Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το μνημόνιο, την κρίση και τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Ας ανοίξουμε την συζήτηση...

Για τη δημοκρατική διέξοδο από τη κρίση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ(12/09/10)

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης, η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται. Οι ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας δεν πρέπει απλώς να εγκαταλειφθούν, πρέπει να ανατραπούν.

To ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα :
Στην
αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
Δεύτερο, στην
ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Τρίτο, στην
υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το μνημόνιο δεν είναι η αιτία της δημοσιονομικής κρίσης και της εξάρτησης από τον υπέρογκο δανεισμό. Το αντίστροφο ισχύει.
Η κρίση έφερε το μνημόνιο.
Το καταψηφίσαμε γιατί οι κυβερνητικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι κοινωνικά άδικες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το έλλειμμα μεν μειώνεται, αλλά οδηγηθήκαμε στην ύφεση, την ανεργία, έγινε άλμα στον πληθωρισμό, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ο μικρός και αργός ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων απειλεί τη συγκράτηση του ελλείμματος και οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων.
Η μάχη για να πληρώσουν όσοι δεν πληρώνουν, για να περιοριστεί η παραοικονομία είναι κεντρική. Η ραγδαία αύξηση των τιμών πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και εντείνει την αδικία των μέτρων.

Η κρίση δεν είναι μόνον δημοσιονομική και οικονομική. Εκδηλώνεται και ως κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, απλώνεται ως κρίση αξιών σε όλη την κοινωνία.
Εμείς αντιπαλεύουμε τα αίτια της κρίσης.
Δεν αναζητούμε τρόπους να τροφοδοτηθεί η συνέχιση του ίδιου πελατειακού κράτους.
Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του παντού.
Η εναλλακτική λύση που στηρίζουμε δεν είναι μόνον άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής, αλλά διαφάνεια, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της κάθε μορφής ιδιοποίησης του δημοσίου πλούτου.
Περιλαμβάνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τόνωσης της παραγωγής και όχι χρηματοδότησης του καταναλωτικού προτύπου που κυριάρχησε στη χώρα.
Δραστηριότητες και θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Απάντηση στη κρίση δεν μπορούν να δώσουν τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τρυκ, η πολιτική υποκρισία της ΝΔ ή εξωπραγματικά συνθήματα.
Στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η συγκρότηση της εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στην κυβερνητική με στόχο της αλλαγή της. Με ειλικρίνεια απέναντι στο λαό, με ευθύνη για τη χώρα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον.
Επιδιώκουμε να επιστρέψουν στην ενεργό πολιτική δράση πολίτες που επικρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις ως αναξιόπιστες και αναποτελεσματικές.
Οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες.
Η χώρα έχει ανάγκη να μπεί σε νέα πορεία.
Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει ριζική πολιτική στροφή σε όλους τους τομείς, για να εφαρμοστεί ένα δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση της οικονομίας και του κράτους, τη συγκρότηση πραγματικού κοινωνικού κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύγχρονη οικολογική ανάπτυξη.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται σε κρίσιμη περίοδο.
Εργαζόμαστε η
αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης να γίνει φορέας πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων αντιλήψεων για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.
Αυτό υλοποιούμε με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς που υποστηρίζουμε. Όπου υπήρξε διάθεση από άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναδείχθηκαν υποψηφιότητες κύρους και εναλλακτικού προγράμματος προχωρήσαμε σε συνεργασίες. Όπου δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ανάγκη της νέας πολιτικής κατεύθυνσης επιλέγουμε τα καλύτερα στελέχη για να δώσουμε το δικό μας μήνυμα.

Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές που
- θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης,
- θα συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικών και μέτρων κοινωνικής προστασίας,
- θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οικονομικού χαρακτήρα στα πλαίσια της προσπάθειας για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε τοπικό επίπεδο
- θα προωθούν πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης για την εξασφάλιση και εξοικονόμηση πόρων,
- θα διαμορφώνουν νέες πολιτικές απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παλαιωμένου παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης, στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Θέλουμε δημοτικές αρχές που θα διεκδικούν την ουσιαστική μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα υλοποιούν νέα σχέση του δήμου με το δημότη, περιφερειακές διοικήσεις που θα προωθήσουν την ισόρροπη ανάπτυξη, ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει θεσμός νέας πορείας της χώρας.
Αυτή είναι η βάση των συμφωνιών ή συμμαχιών μας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Έτσι απορρίπτουμε τις προτάσεις συγκροτήσεως μετώπων στην αυτοδιοίκηση με κριτήριο ένα – αμφιβόλου αξιοπιστίας - “όρκο πίστης” κατά του μνημονίου.
Κριτήριο για τους δήμους και τις περιφέρειες δεν πρέπει να είναι τα λόγια, αλλά τα έργα και η αξιοπιστία των υποψηφίων.

Η Δημοκρατική Αριστερά αρνείται να οικοδομήσει τη σχέση της με τους πολίτες στη βάση της υποκρισίας, της παραπλάνησης.
Μιλάμε καθαρά, υπεύθυνα, υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, των εργαζομένων. Απορρίπτουμε όλες τις πελατειακές μεθοδεύσεις. Η ενωτική μας πολιτική στηρίζεται σε αυτή την εναλλακτική, ειλικρινή σχέση.
Επιδιώκουμε τη συσπείρωση προοδευτικών ενεργών πολιτών, επιστημόνων, δημιουργών για τη διαμόρφωση των εναλλακτικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της δράσης του κόμματος.
Η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή καλεί τα μέλη, τους φίλους της Δημοκρατικής Αριστεράς να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στους αγώνες των εκλογών της αυτοδιοίκησης.
Η ελληνική κοινωνία έχει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων αλλαγών και προοδευτικών συσπειρώσεων.


4 σχόλια:

  1. Όλα αυτά ωραία είναι και στο τέλος είμαστε αγκαλιά με τον ΓΑΠ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους. Θα προσπαθήσω να γράψω δύο λόγια γι αυτή την απόφαση, αφού προηγουμένως υπογράψω μια υπεύθυνη δήλωση του ν. 105 ότι δεν είμαι σταλινικός, ψυχωσικός, αριστεριστής κι ότι βγαίνω έξω από το σπίτι μου για να διασκεδάσω αρκετά συχνά.
    Καταρχήν το κείμενο μου φαίνεται υπέρ το δέον γενικόλογο. Τι θα πεί αναδιάρθρωση του κράτους π.χ.; Θέλω να πώ ότι λείπουν οι εξειδικεύσεις, οι συγκεκριμένες προτάσεις.
    Ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιμένω, με κίνδυνο να γίνω μονότονος και κουραστικός, ότι δεν μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε σοβαρή ανάλυση και να αγνοήσεις την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση ( με η χωρίς εισαγωγικά ), τον Καλλικράτη. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι η εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα υπέρ η κατά των πρόσφατων αλλαγών , εννοώντας κυρίως τον Καλλικράτη, δεν μπορείς να ποιείς την νήσσαν η να καλύπτεσαι πίσω από γενικότητες του τύπου ότι διαφωνείς με την άκριτη αποδοχή του η την απόλυτη καταγγελία του. Δηλαδή σαν να λέμε ότι ο αυτός ο νόμος έχει υπ΄ρ και κατά. Ε, όλοι οι νόμοι, έστω οι περισσότεροι , έχουν υπέρ και κατά. Το θέμα είναι ποια υπερτερούν.
    Αυτά τα ολίγα, πιστεύω ότι ήμουν σύντομος και ότι δεν έθιξα κανένα , πολύ περισσότερο δεν έβρισα κανένα,
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι θέσεις της ΔΑ είναι γνωστές.Καποιες επιλογές είναι καλές (Μπουταρης , Ιωακιμίδης Νικαια, Πειραιάς με Συριζα Ανηψητακης Κρητη) αλλού πολύ αμφιλεγόμενες (Καμίνης Αθήνα)
    (ηρεμία!! ο Συριζα στην επαρχία είναι με το Πασοκ σιωπηλά... σε ποσοστά 40 %)
    Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει ,και η εκτεταμένη συνεργασία με το Πασοκ χωρίς ένα στίγμα μπορεί να είναι καταδικαστική για πάντα.
    Ο Ψαριανός στην περιφέρεια είναι ευκαιρία να αναδειχθεί μια άλλη φυσιογνωμία πιο ελευθεριακή ριζοσπαστική.(Στα αριστερά των Μητροπουλου Δημαρά)Αλλά δεν ακούγεται απολύτως τίποτα, αντίθετα φήμες οτι δεν κατεβαίνει.Αν γίνει και αυτό (ουτε μια σοβαρή διακριτη υποψηφιότητα) τότε καλά ξεμπερδεματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανδρέα
    Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL (πλατεία Καραϊσκάκη, στάση μετρό Μεταξουργείο), θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών όλου του λεκανοπεδίου Αττικής, με θέμα την υποστήριξη και την προεκλογική δουλειά για την εκλογική μας εμφάνιση στην Περιφέρεια Αττικής.

    Μαζί μας θα είναι ο επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου μας ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU