Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Έφτασε η ώρα

του Κώστα Ανδρέου

ΣΥΝκάηκα ρε παιδιά... δεν το βλέπετε;

Ότι είχα να πώ για την ανάγκη της αποχώρησης της Ανανεωτικής Πτέρυγας, από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της πρωτοβουλίας για την συγκρότηση μιας Λογικής και Δημοκρατικής Αριστεράς, το έχω ήδη πεί, γράψει, ευχηθεί, παρακαλέσει, προτρέψει. Για μένα είναι το κεντρικό στοίχημα, όχι μόνο της αριστεράς, αλλά του διαφωτισμού στην χώρα μας.

Η κρίση ήρθε και η χώρα πλέον ζεί τα χρόνια του ΔΝΤ. Για πόσο άραγε ακόμη. Εξι μήνες;

Ένα χρόνο, δύο ,ακόμη; Μετά θάρθουν μάλλον ακόμη χειρότερα χρόνια.

Η ΕΕ μεταμορφώθηκε στο απαίσιο πρόσωπο, του κέρδους που είναι πάνω από τους ανθρώπους, απροκάλυπτα. Το κοινωνικό κράτος, αντιμετωπίζεται σαν απηρχαιωμένη πολυτέλεια, σαν εμπόδιο που πρέπει να μπεί στην άκρη. Προέχει ο διεθνής ανταγωνισμός. Οι μπίζνες. Τα πλεονάσματα.

Η ΕΕ των 6 στην αρχή, των 10, των 15 των 26 χωρών, αντικαταστάθηκε από την ΕΕ της Γερμανίας και των δορυφόρων της.

Από την ΕΕ του 40% των χωρών και του 60% των λαών, φτάσαμε στην Ευρωζώνη της τιμωρίας, στην ευρώπη του καιάδα, που όποιος χωλαίνει περισσότερο από 3% στα ελλείματα και 60% του εξωτερικού χρέους, πετιέται στο περιθώριο, στην σύνταξη του 49%, έξω από την ζώνη, στην χρεοκοπία.

Βάλαμε όμως και μείς το χέρι μας, γι’αυτή την εξέλιξη, τότε που πανηγυρίζαμε για το αριστερό ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών . Θυμάστε;

Ήταν τότε , που σταμάτησε η πολιτική ολοκλήρωση, ακριβώς την στιγμή που θα έπρεπε να γίνει το βήμα, που ξέρουμε τώρα πόσο μας στοιχίζει. Το ακούς Αλέκο. Το ακούω να λές.

Ηταν τότε, που θα φτιάχναμε εναλλακτικό σύνταγμα των λαών. Το θυμάσαι Αλέκο; Το θυμάμαι να λές.

Ηταν τότε, που όταν άνοιγε η υπόθεση του Βατοπεδίου, εμείς ανακαλύπταμε το Βατοπέδι του ΠΑΣΟΚ, που όποιος το θυμηθεί τώρα κερδίζει χρυσούν ωρολόγιο. Το θυμάσαι Αλέκο; Αμφιβάλω.

Ηταν τότε, που ο λαός έδινε λευκή επιταγή. 18% επίσημα –μου έχει εκμυστηρευτεί δημοσκόπος- 28% , που δεν τολμούσε να το δόσει και μείς λέγαμε «Καλώς τα παιδιά». Το θυμάσαι Αλέκο; Το θυμάμαι να λές;

Πόσο περισσότερο κακό θα μπορούσε να κάνει κανείς στην Αριστερά;

Και το μεγάλο ερώτημα μου, είναι το γιατί;

Γιατί;

Αυτός ήταν, είναι και θα είναι φίλοι, αυτός ο χώρος.

Είναι άλλη μια εκκλησία. Είναι άλλη μια ομάδα, «φίλων των ηρώων». Είναι άλλη μια ομάδα ανθρώπων που τους φτάνει αυτό. Να ξέρουν οι φίλοι τους, οι γείτονές τους, ότι είναι φίλοι «ηρώων», βασανισμένων.

Κάποτε ασχολήθηκαν με τα κοινά και κατάφεραν να βγούν «ήρωες».

Αν ξανασχοληθούν, ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν θα χάσουν αυτό το φωτοστέφανο;

Αυτό είναι το δίλλημα. Θα μείνουν πιστοί στην εκκλησία ή θα την γκρεμίσουν και θα εκτεθούν.

Σιγά μην εκτεθούν.

Γιώργο αφιέρωσέ τους, άλλο ένα κεράκι. Να μην ξεχνιούνται.

Έφτασε η ώρα. Ή με τον Γιώργο, τον leo, τον LLS ή με τον ΣΥΝ...


40 σχόλια:

  1. Kωστή είμαστε περισσότεροι. Αλλά κάποιος πρέπει να μας μαζέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. leo
    ελπίζω, ειδικά μετά την "ιστορική" -για μένα- παρουσίαση των θέσεων της Πτέρυγας, από τον Χ"Σωκράτη, ότι δεν θα χρειασθεί να μας μαζέψει "κάποιος".
    Υπομονή 2 και σήμερα μείνανε.
    Μετά , εσείς που θα τα συζητήσετε το Σάββατο απ'ότι θυμάμαι, θα δόσετε την λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλωστε, από το συνέδριο θα φανεί και αυτός που θα θέλει να πάρει την πρωτοβουλία να μας μαζέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε θέλω να χαλάσω τη χαρά και την ευτυχία κανενός αλλά να .. στο μυαλό μου έρχεται ένα άλλο κρίσιμο συνέδριο , πριν 24 χρόνια, σχεδόν 1/4 του αιώνα πρίν.
    Καλά το κατάλαβαν ορισμένοι -ες: το 4ο και τελευταίο συνέδριο του ΚΚΕ εσωτερικού, ας είναι ελαφρύ το χώμα που το σκεπάζει. Τότε με πρωταγωνιστές τους τωρινούς ηγέτες της ανανεωτικής πτέρυγας, με μια πλειοψηφία 55% - 45% περίπου, είχε αποφασιστεί το ΚΚΕ εσωτερικού να γίνει νέο κόμμα, η ΕΑΡ, θεός σχωρέστην κι αυτήν. Γιατί; με σκεπτικό παρόμοιο , η σχεδόν, με αυτό της πτέρυγος: να αφήσουμε το κομμουνιστικό παρελθόν, να ανοιχτούμε σε νέα πράγματα, σε νέες δυνάμεις , νέα ακροατήρια, ο κόσμος μας περιμένει κ.λ.π. , κ.λ.π. Τό ότι με τέτοιες πλειοψηφίες ( 55 - 45 ) δεν πάς πουθενά , δεν απασχόλησε φαίνεται κανένα σοβαρά.Αυτοί που φωνάζουν για τα δικαιώματα της μειοψηφίας , ας θυμηθούν τότε τι έκαναν σαν πλειοψηφία. Αποτέλεσμα : τα πρώτα γκάλοπ έδιναν στην ΕΑΡ 1 - 1,5% μόνο στην Αθήνα , στην επαρχία άστα να πάνε.
    Αλλά κανένα πρόβλημα: τα << βρήκαμε >> με το ΚΚΕ , κάναμε τον πρώτο Συνασπισμό. Τώρα δεν μπορούσαμε να τα βρούμε με τον Μπανιά, τον Βούτση κ.λ.π. και τα βρήκαμε με τον Μαίλη και την Αλέκα; Λεπτομέρειες!
    Και οι << φοβερές >> εμπνεύσεις συνεχίστηακαν: κυβέρνηση Τζαννετάκη, οικουμενική , ειδικό δικαστήριο κ.λ.π. Αποτέλεσμα: ο ενιαίος ΣΥΝ διασπάστηκε κι η Αριστερά στις εκλογές του 1993 είχε τα χειρότερα ποσοστά της : 7,4% ( 4,5 και 2,9 ). Στη μετεμφυλιακή τρομοκρατία στις αρχές της δεκαετίας του 1950 είχε πάει καλύτερα η Αριστερά. Να μην ξεχάσω τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του 1992 για το Μακεδονικό, όταν κάποιοι << αριστεριστές >> ( ΣΕΚ , ΑΚΟΑ Κ.Λ.Π. ) αντιμετωπίζαν τα ποινικά δικαστήρια .
    Εκφραστές της ανανέωσης τα τωρινά επαγγελματικά κομματικά στελέχη της πτέρυγος; Σοβαρολογείτε; Εμπιστοσύνη σε αυτούς ; Με τίποτα!
    Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ο γράφων είχε υπάρξει μέλος της ΕΑΡ από το 1986 έως το 1988. Χειρότερη εμπειρία πολιτική δεν έχω ξαναζήσει! Από τότε , λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να ξαναγίνω μέλος κόμματος. Να λάβω μέρος σε κινήματα, κινήσεις, συνδικάτα πολύ ευχαρίστως, σε κόμματα , έτσι όπως είναι όχι!
    Α, για να είμαστε δίκαιοι , είχα υπάρξει και μέλος ( ιδρυτικό ) των Οικολόγων - Εναλλακτικών! Και βέβαια πάντα στήριζα και ψήφιζα ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π.
    Επαναλαμβάνω τα ανέφερα όλα αυτά γιατί οι καιροί είναι πονηροί και ο χαρακτηρισμός σταλινικός δίνει και παίρνει!
    Πάντα όταν ακούω, βλέπω κάποιους, κάποιες να πανυγυρίζουν για τη διάσπαση , αποχώρηση από ένα κόμμα και ευαγγελίζονται την ίδρυση ενός άλλου , κουνάω το κεφάλι μου με θλίψη.
    Τελειώνοντας όταν ζητάς από κάποιους να κάνουν αυτοκριτική, καλό είναι να έχεις κάνει τη δικιά σου πρίν!
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλέ ΔΥ καμία διάσπαση δεν είναι χαρά και ευτυχία, θα μου επιτρέψεις όμως να θεωρώ την κατασταση στον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικά ψυχοφθόρα για όλους μας!

    Δυστυχώς ή ευτυχώς τα δύο τελείως αντιπαρατηθέμενα πολιτικά προγραμματα, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΠ δεν μπορούν συνυπάρχουν στον ίδιο πολιτικό φορέα. Αποδείχθηκε πλειστάκις το τελευταιο διάστημα.Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να το αρνηθεί αυτό.

    Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά, η πλειοψηφία του Συν, θα αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και φυσικά ο λαος θα έχει τον τελικό λόγο!

    Προφανώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Ανανεωτική αριστερά να μην καταφέρει να επιβιώσει εκτος Συν. Τουλάχιστον όμως ας προσπαθήσει, ας προτείνει στον λαο τις θέσεις και τις ιδέές της, ευθέως και καθαρά, όχι ως μειοψηφία σε ένα κόμμα που δεν την εκφράζει ούτε στο ελάχιστο και ας καταψηφιστεί, θα είναι πολύ καλύτερα από το σημερινό ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    xno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δ.Υ.
    όσο ήταν λάθος η αυτόνομη πορεία σε εποχές παντοδυναμίας του δικομματισμού, με ζώντες Ανδρέα και Καραμανλή, τόσο λάθος είναι να μην βλέπει κανείς ότι η ρευστοποίηση του δικομματισμού, αποτελεί προνομιακό πεδίο για την Ανανεωτική Αριστερά.
    Μόνο όποιος θέλει το κακό της, θα την συμβούλευε να συνεχίσει να ζεί στην σκιά των κομμουνιστο-λενινιστο αναφορικών του ρεύματος.
    Ας κάνουν ότι θέλουν, τέλος πάντων. Ούτως ή άλλως έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην υποταγή και στην αφάνεια ή στο φυλορρόισμα των μελών.
    Η κρίση, είναι ιδρυτική στιγμή του νέου πολιτικού σκηνικού, δεν έχει καμμία σχέση με το 86.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συνεδριάσει αύριο η ΑΠ; Είναι ανοιχτή η συνεδρίαση; Τι ώρα θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τότε η ΕΑΡ, δεν είχε τίποτε ιδιαίτερο να πεί στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο ατού της ήταν η ρητορική δεινότητα του Λεωνίδα.
    Μόνο αυτό καταλάβαινε ο μέσος έλληνας.
    Τώρα η ελληνική κοινωνία περιμένει την άρθρωση "πολιτικού λόγου" που θα την οργανώσει και θα την οδηγήσει έξω από την κρίση.
    Τα στοιχεία αυτά τα έχει η Ανανεωτική Πτέρυγα. Το νέο σκηνικό είναι κομμένο και ραμμένο στις δυνατότητες της και των στελεχών της. Ακόμη και του Παπαδημούλη.
    Το έχω ξαναγράψει, από την κρίση θα περάσουν απέναντι μόνο κάποια χαρισματικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο Κουβέλης.
    Ολα τα υπόλοιπα, πρόσωπα και κόμματα, κανείς δεν θα τα θυμάται σε ένα χρόνο.
    Δεν είναι η εποχή που οι συμμαχίες αθροίζουν τις δυνάμεις τους.
    Είναι η εποχή που οι συμμαχίες προσηλωμένες στα ελάχιστα κοινά αλληλοαφαιρούν τις δυνάμεις τους.
    Η εποχή κόβει σαν ξυράφι, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια για ναί μεν αλλά και ασάφειες.
    Μόνο οι καθαρές φωνές θα διαβούν απέναντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kostis το 1986 όλοι πιστεύαμε ότι ο δικομματισμός περνούσε κρίση. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει αντιλαικά μέτρα στην οικονομία, είχε εκπαραθυρώσει δικαστικά τη διοίκηση της ΓΣΕΕ,η ΠΑΣΚΕ είχε διαγράψει πολλούς συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ ΕΣ είχαν κάνει βήματα προσέγγισης, η οσμή των σκανδάλων είχε αρχίσει. Πιστεύαμε ότι ο δικομματισμός έπνεε τα λοίσθια. Απλά ευκαιριακές κινήσεις, υπό πίεση δεν αποδίδουν.
    Επίσης το νέο δεν μπορεί να προκύψει από φθαρμένα υλικά, φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, φθαρμένους ηγέτες. Τό όνομα του Κουβέλη π.χ. είχε αρχίσει να ακούγεται από τότε , 1/4 του αιώνα πριν. Στη συγκεκριμένη συγκυρία ο κόσμος θα στραφεί. πιστεύω, σε οτιδήποτε νέο, καλό η κακό.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα ηγετικά στελέχη της ΕΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο Κουβέλης κι ένα σωρό άλλα τωρινά στελέχη της ΑΠ, πιστεύαν, μέχρι τα βάθη της ψυχής τους, ότι η ΕΑΡ είχε πολλά να πεί και να κάνει. Αποδεδειγμένα έσφαλλαν. Γιατί να τους εμπιστευθεί κανείς τώρα; Πέρα από τις πολύ λανθασμένες άλλες κινήσεις που έκαναν και που προανέφερα.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΚ
    Δ.Υ. διαφωνούμε. Τι να κάνουμε.
    Αν νομίζεις ότι η τότε φθορά του δικοματισμού , μοιάζει με την τωρινή, δεν έχουμε επαφή, διαλόγου.
    Αν νομίζεις ότι η πολιτική του πελατειακού κράτους, τότε που αποτελούσε , όχι μόνο κεντρική ιδεολογική παράμετρο του δικοματισμού, έχει και τώρα την ίδια δυνατότητα άσκησης, κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ.
    Ισως ζούμε σε παράλληλους κόσμους.
    Στον δικό μου πάντως, τα όρια έχουν ξεπερασθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν υποστηρίζω κανέναν Δ.Υ..
    Εκτιμήσεις κάνω.
    Οσο μπορώ πιό αντικειμενικά.
    Προσωπικά θα θεωρούσα καθοριστικής σημασίας παρουσία, την ενεργότερη παρουσία της Ελίζας της Παπαδάκη, που είναι άλλο ένα πρόσωπο , που θα περάσει απέναντι.
    Και έχει και άλλα στελέχη η Πτέρυγα.
    Με απίστευτα σημαντικότερη ωριμότητα από το 1986.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απλά σου είπα πώς βλέπαμε τα πράγματα τότε. Εσφαλμένα; Ο.Κ. Το ότι τα έβλεπαν έτσι και τα νύν ηγετικά στελέχη της ΑΠ δεν σε προβληματίζει; Οι κινήσεις που έκαναν ούτε; Διαβάζω και νομίζω ότι μιλάμε για 25άρηδες, δεν βγήκαν από παρθενογέννηση , ούτε αυτοί ούτε κι ο Σαμαράς. Δυστυχώς η ευτυχώς με αρκετούς γνωριζόμαστε από παλιά.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα όλοι μας πρίν από 24 χρόνια τα βλέπαμε διαφορετικά Δ.Υ. και πρώτα απ'όλους εγώ.
    Σε βεβαιώνω, ότι ο χρόνος κάνει μερικές φορές-όχι πάντα- θαύματα, μαζί βέβαια και με την αναζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο.Κ. Διαφωνούμε για την ποιότητα των στελεχών, των ηγετικών τουλάχιστον, της ΑΠ. Απλά kostis μια ζωή τους θυμάμαι επαγγελματικά στελέχη, στην Αυγή , στα κανάλια. Ειλικρινά, όσο κι αν προσπαθώ, δεν νομίζω ότι έχουν κάτι νέο επί της ουσίας να πούν. Τελευταίος σημαντικός και πέντε σκαλιά πάνω από όλους ο Παπαγιαννάκης. Αυτός όμως ποτέ δεν είχε υπάρξει επαγγελματικό στέλεχος, αρχηγός στρατού, βολεμένος. Το ξανάγραψα: και με τη δημιουργία του ενιαίου ΣΥΝ διαφώνησε και με τα συλλαλητήρια το 1992 και - πολύ περίεργο έτσι; - ούτε και ο Κύρκος τον ψήφισε για πρόεδρο του ΣΥΝ ΤΟ 2007.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για Δημοκρατική Αριστερά μιλάμε Δ.Υ., όχι για στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μεταφορικά το ανέφερα. Αν θέλεις διάβασε οπαδούς, πιστούς, ακολούθους. Από την άλλη όλοι δημοκράτες είμαστε αλλα ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στις τάσεις, σε όλες, δίνει και παίρνει. Οπότε μάλλον περί φραξιών πρόκειται.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επειδή τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα απευθύνω έκλυση σε όλους αυτούς που από συνήθεια - εγωιστικές λογικές - εξάρτηση επαγγελματική σε σχέση με τον ΣΥΝ να αποτραβηχτούν.
    Όταν αργότερα τα πράγματα βελτιωθούν θα μπορεί να επαναλειτουργήσει η παιδική χαρά.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαβάζοντας την ομιλία του Κουβέλη, συμπέρανα, ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.
    Αν είναι να γίνει τίποτε, πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, νομίζω.
    Προσωπικά, ήταν κάτι που το φοβόμουν πάντα.
    Η Ανανεωτική Αριστερά φοβάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όταν ο κόσμος χάνεται και ο Κώστας Ανδρέου τα βάζει με τον ...Αλέκο, είναι προφανές που πάει το πράγμα για την Α.Π.!...

    Είναι φαίνεται μεγάλη η κρατική επιδότηση και το βουλευτιλίκι μετράει περισσότερο από τις πολιτικές διαφορές, για αυτό κανένας τώρα δεν πρόκειται να φύγει από τον ΣΥΝασπισμό. Πριν από τις επόμενες εκλογές ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ψυχραιμία...
    Είναι μεγάλη η απαίτηση για ίδρυση νέου φορέα και δεν ανακόπτεται με τίποτα - όσοι φοβούνται απλά θα μείνουν πίσω, τι να κάνουμε. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που προτιμούν μια παραλυτική συγκατοίκηση από μιαν ανεξάρτητη και αξιοπρεπή ζωή - και στην πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΟΣ
    Μη με μπερδεύεις με τις επιδιώξεις της Α.Π. και με επιδοτήσεις.
    Εγώ είμαι και ο Κώστας Ανδρέου και ο kostis.
    Ξέρεις υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν γράφουν κατά παραγγελία.
    Τυχαίο;
    Δεν νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΕΟΣ, κάνεις μια σειρά λάθη και θα το καταλάβεις σύντομα - και ο Αλέκος σου, θα έχει σύντομα την δεύτερη ευκαιρία του με τον Τσίπρα. Για να δούμε τι θα την κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΟΚ!

    Όμως, αν θεωρείς σήμερα που γίνεται το συνέδριο του ΣΥΝασπισμού το πρόβλημα είναι ο Αλέκος, πετάς την μπάλα στην εξέδρα.

    Εξάλλου, ο Αλέκος δεν νομίζω ότι ήταν ο άνθρωπος που ήθελε να "εξοβελίσει" την Α.Π. από τον ΣΥΝασπισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιώργο, σε βρίσκω πολύ σίγουρο και εκπλήσσομαι.
    Από τις τοποθετήσεις , δεν έβγαλα, όπως έγραψα, ενθαρρυντικά συμπεράσματα.
    Μάλλον πέφτω έξω, φαίνεται. Ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εξάλλου, το ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είναι ανοικτό σε όλους. Από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ως το ΠΑΣΟΚ. Και δεν αποκλείεται κανένας, ούτε προφανώς και η Α.Π.

    Τώρα αν η Α.Π. θέλει να το παίξει όπως οι αριστεριστές αρκετά χρόνια πριν που δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν πολιτικά με κανέναν άλλο, είναι δικό της πρόβλημα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΕΟΣ
    ο Αλέκος, για μένα, κατέστρεψε την άνοιξη της αριστεράς και δεν το λέω τώρα.

    Το λέω, από την πρώτη εκδήλωση του σκατοσυνδικαλισμού του, από την υπόθεση επιλογής του Τσίπρα αντί του Παπαγιαννάκη, ως υποψηφίου δημάρχου.
    Ηταν κομπλεξικός. Ηξερε πάντα, ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας ακόμη κνίτης συνδικαλιστής.
    Ηξερε πάντα, ότι υστερούσε πολιτικά. Ζήλευε που δεν ήταν διανοούμενος. Φοβόνταν να αποκαλύπτεται η ανεπάρκειά του, όπως εκείνη την μπαρούφα με την αγορά ομολόγων.
    Και αφού δεν άκουσε όσους του γράφαμε, για τις ανοησίες που έκανε, όταν είδε να εξελίσσονται τα αποτελέσματα, όταν κατάλαβε, ότι δρομολογήθηκε το σπάσιμο της δημοσκοπικής φούσκας, φρόντισε να τα ρίξει στον αφελή πιτσιρικά.
    Οτι έκανε, όσοι ζήσαμε όλη την μεταπολίτευση, τα καταλαβαίναμε πολύ καλά. Οχι σε μένα , λοιπόν, αυτά.
    Δεν έχω καμία όρεξη να ασχολούμαι με τον Τσίπρα.
    Με τον Τσίπρα, δεν θα καθόμουν ποτέ ούτε σε ταβέρνα να συζητήσω. Δεν μου φταίει, σε τίποτε.
    Αυτοί που μου φταίνε, είναι οι παλιές καραβάνες. Λαφαζάνης, Αλαβάνος, Καρυστιάνη, Βούτσης κλπ.
    Οι άλλοι τόσα ξέρουνε, τόσα κάνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως αύριο αναχωρεί η ανανεωτική πτέρυγα.Ποιά τα οφέλη για την Αριστερά και ποιά για το Κίνημα;Και ποιά τα desavantages;
    Η Αριστερά έχει όφελος γιατί ξεκαθαρίζουν λογαριασμοί, ενω η κοινωνία επίσης γιατί καλύπτεται επιτέλους ο πολυαναμενόμενος κεντροαριστερός χώρος που θα απορροφήσει πολύ κόσμο δυσαρεστημένο απο το Πασοκ. Επίσης μια ελπίδα ενός κόμματος που θα συνεργαστεί εύκολα με τους οικολόγους -πράσσινους.
    Ο Τσίπρας που στο Συνέδριο ήτανε στην κοσμάρα του θα τα βρεί σκούρα τώρα πιά με τον Αλαβάνο.
    Εκλογικά δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεργαστεί ο Συν ΜΕ ΤΟΝ ΝΈΟ ΦΟΡΈΑ ΤΗς ΠΤΈΡΥΓΑς.αΝ ΘΈΛΕΙ ΦΥΣΙΚΆ.οΠΌΤΕ, ΕΝω το πράγμα δείχνει ως μια ακόμη διάσπαση αρχικά, αν το κοιτάξεις ψύχραιμα δεν είναι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητή Κασσάνδρα τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλιακά. Καταρχήν σε μία διάσπαση γίνονται φοβερά πράγματα, οι προσωπικές σχέσεις φθάνουν στο ναδίρ. Πολύς κόσμος πάει αηδιασμένος σπίτι του ( και δικαίως ). Τα μέλη του διασπασθέντος κόμματος αντιμετωπίζονται σαν λεία από τα δύο μέρη. Γι αυτόν κυρίως τον λόγο οι συμμαχίες με τους πρώην συντρόφους είναι απαγορευμένες. Πίστεψέ με μια διάσπαση είναι τραυματική εμπειρία.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εγώ τα είπα και προχθές σχολιάζοντας το: μπλε και κόκκινο τα χρώματα ξεθωριάζουν ….
    Και υπενθυμίζοντας, επιτρέψτε μου να ξαναπώ:
    …..Κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και "ο κόσμος δεν μασάει πλέον"...
    Αν λοιπόν μελετώντας την ιστορία της αριστεράς, και επί τον τύπο των ήλων, βγαίνουν κάποια απαραίτητα συμπεράσματα….τότε δεν πλανάται …και δεν θρέφει φρούδες ελπίδες …και δεν επενδύει στους «λειτουργούς των εγκλημάτων του χθες» ….και στους χρεοκοπημένους σχηματισμούς τύπου ΣΥΝ…
    Απομένει να δούμε αν, ο κομματικά παροπλισμένος κόσμος της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής αριστεράς και οι ανένταχτοι πολίτες του ιδίου ιδεολογικοπολιτικού χώρου, βρουν το κουράγιο να αποτελέσουν τον πυρήνα για την δημιουργία του φορέα που θα φέρει την αριστερά στην πραγματικότητα του σήμερα και θα σχεδιάσουν το όραμα του «καλλίτερο αύριο».
    Αρχής γενομένης από το τριήμερο συνέδριο του ΣΥΝ που πλέον έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φάρσας…τουλάχιστον γι αυτούς που δεν έχουν ή δεν περιμένουν από αυτό τα officia και τους κομματικούς τίτλους και το …παντεσπάνι του στελέχους ………

    Ο φιλοσύντροφος Χατζησωκράτης φαίνεται ότι θέλει να μιλά σε ώτα μη ακουόντων...βίτσιο???...άλλο??? εκτός άν η κόκκινη γραμμή είναι το προεόρτιον της αποχώρησης...κοντός ψαλμός αλληλούια..

    Παναγιώτης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι τελικά δεν στάθηκε ικανός, ούτε αυτός, ούτε η ομάδα που διοίκησε τον ΣΥΝ, να "εισπράξει" την προσδοκία και την "λευκή επιταγή" του κόσμου το 2008. Οστόσο υπήρχαν πολλοί που από τότε έκρουαν τον κώδωνα αλλά δεν εισακούστηκαν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η στοιχειώδης ευαισθησία και συνέπεια -ζητούμενο κι αυτό για τις ηγεσίες μας- υπαγορεύει την παραίτησή τους. Όμως πως να το αφήσουν το μαγαζί που πολλούς τους βιοπορίζει και τους δίνει και βιτρίνα σε κεντρικό δρόμο; Και οι της Α.Π τέτοιοι είναι δυστυχώς. Ποιός μπορεί να ηγηθεί ενός νέου εγχειρήματος; Ο Χατζησωκράτης; Ο Παπαδημούλης, που την ήδη "την έκανε" με την καρέκλα του;
    Η αριστερά, φίλοι μου, εκτός από πολιτική καθυστέρηση, δυστυχώς έχει και ηθικό έλλειμα. Αφού ούτε σήμερα, που γίνονται αυτά που γίνονται, δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα. Η εκτίμησή μου είναι πως έτσι θα σιγοβράζει στο ζουμί της -μάλλον μέχρι τις επόμενες εκλογές- οπότε και θα την "κάνουν" κάποιοι "επώνυμοί" μας της Α.Π για αλλού. Ο "ριζοσπαστισμός" μας είναι τόσος που συνέχεια θα "ριζοδιασπαζόμαστε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. http://astyanaktas-astyanaktas.blogspot.com/2010/06/blog-post_05.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να ενδωσω για μια ακομη φορα στην 'συμμετοχη' στην επανοδο της δρασης;;;με την κοινωνια στη γωνια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. To στοίχημα είναι ο κόσμος της κεντροαριστεράς, ο σκεπτόμενος αριστερός κόσμος που θέλει να αλλάξει κάτι στη χώρα, έστω και αν αυτό είναι στο εποικοδόμημα. Ο κόσμος που ακούει αυτά που λέει ο ΑΑ ή ο Τσίπρας και τα απορρίπτει. Σ'αυτόν απευθύνεται η ΑΠ. Και είναι αρκετός αυτός ο κόσμος.
    Με μια προυπόθεση: Dont look back

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τόγραψα και προχτές. Ο Αλαβάνος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν είχε πίστη στη νίκη, δεν είχε φιλοδοξία να οδηγήσει το ΣΥΝ κάπου πιο ψηλά.Κρύφτηκε στα δύσκολα και χωρίς να εξηγήσει. ΚΑι δεν εξηγείς την στάση σου όταν τα γεγονότα σε ξεπερνούν, όταν νιώθεις ανήμπορος. Μετά το γύρισε ο ήρωας της ΚΟΕ, εκεί χαμηλά, να είναι αρχηγός του τίποτα. Αυτό εμφανίζεται ώς αριστεριλίκι και συνέπεια. Η αδυναμία. Δεν είμαστε παιδιά, βλέπουμε και καταλαβαίνουμε. Από το 72 στο χώρο είμαστε. Τώρα λοιπόν να δούμε τη συνέχεια. Τώρα που όλοι απαλλαγμένοι από τα βαρίδια είναι έτοιμοι να δράσουν ανενόχλητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Την πρόταση του σ. Κουβέλη, ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι σύνεδροι της ανανεωτικής πτέρυγας, σε πρωινή σύσκεψη σήμερα και
    αποφάσισαν να μήν θέσουν υποψηφιότητες για τα νέα όργανα του Συν,
    αφού δέν έγινε αποδεκτή απο τον πρόεδρο του κόμματος η θέση τους για
    οριστικό πολιτικό διαζύγιο με τον Συριζα.
    Την ανακοίνωση θα κάνει απόψε ο σ. Κουβέλης στο συνέδριο.
    Η πρόταση του σ. Παπαδημούλη, που και αυτός δεν θέτει υποψηφιότητα, αλλά ζήτησε να δωθεί χρόνος για διαβούλευση, πήρε
    ελάχιστους ψήφους.
    ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


    Φυσάει κόντρα αλλά αν το πιστεύουμε κάπου θα μας βγάλει.
    Άντε και καλή τύχη μάγκες. Τώρα αρχίζει το ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. δεν ξέρω όταν φτάνει η ώρα έχει χαθεί ο χρόνος,αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.
    Για την ίδρυση της ΕΑΡ και το τι συνέβη ,θέλει πολύ συζήτηση.
    Δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες μια "αδιάκοπη ανανεούμενη ανανέωση" επιδιώκουμε.Ούτε την λογική του Πλουμπίδη, ούτε τη λογική "θα τα πούμε στα γουναράδικα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μια παρατηρηση μονο.
    Η δημοσκοπικη ανθιση ήρθε από μόνη της;Γιατι εγω θυμαμαι πριν απο τον Αλαβανο ο ΣΥΝ χαροπαλευε για την εκλογικη επιβιωση.
    Ευθυνεται ο Αλαβάνος για το δημοσκοπικο ξεφουσκωμα;Ισως.
    Ειχε καθοριστικη συμμετοχη στην δημοσκοπικη εκτιναξη;Απολυτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τα σχολια της 4ης ιουνιου ηταν ολα...προφητικα.Μικρο καλαθι συντροφοι με τις εκτιμησεις σας.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU