Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Για την πρώτη εμφάνιση της ΔΑ, σε συζήτηση στα ΜΜΕ

Το Σχόλιο της Ημέρας
του ΚΟΑΝ

Την συζήτηση για το Ασφαλιστικό , στην παρθενική εμφάνιση της ΔΑ, στο ΑΛΤΕΡ, με τον Θόδωρο Μαργαρίτη, την "κέρδισε" χωρίς αμφιβολία ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μόσιαλος.
Τα μυστικά, δύο.
Το ένα ήταν ο χρόνος που διέθετε, που του επέτρεπε να αναπτύξει τις απόψεις του με άνεση.
Το δεύτερο, ότι ήταν συγκεκριμένος. Αναλυτικός, με νούμερα, συγκεκριμένος.

Έλεγα μέσα μου, ότι ήταν κρίμα, που κάποιος άνθρωπος, με την συγκρότησή του, έστεργε, να φτάνει την ανάλυσή του, στα στενά όρια ενός σεναρίου, αδιαφορώντας, για την επίγνωση, ότι οι παράμετροι της εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, δεν επιτρέπουν την υλοποίηση κανενός σεναρίου.
Ο Μόσιαλος προφανώς ήξερε, ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά.

Προφανώς ξέρει, αυτό που καταλαβαίνει όλη η αγορά.
Η οικονομία βυθίζεται, όλο και περισσότερο σε αδυναμία και απαξίωση.
Αντί να κάνουμε , σενάρια επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 50 χρόνια, καλό είναι να δούμε πως θα βγεί ο χειμώνας.
Οι φόροι, γονατίζουν την αγορά.
Η έλλειψη σχεδίου, οδηγεί μετά τους ιδιώτες καταθέτες, σε απομάκρυνση από την ελληνική οικονομία και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Το μόνο που περιμένουν για να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος, είναι τα μέτρα για τις πιο εύκολες απολύσεις και τις μικρότερες αποζημιώσεις απόλυσης.

Ίσως είναι και αυτό μια λύση, θα μου πείτε.
Ίσως να μην φύγουν πραγματικά, αλλά να «επιστρέψουν» ως επενδυτές από το εξωτερικό, κάνοντας χρήση, προνομίων που θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει για την προσέλκυσή τους. Θα επενδύσουν , αγοράζοντας τις επιχειρήσεις τους, με έδρα από το εξωτερικό και θα πάρουν τις φοροελαφρύνσεις που δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους δώσει.
Έτσι οι φόροι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν έχουν την δυνατότητα, για τέτοιους χειρισμούς.

Αυτά ο Μόσιαλος προφανώς και τα καταλαβαίνει και ξέρει, ότι το ασφαλιστικό που θα εισηγηθεί, δεν θα είναι χρήσιμο για την μακροπρόθεσμη χρήση του, αλλά για την βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική διαχείρισή του.
Είναι κομμάτι της πολιτικής της λιτότητας.

Και ενώ, ο Μόσιαλος κέρδισε τις εντυπώσεις, η παρουσία του Θ.Μαργαρίτη, σε σύγκριση ειδικά με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ήταν ικανοποιητική, αλλά προφανώς του έλλειπε και ο χρόνος να επιχειρηματολογήσει με άνεση, αλλά και το ότι η ΔΑ, δεν έχει προλάβει να έχει εκείνο το υλικό επεξεργασιών, που θα του επέτρεπαν να είναι απολύτως συγκεκριμένος.

2 σχόλια:

  1. Εχω τη γνωμη οτι η πρωτη εμφανιση της ΔΑ ηταν αρκετα καλη.Ο Μαργαριτης -σε λιγωτερο διαθεσιμο χρονο- ασκησε κριτικη ΤΟΣΟ στα συντεχνιακα φαινομενα που υπονομευουν το ασφλιστικο συστημα ΟΣΟ και στις πολιτικες του ΠΑΣΟΚ(ειδικα στα εργασιακα).Μη ξεχναμε επισης οτι η ΔΑ απευθυνεται ΚΑΙ στους δυσαρεστημενους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ.
    Ο Μοσιαλος ειχε ενδιαφεροντα στοιχεια αλλα εχανε σε "λαικοτητα" με την εννοια οτι εδειχνε να μη κατανοει τη πιεση που δεχονται τα ασθενεστερα κοινωνικα στρωματα.
    Ο Στρατουλης ηταν για γελια,κυριως για το τροπο που φλυαρει...
    ΣΤΑΘΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο Στρατουλης ηταν για γελια,κυριως για το τροπο που φλυαρει.."
    _________

    ...Ενώ η Δ.Α. και ειδικά ο Μαργαρίτης έσκισε το καλτσόν του συστήματος...
    Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ. Ούτε "Δημοκρατική" ούτε πολύ περισσότερο "Αριστερά" είναι το συνοθύλευμα που σκαρώνετε.............

    ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU