικές μου ενστάσεις. Και ξέρω ότι ήταν απολύτως τίμιες.
    Και δεν ασχολούμαι με έργα 10.000.
    Εχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ με έργο κάτω των 5 εκατομμυρίων.
    Και ναί , είναι γεγονός ότι τα έργα, είναι στημένα.
    Αυτή είναι η μόνη δουλειά που κάνουν και μάλιστα με υψηλή παραγωγικότητα οι τεχνικές υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ μου αν ασχολείσαι με έργα ανω των 5 εκατομμυρίων ευρώ , καταρχήν μπράβο σου, στη συνέχεια μήπως έχεις καμμιά θεσούλα και για μένα; Νομικά ξέρω, έχω κάνει το δικηγόρο 10 χρόνια , καλό παιδί είμαι, εργατικό, ευγενικό. Με ένα μισθό 1.200 ευρώ είμαι απολύτως ικανοποιημένος, παραιτούμαι του Δημοσίου ( που παίρνω τώρα πια 1080 ευρώ με δώρα 1000 ευρώ ) και σου έρχομαι και αύριο!
    Δ,Υ. ( αν με προσλάβεις αλλάζω και παρατσούκλι! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μελετητής είμαι, οπότε τα έργα είναι μεγάλα, αλλά οι αμοιβές μικρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. O.K. πάει η ελπίδα μου να αφήσω το Δημόσιο! Τώρα στα σοβαρά έχετε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας είτε με αίτηση ακύρωσης είτε με ασφαλιστικά μέτρα; Εχω την εντύπωση ότι είναι αντικειμενικό δικαστήριο και μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας! Μπορεί έτσι; Και κάτι άλλο μιλάς για διαγωνισμούς από το Κεντρικό κράτος ( πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ) η Δήμους και Νομαρχίες; Ρωτώ απλά γιατί προσπαθώ να εξακριβώσω που ανθεί περισσότερο η διαφθορά.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καμία διαφορά, πλέον.
    Κάποτε οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, ήταν μακράν μπροστά. Τώρα είναι γενικό. Πρώτα στήνεται η δουλειά και μετά προκηρύσσεται.

    Η μόνη λύση ίσως είναι να κληρώνονται δύο επιτροπές αξιολόγησης, από διαφορετικές υπηρεσίες να συνεδριάζουν κλειστά μια και καλή, να μην ξέρουν ποιό έργο θα αξιολογήσουν και αν τα αποτελέσματα είναι ταυτόσημα να προχωράει η διαδικασία σε άνοιγμα προσφορών.
    Και βέβαια στην συνέχεια να ελέγχονται οι λογαριασμοί τους στις τράπεζες μέχρι να τελειώσει το έργο.
    Και πάλι δεν είναι σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χωρίς πλάκα, αυτή η κατάσταση, είναι τόσο τραγική, που ακόμη και αν αύριο αποφάσιζε η κυβέρνηση να ακολουθήσει κευνσιανή πολιτική, με δημόσια έργα, είναι σίγουρο ότι θα αποτύγχανε, για πρώτη φορά στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χωρίς πλάκα , οι αιτήσεις ακύρωσεις και τα ασφαλιστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας βοηθάνε καθόλου; Ξέρω ότι καθυστερούνε οι αποφάσεις αλλά το ΣτΕ έχει τη φήμη ακέραιου δικαστηρίου. Από ό,τι ξέρω, δεν είμαι και κολλητός των συμβούλων Επικρατείας.
    Από την άλλη ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι αποφεύγουν σαν το διάολο τη συμμετοχή τους σε τέτοιες επιτροπές. Τέλος ειδικά σε Δήμους και Νομαρχίες πολύ φοβάμαι ( για να μην πώ είμαι σίγουρος ) ότι το κακό ξεκινάει από τους αιρετούς ( Δημαρχαίους κ.λ.π. ), χωρίς να αθωώνω κανένα . Αυτά επί του συγκεκριμένου, απόσα γνωρίζω.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ απολύτως, μ'αυτά που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χαίρομαι που συμφωνούμε και μια φορά.
    Κλείνοντας θα σου διηγηθώ μια μικρή, εντελώς αληθινή ιστορία. Την άνοιξη του παρόντος έτους δύο συναδέλφισες, υπάλληλοι εμος ΝΠΔΔ ( ΟΤΑ ) με μεταπτυχιακά , μεγάλη μόρφωση κ.λ.π. πήγαν να ελέγξουν ένα μικρό μαρμαράδικο νομίζω στα Βόρεια προάστια. Βρήκαν κάποια παράβαση και ετοιμασθήκαν να του κόψουν το αναλογούν πρόστιμο. Ο ιδιοκτήτης καλεί στο κινητό του έναν αιρετό σύμβουλο με μεγάλη επιρροή. Του λέει τα καθέκαστα και ο αιρετός καλέί στο κινητό μία από τις συναδέφισες και της συστήνει να προσέξει κ.λ.π. τον ιδιοκτήτη που είναι καλό παιδί, θα διορθώσει την παράβαση κ.λ.π. Η συναδέλφισα τα παίρνει στο κρανίο και κάνει λεπτομερή, γραπτή αναφορά στον υπεύθυνο αιρετό ( πολιτικό προιστάμενο ) του συμβάντος με το ν και με το σ. Ο πολιτικός προισταμενός της την καλεί, της λέει ότι προφανώς παρανοήσε τι της είπε ο άλλος αιρετός κι εκεί έκλεισε το θέμα. Το πρόστιμο μπήκε. Εισπράχθηκε; Δεν το ξέρω. Ως απόδειξη από που ξεκινά η διαφθορά στους Ο.Τ.Α.
    Καληνύχτα και καλό Σ.Κ.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κωστή, η απάντηση που οφείλω στα σχόλια σου 1 και 2.
    Κατ’αρχάς αντιπαρέρχομαι το ότι με ταυτίζεις προσωπικά με ξένες προς εμένα αντιλήψεις προφανώς για να ενισχύσεις την επιχειρηματολογία σου. Ήρεμα και ψύχραιμα λοιπόν ας δούμε πως έχουν τα πράγματα γιατί πολλά παραλείπεις.

    1. Ο Γαπ Από τον Σεπτέμβριο είχε ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας από τον Προβόπουλο (έλλειμμα 9 στο ενεάμηνο), ωστόσο θα κερδίσει τις εκλογές με πρόγραμμα ανάπτυξης στην πράσινη οικονομία, δημόσιες επενδύσεις για κοινωνική πολιτική και εξεύρεση πόρων από την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής «τα λεφτά υπάρχουν» 31 δις.

    2. ήταν εμφανής η έλλειψη σχεδίου για την οικονομία και όταν τον Νοέμβριο άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα με την άνοδο των spreds τότε ακούσαμε το «η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει μόνη της και χρειάζεται μόνο πολιτική στήριξη». Αυτό επαναλείφθηκε στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και ακόμη στην έκτακτη σύνοδο του Μαρτίου. Μερικές μέρες αργότερα όταν δημοσιοποιούνται οι διαπραγματεύσεις με το Δντ τότε ο Γαπ ψελίζει για πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά πρέπει να παρέμβει η ΕΕ.

    3. Οδηγείται στις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή του μνημονίου με τα γνωστά αποτελέσματα. Ένας σοφός κυβερνήτης που επιθυμεί την συνένεση και την διαφάνεια πριν την συμφωνία ενημερώνει τον Ελληνικό λαό και την πολιτική ηγεσία μέσω των θεσμών. Αντίθετα αυτό το έκανε εκ των υστέρων. Επομένως το πρώτο πράγμα που μπορεί να του καταλογιστεί είναι η ανειλικρίνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. συνέχεια
    4. Δεν κατάλαβα γιατί θα έπρεπε οι έλληνες να ευχαριστήσουν το Δντ και τον μηχανισμό στήριξης. Δανείζουν την χώρα με επιτόκιο μεσοσταθμικό 4.2% όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 1%. Στις σχέσεις των κρατών το κυρίαρχο στοιχείο είναι η σύγκρουση ή η σύγκλιση των συμφερόντων όποιος πιστεύει διαφορετικά είναι αφελής.

    5. Για το μόνο που ενδιαφέρεται το Δντ (και καλά κάνει) είναι να πάρει τα χρήματα που δάνεισε. Ότι δηλαδή γίνεται και σε μια απλή δανειακή σύμβαση ενός πολίτη με την τράπεζα. Είναι αδιάφορο στον δανειστή σου για το πώς εσύ θα βρεις τα χρήματα να τον πληρώσεις. Για αυτό άλλωστε όλα τα μέτρα έχουν άμεσο εισπρακτικό χαρακτήρα διότι η ανάπτυξη είναι επένδυση και το δντ δεν είναι τράπεζα επενδύσεων.

    6. Η κυβέρνηση επέλεξε τον εύκολο δρόμο όντας ανιλεικρινής των άμεσων φορο-εισπρακτικών μέτρων από αυτούς που μπορεί να τα πάρει εδώ και τώρα. Παράλληλα δεν εκπόνησε σχέδιο ώστε το κόστος εξόδου από την κρίση να εμπεριέχει την αναλογικότητα των βαρών. Θα δώσω δύο παραδείγματα. Την στιγμή που οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοιθα υποστούν έως και 30 απώλεια στο εισόδημα τους και εκτίναξη της ανεργίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο παραμένουν 56 φοροαπαλλαγές και δεν πληρώνει ευρώ στο Ελληνικό κράτος ενώ χρησιμοποιεί τις υποδομές του με θηριώδη υπερκέρδη για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Και ακόμη: Την στιγμή που υπάρχι συμπίεση των εισοδημάτων και υποτίμηση της μισθωτής εργασίας οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου αυξάνουν τα κέρδη τους και διευρύνουν το μερίδιο αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων.

    7. έτσι νομίζω απαντώ και στο ερώτημα σου για το πια θα έπρεπε να είναι η απάντηση της αριστεράς. Η αριστερά οφείλει να έχει θέσεις ευθύνης ακόμη και διαχειριστικού χαρακτήρα όταν οι ανάγκες το απαιτούν. Όμως αυτά τα μέτρα όχι μόνο ήταν μονόπλευρα αλλά δεν δόθηκε καμία ελπίδα, δέσμευση, και προοπτική στον λαό πότε και πως θα αναπληρώσει αυτά που πλήρωσε.

    8. Προφανώς κωστή στον κάθε άνθρωπο υπάρχουν οι ιδεολογικές αναφορές. Και για μένα όταν γνωρίζω πως το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου και αυτή η ανισότητα διευρύνεται είμαι με το μέρος αυτών που αδικούνται γιατί ανήκω προφανώς σε αυτούς. Είναι υπαρκτές οι ταξικές επιλογές όπως και η διαδικασία αναδιανομής του πλούτου και οι κρίσεις αποτελούν την πιο άγρια εκδοχή τους. Και είναι σίγουρο πως μέσα και από αυτή την κρίση κάποιοι θα βγούν πλουσιότεροι σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων.Και αυτός είναι ο ρόλος της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς με κάθε τρόπο όσο μπορεί να συμβάλλει στην δικαιότερη αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων. Αν για σένα το πρόταγμα είναι διαφορετικό δικαίωμα σου να το πιστεύειςαλλά άσε τα περί «βαριές κουβέντες. Τέλος όταν το επιχειρείν δεν είναι και εργάζεσθαι ή και αντίστροφα και είναι μόνο το πρώτο παραπέμπει στην ζούγκλα που προτάσσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

    9.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κατ’αρχάς αντιπαρέρχομαι το ότι με ταυτίζεις προσωπικά με ξένες προς εμένα αντιλήψεις προφανώς για να ενισχύσεις την επιχειρηματολογία σου.
    ----------
    Δεν κατάλαβα τι εννοείς;

    Radical, με έχεις μπερδέψει με άλλους. Εγώ δεν κάνω συνδικαλισμούς για να ενισχύσω τις απόψεις μου.
    Τις ενισχύω επιχειρηματολογώντας, καθαρά.
    Πράγμα που θα κάνω και εδώ.

    Ομως για να μην λές ότι παρανοώ, σου επισυνάπτω άλλη μια "βαριά" αναφορά, στα τωρινά σχόλια.

    "Αν για σένα το πρόταγμα είναι διαφορετικό δικαίωμα σου να το πιστεύειςαλλά άσε τα περί «βαριές κουβέντες. Τέλος όταν το επιχειρείν δεν είναι και εργάζεσθαι ή και αντίστροφα και είναι μόνο το πρώτο παραπέμπει στην ζούγκλα που προτάσσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο."

    Δεν θα το σχολιάσω αυτό.
    Το ποιός και τι προτάγματα έχει, θα το δούμε και στο μέλλον.

    Πάμε όμως να δούμε τα επιχειρήματά σου ένα-ένα, επειδή τα ακούω από πολλές μεριές και νομίζω ότι οικοδομούν, άλλη μια "προσχηματική ρητορική" που μπορεί να βολεύει πρόσκαιρα την ανάγκη αντιπολίτευσης, αλλά δεν έχει βάθος.
    -----------
    Πρόσχημα 1.
    -------
    "1. Ο Γαπ Από τον Σεπτέμβριο είχε ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας από τον Προβόπουλο (έλλειμμα 9 στο ενεάμηνο), ωστόσο θα κερδίσει τις εκλογές με πρόγραμμα ανάπτυξης στην πράσινη οικονομία, δημόσιες επενδύσεις για κοινωνική πολιτική και εξεύρεση πόρων από την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής «τα λεφτά υπάρχουν» 31 δις."

    Ας πούμε ότι ήταν έτσι ακριβώς όπως το λές, αν και δεν έχω εμπιστοσύνη στον Προβόπουλο και τον ρόλο του.
    Ωραία ήξερε ότι το έλλειμα θα έκλεινε γύρω στο 10% , και τί έγινε;
    Αντίστοιχα ελλείματα αν όχι μεγαλύτερα είχαν όλες οι Ευρωπαικές χώρες.
    Και φυσικά αυτά τα ήξερε όλη η ΕΕ και η ΕΚΤ.

    Και λοιπόν;
    Εσύ τι θα έκανες; Τι θα έλεγες;
    Δεν θα έλεγες ότι πρέπει να ασκηθεί Κευνσιανή πολιτική, με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και είσπραξη μέρους των 31 βεβαιωμένων δίς;
    Μιλάγαν αν θυμάμαι για 4-5 δίς.
    Με αυτά τα λεφτά και φυσικά με δανεισμό της τάξης των 55 δις αν θυμάμαι ότι προέβλεπε στις προγραμματικές δηλώσεις, θα ενίσχυε το κοινωνικό κράτος και θα πριμοδοτούσε την πράσινη ανάπτυξη.
    Οτι θα έκανε δηλαδή και η οποιαδήποτε αριστερά.
    Με μια διαφορά με ιδιαίτερη αξία. Κανείς δεν φανταζόταν ότι οι διεθνής κερδοσκοπία, δεν θα έστεργε να δόσει αυτά τα 55 δις νέα δάνεια, επειδή και με καθαρά οικονομικά στοιχεία υπήρχαν άλλες χώρες, όπως η Βρετανία ας πούμε ή η Ιρλανδία ή οι ΗΠΑ που ήταν χειρότερα.
    Ομως οι διεθνείς κερδοσκόποι επέλεξαν την επίθεση στο ευρώ και επέλεξαν την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο και έτσι πάπαλα τα προγράμματα και οι στόχοι και όχι μόνο αυτό , αλλά έπερπε εδώ και τώρα να απαντήσει αν θα δεχόταν τον μόνο μηχανισμό που βρισκόταν μπροστά του.
    Δεν είναι πολύ αναξιοπρεπές να παραβλέπει κανείς όλα αυτά και να λέει ότι άλλα έλεγες πρίν και άλλα κάνεις τώρα;

    Και εν πάσει περιπτώσει, αν είναι έτσι, σε μερικούς μήνες θα γίνουν εκλογές για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αν δεν γίνουν και γενικές εκλογές και εκεί ο παραπλανημένος λαός, όπως υποστηρίζεις θα απαντήσει.

    Το πιστεύεις;
    Δεν νομίζω.
    Είναι τυχαίο; Οχι, επειδή ξέρεις ότι αυτή είναι η αλήθεια.

    Σταματάω εδώ.
    Αν νομίζεις ότι χρειάζεται να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματά σου -όπου βλέπω προσχηματικό λόγο, φυσικά- με τον ίδιο τρόπο , να το κάνω.
    Απλά το λέω και σε σένα , το λέω και σ'όλους, ότι ο κόσμος ξέρει περισσότερα απ'όσα νομίζουμε και αν καμιά φορά για συμφεροντολογικούς = συντεχνιακούς λόγους μας κάνει πλάτες, στο βάθος μας υποτιμάει και μας απαξιώνει μέσα του.
    Ας μη κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Τα καταλαβαίνουμε όλα, απλά είναι δύσκολο να τα ομολογήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κωστή, σε ότι αφορά για τις αντιλήψεις που είπα μως άδικα με ταυτίζεις επιεδή γνωρίζεις εδώ τις απόψεις μου έγραψες:
    «9. Οπως ήταν φυσικό, βέβαια, η Αριστερά και η Δεξιά, αρνούνται να δούν τις ειδικές διαφορές ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ και ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ πολιτικής, που έχουν διαμορφωθεί
    μετά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και σκοπίμως βγάζουν την ουρά τους απ'έξω και μιλάνε για Κουίσλιγκ, Τσολάκογλου κλπ, την ίδια στιγμή που δεν μας λένε τι θα κάναν αυτοί
    ως απόγονοι του Βελουχιώτη, για να λυθεί το πρόβλημα. Και με τον αστυφύλαξ δηλαδή -να τσεπώσουμε το χρήμα- και με τον χωροφύλαξ-να καταγγείλουμε που είναι
    λιγώτερα-.»
    Τι σχέση έχω εγώ με αυτές τις απόψεις και πότε τις ανέπτυξα εδώ στο blog;
    ελπίζω να το έγραψες απλά στην ροή της συζήτησης.
    Τώρα στα υπόλοιπα.
    Νομίζω πως δεν απαντάς επι της ουσίας. Και ας πούμε πως έχω λάθος σε όσα σου έγραψα. Υπόδειξε εσύ λοιπόν έναν τρόπο δίκαιης κατανομής του κόστους της κρίσης και ευχαρίστως να πειστώ. έγραψες για την Ρουμανία, την τουρκία ή την Λετονία. Στην ρουμανία ο μισθός είναι 190 ευρώ στην τουρκία 220 και στην Λετονία 170. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το πλήρες κείμενο του μνημονίου που δεσμεύει ακόμη και το έκτακτο αποθεματικό. Δηλαδή αν γίνει αύριο ένας σεισμός ή πυρκαγιές το κράτος δεν θα μπορεί να δώσει ούτε τα γνωστά τριχίλιαρα.
    Κωστή στο ξαναγράφω πέρα απο το να πάρουν τα λεφτά τους σαν τραπεζίτες δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Αντίθετα αν η Ε Ε ακολουθούσε μια διαφορετική πολιτική και είχε θέσει υπό έλεγχο την ΕΚΤ και λειτουργούσε αναπτυξιακά και επενδυτικά τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Προφανώς και δεν εννοούσα εσένα. Την αντίληψη στηλιτεύω και πραγματικά συγνώμη αν δεν έγινε κατανοητό, ότι δεν έχει προσωπική αιχμή.

    Τώρα για αυτά που μου γράφεις για το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και τις προβλέψεις του και πόσο αντικοινωνικές είναι, δεν διαφωνώ καθόλου, αλλά ούτε ο ΓΑΠ διαφωνεί. Κανείς δεν διαφωνεί ότι διαπνέονται από το ενδιαφέρον να πάρουν οι δανειστές τα χρέη τους και αδιαφορούν για την Ελλάδα. Ομως αν δεν υπέγραφε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, όχι μόνο τα 3χίλιαρα, όχι τα 270 ευρώ μισθό, αλλά ούτε τι είναι ο μισθός δεν θα ξέραμε.
    Με την ευκαιρία όμως ας δούμε άλλο ένα σημείο σου.
    ----------

    4. Δεν κατάλαβα γιατί θα έπρεπε οι έλληνες να ευχαριστήσουν το Δντ και τον μηχανισμό στήριξης. Δανείζουν την χώρα με επιτόκιο μεσοσταθμικό 4.2% όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 1%. Στις σχέσεις των κρατών το κυρίαρχο στοιχείο είναι η σύγκρουση ή η σύγκλιση των συμφερόντων όποιος πιστεύει διαφορετικά είναι αφελής.
    ---------------
    Αντε ας δούμε και αυτό.
    Οι Ελληνες δεν χρειάζεται να ευχαριστήσουν το ΔΝΤ, αφού είναι μέτοχοί του, τουλάχιστον μέχρι του ποσού που δικαιούνται να δανείζονται και αν θυμάμαι καλά είναι κάπου 8 δις, που μπορούν να γίνουν 12 ή κάτι τέτοιο.
    Οταν όμως το ΔΝΤ τους δίνει 30 δις ίσως θα έπρεπε να το ευχαριστήσουν. Ισως λέω.
    Τώρα αυτά με το επιτόκιο και πόσο θα έπρεπε να είναι, τα θεωρώ αφελή.
    Δανείζουν με 1%, όσους θέλουν να δανείσουν, όσους είναι σύμφωνα με τα κριτήριά τους κατάλληλοι προς δανεισμό.
    Οσους αν δεν τους δανείσουν αυτοί, θα τους δανείσουν άλλοι και θα χάσουν τον πελάτη.
    Στην περίπτωσή μας για παράδειγμα αν δεν μας αρέσει το επιτόκιο και το βρίσκουμε άδικο, μπορούμε ελεύθερα να πάμε να δανειστούμε ή να μη δανειστούμε αλλού.
    Χάρη μας κάνουν. Κατ'εξαίρεση μας δανειοδοτούν και "αδίκως" κατά το δικό τους "δίκαιο".
    Αλλάζουν τους όρους , που εξαρτώνται από όρους όπως οι βαθμολογίες των Οίκων αξιολόγησης και μείς μιλάμε για άδικο επιτόκιο;
    Τι να πω.
    Αν η αριστερά έχει βρεί άλλο τρόπο φτηνότερο και ο ΓΑΠ, δεν τον ακολουθεί, να βάλουμε ζήτημα σκανδάλου και να ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή, τουλάχιστον.

    Αλλά το ξαναείπα. Κακώς υπέγραψε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Επρεπε να παραιτηθεί επειδή δεν μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε-κορόιδεψε τον ελληνικό λαό.
    Αλλά που θα πάει, μόλις περάσει ή και πρίν, όταν μπορέσει ο "οργισμένος" λαός, θα αχρηστεύσει το μνημόνιο , αλλά απλά μετά δεν θα έχουμε Ιντερνετ για να συζητήσουμε την καταλληλότητα της ΑΛΛΗΣ ΛΥΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Με έχετε εξοργίσει όμως.
    Αναγκαζόμενος να υπερασπιστώ την λογική, χρεώνομαι εγώ την στήριξη του ΓΑΠ και ακόμη χειρότερα το ΔΝΤ.

    Ελπίζω , να έχετε δίκιο , γιατί είστε η συντριπτική πλειοψηφία και κάποια στιγμή θα υλοποιήσετε τις θέσεις σας και τότε δεν θα υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η βλακεία του λαικισμού.

    Οπως είπα και σε άλλο σημείο, θα παραμείνω ανένταχτος.
    Μόνο όταν αποφασίσετε ότι κάνετε λάθος -κατά την γνώμη μου- θα το ξανασυζητήσω.
    Καλή επιτυχία λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κωστη, σε ότι αφορά το προσωπικό οκ, κανένα πρόβλημα.
    τώρα. Γνωρίζεις πολύ καλά πως η Ελλάδα αποτελεί μέρος του προβλήματος του παγκόσμιου χρέους. Η χρεοκοπία της θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων. Για αυτό τον λόγο άλλωστε συγκροτήθηκε συνολικός μηχανισμός στήριξης που πλέον δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είπαμε πως στις διεθνείς σχέσεις δεν χωράνε συναισθηματισμοί συμφέροντα είναι.

    Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα δεν ήταν η υπογραφή του μνημονίου αλλά ο χειρισμός της κατανομής των βαρών. Και σε αυτό δεν μπορείς να απαντήσεις. Σε ότι αφορά τον Γαπ όπως ξέρεις στην πολιτική και στην ζωή αυτό που μετράει δεν είναι οι προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα. ήδη στο μέγαρο μαξίμου σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των νέων δέχονται πως υπάρχει θέμα ηθικής τάξης εφόσον εφαρμόζουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα απο αυτό που υποσχέθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κωστή,
    «Μόνο όταν αποφασίσετε ότι κάνετε λάθος -κατά την γνώμη μου- θα το ξανασυζητήσω.»

    μόνο διαλεκτικό αυτό δεν ακούγεται.
    καλό σου ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Radical
    αμφισβητώ, ότι είμαστε με΄ρος παγκόσμιου προβλήματος και η διάσωσή μας, είναι υποχρεωτική κίνηση εκ μέρους των δανειστών μας και ούτε λίγο ούτε πολύ, αν δεν μας έσωζαν θα καταστρέφονταν οι ίδιοι.
    Η περίπτωσή μας είναι ιδιαιτερότητα δική μας.
    Κανένας παγκόσμιος καπιταλισμός δεν έχει ανάγκη την ύπαρξή μας. Μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και χωρίς εμάς.
    Λέμε τώρα μεταξύ μας και καμία .... να περνάει η ώρα, αλλά μη τα παίρνεις τοις μετρητοίς, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά θα τα καταφέρουμε να χρεοκοπήσουμε και μετά από 3 χρόνια που θα χρωστάμε 450 δις και δεν θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός.
    Το θέμα βέβαια δεν είναι να αποδείξουμε ότι τους είμαστε "υπερπολύτιμοι", αλλά να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να την σκαπουλάρουμε και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε το άθλημα της αμφισβήτησης της χρησιμότητας της προσφυγής επί πολλά χρόνια.
    Αλλά όπως είπα, σύντομα θα έχουμε εκλογές και μπορεί να δοθεί η ευκαιρία σε όσους διαφωνούν με την προσφυγή, να την ακυρώσουν και να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, φιλεργατική, να ακυρώσουν όλα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, να παίρνουμε όλοι σύνταξη στα 40 κλπ κεκτημένα.
    Το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ μπορεί να νικηθεί και να αναλάβει ο πατριώτης ο Σαμαράς ή η Λιάνα και η Αλέκα.
    Αλλωστε ένα μέτωπο κατά του "Τσολάκογλου" δικαιολογεί τέτοιες συμμαχίες, αντικατοχικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η "συστράτευση" είναι για μένα συνειδησιακή υπόθεση. Δεν μπορώ, όταν έχω θεμελιώδεις διαφορές, προτιμώ να είμαι απόλυτα καθαρός. Δεν θα κοροϊδέψω ποτέ κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ψυχραιμία..
    έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, ακόμη.
    Δείτε που είμασταν, σαν ανανεωτική αριστερά, πριν λίγο καιρό.

    Μιλάμε από καλύτερη θέση, τώρα,
    και χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, να μας πρήζουν, τουλάχιστον.

    Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά ούτε να το παραβλέψουμε.
    Να το αξιολογήσουμε, ως θετικό, όπως και ότι συμμετέχουν κοινωνικές ομάδες που ήταν στο περιθώριο.
    ( ΑΡ.ΣΗ., eΑΡΙΣΤΕΡΑ), αλλά και πολλοί που είχαν απομακρυνθεί από την αριστερά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Είναι νομίζω απαραίτητο πιο πολύ από κάθε φορά η σύναψη ενός εθνικού συμβολαίου, ενός Εσωτερικού μνημονίου. Φοβάμαι παρ' όλα αυτά πως είναι αδύνατο για την ελίτ που διαμορφώνει την κοινή γνώμη -- εννοώ τους πολιτικούς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους δημοσιογράφους και τα μμε και τους διανοούμενους -- που μας έφτασε ως εδώ να αποδεχτεί τη σύναψή του, και βρίσκω πιο πιθανό να προχωρήσομε με τον τρόπο που προχωρούμε. Μπορεί η κατάσταση να μοιάζει για πολλούς με την προ 70 ετών, πόλεμος και ύστερα κατοχή, αλλά εμένα μου φέρνει στο μυαλό την κατάσταση στη χώρα μας πριν από την είσοδό μας στην ΕΟΚ. Ήταν και τότε δεκάδες τα κείμενα, τα άρθρα, οι ομιλίες και τα βιβλία για τα δεινά που θα έφερνε στη χώρα η ένταξή της στην ΕΟΚ, η αντίδραση του λαού ήταν σχεδόν καθολική (αν γινόταν τότε δημοψήφισμα το Όχι θα κυριαρχούσε συντριπτικά), αλλά μέσα στο κυβερνητικό κόμμα -- ακόμη και ο Σύνδεσμος των (δασμοβίωτων) βιομηχάνων είχε ταχθεί κατά της ένταξης --. Ήμαστε για όλους μπροστά στην καταστροφή. Στη βουλή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, οικονομολόγος διεθνούς φήμης, απέδειξε του λόγου το αληθές (για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό: Είναι πολιτικοί οι λόγοι και όχι οικονομικοί που επιβάλλουν την ένταξή μας). Και μόνο λίγοι γύρω από τον πρωθυπουργό, μαζί με προσωπικότητες από το Κέντρο και το ΚΚΕ εσ δεν μετείχαν στην καταστροφολογία. Τα δυσοίωνα σενάρια διαψεύστηκαν, η χώρα μόνο χαμένη δεν βγήκε, ωστόσο το Κέντρο διαλύθηκε και το Εσωτερικού δεν μπήκε καν στη βουλή. Σήμερα, η αριστερά δεν έχει άλλην επιλογή παρά να αγωνιστεί με τις μικρές της δυνάμεις προς την ίδια κατεύθυνση, παρόλο που ξέρομε το αποτέλεσμα, η χώρα θα καταφέρει να σωθεί αλλά η ίδια θα καταποντιστεί. Αλλά τι άλλο θα έπρεπε να κάνει; (Συγχωρέστε μου παρακαλώ την καθυστερημένη αποστολή των σκέψεών μου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Για αυτό υπάρχει η στήλη πρόσφατα σχόλια αριστερά φίλε mikroapories κι έτσι φαίνονται ακόμη και σε προηγούμενη ανάρτηση. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για το σχόλιό σου με το οποίο και συμφωνώ. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα - να ζούμε ενδιαφέρουσες ζωές κάνοντας αυτό που πρέπει κι όχι αυτό που πάει με το ρεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU