Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ελληνικό και η Αθήνα (2)

"τα λόγια σου μας χάιδεψαν τ 'αυτιά, μα απέχουνε πολύ απ' την αλήθεια"

Διονύσης Σαββόπουλος


Κι ο λογαριασµός;

του Ι. Κ. Πρετεντέρη*

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ της ευρύτερης περιοχής ζήτησαν από κοινού να µετατραπεί το πρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού σε µητροπολιτικό πάρκο. Καµία αντίρρηση. Όλοι θα θέλαµε να ζούµε δίπλα σε ένα πάρκο και είναι απολύτως λογικό το ίδιο να ζητούν και οι δήµαρχοι και οι ψηφοφόροι τους.

ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ διευκρίνιση. Ποιος θα πληρώσει για το πάρκο στο Ελληνικό; Διότι εδώ υπάρχουν ορισµένα ζητήµατα τα οποία απαιτούν αποσαφήνιση.

ΚΑΤ' ΑΡΧΑΣ (και πριν µας απασχολήσουν οι Αραβες του Κατάρ...), µπορεί να υπάρξει τέτοιο πάρκο;
ΤΟ ΠΡΩΗΝ αεροδρόµιο είναι µια έκταση πεντέµισι χιλιάδων στρεµµάτων.
Το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, το µεγαλύτερο µητροπολιτικό πάρκο του κόσµου, είναι κάτι παραπάνω από τρεις χιλιάδες στρέµµατα, ενώ το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου φτάνει τα δυόµισι χιλιάδες στρέµµατα.
Πράγµα που σηµαίνει πως µιλούµε για ένα πάρκο στο Ελληνικό το οποίο θα είναι όσο το Σέντραλ Παρκ και το Χάιντ Παρκ µαζί!
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; θα µου πείτε. Μπορεί πλέον η Αθήνα να αποκτήσει αυτή το µεγαλύτερο µητροπολιτικό πάρκο του κόσµου και να τη ζηλεύουν τόσο οι Λονδρέζοι όσο και οι Νεοϋορκέζοι.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τόσο απλό. Διότι για να γίνει το Ελληνικό πάρκο, χρειάζονται (µε πρόχειρο υπολογισµό) περίπου 5 εκατοµµύρια κυβικά κηπευτικού χώµατος. Χρειάζεται να κατασκευαστεί ειδικό εργοστάσιο αφαλάτωσης για να ποτίζεται το πάρκο – διότι αν περιµένουµε από την ΕΥΔΑΠ, θα στερέψει η ΕΥΔΑΠ...

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ χιλιάδες φυτά, αλλά και κάτι πολύ σοβαρότερο: σοβαρή και αυστηρή αστυνόµευση ενός δενδροφυτεµένου χώρου πεντέµισι χιλιάδων στρεµµάτων.
Υποθέτω πως οι δήµαρχοι δεν θα θέλουν να δουν το πάρκο τους να µετατρέπεται σε καταυλισµό αστέγων, ούτε σε παζάρι ναρκωτικών, ούτε σε εστία εγκληµατικότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ποιος θα τα πληρώσει; Και ποιος θα πληρώνει τη συντήρησή τους;
Οι τέσσερις δήµαρχοι από τον µισθό τους; Οι δηµότες τους; Ολοι οι φορολογούµενοι, ακόµη κι εκείνοι που δεν έχουν δει το Ελληνικό ποτέ στη ζωή τους; Ο Καραµουρτζούνης;
Ωραίες, λοιπόν, οι µαγκιές, αλλά κάποιος πρέπει να βάλει και το χέρι στην τσέπη. Διότι από περιβαλλοντικές ανησυχίες, να φάνε και οι κότες. Αλλά µόλις πάµε στον λογαριασµό, σιωπή στο ακροατήριο.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, γιατί πρέπει να πουλάµε φούµαρα και ψεύτικες προσδοκίες στον κόσµο.
Αντί να του πούµε κάτι πολύ απλό: ότι στο Ελληνικό µπορεί σε µια µεγάλη αλλά λογική έκταση να προκύψει ένα πολύ ωραίο πάρκο και η υπόλοιπη έκταση να αξιοποιηθεί για να χρηµατοδοτήσει και το πάρκο αυτό, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.
ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. Αλλά, δυστυχώς, τα απλά πράγµατα δεν φέρνουν ψήφους στις δηµοτικές εκλογές.Σχόλιο του ιστολογίου: ο αυτόματος πιλότος στη σκέψη της αριστεράς και των οικολόγων καταλήγει συχνά σε λαϊκισμό.
Όπως στην περίπτωση του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού.
Στην προηγούμενη ανάρτηση αποδεικνύεται καθαρά ότι το πάρκο δεν ανήκει μόνο στους όμορους δήμους αλλά σε όλο το λεκανοπέδιο και οι σχετικές προτάσεις μεταφοράς πρασίνου σε άλλες περιοχές με χρηματοδότηση από την μερική χρήση του πάρκου για ήπια οικοδόμηση είναι ρεαλιστικές και προσφέρουν ανάσες στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Οι αιτιάσεις του Γιάννη Πρετεντέρη μοιάζουν αυτονόητες για όσους θέλουν ν' ακούσουν. Οι υπόλοιποι ας χώσουν για άλλη μια φορά το κεφάλι στην άμμο.

39 σχόλια:

  1. Εγώ προτείνω να κάνει ένα κόμμα ο Πρετεντέρης, ο Μανδραβέλης και η ¨Ολγα Τρέμη και όλοι οι υπόλοιποι υποστηρικτές των κυβερνητικών μέτρων και δημοσιογραφικοί εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και συμφερόντων και να το στηρίξουμε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ sic η πρόταση. Από μητροπολιτικό πάρκο σε μπετόν και δήθεν και λίγο πράσινο. Και αυτή είναι η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς; Η κατρακύλα αν ξεκινήσει δεν έχει τέλος. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε το πιστεύω στα μάτια μου. Το εκλαμβάνω μόνο ως πρόκληση-πρόσκληση για να συμμετάσχουν οι διαφωνούντες στη συζήτηση. Αν είναι έτσι έπιασε.Δεν είναι δυνατόν να μας μοστράρεις το άρθρο του Πρετεντέρη ούτε κατα διάνοια ως αντίλογο στο δήμαρχο του Ελληνικού.Μπορεί να διαφωνείς όσο θες με το Κορτζίδη,να υποστηρίζεις όσο θες τον Πασβαντίδη, αλλά δε μπορώ να πιστέψω ότι ο Πρετεντέρης επιχειρηματολογεί αντί για σένα.Αν όντως αυτό συμβαίνει έχετε ξεφύγει πολύ γιατί τα επιχειρήματα είναι άθλια όταν κολλάει κάποιος στα κυβικά χώματος και στη φύλαξη και στα φυτά.όσογια την έκταση του πάρκου... Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ας είμαστε εκείνοι που θα έχουμε το μεγαλύτερο πάρκο...άλλωστε δε θα φαντάζει και περίεργο αν αναλογιστεί κανείς οτι το πράσινο στην Αθήνα είναι λίγο...
    Είναι περισσότερο άθλιο όταν θεωρείς λαικισμό τη θέληση των ανθρώπων να ήσουν ανθρώπινα. Είπαμε να υποστηρίζετε ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι με τα μάτια ερμητικά κλειστά...τα ξαναλέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το πιστέψεις αστυάνακτα, να το πιστέψεις. Ο αριστερός στρουθοκάμηλος έχασε το αριστερό (από καιρό άλλωστε) και του μεινε το στρουθοκάμηλος
    Μη κάθεσαι και επιχειρηματολογείς! Οι άνθρωποι έχουν γίνει ένα με τους Πασβαντήδηδες.
    Θ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν κατάλαβα καλά τα σχόλια οι εναλλακτικές απαντήσεις στο ερώτημα ποιος θα επωμισθεί το κόστος είναι:

    1. Το κόμα Πρετεντέρη - Μανδραβέλη - Τρέμη κλπ.

    2. Η Δημοκρατική Αριστερά

    3. Ο Κορτζίδης και ο Πασβαντίδης

    4. Η Στρουθοκάμηλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή είναι η Ελλάδα αυτή και η Αριστερά της. Ένα άλυτο πρόβλημα. Μην κολλάς στο πρακτικό, δες το θεωρητικό. Δυστυχώς ο Πρετεντέρης είναι πιο λογικός από τον όποιο υπερφίαλο αριστερό βολονταριστή που νομίζει ότι όλα είναι μόνο λόγια. Επί της ουσίας:
    1. Πάρκο σε δημάρχους δεν πρέπει να δώσει κανείς. Το διαλύσανε και το κόψανε οικόπεδα μέχρι να πεις κύμινο. Δείτε τα πάρκα της Αθήνας. Εκτός του εθνικού κήπου όλα τα άλλα είναι τελειωμένα.
    2. 6000 στρέμματα πάρκο είναι αδύνατο να γίνει και να συντηρηθεί.

    3. Η μεταφορά πρασίνου σε άλλους δήμους θα ήταν το καλύτερο αλλά δεν θα γίνει ποτέ. Ποτέ στην Ελλάδα δεν θα γκρεμιστούν τετράγωνα κλπ.

    4. Ηπιες χρήσεις του Ελληνικού ναι, πχ η γυμναστική ακαδημία, ένα μέρος όσο μπορούμε να το κάνουμε πάρκο και το υπόλοιπο να μείνει χέρσο να το χαζεύουμε. Ας γίνει γήπεδα 5χ5, ας γίνουν πίστες cross, να μην χτιστεί τίποτα.
    Ο μαξιμαλισμός παιδιά είναι διεγερτικός αλλά καταλήγει σε μαλακία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΕΤΗΡΕΣ
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΩΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ (πολιτικής) ΑΛΗΤΕΙΑΣ.
    ΟΛΑ Τ ΑΛΕΘΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ.
    ΜΕ ΤΗΣ ΜΥΛΩΝΟΥΣ ΤΟ Κ... ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ...deals με τους dealers που καμώνεστε,τους "εγγυητές" του ξεπουλήματος που μας το λέτε και ανάπτυξη.

    "...Δε μένω τυφλός στα ψεγάδια μας ,αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας.Αυτό που με βοήθησε ,περισσότερο απο κάθε άλλο,δεν ήταν οι αφηρημένοι στοχασμοί ενός διανοουμένου,αλλά η πίστη και η προσήλωσή μου σ΄ένα κόσμο ζωντανών και περασμένων ανθρώπων στα έργα τους ,στις φωνές τους ,στο ρυθμό τους,στη δροσιά τους.
    Μου έδωσε τη δύναμη να κρατηθώ ανάμεσα στους χαλασμούς που ήταν της μοίρας μου να δώ.Κι ακόμη ,μ έκανε να νιώσω,όταν ξαναείδα το χώμα που με γέννησε,πως ο άνθρωπος έχει ρίζες,κι όταν τις κόψουν πονεί,βιολογικά,όπως όταν τον ακρωτηριάσουν{...}
    Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου,θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη,θα το απαραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι?{...}
    Γιώργος Σεφέρης
    ΥΓ απόκληροι με τα deals των dealers του ξεπουλήματος που με περίσσιο θράσος το λέτε "ανάπτυξη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Πρετεντέρης μιλάει για νούμερα αλλά δε μιλάει με νούμερα.
    Τελικά πόσο κοστίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετά το τσιτάρισμα Μανδραβέλη, επόμενο ήταν να έχει σειρά και ο Πρετεντέρης. Τόση υποστήριξη στον "αξιοπρεπή" κύριο Φώτη -έστω κι αν δεν του δίνουν πάνω από 2% ακόμα κι αυτοί!-, να πάει χωρίς ανταπόδοση;

    Όσο για τη στήριξη στον Πασβαντίδη, να θυμίσω ότι ο εν λόγω ήταν "εξαπτέρυγο" της Κουριάδας το "βρώμικο '89". Αλήθεια, δε λέτε και στο... Γαργαλάκο να κατέβει υποψήφιος κάπου, να τον στηρίξετε κι εκείνον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χα, χα, Γιώργο, σπάω πολλή πλάκα όταν ανεβάζεις άρθρα των Ντερμπεντέρηδων και μπαίνουν διάφοροι για να μας ενημερώσουν ότι βγάζουν σπυράκια!

    Επί της ουσίας, τώρα, πρέπει να σου πω ότι διαφωνώ: ο Πρετεντέρης γράφει εκ του πονηρού, και οι δήμαρχοι της περιοχής ενεργούν εκ του πονηρού. Μόνο που το «πονηρό» κάποιων απ'τους δημάρχους μπορεί να έχει θεμιτό σκοπό.

    Δεν νομίζω ότι κανείς νοιάζεται να κάνουμε πάρκο μεγαλύτερο από το Σέντραλ Παρκ. Και αν φωνάζουν και ζητούν «όλο» το Ελληνικό είναι επειδή στην Ελλάδα τόσα πρέπει να ζητάς για να πάρεις λίγα. Δεν υπάρχει «κτίζω εδώ για να γκρεμίσω αλλού», δυστυχώς. Βέβαια, σκοπός μας δεν είναι να κλαίμε τη μοίρα μας, αλλά να την αλλάξουμε. Για να αλλάξει όμως αυτή η νοοτροπία, πρέπει να απαιτήσουμε ΠΡΩΤΑ να γκρεμίζεται κάτι και ΜΕΤΑ να κτίζεται κάτι άλλο, ΠΡΩΤΑ παρκάκια και ΜΕΤΑ εκχώρηση μέρους του Ελληνικού, και νομίζω ότι η (σωστή, αν την πάρεις στην ονομαστική της αξία) «σωφροσύνη» του Πρετεντέρη οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο.

    Άσε που οι χρήσεις καζίνο μόνο σε πάρκο δεν παραπέμπουν. Διότι άλλο να κτίσεις πολυκατοικίες πολυτελείας που θα έχουν να κερδίσουν από ένα γειτονικό πάρκο υψηλού πρασίνου, και άλλο χώρους μαζικής κατάντιας «αναψυχής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Πολυβώτη,
    στην Ελλάδα στο τέλος δεν γίνεται τίποτα - ούτε πάρκα, ούτε πλατείες, ούτε καν φυτέματα.
    Απλά βαρέθηκα να ακούω ...κίες και μεγαλόστομες διακηρύξεις από άσχετους και κολλημένους. Όπως λέει κι ο leo η απλή λογική του Πρετεντέρη (κι ας μείνουμε χωρίς πάρκο και χωρίς μεταφορά τελικά) αξίζει περισσότερο από ένα τσούρμο παπαρολόγους "της αριστεράς και της οικολογίας". Με ένα έξυπνο συστημικό μπορείς να συζητήσεις με έναν λοβοτομημένο αντισυστημικό όχι.
    Επί της ουσίας τώρα συμφωνούμε - πρώτα κατεδάφιση, μετά μεταφορά - αλλιώς είναι φούμαρα.

    υγ Για τα σπυράκια φταίει ο μ-λ ιός. Είδες πως πέφτουν στην παγίδα; Τύφλα από επαναστατική υστερία... :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έννοια σας, και οι Ντερμπεντέρηδες ταξιδεύουν πολύ συχνά εις τας Ευρώπας και τας Αμερικάς, και μόνο οι επισκέψεις στα φημισμένα πάρκα των μεγαλουπόλεων δεν τους λείπουν. Μπορεί αυτές να μη λείπουν ούτε στους Χατζησωκράτηδες, που επίσης έχουν την ευχέρεια να ταξιδεύουν.

    Αλίμονο όμως στους κατοίκους της Κυψέλης, των Πατησίων, των Αμπελοκήπων και του Παγκρατίου. Φτωχοί μετανάστες πολλοί από αυτούς, ή περιθωριοποιημένοι Έλληνες που δεν μπόρεσαν να πραγματώσουν το "Greek Dream" της μεζονέτας στα ΒΠ, ξέρουν καλά ότι τα φληναφήματα του τύπου "ένα τετράγωνο σε κάθε γειτονιά αντί για μεγάλο πάρκο" είναι απλά ασπιρίνες στον καρκινοπαθή. Και φυσικά δεν μπορούν να ταξιδεύουν για να ζήσουν κι εκείνοι την εμπειρία των πάρκων που -σαν την αλεπού που τα κάνει κρεμαστάρια- απαξιώνουν με μαξιμαλιστικές περιγραφές οι κονδυλοφόροι.

    Για να μην (νομίζουν κάποιοι ότι) κοροϊδευόμαστε λοιπόν, υπάρχει κανείς που πιστεύει ΣΟΒΑΡΑ ότι μια πλατεία σε μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου, δηλαδή άλλη μια ΠΗΓΑΔΑ ανάμεσα σε πανύψηλες πολυκατοικίες, με πέντε αναιμικά δεντράκια, μπορεί να προσφέρει την αναψυχή που χρειάζεται ο κάτοικος της υποβαθμισμένης περιοχής; Τι πιστεύετε ότι θα απολαύσει περισσότερο; Το να βγει σε αυτό το τετράγωνο, ή το να μπορέσει να πάρει το τραμ ή το μετρό για να πάει με τα παιδιά του για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αναψυχή σε ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πάρκο;

    Ας σταματήσει λοιπόν το παραμύθι που απλά μας βολεύει για να κουβαλάμε νερό στο νεοφιλελεύθερο μύλο των Μάνων, των Παμπούκηδων, των Παπαχελάδων και των Ντερμπεντέρηδων. Βγείτε επιτέλους από τα τεχνοκρατικά σας καβούκια και αφουγκραστείτε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Και, αν μη τι άλλο, μην απορήσετε αν ο Καμίνης το 2010 ζηλώσει τη "δόξα" της Δαμανάκη το 1998...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία λοιπόν, ούτε ασπιρίνες στους καρκινοπαθείς και μετά χημειοθεραπεία στον νέο σκουπιδότοπο του Ελληνικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν χρειάζεται να παίρνεις ασπιρίνες***, αγαπητέ μου,παρακολούθησε το ΜΜΕ συγκρότημα του Ν.Φαλήρου,κάθε εβδομάδα έχει προγράμματα "δράσης".(γιατί δε δηλώνεις συμμετοχή? στις μεγάλες οικονομικοοικολογικές καταστροφές ξέρεις...(μούγκα στη στρούγκα, "στρουθοκάμηλος" η γαργάρα)
    Ένα βιογραφικό και μπορεί να σε δούμε στη θέση του Λιριντζή,του Μανδραφέλη,του Μπάμπη του ΟΙΕΒΕ, αφού τον ξέρεις το δρόμο τι βασανίζεσαι με την "αριστερά",και τους κενούς αριστερούς?
    Έχεις "πράμα" να δώσεις, για τη περιγραφή και μόνο τη περιγραφή, της αθλιότητας των αθλίων(ΜΜΕ).

    ***Ξέρεις ποιος πουλάει τις ασπιρίνες στην Ελλάδα?(deal!!!)

    Όσο για το καημό σου για το σκουπιδότοπο του Ελληνικού,μη μας κάνεις να βάλουμε και τα κλάματα,η μόνη μας ευθύνη**** είναι γιατί έχουμε αφείσει όλους τους ενδιάμεσους να κάνουν τη ζωή μας σκουπιδότοπο.(αφασία Ιδιωτεία)
    ****Ευθύνη ως πολίτες εννοώ και όχι ως παπαγάλοι.
    Και αυτό άλλωστε είναι που τρομάζει όλους τους "επαγγελματίες" της πολιτικής γεωγραφίας (δεξιάς)-(κέντρου)- (αριστεράς) το σύστημα δηλαδή.
    Μόνο που το νέο ευτυχώς έρχεται χωρίς να το καταλαβαίνετε,ένα λουλούδι στη σχισμή του βράχου με ρίζες που σας είναι αδύνατο να τις ξεριζώσετε,γιατί το λίπασμα είναι από ανθρώπινα κορμιά(άραγε γνωρίζεις τον αριθμό των νεκρών της ολυμπιάδας? ως τότε θα ανεχόμαστε τα "σκουπίδια" σας.
    Η ανεξέλεγκτη χρήση ενέργειας στο βωμό της "ανάπτυξης" το ίδιο σκοτώνει,τι σημασία έχει αν είναι από το Τσερνομπίλ η το Πίτσμπεργκ.
    Σου αρέσει η Disneyland(με μπόλικα deals,όλο και κάτι θα φάμε...) ως καθωσπρέπει αριστερός,δεν αντέχεις τα τσιγγάνικα αντίσκηνα(τι να πάρεις από αυτούς, εσύ ο καθωσπρέπει "αντιρατσιστής πονηρός" μπαλαμός (εκεί δεν έχει dealing, έχει "νταραβέρι" ζωής και μάλιστα ζόρικο!).
    "Σπάστα και ξαναρίχτα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από το Ναυτίλο του Στάθη

    Ανοιχτά επαγγέλματα με ανοιχτά τα πόδια;
    Ακούω για καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα;! Και οι υπουργοί τρώνε μακάριοι τα βράδια στα καλά ρεστωράν;
    Η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει, αλλά ως συνήθως θα το μάθει τελευταία...
    Πριν από ενάμιση χρόνο ο κ. Παπανδρέου δήλωνε για το Ελληνικό: «Το ξεπούλημα των τελευταίων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην πόλη αποτελεί μια εγκληματική πολιτική κι όχι μια αναπτυξιακή πολιτική».

    Θα έλεγα ο Γιωργάκης ο Ψευτοθόδωρος, αλλά ο παλαιός εκείνος Ψευτοθόδωρος έλεγε πού και πού καμμιάν αλήθεια, για να τον αφήνουν να μπαίνει στο καφενείο να παίξει μια ξερή, μια πρέφα, αντιθέτως

    ο Γιωργάκης ο Β' Παπανδρέου ο Γ' ο Ψευτοθόδωρος, ψάχνω να βρω για κάτι να 'χει πει την αλήθεια και δεν βρίσκω.

    Ελεγε, για παράδειγμα ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για την παιδεία, τώρα τα μειώνει -έλεγε και τι δεν έλεγε, για τους μισθούς, τον ΦΠΑ, το χρέος, έλεγε και τι δεν έλεγε.


    Ομως!

    Βλέπω μερικούς από σας εκεί πίσω, στο τελευταίο θρανίο, να μην ενοχλούνται και τόσο! Τι έγινε, παίδες; το συνηθίσαμε το δούλεμα; Συνηθίσαμε την ευτελή μας έκπτωση;

    Δεν λέω για αυτούς που δικαιολογούν τα ψέματα και τις λοιπές κυβερνητικές αθλιότητες ως αναγκαία κακά ή ως καλά και συμφέροντα - αυτοί είναι εθελοντές ραγιάδες, αυτοί βλέπουν τη δημοκρατία εγωιστικά, ως ιδιώτες (ήγουν ηλίθια) το κόμμα τους δουλικά και το κράτος ωσάν λάφυρο. Λέω για σας

    που, τόσα χρόνια τώρα, έχετε βάλει νερό στο κρασί σας και θεωρείτε τα ψέματα (τα αλλεπάλληλα ψέματα) ως κάτι σχεδόν το φυσιολογικό στον πολιτικό βίο, εσάς εννοώ, που, κουρασμένοι, κρύβεστε πίσω απ' τις γενικεύσεις, «όλοι ψέματα λένε», κι έτσι όταν ένας συγκεκριμένος πολιτικός

    πιάνεται ψευδόμενος, το καταπίνετε κάθε φορά κι αυτό μαζί μ' όλα τα άλλα.

    Κι έτσι όταν σας μιλούν, σας λένε ό,τι να 'ναι, ό,τι θέλουν, χωρίς καμμία συναίσθηση συνέπειας! ή κόστους...

    Οταν ένας μέλλων πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μια πολιτική ως «εγκληματική» κι ύστερα ως πρωθυπουργός την ασκεί, τότε είναι εγκληματίας.

    Βαρειά κουβέντα;

    Οι μπαρούφες που μας λένε, δεν είναι βαρειές κουβέντες;

    Πότε θα δώσετε του κ. Πρωθυπουργού να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λέει συνεχώς ψέματα; -όταν θα φρίξουν απ' το θράσος σας τα παπαγαλάκια που τον προστατεύουν;- τότε θα 'ναι αργά...

    ΣΤΑΘΗΣ Σ. 30.ΙΧ.2010 stathis@enet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ πάλι leo δεν καταλαβαίνω γρι από τον V.
    'Οσο κι αν προσπάθησα...
    Τι παράξενοι τύποι!
    Ξέρω πάντως ένα καλό συνεργείο :) (σε περίπτωση...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμείς όμως σας καταλαβαίνουμε και πολύ καλά! Μάλλον οι έξυπνοι συστημικοί μόνο με τους λιγούρηδες συστημικούς(ατοί που αποκαλούνται αριστεροί για ξεκάρφωμα) συννενοούνται

    Σανιτόπουλος Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θωμά, σε βλέπω να λιγουρεύεσαι τους συστημικούς. Η λιγούρα είναι κάτι που έρχεται σιγά σιγά. Και ξέρεις τα πρώτα θύματα της είναι αυτοί που εμφανίζονται ως αντισυστημικοί. όνόματα μην λέμε υπολήψεις μην θίξουμε. Τον δρόμο τον δείχνει η καρα αντισυστημική υποψηφιότητα του ΑΛ. Μητρόπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αντισυστημικοί που τρέφονται από το σύστημα, γιαυτό και το μισούν. Ο νόμος της αντίφασης τους έχει διαλύσει, αλλά αυτοί επιμένουν. τελικά έχουν σπυράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_York_City_parks

    http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Parks_of_London

    apla o pred leei malakies , perastika
    mia matia sto wikipedia arkei , gia na katalaboume ama to arxiko post exei sxesh me thn pragamatikothta h oxi .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. θα Η στελεχιακή κοινωνική διανόηση που ασφυκτιά στα κομματικά κι απο-κομματικά κλουβιά, ν' αφήσει τα μονοκομματικά παραμύθια και δογματα, τους καθεστωτικούς λογαριασμούς, τα ψοφια επιβιωτικά μέτωπα και τα ψυχοπαθολογικα αυτοδικαιωτικά, και να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάδειξης του νέου κι αναγκαίου πολύχρωμου υποκειμένου.
    Η αλήθεια, οσο και αν ποναει μια κοινωνία αρκετά φωτοβοβική οσο κι αν αναταράζει μια χώρα σε πολιορκία, είναι σήμερα κοινωνική ανάγκη όπως και η ουσιαστικη αντισταση στην αντιδεξια ανακυκλωση του αδιεξοδου. Ο διχασμός, ηδη καλλιεργούμενος, δε μπορει να αντιμετωπισθει στο γνωστο «προοδευτικο» εδαφος, χρειαζεται να αντιμετωπισθει με το ονομά του, στο εδαφος ενός συνολικου βήματος του πολιτικου συστήματος. Στο ιδιο εδαφος, είναι καιρός να μάθουν οι Ελληνες που θα εβλεπαν σε μια τετοια σταση την απόπειρα προσωπικής ηθικης διάσωσης, ότι δεν είναι όλα προσωπικη μικροπολιτική, ιδίως για τα κεντρικά προσωπα της πολιτικής, ασχετα απ' τις πολιτικές τους ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλά ε, βλέπω μια εξειδικευμένη και συγκροτημένη πρόταση από το τελευταίο σχόλιο για την διαχείριση του πάρκου στο Ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟ
    ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
    Χρήσιμος πάντα ο διάλογος ακόμη και στην "αφασική¨" απαντητική του μορφή, γιατί φέρνει στην επιφάνεια το πραγματικό- αληθινό.
    Όταν βεβαίως "ιδιωτεύεις" όσο και να καλύπτεις με "φκιασίδια" την "αλητεία", η (γλώσσα)γραπτός λόγος θα σε αποκαλύψει...
    Ο λόγος της "παρέμβασής μου" δεν ήταν παρά λόγος αγωνίας, απέναντι σε προβληματισμούς και αναζητήσεις που αφορούν το όλον ως κοινωνία, και όχι το όλον για τα deals, των εξ ονόματος της κοινωνίας.
    Αφορά ανθρώπους πρόσωπα,(και όχι άτομα) που ασφυκτιούν στα κομματικά κι απο-κομματικά κλουβιά, ν'αφήσουν πίσω τις μονοκομματικές αλήθειες και δόγματα, τους καθεστωτικούς λογαριασμούς, τα ψόφια επιβιωτικά μέτωπα και τα ψυχοπαθολογικά αυτοδικαιωτικά, και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάδειξης για το νεο και αναγκαίο πολύχρωμο υποκείμενο. (όσους το μπορούν και το αντέχουν)
    Η αλήθεια, οσο και αν πονάει μια φωτοφοβική κοινωνία, οσο κι αν αναταράζει μια χώρα που "βρίσκεται" σε πολιορκία, είναι σήμερα κοινωνική ανάγκη, όπως και η ουσιαστική αντίσταση στην "αντιδεξιά" ανακύκλωση του αδιεξόδου, για να συνεχίζει το έργο της η "κεντροαριστερή αλητεία"
    Ο διχασμός, ηδη καλλιεργούμενος, δε μπορει να αντιμετωπισθει στο γνωστο «προοδευτικό» εδαφος, χρειάζεται να αντιμετωπισθει με το όνομά του, στο έδαφος ενός συνολικού βήματος του πολιτικού συστήματος.

    Υ.Γ. Οδηγία -προς "άτομα" -το πολύ ΦΩΣ των ΣΠΟΡ στην εφηβική ηλικία, είναι βέβαιο ότι θα σε καταντήσει στην "ώριμη"??? ηλικία, οπαδό-αναμεταδότη, της αρθρογραφίας του "ΦΙΛΑΘΛΟΥ", καλό το οπαδηλίκι αλλά όχι,[... και ψόφιοι θεατές σ ενα θέαμα στείρο...]!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι αναρτήσεις,χρονικά,11.34 & 12.03,δεν έχουν καμία σχέση με το ιστότοπό σας και το Ελληνικό!!!
    Νομίζω ότι με την τελευταία ανάρτηση διευκρίνηση ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ
    ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟ
    Συνεχίστε την προσπάθειά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι αναρτήσεις,χρονικά,11.34 & 12.03,δεν έχουν καμία σχέση με το ιστότοπό σας και το Ελληνικό!!!
    Νομίζω ότι με την τελευταία ανάρτηση διευκρίνηση ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ
    ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟ γίνεται κατανοητό.
    Συνεχίστε την προσπάθειά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όταν έβρεχε κρετίνους η αριστερά...
    Μην πάει το μυαλό σας μόνο στον Γληγόρη. Η αλήθεια είναι πως παράφρασα τη συνέντευξη του μαχαλόμαγκα ανανεωτικού στο ΒΗΜΑ, αλλά αναφέρομαι στους κρετίνους εν ευρεία έννοια και όχι αποκλειστικά στον -δεν-με-νοιάζει-το-μνημόνιο- περιφερειάρχη.
    Οι γνωρίζοντες τον λένε κρετίνο επειδή ο Γληγόρης έχει προ πολλού ξεφουρνίσει πως το μέλημά του είναι να καβατζώσει τη βουλευτική σύνταξη. Προσωπικώς διαμαρτύρομαι κατηγορηματικά. Ας θυμηθούν οι παλιότεροι ποιος είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα Αλαβάνου στη Β’ Αθήνας πριν τις εκλογές του 2004 και για ποιο λόγο. Μετά πάθαμε αμνησία κι έγινε τοτέμ. Ο Γληγόρης μας μάρανε;
    Ο -δεν-με-νοιάζει-το-μνημόνιο- περιφερειάρχης μπορεί να φαίνεται κρετίνος αλλά αυταπατάσθε. Είναι γάτος με γιλέκο και πέταλα. Στην προκειμένη περίπτωση απευθύνεται σε ένα απαιτητικό και εκλεπτυσμένο εκλογικό κοινό, τους αριστερούς νεοφιλελεύθερους. Όμως το μπρουτάλ πέτσινο και οι αξυρισιές του έδιναν μια άλλη εσάνς. Άντε να τον ψηφίζαν οι ΑΕΚτζήδες. Τι να κάνει λοιπόν ο Γληγόρης; Ο Γεωργίτσης για χάρη της Ζωίτσας ξύρισε το μουστάκι. Ο Ψαριανός για χάρη της Δημοκρατικής και Μυαλωμένης Αριστεράς ξύρισε το μούσι. Πάνε οι παλιές καλές μέρες που έβγαινε άγριος αξούριστος κι αρρενωπός αγκαλιά με τον Αλαβάνο. Σήμερα τον αποκαλεί Ναπολέκο και για να βγει στην Τρέμη και στον Χατζηνικολάου ρίχνει κόντρα ξούρα και στον τοίχο.
    Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν απαλό μαγουλάκι
    Ο -δεν-με-νοιάζει-το-μνημόνιο- περιφερειάρχης, μετά το άδειασμά του από τον Γιωργάκη (που συμφώνησε με τη δημοψηφισματική γραμμή Αλαβάνου), έμεινε μόνος να αντιπαλεύει την ενωμένη αριστερο-κυβερνητικο-δεξιά: Οι Περιφερειακές δεν είναι δημοψήφισμα. Όχι. Είναι για να θυμηθούμε τον Τρίτση τον Δοξιάδη και τον Μάνο. Και για να φυτέψουμε δέντρα στις ταράτσες.
    Κάποιοι κακοήθεις προβοκάτορες, κατάλοιπα του Μεγάλου Άλματος και των Πεντάχρονων Πλάνων σκαρώσαν ένα πρόχειρο δίστιχο:

    Γκρεμίσαν την Ακρόπολη, ο ήλιος πια δεν φέγγει
    ο Ψαριανός της φύτεψε δεντράκια πα στη στέγη
    Με τον Γρηγόρη λοιπόν για περιφερειάρχη θα περνάγαμε καλά. Δυστυχώς όμως ο Λυκούδης του χει βάλει αυστηρούς κανόνες σαβουάρ βιβρ και δεν αμολάει τις παπάτζες του φόρα παρτίδα. Τσάμπα οι προσδοκίες μας.
    Επειδή όμως προσφάτως κι ένεκα Δημοστένη ξαναγυρίσαμε στον μαρξισμολενινισμό για να βρούμε μαρξιστικολενινιστικά τσιτάτα για τον Μητρόπουλο, οφείλουμε να θυμηθούμε ότι πέρα από τους κρετίνους υπάρχει κι ο μαρξιστικολενινιστικός εκλογικός κρετινισμός. Η φωτισμένη όσο και μαρξιστικολενινιστικά ατράνταχτη συνέντευξη του προέδρου Αλέξη ότι ο Αλαβάνος κάνει πολιτικό έγκλημα που κατεβαίνει διότι κόβει τον Μητρόπουλο από τον δεύτερο γύρο, απαιτεί υπερ-δεκαετή μελέτη.
    Ο πρόεδρος ανέλυσε με πρωτόγνωρο πολιτικοιδεολογικό βάθος ότι «ο Μητρόπουλος θα ήταν με τα τσαρούχια στον δεύτερο γύρο». Ο δε Αλαβάνος για «ένα γινάτι», «κατεβαίνει στην Περιφέρεια Αττικής και κόβει τη δυνατότητα να αμφισβητηθούν το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική από τα αριστερά». Κάτι μπαγλαμάδες βασιβουζούκοι άσχετοι της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας και με πλέρια άγνοια της προλεταριακής κοσμοαντίληψης, αδυνατούν να εμπεδώσουν τόσο τα τσαρούχια του Μητρόπουλου, όσο και την πίστωση του ποσοστού του στον Συνασπισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ

    Tου Πασχου Μανδραβελη
    1
    Ολες οι κυβερνήσεις νόμιζαν ότι έχουν ένα (αντιφιλελεύθερο μεν, ισχυρό δε) όπλο στη φαρέτρα τους. Την επίταξη. Τούτη η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης και τελικά είδε μηδαμινά ή και μηδενικά αποτελέσματα. Αυτό δεν οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να «τσακίσει» τους φορτηγατζήδες, αλλά επειδή κανένα κράτος δεν μπορεί πλέον να εφαρμόσει τέτοιου τύπου μέτρα.
    Δεν είναι εύκολη η πορεία• καμιά αλλαγή δεν είναι εύκολη (και οι φορτηγατζήδες αλλιώς είχαν συνηθίσει) αλλά τα κόλπα τέλειωσαν. Ετσι κι αλλιώς, όσα κόλπα υπήρχαν τα χρησιμοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της πλασματικής ευφορίας. Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς και της δύσκολης αναδιάρθρωσης.
    2
    Είναι σίγουρο ότι πολλοί επιχειρηματίες θα ζηλεύουν το ποσοστό μεικτού κέρδους 23,8% των φαρμακείων, που δημοσιοποίησε με μεγάλες καταχωρίσεις στον Τύπο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ας προσπεράσουμε τη γαρνιτούρα της διαφήμισης περί «κοινωνικού ρόλου των φαρμακοποιών» (ο ρόλος των υδραυλικών αντικοινωνικός είναι;) και ότι «όλοι κατανοούν ότι ο φαρμακοποιός πρέπει με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του». Ολοι οι άνθρωποι με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους.
    Θα δεχθούμε ότι τα 23,8 ευρώ, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί σε κάθε κατοστάρικο που δίνουμε εμείς οι πολίτες, είναι λίγα. Και αν πληρώνουν τόσο πολύ, ενοίκιο, ρεύμα, ΟΤΕ ύδρευση κ.λπ. που να τους μένει (όπως λέει η διαφήμιση) το 10-11,5%, αυτό το ποσοστό καθαρού κέρδους μπορεί να είναι ζηλευτό για πολλούς επιχειρηματίες, αλλά εμείς θα δεχθούμε ότι είναι πενιχρό. Τότε γιατί δεν παλεύουν υπέρ της απελευθέρωσης της τιμής των φαρμάκων, ώστε να πάρουν περισσότερα; Η απελευθέρωση δεν είναι μονόδρομος. Σίγουρα οι πωλητές θα συνυπολογίσουν αποσβέσεις, ενοίκια κ.λπ. (που αναφέρονται στη διαφήμιση) και θα προσαρμόσουν την τιμή, πιθανώς και προς τα πάνω. Το πρόβλημα στην αγορά φαρμάκου -όπως και σε όλα τα άλλα κλειστά επαγγέλματα- δεν είναι το ποσοστό κέρδους. Παρά τους θρύλους περί αισχροκέρδειας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα δίκαιο ποσοστό κέρδους.
    3
    Χρόνια τώρα ομνύουμε στο μικρό κι ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, αντί να ζητάμε μικρό κι ευέλικτο κράτος. Δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι το μέγεθος μιας κυβέρνησης, είναι σύμπτωμα της ασθένειας που ονομάζεται «μεγάλο κράτος» και όχι το φάρμακό της. Κυρίως, δεν εννοεί να το καταλάβει το πολιτικό προσωπικό, που είναι βουλιμικό για «αρμοδιότητες». Κάθε υπουργός θεωρεί ότι διαφεντεύει μια περιοχή και πρώτη του δουλειά είναι να φυλάει ή να επεκτείνει τα σύνορά του, αντί να κάνει καλά την δουλειά του.
    Αυτό όμως είναι η συνταγή αποτυχίας κάθε κυβερνητικού σχήματος, μεγάλου ή μικρού. Οσο τα γραφεία των υπουργών πλημμυρίζουν με αναφορές «επειγόντων θεμάτων» από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν ένας υπουργός αντί να χαράσσει πολιτικές έχει στην αρμοδιότητά του και τις προαγωγές των εκπαιδευτικών ή ασχολείται με το «Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας», επόμενο είναι να αποτύχει μαζί με την κυβέρνηση.
    Το στοίχημα λοιπόν δεν είναι λιγότεροι οι υπουργοί, αλλά οι λιγότερες αρμοδιότητές τους. Αν δεν πουληθούν ΔΕΚΟ, δεν κλείσουν οργανισμοί, δεν αποκεντρωθούν εξουσίες, όποιο σχήμα και να φτιαχτεί, ό,τι ώρα και να φτιαχτεί, θα αποδειχθεί αποτυχημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νομίζω ότι το άρθρο του Καλατζόπουλου ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Για να μην τα λέμε μόνο εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ναι, γιατί όποιος νομίζει ότι το δικό του κομμάτι της αριστεράς δεν έχει πρόβλημα κάνει μεγάλο λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα ΜΜΕ στη δίνη της κρίσης
    Tου Πασχου Mανδραβελη

    Είναι θλιβερά τα αποτελέσματα της κρίσης που χτυπάει και τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (απολύσεις, συρρίκνωση δραστηριοτήτων κ.λπ.) αλλά πιο ανησυχητική είναι η αντίδραση σε αυτά. Εξαγγέλλονται απεργίες, οι οποίες αναστέλλονται· εκδότες απειλούν ότι θα κλείσουν παραδοσιακές εφημερίδες· προτείνονται γενικές απεργίες και στο τέλος τη νύφη πληρώνει μόνο η ταλαίπωρη ΕΡΤ, την οποία θέλουν δεν θέλουν χρηματοδοτούν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

    Ολες αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ένα χώρο να παραπατά, σαν ζαλισμένο κοτόπουλο. Δεν υπάρχει, πέρα από τις ανακλαστικές αντιδράσεις, συγκεκριμένη πρόταση αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κρίσης κι εδώ ίσως πρέπει να επισημάνουμε την τραγική ειρωνεία: ένας χώρος που έχει άποψη επί παντός, δεν έχει άποψη για τα του οίκου του. Προβλέπει σεισμούς, καταποντισμούς, χρεοκοπίες για τη χώρα, και χρόνια τώρα δεν βλέπει την κρίση που βροντοχτυπά την πόρτα του.

    Δεν είναι τωρινή η κρίση στη βιομηχανία της ενημέρωσης. Από το 1989 οι εφημερίδες έχασαν το 80% της κυκλοφορίας τους. Και όμως δεν θορυβήθηκε κανείς. Δεν ανησύχησαν οι εκδότες· αντί να βελτιώσουν το βασικό τους ενημερωτικό προϊόν, να του προσθέσουν γνώση κι εγκυρότητα, προσέθεσαν μπιχλιμπίδια, που τα βαφτίσαμε «προσφορές. Δεν ανησύχησαν οι δημοσιογράφοι· έγιναν δύο επαναστάσεις στην ενημέρωση –ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, Διαδίκτυο– και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (πλην της ΕΣΗΕΜ-Θ, που τα δύο τελευταία χρόνια άρχισε να κινείται) δεν έκαναν ούτε ένα συνέδριο για τις νέες προκλήσεις του κλάδου.

    Αλλά γιατί να ανησυχήσουμε; Η ελληνική οικονομία ήταν χωρισμένη σε τρεις τομείς: στον στενό δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και στον ευρύτατο δημόσιο τομέα, αποκαλούμενο και ιδιωτικό. Ο χώρος των ΜΜΕ –για κατανοητούς σε όλους λόγους– είναι από τους κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτους. Από τα μαύρα «2% του τζίρου των εκδοτών» μέχρι και την υποχρέωση όλων των Α.Ε. και ΕΠΕ να δημοσιεύουν σε απίθανες εφημερίδες τους ισολογισμούς τους, όλες οι κυβερνήσεις φούσκωσαν έναν χώρο που η αγορά χρόνια τώρα έδειχνε πως δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες της. Ετσι, δημιουργήθηκε το οικονομικό παράδοξο των ελληνικών ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο μακρύς, σκληρός χειμώνας του 2011
    Tου Nικου Γ. Ξυδακη

    Ο σκληρός χειμώνας του ’11 αρχίζει νωρίς, απ’ τον Σεπτέμβριο. Τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ εμφάνισαν τυχαία μια εικόνα μέλλοντος. Ανησυχητική, δυσοίωνη. Εικόνα φτώχειας. Ασφαλώς συγκυριακή, αλλά τούτη η συγκυριακή εικόνα έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς επεκτεινόμενη εικόνα των νεκρών μαγαζιών, στις άδειες βιτρίνες και τα ρυπαρά πεζοδρόμια.

    Στις δυσοίωνες εικόνες προστίθενται εξίσου δυσοίωνα μηνύματα: για απολυμένους γνωστούς και συγγενείς, για επιχειρήσεις που κλείνουν, για κλάδους που φθίνουν. Ενας ιστορικός αποτόλμησε μια σύγκριση: Ο χειμώνας του 2011, υπό όρους, θα μείνει στις μνήμες των χορτάτων Ελλήνων του 21ου αιώνα, σαν τον σκληρό χειμώνα του ’41, του κατοχικού λιμού. Δεν θα δούμε λιμό, βέβαια. Κινδυνεύουμε να δούμε όμως πάλι το ξεχασμένο και απωθημένο φάσμα της φτώχειας, αυτό που είχε παρέλθει οριστικά από την αυτοσυνείδηση των μεσαίων στρωμάτων, κατά τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης. Το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης, άλλωστε, στηρίχθηκε σε αυτή τη συνομολογία: ποτέ πια φτώχεια, ποτέ πια διχαστικές διακρίσεις, πολιτικές ή ταξικές.

    Τώρα, η απειλή της φτώχειας επιστρέφει, συνοδευμένη από υπόδηλες απειλές κοινωνικών αποκλεισμών και νέων ταξικών διαφορισμών. Αμφισβητείται το κοινωνικό συμβόλαιο μιας 35ετίας. Τα απειλούμενα πλήθη το αισθάνονται· ίσως δεν το συνειδητοποιούν, δεν το αναλύουν, αλλά το αισθάνονται σε κάθε πόρο του δέρματός τους: η απειλή είναι υλική, βιοτική, δεν απειλούνται αορίστως πολιτικά οικουμενικά δικαιώματα. Εξ ου και οι όποιες αντιδράσεις θα είναι αντιδράσεις προς υπεράσπιση των υλικών θεμελίων του βίου, και θα είναι αντιδράσεις εν τω βάθει, υπαρξιακά, πολιτικές. Δηλαδή, απρόβλεπτες, πέραν του παρόντος εννοιολογικού πλαισίου με το οποίο αντιλαμβανόμαστε το πολιτικό παιχνίδι.

    Σημάδια αυτής της απρόβλεπτης, ανορθόδοξης συμπεριφοράς του πλήθους έχουν ήδη υπάρξει και έχουν σφραγίσει τον δημόσιο χώρο: ο Δεκέμβρης 2008, ανερμήνευτος εν πολλοίς ακόμη και σήμερα, ελλοχεύει στο συλλογικό φαντασιακό· και το οργισμένο ποτάμι της 5ης Μαΐου 2009, μαζικά αντισυστημικό και αντικοινοβουλευτικό, που ανακόπηκε μόνο από το αίμα αθώων. Οι ανορθόδοξες, απρόοπτες συμπεριφορές εμφανίζονται σαν εκρήξεις, αλλά δεν προέρχονται εκ του μηδενός, πηγάζουν από υπόγεια ή και επιφανειακά ρεύματα ιδεών, που κυκλοφορούν πολλά χρόνια τώρα, επηρεάζουν, διαμορφώνουν στάσεις, ιδίως στη νεολαία, ευεπίφορη και ευάλωτη στο καινούργιο, στην υπέρβαση, στην ανυπακοή, στην αίρεση, στον οραματισμό, στη δημιουργία αλλά και στον μηδενισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οι νέοι «Ροβεσπιέροι»
    Tου Κωστα Iορδανιδη

    Η Ελλάς οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μια παράταση ή αναδιάρθρωση του χρέους, σε χρόνο προφανώς πολύ μικρότερο από ό,τι εκτιμά ο διεθνής Τύπος, που προσδιόρισε ως όριο μία δεκαετία· και όλα αυτά, προς επιβεβαίωση του ερασιτεχνισμού με τον οποίο η κυβέρνηση -και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου- χειρίσθηκε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

    Ο μόνος στόχος του Μνημονίου, αρμοδιότητος του υπουργείου Οικονομικών, που εκαλύφθη πλήρως ήταν η μείωση των συντάξεων και των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου. Στα άλλα θέματα, που εκτός των κυβερνητικών διαταγμάτων απαιτούνταν η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η αποτυχία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε πλήρης· και αντί πατάξεως της φοροδιαφυγής, προκρίθηκε η διαδικασία της περαιώσεως, με όλες τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Υπήρξε κάποια πρόοδος και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά αυτές ήσαν υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάς πριν φθάσει στη σημερινή οικτρή κατάσταση.

    Το εγχείρημα «διασώσεως της χώρας» δεν θα μπορούσε να απολήξει διαφορετικά. Επαρχιώτες του ευρωπαϊκού συστήματος που υποδύονται κοσμοπολίτες επέδειξαν πλήρη διαπραγματευτική ανεπάρκεια και απεδέχθησαν λύσεις τεχνοκρατών της τρόικας, που έχουν ως συνέπεια τη συντριβή της μεσαίας τάξεως.

    Η κυβερνητική πολιτική που ασκείται εν ονόματι του Μνημονίου πλήττει πρωτίστως τη δημοσιοϋπαλληλική τάξη και τους συνταξιούχους· πλήττει τον μικροεπιχειρηματία και τον ιδιοκτήτη ακινήτων· πλήττει τους αυτοαπασχολούμενους που αποτελούν το δυναμικότερο τμήμα της κοινωνίας των Ελλήνων ακόμη και στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, πριν από την ανεξαρτησία της χώρας.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εκσυγχρονισμός της μεσαίας τάξεως ήταν απολύτως αναγκαίος, αλλά έπρεπε να είναι σταδιακός. Η βιαιότητα του εγχειρήματος καταδεικνύει πόσο αποκομμένοι από την ελληνική οικονομική πραγματικότητα ήσαν οι αποδέκτες των όρων του Μνημονίου.

    Αλλά η παθογένεια αφορά και στον επιχειρηματικό κόσμο, που εδραστηριοποιείτο σε διάφορους τομείς του Δημοσίου. Διότι το Δημόσιο ήταν ο τροφοδότης πολλών επιχειρήσεων, όπως ήταν επίσης και ο μεγαλύτερος εργοδότης. Μόνον αφελείς μπορούσαν να σκεφθούν ποτέ ότι οι οικονομικές συνθήκες και οι όροι ασκήσεως του επιχειρείν μπορούσαν να αλλάξουν σε δύο-τρία χρόνια δίχως αποσταθεροποιητικές συνέπειες.

    Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι στην κατάσταση που είχε περιέλθει η Ελλάς δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν των επαχθών όρων του Μνημονίου. Θα συμφωνήσουμε και προς διευκόλυνση της συζητήσεως, αλλά η αποδοχή του Μνημονίου έπρεπε να συνδυασθεί με την ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους και μία αναπτυξιακή πολιτική.

    Αποκομμένο από την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, στερούμενο πολιτικής εμπειρίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως, και ο κ. Παπακωνσταντίνου ειδικότερα, επέπεσαν επί των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων, της μεσαίας αστικής τάξεως της χώρας ως νέοι Ροβεσπιέροι. Λησμονώντας ότι η πορεία του όποιου Ροβεσπιέρου καταλήγει στην γκιλοτίνα – με την πολιτική έννοια της λέξεως πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Νο1
    Εντονη δραστηριότητα επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες τα αδέλφια του πρωθυπουργού, Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως στις επενδύσεις. Ο Νίκος Παπανδρέου ασχολείται κυρίως με το θέμα των επενδύσεων από το εξωτερικό, ενώ ο Αντρίκος με τις «πράσινες επενδύσεις».
    Εδώ και λίγο καιρό ο Αντρίκος Παπανδρέου εργάζεται εντατικά για μία εκδήλωση που διοργανώνει στον «Αστέρα», στις 22 Οκτωβρίου, με θέμα «Mediterranean Climate Change Initiative», όπου θα τονιστεί η ανάγκη να περάσουμε από τα καύσιμα που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    Ταυτόχρονα οργανώνει ένα φόρουμ («Mediterranean Green Development Investors Forum») το οποίο παρουσιάζεται ως ένα «συναρπαστικό event δικτύωσης που θα εξετάσει τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα και θα αναδείξει τις δυνατότητες κερδών για τους επενδυτές». Οπως υποστηρίζει, στην προσπάθειά του για τη δημιουργία πράσινης οικονομίας, θα συγκεντρώσει πολιτικούς, υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φορείς χάραξης πολιτικής, βιομήχανους, τραπεζίτες, και διεθνείς επενδυτές για να αναδείξουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στη Μεσόγειο, καθώς έχει σχεδιαστεί η δυνατότητα τυπικής και άτυπης δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων.
    Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΜΚΟ του Αντρίκου «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security) ή αλλιώς Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής, η C&C που εξειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις και το σπόνσορινγκ, του Κυριάκου Γριβέα (επιχειρηματία γνωστού για τις διασυνδέσεις του στη Ν.Δ και το Δήμο Αθηναίων του Νικήτα Κακλαμάνη) και η European Investment Bank.
    Ενα πράσινο fund
    Ο Α. Παπανδρέου, μάλιστα, έχει έτοιμη εδώ και λίγο καιρό μία φιλόδοξη πρόταση για ένα πράσινο fund με σκοπό να συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε επενδύσεις που θα υλοποιήσουν αυτή την μετακίνηση των μεσογειακών χωρών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    Για την τεκμηρίωση της πρότασης του fund εργάστηκε ο φίλος του, καθηγητής στο Μάντσεστερ, Αιμίλιος Αυγουλέας, μαζί με την συνεργάτιδα του Αντρίκου, Alina Lazar, η οποία κάνει και τις δημόσιες σχέσεις στη ΜΚΟ του «Ι4cense».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ Νο2
    Σύμφωνα με το ίδιο το σχέδιο, για την υλοποίησή του χρειάζεται ένας υπερεθνικός χρηματοδότης, ο οποίος προτείνεται να είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά θα συμμετέχουν με μικρότερα κεφάλαια και οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.
    Οπως αναφέρεται στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του Αντρίκου, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, ενώ βασικός χορηγός είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
    Οποιος θέλει να παραβρεθεί στην εκδήλωση μπορεί να το κάνει, καταβάλλοντας 370 ευρώ εάν σπεύσει εγκαίρως και 500 εάν το αποφασίσει την ίδια μέρα.
    Μεταξύ των ομιλητών υπάρχουν τα ονόματα του Γ. Παπανδρέου, του Ταγίπ Ερντογάν, των πρωθυπουργών της Παλαιστίνης, του Μαυροβουνίου, της Μάλτας, καθώς και υπουργών από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Κύπρο και την Ελλάδα (Τίνα Μπιρμπίλη).
    Στην εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει και ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Αιμ. Αυγουλέας, ο οποίος θα αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός μεσογειακού fund κλιματικής αλλαγής.
    Ο άλλος αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, ασχολείται περισσότερο με τις ελληνοαραβικές επιχειρηματικές σχέσεις. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στο Καβούρι στο 3ο επιχειρηματικό ελληνοαραβικό φόρουμ, όπου συζήτησε για αρκετή ώρα με στελέχη της εταιρείας που δραστηριοποιούνται στην επένδυση του Κατάρ στον Αστακό.
    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει το συντονισμό της συνεργασίας με το Κατάρ και το Αμπου Ντάμπι στον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είχε προχωρήσει τις συνεννοήσεις. Μετά τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής του όμως στην υπουργική αποστολή στο Αμπού Ντάμπι με το επίσημο κυβερνητικό αεροσκάφος και κάποια δυσάρεστα σχόλια που τη συνόδεψαν, αποφασίστηκε να αναλάβει το συντονισμό ο Σπύρος Κουβέλης, συνεπικουρούμενος από τον Νίκο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Παπανδρέου έχει κάνει το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη δεύτερο γραφείο του (το οποίο εκτός από τον ίδιο, επισκέπτεται και ο διαχρονικός φίλος των Παπανδρέου Τζορτζ Χάλακ).
    Το τελευταίο διάστημα ο αδελφός του πρωθυπουργού διευρύνει τους τομείς των ενδιαφερόντων του, αλλά και των προσωπικών του σχέσεων. Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε μαζί με τη σύζυγό του στα Τίρανα, προσκεκλημένος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που εγκαινίαζε εκεί ιδιωτικό νοσοκομείο.
    Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ, απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (http://www.enet.gr/?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μετά την απεργία των φορτηγατζήδων
    Tου Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

    Aν άφησε κάτι πίσω της η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δεν είναι μόνο το θράσος μιας συντεχνίας να απειλεί την κοινωνία, χρησιμοποιώντας το προνόμιο που τούς έδωσε το κράτος, δηλαδή τις άδειες αποκλειστικής μεταφοράς. Αφησε πίσω της και την ανάγκη αναδιάρθρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

    Σε όλο τον κόσμο, οι εμπορευματικές μεταφορές γίνονται κυρίως σιδηροδρομικώς. Είναι πιο φθηνές, λιγότερο ενεργοβόρες και ασύγκριτα οικολογικές. Στην Ελλάδα, μόνο το 1,2% των μεταφορών γίνονται με τρένο. (σ.σ.: αυτό είναι το επίσημο ποσοστό, διότι όπως σε κάθε τομέα της οικονομίας, έτσι και στους σιδηροδρόμους αποκαλύφτηκε ότι ένα μέρος των εμπορευματικών μεταφορών διά σιδηροδρόμων ήταν στην... μαύρη οικονομία. Διάφοροι κυκλώματα με την συνεργασία υπαλλήλων μετέφεραν ολόκληρα βαγόνια με εμπορεύματα εν ...αγνοία του ΟΣΕ).

    Ετσι, λοιπόν, φτάσαμε να κινούμε ολόκληρους συρμούς στην Πελοπόννησο για να εξυπηρετούνται δύο με τρεις επιβάτες και ένας από τους βασικούς τομείς που ο ΟΣΕ θα μπορούσε να αποδώσει, οι εμπορευματικές μεταφορές, να γίνονται από τους προνομιούχους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ.

    Είναι άμεση η ανάγκη της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και ανοίγματος της αγοράς των μεταφορών διά των σιδηροδρόμων. Αφού τόσα χρόνια ο ΟΣΕ δεν κατάφερε να κάνει ευπρεπείς εμπορευματικές μεταφορές, δεν είναι κακό να προσπαθήσουν και κάποιοι ιδιώτες. Κι αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο για δημοσιονομικούς λόγους (ένα δισ. τον χρόνο μάς βάζει ο ΟΣΕ μέσα). Ούτε καν μόνο για αναπτυξιακούς λόγους (το άνοιγμα της αγοράς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και οι φθηνές μεταφορές μειώνουν τις τελικές τιμές των εμπορευμάτων στο ράφι). Κυρίως, θα σωθούν ζωές. Οταν το σύνολο των εμπορευματικών μεταφορών γίνεται από φορτηγά, οι δρόμοι αναγκαστικά μετατρέπονται σε καρμανιόλες. Αν θυμηθούμε τα μεγάλα δυστυχήματα σ’ αυτήν την χώρα, θα δούμε ότι σε όλα υπήρχε κάποια νταλίκα. Δεν ήταν μόνο η «κακιά στιγμή» που πήρε 21 παιδιά στα Τέμπη, αλλά το γεγονός ότι όλες οι εθνικές οδοί είναι διαρκώς γεμάτοι με νταλίκες, αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα να συμβεί η «κακιά στιγμή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΟ Χρήστου Κορτζίδη στο Δρόμο για την προσπάθεια ξεπουλήματος του Ελληνικού στον εμίρη του Κατάρ.

    Αποκαλύπτοντας τη διγλωσσία της κυβέρνησης, σημειώνει, ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο Χρήστος Κορτζίδης, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, τονίζει ότι «εμείς λέμε στον κόσμο πως ανοίγεται μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδος. Και το λέμε όχι για να τον προετοιμάσουμε να δεχτεί μέτρα σε βάρος του, αλλά για να είναι έτοιμος να παλέψει μαζί με τη δημοτική αρχή»

    Τι σκέψεις κάνατε μόλις μάθατε για την πώληση του Ελληνικού στον εμίρη του Κατάρ;
    Το πρώτο είναι ότι άλλα έλεγε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου και άλλα κάνει και σε αυτό το ζήτημα. Ενώ αντιτασσόταν τότε στην πρόταση Σουφλιά, τώρα έρχεται και παρουσιάζει κάτι πολύ χειρότερο. Το δεύτερο, είναι αν, τελικά, αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη. Αυτό είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της κυβέρνησης; Που λέει ότι στο όνομα της ανάγκης για επενδύσεις παραχωρούμε το Ελληνικό για πλωτά καζίνο, ιδιωτικά αεροδρόμια, ξενοδοχεία και μαρίνες για πανάκριβα γιοτ; Αυτό είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας; Και, εν πάση περιπτώσει μπορούμε στο όνομα κάποιων επενδύσεων που χρειάζονται να γίνονται στη χώρα, να θυσιάσουμε όλους τους ελεύθερους χώρους; Δηλαδή, αύριο μπορεί να πουλήσουμε και την Ακρόπολη για να φέρουμε επενδυτές; Από την άλλη, να τονίσουμε ότι και ένα πάρκο θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας. Και σ’ αυτό θα απασχολούνταν άνθρωποι, θα υπήρχαν δραστηριότητες κ.λπ. Το τρίτο είναι με ποιες διαδικασίες αποφάσισε ο κ. Παπανδρέου να υπογράψει αυτό το Μνημόνιο; Είναι το οικόπεδο δικό του; Δεν υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας; Δεν υπάρχει Οργανισμός Αθήνας; Δεν υπάρχει δημόσια διαβούλευση για την όποια πρόταση θεωρεί ο κ. Παπανδρέου ότι είναι σωστή; Έχω στα χέρια μου μια απάντηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας με ημερομηνία 30/8, σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή, που λέει ότι «μελετάμε το θέμα με βάση τον διεθνή διαγωνισμό που είχε γίνει το 2004 και δίνουμε κάποιες καινούριες κατευθύνσεις». Αναφέρει ότι θα είναι πάρκο, αλλά μια περιοχή θα είναι και χώρος υποδοχής ειδικών επενδύσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς. Και, εν πάση περιπτώσει, καταλήγει ότι οι προτάσεις των τεσσάρων δήμων έχουν ληφθεί υπόψιν του οργανισμού και θα συνυπολογιστούν στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου. Πότε διαμορφώθηκε αυτό το σχέδιο, σε ποιον δόθηκε, πού παρουσιάστηκε, από ποιον εγκρίθηκε για να υπογράφει ο κ. Παπανδρέου Μνημόνια για αυτόν το χώρο; Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση που συμβαίνει και μας δίνει την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση κοιτάει να ξεπουλήσει άρον - άρον ό,τι μπορεί στο όνομα της κρίσης και να κάνει πράγματα που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε καν να σκεφτεί. Εμείς με κάθε τρόπο θα αντιδράσουμε σ’ αυτά τα σχέδια. Ήδη την Κυριακή οι τέσσερις δήμοι σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μελέτης που κάνει το Πολυτεχνείο και θα δώσουμε τη δική μας πρόταση, η οποία λέει ότι και εφικτό να γίνει πάρκο και μικρό κόστος έχει. Επίσης, λέμε ότι είναι εφικτό να ανοίξουν τώρα χώροι μέσα στο αεροδρόμιο. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια έκταση περίπου 110 στρεμμάτων στο χώρο της αεροπορικής βάσης που έχει υψηλή βλάστηση. Είναι ένα έτοιμο πάρκο, δηλαδή.
    Γιατί να μην ανοίξει αυτό στον κόσμο από τώρα; Εμείς ως δήμος με κινητοποιήσεις ανοίξαμε ένα κομμάτι 12 στρεμμάτων αυτού του χώρου, το οποίο σήμερα χαίρεται ο κόσμος. Η θέση μας είναι ότι το πάρκο είναι εφικτό. Εμείς σ’ αυτή τη λογική θα κινηθούμε και θα παλέψουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις.
    Με τους υπόλοιπους δήμους, με τους πολίτες, με τους φορείς για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ενόψει των εκλογών, μάλιστα, αυτό το θέμα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ψήφο των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. «ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ.

    Η Κυβέρνηση προωθεί ολοταχώς, με πρωταγωνιστή τον κ. Χ. Παμπούκη, ένα σχέδιο παράδοσης όλης της παραλιακής ζώνης από το Πέραμα έως το Σούνιο σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κυρίως των Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ αλλά και της Κίνας.

    Στο πλαίσιο αυτό, μετά το μνημόνιο με το Κατάρ, ακολουθεί αναβαθμισμένο μνημόνιο με το Ισραήλ αλλά και ειδικές συμφωνίες για τον τουρισμό που θα υπογραφούν με την Κίνα κατά της επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα μας.

    Οι συμβάσεις παραχώρησης παραλιακών εκτάσεων σε ιδιώτες καθ’ όλο το μέτωπο της παραλιακής, που, κατά κυβερνητικούς κύκλους, θα προσλάβει όψη μιας νέας «Ριβιέρας» θα διαμορφωθούν με διαδικασίες εξπρές και θα βασίζονται στο προωθούμενο νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις, ο οποίος ελληνιστί αποκαλείται “fast track” («κόβω δρόμο»).

    Ως γνωστό αυτός ο νόμος «κόβει δρόμο» και παρακάμπτει για τους επίδοξους επενδυτές τους περιβαλλοντικούς, χωροταξικούς και αρχαιολογικούς περιορισμούς, ακόμα και το Σύνταγμα και το Συμβούλιο Επικρατείας!

    Οι μεγάλες αυτές επενδύσεις θα περιλαμβάνουν σύγχρονα κέντρα ψυχαγωγίας, μεγάλα σύνθετα εμπορικά κέντρα, γήπεδα γκολφ και κέντρα αναψυχής, μίνι καζίνο, νυκτερινά κέντρα κάθε μορφής, πολυτελείς κατοικίες, μαρίνες κλπ.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για συμφέροντα από Κατάρ και Κίνα αντίστοιχα βρίσκεται η αξιοποίηση δύο μεγάλων ελευθέρων εκτάσεων, του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού και της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα). Ειδικά για την τελευταία θα διεξαχθούν συζητήσεις αυτές τις μέρες μεταξύ ΟΛΠ, Εθνικής Τράπεζας και της Κινέζικης αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα.

    Είναι προφανές ότι αν αυτοί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί «τσιμεντοποίησης» «εμπορευματοποίησης» και «καζινοποίησης» δεν ακυρωθούν από μεγάλους ενωτικούς αγώνες των πολιτών της περιοχής αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου, το πλήγμα για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής στην Αττική θα είναι ανεπανόρθωτο. Μάλλον, η χαριστική βολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU