Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Περί κόμματος ο λόγος

του Μιχάλη Γ. Τριανταφυλλίδη*

Ηταν αποκάλυψη για μας όταν ο Ουμπέρτο Τσερόνι έδινε τις τρεις διαλέξεις του για την πολιτική θεωρία περί το πολιτικό κόμμα, αναδεικνύοντας τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του Λένιν με αυτό του Στάλιν αλλά κυρίως με αυτό του Γκράμσι που θεμελίωνε μιά νέα αντίληψη για τη σχέση πολιτικής και κοινωνίας των πολιτών.

Από τότε πέρασαν 35 χρόνια και φυσικά άλλαξαν πολλά με πρώτο και καλύτερο το κόμμα του Γκράμσι που μεταλλάχτηκε μερικές φορές, μέχρι να γίνει το σημερινό Δημοκρατικό Κόμμα.

Κυρίως όμως άλλαξε η κοινωνία, οι συνθήκες ανάπτυξης και άσκησης της πολιτικής, οι μορφές επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Αλλαξαν πολλά....

Ποιός μας είπε λοιπόν, πως δεν αλλάζει με τρόπο καταλυτικό και το σχήμα που θα μπορούσε να ασκήσει στις σημερινές συνθήκες μιά πραγματικά διαφοροποιημένη πολιτική της αριστεράς. Ποιός μας είπε ή μας έδωσε την άδεια να προσδιορίσουμε πως φορέας της νέας αριστεράς, της δημοκρατικής αριστεράς, αυτής που τέλως πάντων αντιτίθεται σε κάθε μορφής δογματισμό και αρτηριοσκληρωτική αντίληψη, θα είναι ένα όχημα παρόμοιο ή περίπου όμοιο, μ αυτό που πριν λίγο θεωρήσαμε πολύ στενό για να μας χωράει;

Μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να αντιληφθουμε πως η αριστερά που ήταν υπέρ της ανάπτυξης της δημοκρατίας, υπέρ της αποκέντρωσης, υπέρ της αυτοοργάνωσης και έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών και άλλα τέτοια φανταχτερά, ήταν η δύναμη που επέβαλλε στην πολιτική ζωή του τόπου ένα μοντέλο κόμματος και οργάνωσης απολύτως συγκεντρωτικό και αυταρχικό, που απέκλειε με τρόπο βάναυσο και βαθεά αντιδημοκρατικό κάθε μορφή αποκεντρωμένης διαδικασίας συσπείρωσης και ανάπτυξης πολιτικών πρωτοβουλιών. Ολα τα υπόλοιπα φυσικά περί τάσεων, ξεχωριστών ομάδων κλπ ήταν απλώς φαινάκη και άλλοθι για την ένταση της συγκεντρωτικής λειτουργίας ακόμη και των τάσεων.

Θα πρέπει να έρθει κάποιος από τα κεντρικά να μας τα πει καλύτερα. Πόσο γελοίο, προσβλητικό και έντονα αντιδημοκρατικό ακούγεται σήμερα σε κάποιον που προσπαθεί να αναζητήσει μορφές οργάνωσης που να συμβαδίζουν με την εξέλιξη της κοινωνίας.

Νομίζω πως είναι καιρός να δοκιμάσουμε μοντέλα και μορφές οργάνωσης που μέχι σήμερα είτε μας ξένιζαν είτε θεωρούσαμε αναποτελεσματικά σε αντίθεση πάντοτε με την ίδια την κοινωνία που τα επιβράβευε.

Για παράδειγμα στο καινούργιο πολιτικό μόρφωμα η έννοια του μέλους δεν μπορεί να υπάρχει. Οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι εθελοντικές συναντήσεις πολιτών. Επομένως ο καθένας συνεισφέρει εκεί που συμφωνεί όσο συμφωνεί αυτό που τον ενδιαφέρει να συνεισφέρει. Σε κάποιο άλλο θέμα μπορεί να διαφωνεί άρε δε συμμετέχει και δεν προτίθεται να συμβάλλει αλλά συναντιούνται όλοι οι υπόλοιποι και άλλοι περισσότεροι ίσως κι από την πρώτη φορά που συνεισφέρουν κλπ. Επομένως το σύγχρονο σχήμα βασίζεται στη συμμετοχή και τη διαρκώς ανανεούμενη σύμβαση-συμφωνία για τις πρακτικές, τις πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνει ο φορέας.

Είναι επίσης φανερό για μένα οτι δεν απαιτούνται κεντρικές επιτροπές, κεντρικά όργανα, αποφάσεις δεσμευτικές ή οποιασδήποτε μορφής για θέματα που στην ουσία αφορούν τον κάθε τόπο και φυσικά τον κόσμο που συναντιέται εκεί που το πρόβλημα υπάρχει και απαιτεί παρέμβαση και λύση.

Ετσι λοιπόν ένα διαρκώς ανανεούμενο δίκτυο σε εθνική κλίμακα μπορεί να διαμορφώνει πολιτικές και προτάσεις για πρωτοβουλίες και άσκηση πολιτικής πολύ πιό αποτελεσματικά από τον οποιοδήποτε δήθεν αναγκαίο μηχανισμό των «επαγγελματιών».

Πρέπει να δοκιμάσουμε κι αν δεν δοκιμάσουμε, θα κωλώσουμε σε απύθμενο και πάλι τέλμα που δεν το αντέχει πλεόν κανείς και μάλιστα σ'αυτήν την ηλικία.


*22/6/10, ananeotiki.gr πηγή εικόνας: pascal campion

15 σχόλια:

  1. Μήπως μπορεις να μας πεις πως θα αποφασίζετε? Ποιοί και πως θα παίρνουν τις αποφάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " η αριστερά...
    επέβαλλε στην πολιτική ζωή του τόπου ένα μοντέλο κόμματος και οργάνωσης απολύτως συγκεντρωτικό και αυταρχικό, που απέκλειε με τρόπο βάναυσο και βαθεά αντιδημοκρατικό κάθε μορφή αποκεντρωμένης διαδικασίας συσπείρωσης και ανάπτυξης πολιτικών πρωτοβουλιών. "

    ............

    Σωστό, αυτό.
    Δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια και την πραγματικότητα.

    **Αλλά θα πάμε στο αντίθετο άκρο;

    Ποιός θα παίρνει αποφάσεις για τα πολύπλοκα και χιλιάδες θέματα;

    Ο ένας; Ο πρόεδρος;

    Η ταχύτητα των γεγονότων, απαιτεί και ταχύτατες κινήσεις και ενέργειες.

    Αυτές, προυποθέτουν:
    -μεγάλη εμπειρία
    -ένα συλλογικό εποικοδόμημα -επαναπροσδιοριζόμενες απόψεις-σκέψεις
    - συλλογή πληροφοριών
    - στρατηγικές επεξεργασίας
    - Μέθοδο στην διάδοση των απόψεων.

    Αλλιώς, πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω Σπίθα ότι τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν όσοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις (όχι απαρτίες 50+1 κλπ)).
    Άλλο τα μέλη συνδρομητές (όπως και σε κάθε σωματείο) και άλλο οι ενεργοί πολίτες που συλλογικά αναλαμβάνουν κάτι.

    Έχουμε υποφέρει από την σύγχυση γύρω από την έννοια "μέλος" - καιρός να αποσαφηνίσουμε ότι μέλος σημαίνει "συμμετέχω" και ηγεσία σημαίνει "συντονίζω".

    Ο συγγραφέας λέει ότι γενικά η έννοια μέλος είναι λάθος: θα φτάσουμε κι εκεί κάποτε - για την ώρα ας γίνουμε λίγο φόρουμ, λίγο αμεσοδημοκρατικοί αλλά και πολύ λειτουργικοί:
    όσοι συμμετέχουν, αποφασίζουν οι άλλοι υποστηρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάπως έτσι, Γιώργο.
    Δεν είναι εύκολο, βέβαια.

    "Ο συγγραφέας λέει ότι γενικά η έννοια μέλος είναι λάθος: θα φτάσουμε κι εκεί κάποτε
    - για την ώρα ας γίνουμε λίγο φόρουμ, λίγο αμεσοδημοκρατικοί αλλά και πολύ λειτουργικοί:

    *όσοι συμμετέχουν, αποφασίζουν οι άλλοι υποστηρίζουν."

    Συμφωνώ, Γιώργο. Να βάλουμε και την κοινή λογική, που λέγαμε.
    ( καλά πάνε τα πράγματα, πάντως..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. …καινούργιας κατασκευής όχημα παλαιού μοντέλου ή νέο μοντέλο σύγχρονης τεχνολογίας και αποδοτικής λειτουργίας ????

    Συμφωνώ σε πολλά με τον συγγραφέα αλλά και με Σπίθα και με Γιώργο…
    …Το πρόβλημα είναι πως:
    1) σε περιβάλλον νοοτροπίας μεσσία αρχηγού,
    2) με υψηλόβαθμα στελέχη «που κρατούν το θυμιατό» και αναπαράγουν μεταλλαγμένο το «…ελέησον δέσποτα….»
    3) με κοινότυπο το «εξ άμβωνας κήρυγμα Άνθιμου/Παπαρήγα»
    4) με ποδοσφαιροποιημένη την δημόσια πολιτική συζήτηση κλπ κλπ,
    μπορεί να σταθεί και να αντέξει ένας φορέας που θα στηθεί με «παλιά και νέα υλικά» με ότι συνεπάγεται ότι δεν έχουμε παρθενογένεση….

    Πάντως «συμμετέχω και αποφασίζω» είναι προϋπόθεση …Πιο δύσκολα μου φαίνονται ότι θα είναι τα πράγματα με «την ηγεσία που συντονίζει» …το παρελθόν των ελληνικών κομμάτων αλλά και το παρόν των σημερινών πολιτικών σχηματισμών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες….
    Φυσικά, … η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… τουλάχιστον για τους ρομαντικούς του είδους…
    Ίδωμεν …αλλά ας το προσπαθήσουμε τώρα που δίνετε και η ευκαιρία της δημιουργίας του καινούργιου…θα είναι καινούργιας κατασκευής όχημα παλαιού μοντέλου ή νέο μοντέλο σύγχρονης τεχνολογίας και αποδοτικής λειτουργίας ???? Ιδού το μεγάλο ερώτημα !!! που με βασανίζει αρκετά…

    Παναγιώτης Κ.
    ιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ drpkouts
    Πολύ σωστά, Παναγιώτη Κ.

    Είναι και δικοί μου, προβληματισμοί, τα όσα αναφέρεις.

    Ίσως είναι το επίδικο που θα κριθεί, το αναγκαίο μα και δύσκολο, ταυτόχρονα εγχείρημα.

    Χρήσιμες αυτές οι απόψεις, απαραίτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω Παναγιώτη ότι το σημαντικότερο αυτήν την στιγμή, που καλούμε ανθρώπους να επιστρέψουν ως ενεργοί πολίτες στον νέο φορέα, είναι το περιβάλλον που θα τους περιμένει.
    Μην ξαναζήσουν τη φάρσα "κόμμα των μελών". Να ξέρουν ότι δεν τους περιμένουν μηχανισμοί που επικαλούμενοι την "έλλειψη απαρτίας", την παρουσία της "καθοδήγησης", την υπόσχεση ότι "θα το δούμε στα κεντρικά" κλπ, θα αλλοιώνουν την επιθυμία τους και θα ψαλιδίζουν την άποψή τους. Οι συμμετέχοντες αξίζουν κάθε σεβασμό στην συναινετικά εκφρασμένη ή έστω με ενισχυμένη πλειοψηφία (και όχι οριακά) γνώμη τους ενώ οι απόντες μπορούν κάλλιστα να στηρίξουν το εγχείρημα με την συνδρομή τους, την ψήφο τους και την δουλειά που μόνοι τους κάνουν στο χώρο τους - αλλά ας μην έχουν δικαιώματα στην διαμόρφωση πολιτικών ενόσω για όποιον λόγο δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό.
    Έτσι απλά.
    Θα γλυτώσουμε πολλές παρεξηγήσεις και κυρίως την ανάπτυξη μηχανισμών ελέγχου από παράκεντρα - άνθρωποι είμαστε...

    Όσον αφορά την ηγεσία: Ηγεσία θα υπάρχει - μόνο που πρέπει να αποσαφηνιστεί ο συντονιστικός της ρόλος. Οι πρωτοβουλίες της - επίσης απαραίτητες - θα πρέπει αργά ή γρήγορα να επικυρώνονται από σώματα μελών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι γι αυτόν το λόγο κάνουν συνέδριο κάθε χρόνο και ανανεώνουν μέρος της ηγεσίας και λύνουν σύντομα προβλήματα που προέκυψαν. Μπορούν κάλλιστα στο μεταξύ να γίνονται σώματα διαβούλευσης σε μια μέρα, αν υπάρχει κάτι νέο ή θεματικά για επικύρωση αποτελεσμάτων κάποιας ομάδας εργασίας.
    Τίποτα πιο λειτουργικό από το απλό. Τα μεγάλα καταστατικά γίνονται για να παραβιάζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Οι συμμετέχοντες αξίζουν κάθε σεβασμό...στην συναινετικά εκφρασμένη ή έστω με ενισχυμένη πλειοψηφία (και όχι οριακά) γνώμη τους ενώ οι απόντες μπορούν κάλλιστα να στηρίξουν το εγχείρημα με την συνδρομή τους..

    Θα γλυτώσουμε πολλές παρεξηγήσεις και κυρίως την ανάπτυξη μηχανισμών ελέγχου από παράκεντρα

    - άνθρωποι είμαστε..."

    Σπίθας.

    1) Το βασικό αυτή τη στιγμή είναι να συγκροτηθεί άμεσα μια ομάδα λήψης αποφάσεων.

    Αν το πολυτραβήξουμε και σέρνεται μέχρι το συνέδριο του Οκτώβρη, δεν γίνεται..

    2) Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να προσέξουμε παρά πολύ και αυτά που αναφέρεις, Γιώργο.

    "Άνθρωποι είμαστε".
    Αυτό είναι θεμελιώδες, δεν είναι μια απλή κουβέντα.

    Ο σεαβασμός, η αξιοπρέπεια, το αίσθημα ευθύνης, αυτά πρέπει να διαφυλάχθούν και,

    αυτά πρέπει να είναι η πολιτική μας ταυτότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «νέας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης» σχήμα…

    Το ζητούμενο «νέας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης» σχήμα, καλό θα ήταν να εκμεταλλευτεί κάθε τρόπο άντλησης πληροφορίας από αυτούς και αυτές που νοιάζονται, χωρίς το σύνδρομο της λενινιστικής φωτισμένης ηγεσίας / αλάθητο του πάπα.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι «να είμαστε χύμα» αλλά και ούτε «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός», ο οποίος εξυπηρετούσε ίσως έναν τρόπο λειτουργίας την εποχή του αραμπά και του σιδηρόδρομου των 80 χιλ/ώρα.

    Σήμερα αν θέλεις μπορείς, με την νέα τεχνολογία, να εφαρμόσεις την συμμετοχική δημοκρατία, χωρίς την ανάγκη της φυσικής παρουσίας και εκμηδενίζοντας της αποστάσεις…και φυσικά χωρίς την εποπτεία του «φωτισμένου κέντρου» με τις διάφορες παραλλαγές και τους μηχανισμούς της λογοκρισίας.

    Με σύστημα ανάρτησης θεμάτων - πολιτικών προβλημάτων προς απόφαση, με ανοικτό για τα «μέλη» και την κοινωνία διάλογο και δυνατότητα έκφρασης και θέσης, με δυνατότητα επιλογής και ψήφου, για τα «μέλη», με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της ψηφοφορίας και των αποτελεσμάτων της, «κυλιόμενη ψηφοφορία» με την εξ αρχής οριοθέτηση της ημερομηνίας λήξης.

    Πραγματική λοιπόν συμμετοχή και ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης και συνυπευθυνότητας, γι αυτούς πού θέλουν να επηρεάσουν την πορεία του κόμματος και την τύχη της χώρας.

    Και όλα υπό το φώς της δημοσιότητας, εξασφάλιση της διαφάνειας και μερική εξουδετέρωση των μηχανισμών παραπληροφόρησης, οι οποίοι τόσο έχουν ευδοκιμήσει και ταλαιπωρήσει ειδικά την αριστερά.

    Νομίζω ότι είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί.. Το θέμα είναι αν ….το θέλουμε... το μπορούμε…και το αντέχουμε…
    Ίδωμεν !!!

    Παναγιώτης Κ.
    Ιατρός
    Και ενυπόγραφα : Παναγιώτης Κουτσοπίνης, ανένταχτος της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία όλα αυτά αλλά η Αριστερά είναι τόσο κλεισμένη στο καβούκι της που φοβάται να επαναδιαπραγματευτεί τις καινούργιες προκλήσεις που καθημερινά προβάλλουν στο πολιτικό σκηνικό. Προτιμά να αναμασάει τα ίδια με εμβόλιμα νεωτεριστικά δήθεν ψήγματα παρά να βγει από το βρακί της και να συζητήσει τι πρέπει πραγματικά να γίνει. Πάει κι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Σχολιάζοντας δε τις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό που επιτάσσει το μνημόνιο με την τρόικα, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών της κυβέρνησης και σύνθεση Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και είπε ότι εκείνος αν ήταν στη θέση τηςκυβέρνησης θα επιδίωκε «να μην καθυστερήσει 7 μήνες να κυβερνήσει, να διαπραγματευτεί όσο καλύτερα γινόταν τους όρους του δανείου και να διαχειριστεί δίκαια τα βάρη».
    -ΤΟΣΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ (οι ανατροπές σε εργασιακά - ασφαλιστικό αποτέλεσμα κακών χειρισμών. ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η Ν.Δ;ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ;;)
    -ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ (...και σύνθεση Ευρώπης και Δ.Ν.Τ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΟΖΟ.ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ)
    -και ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΟΜΩΣ, ΤΡΟΠΟ (να διαπραγματευτεί καλύτερα τους όρους του δανείου και να διαχειριστεί δίκαια τα βάρη!!!)
    -"κατηγόρησε τονΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανέξοδο αριστερισμό» ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΘΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.
    -«Θα εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανθρώπινη και ανθρωποκεντρική κοινωνική αριστερά, μακριά από σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς και αντιδημοκρατικά στεγανά, απομεινάρια ενός εφιαλτικού και οριστικά ξεπερασμένου παρελθόντος» ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΕΔΡΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.
    - «Αγωνιζόμαστε καθημερινά ...μπλα, μπλα" ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ;

    ANTIGONI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ the elf at bay

    Έχεις καμιά άλλη, καλύτερη πρόταση;
    Αυτό θα μπορούσε να το πει ο καθένας μας, βέβαια.
    Εμείς γιατί σχολιάζουμε, άλλωστε;
    Για εκτόνωση, μήπως;
    Δεν νομίζω.

    (όχι εγώ δεν εκτονώνομαι, έτσι, πάντως..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ANTIGONI,
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ; ΧΜ...
    1. Θα χάσετε όλες τις εδρούλες, ίσως;
    2. Θα χάσουμε την πειθαρχία στην "αριστερή πλειοψηφία" και θα μπορούμε να λέμε τα παραπάνω, που τα πιστεύουμε, ελεύθερα;
    3. Θα ξεκαθαρίσουμε πόσο μειοψηφία είμαστε ή είσαστε τελικά παρά τω λαώ;

    Ούτε με το διαζύγιο είσαστε ικανοποιημένοι; Μήπως θέλετε και διατροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ the elf at bay,
    Μαζί σου!
    Δεν αξίζει όμως έστω μια τελευταία προσπάθεια μετά από τόση ανοησία και ξύλινο λόγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τωρα ο κοσμος θελει να του μιλησεις για το ψωμι του,αν τα καταφερεις να βοηθησεις,δεχομαι και...κομμα νεου τυπου !Θελω να πω οτι το κειμενο του ΑΝΔΡΕΟΥ ειναι το μειζον,εδω εχουμε το λυκο,τον ντορο[ιχνος]ψαχνουμε? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU