Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Το "Όχι σε Όλα", δεν είναι δική μας αντίληψη!

...σήμερα συνδημιουργούμε την Αριστερά Του Συγκεκριμένου
αφήνουμε στο παρελθόν την γκρίζα Αριστερά Της Απλής Καταγγελίας...
Θέλουμε επιτέλους να μιλήσουμε επί της ουσίας!


ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και τη θέση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη ΒΟΥΛΗ

του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Επειδή αρκετοί σύντροφοι, μετά τα …ενημερωτικά ρεπορτάζ και άρθρα της ΑΥΓΗΣ (Σαββάτου και Κυριακής) ζητούν διευκρινήσεις για το τι ακριβώς έγινε στη Βουλή στη συζήτηση για το ασφαλιστικό μερικές συγκεκριμένες διευκρινήσεις νομίζω ότι είναι αναγκαίες. Προπάντων η υπογράμμιση της κύριας θέσης μας για το ασφαλιστικό την οποία επιμελέστατα αποφεύγουν, αρθρογράφοι και ρεπόρτερ, να την σχολιάσουν και να τοποθετηθούν μπροστά σε αριστερούς/ες αναγνώστες/τριες!

Ο σ. Θανάσης Λεβέντης, εκ μέρους της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , διετύπωσε τη συνολική μας θέση επί της αρχής του νομοσχεδίου τόσο στη συζήτηση στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής (βλέπε και τις δύο τοποθετήσεις στην ιστοσελίδα ananeotiki.gr)

Υπογραμμίζω ότι ο χρόνος που διέθετε ήταν 6 λεπτά- δεν έχουμε τα πλεονεκτήματα κόμματος- και θα έπρεπε εντός αυτών να αναφερθεί όχι μόνο για τα του ασφαλιστικού αλλά και για τα μέτρα για τις εργασιακές θέσεις. Άρα όφειλε κυρίως να αναφερθεί στις διατάξεις του τρέχοντος νομοσχεδίου και όχι σε μια σειρά άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως τα της εισφοροδιαφυγής, της καταλήστευσης των ταμείων, τις ευθύνες των κυβερνήσεων κλπ- τα οποία άλλωστε ανέφερε εν τάχει.

Ουσιαστικά όμως στάθηκε στο κύριο.

Προσπάθησε να αναπτύξει την άποψή μας επί της αρχής σε ότι αφορά το ασφαλιστικό.

Αυτή μας η άποψη θωρούμε ότι είναι η μόνη αριστερή τοποθέτηση για το ασφαλιστικό.

Εξηγούμαι: Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει συνταξιοδοτικά όλους τους πολίτες παρέχοντας από την πλευρά του ένα ποσό μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης από τους περίπου 4.500.000 συνταξιούχους πρέπει να λαμβάνει από το κράτος το ίδιο ποσό. Είτε είναι στο ματσακόνι στο Πέραμα, είτε στέλεχος σε μια Τράπεζα. Αυτό που οφείλουμε ως αριστεροί να διεκδικούμε είναι να αυξάνεται το διαθέσιμο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διαιρείται με το 4.500.000 και να δίνει μεγαλύτερο πηλίκον…

Να εγγυάται από εκεί και πέρα το κράτος τη λειτουργία των ταμείων που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματα που εργαζόμενοι και εργοδότες-συμπεριλαμβάνεται και το κράτος όπου είναι εργοδότης- καταβάλλουν. Τα ταμεία από εκεί και πέρα οφείλουν να δίνουν στον καθένα-μια αυτά που με τα χρόνια έχει καταβάλλει-ο ίδιος και οι εργοδότες του.

Ενώ αυτά είναι τόσο απλά ως αντίληψη μπλέκονται αμέσως στη συνείδηση που ο καθένας/μια έχει μέχρι τώρα διαμορφώσει.,

«Μα εγώ καταβάλω 1000 ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά, θα παίρνω τα ίδια με αυτόν που καταβάλλει 100 ή 200 ή και καθόλου;» Η απάντηση είναι: Προφανώς όχι. Θα παίρνεις όσα αντιστοιχούν στις συνολικές εισφορές σου (εσύ και ο εργοδότης σου). Άρα ανάλογα με ότι έχεις συνεισφέρει για τα χρόνια που έχεις συνεισφέρει. Το κράτος όμως θα σου βάλλει από την πλευρά του και ένα ποσό . Το ίδιο για όλους!

ΤΟ σύστημα που υπάρχει όμως σήμερα είναι απαράδεκτο. Οι διαφορές συνεισφοράς του κράτους είναι τεράστιες μεταξύ του απλού βιομηχανικού εργάτη και ας πούμε του μηχανικού, ή δημοσιογράφου ή και του εργαζόμενου στη ΔΕΗ. Ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και το 1 προς 10!!!

Το σύστημα για να αλλάξει και να εμπεριέχει αυτή την απλή και προφανώς ορθολογική αντίληψη- εδώ η αριστερά αυτόν ακριβώς τον ορθολογισμό οφείλει να αναδεικνύει- πρέπει πάνω από όλα να στηρίζεται σε ξεκάθαρη αντίληψη και αρχές.

Δεν είναι άλλωστε και τόσο ρηξικέλευθες. Έχουν γίνει στη Σουηδία , στην Ιταλία, αλλά και τελευταία και στην Πολωνία και Λετονία.

Το μεγάλα προβλήματα βεβαίως εμφανίζονται στη μεταβατική φάση. Πως από το σημερινό σύστημα θα πάμε σε ένα άλλο. Οι αδικίες , οι καταδολιεύσεις , οι ισχυρές κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν για παραμονή των συμφερόντων τους και προπάντων η κυβερνητική βούληση να ξεμπλεχτεί το «κουβάρι» με όσο το δυνατό μικρότερο δημοσιονομικό κόστος αποτελούν στοιχεία που εμπλέκονται και διαμορφώνουν απαράδεκτες καταστάσεις. Γι΄ αυτό και εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο.

ΣΕ ότι αφορά τώρα την κατ΄άρθρο ψήφιση: Στην παρέμβασή του ο σ. Ν. Τσούκαλης, αναφερόμενος συνολικά τι θα κάνουμε ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε κάθε ένα άρθρο από τα 76 δήλωσε ότι θα ψηφίζαμε ΝΑΙ σε 3 άρθρα.

Στο άρθρο 14 (αναφέρεται σε διατάξεις συνταξιοδότησης θυγατέρων στρατιωτικών) στο άρθρο 34 (αναφέρεται στη σύσταση Κέντρου Πληροφόρησης Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων) και στο άρθρο 40 (αναφέρεται στην καταβολή των συντάξεων , παροχών κλπ από τις Τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ). Ψηφίσαμε επίσης παρών σε 15 άρθρα.

ΤΟ ΟΧΙ σε όλα, δεν είναι δική μας αντίληψη!

Τέλος ,θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σταθερά ως ανανεωτικός χώρος, όταν αναφερόμασταν στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού το κάναμε πάντοτε διαφορετικά από την τρέχουσα αντίληψη. Από το 2003 είχαμε με συστηματικό τρόπο διατυπώσει στο Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΝ τη δική μας θέση για το ασφαλιστικό και την αντιμετώπισή του. Αυτά «για την ιστορία».



17 σχόλια:

  1. Δημήτρη , αυτό που δεν φαίνεται καλά, είναι η διαφορά της πρότασης, από το ισχύον που είναι καρπός της στήριξης και από την αριστερά, των "συντεχνιακών" προνομίων.
    Αυτό που έχουν κατοχυρώσει τα ισχυρά συνδικάτα των ΔΕΚΟ, είναι η συμμετοχή του κράτους να είναι αναλογική, με τις εισφορές των ίδιων και των εργοδοτών τους -του κράτους ξανά δηλαδή- με τον κανόνα των 3/9 αν θυμάμαι καλά.
    Ετσι αν η συμμετοχή τους είναι ας πούμε 1.000 ευρώ και 1.000 του εργοδότη, τότε η συμμετοχή του κράτους ως 3ου μέρους είναι άλλα 1.000.
    Του εργάτη βέβαια που η συμμετοχή του είναι 300 ευρώ, το κράτος συμμετέχει πάλι με 3/9 που είναι μόνο 300 ευρώ.

    Πολύ σωστά η Δημοκρατική αριστερά, αρνείται αυτή την "άνιση" κρατική ενίσχυση και προτείνει την ίση ενίσχυση της σύνταξης.
    Ετσι η ΑΥΓΗ, αντί να φωνάζει καλά είναι να μας πεί γιατί κάνει πλάτες στις Συντεχνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε τι ακριβώς διαφοροποιείται η ΔΑ από την πρόταση της κυβέρνησης;
    ε και δεν είναι παράδειγμα οι χώρες Πολωνία και Λεττονία, ούτε η Ιταλία του Μπερλουσκόνι, ουτε η Σουηδία που τις προσφορές της στους εργαζόμενους δεν μπορούμε να τις φανταστούμε.
    Μ΄αυτά και μ΄αυτά,καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί φύγατε αγαπητέ Δημήτρη από το ΣΥΝ.Πρόσχημα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίποτε περισσότερο. Τώρα ξεδιπλώνονται οι αρετές της κεντροαριστεράς που χρόνια ονειρευοσασταν.Καλό δρόμο!
    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ είμαι περίεργος να δω τι θα στηρίξει η ΔΑ στο νέο δήμο Σαρωνικού (με πυρήνα τον πρώτην Δήμο Καλυβίων, όπου δήμαρχος είναι επί πολλές τετραετίες ο -παραμένων στον ΣΥΝ- Πέτρος Φιλίππου). Αντίπαλό του θα έχει τη γυναίκα του Πάγκαλου, η οποία μάλιστα πήρε και την "ευλογία" του Μητσοτάκη λόγω των γνωστών συμφερόντων μεγάλου τουριστικού παράγοντα, φίλου του Δρακουμέλ. Για να δούμε λοιπόν τι θα στηρίξει η ΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Σουηδία, επειδή αναφέρθηκε, με το καινούργιο συνταξιοδοτικό σύστημα που ισχύει από το 2000,το ποσό της λαϊκής σύνταξης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ίδιο για όλους. Εξαρτάται από το ποσόν της σύνταξης των εισφορών εργαζόμενου εργοδότη που παίρνει ο εργαζόμενος. Είναι δυνατόν, κάποιος να μην πάρει καθόλου λαϊκή σύνταξη. Για την ιστορία, το καινούργιο σύστημα ψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα. Είναι αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων.
    Διακομματική επιτροπή, για να εξετάσει το πρόβλημα, συγκροτήθηκε το 1991. Εκλαϊκευμένη μπροσούρα από 80 σελίδες στάλθηκε ταχυδρομικά σε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της Σουηδίας για ενημέρωση πριν αυτό κατατεθεί στη βουλή για ψήφιση.
    Ο "Σουηδός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

    1. Να θεωρούνται ως κρατική συμμετοχή οι παντός είδους ενισχύσεις που εισρέουν σε ταμεία συντεχνιών εν είδη φόρου (εισφορές υπέρ του ταμείου χ κλπ).
    2. Εάν θέλουμε επίσης να προωθηθεί η αναδιανομή, η συμμετοχή του κράτους όχι μόνον δεν θα έπρεπε να είναι ανάλογη αλλά αντιστρόφως ανάλογη με προοδευτικότητα.
    3. Ο Διαχωρισμός σε εισφορές εργαζομένου και εισφορές εργοδότη
    θολώνει την κατάσταση. Υπάρχουν μόνον εισφορές ασφαλισμένου. Καμμία επιχείρηση δεν θεωρεί ότι καταβάλει εισφορές. Μισθό θεωρεί και τις εργοδοτικές εισφορές. Για μια επιχείρηση υπάρχει μόνον το κόστος.

    Τέλος να προσθέσουμε ότι το κράτος στα πλαίσια της πελατειακής συμπεριφοράς, καθιέρωσε επιλεκτικά σε συντεχίες, μια πληθώρα άλλων προνομίων τα οποία δεν απολαμβάνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ας μοιράσει και αυτές τις παροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ο σ. Θανάσης Λεβέντης, εκ μέρους της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

    Αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Θανάσης Λεβέντης εκλέχτηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και με συγκεκριμένο μίνιμουμ πρόγραμμα.

    Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν τον εκφράζει πια ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι τρις (3)της λεγόμενης "Δημοκρατικής Αριστερά" να επιστρέψουν τις έδρες τους.

    Και κάτι ακόμα.

    Μη δημοκρατική αριστερά δεν υφίσταται. Η αριστερά είναι φύση και θέση δημοκρατική, ανανεωτική, ριζοσπαστική, αντιεξουσιαστική.

    Και λειτουργεί ενωτικά και απέναντι.

    Σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Όποια απόχρωση κι αν έχουν απ' όπου κι αν εκπνέονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τοποθέτηση του Δημήτρη και συνολικά της Δα είναι απόλυτα ορθή στην βασική της κατεύθυνση. Το ασφαλιστικό είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής του παραγώμενου πλούτου των εργαζομένων. Και πρέπει να επιστρέφει σε αυτούς με τρόπο αναλογικό και δίκαιο. Ακόμη πολύ ορθά διατυπώνεται η ως τώρα πελατειακή και συντεχνιακή συγκρότηση του συστήματος που δεν χωράει σε μια αριστερή λογική.
    Το 2050 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν δεν αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος που εισρρέει στο σύστημα η σχέση δαπανών εργαζόμενων συνταξιούχων θα είναι 50 50%. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που η αριστερά οφείλει να αναζητήσει λύσεις σε κατεύθυνση αύξησης των χρημάτων προς τα ταμεία με αύξηση της παραγωγικότητας και παράλληλα την αρχή της διαφάνιας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Τάκης Τσαντήλας
    Ο κόσμος κρίνει με βάση τις λύσεις που προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη για τα προβλήματα του. Και πάνω σε αυτά θα κριθούν όλες οι δυνάμεις. έτσι θα κριθούν και αυτά που γράφεις που μόνο αριστερά και ενοτικά δεν είναι. Απλά υπηρετούν το μαγαζάκι και μόνο. Το ότι μία δύναμη προσδιορίζεται ως δημοκρατική αριστερά δεν σημαίνει πως κάθε άλλη δύναμη δεν είναι δημοκρατική. Ας πούμε πως ο Συριζα με βάση την δική σου λογική θεωρεί πως κανένας άλλος πλην αυτού δε΄ν είναι ριζοσπαστικός. Αρκετά με αυτές τις ανοησίες. Και φυσικά για το θέμα που συζητάμε δεν έχεις να πεις τίποτα. Αποκάλυψη της πολιτικής σας γύμνιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Τάκης Τσαντήλας
    Ποιός είσαι εσύ, που με τέτοια θρασύτητα, επιτίθεσαι στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Λεβέντη;
    Τι είσαι εσύ;
    Ποιός σου είπε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζονται από τους γραφειοκράτες που έχουν στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες του;
    Οι βουλευτές ανήκουν στον λαό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και ωφείλουν να μην τον εκθέτουν με καραγκιοζλίκια, σαν αυτά που γράφεις.
    Να μη το ξανακάνεις.
    Είσαι φαίνεται πιτσιρικάς και θρασσύς. Να μη το ξανακάνεις.
    Ο λαός που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στην Βαλτετσίου, αλλά έξω στην κοινωνία και κρίνει πως συμπεριφέρεται κάθε βουλευτής του, δεν χρειάζεται διερμηνείς σαν και σένα, που δεν τους ξέρει κανείς τους.
    Και κάποιοι άλλοι σαν εσένα κατέβηκαν με το ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Θ.Λ. αλλά ο λαός τους αγνόησε χαρακτηριστικά.
    Δες την σταυροδοσία και θα καταλάβεις.
    Να πάψεις να υπονομεύεις τον βουλευτή τους, με τέτοιες συκοφαντίες, μόνο και μόνο επειδή διαφωνεί με τις εμμονές σου. Μην γίνεσαι προβοκάτορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Τσαντίλα

    Αυτό που έγραψες ότι δεν υπάρχει μη δημοκρατική αριστερά, ήταν εξαιρετικό! καιρο είχα να γελάσω τόσο!

    Αν δε βαριέσαι, κάνε τον κόπο να ρωτήσεις την Αλέκα, ή μερικούς από τους συντρόφους σου στον ΣΥΡΙΖΑ (πχ Ρ.Ρινάλντι κτλ) και το ξανασυζητάμε αν θέλεις!

    xno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναιδέστατος και θρασύς είσαι εσύ Kostis.Την ώρα που κόσμος της Αριστεράς - επώνυμος κι ανώνυμος – ενταγμένος και ανένταχτος - μάχεται αγωνιά, προβληματίζεται, συσπειρώνεται και απλώνει το χέρι στον άλλο εσύ συνεχίζεις να μιλάς αλαζονικά και θρασύτητα και να τζογάρεις στη διαίρεση και στη διάσπαση. Και μετά μιλάτε για σταλινικούς. Την ώρα που η κοινωνία παίρνει φωτιά κάποιοι ιππεύουν το καλάμι, υφαρπάζουν έδρες, αναβαπτίζονται στην κολυμπήθρα της καθαρότητας, εξορκίζουν κάθε τι μάχιμο και ηχηρό ως αριστερίστικο και γίνονται κολαούζοι των εσμών. Δεν με αφορά ούτε κατ’ ελάχιστον καμιά αλήθεια, καμιά ιδεοληψία, καμιά καθαρότητα. Ο τίτλος της ομαδούλας που δημιούργησατε και πατρονάρεται αφειδώς από τα μέσα μαζικής εξαπάτασης «δημοκρατική αριστερά» είναι προβοκατόρικος. Η αριστερά είναι δημοκρατική, ανανεωτική, ριζοσπαστική, ανατρεπτική, αντιεξουσιαστική. Διαχρονικά και πάντοτε. Και σαφώς ποιητική. Διαφορετικά είναι καρικατούρα και μυρίζει ναφθαλίνη. Όσο κι αν προσπαθούν να την εξωραΐσουν ορθόδοξοι και αιρετικοί πατερούληδες. Χειροκροτητές του Στάλιν, του Τσαουσέσκου του όποιου Πατερούλη. Κάτω απ’ το λιθόστρωτο η παραλία θα μας προκαλεί και θα μας προσκαλεί σε γοητευτικά ταξιδέματα με φόντο τις ανοιχτές και διάφανες θάλασσες. Για ΚΟΙΝΕΣ περπατησιές στους λειμώνες των άστρων. Όπου η φλόγα των συναισθημάτων και των αισθήσεων θα πυρακτώνει τα όνειρα, θα τα διεγείρει και θα τα εξεγείρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αν η αριστερά είναι διαχρονικά δημοκρατική όπως λές, τότε γιατί αναγκάζεσαι να καυτηριάσεις τους ορθόδοξους και αιρετικους πατερούληδες και τους Χειροκροτητές του Στάλιν, του Τσαουσέσκου του όποιου Πατερούλη?
    Μάλλον αντιφάσκεις!

    Βλέπεις η αριστερά δεν ήταν πάντοτε τόσο δημοκρατική, όσο θα ήθελες και θα θέλαμε!

    και επειδή στο σύριζα υπήρχε αρκετή ναφθαλίνη και αρκετοί χειροκροτητές και οπαδοί του Μαο του Στάλιν και άλλων λοιπων πατερούλιδων, είπαμε να φτιάξουμε μια πραγματικά δημοκρατική αριστερά.

    Αλλωστε παρέα με την ΚΟΕ και τα απόνερα του ΚΚΕ η δημοκρατία μόνο δεδομένη δεν πρεπει να θεωρείται.

    ΥΓ: (Και)Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ δεν φώναζε τις προάλλες το δημοκρατικό σύνθημα να καεί να καεί το μπουρδέλο η βούλη?

    Αρης.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. re. Τακης Τσαντηλας: ασφαλως και πρεπει να ειναι ποιητικη η αριστερα. Ουδεμια αντιρρηση. Τωρα ποια ποιηση αρεσει στον καθενα μας ειναι αλλο θεμα βεβαια, καθως κυκλοφορουν λογης λογης τετοιες. Να και μια κλεμμενη αποπειρα ποιησης, αφιερωμενη εξαιρετικα:

    We've socially conscious biography,
    Esthetics, and social geography.
    Today every field
    Boasts its Marxian yield,
    So now there's class-conscious pornography.

    re. Αυριανιστης: μπορεις να κοιμηθεις ησυχος, συναγωνιστη, η ΔΑ θα υποστηριξει Πετρο Φιλιππου με νυχια και με δοντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΣΟΙ ΕΝΤΕΛΕΙ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ;

    Από τον Left Division
    Μέχρι τώρα ήξερα πως οι συνταξιούχοι στη χώρα μας ανέρχονται σε 2.350.000 και το κόστος μισθοδοσίας τους σε 43 δις περίπου. Απ' αυτά 19 δις (ας πούμε τα μισά) προέρχονται από εισφορές και τα υπόλοιπα από δανεισμό.
    Χοντρικά ένας στους τέσσερεις έλληνες από νεογνό μέχρι υπέργηρος παίρνει σύνταξη. Τώρα πληροφορούμαι πως οι ''συνταξιούχοι'' ανέρχονται σε 4.500.000!!! Δηλαδή ένας στους δύο περίπου. Και ρωτάω είναι ποτέ δυνατόν;
    Το πρώτο που σκέφτομαι σαν πράξη ακτιβισμού είναι να πάμε στο πιο κοντινό ΚΕΠ όσοι μαλάκες δεν παίρνουμε ακόμη ''κρατική επιδότηση'' και να ''κάνουμε τα χαρτιά μας'' έχουμε δεν έχουμε τις ''προϋποθέσεις''. Δηλαδή αυτοί που πήραν ''σύνταξη'' τις είχαν; Όσο ελαστικά και να το δει κανείς, αν το νούμερο είναι αληθινό μιλάμε για το απολύτως παράλογο.

    Για ποια έλλειψη ανταγωνστικότητας μιλάμε σε μια χώρα που έχουμε μάθει να πληρωνόμαστε χωρίς να πληρώνουμε. Μετατρέψαμε τη φράση του ποιητή η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει σε Ελλάδα που ποτέ δεν πτωχεύει καθώς στους μισούς πολίτες της χώρας πέφτουνε λεφτά μήνας μπει μήνας βγει όπως λέει κι ο ντελβές της καφετζούς χωρίς να κουνήσουνε καν το δαχτυλάκι τους.
    Μήπως θα 'πρεπε να μιλάμε καλύτερα για μια άθλια συμφωνία των ''κάποιας ηλικίας'' Ελλήνων με τους πολιτικούς ''τακτοποιητές'' τους σε βάρος των παιδιών μας συνολικά, για να περνάνε αυτοί καλά και οι επερχόμενες γενιές χειρότερα .
    Φαντάζομαι πως μέχρι κι οι Δ.Ν.Τ.ήδες θα πάθανε την πλάκα τους (ίσως και να σκέφτηκαν να μπουν εκείνοι στο δικό μας ταμείο αντί εμείς σ' αυτούς) καθώς τέτοιες γαλαντομίες και κιμπαριλίκια είναι μάλλον αδύνατον να βρεις οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο Φώτης σαν έμπειρος πολτικός αλλά και οξυδερκής άνθρωπος είναι να ζητήσει εδω και τώρα με καταληκτική ημερομηνία μέσα στο χρόνο που διανύουμε, πλήρη ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. Έτσι θα νοηματοδοτήσει όσα περιέγραψε τόσο καλά στην ιδρυτική διακύρηξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
    Πόσοι παίρνουνε σύνταξη, Από ποιο φορέα, από ποιους πόρους, με τι κόστος, με ποιες προϋποθέσεις; Σε όσους τις λαμβάνουν αχρεωστήτως να κόψουν όχι μόνο τη σύνταξη αλλά και τα κουλά. Χωρίς εξαιρέσεις. Γιατί δεν μπορεί όλο και θα υπάρχουν ''κάποιοι''.

    Τι σημασία έχει να μιλάς για ενιαίο φορέα ασφάλισης,για ενιαίο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών, για ενιαίο τρόπο προσδιορισμού της σύνταξης, όταν σήμερα δεν ξέρεις που πας και τι σου γίνεται.
    Πρώτα οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν μετά όποιες μεταρυθμίσεις χρειάζονται (δεν αναφέρομαι σε όρους ΠΑΣΟΚ). Γιατί όπως λέει μια ατάκα του κόσμου των επιχειρήσεων, όταν δεν ξέρεις που πας φτάνεις ακριβώς εκεί.

    Κι ας μην ξεχνάμε και την ''ιστορία'' μας. Πρώτος ο Αριστοφάνης σατιρίζει αριστουργηματικά παρόμοια φαινόμενα παρασιτισμού στην αρχαία Αθήνα, και μην ξεχνάμε πως ένας από τους άθλους του Ηρακλή σχετιζόταν τον καθαρισμό της κόπρου του Αυγεία όταν το πρόβλημα είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που χρειάστηκε ολόκληρος ημίθεος για να ... καθαρίσει ...
    Στη δική μας περίπτωση δεν δεν έχουμε απλώς πήξει στο σκατό αλλά θα μας πνίξει κιόλας. Στο συγκεκριμένο θέμα - κι όχι μόνο - έχουμε φύγει από την φάση των επιλογών και βρισκόμαστε στη φάση των αναγκαιων αποφάσεων εδώ και τώρα. Μπας και καθαρίσει κάποτε ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Left division είσαι καταιγιστικός και απολαυστικός συνάμα σαν τους αγαπημένους μου joy division. Αν γίνει απογραφή συνταξιούχων θα γελάσει κάθε πικραμένος. Μπορεί και υπουργοί να είναι συνταξιούχοι, όπως η Μιλένα είναι συνταξιούχος της Ολυμπιακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τώρα για την δημοκρατική αριστερά και την αριστερά της δημοκρατίας. Σαν παλιός ένα έχω να πω. Αν κάτι φοβότανε και μισούσε κάθε αριστερός μηχανισμός ήταν η δημοκρατία. Αν κάτι αγαπούσε ήταν η εξουσία. Απλά στην Ελλάδα οι ηγέτες τα τελευταία χρόνια είναι ολίγοι και δεν κοιτάνε την κρατική εξουσία. Αρκούνται στην εξουσία τοπυ χώρου τους. Αν αυτό το ανατρέψει η ΔΑ θα μείνει στην ιστορία. Μόνο και γιαυτό της αξίζει να υποστηρίξουμε το άλμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επιτέλους ένα ζουμερό σχόλιο.
    από τον Left Division
    Άκουσα από Καμπουράκη - Οικονομέα πως εισπράττονται 30.000 συντάξεις πεθαμένων χρόνια τώρα.
    Εύρωστο ταμείο νομικών μπράβο τους.
    Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που δεν βλέπω να την αναφέρει κανείς.
    Εκτός από τις εισφορές των μελών που οι περισσότερες προέρχονται από το δημόσιο, σε κάθε αγοροπωλησία ακινήτου υπάρχει παράβολο υπέρ του ταμείου νομικών, για κάθε ίδρυση νέας εταιρείας αλλαγή και τροποποίηση παράβολο. Δηλαδή ατελείωτα παράβολα.
    Μπράβο τους και μπράβο μας.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU