Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Άλλη μια απεργία…και μετά;

Το πλέγμα της συνενοχής και το πνεύμα της αντίστασης

ποιος την ζωή μου, ποιος την κυνηγά... /εικόνα: pascal campion

Ψηφίζεται την Πέμπτη το ασφαλιστικό. Όσοι αντιδρούν σε αυτό στηρίζουν τις αμυδρές ελπίδες τους στην καταψήφισή του από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Είναι αυτό αρκετό; Και βέβαια όχι.

Διαφυλάττοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, οι βουλευτές το πιθανώτερο είναι να μην αντιδράσουν τελικά στην ψήφισή του. Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος όπως και τα προηγούμενα.

Ύστερα ο κομματικοποιημένος συνδικαλισμός θα πάει διακοπές αφού έκανε το καθήκον του, οι τροτσκιστές και οι συγγενείς τους δυνάμεις (Συριζα, Ανταρσυα κλπ) θα καλούν σε γενική απεργία και εξέγερση – όπως πάντα, το ΠΑΜΕ θα κάνει που και που τα θεατρικά του και η ΝΔ θα ζητά την επιστροφή της στην εξουσία για να σώσει τη χώρα που η ίδια κατέστρεψε μαζί με τους τώρα κυβερνώντες. Κι ο κόσμος, όμηρος της διαμεσολάβησης, απλά θα λουστεί τα μέτρα.

Πληρώνουμε σήμερα ότι δεν κάναμε τόσα χρόνια. Πληρώνουμε πρώτα απ’ όλα την συνενοχή μεγάλου μέρους της κοινωνίας στο όργιο της σπατάλης, της φοροδιαφυγής, του διορισμού, του δανεισμού, τα ψίχουλα από το τραπέζι της διαφθοράς που μας μοίραζαν τόσον καιρό για να σιωπούμε.

Πληρώνουμε την κομματικοποίηση του συνδικαλισμού, τα σωματεία σφραγίδες, την κάθετη διάσπαση του κινήματος από το ΚΚΕ. Τους επίορκους συναδέλφους του δημοσίου που ρούφαγαν το εισόδημα του πολίτη και κατακρατούσαν τα έσοδα του κράτους.

Πληρώνουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς που επέτρεπε ανισότητες και προνόμια ανάμεσα σε ομάδες εργαζομένων για να έχει την ψήφο τους. Πληρώνουμε την απαξίωση της συμμετοχής στα κοινά και της συναίνεσης μετά από διαβούλευση με τις αριστερίστικες καταγγελίες κάθε θεσμικής παρουσίας και διαλόγου ως ξεπουλήματος και συνεργασίας με το σύστημα. Πληρώνουμε το νεοσταλινισμό στις οργανώσεις της αριστεράς και τον καθεστωτισμό των μηχανισμών της.

Μια κοινωνία κάθετα διαιρεμένη, με εμφύλιες διαμάχες και κομματικά χαρακώματα, που άμοιρη ευθυνών ξεκοκάλιζε τα ψίχουλα από το πλούσιο γεύμα των διεφθαρμένων και τους ξανάφερνε στην εξουσία εναλλάσοντάς τους στις θέσεις των συνδαιτημόνων στο τραπέζι της χρεωκοπίας. Και τώρα;

Δεν είναι τυχαία η καθοδική πορεία της συμμετοχής στις απεργιακές εκδηλώσεις. Δεν είναι ο φόβος από την προβοκάτσια της Μarfin. Είναι η ενοχή, το συναίσθημα ότι φταίξαμε και εμείς. Οι εκατοντάδες χιλιάδες με καθαρά χέρια αισθάνονται έκπληκτοι στην μοναξιά τους την κρίσιμη στιγμή, οι νέοι νοιώθουν εγκαταλελειμένοι από τους μεγαλύτερους και οι συνταξιούχοι από τους νεώτερους. Διαφορετικές συντάξεις για την ίδια δουλειά, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που τις πληρώνουν άλλοι, ταμεία νομικών κλπ που απομυζούν δυσανάλογα ποσοστά και επιβαρύνουν νταβατζηλίδικα συναλλαγές τρίτων (τα εύρωστα ταμεία…), κομπόδεμα από μικροδιαφθορά του διπλανού, κομματικές προσλήψεις και απολύσεις, επιλεκτικοί έλεγχοι επί δικαίων και αδίκων με στόχο έσοδα κι ότι να’ναι, συνασπισμοί αυτοδιοικητικών λαμογιών και κλειστά club για την απόκρυψη διαπλοκών και παράνομων εισοδημάτων κλπ κλπ

Τι να κάνει λοιπόν αυτός που έμεινε «στην απ’έξω» είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί δεν μπορούσε;

Αυτό οφείλει να διερευνήσει η δημοκρατική αριστερά, βγαίνοντας συνειδητά από τα δεσμά του λαϊκισμού και της κομματικής καμαρίλας. Κι ότι μπορέσει να βρει σαν εναλλακτική να βγει με τόλμη να το πει και να το πολεμήσει.

Σε αυτήν την χώρα πολλά αυτονόητα, χρειαζόταν να έρθει η «κατοχή» του ΔΝΤ για να αναγκαστούμε να τα κάνουμε, την ώρα που πληρώνουμε την κρίση και στεγνώνει η ζωή μας από ελπίδες και όνειρα. Κι όμως: παρότι τίποτα πια δεν γίνεται χωρίς συνέπειες και αιμορραγία, για όσους θέλουν να σταθούν στα πόδια τους ξανά ένας δρόμος υπάρχει: να μετουσιωθεί το πνεύμα της αντίστασης σε καθημερινές πράξεις επιτάχυνσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της πράσινης ανάπτυξης. Να βγούμε με βάσεις από την επιτήρηση, με στρατηγικές δομές και θεσμούς σύγχρονου κράτους κι όχι βαλκανικού προτεκτοράτου της μαφίας. Να ξαναγίνουμε πολίτες κι όχι διαμεσολαβούμενοι υποτακτικοί στην εξουσία των εχόντων και κατεχόντων.

Για να γίνουν όλα αυτά δεν αρκούν τα απεργιακά ξεσπάσματα και οι εκκλήσεις σε «αντεπίθεση» (ποιου εναντίον ποιου και πως;) που προτείνουν οι κομματικοί στρατοί του «σοσιαλισμού της νομενκλατούρας».

Απαιτείται πλατιά συναίνεση μετά τα «όχι» , σε συγκεκριμένα «ναι» με προωθητική δυναμική. «Ναι» γύρω από τα οποία χρειάζεται να αναπτυχθεί η νέα ενότητα των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, των μοχθούντων για το εισόδημά τους και την προκοπή της χώρας.

Αυτά τα «ναι» προς μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία χρειάζεται να προτάξει στο λόγο και τις πρωτοβουλίες της η δημοκρατική αριστερά, είτε αφορούν το ξεπέρασμα του μνημονίου της τρόϊκας, είτε την λειτουργία του Καλλικράτη, είτε την καταπολέμηση της διαφθοράς και του γραφειοκρατικού πελατειακού κράτους, τον κοινωνικό έλεγχο, την διαφάνεια, την δημοκρατία και την ανάπτυξη.

Εκεί θα κριθεί η υλοποίηση του πνεύματος της αντίστασης και η επιτυχία του αγώνα για έξοδο από την κρίση : στα πραγματικά δεδομένα, σε όσα πρέπει να γίνουν από την αρχή και σε όσα δημιουργικά και καινοτόμα πρέπει να επικεντρωθούμε.

Τέρμα τα ψίχουλα και η συνενοχή. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα και κυρίως, θέλουμε επιτέλους την Αριστερά του Συγκεκριμένου, έστω τώρα, 35 χρόνια μετά την στρεβλή μεταπολίτευση.


37 σχόλια:

  1. Καμιά έκπληξη! Συνδράμοντας στην ιδεολογική επίθεση για την (αυτο-)ενοχοποίηση της κοινωνίας, για άλλη μια φορά εσείς και ο πολιτικός σας χώρος τοποθετείστε εκεί που πάντα ήσασταν. καλά Κρασιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι διαφορετικό λέει ο Πάγκαλος; Όλοι μαζί τα φάγαμε, όλοι φταίμε, όλοι μαζί να πληρώσουμε. Αυτό είναι αριστερή ανάλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε που θα βρούμε και τον μπελά μας γιατί κάνουμε κινητοποιήσεις και απεργίες (αντί να δεχόμαστε το ξεκλήρισμα της εργατικής τάξης με "σοφία" και γαλήνη) και θα τον βρούμε τον μπελά μας από κόμμα που λέγεται της αριστεράς (θεός φυλάξει). Τι να σχολιάσει κανείς την κατάντια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά το κόμμα σας είναι φοβερή ανακάλυψη! Έτσι, τι να τις κάνουμε τις απεργίες και μετά στους καναπέδες στο σπίτι μας; Ας δοξάσουμε μαζί τις Τράπεζες, το ΔΝΤ και τα εν Ελλάδι ανδρείκελλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σα δεν ντρεπόμαστε λίγο.
    Ένας ανώνυμος οπαδός της Αριστεράς (όχι του ΣΥΡΙΖΑ) με Άλφα κεφαλαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία ελίτ καλοβολεμμένων ψευτοδιανοουμένων, πλήρως αποκομμένων από την εργατική τάξη, με ελπίδες για καμμιά συμμετοχή σε κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας με τον Γιωργάκη και τη Μπακογιάννη, σαν αριστερός δήθεν μαϊντανός. Και φυσικά καλά κάνετε και ειρωνεύεστε όλα τα σχόλια που εκφράζουν αντιρρήσεις γιατί έτσι δείχνετε και την θέση σας για τις γνώμες των άλλων. Καλά κρασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελάτε ρε παιδιά, με αυτήν την πλάκα, αυτήν τη λαικίστικη καφρίλα, αυτές τις αναφορές στον Πάγκαλο και όλα τα κλισέ παλιού Κνίτη σε πηγαδάκι στην Ομόνοια. Σε blog μπαίνετε, γράψτε κάτι, πείτε την άποψή σας, εξηγήστε μας γιατί η κοινωνία είναι παρθένα, δεν ξέρει τίποτα για το φονικό, κι ας ψηφίζει 90% δεξιούς και απατεώνες, αποδείξτε μας τέλος ότι ο Γιώργος γράφει παπαριές. Εντάξει ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος τα λένε αυτά αλλά στο βήμα, μόνοι τους χωρίς αντίλογο. Εσείς εδώ ήρθατε για διάλογο, κάντε τον. Αλλά η φτώχια της Αριστεράς δεν είναι στις απόψεις είναι στην απλή λογική, στην ηθική, στο στυλ. Βλαχιά και κιτσαρία στο φουλ, σας βαρέθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και κάτι ακόμα. Μπορεί να κάνει ζέστη αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτόνωσης. Εδώ μέσα κρατήστε ένα επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και επειδή το λέει ο Πάγκαλος, Αδαμαντία, δεν αληθεύει;
    Δεν είναι αλήθεια, το πελατειακό κράτος, η διαφθορά, η διαπλοκή;
    Εσείς στην οικογένειά σας, την ευρύτερη, οι φίλοι σου, οι γείτονές σου, δεν κάνατε χρήση, των "ευκολιών", που αυτό το κράτος, έδοσε, με ένα φακελάκι, ένα γρηγορόσημο, με μία "διευθέτηση" αυθαιρέτου, με μια μίζα, με κάποιον διορισμό;

    Αυτά ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ πλέον να ομολογεί και ο Πάγκαλος, αλλά όπως φαίνεται, υπάρχει μια αριστερά, που θεωρεί, ότι κακώς λέγονται.

    Τι να κάνουμε ρε Αδαμαντία.
    Να μη βλέπουμε, να μη μιλάμε;
    Να λέμε ότι μας φταίνε οι άλλοι;
    Γιατί;

    ---
    Υ.Γ. Στους ανώνυμους επαναστάτες, δεν έχω να πώ τίποτε, εκτός από μια συμβουλή.
    Εχουν ξεραθεί τόσα χρόνια οι ίδιες λέξεις στο στόμα του. Το μίσος της βλακείας τους, γίνεται επικίνδυνο. Θα πάθουν καμία δηλητηρίαση. Να προσέχουν, μην δαγκώσουν την γλώσσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε παιδία, αυτές τις ανοησίες μην τις λέτε σε εμάς, εμείς σας ξέρουμε και από την καλή και από την ανάποδη!

    Ξέρετε πολύ καλά ότι η διαφθορά στην χώρα δεν υπήρξε προνόμιο των ελίτ, αλλά επεκτάθηκε σε ευρεία τμήματα της ελληνικής κοινωνία. Το βύσμα, το βόλεμα και η αναξιοκρατία, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτέλεσε τμήμα της κυρίαρχης ιδεολογίας της μεταπολίτευσης.

    Και είναι κρίμα και ντροπή, μια κάποιου είδους αριστερά όπως η δική σας, να αθωώνει πολιτικά, όλους αυτούς που βολεύτηκαν στο δημόσιο αναξιοκρατικά ξεπουλώντας την ψήφο τους, όλους αυτούς που εξασφάλιζαν επί δεκαετίες εξωφρενικά προνόμια για τη συντεχνία τους, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, και στην ουσία να γλύφει για μερικούς ψήφους. Βέβαια είναι δικαίωμα σας, να κάνετε ότι νομίζετε, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε!

    Για εμάς αριστερή πολιτική, δεν είναι το χάϊδεμα της πιο αισχρής παθογένειας που κληρονόμησε η μεταπολίτευση στην κοινωνία. Για εμάς αριστερή πολιτική σημαίνει πάνω από όλα αξιοπρέπεια, διαφάνεια και αξιοκρατία και σε όσους (πολλούς) πολίτες ενστερνίζονται αυτές τις αρχές σκοπεύουμε να απευθυνθούμε. Ναι θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους αυτούς που δεν διορίστηκαν στο δημόσιο, γιατι τις θέσεις τις κατέλαβαν τα κομματόσκυλά, σε όσους αγωνίζονται για επιβίωση στον ιδιωτικό τομέα, σε όλους όσους σήμερα βλέπουν το επίπεδο της ζωής τους να υποβαθμίζεται επειδή κάποιοι κατασπατάλησαν τους πόρους του ελληνικού δημοσίου και το χρεοκόπησαν χωρίς να ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο έκτος από την τσέπη τους. Και δυστυχώς για εσάς αυτοί δεν ήταν μόνο οι εκάστοτε κυβερνόντες, ήταν και συνδικαλιστές και συντεχνίες και διεφθαρμένοι Δ.Υ (όχι όλοι και όχι η πλειοψηφία φυσικά) και φυσικά τα κόμματα (της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης) που υπέταξαν τον συνδικαλισμό στις μικροκομματικές επιδιώξεις τους.

    Αλλά αυτά είναι ψιλά και ρεφορμιστικά γράμματα για εσάς. Ετσι?

    xno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να πω;
    Τέτοιες φοβερές αναλύσεις και το σύστημα τρέμει.
    Κυβέρνηση, ΔΝΤ και αφεντικά τρέμουν τη "δημοκρατική αριστερά".

    Μπράβο παιδιά. Πάμε δυνατά.

    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασε Μιχάλη.
    Οι φοβερές αναλύσεις, που προκαλούν τρέμουλο, στην κυβέρνηση, το ΔΝΤ, τα αφεντικά, είναι ειδικότητά σας. Μη σας πα΄ρουμε την δουλειά.

    Εγώ λέω, συνεχίστε εσείς ακριβώς σ'αυτό τον δρόμο. Μη δίνετε σημασία που εμείς την κάναμε σιγά-σιγά και δεν σας ακούμε. Συνεχίστε εσείς απτόητοι. Πάτε καλά.

    Πείθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχουμε απεργία αύριο.
    Τι λέτε; θα συμμετέχουμε;

    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν διάβασες το κείμενο;
    Θα συμμετέχουμε, αλλά ποιός από σας θα μας εξηγήσει, πως καταφέρατε να κάνετε το συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο αδύναμο;

    Οταν το διαλύατε, σκεφτόσασταν , ότι κάποια στιγμή θα χρειαζόταν να γίνουν και αγώνες, ή μόνο για τις καρέκλες ενδιαφερόσασταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εσείς δεν ήσασταν που οι αυξήσεις ένα κουλουράκι δεν σας έφταναν και θέλατε να τα πάρετε χοντρά;
    Πάρτε τώρα, την αδυναμία να στηριχτούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Αντί να ρωτάς επιθετικά, καλό θα ήταν να ντρεπώσουν και λίγο.
    Είστε στοιχεία του πεθαμένου πολιτικού συστήματος. Του υποκριτικού ενδιαφέροντος. Μπείτε στην άκρη και μην αυθαδιάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μιχάλη,
    κάνε τον κόπο τουλάχιστον να διαβάσεις την ανάρτηση!

    Dεν λέει να μην συμμετέχουμε στην απεργία. Το ζήτημα είναι με ποιά αιτήματα και ποιές προτάσεις διεξόδου από την κρίση απεργούμε. Εκει πάσχουν οι κινητοποιήσεις και εκεί πάσχει και η πολιτική σας, στην τυφλότητα των προτάσεων σας

    xno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι λογικές συλλογικής ενοχής ( συλλογικής ευθύνης νομίζω ορθότερα ) είναι προβληματικές. Φανταστείτε να τις εφαρμόζαμε στην Γερμανία μετά τον πόλεμο! Θα έλεγα ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχει η ατομική ευθύνη, η συλλογική ευθύνη είναι φασιστική ιδέα .
    Αλλά και αν τη δεχθούμε, το φταίμε όλοι δεν σημαίναει φταίμε όλοι το ίδιο. Και το θέμα είναι ότι , στη συγκεκριμένη περίπτωση, πληρώνουμε αντιστρόφως ανάλογα με την - όποια - ενοχή η ευθύνη μας!
    Γιατί έπεσε η συμμετοχή του κόσμου στις πορείες κ.λ.π. μετά τις 5 Μαίου; Σίγουρα το κάψιμο 3 ανθρώπων έπαιξε το ρόλο του. Ακόμα η πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ περί μονόδρομου, ότι με τις κινητοποιήσεις δεν γίνεται τίποτα ( η μάλλον κάνουμε τα πράγματα χειρότερα ), για να μην κρυβόμαστε η έλλειψη απτής εναλλακτικής λύσης, πρότασης .
    Η απάντηση στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι απλή, εύκολη, ανέξοδη. Θα έλεγα ότι αν δεν λάβουμε υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς , είμαστε χαμένοι από χέρι. Γι αυτό αν δεν ηττηθεί η πολιτική των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. , του ΔΝΤ , του κεφαλαίου, της αστικής τάξης ( συγχωρείστε μου την ξύλινη γλώσσα )πανευρωπαικά, παγκόσμια θα έλεγα δεν έχουμε την παραμικρή ελπίδα. Γι αυτό . όσο ποτέ άλλοτε , είναι αναγκαίος ο συντονισμός της Αριστεράς ( όλων των αποχρώσεων ), των συνδικάτων, των κινημάτων πανευρωπαικά, παγκόσμια. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε υπομονή , να φύγει η τρόικα της επιτήρησης, να σώσουμε την χώρα μας κι οι άλλοι λαοί ( ΡουμανοΛεττονοΟυκρανοί κι έχει το Δ.Ν.Τ.) ας κοιτάξουν να την σκαπουλάρουν κι αυτοί με την ευχή μας.
    Τελειώνοντας μια διάσπαση στην ηλεκτρονική, ψηφιακή εποχή μας έχει το επιπλέον μειονέκτημα του ηλεκτρονικού, ψηφιακού ξεκατινιάσματος.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι λογικές συλλογικής ενοχής ( συλλογικής ευθύνης νομίζω ορθότερα ) είναι προβληματικές. Φανταστείτε να τις εφαρμόζαμε στην Γερμανία μετά τον πόλεμο! Θα έλεγα ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχει η ατομική ευθύνη, η συλλογική ευθύνη είναι φασιστική ιδέα .
    Αλλά και αν τη δεχθούμε, το φταίμε όλοι δεν σημαίναει φταίμε όλοι το ίδιο. Και το θέμα είναι ότι , στη συγκεκριμένη περίπτωση, πληρώνουμε αντιστρόφως ανάλογα με την - όποια - ενοχή η ευθύνη μας!
    Γιατί έπεσε η συμμετοχή του κόσμου στις πορείες κ.λ.π. μετά τις 5 Μαίου; Σίγουρα το κάψιμο 3 ανθρώπων έπαιξε το ρόλο του. Ακόμα η πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ περί μονόδρομου, ότι με τις κινητοποιήσεις δεν γίνεται τίποτα ( η μάλλον κάνουμε τα πράγματα χειρότερα ), για να μην κρυβόμαστε η έλλειψη απτής εναλλακτικής λύσης, πρότασης .
    Η απάντηση στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι απλή, εύκολη, ανέξοδη. Θα έλεγα ότι αν δεν λάβουμε υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς , είμαστε χαμένοι από χέρι. Γι αυτό αν δεν ηττηθεί η πολιτική των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. , του ΔΝΤ , του κεφαλαίου, της αστικής τάξης ( συγχωρείστε μου την ξύλινη γλώσσα )πανευρωπαικά, παγκόσμια θα έλεγα δεν έχουμε την παραμικρή ελπίδα. Γι αυτό . όσο ποτέ άλλοτε , είναι αναγκαίος ο συντονισμός της Αριστεράς ( όλων των αποχρώσεων ), των συνδικάτων, των κινημάτων πανευρωπαικά, παγκόσμια. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε υπομονή , να φύγει η τρόικα της επιτήρησης, να σώσουμε την χώρα μας κι οι άλλοι λαοί ( ΡουμανοΛεττονοΟυκρανοί κι έχει το Δ.Ν.Τ.) ας κοιτάξουν να την σκαπουλάρουν κι αυτοί με την ευχή μας.
    Τελειώνοντας μια διάσπαση στην ηλεκτρονική, ψηφιακή εποχή μας έχει το επιπλέον μειονέκτημα του ηλεκτρονικού, ψηφιακού ξεκατινιάσματος.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι λογικές συλλογικής ενοχής ( συλλογικής ευθύνης νομίζω ορθότερα ) είναι προβληματικές. Φανταστείτε να τις εφαρμόζαμε στην Γερμανία μετά τον πόλεμο! Θα έλεγα ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχει η ατομική ευθύνη, η συλλογική ευθύνη είναι φασιστική ιδέα .
    Αλλά και αν τη δεχθούμε, το φταίμε όλοι δεν σημαίναει φταίμε όλοι το ίδιο. Και το θέμα είναι ότι , στη συγκεκριμένη περίπτωση, πληρώνουμε αντιστρόφως ανάλογα με την - όποια - ενοχή η ευθύνη μας!
    Γιατί έπεσε η συμμετοχή του κόσμου στις πορείες κ.λ.π. μετά τις 5 Μαίου; Σίγουρα το κάψιμο 3 ανθρώπων έπαιξε το ρόλο του. Ακόμα η πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ περί μονόδρομου, ότι με τις κινητοποιήσεις δεν γίνεται τίποτα ( η μάλλον κάνουμε τα πράγματα χειρότερα ), για να μην κρυβόμαστε η έλλειψη απτής εναλλακτικής λύσης, πρότασης .
    Η απάντηση στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι απλή, εύκολη, ανέξοδη. Θα έλεγα ότι αν δεν λάβουμε υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς , είμαστε χαμένοι από χέρι. Γι αυτό αν δεν ηττηθεί η πολιτική των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. , του ΔΝΤ , του κεφαλαίου, της αστικής τάξης ( συγχωρείστε μου την ξύλινη γλώσσα )πανευρωπαικά, παγκόσμια θα έλεγα δεν έχουμε την παραμικρή ελπίδα. Γι αυτό . όσο ποτέ άλλοτε , είναι αναγκαίος ο συντονισμός της Αριστεράς ( όλων των αποχρώσεων ), των συνδικάτων, των κινημάτων πανευρωπαικά, παγκόσμια. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε υπομονή , να φύγει η τρόικα της επιτήρησης, να σώσουμε την χώρα μας κι οι άλλοι λαοί ( ΡουμανοΛεττονοΟυκρανοί κι έχει το Δ.Ν.Τ.) ας κοιτάξουν να την σκαπουλάρουν κι αυτοί με την ευχή μας.
    Τελειώνοντας μια διάσπαση στην ηλεκτρονική, ψηφιακή εποχή μας έχει το επιπλέον μειονέκτημα του ηλεκτρονικού, ψηφιακού ξεκατινιάσματος.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν λέγαμε ότι φταίνε οι Πελοποννήσιοι, ας πούμε θα συμφωνούσα μαζί σου Δ.Υ..

    Ομως, όταν λέμε ότι φταίμε όλοι, δεν λέμε κάτι καινούριο.
    Λέμε κάτι που το ισχυρίζεται παγίως η Αριστερά, μέσα από την έννοια της κυρίαρχης ιδεολογίας.
    Οταν το συγκεκριμενοποιούμε όμως γινόμαστε ξαφνικά δεξιοί, σαν τον Πάγκαλο και άλλα τέτοια.

    Κυρίαρχη ιδεολογία, σημαίνει κουλτούρα, λαίφ στάιλ, ατομισμός, κομπίνες, λαδώματα κλπ.

    Οποιος αρνείται λοιπόν την συγκεκριμενοποίηση της ευθύνης, εκεί που περιγράφεται το ίδιο το σύστημα, μάλλον δεν έχει σχέση με την Αριστερά.
    Απλά λέει ποιήματα, με τον ξύλινο λόγο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δ.Υ., δεν θα μας επιβάλλει πως θα μιλάμε και πως θα αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

    Για παρα΄δειγμα, διαβάζω, ότι δεν είναι εύκολη η απογραφή των Δ.Υ..
    Γιατί;
    Μα επειδή, θα χάσουν αρκετοί και μάλιστα δικοί τους, διπλομισθίες, θα αποκαλυφθούν απίστευτες κομπίνες κλπ.
    Θα αποκαλυφθεί ο αριθμός των σιτιζόμενων, από το δημόσιο.
    Ενδεχομένως θα αποκαλυφθεί και εμπλοκή συνδικαλιστών και ίσως και αριστερών, σε τέτοιες πρακτικές.

    Μπορεί και τίποτε, αλλά δεν είναι εξωφρενικό, να καλεί η ΑΔΕΔΥ σε συμπαράσταση, όταν ούτε καν το στοιχειώδες δεν μας εξασφαλίζει, ότι δηλαδή κατεβαίνουμε στους δρόμους, για δίκαια αιτήματα και όχι για ρεμούλες και κομπίνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kostis με την απογραφή μου ξύνεις πληγή. Δηλαδή έχω ΑΦΜ που λήγει σε 1. Μας είχαν πεί ότι θα μπορούσαμε να μπούμε να απογραφούμε 1 - 12 Ιουλίου ( όσοι λήγουμε σε 1 έτσι; ). Προσπάθησα την 1/7 αλλά δεν.. Τελικά μας είπαν ότι η απογραφή αρχίζει από τις 12/7 και για τους λήγοντες σε ένα ( σαν κι εμένα καλή ώρα ) λήγει στις 12 /7 . Δηλαδή αν δεν απογραφώ στις 12/7 αρχίζουν τα προβλήματα!
    Μια καλή ιδέα , που η υλοποίησή της πάσχει! Οπως πολλές ιδέες στην Ελλάδα! Τελικά στις 12/7 μπορεί να κρεμάσει και το σύστημα!
    Τώρα δεν κατάλαβα τι θα ανακαλυφθεί με την απογραφή, αν θες την γνώμη μου θα αποκαλυφθεί για μια άλλη φορά η προχειρότητα, η βιασύνη κι η ανεπάρκεια ( για άλλη μια φορά !) του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης. Και αυτή την φορά δεν θα φταίνε οι συνδικαλιστές κι η ΑΔΕΔΥ!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είσαι αφελής Δ.Υ., επειδή είσαι καλοπροαίρετος.
    Δεν φταίει η προχειρότητα και τα συστήματα που κρεμάνε.
    Σαμποτάρεται η ιστορία.
    Ξέρεις πόσοι ΠΑΣΟΚΟΙ και ΝΔ, έχουν διοριστεί δύο και τρείς φορές;
    Ποιός θα καταλάβαινε, τι γίνεται;
    Ξέρεις εσύ αν κάποιοι συνάδελφοί σου, ειδικά αν ασχολούνται με τον συνδικαλισμό και έχουν συνδικαλιστική άδεια, αν είναι διορισμένοι σε μία ή περισσότερες θέσεις;
    Ξέρεις αν δεν έχουν συγγενείς, παιδιά , κόρες, γυναίκες, που έχουν κανονίσει να πληρώνονται κανονικά, μέσα στο χάος;
    Ε , αυτοί όλοι, θα εμποδίσουν , με νύχια και με δόντια, να βγεί η αλήθεια. Χάνουν λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συμφωνώ με το άρθρο. Το γράφω απλά για να καταγραφεί και να μην μείνουν μόνο οι απόψεις των πορωμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αχ ρε παιδιά και σας είχα για ξύπνιους!
    Δεν είδατε οτι μετά την "κα Αδαμαντία" πλάκωσαν με διαφορά λεπτού τα επόμενα σχόλια τάχα διαφορετικών ατόμων;Μόλιε τελείωνε τι ένα σχόλιο έγραφε το επόμενο. Και όταν το σχόλιο ήταν λίγο πιο μεγάλο έκανε 3 λεπτά να το γράψει και συνέχιζε!!Τα ηλίθια κνιτακια του web syriza είναι που την πέφτουν σε διάφορα μπλόγκς στα οποία προσπαθούν να διασπείρουν "εντυπώσεις" και να διαλύσουν κάθε διάλογο.
    Την ξέρουμε την βρωμοδουλειά τους αυτή την κάνουν εδώ και καιρό..Μπήκαν πρόσφατα και στην Ελευθεροτυπία.Παραφυλάνε σαν τα κοράκια για άρθρα ή κείμενα για την Δημοκρατική Αριστερά και μετά τρολλάρουν όπως ο ΔΥ ή γράφουν μικρές μπούρδες.Οπότε μην τσιμπάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έκκληση στα κόμματα και τις οργανώσεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς “να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εργαζομένων” απευθύνουν προσωπικότητες, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των Τεχνών που προχώρησαν στη συγκρότηση ενός βήματος διαλόγου με στόχο την κοινή δράση της αριστεράς.
    Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, Μυρσίνη Αθανασιάδου, διδάκτωρ Ιστορίας, Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια, Γιάγκος Ανδρεάδης, πανεπιστημιακός, Μαρία Αντωνοπούλου, πανεπιστημιακός, Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας, Κώστας Βαμβακάς, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, Τέα Βασιλειάδου, δημοσιογράφος, Λεωνίδας Βατικιώτης, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Νένα Βενετσάνου, τραγουδίστρια, Γιώργος Γαλάνης, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, Κάτια Γέρου, ηθοποιός, Ροδή Γεωργακάκη, αντιδήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Γεωργίου, πανεπιστημιακός, Αλίντα Δημητρίου, σκηνοθέτις, Σωτήρης Δημητρίου, ανθρωπολόγος, Κώστας Διαμαντίδης, συγγραφέας, Κώστας Δουζίνας, πανεπιστημιακός, Κώστας Ευσταθίου, συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος, Κώστας Ήσυχος, συνδικαλιστής Ολυμπιακής, Αντώνης Κακαράς, απόστρατος αρχιπλοίαρχος, Έκτωρ Κακναβάτος, ποιητής, Γρηγόρης Καλομοίρης, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, Θανάσης Καρτερός, δημοσιογράφος, Γιάννης Κιμπουρόπουλος, δημοσιογράφος, Μαρία Κοκκίνου, ζωγράφος, Στάθης Κουβελάκης, πανεπιστημιακός, Γιάννης Κουζής, πανεπιστημιακός, Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, Θέμης Κοτσυφάκης, συνδικαλιστής, Δ.Σ. ΟΛΜΕ, Χριστίνα Κοψίνη, δημοσιογράφος, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος, Κώστας Λαπαβίτσας, πανεπιστημιακός, Χρήστος Λεοντής, συνθέτης, Γιάννης Μαΐστρος, πανεπιστημιακός, Γιώργος Μανιάτης, πανεπιστημιακός, Κώστας Μιχελής, συνδικαλιστής λογιστής, Δημήτρης Μπελαντής, διδάκτωρ Νομικής, Ευτύχης Μπιτσάκης, πανεπιστημιακός, Χρήστος Ντούμας, πανεπιστημιακός, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, συνδικαλιστής ΟΤΑ, Ζήσης Παπαδημητρίου, πανεπιστημιακός, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, Ζώης Πεππές, συνδικαλιστής ΟΤΟΕ, Ελένη Πορτάλιου, πανεπιστημιακός, Γιάννης Πρωτονοτάριος, πανεπιστημιακός, Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός, Τάσος Ριζόπουλος, συνδικαλιστής στη φαρμακοβιομηχανία, Γιώργος Ρούσης, πανεπιστημιακός, Σίμος Ρούσσος, τ. Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, Σπύρος Σακελαρόπουλος, πανεπιστημιακός, Θανάσης Σκαμνάκης, δημοσιογράφος, Μάκης Σπαθής, πανεπιστημιακός, Δέσποινα Σπανού, συνδικαλίστρια ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης, Στάθης (Σταυρόπουλος), σκιτσογράφος, Κώστας Σταμάτης, πανεπιστημιακός, Παναγιώτης Σωτήρης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Διονύσης Τσακνής, μουσικός, Λία Φράγκου, συνδικαλίστρια ιδιωτική υπάλληλος, Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος, Στάθης Χατζόπουλος, δικηγόρος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, πανεπιστημιακός και πρ. βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέξανδρος Χρύσης, πανεπιστημιακός.

    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι λίστα και αυτή. Τρομάξαμε από τη βαρύτητα των τύπων που υπογράφουν. ΘΑ ανεβάσω και γω μια λίστα με τους φίλους μου να σας ταπώσουμε. Μετά τον τελικό όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Μιχάλη web syriza,
    κάθε φορά που η δογματική αριστερά θέλει να φτιάξει ένα "μέτωπο", βάζει τα μέλη της να υπογράψουν μια πρωτοβουλία για να φαίνεται "της βάσης"...

    Εδώ τι βλέπουμε: την παλιά ΚΝΕ να προσπαθεί να τα ξαναβρεί.
    Ωραία.
    Και μεις τι φταίμε;
    Θα κάνουν το πρόβλημά τους πρόβλημα της κοινωνίας;
    Τόσα χρόνια ΝΑΡ, Αλαβάνος και Αριστερό Ρεύμα ΣΥΝ ενώ δεν διαφωνούν σε τίποτα δεν μπορούν καν να συζητήσουν μεταξύ τους!
    Αυτό είναι το χάλι της "παραδοσιακής" αριστεράς του δογματικού μαρξισμού.

    Τώρα ο Αγγελόπουλος ή ο Τσακνής θα μεσολαβήσουν για να κάτσουν επιτέλους στο ίδιο τραπέζι;
    Ούτε το "όχι στο ΔΝΤ" δεν μπορεί να τους ενώσει γιατί έχουν να μοιράσουν θέσεις και επιρροή. Όπως ο Ρούντι κι ο Νταβανέλος που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δημοσκοπικά ψηλά κρατούσαν τις πόρτες κλειστές για τα μέλη και τις άνοιξαν όταν είχαν μείνει αυτοί κι αυτοί...

    Μακάρι πάντως να τα βρουν για να τελειώνει νωρίτερα το μεσοδιάστημα Τσίπρα-Τσέκερη που τάχει διαλύσει όλα και να φτιαχτεί κι ένα συνεπές ΚΚΕ β΄ κι όλοι να επιστρέψουμε εκεί που αληθινά ανήκουμε.
    Αλλά, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα ούτε της κοινωνίας. Βρείτε τα μεταξύ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΔΥ, 3 φορές το ίδιο μεγάλο σχόλιο; Ελπίζω να μην το κάνεις επίτηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. clou φνωρίζω την λειτουργία του internet syn και μετά web syriza με τον Τσιμιτάκη επικεφαλής. Οι τύποι την πέφτουν ομαδικά σε μπλογκ με εντολή του Ματθαίου (antinews, sofistis, preza tv, enet.gr, εδώ κι αλλού) και τώρα έχουν αναλάβει εργολαβία τα συμπαθούντα μπλογκ της δημοκρατικής αριστεράς επειδή το καθεστώς τους στον ΣΥΝ αποδομείται μέρα τη μέρα και οι κοκκινοπράσινοι "επικυρίαρχοι" του ΣΥΝ δεν μπορούν να τους εγγυηθούν τις δουλειές τους - ειδικά μετά και την ετοιμαζόμενη αποχώρηση του ρεύματος. Κοινώς έχουν σκυλιάσει και θεωρούν την ΔΑ υπεύθυνη γι αυτά. Ας κοιτάξουν καλύτερα τα μούτρα τους στον καθρέφτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο θάνατος των συντάξεων
    Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
    Μαύρη μέρα η σημερινή. Ζοφερό, βασανιστικό και ταπεινωτικό διαγράφεται από εδώ και πέρα το τέλος της ζωής των περισσότερων Ελλήνων, καθώς σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν να πετούν πλέον τους γέρους στον κοινωνικό Καιάδα με τον ανατριχιαστικό ασφαλιστικό «νόμο Λοβέρδου» που θα ψηφίσουν.
    Πόσο κούφια και ψεύτικα ακούγονται σήμερα τα όσα έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου όχι προεκλογικά, όταν όλοι οι πολιτικοί λένε ασύστολα ψέματα για να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, αλλά μετεκλογικά.
    Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα διακήρυσσε. Αυτό αντανακλά την πολιτική ηθική του.
    Από τη στιγμή που οι μάζες των εκατομμυρίων θιγομένων Ελλήνων δεν προέταξαν αποφασιστική αντίσταση στην κυβερνητική επίθεση εναντίον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, θα πληρώσουν το βαρύτατο αντίτιμο της ήττας τους. Άφησαν τους εχθρούς να περάσουν, οπότε αυτοί βεβαίως και θα λεηλατήσουν τις ζωές όλων...
    Εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει η σημερινή γενική απεργία. Δεν μπορεί πια να επηρεάσει την ψήφιση ή όχι του πιο αντιλαϊκού νόμου για το ασφαλιστικό που υπήρξε ποτέ στη χώρα μας. Αντικειμενικά, το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι αν αυτή η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα προσλάβει τον χαρακτήρα επικήδειου αποχαιρετισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που καρατομήθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΠΩ ΠΩ! Κι ο Δελάστικ στην "κατάντια της ελίτ καλοβολεμμένων ψευτοδιανοουμένων".
    Τι γίνεται ρε ανώνυμα παιδιά; Πυρά εκ των έσω; "Εθιμοτυπική απεργία"; τσ,τσ,τσ...
    Ετόλμησε κι αυτός να ψελλίσει το αυτονόητο; Κάτι αλλάζει μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιώργο συγγνώμην αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πώς έγινε. Μια φορά πάτησα τη δημοσίευση. Βγήκαν διάφορα << περίεργα >> στην οθόνη κι ύστερα βγήκε το σχόλιο στην αρχή δύο φορές, τώρα βλέπω ότι βγήκε τρείς. Δεν υπάρχει πρόθεση δολιοφθοράς, σαμποταρίσματος κ.λ.π., δεν έχω δώσει τέτοια δείγματα άλλωστε νομίζω. Δεν θεωρώ ότι γράφω και τίποτα σπουδαίο, κάθε άλλο μάλιστα. Ας διατηρήσουμε όλοι την καλή μας πίστη σε εποχές δύσκολες, μετά από διάσπασεις.
    Kostis μια ζωή αναρωτιέμαι στο Δημόσιο, όταν βλέπω λάθη << πρόκειται για λαμόγια η για άχρηστους; >>. Στην πραγματικότητα υπάρχουν και τα δύο είδη. Πές με αφελή αλλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μαλ..... είναι πιο πολλές από τις λαμογιές. Οσο για την απογραφή , χθές διάβασα ότι η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων είχε κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, ενστάσεις κ.λ.π. ως συνήθως στο παραπέντε. Οψώμεθα.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Συντρόφια σχετικά με την πρωτοβουλία διαλόγου (και τις υποηγραφες που σας αραδιασε ο ανώνυμος). Μέχρι τώρα είχαμε την ΟΑΚΚΕ, την Οργανωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Από προχθες έχουμε και την ΟΑΚΝΕ. Την οργάνωση για την Ανασυγκρότηση της ΚΝΕ. Αν δείτε όλη η ΚΝΕ 70-80 υπογράφει. Αντε βρε και σ' ανώτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ leo

    Αν σε καταλαβαίνω σωστά, υπάρχουν λίστες και λίστες υπογραφών. Λίστες άδολων αριστερών (όσων υπέγραψαν ότι στηρίζουν τη ΔΑ) και λίστες εγκαθέτων. Για κοίτα ρε παιδί μου τι αφελής που ήμουν, που νόμιζα ότι όλες οι λίστες υπογραφών την ίδια λογική του μπούγιου εξυπηρετούσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μιλάμε για βήμα διαλόγου με στόχευση τον κοινό βηματισμό της αριστεράς ενάντια στο μνημόνιο και την επέλαση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας - με πρωτοβουλία μάλιστα ανθρώπων του πνεύματος, του λόγου και του πολιτισμού - και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Ειδικά η "κόκκινη παπαριά" είναι αλλού γι αλλού. Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Διάβασα κομμάτι της ανάρτησης που κάποιος έγραψε σε σχόλιο σε άλλο μπλογκ. Βλέποντας ολόκληρη την ανάρτηση νιώθω θλίψη και λύπη.
    Να με συμπαθάτε που κρατάω σχέση συναισθημάτων με την πολιτική αλλά είναι ελάττωμα που το έχω από μικρή.
    Δεν νομίζω πως είναι αριστερή προσέγγιση αυτή,. Σωστή ή λάθος μπορεί να είναι. Αριστερή όχι.

    ΥΓ. Αχ βρε Λεο...
    Να κρατήσουν ένα επίπεδο ζητάς εσύ ;
    Με τι παρελθόν;
    Μικρός που είναι ο κόσμος μας αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ποια είναι tania η αριστερή προσέγγιση κατά την γνώμη σου;Με ενδιαφέρει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU