Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αγώνας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες των προσοδούχων του δημοσίου να μεταθέσουν το λογαριασμό της χρεοκοπίας ο ένας στον άλλον

και όλοι μαζί στην υπόλοιπη κοινωνία...

του Φώτη Γεωργελέ*

Μέσα στον Αύγουστο μια περίεργη υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.Κάποια οικόπεδα της εκκλησίας στη Βουλιαγμένη πουλήθηκαν σε έναν οδοκαθαριστή του δήμου έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπάλληλος του δήμου, με μισθό 1.300 ευρώ, μεταπούλησε την ίδια μέρα τα οικόπεδα σε 3 κυπριακές off shore αντί 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις πολλές και εύλογες απορίες του ανακριτή, ο οικονομικός υπεύθυνος της εκκλησίας απάντησε ότι δεν βλέπει τίποτα μεμπτό, τα λεφτά επενδύθηκαν σε μετοχές.

Πριν λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος μιας συντεχνίας του δημοσίου πέρασε στην αντεπίθεση. Δήλωσε ότι όχι περιορισμός των εργαζομένων και μετατάξεις δεν πρέπει να γίνουν, αλλά αντιθέτως πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός τους από 6.500 σε 12.500 για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στην κρατική αυτή επιχείρηση έχει γίνει ήδη μείωση των εργαζομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, με εθελούσια έξοδο η οποία οδήγησε μερικές χιλιάδες υγιείς πενηντάρηδες στη σύνταξη χρεοκοπώντας λίγο ακόμα περισσότερο τα ταμεία. Στη χρεοκοπημένη κρατική αυτή επιχείρηση, επίσης, συνέβη το περίεργο φαινόμενο οι τωρινοί λιγότεροι εργαζόμενοι να έχουν μισθολογικό κόστος μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχαν πριν, που ήταν 9.000.
Ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος κατήγγειλε κι αυτός με τη σειρά του, όπως είναι φυσικό, τους «δοσίλογους» και τους «κουκουλοφόρους» που οδηγούν την «κοινωνία σε εξόντωση». Μια μικρή αμηχανία μόνο επικράτησε, όταν ένας δημοσιογράφος έκανε την εξής ερώτηση: Δεν είναι λίγο υπερβολικό να μιλάνε για «εργασιακό μεσαίωνα» εργαζόμενοι των 61.000 ευρώ το χρόνο;

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το σύστημα ήταν αρκετά δημοκρατικό. Σίτιζε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το σύστημα είχε τη μορφή μιας πυραμίδας.

Στην κορυφή βασίλευε η κλεπτοκρατία. Και στη βάση οι πελατειακές σχέσεις. Παπάδες στην Αττική, δήμαρχοι στην Πελοπόννησο, μοναχοί στη Χαλκιδική, νομάρχες στη Μακεδονία αγοράζουν και πουλούν οικόπεδα του δημοσίου, με συμβολαιογράφους-συζύγους υπουργών να συντάσσουν τα πωλητήρια.
Πολιτικοί διαχειρίζονται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, εισπράττουν μίζες από τις Ζίμενς, διανέμουν τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές.
Και στη βάση, προσλήψεις υπεράριθμων, παροχές χωρίς αντίκρισμα, συνδικαλιστικά προνόμια, εθελούσιες έξοδοι, παχυλά εφάπαξ, πρόωρες συντάξεις στα 45, επιδοτούμενα επαγγέλματα, επαγγέλματα με κρατικά οριζόμενο υψηλό κέρδος, κλειστά που αποκλείουν την είσοδο άλλων, ελεύθεροι επιχειρηματίες μεταμφιεσμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, προμήθειες από «ημέτερους», 200.000 μαϊμού συντάξεις, παράνομος πλουτισμός.
Στην κορυφή της πυραμίδας οι βουλευτικές off shore και στη βάση οι εισοδηματίες του δημοσίου.

Αυτό που παρακολουθούμε 10 μήνες τώρα να διεξάγεται με μεγάλη ένταση, είναι ο αγώνας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες των προσοδούχων του δημοσίου να μεταθέσουν το λογαριασμό της χρεοκοπίας ο ένας στον άλλον. Και όλοι μαζί στην υπόλοιπη κοινωνία.
Με αυξήσεις φόρων, με έμμεσους φόρους, με αύξηση του ΦΠΑ, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με έκτακτες εισφορές. Δηλαδή με ύφεση, με ασφυξία της αγοράς, με ανεργία.

Αν η υπόλοιπη κοινωνία παρακολουθεί με δυσπιστία την επιθετική ρητορική για «καταστροφή, μεσαίωνα, εξόντωση, κατοχή, δοσίλογους», αν οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις συνεχώς φθίνουν, αν σε εποχή οικονομικής κρίσης και χρεοκοπίας η Αριστερά όχι μόνο δεν ενισχύεται αλλά αντίθετα διασπάται και διαλύεται, ο λόγος δεν είναι η απάθεια της κοινωνίας, η αλλοτρίωση των πολιτών.

Είναι ότι η υπόλοιπη μισή κοινωνία, αυτή που δεν έπαιζε στο παιχνίδι, ξέρει ότι οι πόλεμοι αυτής της περιόδου είναι εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος.

Μπορεί η χώρα να χρεοκόπησε, μπορεί η απίθανη κυβέρνηση Καραμανλή να είναι ο άμεσος ένοχος γι’ αυτό, μπορεί τα δύο κόμματα εξουσίας να ευθύνονται για την καθυστέρηση δεκαετιών, αλλά η πραγματική, ιδεολογική χρεοκοπία είναι αυτών που ακόμα και τώρα, την ώρα της κρίσης, υπερασπίζονται το χρεοκοπημένο σύστημα, θέλουν μεγαλύτερη δόση απ’ αυτό, αντιδρούν στην αλλαγή του, μάχονται για την επιστροφή σ’ ένα αδύνατο παρελθόν.

Γι’ αυτό η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι γενική. Γιατί αυτό το παρελθόν στο οποίο θέλουν να επιστρέψουν για την υπόλοιπη κοινωνία είναι απεχθές.

Δεν το ’χουν καταλάβει, αλλά η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πολύ τον τελευταίο χρόνο.
Δεν θέλει να ασχολείται με προνόμια, με «κεκτημένα», με κλειστά επαγγέλματα, με εισοδηματίες του δημοσίου.
Θέλει να μιλήσει για ανάπτυξη.
Και μια καινούργια επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν σταματήσει η σπατάλη και η διαφθορά του κράτους, αν δεν ξαναμπεί το δημόσιο σε λειτουργία για να δουλέψει.


*
edito 315 της Athens Voice

19 σχόλια:

  1. Σ' αυτό το ρημάδι το δημόσιο που ειναι οπως ακριβώς το περιγράφεις,σκέψου οτι εργάζονται και χιλιάδες άνθρωποι που πραγματικά πασχίζουν και εξοντόνονται κάθε μέρα παλεύοντας με θεούς και δαίμονες για να εφαρμόσουν και να πράξουν τα αυτονόητα (οπως συνιθίζει να λέει ΓΑΠ).Και μιλάμε για πολύ δουλειά για τεράστιες ευθύνες για καθημερινή μελέτη και ενημέρωση για ξεσκόνισμα της πολύπλοκης νομολογίας(που να βρεις ακρια).Και για αμοιβή δεν το συζητάμε.Ενιαιο μισθολόγιο.Ολοι στο ιδιο τσουβάλι.Και κατασηκοφαντιμένοι.Και οι πολιτικοι προιστάμενοι; δεν το συζητάμε.Οι συνεπείς και ενεργοι υπάλληλοι .αγκαθι στο μάτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά τα λέει ο Δημ Υπ. Αυτοί που δουλεύουν σιωπούν και προσφέρουν εργασία και παράγουν πλούτο. Φωνάζουν τα λαμόγια, οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και κομματικοί υπάλληλοι ένα τσούρμο παράσιτα της εξουσίας που ζουν εις βάρος μας. ΚΑι γιαυτούς ο κόσμος της εργασίας έχει το πιο μεγάλο φάσκελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγχαρητήρια για την αναδημοσίευση. Προτείνω από εδώ και στο εξής η Athens Voice να γίνει επίσημο όργανο της ΚΠΕ της Δ.Α. ¨Ετσι κι' αλλιώς τα ίδια λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς να πάρεις στα σοβαρά ένα μικρό Πάγκαλο με θητεία στο ΚΛΙΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήν τον πάρεις στα σοβαρά.
    Εχεις άλλωστε πολύ πιό σοβαρές δουλειές να κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι έγινε, ρε παιδιά;

    Θίχτηκαν οι προίστάμενοι "αριστεροί" και δεν τους αρέσει το άρθρο;

    Επί της ταμπακέρας.
    Που διαφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φώτης Γεωργελές
    Ο κρατικοδίαιτος εκδότης...θα πρέπει να μιλάει λιγότερο! Θα μετρήσω τις κρατικές διαφημήσεις του ή δε μετράνε αυτές;
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέχρι να γίνουμε Κούβα θα μιλάμε όσο θέλουμε, Θ.
    Στο μεταξύ οι σταλινικοί εκτονωθείτε εκεί που σας παίρνει: φαγωθείτε μεταξύ σας...

    Όσο για κρατική διαφήμιση, ρίξε μια ματιά στον Ριζοσπάστη, την Αυγή και την Εποχή και τα ξαναλέμε. Σκοτώνονται για κρατική επιδότηση αλλά πρέπει να πουλάς και λίγο για να την πάρεις: χίλια φύλλα την ημέρα είναι όσοι οι αναγνώστες ενός δυο μπλογκ... Μην συγκρινόμαστε λοιπόν με το πρώτο και επιτυχέστερο free press έντυπο επειδή δεν μας κάθεται!

    Επί της ταμπακέρας; (μην περιμένεις Σπίθα απάντηση...)Δεν δύναται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επί της ταμπακέρας τι;;;

    Δηλαδή εσάς τι σας λέει η περίπτωση του οδοκαθαριστή, ότι γενικά οι οδοκαθαριστές έχουν υπεράκτιες και κάνουν μπίζνες με αγοραπωλησίες ακινήτων;

    Να απαντήσω σε νούμερα που πετάγονται εδώ και εκεί χωρίς να δίνονται στοιχεία; 6500 υπάλληλοι σε ποια υπηρεσία; 61000 ευρώ μισθός σε ποιούς, για ποια δουλειά, με τι προϋπηρεσία;

    Για ποια εθελούσια μιλάει, μήπως για αυτή του ΟΤΕ που φόρτωσε η ΝΔ στα ταμεία για να τον χαρίσουν στους Γερμανούς;

    Να πω τι για τους νομάρχες, παπάδες και πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ας πει αυτός που ανήκει στο ένα απ’ τα δυο κόμματα!

    Ας γίνει λοιπόν συγκεκριμένος ο ποιητής, να ξεκαθαρίσει για ποια προνόμια και ποια κεκτημένα μιλάει και τα λέμε!

    ΥΓ: ότι και να λένε κάτι παχύδερμοι υπουργοί και κάτι ΚΛΙΚαδόροι δημοσιογράφοι, δεν το φάγαμε μαζί το δημόσιο χρήμα, το ξεκοκάλισαν αυτοί, μαζί με τους φίλους τους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και ο λαός του ψήφιζε και έπαιρνε τη σχετική μιζούλα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είπα να κάνω μια βόλτα και από την ηλεκτρονική έκδοση της φυλλάδας και ω του θαύματος, ένα από τα μυστήρια νούμερα του ΚΛΙΚαδόρου έχασε τον μεταφυσικό του χαρακτήρα!

    Ένας σχολιαστής εξηγεί τι είναι τα 61000ευρώ, αντιγράφω λοιπόν (τα bold δικά μου):

    «Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα χρηματοοικονομικής διαχείρισης του ΟΤΕ η δυναμη του προσωπικου (οσε, εδισυ, τραινοσε) την 1.09.2010 ηταν 5.878 ατομα. Το συνολικο κοστος των τακτικων αποδοχων για ολο το προσωπικο (5.878) κατα το μηνα αυγουστο 2010, ηταν 12.589.544,69 ευρω. Συνεπως ο μεσος ορος των «μικτων» τακτικων αποδοχων ανα ατομο και ανα μηνα ειναι: 12.589.544,69 ευρω : 5.878 ατομα = 2.141,81 (ευρω ανα μηνα και ανα ατομο). μετα την αφαιρεση των κρατησεων (περ. 33%) προκυπτει ο μεσος ορος του «καθαρου» ποσο ανα μηνα και ανα ατομο, to oπoio ειναι: 2.141,81-(2.141,81 χ 33%) = «1435,01 (ευρω ανα μηνα και ανα ατομο) ″. O καθενας ας κρινει αν ο μεσος τακτικος (βασικος + χρονοεπιδομα + ολα τα λοιπα επιδοματα) καθαρος μηνιαιος μισθος των 1435,01 ευρω (δηλαδη 1435,01 χ 12 = «17.220,12″ ετησιως) ειναι μεγαλος η μικρος, για ενα προσωπικο με μεσο ορο ηλικιας ανω των 49,5.
    - Το νούμερο των 61.000 που παρουσιάζει ο μάστορας της προπαγάνδας Φ.Γ. αφορά το
    μισθολογικό κόστος και άρα περιλαμβάνει και τις ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (που δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στο μισθό) + τις δευτερεύουσες απολαβές που προκύπτουν από το κόστος των υπερωριών σε ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ θέσεις εργασίας και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ της διοίκησης προς "Golden Boys" - wannabe managers αν μου επιτρέπεται η έκφραση.»

    Βεβαία οι ετήσιοι μισθοί είναι 14, άρα 20090ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο αλλά και πάλι απέχει τραγικά από το 61000ευρώ. Αυτά με την προϋπόθεση ότι τα νούμερα είναι σωστά, δεν βλέπω όμως και καμιά διάψευση!

    Αλλά εντάξει, ο Φωτάκης είναι γνωστός μπαγάσας, τέκνο του πασοκικού περιβάλλοντος, με θητεία σε περιοδικά lifestyle, κώλους, χλιδή κλπ. Την δική σας ευθύνη που τον λιβανίζετε απ’ τα αριστερά (λέμε τώρα) την έχετε σκεφτεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @dimitris t
    Μάλλον διαβάζεις περίεργα εσύ και ο σχολιαστής που αντέγραψες.
    Ποιος πληρώνει παρακαλώ το κόστος των εργοδοτικών εισφορών στον ΟΣΕ;;
    Υποθέτω ο Φορολογούμενος και ο καταναλωτής των υπηρεσιών του ΟΣΕ.

    Και ποιος σου είπε πως ο μέσος όρος είναι μέθοδος για ακριβή συμπεράσματα μιας μισθδοδοσίας;;

    Και τέλος απο που εως που η αναδημοσίευση ενός άρθρου σημαίνει πλήρη ή μερική ταύτιση με τον συγγραφέα ενός ολόκληρου κόσμου;;

    Εντάξει ο Γιώργος φαντάζομαι θα φροντίσει να σα΄ς ανεβάζει και τον καθ'υμάς λόγο του κυρίου.
    Και φυσικά για την ταμπακιέρα ως συνήθως ούτε λέξη...
    Πως και με ποιο τρόπο ο ΟΣΕ ή ο κάθε δημόσιος οργανισμός μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός με λιγότερο κόστος και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες- φορολογούμενους. Τελικά αυτός δεν πρέπει να είναι ο στόχος κάθε δεν λέω αριστερού αλλά νοήμονος ανθρώπου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Radical, δεν διαφωνώ σε αυτά που γράφεις (εκτός ταμπακιέρας και κυρίου).

    Ναι, οι φορολογούμενοι πληρώνουν τον σιδηρόδρομο και αυτό γίνετε λίγο-πολύ σε όλον τον κόσμο, γιατί οι επίγειες συγκοινωνίες πουθενά δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους μόνο από το εισιτήριο, εκτός και αν είναι πανάκριβο πράγμα που βγάζει τα ΜΜΜ από τον σκοπό τους.

    Πράγματι ο μέσος όρος είναι αποπροσανατολιστικός, πρέπει να ξέρουμε την κατανομή του μισθολογίου. Πρόσεξε όμως, με μέσο μισθό περίπου 1450 ευρώ και εργαζόμενους με μέσο όρο ηλικίας τα 50 δεν μπορεί παρά να έχεις μικρές διαφορές. Τώρα σίγουρα υπάρχουν και οι «wannabe managers με τις επιλεκτικές παροχές» που λέει και ο σχολιαστής στο AV αλλά συγνώμη, μην περιμένεις να υπερασπιστώ τα καλόπαιδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τοποθετούνται στο Δημόσιο για να το διαλύσουν...

    Πέρα απ’ αυτό, εσύ τι καταλαβαίνεις από την πρόταση «Δεν είναι λίγο υπερβολικό να μιλάνε για «εργασιακό μεσαίωνα» εργαζόμενοι των 61.000 ευρώ το χρόνο;». εγώ πάντως κατάλαβα (λάθος μου) ότι πρόκειται για οργανισμό που μοιράζει 61000 σε κάθε εργαζόμενο.

    Πίστεψε με δεν περιμένω τον λόγο του κυρίου, όταν όμως δημοσιεύεις τον λόγο του ΦΓ θα λάβεις τα ανάλογα σχόλια, λογικό δεν είναι; Αν μάλιστα ο εξυπνάκιας ΦΓ κάνει και πονηριές με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις, ε τότε δεν τις αφήνεις ασχολίαστες!

    Και ναι, μια δημοσίευση δεν σημαίνει και ταύτιση, όταν όμως γίνεται συστηματικά και σχολιάζετε πάντα θετικά δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στη ταμπακιέρα λοιπόν:

    Για να έχουμε αποτελεσματικό σιδηρόδρομο και με μικρό κόστος πρέπει πρώτα να παραδοθούν από τους εργολάβους τα έργα εκσυγχρονισμού για τα οποία έχουν τσεπώσει 9δις και δεν έχουν παραδώσει τίποτα ολοκληρωμένο. Ο οργανισμός πρέπει να μείνει σε δημόσιο έλεγχο για να εξασφαλιστεί ένα λογικό κόμιστρο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και να προωθηθεί ως μέσο μεταφοράς. Δηλαδή προτεραιότητα στον σιδηρόδρομο και όχι στους αυτοκινητοδρόμους. Πάνω σ’ αυτό θα ήταν χρήσιμες και οι απόψεις των φίλων της ΔΑ, για να ξέρουμε σε τι βάση μιλάμε!

    Αν θέλει ο Γιώργος μαζί με την θέση του για τον ΟΣΕ ας μου γράψει και την άποψη της ΔΑ για το πώς θα βρούμε τα χρωστούμενα εντός ευρωζώνης και εκτός μνημονίου… την περιμένω εδώ και κάμποσες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με πάταξη του πελατειακού κράτους, κατάσχεση των περιουσιών των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και κατάργηση των μελών της από την δημοσιουπαλληλική δαπάνη, πάγωμα των εξοπλισμών, πάταξη της φοροδιαφυγής, απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε αναπτυξιακά προγράμματα, δημόσιο τραπεζικό πυλώνα με ενίσχυση του επιχειρηματικού ρίσκου της καινοτομίας των μικρών επιχειρήσεων, χτύπημα της γραφειοκρατίας και τρέξιμο των υγιών επενδύσεων, κλπ κλπ κλπ

    Όποιος θέλει βρίσκει τρόπους για ανάπτυξη και δουλειές - τώρα αν το βαθύ ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται και η αριστερά δεν έχει προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, ας τους παραμερίσουμε με συγκεκριμένα αιτήματα και κινητοποιήσεις.
    Το "όχι στο μνημόνιο" δεν λέει από μόνο του τίποτα απολύτως.

    Η χώρα αυτή πρέπει να βρει τρόπους να αναπτυχθεί, να δυναμώσει, να παράξει και να σταματήσει να είναι επιδότηση και συντεχνία. Τριάντα χρόνια δανεικών και πελατειακής πυραμίδας αρκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακόμα και αν γίνονταν όλα αυτά, που δεν γίνονται, πάλι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν έστω και ένα σοβαρό μερίδιο του χρέους.

    Ναι, η ανάπτυξη είναι απαραίτητη αλλά μέσα στη ΕΕ αδύνατη!

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είσαι οικονομολόγος; Που το ξέρεις ότι μέσα στην ΕΕ δεν γίνεται ανάπτυξη;

    Τίποτα δεν γίνεται; Είσαι κινηματικός ή του καναπέ και της γκρίνιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU