Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Τι λέει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ για το εργασιακό

του ΚΟΑΝ

Για να μη λέει ο καθένας ότι θέλει και κυρίως ο Υπουργός, ότι τις αλλαγές και ειδικά την Αντισυνταγματική πρόβλεψη για κατάργηση της διαιτησίας, τις επιβάλλει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ανεβάζω την παράγραφο του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ , έτσι ώστε να συζητάμε σε συγκεκριμένη βάση.

Απόσπασμα ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ (όπως δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ στις 5.5.10)

«…Ενδυνάμωση των θεσμών της αγοράς εργασίας

Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας. Θα επιτρέψει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερα από τις κλαδικές συμφωνίες και να εισάγουν αμοιβές που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

Η Κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανονισμό σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε και τα δύο μέλη να μπορούν να καταφύγουν στη διαιτησία αν διαφωνούν με τη πρόταση του μεσολαβητή.

Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο μισθό (sub-minima) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση θα αλλάξει την νομοθεσία για την προστασία της εργασίας παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των κανόνων μαζικών απολύσεων ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και ημιαπασχόλησης….»

Παραθέτω , τα επίμαχα αποσπάσματα:

«….Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας….»

Όπως βλέπουμε σ’αυτή την παράγραφο η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός, δεν τηρούν, ούτε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, που προβλέπει σαφώς, ότι η μεταρύθμιση , όπως την ονομάζει του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων, θα υιοθετηθεί από το ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και όχι φυσικά, με Προεδρικό Διάταγμα.

Βλέπεται μάλλον η ΕΕ, δεν έχει καμία όρεξη για εξωκοινοβουλευτικές ρυθμίσεις. Ο Υπουργός όμως, μάλλον δεν δίνει και μεγάλη σημασία σ’αυτά που υπέγραψε. Δεν χρησιμοποιεί έστω και αυτή την πρόφαση για να διαπραγματευτεί, το ενδιαφέρον του για τους εργαζόμενους.

Στην επόμενη παράγραφο, ξανά ξεπερνάει την ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ του ΔΝΤ, το ΜΝΗΜΟΝΙΟ προβλέπει:

«…Η Κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανονισμό σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε και τα δύο μέλη να μπορούν να καταφύγουν στη διαιτησία αν διαφωνούν με τη πρόταση του μεσολαβητή….»

Ο Λοβέρδος αντί να δόσει και στους εργοδότες την προσφυγή στην διαιτησία, την καταργεί και από τους εργαζόμενους.

Λοιπόν, καλό είναι να κόψει και αυτός και η κυβέρνηση, τις εργολαβίες προς τα μεγάλα συμφέροντα.


2 σχόλια:

  1. Αυτή η σχιζοφρενική κατάσταση δείχνει το πόσο μπάχαλο είναι η δημόσια διοίκηση.
    Η γειτονική ΙΤΑΛΊΑ με φοβερή αστάθεια πολιτική επί πολλά χρόνια δεν κατέρευσε λόγο της δημόσιας διοίκησής της.
    Οι υπουργοί των τελευταίων χρόνων και το λέω ειδικά γι'αυτούς που έχουν ασχοληθεί με συνδικαλισμό και το έχουν ζήσει είναι εντεταλμένοι να ρίχνουν στις καλένδες τα χρόνια προβλήματα με προσχηματικές δικαιολογίες.
    Οι λύσεις θα είναι ουσιαστικές και υλροποιήσιμες μόνο από πολιτικούς με υποδομή μάνατζερ ή από σοβαρή δημόσια διοίκηση.
    Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο.
    Με βάση λοιπόν αυτήν την ουσιαστική έλλειψη η αριστερά πρέπει να προτείνει κάτι.
    Αυτό το κάτι περιμένουμε.
    Ακούγεται ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές βουλευτικές.
    Υπάρχουν πολιτικοί που μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση ή όχι και εάν ναι ποιοι είναι.
    Και σημειώνω, όχι για να πειραματιστούν αλλά για να πετύχουν.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU