Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Συν και πλην για τη Δημοκρατική Αριστερά

από το ιστολόγιο Πολυβώτης

Μετά από μερικούς μήνες αυτόνομης παρουσίας της ΔΑ, έχουμε και λέμε:

ΣΥΝ: Το timing. Δε θα υπήρχε τίποτα πιο εκνευριστικό από το να ήταν ακόμα η Ανανεωτική Πτέρυγα στο Συνασπισμό και να χρεωνόταν για άλλη μια φορά τις τραγικές αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Φεύγοντας, τους άφησε να αλληλοσπαράζονται σε ένα θέατρο που, αν έχεις έντονη την αίσθηση του μαύρου χιούμορ, μπορεί να βρεις διασκεδαστικό.

ΣΥΝ: Οι θέσεις. Το πιο βαρετό θα ήταν αποχωρώντας να την κατέτρυχε η αγωνία πώς θα παρουσιαστεί ως αριστερή· αντί γι' αυτό, βλέπουμε ένα σχήμα που φαίνεται διατεθειμένο να επαναδιαπραγματευτεί και να επικαιροποιήσει την έννοια της Αριστεράς, χωρίς παρωπίδες και κοιτώντας κατάματα την πραγματικότητα.

ΣΥΝ: Οι πρωτοβουλίες. Αναφέρομαι στις δημοτικές εκλογές, όπου συνειδητοποίησε τι θα πει και τι προϋποθέτει η πραγματική αλλαγή, και ανάγκασε και το ΠΑΣΟΚ να την υιοθετήσει. (Θυμίζω στους διάφορους «αριστερούς» ότι επί Αλαβάνου αυτό το έλεγαν μεγάλη νίκη - ακόμα ακούμε για «τη γενιά του άρθρου 16» - ενώ τώρα μας έχουν ζαλίσει στην κλαψομουνίαση.)

ΠΛΗΝ: Η αγοραφοβία - ως προς τα μέλη. Θα περίμενε κανείς από την πρώτη μέρα το νέο σχήμα, που φιλοδοξεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις αγωνίες και τα προβλήματα του μέσου ανθρώπου από την παραδοσιακή Αριστερά, να άνοιγε τις πόρτες του από την πρώτη μέρα και να έλεγε «περάστε κόσμε». Ακόμα περιμένω να δω μία τέτοια πρόσκληση, έστω στην ιστοσελίδα, ενώ αντιθέτως μου δίνεται η εντύπωση ότι η εγγραφή μελών γίνεται με «προσκλήσεις» οι οποίες, προφανώς, διακινούνται από και προς τις παλιές καραβάνες της «Ανανέωσης».

ΠΛΗΝ: Η αγοραφοβία - ως προς τα κινήματα. Διακηρύξαμε (γιατί;) ότι δε θα ανεβάζαμε ποτέ πανώ στην Ακρόπολη, δε φαίνεται να ασχολούμαστε και να ενθαρρύνουμε κινήματα πολιτών και νεολαίας, και έτσι δεν αμφισβητούμε τον μιντιακό τρόπο άσκησης πολιτικής. Εκτός από την ιδιαίτερη πίκρα που νιώθεις όταν επιβεβαιώνονται κατηγορίες των αντιπάλων σου, αναρωτιέμαι, δε διδαχτήκαμε τίποτα από την (πρόσκαιρη, έστω) επιτυχία της εποχής του Αλαβάνου; Back to ΕΑΡ;

ΣΥΝ: Τα χαμηλά ποσοστά (ναι, συν!). Διότι όσοι περίμεναν ότι «υπάρχει χώρος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και αριστεράς που θα καλύπταμε, θα αναγκαστούν (ελπίζω!) να αναγνωρίσουν ότι κανένας χώρος δεν «υπάρχει» αλλά πρέπει να τον δημιουργήσεις. Και για να δημιουργήσεις χώρο πρέπει να δημιουργήσεις γεγονότα - αυτό συνδέεται και με το προηγούμενο. Άντε λίγος ακτιβισμός, ρε παιδιά, μέχρι πότε θα εκφράζουμε τις διαφωνίες μας με την κυβέρνηση και με την υπόλοιπη Αριστερά διακριτικά;

ΠΛΗΝ: Η προσωπική μου συνεισφορά στο εγχείρημα: μηδέν. Όχι έκπληξη, ίσως, αλλά σίγουρα στα πλην (για εμένα).

Τελειώνοντας, δύο προφανείς διαπιστώσεις: 1) Είναι ακόμα αρχή, και εύχομαι καλή τύχη και πορεία. 2) Μ'όλη μου την κριτική, εδώ «την ψάχνω». Πού αλλού;


..και ορισμένες σκέψεις για συνέχεια: Πολυβώτης: Μέλη χωρίς κόμμα

46 σχόλια:

  1. Πολυβώτη είσαι μακριά και έχεις κάθε ελαφρυντικό - όμως στα περισσότερα έχεις δίκιο. Και κυρίως στην κριτική για εσωστρέφεια.
    Αυτή κυρίως εκφράζεται στην μη λειτουργία ακόμη του νέου site της ΔΑ που θα έλυνε τα περισσότερα από τα προβλήματα εσωστρέφειας σε μια μέρα κυριολεκτικά - περιλαμβάνει μια δυνατή βάση δεδομένων και όλες τις ψηφιακές λειτουργίες για την πραγματοποίηση μιας ιντερνετικής συγκρότησης της καινούργιας αριστεράς.
    Κάποιοι το φοβούνται αυτό, νοιώθουν ανασφάλεια, νομίζουν ότι θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια. Όμως είναι ήδη καθυστερημένη η εμφάνισή του και δεν έχει ακόμη βγει σε δημόσια διαβούλευση - η αντίσταση του παλιού μέσα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δηαρ δεν έρχεται απο παρθενογέννεση. Κουβαλάει μαί της το παρελθόν. Ας κρατήσουμε τα καλά από αυτό και ας πετάξουμε ότι πλήγωνε την αριστερά και την κοινωνία.

    Α. Να αποκαταστησουμε την επαφή της κοινωνίας των πολιτών με την πολιτική. Να αισθανθεί ο κόσμος πως συμμετέχει και συνδιαμορφώνει την πολιτική.

    Β. ότι δεν λειτουργούμε ως συμπληρωματική δύναμη του συστήματος. Δεν είναι ο κυβερνητισμός αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείό ακόμη για την λύση των προβλημάτων της κοινωνίας και το χρησιμοποιείς όταν υπάρχουν συγκλίσεις ή οι σηγκηρίες το απαιτούν.

    Γ. Αντλείς τον προγραμματικό σου λόγο, τις θέσεις σου μέσα απο την κοινωνία και τα κινήματα και λειτουργείς ως δύναμη κοινωνικού ελέγχου προς το σύστημα με σκοπό την λύση προβλημάτων και όχι την διαιώνιση τους.

    Η ΔΗΑΡ οφείλει με την στάση της τις θέσεις της και την ηθική συμπεριφορά της να ξεπλύνει την δικαιολογημένη οργή του κόσμου της αριστεράς απέναντι σε πρακτικές στελεχών της που στο όνομα των ανανεωτικών - μεταρρυθμιστικών ιδεών ενσωματόθηκαν στο σύστημα και υπηρέτησαν την διαφθορά, την διαπλοκή και την λαμογιά.
    Θέλω και ελπίζω αυτό το στοίχημα να κερδηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον Πολυβώτη.
    Νοιώθω ότι κάποιους δεν τους ενδιέφερε το ταξίδι, αλλά σε ποια θέση θα είναι οι ίδιοι.
    Αυτό το σέβομαι και τους καταλαβαίνω, αλλά απαιτώ σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τους υπόλοιπους. Δεν το βλέπω.Ηδη σε κάθε διαφωνία μου, μου λένε ότι είμαι γκρινιάρης. Ποιός τους έδοσε αυτό το δικαίωμα; Ποιός τους έδοσε το δικαίωμα να είναι τόσο αδιάκριτοι;
    Ηδη έχουν αποφασίσει, ότι φτάνουν οι ίδιοι για ένα αξιόπλοο ταξίδι και ότι οι υπόλοιποι περισεύουμε.
    Δεν το ανέχομαι και καθώς δεν υπάρχει τρόπος να το συζητήσουμε, δεν μπορεί να λυθεί και η όποια παρεξήγηση.
    Αποφάσισα λοιπόν ότι δεν θα ταξιδέψω μαζί τους.
    Θα συνεχίσω μόνος μου.
    Καλό ταξίδι πάντως.
    Παιδιά χάρηκα που σας γνώρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωστή,
    Μα εδώ τι κάνουμε όπως και σε αντίστοιχα φόρα;;
    Στην πανελλαδική δεν συζσητήθηκαν αρχικά με τοποθετήσεις εφ όλης της ύλης;;
    Ρωτάω για να καταλάβω που είναι το πρόβλημα μην με παρεξηγήσεις σε παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωστή δεν φτάνουν ούτε μπορούν να το κάνουν μόνοι τους - ο "αέρας" αυτής της απόπειρας είμαστε εμείς. ΚΑΤ' αρχήν ο βρώμικος αέρας της Κουμουνδούρου μας ακολουθεί, οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν εύκολα ακόμη κι αν υπάρχει η καλή πρόθεση και τέλος η συνήθεια είναι μεγάλη δύναμη.
    Πολλά πράγματα ξεκίνησαν με ενθουσιασμό αλλά στραβά: πρώτα απ' όλα το "περάστε κόσμε" που λέει ο Πολυβώτης και δεν έγινε μου θυμίζει τον δημοσκοπικό Συριζα που κρατούσε τις πόρτες κλειστές.
    Έπειτα η μη λειτουργία του έτοιμου από τα μέσα Αυγούστου νέου site, οδηγεί σε υποψίες ότι κάποιοι δεν θέλουν το άνοιγμα.
    Ίσως θέλουν ένα καλό ποσοστό και όχι άλλους ενοχλητικούς δίπλα τους... σαν και σένα πχ ή σαν και μένα (νοιώθω ήδη κάποιες πιέσεις σε τοπικό επίπεδο)
    Όμως δεν ήρθαμε εδώ για να χαρίσουμε ξανά κάτι σε κάποιον - ήρθαμε για να αλλάξουμε νοοτροπίες που τόσο καιρό κατακεραυνώνουμε και κανείς δεν θα μας εμποδίσει.
    Δεν σε αποχαιρετώ γιατί όλοι μόνοι μας βαδίζουμε κατά βάθος αλλά στα ίδια μέρη συνέχεια συναντιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κωστη ελεος.Φυσικα και αυτο ειναι γκρινια.Απορω που δεν το καταλαβαινεις ο ιδιος!!!!Φτιαχνεται ενα νεο κομμα χωρις χρηματα,χωρις μηχανισμους,χωρις νεολαια και περιμενεις ιδανικες καταστασεις.Πριν λιγους μηνες φωναζαμε να φυγουν οι ανανεωτικοι απο τον ΣΥΝ και τωρα που αρχιζει αυτη η γενναια περιπετεια αρχιζουμε να κανουμε "κρεβατομουρμουρα".Ηδη η ΔΑ εχει δωσει αλλα δειγματα γραφης με τις προτασεις για την αυτοδιοικηση,με τη θεση για την απεργια των φορτηγατζηδων,με τη πολιτικη συμμαχιων προς τους οικολογους.Μεσα σε 3 μηνες συγκροτησε στοιχειωδη κομματικη δομη σε ολη τη χωρα.Πετυχε "επικοινωνιακες" νικες.Φυσικα εχουν γινει και καποια λαθη.Φυσικα υπαρχουν και ελλειψεις.Αλλα κατι κινειται.Χθες ο Σωμεριτης,πριν λιγες μερες ο Δημ.Μητροπουλος,σημερα ο Π.Μανδραβελης γραφουν στις εφημεριδες θετικα πραγματα για τη ΔΑ.Καποιοι ανθρωποι τρεχουν ολη μερα σε ολα τα μερη της χωρας για να στησουν οργανωσεις.Και εμεις με το "οπλο παρα ποδα" θα περιμενουμε ετοιμοι για κριτικη?????
    Ο Πολυβωτης ομολογει οτι δεν εχει συνεισφερει και πολλα ο ιδιος.Ειναι ειλικρινης και για αυτο καθαρες οι σκεψεις του.Ας κανουμε ολοι ενα βημα μπροστα για να βοηθησουμε με γενναιοδωρια ψυχης και κεφι αυτη τη προσπαθεια.Στο κατω κατω μας αφορα ολους να υπαρχει μια αντιδογματικη ανανεωτικη αριστερα.Για τη χωρα,για τη κοινωνια,για τα παιδια μας!
    ΣΤΑΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κωστή, νομίζω κι εγώ ότι είναι πολύ νωρίς για αποχωρήσεις. Πόσοι άλλοι σαν εμένα υπάρχουν που θέλουν αλλά δεν έχουν ακόμα προλάβει να κάνουν τίποτα; Πόσοι, λιγότερο πολιτικοποιημένοι, που αν μπορέσουμε να τους εμπλέξουμε στο εγχείρημα θα δώσουν έναν άλλο τόνο; Το στοίχημα είναι σιγά σιγά να μπει νέος κόσμος, ίσως οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για μια καμπάνια εγγραφής μελών και φίλων. Και ίσως δε χρειάζεται καν να περιμένουμε από το κόμμα να δημιουργήσει αυτή την εξωστρέφεια - αλλά σε αυτό θα επανέλθω οσονούπω. Προς το παρόν, μετρίασε τις προσπάθειές σου στο βαθμό που δε θα διαλύεσαι προσωπικά, και ας έχουμε πίστη και ελπίδα στις επαναστατικές αλλαγές που μπορεί να φέρει η σταδιακή συμμετοχή φρέσκων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυβωτη καλα τα λες.Ετσι ειναι.Χρειαζεται καλη διαθεση.Για σκεψου να αρχιζαν με "προσωπικα ορια" οι κομμουνιστες της ανανεωσης το 1968.Τωρα θα ειμασταν καποιοι στο Περισσο η ολοι στο σπιτι μας.
    3 ΜΗΝΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ.ΤΙ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ?????Μια μονο δυνατοτητα υπαρχει.ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι δημοτικές μας έχουν ..μπιπ..! Αργήσαμε να φύγουμε και αμέσως πέσαμε στα βαθιά - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επί τη ευκαιρία θα επιτρέψουμε σε κάποιους να καβαλήσουν το όχημα της ανανέωσης για να κάνουν τη δουλειά τους (σε κάποιους τοπικούς παράγοντες αναφέρομαι αλλά θα επανέλθω). Μόνο η εξωστρέφεια και η τήρηση της δημοκρατίας μας σώνει μέσα σε αυτήν την τρέλα (των αυτοδιοικητικών εκλογών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο οικεία μου φαίνονται όλα αυτά που σχολιάζει ο Πολυβώτης...

    Μοιάζουν με την ιστορία "του ΣΥΡΙΖΑ που θέλαμε", αλλά ποτέ δεν καταφέραμε. Ας είναι καλά οι μηχανισμοί και οι επαγγελματίες παράγοντες (εντός κι εκτός ΣΥΝ).

    Παρότι διαφωνώ πολιτικά μαζί σας, συμπάσχω ειλικρινά με τους προβληματισμούς σας.

    Και αν μου επιτρέπετε να δώσω μια συμβουλή: μην συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Η κριτική ΔΕΝ είναι γκρίνια. Μόνο κάτι τύποι σαν το ΣΤΑΘΑΣ -μόνιμοι απολογητές των "από πάνω"- θα σας πρήζουν τα συκώτια περί "κρεβατομουρμούρας"...

    Θ. ΚΑΝΑΚΗΣ
    πρώην ""μέλος"" ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιωργο ΝΑΙ εδω πραγματι χρειαζεται προσοχη.Εννοω για παραγοντες κλπ.Μαλιστα, σε αυτο να εχουμε ανοιχτα τα ματια μας.Αλλα οχι ρε φιλε επειδη στις θεσεις του κομματος η στην οργανωτικη δομη η στις επι μερους τοποθετησεις κατι δεν μας αρεσει.Ειναι νωρις για γενικα συμπεραματα.Αλλωστε δεν εχει γινει το συνεδριο.Ασε που μολις-μα μολις-φτιαχτηκε το νεο κομμα επεσε πανω σε εκλογες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συντροφε Κανακη ο ΣΥΡΙΖΑ εχει 6 χρονια ζωης και η ΔΑ 3 μηνες.Τα σχολια περιττευουν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είχα γράψει πρόσφατα ένα σχόλιο στο site mhmadas έναν προβληματισμό αλλά και μια πρόταση / προτροπή στους δισταχτικούς του χώρου.
    Ας μου επιτρέψετε την επανάληψη..

    ….Το θέμα είναι, αν τα άτομα που έχουν προ πολλού σφάξει τις «ιερές αγελάδες» και στην πράξη αποδεικνύουν ότι, δεν ανήκουν στην σέκτα των «εκτός πραγματικότητας» και στη λέσχη των «επαγγελλόμενων την άλλη κοινωνία σε μια άλλη ζωή, ως βαθιά θρησκευόμενοι και καμουφλαρισμένοι ως ιδεαλιστές, ενώ στην ουσία και στην πράξη είναι άτεγκτοι ιδιολήπτες », όλοι αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι δεν είναι δέσμιοι του «καταναγκασμός για επανάληψη», για να μην χάνεται η «καθαρότητα των κειμένων του, κατ΄ εφημισμόν, αριστερού δόγματος", αυτοί οι οποίοι έχουν αδιαφορήσει ή αδιαφορούν πλέον ακόμα και για τις «παρακαταθήκες του νέοευρωκομμουνιστικού – ανανεωτικού επεισοδίου» της αυτοαποκαλούμενης ελληνικής αριστεράς, θα μπορέσουν να εκφρασθούν και να πραγματώσουν.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν όλοι αυτοί έχουν την διάθεση και την δύναμη να δώσουν την μεγάλη μάχη, ώστε να οδηγήσουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς στην θέση, στην οποία θα έχει όχι μόνον την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την συμπαράσταση της και την συμμετοχή της για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της.

    Αν δεν μπορέσουν τα άτομα αυτά να συμμετέχουν, να διαμορφώσουν και να οδηγήσουν την Δ.Α., με νέα ήθη και νέους ορίζοντες, διαγράφοντας τις γνωστές πρακτικές ελληνικού κόμματος δημοκρατικού συγκεντρωτισμού ή απολυταρχικής δομής και βοναπαρτιστικής νοοτροπίας, τότε όχι μόνον το εγχείρημα θα αποτύχει, αλλά και «το μελάνι που χύνεται» θα είναι μόνο για να «ποτίζεται το δενδράκι του ναρκισσισμού» του καθενός από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτόν τον διάλογο.

    Εκτός αν είμαστε εγκλωβισμένοι στη γνωστή αυτιστική συμπεριφορά «…ας αναλάβουν οι άλλοι που ξέρουν το παιχνίδι…»
    Γιατί «αυτοί οι άλλοι» του γραφειακού/οργανωτικού κομματικού μηχανισμού έχουν δώσει ανεξίτηλα δείγματα πρακτικής και αποτελέσματος.

    Αυτά τα λίγα, εκ των πολλών, και νομίζω κρίσιμων, που με βασανίζουν από την στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε τον νέο πολιτικό φορέα που βαφτίσαμε Δημοκρατική Αριστερά…

    Νομίζω ότι ταιριάζουν στην περίπτωση και στο θέμα

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είχα γράψει πρόσφατα ένα σχόλιο στο site mhmadas έναν προβληματισμό αλλά και μια πρόταση / προτροπή στους δισταχτικούς του χώρου.
    Ας μου επιτρέψετε την επανάληψη..

    ….Το θέμα είναι, αν τα άτομα που έχουν προ πολλού σφάξει τις «ιερές αγελάδες» και στην πράξη αποδεικνύουν ότι, δεν ανήκουν στην σέκτα των «εκτός πραγματικότητας» και στη λέσχη των «επαγγελλόμενων την άλλη κοινωνία σε μια άλλη ζωή, ως βαθιά θρησκευόμενοι και καμουφλαρισμένοι ως ιδεαλιστές, ενώ στην ουσία και στην πράξη είναι άτεγκτοι ιδιολήπτες », όλοι αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι δεν είναι δέσμιοι του «καταναγκασμός για επανάληψη», για να μην χάνεται η «καθαρότητα των κειμένων του, κατ΄ εφημισμόν, αριστερού δόγματος", αυτοί οι οποίοι έχουν αδιαφορήσει ή αδιαφορούν πλέον ακόμα και για τις «παρακαταθήκες του νέοευρωκομμουνιστικού – ανανεωτικού επεισοδίου» της αυτοαποκαλούμενης ελληνικής αριστεράς, θα μπορέσουν να εκφρασθούν και να πραγματώσουν.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν όλοι αυτοί έχουν την διάθεση και την δύναμη να δώσουν την μεγάλη μάχη, ώστε να οδηγήσουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς στην θέση, στην οποία θα έχει όχι μόνον την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την συμπαράσταση της και την συμμετοχή της για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της.

    Αν δεν μπορέσουν τα άτομα αυτά να συμμετέχουν, να διαμορφώσουν και να οδηγήσουν την Δ.Α., με νέα ήθη και νέους ορίζοντες, διαγράφοντας τις γνωστές πρακτικές ελληνικού κόμματος δημοκρατικού συγκεντρωτισμού ή απολυταρχικής δομής και βοναπαρτιστικής νοοτροπίας, τότε όχι μόνον το εγχείρημα θα αποτύχει, αλλά και «το μελάνι που χύνεται» θα είναι μόνο για να «ποτίζεται το δενδράκι του ναρκισσισμού» του καθενός από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτόν τον διάλογο.

    Εκτός αν είμαστε εγκλωβισμένοι στη γνωστή αυτιστική συμπεριφορά «…ας αναλάβουν οι άλλοι που ξέρουν το παιχνίδι…»
    Γιατί «αυτοί οι άλλοι» του γραφειακού/οργανωτικού κομματικού μηχανισμού έχουν δώσει ανεξίτηλα δείγματα πρακτικής και αποτελέσματος.

    Αυτά τα λίγα, εκ των πολλών, και νομίζω κρίσιμων, που με βασανίζουν από την στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε τον νέο πολιτικό φορέα που βαφτίσαμε Δημοκρατική Αριστερά…

    Νομίζω ότι ταιριάζουν στην περίπτωση και στο θέμα

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είχα γράψει πρόσφατα ένα σχόλιο στο site mhmadas έναν προβληματισμό αλλά και μια πρόταση / προτροπή στους δισταχτικούς του χώρου.
    Ας μου επιτρέψετε την επανάληψη..

    ….Το θέμα είναι, αν τα άτομα που έχουν προ πολλού σφάξει τις «ιερές αγελάδες» και στην πράξη αποδεικνύουν ότι, δεν ανήκουν στην σέκτα των «εκτός πραγματικότητας» και στη λέσχη των «επαγγελλόμενων την άλλη κοινωνία σε μια άλλη ζωή, ως βαθιά θρησκευόμενοι και καμουφλαρισμένοι ως ιδεαλιστές, ενώ στην ουσία και στην πράξη είναι άτεγκτοι ιδιολήπτες », όλοι αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι δεν είναι δέσμιοι του «καταναγκασμός για επανάληψη», για να μην χάνεται η «καθαρότητα των κειμένων του, κατ΄ εφημισμόν, αριστερού δόγματος", αυτοί οι οποίοι έχουν αδιαφορήσει ή αδιαφορούν πλέον ακόμα και για τις «παρακαταθήκες του νέοευρωκομμουνιστικού – ανανεωτικού επεισοδίου» της αυτοαποκαλούμενης ελληνικής αριστεράς, θα μπορέσουν να εκφρασθούν και να πραγματώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν όλοι αυτοί έχουν την διάθεση και την δύναμη να δώσουν την μεγάλη μάχη, ώστε να οδηγήσουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς στην θέση, στην οποία θα έχει όχι μόνον την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την συμπαράσταση της και την συμμετοχή της για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της.

    Αν δεν μπορέσουν τα άτομα αυτά να συμμετέχουν, να διαμορφώσουν και να οδηγήσουν την Δ.Α., με νέα ήθη και νέους ορίζοντες, διαγράφοντας τις γνωστές πρακτικές ελληνικού κόμματος δημοκρατικού συγκεντρωτισμού ή απολυταρχικής δομής και βοναπαρτιστικής νοοτροπίας, τότε όχι μόνον το εγχείρημα θα αποτύχει, αλλά και «το μελάνι που χύνεται» θα είναι μόνο για να «ποτίζεται το δενδράκι του ναρκισσισμού» του καθενός από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτόν τον διάλογο.

    Εκτός αν είμαστε εγκλωβισμένοι στη γνωστή αυτιστική συμπεριφορά «…ας αναλάβουν οι άλλοι που ξέρουν το παιχνίδι…»
    Γιατί «αυτοί οι άλλοι» του γραφειακού/οργανωτικού κομματικού μηχανισμού έχουν δώσει ανεξίτηλα δείγματα πρακτικής και αποτελέσματος.

    Αυτά τα λίγα, εκ των πολλών, και νομίζω κρίσιμων, που με βασανίζουν από την στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε τον νέο πολιτικό φορέα που βαφτίσαμε Δημοκρατική Αριστερά…

    Νομίζω ότι ταιριάζουν στην περίπτωση και στο θέμα

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα συναισθήματα κρατούν για δευτερόλεπτα, οι διαθέσεις για περίπου μια μέρα και η ψυχοσύνθεση είναι κάτι που σφυρηλατείται με τον χρόνο όπως λέει ένας γνωστός μου. Ας μην τα μπλέκουμε.
    Για να αλλάξει κάτι χρειάζεται υπομονή, μέθοδος και ακτιβισμός. Έτσι άλλωστε γεννήθηκε η Δημοκρατική Αριστερά: με πειθώ αλλά και πρωτοβουλίες, με κριτική αλλά και υπομονή - γεννήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν χαθεί κάθε ελπίδα για την αριστερά.
    Παρ' όλα αυτά η ιδέα φτερούγιζε διαρκώς πάνω από τα κεφάλια μας - πράγμα που σημαίνει ότι και τώρα πολλά πράγματα είναι ώριμα κι αν δεν γίνονται είναι η αντίσταση του παλιού. Κι έτσι θα είναι πάντα.
    Σημασία έχει λοιπόν η διαρκής εγρήγορση γιατί τις ανθρώπινες αδυναμίες τις ξέρουμε: ύπνος, αυταπάτη, αναβολή.
    Κι απ' όλα αυτά κάποιοι ωφελούνται, κάποιοι που αναλαμβάνουν επειδή δεν υπάρχει άλλος - τότε τι να κάνεις;

    Παναγιώτη, σωστά τα λες, είναι η ώρα του αριστερού πολίτη να κάνει αυτό που ονειρεύεται - η επόμενη ευκαιρία στατιστικά θα έρθει σε περίπου είκοσι χρόνια...
    Κι αυτό είναι ένα κάλεσμα στον Κωστή και άλλους να μην αποσυρθούν όσο κι αν φαίνεται μάταιος ο αγώνας τους: ας μείνουμε εδώ γιατί ό,τι έγινε δεν έγινε για πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα συμφωνήσω με τα "συν" και τα "πλην" του φίλου Πολυβώτη. θέλει κόπο η νέα προσπάθεια. Η Δ.Α. είμαστε εμείς, ο καθένας και η καθεμιά στον τόπο και στο χώρο που δραστηριοποιείται. Ας αρχίσουμε από εκεί και με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών να διερευνούμε δυνατότητες και προοπτικές. Στο δρόμο προς το συνέδριο θα λυθούν τα ώριμα ζητήματα που μας απασχολούν.
    Όπως γράφει ο Γιώργος "ας μείνουμε εδώ γιατί ό,τι έγινε δεν έγινε για πλάκα.". Ή με τα λόγια του ποιητή: "Τώρα που τέλειωσε η μάχη με τους ίσκιους, είναι καιρός να πάρουμε στα σοβαρά τον εαυτό μας." [Τάκης Μενδράκος]

    Καλή αντάμωση, φίλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Γιώργο

    Για να αλλάξει κάτι χρειάζεται όντως ακτιβισμός. Η Δ.Α τι σχέση έχει μ'αυτόν ; Εχουν περάσει κινητοποιήσεις από τότε που συγκροτήθηκε, πανελλαδικές τοπικές, στην εργασία, στα κοινωνικά κινήματα, στα πάρκα, και συνεχώς υπονόμευση!! Ενδεικτική είναι η κατάσταση στου Ζωγράφου, όπου ο Δήμαρχος προκήρυξε Δημ συμβούλιο για να μετατρέψει τις πλατείες σε πάρκινγκ και στις επιτροπές όλοι έλεγαν για παράσταση διαμαρτυρίας και διακοπή του Δημ Συμβουλίου και ΜΟΝΟ η Δ.Α ήταν ξεκάθαρα απέναντι σε αυτό μέσα στις επιτροπές!! ΕΛΕΟΣ!! Στην προφανή ερώτηση - μα θα τα ξεπουλήσει κι εμεις δεν θα έχουμε κάνει τίποτα ;; - η απάντηση ήταν εξίσου ακτιβίστικη. 'Υπάρχουν και τα δικαστήρια...' Για την ιστορία, στου Ζωγράφου μαζευτηκαν καμμιά 300αρια κάτοικοι, διαφύλαξαν τα πάρκα με παράσταση διαμαρτυρίας και δεν πέρασε τίποτα.

    Αλλά μην κοροιδευόμαστε. Ως τώρα η Δ.Α έχει τόση σχέση με τα κινήματα και τον ακτιβισμό όση και το αυγο με τις τρίχες.. Πως λέμε πιασ'τα αυγό και κούρευτο ;; Κάτι τέτοιο...

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Θ.Τ.,
    δεν ξέρω τι έκαναν στου Ζωγράφου οι της ΔΑ
    (...παρότι γεννήθηκα στου Ζωγράφου)
    Ξέρω ότι υπάρχουν ακτιβισμοί και ακτιβισμοί και επιλέγεις τον κατάλληλο κάθε φορά κι εφόσον είναι το ενδεδειγμένο μέσο - δεν θα γίνουμε και δογματικοί του ακτιβισμού.
    Τώρα ας εξηγήσει κάποιος τι έγινε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΟΨΤΕ ΤΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

    Αγγελόπουλος: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο διεθνές από αυτό, που είναι εθνικό»
    Από Factorx | Σαβ. 25 Σεπ 2010, 14:04 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


    (Μόντρεαλ – ΑΠΕ). Ήρθε στο Μόντρεαλ πολλές φορές. Μόνο, που αυτή την τελευταία, ήρθε για να εγκαινιάσει το κινηματογραφικό αφιέρωμα, το οποίο οργάνωσε προς τιμήν του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, με τη χορηγία ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλα. Για την κρίση, τους νέους, το Χόλιγουντ, την Ελλάδα, τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και για την ταινία, που ετοιμάζει αυτή την εποχή.
    Ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης καλεί τη νέα γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών να μην καμφθεί από την κρίση και υπογραμμίζει πως επιμένει να κινηματογραφεί στην Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, διότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο διεθνές από αυτό, που είναι εθνικό».

 -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Kostis
    Εκτιμώ ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμη ακόμη, και ας έχουν αποφασίσει κάποιοι ότι "οι υπόλοιποι" περισσεύουμε. Ας μην αποδυναμωθούμε τόσο νωρίς εμείς "οι υπόλοιποι", είμαστε πολύ περισσότεροι από ότι νομίζεις και η ΔΑ είναι αυτήν την στιγμή η μόνη επιλογή για δράση στην κεντρική πολιτκή σκηνή. Εκτιμώ ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη να εξελιχθεί σε μια πραγματικά ¨δημοκρατική αριστερά". Αν φωνές σαν του Κωστή πάψουν να υπάρχουν μειώνουν τις πιθανότητες να βγεί κάτι από το εγχείρημα.
    Το να συνεχίσει ο καθένας μόνος του είναι συν τοις άλλοις και ανθυγιεινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θ τ,
    Δεν ξέρω τι σόϊ ακτιωισμούς ενοείς εσύ αλλά τα γεγονότα μιλούν μόνα τους.

    Αυτή την στιγμή η Καφαντζάκη έχει δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα με σοβαρές πιθανότητες ο δήμος να κερδηθεί.

    Στο πρόσωπο της σήμερα συσπειρόνονται ευρύτερες δυνάμεις που πήραν μέρος στις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων μετατροπή πάρκιν κατασκευή εμπορικών κέντρων κλπ. Σε αυτούς τους αγώνες μετείχαν δυνάμεις που σήμερα είναι στην Δα τον συνασπισμό τους ΟΠ και το Πασοκ. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή την συγκηρία της διάσπασης οι σχέσεις Δα και συν βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο. Σε αυτή την μάχη η Καφαντζάκη υποστηρίζεται απο τον Συν την Δα, τους Οπ και ένα μεγάλο κομμάτι του Πασοκ. Αυτός που αποτέλεσε παραφωνία ήταν ένα κομμάτι του Συριζα που είχε κατέβει μόνο του στις προηγούμενες εκλογές. Για να φτάσουμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση κάποιοι δούλεψαν με κόπο, υπομονή και το σημαντικότερο ήταν πως είχαν επαφή με την τοπική κοινωνία. Σε αυτή την διαδικασία στελέχη της Δα έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο κάτι που πρέπει να μας κάνει περήφανους για την δράση αυτών των συντρόφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Δημήτρης

    1) "Παίζεται το παιχνίδι, ακόμη"
    ;

    2)"και ας έχουν αποφασίσει κάποιοι ότι "οι υπόλοιποι" περισσεύουμε."

    Ποιοί έχουν αποφασίσει, Δημήτρη ότι υπάρχουν και "περισσεύματα" ;

    Και ποιοί είναι αυτοί που παίζουν παιχνίδια;

    Για παιχνίδια στην παιδική χαρά και στο λούνα παρκ, Δημήτρη.

    Μπορείς, να διαβεβαιώσεις, ότι ακόμη παίζεται;

    Κ'αν μπορείς να το ισχυριστείς, αυτό... ..από που ορμώμενος και με ποιές ενδείξεις;

    Ή απλώς εξέφρασες μια καλόπιστη άποψη, όπως έχει δικαίωμα, άλλωστε ο καθένας μας, να πει;

    Αν υπάρχουν, κάποιοι ( δεν το ξέρω ..εσύ το είπες, Δημήτρη.)

    που πάιζουν παιχνίδια, τότε είναι απαράδεκτο και ανήθικο.

    Και να τα λες, ευθέως, εκεί που πρέπει και όχι να χτυπάς "φιλικά" στην πλάτη και να κάνεις φίλια σχόλια.

    Δικαίωμα σου, δεν λέω κι άποψή σου, βέβαια,

    **αλλά ή ξέρεις ή δεν ξέρεις.

    Ο Πολυβώτης είναι στην άλλη άκρη και μπορεί, παρ'όλα αυτά, να καταλαβαίνει και να βλέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εάν αρχίσουμε να αποκρύπτουμε αρνητικές πλευρές στη συγκρότηση και προσωπικά παιχνίδια (κοινώς παραγοντιλίκι) κάποιων, καταστραφήκαμε - κάπως έτσι παραδόθηκε ο ΣΥΝ στον ανταγωνισμό χωρίς αρχές ομάδων εξουσίας και τώρα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τώρα που είναι νωρίς, τώρα που όλα είναι ανοιχτά, τώρα που δοκιμάζουμε την συναίνεση ελλείψει καταστατικών και καθοδηγητών - τώρα είναι η ώρα να μπουν τα πράγματα σωστά. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (συνεδρίου) ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...
    Προτείνω, συμφωνώντας με τον Δημήτρη ότι είμαστε οι πολλοί, να ανατρέψουμε αντιστάσεις και αμφιβολίες και να επιβάλλουμε αληθινή δημοκρατία και διαφάνεια ακόμα και στις πρόχειρες διαδικασίες που βρισκόμαστε τώρα και ένα ανοιχτό πνεύμα στην προσέγγιση του κοινού μας πολιτικού σχεδίου. Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο αντενεργός μας εαυτός συνηθισμένος στα παιχνίδια εξουσίας και ομαδοποιήσεων - το αντίδοτο είναι "όλα ανοιχτά - όλα συναινετικά - δικαίωμα στη διαφοροποίηση και την πρωτοβουλία".
    Νέα αριστερά με επιβολή της θέλησης κάποιων σε κάποιους άλλους δεν γίνεται - κι επειδή προϊούσας της συγκρότησης θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μειοψηφίες και πλειοψηφίες, ας κατοχυρώσουμε από τώρα, αληθινά και όχι ψευδεπίγραφα, τον συμμετοχικό χαρακτήρα της προσπάθειας φτιάχνοντας έναν αποκεντρωμένο δικτυακό οργανισμό κι όχι ένα κακέκτυπο του όποιου συγκεντρωτισμού!

    Διαφάνεια, δημόσια διαβούλευση για όλα, συμμετοχικότητα - κι όποιος αντέξει. Σε αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους - είτε ήταν στον Ρήγα, είτε στην Πτέρυγα, είτε περίμενε χρόνια για να συμμετέχει σε κάτι νέο. Είναι κάτι ευρύτερο και πιο δυναμικό από την ανανεωτική αριστερά που γνωρίσαμε - και έτσι θα μείνει - αλλιώς ας αποχαιρετήσουμε κάθε πιθανότητα επιτυχίας: μέχρι τώρα τα θετικά υπερτερούν, ας μην το χαλάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @radical

    1. Εγώ μιλάω για το αν η Δ.Α έχει στην φυσιογνωμία της την πρακτική του ακτιβισμού - κι ενδεικτικά αναφέρω τα πολύ πρόσφατα σκηνικά στου Ζωγράφου - κι εσύ μου γράφεις 1 παράγραφο για το πως θα είναι τα εκλογικά κατεβάσματα στον Δήμο. Ασχετο τελείως

    2. Στα κινήματα δεν ' μετέχουν δυνάμεις ' από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Δ.Α αλλά κοινωνικές ομαδοποιήσεις. Ξέρεις, λαός, νεολάια, εργαζόμενοι, ανεργοι, κάτοικοι. Δεν υπάρχει κινημα ΠΑΣΟΚ δλδ, ή κινημα ΔΑ για τις πλατείες στου Ζωγράφου
    αλλά κίνημα κατοίκων. Το ποιες δυνάμεις έχουν σχέδιο και κατεύθυνση για αυτά τα κινηματα και πως το υλοποιούν το συζητάμε

    3. Η περίπτωση των πλατείων είναι νομίζω χαρακτηριστική τόσο για την κίνηση των πολιτικών δυνάμεων όσο και για το κίνημα. Οι πλατείες δεν γίναν πάρκινγκ εμφανώς εξαιτίας της κινηματικής δράσης, (παραστάσεις διαμαρτυσίας, αποκλεισμός δημαρχείου την μέρα της δημοπρασίας κ.λ.π. Το ποιος είχε αυτό τον σχεδιασμο τώρα, πάμε να δουμε. Σίγουρα όχι πάντως αυτοί που ενώ υπονόμευσαν την τελευταία κινητοποιήση υποστηρίζοντας ότι δεν αποφασίστηκε με δημοκρατικό τρόπο, δεν ήξεραν που να κρυφτούν όταν είδαν τα 300 + άτομα να διασφαλίζουν την ύπαρξη των πλατέιων!! Επρεπε να δείς τα μούτρα τους!! Και σε αυτούς εννοώ την Δ.Α Ζωγράφου σύσσωμη, χωρίς διαφωνιες και παρεκλίσεις.

    Τα συμπεράσματα δικά σας

    ΥΓ. Είναι κανένας σε αυτό τον κόσμο που δεν πιστεύει ότι με της μ...κιες που κάνει ο ΣΥΝ ( βλ και υποψηφιοτητα Καφαντάκη)δεν θα ξαναδιασπαστεί;

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιώργο μερικά πράγματα λέγονται ανοικτά και ορισμένα, παραμένουν σε επίπεδο των αρμοδίων.
    Είναι λογικό, αυτό που λέω.

    Υπάρχει μια βάση συνεργασίας και μια λογική αυτονόητη.

    Πέραν αυτού, ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει την πολιτική του θέση και άποψη.

    Δεν μιλάμε για διαφορετικές απόψεις.
    Μιλάμε αν υπάρχουν συμπεριφορές που προσβάλλουν ή απαξιώνουν.

    Σ'αυτά δεν μιλώ δημόσια, γιατί δεν είναι πολιτικό θέμα, κατά την γνώμη μου.

    Καθείς και η γνώμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν συμφωνώ Γιώργο, με τις παραινέσεις σας.
    Αυτό που φτιάχνεται είναι η Ανανεωτική Πτέρυγα με μορφή κόμματος. Δεν είναι η Δημοκρατική Αριστερά.
    Αφορμή στάθηκαν διάφορες συμπεριφορές μεγαλοστελεχών. Τα ξέρουν όλα, έχουν δίκιο πάντα.
    Εγώ δεν αντέχω σε τέτοιο κλίμα.
    Χθές τα πήρα στο κρανίο, όταν "μεγαλοστέλεχος" μου ανακοίνωσε ότι είμαι γκρινιάρης και "ανένταχτος με ψαχαναλυτικούς όρους".
    Αιτία. Το ότι επεσήμανα, ότι η ανακοίνωση του Ψαριανού για το Ελληνικό, είναι φάουλ.
    Αυτοί οι λαικοί τσαμπουκάδες, οι αριστερές λεβενιτές με τα μολών λαβέ, δεν μας ταιριάζουν.
    Οι όροι για να συναινέσουμε για το μνημόνιο με τους Αραβες, να μας δόσουν "αντιδάνειο" 50 παρκάκια μέσα στην Αθήνα, είναι μικρότητες.
    Ας αφήσουμε τα 50 παρκάκια για αργότερα, τώρα προέχει να βγούμε από την κρίση και η συγκεκριμένη επένδυση, είναι σοβαρή μαγιά για κάτι τέτοιο και δεν πρέπει να την χαλάσουμε.
    Το δεύτερο ήταν η διαφωνία μου για την ανακοίνωση για τον Δημόσιο Τραπεζικό Πυλώνα. Οπως έχω γράψει στην ΑΣ, είναι τεράστια απάτη η τραπεζική πίστη που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια και η όποια συνένωση, δεν θα γίνει για να παράσχει ρευστότητα στην αγορά, αλλά για να πουληθούν έτσι ώστε οι μέτοχοι να πάρουν καλά μερίδια από την πώληση. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακριβώς επειδή ήταν τοκογλυφικό οδήγησε την χώρα στην κρίση και δεν θα την βγάλει αυτό.

    Αντί για συζήτηση , άκουσα ότι εγώ "τα ξέρω όλα" και τα αρχικά.
    Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω άλλο. Προτιμώ μόνος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όσο πιό πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν και δέχονται οτι "κάποια θέματα" πρέπει να "παραμένουν σε επίπεδο αρμοδίων" (το "αρμοδίων" εντός πολλών εισαγωγικών), τόσο πιό δυσοίωνα θα είναι τα πράγματα και τόσο περισσότερο δυσκολότερη θα γίνεται η υλοποίηση αυτού που ο Γιώργος, ο Κωστής, ο Πολυβώτης, o radical, και άλλοι, εύχονται και επιθυμούν.
    Αν μάλιστα είστε τόσοι πολλοί και με τόσο πλούσιο προβληματισμό, όσο φαίνεται σε αυτή τη συζήτηση ίσως θα πρέπει να συντονιστείτε. Οι μηχανισμοί και οι επαγγελματίες παράγοντες, ΠΟΤΕ' δεν παραδίδονται. Μόνο ηττώνται!

    Εξ άλλου όπως πολύ καλά ο καθένας από εσάς γνωρίζει μέσα του, υπάρχει και το επιβαρυντικό στοιχείο οτι οι καρεκλοκένταυροι που ηγούνται της Δ.Α. δεν έχουν και το καλύτερο τεκμήριο "προγενέστερου έντιμου βίου" ως προς αυτά τα θέματα (αφήστε μην πούμε ονόματα τώρα... ξέρετε εσείς).

    Θ.Κανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Κανάκης

    Δεν κατανόησες τι είπα, με παρερμηνεύεις.
    Άστο σε παρακαλώ,

    Αν δεν κατάλαβες, ότι τις απόψεις μου που αφορούν πολιτικές θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα, αυτές τις εκφράζω δημόσια είτε διαφωνώ είτε όχι..

    Από εκεί και πέρα, δεν θα βγάζεις συμπεράσματα, που δεν σε αφορούν.
    Δεν γνωριζόμαστε, κρίνε, μίλα, αλλά αν δεν ξέρει τι θα κάνουμε τώρα;;

    Θα σου κατεβάσουμε είκοσι σελίδες, για να σου εξηγήσουμε τι είπα ή μου είπανε στο διάδρομο;;

    Έλεος, ρε φίλε;

    Με κοίταξαν λοξά,κι ενοχλήθηκα!
    Αυτό είναι.

    Να το κάνω ποστ;;
    Στο φινάλε, δεν μασάω τα λόγια μου, και είναι γνωστό.
    Πάνε πρώτα στο μπλογκ μου, γράφτα και μετά να μου κάνεις κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Έγραψα μία μικρή συνέχεια εδώ, εν συντομία: αντί να δίνουμε όλη μας την ενέργεια σε μεταξύ μας ζυμώσεις, ας εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα των δράσεών μας. Στο πρώτο σχόλιο προτείνω μια εκδήλωση «Μισθωτοί ενάντια στην περαίωση», μπορεί να οργανωθεί κάτι τέτοιο;

    Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουμε αφισοκολλητές και θα υποβαθμίσουμε τη σημασία των κεντρικών αποφάσεων και της γραμμής του κόμματος. Ο Κωστής καλά κάνει και αναδεικνύει μια έλλειψη κουλτούρας διαλόγου στα ηγετικά κλιμάκια, και ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις του (προσωπικά δεν μπορώ να χωνέψω την ιδέα του Λας Βέγκας στο Ελληνικό) αυτό είναι λόγος ανησυχίας. Δεν πρόκειται όμως να αλλάξει κανείς τη νοοτροπία επαγγελματιών της πολιτικής, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια υπέρβαση των μηχανισμών μέσω του ανοίγματός μας στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η θέση Πολυβώτη με βρίσκει, σύμφωνο.
    Και η ιδέα του για την περαίωση πολύ σωστή και σημαντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Νομίζω πως η ανακοίνωση του Ψαριανού όπως είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΔΑ λέει πράγματα αυτονόητα για την κουλτούρα μας.

    εάν το 25% της έκτασης του Ελληνικού πολεοδομηθεί και οικοδομηθεί με ποιοτικά περιβαλλοντικά κριτήρια και κοινωνική ευαισθησία,
    τότε,

    • θα εξασφαλισθεί ικανή χρηματοδότηση προκειμένου ο υπόλοιπος χώρος που σήμερα είναι πλήρως εγκαταλειμμένος να διαμορφωθεί σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού
    επιπέδου και παράλληλα

    • θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την απαλλοτρίωση σημαντικών εκτάσεων στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας για την δημιουργία πολλών μικρών
    πάρκων των 50 στρεμμάτων, μια παρέμβαση που θα έχει εκτός των άλλων και ευεργετικά οφέλη καταπολέμησης του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.
    Το πιο σημαντικό είναι πως η πώληση ή η εκχώρηση μέρους της δημόσιας περιουσίας όταν εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό μπορεί να συζητηθεί και δεν αντιμετωπίζεται ως ταμπού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ο Κωστης ειναι εντελως φαουλ.Στη περιπτωση του Ελληνικου παιζεται ο οικολογικος προσανατολισμος της ΔΑ και οι συμμαχιες με τους Οικολογους-Πρασινους.Η θεση για δημοσιο πυλωνα στο τραπεζικο συστημα ειναι επισης ορθη.Ρε Κωστη για λογικεψου......
    Αλλα και αυτη η μανια για μοναχικες πορειες.Σαν πολυ ευκολη επιλογη μου ακουγεται.Ευκολη και ανετη...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @radical, η ανακοίνωση, συνεχίζει
    "Στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την δίνη της οικονομικής κρίσης, η πιθανή πώληση μέρους του Ελληνικού σε ξένους επενδυτές για την ανάπτυξη τουριστικού κέντρου τύπου Ντουμπάι, που ενδεχομένως περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις αρχές του Κατάρ (μένει να αποσαφηνισθεί το ακριβές περιεχόμενο), αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για τις ποιότητες του χώρου της Αττικής."

    Προσωπικά διαφωνώ, απολύτως με αυτή την επιλογή.
    Αλλά δεν έχω αντίρρηση να γίνει αυτό που λέει ο Ψαριανός, εάν έχει πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα , σε άλλες δημόσιες γαίες.
    Αλλωστε όπως έχω γράψει από τον Απρίλιο, η παραχώρηση δημόσιων γαιών "ως ιδιότυπη αντιπαροχή" είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρει τα πάνω της η οικοδομική δραστηριότητα και να λειτουργήσει ως ιδιότυπο New Deal χωρίς χρήματα.
    Ομως δεν υπάρχει λόγος να σαμποτάρουμε την μόνη θετική επενδυτική πρόταση που έχουμε, με αμφιβόλου αξίας επιχειρήματα για Λας Βέγκας κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κωστή εντάξει, δεν θα σε πιέσω άλλο - καταλαβαίνω.
    Θα ήθελα - παρ' όλα - αυτά την θέση σου για την περαίωση.

    Προσωπικά διαφωνώ με το όχι. Μου φαίνεται σαν το όχι στο μνημόνιο. Είναι γενικό: θα προτιμούσα να ζητά συγκεκριμένες τροποποιήσεις για το ποιοι μπαίνουν και πως στην περαίωση με κριτήρια δικαίου.

    Για παράδειγμα: οι ελεγκτές της εφορίας σου παίρνουν μια περαίωση κάθε τόσο και τα χρήματα κανείς δεν ξέρει που πάνε - πάντως όχι εκεί που θάπρεπε.
    Τι να κάνει ένας σωστός επαγγελματίας όταν του προσφέρεται μια διέξοδος;
    Αν κάποιοι τη γλυτώνουν έτσι θα πρέπει να είναι η τελευταία φορά - το σύστημα είναι διαβρωμένο, δεν φέρνει έσοδα κι όταν φέρνει είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που "εισπράττει" - καλύτερο θάταν να ήταν μεγάλη η έκπτωση στους νομιμόφρονες και πιο σκληροί οι όροι στους άλλους.
    Αλλιώς κανείς δεν θα εισπράξει ΤΙΠΟΤΑ - χρειάζεται χρόνος μέχρι να οργανωθούν οι μηχανισμοί σε ορθή βάση - όσο το σύστημα είναι κλεπτοκρατικό, και οι επαγγελματίες εκβιάζονται και το δημόσιο δεν εισπράττει...
    Οι υποθέσεις κάνουν δέκα χρόνια στα φορολογικά δικαστήρια. Εκκρεμούν 440.000 από δαύτες.
    Η θέση μου είναι περαίωση τώρα (με υιοθέτηση δίκαιων αιτημάτων της υγιούς μεσαίας τάξης) και σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια (σας προλαβαίνω, το είπε κι ο ΓΑΠ στις ΗΠΑ) - επενδύσεις με βάση το δημόσιο συμφέρον, ανταλλαγές κομματιών του πάρκου Ελληνικού για μικρότερα πάρκα στο κέντρο (δες σχ. προτάσεις Κωστή στη μικρή στρουθοκάμηλο στο κείμενο "γκρεμίστε τετράγωνα - συμφέρει")

    Άρα δεν είμαι για Σύνταγμα Πολυβώτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο.Κ. θα λογικευτώ. Δεν ασχολούμαι άλλο με τα του οίκου της ΔΑ.
    Ομως όταν τον επόμενο μήνα ο Δημόσιος Πυλώνας θα πωλείται, να μην έρχεστε και μου λέτε ότι δεν σας τα είπα.
    Οι τράπεζες, αφού φάγανε τα 28 δίς, θα φάνε και τα νέα 25, θα φάνε και τα 2.8 δις της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από την αγορά και θα την στεγνώσουν τελείως.
    Και τότε θα δείτε όλοι τι παραμύθι ήταν ο "Δημόσιος τραπεζικός πυλώνας" και πως η αριστερά με τις ιδεοληψίες της φρόντισε να βγάλει τα ματάκια της.
    Θα ψάχνουμε για εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας και δεν θα βρίσκουμε.
    Οι τράπεζες δεν δανείζουν ούτε ευρώ, τα μαζεύουν για να εξασφαλίσουν το πέρασμα από τα στρές τέστ του Οκτωβρίου, ώστε να πουληθούν στην συνέχεια προς όφελος των μετόχων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Για την περαίωση, θα συμφωνούσα αν αυτή γινόταν με βάση όχι τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε επιχειρηματία.
    Απλό είναι. Θέλεις να ξεκαθαρίσεις την σχέση σου με την εφορία, φέρε την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σου, μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις σου και εντάξει να γλυτώσεις τα πρόστιμα, το πολύ πολύ.
    Δύσκολο; Πιθανά, αλλά να μη μας κοροιδεύουν, με δηλώσεις μηδενικού εισοδήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κωστη η σταση σου με "ξεπερναει".....Τι σχεση εχει το οτι εχεις αλλη αποψη με ορισμενες θεσεις της ΔΑ με την υπερβολη να "πας σπιτι σου".Εγω δεν θελω να γινει "ΕΠΕΝΔΥΣΗ" στο Ελληνικο.Τα ιδια ακουγα και για τη μαλακια των Ολυμπιακων αγωνων.Τοτε που μονο ο Παπαγιαννακης φωναζε εναντιον.Θελω το μεγαλυτερο μητροπολτικο παρκο της Ευρωπης!
    Αυτο τι σημαινει?
    Οτι αν η ΔΑ δεν υιοθετησει τη γνωμη μου θα σηκωθω να φυγω???
    Ετσι συντροφε οχι κομμα δεν φτιαχνεται...ουτε παρεα για πρεφα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κωστή,
    αυτό το «μένει να αποσαφηνισθεί το ακριβές περιεχόμενο» δείχνει ακριβώς ότι περιμένεις να δεις ποια θα είναι η σύμβαση που θα φέρουν προς κύρωση. Δεν ξέρω αν έχεις την άποψη πως θα πρέπει να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση χωρίς κανένα προαπαιτούμενο.

    Τα όσα λες με τον τραπεζικό πυλώνα τα βρίσκω αντιφατικά συγνώμη αν κατάλαβα κάτι λάθος. Πιο πάνω λες πως είναι λάθος η θέση για την δημιουργία του και στο τελευταίο σχόλιο λες πως αυτός θα πουληθεί και εγώ σας τα έλεγα. Κάτι απο τα δύο θα πρέπει να είναι σωστό.

    Τέλος Κωστή, νομίζω πως δεν μπορεί όλα αυτά τα αρνητικά να αλλάξουν από την μία μέρα στην άλλη μια που τα κουβαλάμε μαζί μας στις τόσες δεκαετίες. ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι πρώτιστα η αλλαγή μας ώς άνθρωποι, να είμαστε δεκτικοί στις άλλες απόψεις και να προσερχόμαστε στον διάλογο με διάθεση να πεισθούμε. Δικαιολογώ απόλυτα τις ανησυχίες σου, έχε όμως υπόψη σου ότι ο μετασχηματισμό ανθρώπων και κομμάτων θέλει τον χρόνο του και την υπομονή και επιμονή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εντάξει. Εχεις δίκιο. Ομως όταν κάποιος δεν έχει διαδικασία να πεί την άποψή του, δεν μπορεί να ακούει αφ'υψηλού το "σωστό".
    Πάντως ούτε εγώ θέλω να γίνει Λας Βέγκας το Ελληνικό, αλλά το ζυγίζω με την πιθανότητα να γίνει "φαβέλας" και με προβληματίζει.
    μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
    Αλλά ευτυχώς δεν θα μας ακούσει ο παπανδρέου και θα το κάνει με την ευθύνη του.
    Η υπόθεση των Ολυμπιακών ήταν τελείως άλλη ιστορία. Δανειζόμασταν και καταστρέφαμε και το περιβάλλον και την οικονομία. Εδώ ελπίζουμε να βοηθηθεί τουλάχιστον η οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αυτά. Θέλω να ηρεμήσω, έτσι θα απόσχω προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. radical συμφωνω μαζι σου απολυτως.Νομιζω οτι ο Κωστης περιμενει το λαθος της ΔΑ για να δικαιολογησει τη κριτικη του διαθεση.Διαφωνω πληρως με την επενδυση στο Ελληνικο.Φτανει πια.Πρωτα παρκο και μετα βλεπουμε...ο Κωστης εχει παραιτηθει απο την οικολογικη αντιληψη.Φτανει πια η θεωρια του παραγωγισμου.Πρωτα χρειαζεται μια νεα θεωρηση για τις αναγκες μας.Με αυτη τη λογικη της "αναπτυξης" εχει διαλυθει ο δυτικος κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γιώργο, δεν πειράζει, ας μην πάμε μαζί στο Σύνταγμα :), εξάλλου αυτό είναι το νόημα αυτών που γράφω: Δε χρειάζεται η έγκριση μιας πλειοψηφίας για να δράσουν οι πολίτες!

    Τώρα, σοβαρά, είμαι λίγο έξω από το χορό και λέω πολλά τραγούδια, αλλά δεν πείθομαι από το σκεπτικό της περαίωσης: Είτε θα βγούμε από την κρίση καλύτεροι απ'ό,τι ήμαστε, είτε να γίνουμε οπαδοί του Αλαβάνου και να πάμε κατευθείαν κατά διαόλου. Ο Παπακωνσταντίνου απαριθμεί τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και το μικρό ποσοστό όσων ελέγχονται κάθε χρόνο, τι θα κάνει για να τα αλλάξει αυτά; Πόσο θα κόστιζε, άραγε, να στελεχώσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, και πόσο κοστίζει στο κράτος η υποστελέχωσή τους; Αν το σύστημα δεν είναι πρακτικό και φρακάρει, ας το απλοποιήσει. Όχι συγχωροχάρτια στους φοροφυγάδες κάθε τρεις και λίγο.

    Παρομοίως με το Ελληνικό: Ο Κωστής σκέφτεται σαν πρωθυπουργός και έτσι θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας, τα περί «οικολογικού χαρακτήρα» του κόμματος είναι απλώς ετικέτες. Σου λέει, μια μεγάλη επένδυση θα βοηθήσει να αναστραφεί το κλίμα. Είναι όμως λύση μία επένδυση σε καζίνο και η εκχώρηση φιλέτων γης για τουρισμό πολυτελείας; Έτσι έκανε και η Ισπανία και την πάτησε, καταστρέφοντας την ακτογραμμή της. Θα προτιμούσα να δω μία «ληστρική» σύμβαση, που θα έλεγε και ο Λαφαζάνης, σε έναν παραγωγικό ή δομικό τομέα, π.χ. τον ΟΣΕ, που ανέδειξαν ο Leo και ο LLS. Θα μου πεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε, αλλά θα σου πω, όπως και στην περαίωση, δε βλέπω την κυβέρνηση να επιδιώκει τίποτα άλλο από άρπα-κόλλα λύσεις. Και η αξία του δημοσίου αγαθού που εκχωρείται είναι ίσως πολύ μεγαλύτερη από την υποθετική «εμπιστοσύνη» που αγοράζουμε (αναρωτιέμαι: αφού τα καζίνο και ο τουρισμός πολυτελείας δε χάνουν την αξία τους ποτέ, ακόμα και αν το νόμισμα καταρρεύσει, τι εμπιστοσύνη δείχνει αυτή η επένδυση), άσε που εκχωρείται από μία κυβέρνηση που είπε ότι θα γκρεμίσει τα αυθαίρετα και τελικά γκρέμισε μόνο την εγκαταλελειμμένη Φαντασία. (Ακόμα και η πρόταση του Ψαριανού για ανταλλαγή με 50 πάρκα είναι ανέφικτη έτσι όπως λειτουργούν τα πράγματα - τα 50 πάρκα θα μείνουν 50 υποσχέσεις.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δεν είμαι υπέρ της περαίωσης Πολυβώτη - απλά σε ένα σάπιο σύστημα πιάνεσαι από τα μαλλιά σου. Η περαίωση βάσει περιουσιακών στοιχείων θάταν το καλύτερο - αλλά τώρα τα "μαθαίνουν". Εμείς οι δημοκρατικοί επιτρέπουμε πρόσβαση σε ιδιωτικά στοιχεία; Αν είναι για καλό , ναι - δεν είμαστε δογματικοί...
    Αν είναι λοιπόν για το δημόσιο συμφέρον ας γίνει έστω και αυτή η άρρωστη περαίωση με δέσμευση ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: δεν δουλεύει αλλιώς η οικονομία ούτε επενδύσεις θα δούμε ποτέ και θα είμαστε στο έλεος του όποιου μεγιστάνα ή των κινέζων. Αυτό που μας σώνει είναι η ανάπτυξη αλλά όχι με ξεπούλημα - με όρους περιβαλλοντικούς κλπ
    Μέχρι τώρα είμαστε στο έλεος των ελεγκτών αν θα δουλέψουν ή όχι: μέχρι χτες έκαναν λευκή απεργία - αυτό είναι το ελληνικό κράτος και η περαίωση ήταν γνωστό ότι θάταν η τελευταία λύση.
    Όπως είμαστε τα όχι περισσεύουν γιατί η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο - η όποια κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίζουμε κάτι στο πως γίνονται κάποια πράγματα και να μην συναινούμε στην ακινησία γιατί κάπως έτσι ήρθε το μνημόνιο. Ακόμα και αριστερή κυβέρνηση πολλές επιλογές δεν θα είχε, μπορεί νάκανε καλύτερη διαπραγμάτευση, μπορεί να έσωνε τους συνταξιούχους αλλά το δημόσιο δεν σώνεται με τίποτα - δουλεύει σαν υπαρκτός σοσιαλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU