Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Είμαστε όλοι Νορβηγοί;


Το σχόλιο της ημέρας

από τον ΚΟΑΝ


Έτσι μου φαίνεται. Τουλάχιστον εγώ έτσι νοιώθω, σήμερα.

"H Nορβηγία, που έχει συγκροτήσει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων στον πλανήτη, δήλωσε ότι έχει αυξήσει τις επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς δεν πιστεύει πως η ελληνική οικονομία θα χρεοκοπήσει.", διαβάζω .

Ταυτόχρονα ο οίκος Fitch που ξεκίνησε την χορεία των υποβαθμίσεων, δηλώνει ότι η Ελλάδα τον έχει εκπλήξει με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της.

Νομίζω ότι κάτι γίνεται εδώ πέρα.

Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.

"Το Government Pension Fund Global της Νορβηγίας, ύψους 450 δισ. δολαρίων, έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις σε ελληνικά χρεόγραφα, όπως και σε ομόλογα Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Η Νορβηγία υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική της θα την προστατεύσει από απώλειες. “Θα μπορούσε κανείς να πει ότι επενδύουμε στην αιωνιότητα”, δήλωσε στις 27 Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών, Sigbjoern Johnsen σε συνέντευξή του στο Bloomberg." (έχω κατακλέψει την «Ε»)

Τι μας λέει στην πραγματικότητα αυτή η δήλωση;

Έχω την εντύπωση, ότι βάζει το ζήτημα της κρίσης των "κρατικών χρεών", στην σωστή της βάση, που για μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μας λέει ότι η κρίση είναι διεθνής και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα πλήξει όλες τις χώρες. Ακόμη και αυτές που σήμερα δείχνουν ασφαλείς.

Μας λέει κατά συνέπεια ότι σε βάθος χρόνου, όλες οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, θα έχουν τις ζημίες τους, αλλά και τα κέρδη τους. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις επενδύσεις σε μετοχές στα χρηματιστήρια. Σημασία έχει να αγοράζεις όταν έχουν καλές αποδόσεις και να πουλάς όταν βλέπεις άλλες ευκαιρίες.

Μάλλον έχουν δίκιο οι Νορβηγοί.

Το ζήτημα των κρατικών χρεών, δεν μπορεί να λυθεί με χρεοκοπίες χωρών, αλλά με διεθνείς συνθήκες. Αφορά όλες τις χώρες και είναι ψέμα να πιστεύει κανείς, ότι ακόμη και τα πιο σίγουρα ομόλογα δεν θα διαψεύσουν τους αγοραστές τους σε βάθος χρόνου.

Μια τέτοια ανάγνωση όμως , αλλάζει τα δεδομένα. Ξεκλειδώνει τις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα.

Σε συνδυασμό με τις διαπιστώσεις των επενδυτικών οίκων, δεν θα μου φανεί περίεργο αν σύντομα βρεθούμε ξανά σε ομαλή οικονομική σχέση με τις αγορές.

Η Νορβηγία ξεκλείδωσε το κελί της απομόνωσής μας. Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.

Η επάνοδός μας στις αγορές, θα αποτελέσει την εναλλακτική οδό για την απεμπλοκή από τις πιέσεις του Μνημονίου. Αν συμβεί αυτό και είμαστε προσεκτικοί , αν δεν ξανακυλήσουμε στην προ κρίσης εποχή της διαπλοκής και της κομματικής ευνοιοκρατίας, της γραφειοκρατικής αγκύλωσης και της διαφθοράς, τότε η κρίση θα έχει αποδειχθεί ευκαιρία.

Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν πολιτικές υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλά αμοιβόμενων και βεβαίως των ανέργων.

Αιχμή πρέπει να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να παραχθούν θέσεις εργασίας και πλούτος που φυσικά θα βοηθήσουν να μειωθούν τα ελλείμματα και θα βάλλουν προοπτικές για την αντιμετώπιση του χρέους μέσα από την ανάπτυξη.

Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι τελικά αυτή η κίνηση της Νορβηγίας ήταν η κοινοποίηση του "κατά συνθήκην ψεύδους" των αγορών.

Σε έναν κόσμο που ζεί σε μια τεράστια φούσκα κρατικών χρεών, είναι υπερβολή να βρίσκει κανείς αποδιοπομπαίους τράγους.

Είμαστε όλοι Νορβηγοί. Δεν το συζητάω.

7 σχόλια:

  1. Σωστα επισημαίνεται ότι "το ζήτημα των κρατικών χρεών, δεν μπορεί να λυθεί με χρεοκοπίες χωρών, αλλά με διεθνείς συνθήκες".
    Θα πρόσθετα δε ότι μέσο- ή μακροπρόθεσμα η λύση που θα δοθεί θα είναι πολιτική και όχι καθαρά οικονομική γιατί απλούστατα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια τέτοια ως τώρα.
    Το ζητούμενο για εμάς είναι να "συμμετέχουμε" στην πολιτική λύση που θα δοθεί και όχι να ακολουθούμε έναν δικο μας δρόμο απομονωμένοι.
    Τώρα σε ότι αφορά την μείωση του δημόσιου χρέους, αυτή είναι επιβεβλημένη απο οποιαδήποτε σκοπιά να το δεί κανείς.
    Όντως θεωρώ υπερβολικά αισιόδοξη την δυνατότητα μείωσης του χρέους μέσα από κλασικά οικονομικά μέτρα (αύξηση της ρευστότητας κλπ.),
    Οι μέχρι τώρα οικονομικές αναλύσεις δεν δίνουν και τόσο καλές πιθανότητες να συμβεί αυτό, διότι απλούστατα η όποια ορατή ανάπτυξη δεν επαρκεί.
    Σε ότι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων, είναι ουτοπία να εκτιμά κανείς, ότι υπάρχει λύση όσο επιμένουμε στα κλασικά μοντέλα της πλήρους απασχόλησης και της κυριαρχίας της μισθωτής εργασίας.
    Αλλά αυτό είναι ένα άλλο πολύ ευρύτερο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς το ζήτημα των εσόδων και της ανάπτυξης είναι τώρα το κεντρικό ζήτημα. Όποια και να είναι η διεθνής συγκυρία χωρίς αυτά τα δύο δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και το ΔΝΤ - η ΕΕ θα μας βλέπει πάντα με σχετική καχυποψία (πχ Σλοβακία...).
    Τα ακραία μέτρα λιτότητας προφανώς εμποδίζουν την ανάπτυξη κάνοντας αναιμική την αγορά, χρειάζεται λοιπόν προώθηση μέτρων αναζωογόνησης της αγοράς όχι όμως του καταναλωτισμού-πληθωρισμού: άσκηση για γερά μυαλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το μνημόνιο η συζήτηση.
    Οντως άσκηση για πολύ γερά μυαλά. Διάβασα κάπου στην Ελευθεροτυπία ότι η Ε.Ε. ( βασικά η Μέρκελ ) και η Ε.Κ.Τ. θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν μας πιέζει αρκετα και ότι είναι πολύ σόφτ μαζί μας. Εμελε να το δούμε κι αυτό! Το ΔΝΤ στο ρόλο του καλού!
    Για την υπέρβαση , απόρριψη κ.λ.π. του περιβόητου Μνημονίου:
    Με έκπληξη ομολογώ για την οικονομική μου άγνοια , διαπίστωσα ότι το μνημόνιο μπορεί να το αναθεωρήσεις, απορρίψεις, υπερβείς κ.λ.π. ωραιότατα από τα δεξιά .
    Πώς ; απλούστατο! μειώνεις την φορολογία στις επιχειρήσεις, ιδία στις μεγάλες, τράπεζες κ.λ.π., στην ακίνητη περιουσία, κυρίως στην μεγάλη, στις μεταβιβάσεις ακινήτων κ.λ.π.
    Πώς καλύπτεις τους στόχους του μνημονίου και τους δανειστές σου;
    Πολύ απλά μειώνεις πεεραιτέρω τις κρατικές δαπάνες: μείωση μισθών στο Δημόσιο Τομέα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περαιτέρω μείωση των συντάξεων, αύξηση π.χ. της συμμετοχής του ασφαλισμένου στα φάρμακα από το 25% στο 50% , συμμετοχή μεγαλύτερη των ασφαλισμένων στις ιατρικές εξετάσεις, εισητήριο για τα νοσοκομεία κ.λ.π.
    Τι θέλω να πώ; Ολοι όσοι απορρίπτουν το μνημόνιο δν μπορούν να είναι από την ίδια πλευρά, τα πράγματα δεν είναι άσπρο - μαύρο. Δεν μπορεί η Αριστερά , με σύνθημα κάτω το μνημόνιο, να << τακιμιάζει >> με τη Ν.Δ. και τον Μίχαλο.
    Οταν οι Πρετεντέρης κ.λ.π. επιτίθενται στο Μνημόνιο το κάνουν απο αυτήν την μπάντα.
    Προσοχή! Δεν λέω ότι το μνημόνιο είναι καλό. αναγκαίο ή έστω κεντρώο. Κακό, κάκιστο είναι! Απλώς λίγο περισσότερη προσοχή θέλει στις αντιθέσεις που δημιουργούνται.
    Δ.Υ.
    Υ.Γ. Θα παρακαλούσα λίγο περισσότερη ευγένεια στις απόψεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσοχή σύντροφοι! Ο Γιωργάκης δήλωσε και πάλι στη βουλή αντιεξουσιαστής! Πρέπει να προσέχουμε πως του κάνουμε αντιπολίτευση γιατί θα μας την πέσει με μολότωφ. Βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυ, απόλυτα κατανοητά και αυτονόητα αυτά που γράφεις για την αντίθεση στο μνημόνιο. Αυτά ας τα βλέπουν οι συριζαίοι και οι του κκε.

    Σωστά επισημαίνει ο Δημήτρης πιο πάνω πως το χρέος των χωρών της Ε Ε θα λυθεί με τρόπο πολιτικό περισσότερο. Στην οιλονομική του πλευρά θα είναι η ΕΚΤ να τυπώσει φρέσκο χρήμα που μνε αυτό θα μπεί σε κίνηση ο μηχανισμός της ρευστότητας και της ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί σε βάθος χρόνου και το συνολικό χρέος των χωρών. Οι απώλειες για τους κατόχους ομολόγων θα είναι η μερική πτώση των αποδώσεων τότε απο την αύξηση του πληθωρισμού. άλλωστε αυτή την συνταγή ακολουθεί χρόνια τώρα και η fed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί ο αγαπητός Γιώργος να αισθάνεται Νορβηγός, ή όπως αλλιώς θέλει.

    Δικαίωμά του.

    Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη, παρά τις τεχνητές αναπνοές που προκαλεί στον "ασθενή" η διασωλήνωσή του στον αναπνευστήρα.

    Εν όψει, λοιπόν, της εξόδου της χώρας, μέσα στην παρούσα εβδομάδα, στις διεθνείς γραφειοκρατικές χρηματοπιστωτικές αγορές, για πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου (αυτή η διαδικασία προβλέπεται από το επαχθές και απεχθές Μνημόνιο της ντροπής και γίνεται για να "έχει επαφή η Ελλάδα με τις αγορές" - έτσι λένε οι μοντέρνοι κατακτητές -, αλλά στην πραγματικότητα αυτό, που επιδιώκουν, είναι να επαναφέρουν την χώρα, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, στην δανειοδοτική δικαιοδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών, έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν οι τσιγγούνηδες τροϊκανοί να εξαντλήσουν όλο το πακέττο των 110 έως 180 δισ. €, που προβλέπεται από το Μνημόνιο), γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα "κλίμα αισιοδοξίας" - μαύρης και άραχνης βέβαια, αλλά μπροστά στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι-, με την προτροπή των Σκρουτζ μακ ντακ της οπερεττικής τρόϊκας των μοντέρνων κατακτητών και του επικεφαλής τους, του ξιπασμένου Servaas Deroose.

    Γι' αυτό και "ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται".

    Δεν πειράζει που τα ονειρεύεται. Τα ονειρικά καρβέλια δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Αντίθετα, μάλιστα είχαν - και έχουν - έναν χαρακτήρα παρηγορίας, για εκείνους, που τα βλέπουν στον ύπνο τους. Μπορούν έτσι να αισθάνονται μια σχετική ενύπνια ευφορία...

    Μόνον, που τα όνειρα είναι όνειρα, δηλαδή δεν έχουν πραγματικό περιεχόμενο και ως εκ τούτου, τα καρβέλια των ονείρων δεν γεμίζουν το στομάχι εκείνου που τα ονειρεύεται.

    Και - δυστυχώς - θα τα ονειρεύεται, για πολύ καιρό ακόμα...

    (Περιττό να πω – αν και δεν έχει σημασία το τι λέω εγώ, ως Τάσος Αναστασόπουλος, αλλά σημασία έχει το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα - ότι τα διαφορικά επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας ίπτανται πάνω από τις 900 μονάδες βάσης και αυτό θα συνεχίσει έται για πολύν καιρό ακόμα. Νάναι καλά το αποικιοκρατικό Μνημόνιο και οι ... Μνημονιοφύλακες - ντροπαλοί και μη...)

    Για το ελληνικό δημόσιο χρέος, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να δει στο μπλογκ μου το θέμα : "Η ανάληψη της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους - και όλων των δημόσιων χρεών στην Ευρωζώνη - από την ΕΚΤ, θα καταστήσει ανεπίκαιρη την συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του", http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/09/costas-kalloniatis.html .

    Ίσως, έτσι μπορέσει να αντιληφθεί ότι με την παρούσα δομή και τον κυριαρχούντα συνασπισμό συμφερόντων - στον οποίον ηγεμονικό ρόλο έχει η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ - η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον και οδηγείται στην διάλυση.

    Λυπηρόν, μεν. Αληθές, δε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι έγινε αγαπητέ Γεώργιε;

    Πήρες την σπάθη της λογοκρισίας και άρχισε να κόβεις τα κείμενα, που - ίσως - δεν σου αρέσουν;

    (Δικαίωμά σου, βέβαια, να κόβεις ό,τι θέλεις, αφού το μπλογκ είναι δικό σου. Αλλά κάποια πράγματα είναι καλό να διευκρινίζονται).

    Ή συμβαίνει κάτι άλλο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU