Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

γράμμα στην στρουθοκάμηλο

του left division

Αγαπητή στρουθοκάμηλε:
Το κείμενο που σου στέλνω το άντλησα από την στοσελίδα Ένωση Οπαδών Σύριζα κι' έχω την αίσθηση πως πρέπει να το δημοσιεύσεις για μια σειρά από λόγους που αναφέρω ευθύς αμέσως:
Κατ' αρχήν δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει σ' εκείνο το κομμάτι της αριστεράς που σύμφωνα με την αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ οι ανανεωτικοί σύντροφοι του κόμματος έπρεπε να μείνουν και να υπερασπιστούν σαν κεντρική πολιτική επιλογή.
Δίνει την δυνατότητα στον καθένα που το διαβάζει όχι μόνο να τεκμηριώσει το τι υποστηρίζει η άλλη εκδοχή, αλλά και να το συγκρίνει ξανακρίνοντας την όρθότητα των πρόσφατων κεντρικών επιλογών που οδήγησαν όσους οδήγησαν εκτός ΣΥΝ.
Και το κυριώτερο στρουθοκάμηλε. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως αν γραφόταν σήμερα βιβλίο με τίτλο ''ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟΣ'' το συγκεκριμένο γλαφυρό και συναρπαστικό ανάγνωσμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και σαν editorial.
Δεν επιθυμώ για την ώρα να τοποθετηθώ επί της ουσίας (σαν left division) σε όσα το κείμενο πραγματεύεται. Περιορίζομαι μόνο να παρακαλέσω όσους το διαβάσουν να το προτείνουν προς ανάγνωση σε συντρόφους και φίλους (οι περισσότεροι έχουμε πολλούς) που παρέμειναν στον ΣΥΝ περιμένοντας καλύτερες μέρες κι ας βγάλουν εκείνοι τα δικά τους συμπεράσματα.

Το ερώτημα που καλούμεθα ν' απαντήσουμε όσοι πιστεύουμε στις απόψεις της ανανεωτικής αριστεράς είναι σαφές και ξεκάθαρο:
Ποιος πολιτικός φορέας μπορεί να τις εκφράσει κεντρικά και αποτελεσματικά;
Η Δημοκρατική Αριστερά που κάνει σήμερα την επίσημη πρεμιέρα της (το κείμενο την αναφέρει υπαινικτικά σαν ΔΗ.ΑΡΙ) και εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο από συγκεκριμένους ανθρώπους γωστούς και μη εξαιρετέους;
Ή ο ΣΥΝ, του οποίου ο πρόεδρος σε συνέντευξη του που αναπαρήγαγε το tvxs με τίτλο ... Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει χώρος για τη «Δημοκρατική Αριστερά» ... δηλώνει χαρακτηριστικά πως: ''Τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς τον καλύπτει εδώ και μια εικοσαετία με επάρκεια το κόμμα μας''.
Κράτησε σε παρακαλώ τις ενδιαφέρουσες σημειολογικές προσεγγίσεις της συγκεκριμένης δήλωσης.

Στον όρο ''εδώ και μια εικοσαετία'' ξεχνάει ν' αναφέρει την συνεχή παρουσία της ανανεωτικής πτέρυγας στον κομματικό χώρο του ΣΥΝ όλο αυτό το διάστημα, σε μια βασανιστική και απέλπιδα διαδικασία μήπως κάτι αλλάξει στο πολύπαθο αριστερό οικοσύστημα που μέχρι τώρα δεν έχει βρει αντίδοτο στον ανίατο ιο της παθογενούς αριστεροφροσύνης.

Στον όρο ''επάρκεια'' που... πολύ γλυκά ... υποκαθιστά τον όρο σαφήνεια και εδώ και χρόνια λειτούργησε σαν password που χώρεσε μικρές και μεγαλύτερες εκπτώσεις στις ανανεωτικές θέσεις αλλά και ... αντισυστημικές ... συμπεριφορές ανάλογα με το τι συνέφερε κάθε φορά τις αριστερές: στροφές, ενότητες, ανασυνθέσεις, πλειοψηφίες, ρεύματα, δρόμους και ότι άλλο προσδιόριζαν σαν αριστερό οι συντάκτες του ''αντισυστημικού'' ευαγγελίου στις οικουμενικές συνόδους των αυτοδιορισμένων γραμματειών του ''μορφώματος''.

Στον όρο ''κόμμα'' που υποπροσδιορίζει τον όρο-χώρο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο τόσο πολύ κατηγορήθηκε η ανανεωτική πλευρά ότι υπονόμευσε μονομερώς.

Η ώρα της κρίσης και της επιλογής έφτασε. Δεν μιλάμε για άσπρο μαύρο, για σωστό ή λάθος, αλλά το εδώ ή εκεί. Ο καθένας ας αποφασίσει κατά την κρίση του. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι πλέον παρούσα.
Στρουθοκάμηλε τελειώνω, με πήρε πάλι από κάτω η πολυλογία.
Απολαύστε το κείμενο: Τι μαγειρεύεται στην αριστερά;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU