Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Που τα θυμήθηκα...

στον Μανώλη Ρασούλη: εσύ ...ήξερες νωρίς

Υπήρχε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μια εφημερίδα που την έλεγαν Σοσιαλιστική Αλλαγή και την πουλούσαν τα μέλη της τροτσκιστικής αυτής ομάδας (με το ίδιο όνομα αν θυμάμαι καλά) παντού. Στις πλατείες, στα στέκια αλλά κυρίως στο περιθώριο κάθε συγκέντρωσης των κομμάτων της αριστεράς.
Κεντρικό σύνθημα ίσως και το μοναδικό ήταν "Κάτω η κυβέρνηση Καραμανλή".
Πιτσιρικάς τότε ρωτούσα τους "παλιούς": τι είναι αυτοί;
"Αριστεριστές αγόρι μου" μου έλεγαν. "Βάζουν το κάρο πριν το άλογο. Ενώ δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές αλλά και οι υποκειμενικές συνθήκες να αναλάβει την εξουσία ο λαός, αυτοί από την βιασύνη τους θέλουν να πέσει ο Καραμανλής τώρα αμέσως. Και αύριο να ξαναρθεί η χούντα ή ποιος ξέρει.... Παιδικές αρρώστιες.."

Ποτέ μου δεν φανταζόμουνα ότι μετά από 35 χρόνια το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα ακολουθούσε την Σοσιαλιστική Αλλαγή!
"Όχι στο μνημόνιο - κάτω η κυβέρνηση Παπανδρέου" ακούμε μονότονα από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Αλαβάνο και το Μέτωπό του.
Καμία πρόταση καμία εναλλακτική.
Κυβέρνηση των Κουίσλινγκ, οργουελικός Καλλικράτης, ξένη κατοχή - πετάχτε την τρόϊκα στην θάλασσα!
Κι αν πεις θέλω ένα άλλο μνημόνιο ή έναν άλλο Καλλικράτη είσαι συνένοχος των κατακτητών.
Μόνη λύση η επανάσταση.

Είναι δυνατόν το σύνολο της αριστεράς στην Ελλάδα να προσχώρησε στον αριστερισμό;
Είναι δυνατόν έμπειροι άνθρωποι με δεκαετίες στην διαχείριση της καθημερινότητας στην αυτοδιοίκηση, στο κοινοβούλιο, στους θεσμούς να έχουν εξοκείλει στην αφωνία και τον αναχωρητισμό;
Να λαϊκίζουν ανερυθρίαστα πετώντας ότι μπούρδα τους κατέβει όπως ότι η περιφέρεια θα είναι "ελεύθερο έδαφος" και οι ελεγκτές της τρόϊκας δεν θα γίνονται δεκτοί (το πως θα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση προφανώς δεν ενδιαφέρει...).
Να ζητούν παύση πληρωμών και πτώχευση τώρα αδιαφορώντας για το αύριο-πρωί των εργαζομένων.
Να αδιαφορούν για το αν οι καλλικράτιοι Δήμοι θα λειτουργήσουν και θα απορροφήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για δρόμους, σχολεία, αποχέτευση, πράσινο, πολυϊατρεία, κοινωνική πρόνοια...

Το είδαμε και αυτό, το ζήσαμε και αυτό.
Δεν θα μπω στη συζήτηση για την παθολογία της ελληνικής αριστεράς ούτε γιατί η ενότητά της είναι πια κενό γράμμα αφού για να ενώσεις κάτι πρέπει πρώτα να υπάρχει.
Θα αμφισβητήσω όμως ευθέως ότι "αυτό" είναι η αριστερά που χρειαζόμαστε και μάλιστα μέσα στην κρίση - μάλλον θα πρέπει άμεσα να απαλλαγούμε - και εκλογικά - από αυτήν την απέραντη μπουρδολογία του κάτω και όχι χωρίς εναλλακτικές.
Για να ξέρουμε τουλάχιστον για ποιο πράγμα αγωνιζόμαστε και με ποιους. Γιατί αυτοί ούτε πολυφωνική αριστερά είναι ούτε πληθυντική - απλά αριστεριστές μαλωμένοι με τον εαυτό τους...

Η Σοσιαλιστική Αλλαγή είναι λοιπόν ακόμα εδώ, πολυπρόσωπη με 27 συνιστώσες και καμιά συνισταμένη. Και η αριστερά άφαντη... αν εξαιρέσουμε την απόπειρα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

6 σχόλια:

  1. σ. Γιώργο η Σοσιαλιστική Αλλαγή ήταν εφημερίδα της τροτσκιστικής Εργατικής Διεθνιστικής Ενωσης (ΕΔΕ) πουυ μετονομάστηκε σε Εργατικό Επαναστικό Κόμμα (ενα κομμάτι του κάποια στιγμή μπήκε στον ενιαίο ΣΥΝ Τερεζα Μπουκη, η οποία μετά πήγε στην ΑΕΚΑ του Μπίστη....) και υπάρχει ακόμα με εφημερίδα τη Νέα Προοπτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάκη να συμπληρώσω ότι σε αυτό ανήκουν και ο ψυχιατρος,ποιητής και δοκιμιογράφος Σαββας Μιχαήλ όπως και η γνωστή ψυχίατρος του 18ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα
    Θοδωρής Τριανταφύλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θυμαμαι την πορεια του Πολυτεχνειου το 81, οπου ολο χαρα εμεις ετοιμασταν να προχωρησουμε ως την αμερικανικη πρεσβεια, μετα απο αρκετα χρονια που η δεξια το απαγορευε. ενα μπλοκ κρατουσε ενα μαυρο πανω, που εγραφε: "Διωξαμε τη δεξια, να διωξουμε και τον Καραμανλη". Σε ολη την πορεια φωναζαν: "Καραμανλης και ΝΑΤΟ, το ιδιο συνδικατο". Εχω την αισθηση, χωρις να ειμαι σιγουρος, πως ηταν αναρχικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι η άποψη του μπλογκ είναι αρκετά κομματική και δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα. ¨Οπως είδαμε χθες στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου και ο Α. Μητρόπουλος και ο Α. Αλαβάνος είχαν και συγκεκριμένες προτάσεις και ιδιαίτερα συγκροτημένο λόγο. Ακόμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι δυνάμεις του Μετώπου έχουν μια συγκεκριμένη επιστημονική πρόταση με την Παύση Πληρωμών-Έξοδος από το Ευρώ. Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό που θα γίνει νομοτελειακά μέσω της αναδιάρθρωσης με δυσμενείς όρους για τους εργαζόμενους ουσιαστικά θα γίνει μέσα από πιο σκληρές διαπραγματεύσεις που θα μειώσουν σημαντικό τμήμα του χρέους. Στην ουσία η Ε.Ε αν δεί ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και ότι αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης τότε θα χαλαρώσει κάπως τα δημοσιονομικά μέτρα. Αλλά για αυτό χρειάζεται μια αριστερά που να πιστεύει ακόμα στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες στους δρόμους και όχι μόνο στις συμφωνίες κορυφής με το ΠΑΣΟΚ.


    Πιο ρεαλιστική και πολιτική μου ακούγεται από το να κάνεις σημαία σου την πάταξη του παραεμπορίου όπως η ΔΗΜ.ΑΡ και το ΛΑΟΣ. Μόνη πρόταση που άκουσα με ενδιαφέρον από τη ΔΗΜ.ΑΡ είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού πακέτου για δημιουργία θέσεων για τους ανέργους. Φυσικά δεν είναι καμία πρόταση που δεν έχουν κάνει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Στην ουσία η Ε.Ε αν δεί ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και ότι αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης τότε θα χαλαρώσει κάπως τα δημοσιονομικά μέτρα."
    Κι αν δεν; Ποιο είναι το plan B; Ή δεν υπάρχει;

    Με εικασίες δεν γίνεται πολιτική. Γι αυτό παραλληλίζω τον Αλαβάνο με τον Ζαχαριάδη όσον αφορά την ανευθυνότητα: και τότε αν γινόταν το δεύτερο αντάρτικο κάποιοι θα βοηθούσαν, κάποιοι θα τρόμαζαν, κάποιοι θα υποχωρούσαν, κάποιοι θα έστελναν όπλα κλπ Αλλά τίποτα δεν έγινε - και έφταιξε ο Τίτο (πάντα οι άλλοι φταίνε όταν η επέλαση των ανευθύνων καταλήγει σε καταστροφή...)

    Ο μόνος λόγος του μνημονίου είναι να περιοριστεί ο ελληνικός ιός: είμαστε σε καραντίνα. Αν κηρύξουμε μόνοι μας πτώχευση Αντώνη θα κάνουμε στους Γερμανούς ένα ανέλπιστο δώρο, θα μας διώξουν από την ΕΕ και θα υποστούν μοκροπληγές από την αναστάτωση. Εμείς θα γίνουμε σε μια νύχτα ...Κούβα - αυτό είναι το ζητούμενο.

    Πρόσεξε τι εύχεσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι φάγαμε το είπε και ο ανανεωτής Πάγκαλος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU