Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Deal με κινέζικα chopsticks

του Δημήτρη Βεντούρη

κολατσιό στον δρόμο για την κινεζική προέλαση χωρίς αντίπαλο...

Στην ιστοσελίδα του Νίκου Ευαγγελάτου δημοσιεύθηκε η παρακάτω είδηση λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της Washington post:

Βρώμικο παιχνίδι της Moody's σε βάρος της Ελλάδος:
  • Την ώρα που οι ελεγκτές της τρόικας έκριναν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο ξένος οίκος μας υποβάθμιζε 4 θέσεις.
  • "Έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεωκοπία και την πτώση του ευρώ και τώρα που νιώθουν ότι... χάνουν κάνουν ότι μπορούν για να μας σπρώξουν στο γκρεμό", λένε κύκλοι της αγοράς.
  • Η υποβάθμιση της Ελλάδας έριξε και το Χρηματιστήριο στη Wall Street
  • Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανικός της MOOσαDένYαS εταιρίας αξιολόγησης που έχει τραβήγματα με την αμερικάνικη δικαιοσύνη για στημένες γνωματεύσεις έχει ισχυρή βάση, καθώς οι κινέζικες στρατηγικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα πιθανόν να στείλουν πολύ σύντομα αδιάβαστους κι αυτούς και τις ''εκτιμήσεις'' τους κι όσους ποντάρουνε πάνω τους τα φράγκα τους (κι είναι πάρα πολλά)
Αναμεταδίδω την παρακάτω είδηση από την σημερινή Ελευθεροτυπία:

Κινεζικές επενδύσεις πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα

Διευρυμένη συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Κινέζο ομόλογό του Ζανγκ Ντετζιάνγκ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή 14 συμφωνιών, πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνάντηση είναι παρόντες, από ελληνικής πλευράς, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη , ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Από κινεζικής πλευράς, ο υπουργός Μεταφορών Λι Σεγκλίν, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο κινεζικό κλιμάκιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, επικεφαλής είναι ο Αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Zhang Dejiang, και αναμένεται να κλείσει μία σειρά από συμφωνίες με τοπικές επιχειρήσεις, δήλωσε με τη σειρά του ανώνυμα Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στους Financial Times. Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού , των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Κίνα εξετάζει στη χώρα μας επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική ναυτιλία, τα logistics και σε projects αεροδρομίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμφωνίες θα είναι για σύσταση κοινοπραξιών, για charters και για ναυπηγήσεις πλοίων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως:
Ήδη ανακοινώθηκαν τα μέτρα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης ανοίγοντας το δρόμο για ... ξενοδοχεία και θεματικά πάρκα ...
Αν ο επικεφαλής της COSCO είναι νούμερο 6 του Κ.Κ.Κίνας, ο αντιπρόεδρος βρίσκεται σίγουρα ψηλότερα στην ιεραρχία. Κι όπως έλεγε ο ''εφοπλιστής'' στον Παπαχελά, η υπεροχή μας σε σχέση με τα ''αστικά πολιτεύματα'' έχει να κάνει με τις αποφάσεις μας που ... δεν καθυστερούν ...

Υστερόγραφο:
Ποιος θα το φανταζόταν πως την χώρα που γέννησε τον Μακαρθισμό, μια άλλη ''κομμουνιστική'' είναι σε θέση να την εξοντώσει σε ελάχιστο διάστημα αν τα ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου που έχει στη διάθεση της αντί για διακράτηση (όπως κάνει αυτή τη στιγμή σαν πρακτική η ευπωπαϊκή κεντρική τράπεζα) τα βγάλει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων κάνοντας τα spead και τα ασφάλιστρα κινδύνου να πετάξουν.
Να σημειωθεί πως οι brokers που κάνουν τις συναλλαγές σ' αυτή την ''αγορά'' ονομάζονται στην γλώσσα των χρηματιστηρίων έτσι απλά ... scalpers !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια