Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Φώτης Κουβέλης: Η δική μας Αριστερά δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ,ΤΑ ΝΕΑ

«Θέλουμε μία Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα» λέει ο Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» περιγράφοντας μία ημέρα πριν από την εξαγγελία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα την ιδεολογική πλατφόρμα που τον περιβάλλει. Ο βουλευτής της Ανανεωτικής Πτέρυγας επισημαίνει αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στον Συνασπισμό ότι «δεν κοιτάμε πίσω» και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της Δημοκρατικής και Ανανεωτικής Αριστεράς δεν θα λειτουργήσει ως συμπλήρωμα καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης.

Κύριε Κουβέλη, σε ποιους απευθύνεται ο νέος υπό συγκρότηση πολιτικός φορέας;




Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει.

Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Η ίδια η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την απαράδεκτη παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά.

Γιατί κάποιος να σας ακολουθήσει. Τι καινούργιο φέρνετε στα πολιτικά πράγματα;



Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια Αριστερά ανοιχτή για να μπορούν σ΄ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.

Η δική μας Αριστερά καλείται να κινηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρει η πλάστιγγα και οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, διεκδικώντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων του πελατειακού κράτους. Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης, την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Θέλουμε μια Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι΄ αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό. Μια Αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο και γι΄ αυτό αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό.

Θα αποκλείατε την επιστροφή σας στον Συνασπισμό σε περίπτωση αποδέσμευσής του από τον ΣΥΡΙΖΑ;


Την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τον Συνασπισμό καθόρισαν αποκλειστικά η αντίθεσή μας και οι διαφορές μας με την πολιτική του. Η πρωτοβουλία μας προσδιορίζεται από το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτή η πολιτική θα καθορίζει τις ενέργειες και τις επιλογές μας. Προχωράμε μπροστά. Δεν κοιτάμε πίσω.

Πολλοί προβλέπουν ότι επιθυμία της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι η ένταξή της στο ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;



Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση.

15 σχόλια:

  1. Ο κ Κουβέλης το λέει έστω και με μισόλογα. Ο ρόλος του κόμματός του είναι να αποτελέσει αριστερό άλλοθι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας (αν χρειαστεί στο μέλλον), μαζί με την ΝΔ την κα Μπακογιάννη και το λοιπό σκυλολόϊ. Στις δε δημοτικές εκλογές θα συνεργαστούν με τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στα πλάισια δήθεν "ΑΝΤΙΔΕΞΙΆΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ" μπας και κερδίσουν και καμμιά καρέκλα οι άνθρωποι αφού μόνο γι' αυτό ενδιαφέρονται. Τώρα αν κάνουν αντιδεξιά συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο προέκυψε να είναι η πιο διεστραμμένη μορφή της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού αυτό λίγο απασχολεί τον κ Κουβέλη. Σα δεν ντρεπόμαστε λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θάλεγα να ντρέπεσαι εσύ ανώνυμε που δεν έχεις το θάρρος να υπογράψεις ΈΣΤΩ τις συκοφαντίες σου.

    Οι αριστεροί ποτέ δεν βάζουν κουκούλες - έχουν τσαγανό και αξιοπρέπεια!

    Πάντως σε όλες τις δημοτικές εκλογές ο Συνασπισμός συνεργαζόταν με τις τοπικές του ΠΑΣΟΚ, προεξαρχόντων μάλιστα των της "αριστερής πτέρυγας". Και τώρα το ίδιο γίνεται ήδη σε πολλούς δήμους. Ο Κουβέλης σε πείραξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή ένα πολιτικό σχήμα που φοράει την ταμπέλα της αριστερά που αποδέχεται το σύστημα αυτής της λεγόμενης δημοκρατίας

    δηλαδή άλλος ένας επίδοςξος διαχειριστής του καπιταλισμού.....

    ωραίοοοος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να καταλάβω...
    Ο σ. Κουβέλης και οι "Ανανεωτικοί" ένοιωσαν πως ξεχείλισε το ποτήρι όταν μετά από ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα βράδυ Παρασκευής ο ΓΑΠ έστησε επικοινωνιακή συνάντηση Δευτέρα απόγευμα με τους πολιτικούς αρχηγούς κι ο Τσίπρας κι η Παπαρήγα δεν πήγαν... Προσοχή... είχαν συμφωνήσει να πάνε και δεν πήγαν ΜΕΤΑ το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ο σ. Φώτης Κουβέλης την είχε χαρακτηρίσει συνταγματική και κοινοβουλευτική εκτροπή! Και η ελάχιστη αυτή διαμαρτυρία θεωρήθηκε "αριστερισμός"! Έλεος!

    Ή μήπως η άλλη απίστευτη γελοιότητα... Φύγανε από τον ΣΥΝ γιατί σε ένα κομβικό ζήτημα διαφωνούσαν. Ποιό ήταν αυτό; Η στάση απέναντι στην ΕΕ. Με ποιούς διαφωνούσαν; Με κάποιες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή διαφωνούσαν με κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, βάλανε το εκβιαστικοδημοκρατικό αίτημα, ή φεύγει ο ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή φεύγουμε εμείς από τον ΣΥΝ!
    ΕΛΕΟΣ!

    Αλήθεια, η μη παραίτησή τους από τίς θέσεις που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι, σε ποιούς ηθικούς και πολιτικούς κανόνες της αριστεράς στηρίζεται;

    Δυστυχώς η απλή αλήθεια βρίσκεται αλλού...

    Προ μηνών είχα βεβαιωθεί για την πορεία του κ. Κουβέλη. Ήταν τότε όταν έκπληκτος τον είχα δει στην εκπομπή - αφιέρωμα που του έκανε στη ΝΕΤ ο κ. Κοττάκης να δηλώνει πως "αισθάνομαι πολύ νέος για να παραιτηθώ των ηγετικών μου φιλοδοξιών"...

    Πονάω για αυτό αλλά τίποτα δεν μου δείχνει το αντίθετο... Τόσο απλά, και τόσο χωρίς αριστερές γαρνιτούρες... Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΗΓΑ, δεν ξέρω τι έχεις καταλάβει τελικά αλλά το ποτήρι είχε ξεχειλίσει από πέρυσι (ευρωεκλογές) - η πτέρυγα ήταν αποφασισμένη να φύγει από τον Συριζα από το καλοκαίρι αλλά προβληματιζόταν για άλλα θέματα.
    Το θέμα έλαβε τέλος με την "απόφαση" της 3ης πανελλαδικής του Συριζα των 11 συναρχηγών και της μη εκλεγμένης ηγεσίας, να μεταμορφωθεί σε κόμμα - τότε μπήκε το ερώτημα στον Συνασπισμό ή με αυτούς ή με εμάς (η "κόκκινη γραμμή").
    Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου εφόσον η επιλογή ήταν "με τον Συριζα" (6ο συνέδριο).

    Για πολλούς -τους περισσότερους- από μας στο μεταξύ το ποτήρι είχε ξεχειλίσει ένα και δύο χρόνια πριν από τον τρόπο λειτουργίας του Συν και ζητούσαμε αντίδραση από στελέχη (όχι μόνο της πτέρυγας).

    Αυτοί αντέδρασαν τελικά, αυτοί έχουν την πρωτοβουλία - τα υπόλοιπα είναι παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω άφθονο σχετικό υλικό να βγάλω αλλά πια δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς - όσο για τις έδρες τον Οκτώβρη εκλέγαμε συνειδητά και διακριτά μεταρρυθμιστές και δεν χαρίζουμε την ψήφο μας σε κανέναν - ειδικά του ανύπαρκτου στην κοινωνία και χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση εσωτερικά, "Συριζα των μελών" (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
    ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΕ-ΣΥΡΙΖΑ των "μελων".

    υπογραφη
    ρηγας ΦΕΡΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Έχω άφθονο σχετικό υλικό να βγάλω αλλά πια δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς - όσο για τις έδρες τον Οκτώβρη εκλέγαμε συνειδητά και διακριτά μεταρρυθμιστές και δεν χαρίζουμε την ψήφο μας σε κανέναν - ειδικά του ανύπαρκτου στην κοινωνία και χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση εσωτερικά, "Συριζα των μελών" (!)"

    Δηλαδή σε απλά ελληνικά μας λες Γιώργο πως συνειδητά ψηφίσατε τον Οκτώβριο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας πως αργότερα θα την κάνατε μαζί με τις έδρες του σχήματος..........

    Μπράβο λεβέντη μου....έτσι να ξεβρακώνσεστε ένας ένας........

    ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έ όχι και "έδρες του σχήματος" - έδρες της ανανεωτικής αριστεράς που πήρε μια τελευταία φορά, και με κίνδυνο να παρεξηγηθεί από τον κόσμο της, το "σχήμα" του 1,5% στην πλάτη της, το νομιμοποίησε στους ψηφοφόρους της αριστεράς και το έβαλε στην βουλή.
    Ήμουνα αντίθετος από τότε και δεν ήμουν ποτέ μέλος της πτέρυγας - αλλά μπράβο τους που έστω και καθυστερημένα πήραν κάτι που τους ανήκει. Γνώμη μου είναι να πάρουν και τα υπόλοιπα μετά την δεύτερη έξοδο (των υπολοίπων)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ανωνυμοι", "Μιχάληδες", "Ρήγες" κάντε υπομονή και μην σπαταλάτε τον... επανασταικό - ριζοσπαστικό χρόνο σας, σε "δεξιά", "συναινετικά" μπλογκ. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

    Οποτε έχουμε εκλογές θα δούμε τι θα πάρει ο... Σύριζα των μελών και τι εμείς. Απλά πράγματα...

    Αν φανταστω ότι έχετε καταλάβει ότι με την αποχώρηση της Αν. Πτ. σύντομα θα είστε ότι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ... σύμμαχοι σας (δλδ εξωκοινοβουλευτική αριστερά....) θα τρελλαθώ. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το κλάμα που ρίχνεται στα ανανεωτικά μπλογκ...

    Πολύ κλάμα αδερφέ μου...

    Υ.Γ. Οσο για τις έδρες. Να ρωτήσω κάτι. Αν αύριο ο Συν αποχωρήσει από τον Σύριζα, η ΚΟΕ, η ΔΕΑ, η ΑΠΟ, το Ξεκίνημα, η ΚΕΔΑ κ.λπ. θαζητήσουν πίσω τις έδρες; Για ρίξτε μια ματιά τι σταυρους πήραν τα στελεχη όλων αυτων των ομάδων... Για ρίξτε...

    Και επιτέλους αφήστε μας ήσυχους ρεεεεεεεε, έχει και Μουντιάλ δεν βλέπετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέρμα πια στις αυταπάτες..............
    Αριστερές χαμαιλέοντες και κόκκινες παπαριές ξ ε β ρ α κ ω θ ή κ α τ ε λέμε.........
    Ούτε για εξαπτέρυγα του ΘΑΣΟΚ δεν σας θέλουν..........

    ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Κόκκινη Πιπεριά...
    Επειδή απυεθύνθηκες και σε εμένα...
    Το ό,τι θα έφτανα να δω "ανανεωτές" να μιλάνε σαν τους "καλούς" παλιούς Κολιγιάννηδες δεν το φανταζόμουνα ποτέ... Μετά από ένα τέτοιο "πολιτικό" σχόλιο πραγματικά δεν έχω τι να απαντήσω...
    Αν πάντως θες απάντηση στο ερώτημά που βάζεις σε παραπέμπω στα επιχειρήματα του Φώτη Κουβέλη, του Θ. Μαργαρίτη, του Δ. Χατζησωκράτη, του Μπαγιώργου και λοιπών "ανανεωτών" όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από τον εννιαίο Συνασπισμό... Θα εκπλαγείς με τα επιχειρήματά τους και το πως κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν χρόνια τώρα "ιδεολογίες" αλα καρτ...

    @Γιώργο... Μπορείς σε παρακαλώ να μου υποδείξεις που και πότε πάρθηκε η απόφαση για μεταλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα;

    Αλήθεια πιστεύεις πως π.χ. ο Τσούκαλης και ο Λεβέντης εκλέχθηκαν επειδή -όπως λες εσύ- "εκλέγαμε συνειδητά και διακριτά μεταρρυθμιστές";

    Όσο για υλικό... Τι να σου πω... Θα είχα τόσα και τόσα να πω αλλά πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα. Όταν στη φάση της βαθύτερης καπιταλιστικής κρίσης κάποιοι δημιουργούν τις συνθήκες για να γράφονται "ανανεωτικά κι αριστερά" σχόλια όπως "συριζα κουκουλοφόρων", μόνο μια καληνύχτα χωράει ως απάντηση... Καληνύχτα και καλή τύχη σε όλους μας. Θα την χρειαστούμε...

    Φιλικά, Ρήγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου Ρήγα,
    στην πραγματικότητα τίποτα δεν χωρίζει τους προοδευτικούς ανθρώπους παρά μόνον οι ιδεοληψίες και οι εμμονές.
    Ευτυχώς ή δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε αντέχοντας τις απόψεις του διπλανού μας και αφήνοντας τον χρόνο να τις επιβεβαιώσει ή όχι.
    Αυτό κάνουμε σήμερα!
    Και θάπρεπε όλοι, φίλοι και αντίπαλοι, να είναι χαρούμενοι που αντί να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό μέσα στο φλυτζανάκι του ΣΥΝ ή του Συριζα ή και το καταστατικό του ΚΚΕ, βγαίνουμε μόνοι μας να πούμε στον κόσμο αδιαμεσολάβητα ότι πιστεύουμε αυτό και αυτό και κρίνε μας.
    Θα δεις άλλωστε στην πορεία ότι οι διαφορές είναι τεράστιες, απλά αυτολογοκρινόντουσαν για να ακολουθηθεί η πλειοψηφία...
    Ο χρόνος θα δείξει πάντως.

    υγ
    1.το υλικό που σου αναφέρω με έκανε προσωπικά σε ένα χρόνο από φίλο της πλειοψηφίας φανατικό εχθρό της ομάδας που την "εμψυχώνει" και του διασπαστή προέδρου. Αν έχεις διαβάσει το μπλογκ παλιότερα θα έχεις καταλάβει για πιους μιλάω.
    2. Ο Συριζα έγινε κόμμα όταν απέκτησε διαδικασίες κόμματος στην 3η Παν - άλλο αν με καμπάνια αποτρέψαμε στην πράξη αυτό να υλοποιηθεί("δεν παίρνω κάρτα μέλους" κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και καλή Κυριακή! Να κάνω μια γενικώτερη πρόταση; Μια διάσπαση έγινε, θλιβερή για ορισμένους, για άλλους απαραίτητη. Δεν θα ήταν χρήσιμο να αφήσουμε όλοι το ποιός φταίει και το γιατί και να συζητήσουμε επί της ουσίας για τα διάφορα θέματα, που συμφωνούμε , που διαφωνούμε, γιατί και που μπορούμε να τα βρούμε ( αν μπορούμε ), χωρίς φόβο , έστω με πάθος; και κυρίως χωρίς χαρακτηρισμούς;
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU