Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Αλλαγή νοοτροπίας εν μέσω κρίσης; Έστω κι έτσι είναι μια ευκαιρία

εικόνα: Claudio Acciari

Σε ένα παλιότερο ποστ με τίτλο
Δουλειά, τσίπα και φιλότιμο υποστήριζα μεταξύ άλλων ότι διαφθορά είναι ο κανόνας στην ελληνική κοινωνία, έχει γενικευτεί.Λίγο ή πολύ όλοι εμπλεκόμαστε στα γρανάζια της, άλλοι εθελοντικά, άλλοι εξ ανάγκης, άλλοι από παθητικότητα ή και αδιαφορία."

Η έλευση της τρόικας, η έναρξη της υποχρεωτικής συγκυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και η οικονομική επιτήρηση από την ΕΕ, απέδειξαν με ηχηρό τρόπο το βαθύ ρίζωμα της νοοτροπίας της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους στον ελληνικό πληθυσμό ανεξαρτήτως ταξικής προέλευσης. Και την ενοχοποίηση μεγάλων τμημάτων του τοπικού πληθυσμού για συνεργασία με την ιδιότυπη κατοχή του μεταπρατισμού, της προμήθειας και της μίζας έναντι προσωπικής και οικογενειακής διασφάλισης. Ένα μέρος της κοινωνίας κατά του άλλου για ίδιον όφελος...

Οι τεχνοκράτες της τρόικας με τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλουν, εκτός της δογματικής τους προσήλωσης στο κούρεμα των εισοδημάτων, έφεραν υποχρεωτικά στο φως το εύρος πραγματικοτήτων που όλοι γνωρίζαμε αλλά δεν φανταζόμαστε το βάθος τους.
Αυτή είναι και η χρήσιμη όψη της κρίσης: ότι αποκάλυψε μια νοοτροπία, τόσο διαδεδομένη, τόσο άκαμπτη, τόσο αμετανόητη - την "ελληνική νοοτροπία".
Φαίνεται ότι κανείς δεν είχε την διάθεση να την ξεριζώσει - μην πω καν να την αντικρούσει - όχι φυσικά στα λόγια αλλά στην πράξη.
Γιατί είναι τόσο ριζωμένη μετά από δεκαετίες μεταπολιτευτικής διαφθοράς που αποτελεί το "ελληνικό μοντέλο".

Συντεχνιακά δικαιώματα υποστηριζόμενα από την αριστερά και τα συνδικάτα. Διορισμοί στο Δημόσιο αντί για κοινωνικό κράτος. Επιδοτήσεις για βιοπορισμό και όχι για αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Μίζα για εξυπηρέτηση αντί για ποιοτικές δημόσιες παροχές. Ψήφο στον δικομματισμό για βόλεμα και όχι ψήφο από πολιτική επιλογή. Σιωπηρή αποδοχή φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαδώματος, αυθαιρέτου δόμησης. Διεφθαρμένη αυτοδιοίκηση πελατειακού τύπου και αθέμιτων συναλλαγών κλπ, κλπ.

Για τις παράνομες χωματερές πληρώνουμε ετησίως 4 δις έναντι 3 δις περικοπών από τις περικοπές στις συντάξεις. Κι όταν υπόσχεται η κυβέρνηση στην τρόικα ότι θα τις καταργήσει για να μην πχ περικοπούν οι συντάξεις, οι τεχνοκράτες απαντούν "όταν το κάνετε το ξανασυζητάμε" - απλά δεν το πιστεύουν...
Και ποιος ντόπιος το πιστεύει; Αλλά θα ξαναψηφίσει δικομματισμό γιατί αυτό του επιβάλλει η "νοοτροπία".

Οι Δήμοι είναι τόσο διεφθαρμένοι που καλοκαιριάτικα δεν μπορούν σε τουριστικές περιοχές να μαζέψουν τα σκουπίδια, να εξασφαλίσουν επάρκεια νερού και καθαρές παραλίες στον κόσμο. Αλλά δίνουν ρεύμα στα αυθαίρετα ή δεν εισπράττουν δημοτικά τέλη για να ξαναπάρουν τον Δήμο τα ίδια άτομα. Κι αυτό θα γίνει τελικά...

Οι συντεχνίες σκοτώνουν τον τουρισμό κλειδώνοντας τα πλοία, κατεβάζοντας τα αεροπλάνα, αδειάζοντας τα βενζινάδικα και αναβάλλοντας χειρουργεία και η αριστερά τις υποστηρίζει. Η "νοοτροπία"...

Θα έλεγε κανείς ότι η νοοτροπία είναι σαν το τσιρότο. Για να ξεκολλήσει από πάνω μας χρειάζεται και αρκετός πόνος. Είτε με την μία είτε αργά αργά - δεν έχει διαφορά.
Κι ενώ όσοι δεν φταίνε σηκώνουν την μερίδα του λέοντος υποχρεωτικά, εκείνοι που είχαν και τα οφέλη τους ουρλιάζουν δήθεν από τον πόνο και επιβαρύνουν κι άλλο την κοινωνία με την δύναμη της συνήθειάς τους - το ατομικό όφελος πάνω απ' όλα και όλους, την επίκληση των "δικαιωμάτων" τους και των παράνομων απολαβών τους σε πλούτο και ασυλία.

Γι αυτό λέω λοιπόν να κρατήσουμε τα θετικά του ΔΝΤ!
Εάν δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την δυστυχή συγκυρία, τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν.

Ούτε πόσους ΔΥ πληρώνουμε θα μαθαίναμε ποτέ, ούτε πόσους διπλοθεσίτες αποζημιώνουμε για την κομματική υποστήριξη, ούτε πόσοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες και πόσες βίλες έχουν, ούτε πόσοι παίρνουν συντάξεις από τα σαράντα τους, ούτε πόσα ιδιωτικά λαμόγια σε αγαστή συνεργασία με υπογράφοντες θησαυρίζουν από κρατικές προμήθειες, ούτε πόσο πληρώνουμε ένα στεντ, ούτε , ούτε ,ούτε...
Δεν θα αλλάζαμε νοοτροπία στο παραμικρό.
Αστειευόμενοι συχνά λέγαμε μεταξύ μας - κουβέντες καφενείου - ότι αν δεν αναλάβει την διακυβέρνησή μας η "Ευρώπη" τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Έγινε λοιπόν...
Όχι όπως θα το θέλαμε, όχι βάσει της ενοποίησης, των δημοκρατικών κανόνων, της εκλεγμένης κομισιόν, του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με αρμοδιότητες. Αλλά έγινε - με τον άγριο τρόπο.
Χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης, με τους ίδιους που μας έφεραν ως εδώ να μας "αντιπροσωπεύουν". Γι αυτό κι ο πόνος είναι διπλός.

Δεν ξέρω τι θέσεις θα διαμορφώσει η νέα δημοκρατική αριστερά αλλά ένα είναι σίγουρο. Πρέπει με παρρησία να υποστηρίξει την εφαρμογή όσων μέτρων την αναγκαιότητα διακήρυσσε στο παρελθόν, έστω και γενικόλογα και εφαρμόζονται τώρα υποχρεωτικά και να διαχωρίσει τα άδικα και υφεσιακά για την αειφόρα ανάπτυξη κομμάτια του μνημονίου για τα οποία να παρουσιάσει εναλλακτικές με ταυτόχρονη πρόταση αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, πολιτικά και εντός ΟΝΕ.
Η τελευταία ελπίδα απαλλαγής από την "ελληνική νοοτροπία" είναι ο πόνος να έχει κάποιο αντίκρυσμα με την διαμόρφωση ρεαλιστικού σχεδίου εξόδου από την επιτήρηση αλλά εκμεταλλευόμενοι και ό,τι καλό προκύπτει στην διάρκειά της.
Ειδικά πράγματα που ο ελληνικός δικομματισμός δεν θα υιοθετούσε ποτέ!

Αλλιώς για πια ανάπτυξη συζητάμε;
Όσο είναι "κατοχή" η επιτήρηση της τρόικας άλλο τόσο και χειρότερη "κατοχή" ζήσαμε δεκαετίες από την γενικευμένη διαφθορά του πελατειακού κράτους που μας επέβαλε ο δικομματισμός και το ελληνικό μεταπρατικό κεφάλαιο.

Μήπως είναι η ώρα να αποκλείσουμε και την επιστροφή στην ντόπια κατοχή από τους κατοίκους εξωτερικού και τους πολιτικούς υποτακτικούς τους υιοθετώντας με ζέση σε κάθε επίπεδο την αλλαγή νοοτροπίας και την υποστήριξη των θετικών αλλαγών;




12 σχόλια:

  1. Να κρατήσουμε τα θετικά (sic) του ΔΝΤ;;;; Μπορούμε σύντροφε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά και να αρνηθούμε τα αρνητικά;; Μαζί σου!
    Μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε μια χώρα χωρίς διαπλοκή, μικροσυμφέροντα και διαφθορά, χωρίς να εξοντώσουμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, χωρίς να υπονομεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας;
    Μπορούμε να φτιάξουμε μια χώρα χωρίς συντεχνίες, χωρίς να αφανίσουμε τον συνδικαλισμό, τη δημοκρατία και το Σύνταγμα;;
    Σε πληροφορώ, για παράδειγμα, σύντροφε ότι αυτή η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει στην Πειραιώς την ΑΤΕ και το ΤΤ, σε μια Πειραιώς υπό πτώχευση, σε μια Πειραιώς που δανείστηκε 6 δις ευρώ από το Ελληνικό κράτος και η οποία θέλει με τα δανεικά που πήρε από το κράτος να αγοράσει τις κρατικές τράπεζες!! Αυτό δεν το λέει το ΔΝΤ σύντροφε ούτε και η ΕΕ (η οποία αντιθέτως έστειλε επιστολή με την παρατήρηση ότι τράπεζες που έχουν δανειστεί δεν μπορούν να προβαίνουν σε εξαγορές), το θέλουν οι διεστραμμένοι κυβερνώντες για να σώσουν τον Σάλλα (συνδιοργανωτή του ΠΑΣΟΚ) από την πτώχευση. Αυτά είναι τα συμφέροντα που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση! Και σεις είστε μαζί τους;;
    Αυτή είναι η κατοχική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που βασιλικότερη του ΔΝΤ καταστρέφει τη χώρα. Δεν μπορούμε λοιπόν αυθαίρετα να απομονώσουμε τα όποια καλά από το ΔΝΤ χωρίς να πάρουμε μαζί και την καταστροφή της χώρας. Δεν μας δίνουν τέτοια επιλογή. Γι’ αυτό οι δυνάμεις της προόδου, της αριστεράς και των εργαζομένων πρέπει να συσπειρωθούν και για να ανατρέψουν το φαύλο Ελληνικό παρελθόν με όλα τα κακά που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που είναι σήμερα αλλά ταυτόχρονα να παλέψουν στις δυνάμεις του κεφαλαίου και των τραπεζών που θέλουν στο όνομα των υπερκερδών να αφανίσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αδιέξοδα.
    Κάποιος αντιπρόεδρος της Budesbank όταν τον ρώτησαν γιατί τελικά δόθηκε το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: Για να σωθούν οι Τράπεζες και μερικοί πλούσιοι Έλληνες!! Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα αν τμήμα της αριστεράς, που υποθέτω είναι εντελώς αποκομμένο από την λαϊκή βάση και αποτελούμενο από μια ομάδα στελεχών βλέπουν το προσωπικό τους μέλλον μέσα από την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και στο όνομα αυτού θυσιάζουν τα συμφέροντα του λαού αυτό είναι θλιβερό αλλά αποδεκτό μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Μήπως όμως πρέπει να βγάλουν από την ταμπέλα τη λέξη «Αριστερά» για να μην προκαλούν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θυμάμαι ποιος το είχε πει... ο Μαργαρίτης; Ο Χατζησωκράτης; Πάντως είχε πει "τελικά χρειαζόταν να έρθει το ΔΝΤ για να βάλουμε μυαλό" (ή κάπως έτσι τέλος πάντων, με αυτό ακριβώς το νόημα).

    Μάλιστα κύριοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε θερμά για την πρωινή ευαγγελική περικοπη. Είθε ο λόγος του υψίστου να ζεσταίνει τις καρδιές μας.
    Ο Θεος μαζί σου ανόνυμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε νομίζω ότι στα ερωτήματα που βάζεις υπάρχει απάντηση και είναι ναι, μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά αρκεί να θέλουμε. Τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε. Με την παρούσα κυβέρνηση προφανώς και όχι. Αλλά αν η Αριστερά είχε πρόγραμμα εξουσίας και όχι επαναστατικής γυμναστικής και ψυχολογικής εκτόνωσης, θα μπορούσε να να γίνει πυρήνας ευρύτερης συσπείρωσης μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με στόχο όσα ακριβώς βάζεις και συ.

    Δυστυχώς το μνημόνιο έχει και ωφέλιμες διαστάσεις, και είναι όσα αναφέρει ο Γιώργος. Και συ το δέχεσαι. Απλά με την παρούσα πολιτική επιβάλλονται μαζί με άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα. Στόσχος της Αριστεράς να ανατρέψει το μνημόνιο. Μέσα. Τα άλλα, τα δίκαια, τα βάζει ως στόχο η Αριστερά; Τα είχε ποτέ; Η μήπως δίκιο είναι ο νόμος του εργάτη, της συντεχνίας ή της όποιας ελίτ;
    Τώρα τα τελευταία περί ΠΑΣΟΚ δεν έχουν θέση στην κουβέντα. ¨οσο για τον τίτλο "Αριστερά", δώσε μου τη διευθυνσή σου να σου στείλω μια αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά για να μου δώσεις πιστοποιητικό αριστεροφροσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μην παρεξηγηθούμε Γιώργος είναι ο άρχων του παρόντος ιστολογίου και όχι ο ΓΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλλαγή νοοτροπίας αφορά πρωτίστως την αριστερά!
    Αυτή η αλλαγή θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας - όσο η αριστερά ενοχοποιείται από την ίδια νοοτροπία τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.
    Κι όταν λέμε αριστερά δεν εννοούμε τα κομματίδια και τα αποκόμματα του Μαρξισμού Λενινισμού ή όποιου άλλου θρησκευτικού φονταμενταλισμού, τους τηρητές των γραφών.
    Εννοούμε την κοινωνική αριστερά, αυτήν που διέφθειρε το ΠΑΣΟΚ με το μέλι της εξουσίας και τα ψίχουλα από το τραπέζι του φαγοποτιού της μίζας, του προσωπικού πλουτισμού και του μεριδίου από τις προμήθειες του δημοσίου.
    Αυτή η αριστερά πρέπει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να μπει μπροστά στην ανασυγκρότηση της χώρας και στις αριστερές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
    Τώρα το τι λένε οι μου-λούδες προσωπικά μου είναι αδιάφορο - άλλωστε σε ένα μήνα έχουν ...επανάσταση (έτσι δεν λένε οι περισπούδαστες αναλύσεις τους;). Ας ασχοληθούν λοιπόν με την προετοιμασία της κι ας μην ενοχλούν όσους σκέφτονται και διαλέγονται πάνω σε σοβαρά θέματα προκειμένου να βγάλουν κάποια άκρη.
    Σκέτος θόρυβος είναι...

    Ο μόνος λόγος που δεν κόβω τα τρολλαρίσματά τους είναι που κάποιοι σχολιαστές ακόμα διασκεδάζουν μαζί τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ρε αθάνατε Ελληνάρα.
    Σήμερα συνάντησα ευτυχισμένους Νεοέλληνες που κατάφεραν και γέμισαν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους και δεν θα έχουν πρόβλημα να πάνε στο χωριό τους στις 17 Αυγούστου.
    Μιά ζωή στον πανικό και στην μαλακία.
    Γεμίσαμε τα ρεζερβουάρ και άσε τους άλλους να ψάχνονται κι άμα λάχει αν η απεργία τραβήξει μπορεί να την πουλήσουμε και στον μαλάκα που θέλει να πάει στο νοσοκομείο το παιδί του, να οικονομήσουμε και μεις το κάτι τις μας.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Θεση της Δ.Α. ειναι υπερ του δημοσιου τραπεζικου πυλωνα.Ανωνυμε,σου χαλα λιγο την μαγιονεζα αλλα θα τα βρειτε στην Γραμματεια του ΣΥΡΙΖΑ με τις νεες προτασεις για πλειοψηφιες/μειοψηφιες.Αραγε για την ''εθνικοποιηση ''των τραπεζων ποια πλειοψηφια θα εχουμε? Η μηπως θ'αρχισουν παλι το πολιτικο μποξ? Υ.Γ. Βεβαιως και θελουμε ''αυριανιστη'' και αλλους πολλους,εδω να φανταστειτε μου λειπει ο ρεντ! mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμος 9:12 μ.μ.

    Δεν μου απαντήσατε όμως, ποιος από τους δύο είχε πει αυτό που ανέφερα. Ή μήπως ήταν κάποιος άλλος και κάνω λάθος;

    Αυτό βέβαια θυμίζει λιγάκι το "τελικά έναν Παπαδόπουλο χρειαζόταν η χώρα", αλλά δεν πειράζει. Όσοι τα έλεγαν αυτά δεν ήταν αριστεροί, ενώ όσοι λένε "ευτυχώς που ήρθε το ΔΝΤ να βάλει μια τάξη", είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυριανιστή, καταλαβαίνω ότι σε σόκαρε πολύ αυτή η έκφραση και λυπάμαι πολύ. Θα πω καλού κακού, μιας και δεν ξέρουμε ποιός και αν το είπε, να μην το ξαναπεί.
    Φοβάμαι όμως ότι αυτά λέτε στην παρέα σου εσύ και οι φίλοι σου, αλλά και οι φίλοι μου που είναι φίλοι σου αλλά και άλλοι που δεν είναι φίλοι σου.
    Είναι μικρός ο τόπος βλέπεις και μαθαίνονται όλα.
    Εν πάσει περιπτώσει. Εσύ έχεις να πείς τίποτε σοφότερο από το ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται ή έστω μια Αλέκα ή ένας Αλέκος,Αλέξης, μην κολλάμε τώρα στα ονόματα, είναι και αργά;
    Αν έχεις πέστο, αλλιώς βάρα την πόρτα πίσω σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο δικιο εχετε! Τωρα ζουμε βεβαια στον αστερισμο των "κακων πολιτικων". Αυτοι οι 3οο φταινε (ουτε καν οι 270)! Και η κοινωνια η καημενη υποφερει (καποιο υποφερουν). Πολλοι θ το δουν σαν "θητεια" και οταν παρουμε το απολυτηριο παλι "ξανα προς την δοξα". Με αντεπιθεσεις, με αρνησεις με μη αναγνωρισεις (ολα αυτα κατω απο μεγαλο χαλι (ο τονος στο λι) του Περισσου. Οπως τωρα π.χ. στις αυτοδιοικητικες, να "καταγραψουμε" την αντιθεση του κοσμου στο μνημονιο. Και αν την "καταγραψουμε" μετα τι? Θα την καταγραμμενη. Το πελατειακο συστημα στην Ελλαδα δεν ειναι μονο "στο κρατος". Μπειτε και στις "ατυονομηνες" κοινωικες ομαδες (πανεπιστημια) και θα δειτε το μεγαλο γλεντι και φαγοποτι...ακομη και σημερα.
    Ελπιδες στην Δ.Α.? Ναι...ο καιρος περναει γρηγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνωμη για την ακαστασια του προηγουμενο κειμενου....αλλα το εγραψα βιαστικα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU