Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Είναι παράλογο να ζητάμε ακόμα 200 ένσημα τον χρόνο από τους μετανάστες

Η κρίση δεν το επιτρέπει - η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη - η ενσωμάτωσή τους απαιτεί ίση μεταχείριση. Ποιος ωφελείται εάν γίνουν όλοι παράνομοι; Πρόκειται για αμέλεια ή για σκοπιμότητα;


Όλο το διάστημα που πέρασε από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, κανείς σχεδόν δεν ασχολήθηκε με τις συνέπειές της στους μετανάστες. Άνθρωποι που ζουν χρόνια στην χώρα μας, εργάζονται, φορολογούνται, έχουν οικογένεια, παιδιά και μια ζωή που λίγο πια διαφέρει από την δική μας βιώνουν την κρίση πολύ χειρότερα από τους ντόπιους. Γιατί;

Πολλοί γυρίζουν στην χώρα τους γιατί δεν βρίσκουν πια δουλειά - το οικονομικό θαύμα που τους τράβηξε εδώ αποδείχτηκε φούσκα. Αλλά κι όσοι έχουν δουλειά - όση τουλάχιστον έχουν και οι ντόπιοι - απειλούνται με απώλεια της νομιμότητάς τους γιατί γι αυτούς ειδικά, τίποτα δεν άλλαξε από τις απαιτήσεις νόμιμης παραμονής.
Καμία σοβαρή επικαιροποίηση. Απλά μειώθηκε το απαιτούμενο εκκαθαριστικό τους σε λογικά όρια (βγήκε το απαιτητό ποσό για κάθε παιδί) αλλά παρέμεινε η απαίτηση για 200 ένσημα τον χρόνο!
Ποιος μετανάστης μπορεί να ικανοποιήσει αυτήν την απαίτηση στις σημερινές συνθήκες;
Ποιος Έλληνας κολλάει πια, όχι διακόσια, αλλά έστω εκατόν πενήντα ένσημα τον χρόνο;

Γιατί από τον νόμιμο οικονομικό μετανάστη ζητάμε παράλογα πράγματα;
Για να τον κάνουμε κι αυτόν παράνομο;
Και τελικά να τον διώξουμε από την πίσω πόρτα ικανοποιώντας στα μουλωχτά και το μόνιμο όραμα των ακροδεξιών για "καθαρή" Ελλάδα;

Οι άνθρωποι αυτοί είναι απαραίτητοι για την τοπική οικονομία. Όσοι έχουν πραγματική σχέση με αυτήν το γνωρίζουν καλά.
Πρέπει να επιβιώσουν μαζί μας όπως γινόταν τόσα χρόνια και να μην χάσουν κρίσιμοι και ελπιδοφόροι τομείς της οικονομίας τα πολύτιμα χέρια και τις γνώσεις τους. Και να απολαύσουν και αυτοί μέτρα προστασίας από τις συνέπειες της κρίσης γιατί το αξίζουν όσο και οι ντόπιοι.
Δεν είναι δυνατόν να μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ταυτόχρονα να τους ζητάμε ανέφικτα πράγματα για να μείνουν στη χώρα μας.

Ένα πρώτο αλλά καθοριστικό μέτρο προσαρμογής στην πραγματικότητα θα ήταν να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων τον χρόνο στα 150 από τα σημερινά 200(!).
Ύστερα μπορούμε να αναμένουμε την συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία των πολιτών...

5 σχόλια:

  1. ΑΜΑ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα
    Σωστό Γιώργο, αλλά ίσως είναι και αυτό ένα μέτρο για ευκολότερες απελάσεις. Θα δούμε. Μια συνολική μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει σαφώς να προβλέψει και λύσεις για τους μετανάστες, που θα τους βοηθήσει να ενταχτούν στην κοινωνία μας και όχι να γίνουν παράνομοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μετανάστες όπως γίνεται πάντα στην ιστορία μέχρι σήμερα συμβάλλουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του τόπου αλλά και στο μπόλιασμα του «έθνους». έχει κάθε συμφέρον η χώρα μας οικονομικό, δημογραφικό, πολιτιστικό να εντάξει τους μετανάστες στην κοινωνία. Παράλληλα οφείλει η πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι μετανάστες να μην ζουν σε περιοχές γκέτο που υποβαθμίζουν την ζωή τους αλλά και του ντόπιου πληθυσμού. Η χώρα μπορεί να παει μπροστά ως ένα μεγάλο χονευτήρι όπως άλλωστε έχει γίνει και σε όλες τις προηγμένες χώρες.
    καλημέρες Γιώργο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα leo, καλημέρα radical
    Παρατηρώ καιρό ότι πολλοί από αυτούς που αναφέρονται στους μετανάστες δεν λένε τίποτα για το θέμα και μου κάνει εντύπωση.
    Ελπίζω να μην αδιαφορούν για την καθημερινότητα και το αύριο, χιλιάδων ανθρώπων με οικογένειες πια εδώ που το μόνο "έγκλημά" τους είναι ότι δεν έχουν λόγο και δικαιώματα σε μια κοινωνία που τους φορολογεί και απολαμβάνει τις υπηρεσίες τους.
    Ελπίζω επίσης η όποια βελτίωση στην ζωή τους να μην ενοχλεί κάποιους "επαναστάτες" που τους προτιμούν μάλλον εξαθλιωμένους ως εξεγερτικό υποκείμενο...

    υγ Άσχετο αλλά σημαντικό. Έκανα αναβάθμιση στο κινητό και έχασα όλα τα τηλέφωνά σας - πάρτε με λοιπόν τηλέφωνο, TΩΡΑ! (-:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίζω επίσης η όποια βελτίωση στην ζωή τους να μην ενοχλεί κάποιους "επαναστάτες" που τους προτιμούν μάλλον εξαθλιωμένους ως εξεγερτικό υποκείμενο...

    πολύ καλό Γιώργο ξεκαρδιστήκαμε!!!

    Για ενημέρωσε μας πόσοι μετανάστες μετέχουν στην ΔΗΑΡΙ να σε ενημερώσω πόσοι συμμετέχουν σε 'επαναστατικές' ομαδες, συλλογικότητες οργανώσεις.

    Και πρέπει να είναι ανωμαλοι οι ανθρωποι!! Για να συμμετέχουν εκεί που τους θέλουν εξαθλιωμένους
    Θ.Τ

    ΥΓ. Αντε, εγινες και πρωτοσέλιδο στην ananeotiki μπαγάσα.. Και σ'ανώτερα.. btw με τον Γιώργο τον πρόεδρο των εργαζομενων στην ΕΥΔΑΠ έχεις καμμιά συγγένεια ή είσαι ό ίδιος ; Εχετε το ίδιο επώνυμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU