Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Με τους Αυριανιστές και τους πρασινοφρουρούς ή με τις μεταρρυθμίσεις

εικόνα: Oriol Hernandez

του Κώστα Ανδρέου

Το κόμμα της μεταπολίτευσης ήταν το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία αμφιβολία.
Άσχετα με το αν ήταν κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, ηγεμόνευσε και καθόρισε το πολιτικό και το «ιδιόρρυθμο» οικονομικό σύστημα, που αυτή την περίοδο, μπήκε και επίσημα με το Μνημόνιο στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ σε αναγκαστική εκκαθάριση, ως χρεοκοπημένο.

Μία από τις προσφιλείς κατηγορίες του ΣΥΝ, είναι ότι η ΔΑ, δεν είναι τίποτε άλλο από στελέχη που φλερτάρουν με την ιδέα να προσχωρήσουν στο ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρονται για την ανατροπή του.
Εκ πρώτης όψεως , οι υπαινιγμοί περισσότερο παρά οι επίσημες τοποθετήσεις του ΣΥΝ, μοιάζουν ορθές.
Η ΔΑ υποστηρίζει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και οικονομικό «σύστημα», που οι αποχρώσεις των διαφωνιών της με την κυβερνητική πολιτική δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το χάσμα που έχουν με αυτήν οι πολιτικές της ανατροπής της κυβέρνησης.
Έτσι ο ΣΥΝ στάθηκε απέναντι σε κάθε αλλαγή που είτε το Μνημόνιο επιβάλλει, είτε η κυβέρνηση προωθεί, στα πλαίσια της πολιτικής της.

Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση σ’αυτή την πολιτική δεν έχει την συμμαχία των βασικών κοινωνικών αναφορών του ΠΑΣΟΚ.
Δημόσιοι υπάλληλοι, υπερήφανα γηρατειά, συνδικάτα ΔΕΚΟ, με την μία ή την άλλη ευκαιρία, βρίσκονται απέναντί της.
Το κυβερνών ΠΑΣΟΚ βρίσκεται απέναντι στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και ο μόνος λόγος που δεν ανατρέπεται είναι η προσδοκία, μιας νέας περιόδου, όπου η κυβέρνηση θα ξανακάνει πολιτική «βαθέως ΠΑΣΟΚ».
Οι πρώτες διαφωνίες αυτού του ΠΑΣΟΚ προέκυψαν στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, με συνέπεια την διαγραφή των 3 βουλευτών, τους οποίους την ίδια στιγμή αγκάλιασε ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έδειξε το ενδιαφέρον του, είτε με εκκλήσεις στην τελευταία ψηφοφορία, προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μιμηθούν το παράδειγμά τους, είτε με την πρόκριση της Σακοράφα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την περιφέρεια Αττικής, είτε με αναφορές στους αριστερούς σοσιαλιστές που μπορούν να αποτελέσουν σημαντική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πνεύμα αυτό φυσικά κινείται και ο Αλαβάνος και οι περί αυτόν, με αποκορύφωμα την ΚΟΕ που με αφίσες καλούσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαλέξουν αν είναι με την κυβέρνηση ή με τον λαό.

Μιλάμε ούτε λίγο ούτε πολύ, για μια αίσθηση μοιράσματος των ιματίων του «βαθέως ΠΑΣΟΚ».
Ο ΣΥΝ είναι φανερό ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει τον προορισμό του ΠΑΣΟΚ που αναφέρεται στον σοσιαλισμό.
Ξέρουμε βέβαια πολύ καλά ότι ο σοσιαλισμός τους δεν είναι άλλος από τον σοσιαλισμό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο.
Το ΠΑΣΟΚ των κεκτημένων.
Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πεί, ότι η αριστερά μοιράζεται σ’αυτούς που είναι σε κοινοβουλευτικό διάλογο με την κυβερνητική πολιτική, με διαφωνίες ή συμφωνίες σε επιμέρους, με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή που αρνείται τις αναφορές του στην πολιτική της μεταπολίτευσης και η αριστερά που στέκεται απέναντι και φιλοδοξεί να πάρει την σκυτάλη του πασοκικού κράτους της μεταπολίτευσης.
Στους αριστερούς που είναι φίλοι του ΠΑΣΟΚ των μεταρρυθμίσεων και στους αριστερούς που είναι φίλοι του Αυριανισμού και των πρασινοφρουρών.

Είναι προφανές, ότι δεν είναι τυχαία η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων του ΟΛΠ, για την εθνική κυριαρχία του λιμανιού, δεν είναι τυχαία η στήριξη των οδηγών μεταφορών για να μην «μας πάρουν τις δουλειές οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι οδηγοί», για να έχουμε εθνικό αερομεταφορέα, για να μην αρθεί το καμποτάζ, των υπαλλήλων της ΥΠΑ για τον έλεγχο των εθνικών δικαιωμάτων στον αέρα και πάει λέγοντας.
Οι «εργαζόμενοι» χρησιμοποιούν εθνικούς λόγους για να στηρίξουν τα αιτήματα διαφύλαξης των «κεκτημένων» τους και για τα ίδια ζητήματα έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να ονομάζουν τον εχθρό, Μνημόνιο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, παράδοση των λιμανιών και των μεταφορών, στα καρτέλ και τα μονοπώλια και άλλες τέτοιες «αριστερές» συσκευασίες.

Αυτή η διάσταση, θα εκφρασθεί στις εκλογές που έρχονται. Τα σχήματα θα καθορισθούν από αυτές τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες.
Φοβάμαι, ότι στο όνομα της πρόφασης του αγώνα κατά του μνημονίου, η αριστερά πλην ΔΑ, θα συνεργασθεί με τους συντηρητικότερους εκφραστές του «Βαθέως ΠΑΣΟΚ», με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να μην αλλάξει τίποτε.
Η πολιτική διαμάχη στην αριστερά μπορεί να χαθεί εύκολα για την ΔΑ, αν δεν αποκαλύψει με θάρρος την ουσία των διαφορετικών στρατηγικών.
Δημοκρατική κοινοβουλευτική, θεσμική ανοχή στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με συμφωνίες ή διαφωνίες στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν για τον έλεγχο της κρίσης του χρέους και των ελλειμμάτων ή συμμαχία με το «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» και διάσωση του κράτους της μεταπολίτευσης.
Η μάχη πρέπει να δοθεί. Θα καθορίσει το νόημα της αριστερής πολιτικής στο μέλλον. Μπορούμε να την δώσουμε, νομίζω.

34 σχόλια:

  1. Για την ενημέρωση του Κώστα Ανδρέου - αν θες να γράψεις σοβαρό κείμενο φροντίζεις να ενημερώνεσαι τουλάχιστον - η διαγραφή των 3 έγινε γιατί δεν ψήφισαν το Μνημόνιο και όχι το ασφαλιστικό όπως γράφει. Αλλά αν θες να τεκμηριώσεις κάτι τόσο βαρυγδουπο δεν χρειάζεται και τόση λεπτομέρεια μάλλον...

    Διαβάζοντας τον τίτλο ξαφνικά μου γεννήθηκε η διάθεση να απαντήσω με 1 quiz. - καλοκαιριάτικα γαρ -.

    Ποιος αρχηγός, ποιανού πολιτικού κόμματος τα βρήκε με την Ντόρα Μπακογιάννη για να την εκπροσωπεί στην συνάντηση των Αρχηγών μετά την ανεξαρτητοποίησή τους;

    Φιλια και καλό υπόλοιπο καλοκαίρι

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ντροπή να λέμε ότι κόβουμε την σύνταξη των μικροσυνταξιούχων και τους δίνουμε 400 ευρώ και περιμένουμε να ζήσουν με αυτά και να το ονομάζομαι αυτό δίκαια επίθεση της κυβέρνησης κατά των συντεχνιών. Ποιά συντεχνία είναι αυτή κε Ανδρέου που υποστηρίζει λαικίστικες επιδιώξεις και την καταγγέλλεται εσείς;; Οι συνταξιούχου των 400 ευρώ είναι η λαικίζουσα συντεχνία την οποία καταγγέλλετε και τάσσεστε στο πλευρό των κυβερνητικών δήθεν μεταρυθμίσεων;; Δυστυχώς όσο και αν προσπαθείται να το κρύψετε έχετε διαλέξει τον ορισθηρό δρόμο της υποστήριξης του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Ούτε μια καταγγελία κατά έστω κάποιας πολιτικής της κυβέρνησης. Τόσο σωστά τα κάνει όλα αυτή η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου που δεν υπάρχει τίποτε να την κατακρίνετε;; Είναι ντροπή να στηρίζετε την κυβέρνηση και το Αμερικάνικο ΔΝΤ στο όνομα δήθεν του μη λαικισμού. Από πότε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων (όλα χωρίς εξαίρεση) έγιναν λαικίστικα;; Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για του λόγου το αληθές θα φέρω ένα παράδειγμα. Η τράπεζα Πειραιώς ήταν υπό πτώχευση και στα τεστ πέρασε με το ζόρι αν δεν έγινε αυτό και χαριστικά. Δανείστηκε λοιπόν περί τα 6 δις ευρώ από την κυβέρνηση για να σωθεί. Έρχεται τώρα και λέει ο Σάλλας στην κυβέρνηση: Με τα δανεικά που μου δώσατε αγοράζω τις κρατικές τράπεζες ΑΤΕ και ΤΤ. Και η κυβέρνηση λέει το εξετάζουμε. Το μπακάλικο πήρε δανεικά από το σούπερ μάρκετ και μετά ήθελε με τα δανεικά να το αγοράσει. Σε αυτή την πρωτοφανή πρόταση όλα τα ελεγχόμενα ΜΜΕ συνηγορήσανε κάνοντας το κορόιδο. Ποια ήταν η στάση του κ Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς (τρομάρα της); Κατήγγειλαν την απίστευτη πρόταση ή την κάνανε γαργάρα; Για να βλέπουμε με ποιανού συμφέρονται είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με ποια συμφέροντα συμπλέει ο κ Κουβέλης όταν υπερασπίζετε την κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και βέβαια συμφωνώ με την ανάλυση που κάνεις. Όλη αυτή η αντιδραστική κατ' όνομα Αριστερά παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει στη ζωή την παλιά Ελλάδα. Ακόμα και το lοοk των εκπροσώπων της αυτήν αποπνέει. Δεν αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για αστικό εκσυγχρονισμό, ότι στις δεδομένες συνθήκες δεν υπάρχει επιστροφή. Γατζώνονται ακόμα και από λέξεις και χαρακτηρισμούς του παρελθόντος, υποστηρίζουν κάθε αντιδραστική κάστα. Η ΔΑ όμως δεν έχει κανένα λόγο να μην αποκαλύψει το σκηνικό αυτό και δεν βλέπω να το κάνει ευθαρσώς. Το θέμα δεν είναι να δείξει ανοχή στο σύγχρονο ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι να προβάλλει τις θέσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωστή, και οι βουλευτές της ΔΑ καταψήφισαν το Μνημόνιο, αν τα πράγματα είναι όπως τα λες, τότε γιατί το έκαναν; Δε νομίζω, δε, ότι η Σακοράφα είναι πολιτικός καριέρας ή «βαθύ ΠΑΣΟΚ», ίσα ίσα που αναδείχθηκε μέσω της θετικής της συνεισφοράς στα δημοτικά πράγματα. Αν απορρίπτουμε τέτοιους συμμάχους, με ποιους θα μείνουμε; Με τον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο και το Βαρδινογιάννη (του πρώην προέδρου);

    Ας μη συγχέουμε τις ελπίδες μας με την πραγματικότητα. Άλλο πού θα μπορούσε να οδηγήσει η κρίση και άλλο πού οδηγεί. Τα μεγάλα συμφέροντα δεν έχουν θιγεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, γι' αυτό και χαίρει της καθολικής υποστήριξης των μεγάλων ΜΜΕ. Οι οριζόντιες περικοπές στο δημόσιο τομέα καθόλου δεν οδηγούν στην ποιοτική του αναβάθμιση - ίσα ίσα. Δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό όραμα, πέρα από το να ξαναγίνουμε οι φθηνοί σερβιτόροι για τους ξένους τουρίστες. Από παιδεία και έρευνα ας μην το συζητάμε, η κατάργηση της βάσης του δέκα μιλάει για όλα. Οι τιμές δεν έχουν πέσει, και ένας λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτικώς σημαντικών τάξεων δεν έχει θιγεί ακόμη, σε αντίθεση με τους χαμηλόμισθους που ούτως ή άλλως δεν κατανάλωναν πολύ.

    Δεν μπορεί η ΔΑ να γίνει το άλλοθι στο λυσσαλέο αγώνα που δίνουν τα μεγάλα συμφέροντα να βγουν από την κρίση αλώβητα. Δεν μπορεί να είναι προνομιακοί συνομιλητές μας τα λαμόγια του σημιτικού «εκσυγχρονισμού» ή η Ντόρα Μητσοτάκη. Δεν μπορεί, για άλλη μια φορά μετά τη συγκυβέρνηση και το πάρτυ του δήθεν «εκσυγχρονισμού», να χειροκροτήσουμε την προδοσία μίας ευκαιρίας για πραγματική αλλαγή.

    Όλα αυτά τα έγραψα θεωρώντας αυτονόητο ότι θα επικροτήσουμε τις θετικές αλλαγές, και ότι θετικές αλλαγές γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κουίζ: Γιατί όλοι οι αντισυστημικοί Συριζέοι και Συνασπιστές υπογράφουν σαν ανώνυμοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκτός απο τον καταγγελτικό λόγο του συν-συριζα η μία πλευρά του νομίσματος η άλλη είναι η άνευρη λογική της διαχείρισης της ισοπέδωσης και της μη έκφρασης των κοινωνικών αναγκών. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. είτε να είσαι μια περιθωριακή γραφικότητα είτε ενσωματωμένος στο σύστημα εξαργυρόνοντας περασμένα μεγαλεία. Ο μεταρρυθμισμός δεν σημαίνει ενσωματωση αλλά έκφραση των αναγκών της κοινωνίας. Και για να εκφράζεις αυτές τις ανάγκες προυποθέτει να μην χάσεις τον ριζοσπαστισμό και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.
    Διαφορετικά θα κάνεις ότι έκανε ο μπλερ, ο σρεντερ και ο μπροντι. Δεν θα χρειαζόταν να ιδρυθεί η δα αν ήταν τα πράγματα όπως τα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανόνυμε,
    Μην αναπαράγεις ανοησίες. και μάλλον σε πράγματα που δεν γνωρίζεις. Δηλαδή το κράτος όντας χρεοκοπημένο πως μπορεί να συγκροτήσει τον λεγόμενο τραπεζικό κρατικό πυλώνα;;
    ή μόνο οι ιδιώτες έχουν χρέη κατά την γνώμη σου;;
    Τα 240 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την αύξηση της ΑΤΕ ποιος θα τα καλύψει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eίναι όμως εντυπωσιακό πώς σιγά σιγά αποκαλύπτεστε. Συντεχνίες και αυριανιστές είναι οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να πληρώσουν για κάτι που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. Ούτε η Ντόρα και ο ΣΚΑΙ δεν τα λένε τόσο καλά. Ελπίζω ο ΓΑΠ να το εκτιμήσει και να σας αναθέσει κάποιο υπουργείο. Να δώσετε και εσείς τη μάχη για τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας! Keep up the good job!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άσκηση Λογικής ‘Πέραν του Καλού και του Κακού’

    Σημείο 1:

    Πέραν του ‘δικαίου’ ή του ‘αδίκου’ της απεργίας ενός επαγγελματικού κλάδου, πάνω από τα κεφάλια των αριστερών αιωρείται απειλητικό το ερώτημα της επίταξης-επιστράτευσης.

    Σημείο 2:

    Καράκας 19/12/2002
    Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα, όπου συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η γενική απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε εντολή στον στρατό να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών πλοίων, αεροσκαφών και φορτηγών για την μεταφορά καυσίμων αλλά και τροφίμων.

    Ερώτημα για τον οικοδεσπότη και τους αναγνώστες:

    Στο επίδικο της επίταξης-επιστράτευσης η Αριστερά τοποθετείται à la carte ή από θέσεις Αρχής, όπως για παράδειγμα στο θέμα της θανατικής ποινής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Wittgenstein's Poker
    Ένσταση 1η: Τις απεργίες δεν τις κάνουν οι αριστεροί
    Ένσταση 2η: οι απεργούντες στην Βενεζουέλα δεν είναι σώνει και καλά δεξιοί ούτε ο Τσάβες αριστερός
    Ας μην παίζουμε με τις λέξεις.
    Απάντηση: η επίταξη είναι για μένα πολιτική επιλογή - όταν μια απεργία είναι συντεχνιακή και ξεπερνά την κοινωνική ανοχή απλά εκβιάζοντας με όμηρο τον Πολίτη, για μένα είναι καθαρή βία - και η βία αντιμετωπίζεται με βία. Σε αυτήν την περίπτωση είμαι με την επίταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και εγώ σύντροφοι είμαι κατά των συντεχνιών και για να είμαι ακριβής, είμαι κατά της συντεχνίας των συνταξιούχων των 400 ευρώ. Τι θέλουν επί τέλους οι λαικιστές γεροσυνταξιούχοι. Ας πεθάνουνε να τελειώνουμε. Είμαι κατά της συντεχνίας των νέων που δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και θα παίρνουν 500 ευρώ το μήνα. Τι θέλουν επί τέλους οι λαικιστές νέοι; Τι την θέλουν την σύνταξη και τον μεγαλύτερο μισθό; Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Είμαι κατά της συντεχνίας των χήρων γυναικών με πολλά ανήλικα παιδιά. Βεβαίως να δουλεύετε λαικίστριες κυράδες μου όχι στην τεμπελιά. Τα ανήλικα τα μούλικα ποιος σας είπε να τα γεννοβολήσετε;; Καλά να πάθετε. Και τέλος παιδιά με πιάσατε, το ομολογώ! Όμως όσο και αν προσπάθησα δεν μπορεσα να σας ξεγελάσω. Πρέπει να το παραδεχτώ ταπεινά. Είμαι προβοκάτορας του ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. radical
    Καλά εσύ που ζεις;; Δεν έχεις ακούσει για το πακέτο στήριξης των τραπεζών των 28 δις ευρώ; Μόνο η Πειραιώς πήρε 6,1 δις ευρώ. Από αυτά θα καλύψει το κράτος το ευτελές ποσό των 240 εκ. ευρώ της ΑΤΕ. Λεφτά για τις τράπεζες υπάρχουν, για τους συνταξιούχους δεν υπάρχουν. Αλλά αυτό μάλλον θα το ξέρεις! Και το κάνεις γαργάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλά παίζετε σύντροφοι τον ρόλο σας σαν υποστηριχτές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ. Έτσι να μιλάτε συνεχώς περί ανέμων και υδάτων και ο κόσμος από κάτω να τα χάνει όλα. Αλήθεια έχετε στο κόμμα σας κανέναν συνταξιούχο των 400 ευρώ;; Από νεολαία πως πάτε; Μάλλον όχι. Εύχομαι και υπουργοποίηση στον αρχηγό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποιος είναι ο Γ.Α. Παπανδρέου που τοσο θέλει η ΔΑ να συνεργαστεί; Μια ιδέα ακολουθεί:
    «Νέμεσις», τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004...
    "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
    Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου - Τορόντο Καναδά, 1999).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και για να διορθώσω το λάθος:
    Ποιος είναι ο Γ.Α. Παπανδρέου που τοσο θέλει η ΔΑ να συνεργαστεί; Μια ιδέα ακολουθεί:
    "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
    Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου - Τορόντο Καναδά, 1999).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανόνυμε,
    όποιες και να είναι οι απόψεις σου η νοοτροπία σου είναι ίδια όπως και η πρακτική σου με αυτές των ακροδεξιών που που κάνουν επιδρομές σε ιστολόγια.
    άξιος ο τροφαντός μισθός σου που εκ του ασφαλούς μιλάς για τους συνταξιούχους των 400 ευρώ όταν στον λογαριασμό σου κάθε μήνα πιστόνεται ο πενταπλάσιος.ή νομίζεις πως δεν ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1. Σε γενικές γραμμές η παράθεση των επιχειρημάτων είναι σωστή, χωρίς όμως να συνάγεται υποχρεωτικά το δίλημμα: "Με τους Αυριανιστές και τους πρασινοφρουρούς ή με τις μεταρρυθμίσεις" καθόσον ως μεταρρυθμίσεις εκλαμβάνεται η συνολική σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όμως υπάρχει και άλλη οδός, ακόμη και εντός των ειδικών συνθηκών, που οφείλουμε να αναδείξουμε ώστε να προκύπτει διαφοροποιημένο το δίλημμα.
    2. Το παραπάνω όπως ειναι γνωστό δεν σημαίνει "όχι σε όλα".
    3. Απεργίες συντεχνιών προνομιούχων κλπ δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζονται από την Αριστερά όταν μάλιστα οι συνέπειες αυτών επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την θέση των ασθενέστερων.
    4. Η επίταξη/επιστράτευση δεν είναι λύση διότι ούτε δημοκρατική είναι ούτε λειτουργεί πρακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Πολυβώτης
    Συμφωνώ με την οπτική σου Πολυβώτη. Το άρθρο βέβαια, το εκλαμβάνω σαν μιαν απόπειρα να καταγραφούν οι εσωτερικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και όχι σαν απονομή αριστερού μεταρρυθμισμού στην σημερινή κυβέρνηση. Θα την κρίνουμε σε κάθε βήμα της και μέχρι σήμερα η πολιτική της είναι όπως την περιγράφεις - απλά σαν οπτική μπορείς να την διαστείλεις από το βαθύ κρατικό ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης περιόδου. Τίποτα για την ώρα παραπάνω - άλλωστε τα όποια θετικά είναι ακόμα επί μέρους και η ΔΑ πρέπει να αγωνιστεί για τον πολλαπλασιασμό τους την επόμενη κρίσιμη περίοδο (και όχι φυσικά για μέτωπο "για την πτώση της κυβέρνησης")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Δημήτρης
    Μια ένσταση μόνο στο 4 (στα άλλα συμφωνώ): Και πως άνοιξαν τα βενζινάδικα και μόνο με την είδηση της επίταξης; Μήπως όλη η ιστορία ήταν για την τιμή των όπλων; Έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου τύπου συνδικαλισμό. Και πουλήσαμε ακριβά την άμμο στις δεξαμενές, και απεργία κάναμε και έληξε το θέμα γιατί μας επιστράτευσαν. Πολύ μπούρδα μου φαίνεται αυτή η ιστορία - και βενζίνη δεν έβαλα. Λες και τόχα ξαναζήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλοι
    δεν έχω να απολογηθώ για τίποτε.
    Ολοι μας ξέρουμε την κατάσταση.
    Ολοι μας ξέρουμε, ότι και οι οι άλλοι ξέρουν την κατάσταση.
    Απλά δεν ομολογούμε, αυτή την αλήθεια. Οτι όλοι μας ξέρουμε, ότι όλοι ξέρουμε, ότι το ξε΄ρουμε όλοι.
    Είναι το κοινό μυστικό μας, το κατά συνθήκην ψεύδος μας.
    Το μυστικό του βάλτου.
    Το μυστικό μας.
    Ε, εγώ νομίζω , ότι είναι καθήκον μου σαν αριστερού να κοινοποιήσω αυτή την κοινή γνώση μας.

    Ολοι μας ξέρουμε, ότι η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε. Ολοι μας ξέρουμε, ότι ο ΓΑΠ, πήρε την ευθύνη που θα έπερνε, όποιος και να ήταν κυβέρνηση ή αν όχι ο ίδιος ο αντικαταστάτης του.
    Υπέγραψε το Μνημόνιο. Το ίδιο θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός και ο Αλέξης και ο Αλέκος και ο Παναγιώτης και η Αλέκα και αν δεν το κάναν αυτοί θα το έκανε την άλλη μέρα το πρωί ο αντικαταστάτης τους.
    Τόσο απλά, είναι τα πράγματα.
    Ολοι ξέρουμε, ότι το ξέρουμε όλοι αυτό το πράγμα.
    Ολοι ξέρουμε ότι το Μνημόνιο έχει μια σειρά αλλαγών που πρέπει να κάνουμε, ώστε κάθε τρείς μήνες να κρινόμαστε και να παίρνουμε την επόμενη δόση.
    Ολοι ξέρουμε, ότι αν κάνουμε ότι δεν το ξέρουμε, κάποια στιγμή, όπως για παράδειγμα μετά τις εκλογές για την ΤΑ, θα οδηγηθούμε σε εκλογές και η χώρα θα μπεί στα σοβαρά σε μια περιπέτεια που ποτέ δεν την είχαμε φανταστεί και αυτή την στιγμή, οι πιο καιροσκόποι , που νομίζουν ότι αυτό ήταν και πέρασε και καιρός είναι να κερδίσουμε σε επιρροή, θα κληθούν να πιουν το πικρό ποτήρι.

    Ολοι το ξέρουμε αυτό.
    Η αιτία είναι ότι ο ΓΑΠ όλο και λιγότερο ελέγχει το "βαθύ και ανόητο ΠΑΣΟΚ" και κάποια στιγμή τα ορφανά του Ανδρέα και του Ακη, θα την κάνουν την μαλακία.

    Ολοι ξέρουμε, ότι αν χρειάζεται μια αλλαγή είναι να πάψει αυτό το μπλόκ συντεχνιών, εκπροσώπων κρατικοδίαιτων γραφειοκρατών και τοπικών μαφιόζικων εξουσιών, να ελέγχει την χώρα.

    Οσοι δεν το καταλαβαίνετε, συγχωρήστε, αλλά όσοι το ξερετε, μόνο εφήμερα κέρδη θα έχετε.

    Τώρα οι παρατηρήσεις για τις μικρές συντάξεις , σωτές είναι αλλά δεν σας άκουσα όλους εσάς που τα κόμματά σας είχαν λόγο τα 30 αυτά χρόνια , να ενδιαφέρεστε και ιδιαίτερα, σε αντίθεση με τις συντάξεις των συντεχνιών.

    Μη μου τα λέτε αυτά λοιπόν εμένα.
    Για με΄να το κράτος πρέπει να κάνει τρία πράγματα.
    1. Να εξασφαλίζει ενιαία εθνική σύνταξη σε όλους τους Ελληνες, που δεν έχουν ανταποδοτική σύνταξη μεγαλύτερη από ένα όριο.
    2. Να εξασφαλίζει συμπλήρωμα ώστε να γίνεται αξιοπρεπές το σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης και 3. Να εξασφαλίζει στα άτομα με ειδικές ανάγκες αξιοπρεπές εισόδημα σε όλη την ζωή τους.

    Οι άλλοι , δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προστασίες. Να δουλέψουν και με τον συνδικαλισμό τους να διεκδικήσουν και να κερδίσουν αξιοπρεπείς μισθούς.
    Να φτιάξουν κόμματα που να εξασφαλίσουν κανόνες δημοκρατίας και δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες.
    Να φτιάξουν κράτος πρόνοιας και Δικαίου, με τα σχολεία του, τα νοσοκομεία του και τις δημόσιες υπηρεσίες που μας αρμόζουν, στην εποχή μας.

    Ολοι γνωρίζουμε, ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες για όλους μας, όπως και να πάνε τα πράγματα.
    Σημασία έχει να είμαστε ειλικρινείς και σε διάλογο.
    Να οικοδομήσουμε θεσμούς αλληλεγγύης και διανομής των βαρών με δικαιοσύνη, αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να πούμε την αλήθεια.
    Εχω παρατηρήσει, ότι μόλις δεν μας πιέζει η πραγματικότητα ή έτσι νομίζουμε, το γυρνάμε στα μεγάλα και ηρωικά λόγια και μόλις έρχεται ο πάγος, λουφάζουμε στην τρύπα μας.
    Το ποιός είναι λοιπόν αριστερός και ποιός είναι με την Ντόρα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε, σύντομα στο προσεχές μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για όλες τις αντιπαραθέσεις και την διεκδίκηση της κάθε πλευράς για δικαιοσύνη μου έρχεται στο μυαλό μια ιστορία με τον Χότζα.
    Στην πλατεία του χωριού γίνεται φασαρία.
    Ο Χότζας πλησιάζει χωρίζει τους δύο τύπους που μαλώνανε και τους ζητάει να του πούνε την αιτία.
    Χότζα μου λέει ο ένας έγινε αυτό κι'αυτό, πιστεύω και αισθάνομαι αδικημένος.
    Αφού τον άκουσε ο Χότζας του λέει δίκαιο έχεις.
    Μα του λέει ο άλλος Χότζα μου δεν σου είπε πως έγινε και αυτό κι' κείνο.
    Δίκαιο έχεις και εσύ του λέει ο Χότζας.
    Ένας τρίτος απευθύνεται στο Χότζα και του λέει μα είναι δυνατόν και οι δύο να έχουν δίκαιο;
    Τον κοιτάει ο Χότζας και του λέει και συ δίκαιο έχεις.
    Ζούμε λοιπόν σε μία εποχή που το καζάνι βράζει και όλοι αισθάνονται αδικημένοι.
    Ελπίζω οι ψυχραιμότεροι να συνειδητοποιήσουν πως τα πράγματα είναι σε κρίσιμοι κατάσταση και οφείλουν να βοηθήσουν τον κόσμο να διαχειριστεί τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    Την ιστορία μου την είπε πριν αρκετά χρόνια ο Γιώργος.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Radical,
    σωστά λές, ότι δεν φτάνει να απορρίπτουμε τον καταγγελτικό λόγο των άλλων, αλλά και την άνευρη λογική της διαχείρισης , της ισοπέδωσης και της μη έκφρασης των κοινωνικών αγώνων.
    Αν μου έλεγες και που κολλάει η παρατήρηση, θα με βοηθούσε να καταλάβω καλύτερα.

    @ Πολυβώτης
    Νομίζω, ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου.
    Οσον αφορά το τι είναι η Σακοράφα, επέτρεψέ μου να την τοποθετώ κάπου μεταξύ "βαθέως ΠΑΣΟΚ" και ΚΝΕ, δηλαδή βαθύτερο ΠΑΣΟΚ.
    Δεν νομίζω , ότι έχει κακή διάθεση, όπως αντίστοιχα δεν πιστεύω ότι έχουν κακή διάθεση και οι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
    Λάθος κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν, επειδή είναι εγκλωβισμένοι στην λογική που ηγεμονεύει την αριστερά.
    Και δυστυχώς δεν έχω άλλη υπομονή να ανέχομαι τις συνήθειές τους.
    Επείγει να αλλάξει η πορεία και η τύχη της χώρας. Πρέπει να αποκτήσουν άλλες κατηγορίες πολιτών δικαίωμα έκφρασης και όχι μόνο οι δημοσιουπάλληλοι και οι γραφειοκράτες που στελεχώνουν την αριστερά. Δεν την ξέρουν την χώρα, δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν και να μάθουν τις ανάγκες της κοινωνίας και να αναδείξουν τους κοινωνικούς αγώνες που θα επιδιώξουν και θα κατοχυρώσουν τις απαιτούμενες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να στηρίζουν τα κεκτημένα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Γιώργο,

    τα βενζινάδικα όπως είδες ΔΕΝ άνοιξαν. Είδωμεν αν θα ανοίξουν. Ελπίζω να είχες φουλάρει γιατί με τις προβλέψεις; σου σε βλέπω σε καμμιά Κατεχάκη να βρίζεις που ξέμεινες. Εάν δούμε και φαντάρους να οδηγούν βυτιοφόρα τότε μιλάμε για χούντα κανονικά.

    Το Σύνταγμα βιάζεται καθημερινά, η κυβέρνηση έχει γίνει απλα εκτελεστικό όργανο της τρόικας, η απάντηση στις απεργίες είναι η επίταξη, το μόνο που μένει είναι ο στρατός και 4-5 πιο θεμελιώδη άρθρα του συντάγματος να ανασταλούν. Κι εσείς να βαφτίζετε τον κόσμο συντεχνίες! Πίσω ρε

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θ,
    Η απεργία θα ανασταλεί με απόφαση που θα πάρει η γσ του κλάδου μετά τις 12 το μεσημέρι.
    οπότε,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κωστή,
    μόνο και μόνο ο τίτλος της ανάρτησης παρέχει ένα άλλοθι σε όλους αυτούς που συγκυβερνούν και διαχειρίστηκαν την εξουσία με τον αυριανισμό και τους πρασινοφρουρούς που εσύ ηκτίρεις.
    Και πιο κάτω στο κείμενο σου όταν αναφέρεις και τα περήφανα γηρατεία στις συντεχνίες των Δυ, και των Δεκο. Πρόσεξε γιατί εκτός από τις συντεχνίες υπάρχει και ο κοινωνικός αυτοματισμός. Και αυτά ακριβώς θα πρέπει να ξεχωρίσει η Δα. Για παράδειγμα το δίκαιο των αιτημάτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αναγνωρίστηκε και απο την κυβέρνηση. Δεν τους έχουν καταβληθεί για μήνες δεδουλευμένες υπερωρίες.
    Ας ξεχωρίσουμε το κρέας απο το ψάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΘΤ μάλλον δεν ζούμε στην ίδια χώρα. Έβαλα κανονικά βενζίνη το πρωί και το ίδιο έκαναν και στον δρόμο και οι άλλοι. Εσύ που ζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Radical,
    είσαι άδικος. Αλλη φορά να κάνεις κοπυ-πειστ τα κομάτια που με αφορούν και να μην με διερμηνεύεις.
    Και δεν έχω να προσέξω τίποτε. Γράφω ελεύθερα και επώνυμα την άποψή μου, δεν την χρεώνω σε κανέναν

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κωστή,
    δεν είμαι καθόλου άδικος. Γράφεις:

    >Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση σ’αυτή την πολιτική δεν έχει την συμμαχία των βασικών κοινωνικών αναφορών του ΠΑΣΟΚ.
    Δημόσιοι υπάλληλοι, υπερήφανα γηρατειά, συνδικάτα ΔΕΚΟ, με την μία ή την άλλη ευκαιρία, βρίσκονται απέναντί της. >

    Τα γηρατειά με τις συντεχνίες μάλλον παει πολύ. Φοβάμαι πως είσαι μπερδεμένος. Δεν χρειάζεσαι να γίνεσαι εριστικός γιατί σε αυτοακυρώνει. Κανείς δεν σου επιτέθηκε. Συζήτηση κάνουμε χωρίς να θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία. έτσι ελπίζω τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. H AΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΑΓΚΕΣ!! Οσοι δεν εχουν βενζίνη ας πάρουν τον Γιώργο να τους πει από που φουλάρει.. χαχα. Πάντως στις εκτιμήσεις σας είστε άσσοι, ε;; Κι o radical 12:00 ηώρα είπε οσαν προφήτης οτι θα το λήξουν το παραμύθι. Τι κρίμα που την συνετη ΔΑ δεν την ακουει κανείς. Θα είχε σωθεί ο κόσμος. Οχι στην επιστράτευση ναι στην αναστολή της κινητοποίησης, ναι στον διάλογο... Τα ίδια ξύλινα του ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ εποχή.. Πήξαμε στην ανανέωση πα πα πα

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θ,
    Εκτίμηση έκανα με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν. Τις προφητίες τις έχω αφήσει σε εσένα τους δικούς σου μια και είστε δογματικά θρησκευόμενοι. Προχώρα λοιπόν για την έφοδο στον ουρανό με τους προλετάριους φορτηγατζήδες. Θυμίσου μόνο πως πέρισι πλάκωναν τους αγρότες στα μπλόκα στους δρόμους και στα λιμάνια.
    Είστε αλήθεια κομικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θ,
    για διάβασε και αυτό για να καταλάβεις πόσο παρακμασμένοι και εκφυλισμένοι είστε
    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_4325.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κωστή, νομίζω ότι καταλαβαίνω και συμμερίζομαι το λόγο των ακραίων διατυπώσεών σου: Γνωρίζοντας πόσο δύσκολα σπάει το πλέγμα των κατεστημένων συντεχνιακών συμφερόντων, μας καλείς να στηρίξουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα και να θεωρήσουμε όλα τα υπόλοιπα (μέχρι και τις περικοπές των χαμηλών συντάξεων) ως δευτερεύοντα που συν τω χρόνω διορθώνονται. Θα έλεγα, μακάρι ο λόγος της ΔΑ να αποκτήσει ανάλογη αιχμηρότητα, ακόμα και αν δε θα συμφωνούμε πάντα με το περιεχόμενο. Ίσως μάλιστα χρειάζεται να πούμε μερικές ακρότητες για να απογαλακτιστούμε από τη νοοτροπία που οδηγεί τον σημερινό ΣΥΝ να συζητάει - άκουσον άκουσον - υποψηφιότητα του Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ στην Περιφέρεια Αττικής.

    Οι ενστάσεις μου είναι δύο: Πρώτον, όπως έγραψα και παραπάνω, νομίζω ότι η εμπειρία από τις προηγούμενες ευκαιρίες ανατροπής του Ανδρεοπαπανδρεϊσμού (μία επί Μητσοτάκη και μία επί Σημίτη) είναι πικρή, και η Αριστερά δεν θα πρέπει να σπεύδει να στηρίξει πολιτικές στις οποίες οι βασικές της ανησυχίες (μεγάλη συζήτηση βέβαια ποιες είναι αυτές) δεν απαντώνται· διότι τότε γίνεται συνυπεύθυνη για την προδοσία της ελπίδας. Δεύτερον,
    νομίζω ότι μας αδικεί να υιοθετούμε τον υπεραπλουστευτικό, ισοπεδωτικό λόγο που συχνά συναντάς σε ορισμένους χολωμένους αρθρογράφους της Καθημερινής, και ο οποίος ούτως ή άλλως, όπως έχει αποδειχθεί, δεν περνάει στον κόσμο. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, και ούτε το Μνημόνιο είναι μία από αυτές. Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, το φιλότιμο των λίγων που τόσα χρόνια σώζει το δημόσιο τομέα από τον πλήρη ευτελισμό, και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε τολμηροί στην πολιτική μας χωρίς να είμαστε άδικοι στην ανάλυσή μας.

    Αυτά ως γενικότερες σκέψεις για το λόγο της ΔΑ (δεν έχω καμία πρόθεση ή δυνατότητα να κάνω μάθημα πολιτικού λόγου σε εσένα προσωπικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με λίγη καθυστέρηση ( ολιγοήμερες διακοπές ) ένα μικρό σχόλιο: η Αυριανή τώρα πλέον είναι ενάντια σε κάθε απεργία, οι δε απεργοί λούζονται από αυτήν με διάφορα κοσμητικά επίθετα.
    Οτι ο λόγος και τα επιχειρήματα ομοιάζουν πάρα πολύ με αυτά των δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής επισημάνθηκε και από άλλους.
    Απλά να υπενθυμίσω ότι πριν 25 χρόνια , το μικρό κόμμα της ΕΑΡ ( μακρυνός συγγενής της Δ.Α. ) είχε σαν στρατηγική τον δημοκρατικό, αριστερό εκσυγχρονισμό. Τι θέλω να πώ; Για εκσυγχρονισμό μιλάει και ο ΣΕΒ και συμφωνεί και σε πολλά με την τρόικα, για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις ίδιες, ούτε υπάρχει ένας και μόνο ένας εκσυγχρονισμός.
    Εύχομαι καλό μήμα.
    Φιλικά
    Δ.Υ.
    Υ.Γ. Η διαγραφή στο άψε σβήσε από ένα πρόσωπο , τον ΓΑΠ, τριών βουλευτών, χωρίς καν να απολογηθούν, είναι εκσυγχρονιστικό μέτρο; Δεν είδα καμμιά ευαίσθητη ψυχή να διαμαρτύρεται, να εξεγείρεται! Δεν μιλάω γι αυτό το blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU